Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Διαιτησία (όχι παρασκήνιο)
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Α1 Basket League > Γενικές συζητήσεις
colonel gomelsky
Ανοίγω αυτό το θέμα με σκοπό να κατατεθούν απόψεις για τους τρεις διεθνείς και καταξιωμένους διαιτητές που αποκλείστηκαν από την FIBA λόγω ηλικίας. Ποιά είναι η άποψή σας; Προσωπικά με καλύπτει το παρακάτω άρθρο του Κογκαλίδη και το παραθέτω αυτούσιο.

Υποχρεωτική η παραμονή
Του Γιώργου Κογκαλίδη
27/08/2009 (18:21)

Sample ImageΠοτέ δεν έχουμε αντιμετωπίσει επιδερμικά κάποιο θέμα, ειδικότερα αν αυτό άπτεται της διαιτησίας, χώρο με τον οποίο η αφεντιά μας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία. Όταν πρωτογράψαμε για τους 50ρηδες είχαμε ήδη πολύ υλικό στα χέρια μας. Δεν πετάξαμε μια τυχαία κουβέντα και "γεια σας", όπως κάνουν άλλοι, που αίφνης έμαθαν και τα της διαιτησίας, τρομάρα τους, για να ικανοποιήσουν αυτούς στους οποίους λογοδοτούν (κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε).
Αυτό το υλικό θα εμφανίσουμε, ώστε να μπούμε όλοι (ως χώρος) στον προβληματισμό, αν θα πρέπει να σταματήσουν ή όχι να σφυρίζουν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Προσωπική μας θέση: ΟΧΙ!

Η διάσημη "Σβετλάνα" ασχολήθηκε με μια από τις πτυχές του θέματος. Εμείς θα ασχοληθούμε με το προσκήνιο και όχι με το παρασκήνιο. Πάμε λίγο πίσω, στον Ιανουάριο του 2009. Στον Άγιο Κοσμά έγινε ένα σεμινάριο διαιτησίας, ενόψει της έναρξης του δευτέρου γύρου και των πλέι οφ. Στο βήμα ήταν ο Στέλιος Συμεωνίδης και σε μια αποστροφή του λόγου του προς τους διαιτητές είπε (έχω την αίσθηση πως μεταφέρω ακριβώς τα λόγια του, σε κάθε περίπτωση αυτό ήταν το νόημα):

"Οι διαιτητές πάνω από το όριο ηλικίας θα φύγουν όταν γίνεται εσείς καλύτεροι. Βελτιωθείτε και διώξτε τους μόνοι σας"!

Να υποθέσουμε πως σε τρεις μήνες (δεν υπολογίζω το διάστημα των διακοπών, καθώς κανείς δεν βελτιώθηκε στη δουλειά του κάνοντας πρόσθιο και ηλιοθεραπεία) βελτιώθηκαν τόσο πολύ οι νέοι διαιτητές, ώστε να μην χρειαζόμαστε πλέον τους 50ρηδες; Δεν το είδαμε πάνω στα παρκέ, αλλά μπορεί να συνέβη.

Τί γίνεται με τους υπόλοιπους;

Δεν θα αλλάξει η ζωή μας αν αποσυρθούν οι Κουκουλεκίδης, Πιτσίλκας και Ζαβλανός. Άλλωστε κανείς του δεν θα μετατραπεί σε "Ελ Σιντ" της διαιτησίας, ούτε πρόκειται να συνεχίζουν να σφυρίζουν ως τα βαθιά (βιολογικά) τους γεράματα.
Όμως, φεύγοντας αυτοί οι τρεις, έπονται οι Βορεάδης, Σπυρίδωνος, Παπαδημητρίου και Μουζάκης! Πιστεύει κανείς ότι αυτή τη στιγμή, έστω σε έναν χρόνο, το ελληνικό μπάσκετ έχει την υποδομή να καλύψει επτά κενές διαιτητικές θέσεις, με ρέφερι που να μπορούν να διαχειριστούν "μεγάλα" παιχνίδια;

Θα μπορέσει να αποκτήσει αυτή την ευχέρεια, αν κι εφόσον γίνει ουσιαστική δουλειά στις υποδομές της διαιτησίας, όμως αυτό είναι ένα κεφάλαιο που θα το ανοίξουμε λίγο αργότερα.

Τί γίνεται στην Ευρώπη;

Η Ελλάδα είναι νησιωτική χώρα, αλλά δεν είναι… νησί. Όταν, λοιπόν, αναζητούμε τη λύση σε έναν γρίφο, δεν έχουμε παρά να δούμε πως αντιμετωπίζει ο υπόλοιπος κόσμος ανάλογες καταστάσεις και να παραδειγματιστούμε.

Στην Ιταλία το όριο ηλικίας είναι 60. Στο Ισραήλ, στη Γερμανία, στη Ρωσία, στην Ισπανία, δεν υπάρχουν όρια ηλικίας. Βεβαίως και περνούν από τεστ οι γεροντότεροι και -η άποψή μας είναι πως- θα πρέπει γι' αυτούς τα τεστ να είναι πιο σκληρά. Όμως, αν το λέει η καρδούλα τους και τους βοηθά το κορμί τους, τότε η αναγραφόμενη στην ταυτότητα ηλικία έχει αξία μόνο για να μπορούν να μπουν στον... κινηματογράφο, σε ακατάλληλα έργα.

http://www.basketblog.gr/index.php?option=...7&Itemid=32

Υ.Γ.Παρακαλώ κάποιος μοντ να βάλει ένα πολ με τα ονόματα των τριών (Ζαβλανός, Κουκουλεκίδης, Πιτσίλκας), ώστε να μπορούμε να ψηφίσουμε και ξεχωριστά για την παραμονή του καθένα στην Α1.
Dwyane ''the flash'' Wade
συμφωνα με οσα γραφει ο κυριος κογκαλιδης δεν θα επρεπε τοτε να σταματανε ποτε να σφυριζουν οι top διαιτητες.με αυτη την λογικη πως θα παρουν ευκαιριες οι νεοτεροι δαιτητες?αν κοιταξετε τις παρακατω κατηγοριες(β-γ εθνικη)υπαρχει συνωστισμος!!οταν οι top δαιατητες ηταν νεοι τους δοθηκαν οι ευκαιριες και φτασανε ως εδω δειχνοντας στο γηπεδο ποιοι ειναι.θεωρω πως αυτες τις ευκαιριες ζητουν και οι νεοτεροι.
colonel gomelsky
Το θέμα των διαιτητών που συμπλήρωσαν το 50ο έτος τους και τα τηλεοπτικά, απασχόλησαν περισσότερο το Δ.Σ του ΕΣΑΚΕ, με την διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος να... νίπτει τα χείρας της για τους Ζαβλανό, Κουκουλεκίδη, Πιτσίλκα.

Ο Ηλυσιακός έθεσε θέμα να στείλει ο ΕΣΑΚΕ επιστολή στην ΕΟΚ, προκειμένου να επιτραπεί η συμμετοχή στην Α1 των τριών διαιτητών, που δεν έχουν δικαίωμα να παίξουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κι αυτό διότι οι νεότεροι ρέφερι δεν έχουν την εμπειρία να αντεπεξέλθουν.

Αλλωστε η Ομοσπονδία διατηρεί το δικαώμα να αποφασίσει η ίδια για τα εγχώρια πρωταθλήματα. Ο ΕΣΑΚΕ θα μπορούσε να στείλει την επιστολή μόνο αν η απόφαση ήταν ομόφωνη, όμως ο Ολυμπιακός δεν συναίνεσε κι έτσι δεν προχώρησε η διαδικασία.

Συν τοις άλλοις, ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού Χρήστος Σταυρόπουλος έθεσε συνολικά θέμα για το πλαίσιο που αφορά στη διαιτησία.

Σε ό,τι αφορά στα τηλεοπτικά, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βασίλης Οικονομίδης ενημέρωσε τις ομάδες ότι υπάρχουν δύο προτάσεις που αφορούν στα δικαιώματα της Α1, ενώ πρόσθεσε και για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την γερμανική εταιρεία, που σας είχε ενημερώσει στις 14 Αυγούστου το Superbasket. Οι προτάσεις για τα τηλεοπτικά είναι πολύ σοβαρές και δείχνουν ότι η Α1 είναι έτοιμη να βγει από το αδιέξοδο.

http://superbasket.gr/?c=308&a=115920
morrison
QUOTE(colonel gomelsky @ Sep 3 2009, 17:38 ) *
Ο Ηλυσιακός έθεσε θέμα να στείλει ο ΕΣΑΚΕ επιστολή στην ΕΟΚ, προκειμένου να επιτραπεί η συμμετοχή στην Α1 των τριών διαιτητών, που δεν έχουν δικαίωμα να παίξουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κι αυτό διότι οι νεότεροι ρέφερι δεν έχουν την εμπειρία να αντεπεξέλθουν.
Αλλωστε η Ομοσπονδία διατηρεί το δικαώμα να αποφασίσει η ίδια για τα εγχώρια πρωταθλήματα. Ο ΕΣΑΚΕ θα μπορούσε να στείλει την επιστολή μόνο αν η απόφαση ήταν ομόφωνη, όμως ο Ολυμπιακός δεν συναίνεσε κι έτσι δεν προχώρησε η διαδικασία.
Συν τοις άλλοις, ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού Χρήστος Σταυρόπουλος έθεσε συνολικά θέμα για το πλαίσιο που αφορά στη διαιτησία.
http://superbasket.gr/?c=308&a=115920

Ηλυσιακος;;;
colonel gomelsky
Ο Κουκουλεκίδης προσέφυγε κατά της απόφασης!

http://www.basketblog.gr/Pages/ViewContent...amp;w=0&m=1
benchwarmer
Μετα τους Πιτσιλκα-Ζαβλανο-Κουκουλεκιδη, εχουμε συνεχεια:

1. http://www.basketblog.gr/Pages/ViewContent...amp;w=0&m=1

2. http://www.basketblog.gr/Pages/ViewContent...amp;w=0&m=1
colonel gomelsky
Κανούριο μπλογκ εγκαινιάστηκε στο www.superbasket.gr με θέμα τη διαιτησία. Υπογράφει ο "Σφυρίχτρας". Το πρώτο άρθρο μιλά για Ζαβλανό επικεφαλής της ΚΕΔ. Το παραθέτω:

QUOTE
Ένας στους δύο χωράει…
Νοεμβρίου 11th, 2009 O Σφυρίχτρας

Οι διαιτητές είναι μέρος του παιχνιδιού, η διαιτησία όμως δεν είναι παιχνιδάκι… Είναι επιστήμη Είναι τέχνη. Κι επειδή λατρεύουμε και την επιστήμη και την τέχνη, από τούτη εδώ τη στήλη, οι αγαπημένοι μας γκρίζοι φίλοι, θα έχουν το δικό του χώρο. Ενίοτε και το δικό τους βήμα. Άλλωστε για blog, μιλάμε, συνεπώς όσοι πιστοί προσέλθετε. Επώνυμοι και ανώνυμοι. Κάθε Δευτέρα, οι διαιτητές του Σαββατοκύριακου θα… ελέγχονται. Εννοείται πως είναι αδύνατο να βρισκόμαστε σε κάθε γήπεδο, εννοείται πως θα μαθαίνουμε τι ακριβώς έγινε σε κάθε γήπεδο.

Όμως δεν πρόκειται να μείνουμε εδώ. Ο,τι ειδήσεις μαθαίνουμε, ότι παράξενο ακούμε, όλα όσα έγιναν ή πρόκειται να γίνουν, εδώ θα τα διαβάζετε.

Το πρώτο blog θα το εγκαινιάσουμε με – τι άλλο – την ΚΕΔ. Οχι την ΚΕΔ/ΕΟΚ… Ολοι συζητούν και πλέον… ξέρουν ότι ο Νίκος Ζαβλανός θα πάρει θέση στη νέα επιτροπή που θα ορίζει τους διαιτητές στις Εθνικές κατηγορίες. Ο Νικόλας είπε αντίο στη δράση κάπως απότομα – δεν περίμενε ότι οι 50ρηδες θα κοπούν – όμως δεν πτοείται. Αλλωστε χρόνια τώρα προετοίμαζε το έδαφος, προκειμένου να μείνει κοντά στο χώρο… Και η ΚΕΔ τον περιμένει.

Σιγά το νέο θα πείτε. Σωστά. Αυτό που μάθαμε, λοιπόν, είναι ότι για να μπει ο Ζαβλανός στην ΚΕΔ, θα πρέπει να δοθεί το τελικό ΟΚ. Την… άνωθεν εντολή. Από ψηλά. Θα γίνει. Όμως για να γίνει θα χρειαστεί να βγει από τη μέση ένα μεγάλο όνομα στο χώρο της διαιτησίας, που πολλοί θεωρούν ότι πάει… πακέτο με τον Ζαβλανό. Διότι ένας στους δύο χωράει, όχι και οι δύο. Για να πάρει το τελικό ΟΚ ο Ζαβλανός, θα στεναχωρηθεί ένας καλός του φίλος… Όμως έτσι είναι η ζωή. Και βέβαια νούμερο ένα στην ΚΕΔ/ΕΟΚ, θα παραμείνει αυτός που είναι και τώρα. Αυτό, δύσκολα αλλάζει.

Αυτά για αρχή. Α, και να μην ξεχάσω κάτι. Υπάρχουν ορισμένοι που ορέγονται θέσεις. Προς Αθήνα πλευρά. Το μήνυμα που τους στέλνουν κάποιοι, είναι ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Τσάμπα κόπος…

Τα λέμε. Και περιμένω συμμετοχή…


Πηγή: http://www.superbasket.gr/sfyrixtras/?p=3&...age=1#comment-2
kotzito
Mελος της ΚΕΔ πλεον και ο Νικος Ζαβλανος.Ετσι,τα 5 μελη της ΚΕΔ τωρα ειναι Ζαβλανος,Συμεωνιδης,Παπαδοπουλος,Δουκας και Κορομηλας.



http://www.superbasket.gr/sfyrixtras/?p=41
nikefalin
Επικεφαλής παραμένει ο Συμεωνίδης, ο κος Ρήγας ήταν ωσεί παρών έτσι κι αλλιώς.
colonel gomelsky
Και ο Βορεάδης ΔΕΝ αποδέχεται το όριο της ηλικίας


Στα βραβεία του Superbasket, ο Λάζαρος Βορεάδης τη στιγμή της βράβευσής του ως κορυφαίος διαιτητής της χρονιάς, έριξε …βόμβα λέγοντας ότι την Παρασκευή θα καταθέσει στην ΚΕΔ αίτηση εν ενεργείας! Αυτό σημαίνει ότι δεν αποδέχεται και ο ίδιος το όριο της ηλικίας των 50 ετών (μετά τον Στέλιο Κουκουλεκίδη) και άλλο ένα μέτωπο ανοίγει στο χώρο της πολύπαθης ελληνικής διαιτησίας.

http://www.basketnet.gr/main/3/diaitisia/a...ead-referi.html
colonel gomelsky
http://www.sport-fm.gr/article/285632

Τέλος οι Βορεάδης, Παπαδημητρίου και Μουζάκης.

Πραγματικά, εξαιτίας ενός -εν πολλοις- παράλογου κανονισμού αποχωρούν από τη διαιτησία 2 πολύ μεγάλες σφυρίχτρες (Βορεάδης, Παπαδημητρίου).

nikefalin
QUOTE(colonel gomelsky @ Aug 2 2010, 19:00 ) *
http://www.sport-fm.gr/article/285632

Τέλος οι Βορεάδης, Παπαδημητρίου και Μουζάκης.

Πραγματικά, εξαιτίας ενός -εν πολλοις- παράλογου κανονισμού αποχωρούν από τη διαιτησία 2 πολύ μεγάλες σφυρίχτρες (Βορεάδης, Παπαδημητρίου).


dura lex ced lex....

στο ΝΒΑ που δεν υπάρχει και όριο δεν υπάρχει αυτός ο παραλογισμός με τη διαιτησία που υπάρχει σε μας.
colonel gomelsky
QUOTE(nikefalin @ Aug 2 2010, 20:42 ) *
dura lex ced lex....

στο ΝΒΑ που δεν υπάρχει και όριο δεν υπάρχει αυτός ο παραλογισμός με τη διαιτησία που υπάρχει σε μας.


Ναι αλλά το dura lex sed lex είναι η μία όψη του νομίσματος. Εγώ θεωρώ ότι αν ένας νόμος είναι σκληρός ή άδικος απλά τον αλλάζεις. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι άδικος.

GK_23
QUOTE(colonel gomelsky @ Aug 2 2010, 19:00 ) *
http://www.sport-fm.gr/article/285632

Τέλος οι Βορεάδης, Παπαδημητρίου και Μουζάκης.

Πραγματικά, εξαιτίας ενός -εν πολλοις- παράλογου κανονισμού αποχωρούν από τη διαιτησία 2 πολύ μεγάλες σφυρίχτρες (Βορεάδης, Παπαδημητρίου).

Καλά κόψε κάτι για τον Παπαδημητρίου...
Για τον Βορεάδη συμφωνώ. Όταν δεν ήθελε να το παίζει σταρ μέσα στο γήπεδο, ήταν πολύ καλός διαιτητής.

Αυτή η ιστορία πάντως με το όριο των 50 θα έχει πολύ ψωμί ακόμα...
Και ο Κουκουλεκίδης αλλά και ο Λάρυ θα το "τραβήξουν" το θέμα και καλά θα κάνουν.
Ουσιαστικά το όριο των 50 δεν είναι νόμος. Είναι οδηγία της FIBA την οποία η ΕΟΚ εφαρμόζει αλλά άλλες ομοσπονδίες ανά τον κόσμο όχι.

Άποψή μου είναι ότι πρέπει να παίζουν οι καλύτεροι, ανεξαρτήτως ηλικίας.
colonel gomelsky
Πάντως αυτή η ιστορία δείχνει ότι πέρα από τα συμφέροντα ΠΑΟ και ΟΣΦΠ που κατηγορούνται (δίκαια ή άδικα δεν είναι της παρούσης) ότι εξυπηρετούν οι διαιτητές υπάρχουν και αυτοτελή διαιτητικά συμφέροντα.

Συμφωνώ και γω με το να παίζουν οι καλύτεροι ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο Παπαδημητρίου Βορεάδης δεν είναι, αλλά δεν τον θεωρείς καλό διαιτητή; Καλά το "πολύ μεγάλη σφυρίχτρα" μπορεί να ήταν όντως υπερβολικό.

ΥΓ. Για το σταριλίκι του Λάρυ μάλλον θα αναφέρεσαι στο σκηνικό με τη ροχάλα...
GK_23
Να και μια σημαντική αλλά αναμενόμενη εξέλιξη, η οποία θα περάσει στα ψιλά εξαιτίας των επεισοδίων στο ματς Σερβίας-Ελλάδας...

QUOTE
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ - Στο ΑΣΕΑΔ προσέφυγαν Βορεάδης-Κουκουλεκίδης!

Ο Στέλιος Κουκουλεκίδης βρήκε άλλο ένα σύμμαχο στον αγώνα που δίνει για να επιστρέψει στα παρκέ. Ο λόγος για τον Λάζαρο Βορεάδη, ο οποίος ακολουθεί πλέον την ίδια οδό με τον έμπειρο Θεσσαλονικιό ρέφερι.

Συγκεκριμένα, Οι δυο διαιτητές κατέθεσαν προσφυγές, ενώπιον του ΑΣΕΑΔ σε βάρος της ΟΔΚΕ-ΚΕΔ-ΕΟΚ και FIBA για αυθαίρετη απαγόρευση στο δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος – λειτουργήματος της διαιτησίας λόγω ηλικίας.

Αναλυτικά, η καταγγελία που έγινε από τους δυο διαιτητές αναφέρει τα εξής:

«Οι διεθνείς διαιτητές ΚΟΥΚΟΥΛΕΚΙΔΗΣ – ΒΟΡΕΑΔΗΣ κατέθεσαν προσφυγές ( ο πρώτος για δεύτερη φορά και ο Βορεάδης για πρώτη ) ενώπιον του ΑΣΕΑΔ σε βάρος της ΟΔΚΕ – ΚΕΔ – ΕΟΚ και FIBA για την αυθαίρετη απαγόρευση στο δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος – λειτουργήματος της διαιτησίας λόγω ηλικίας.

Η απαγόρευση λόγω ηλικίας ( age discrimination ) δεν επιτρέπεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία όσο και από το Ελληνικό Σύνταγμα.

Η προσπάθεια, εκ μέρους της ΟΔΚΕ-ΚΕΔ-ΕΟΚ, εξεύρεσης και προσεταιρισμού ψηφοφόρων μεταξύ των νέων διαιτητών, οι οποίοι δήθεν ….προάγονται και επωφελούνται με το ξεκαθάρισμα των άνω των 50 ετών, δεν αποτελεί ικανοποιητικό λόγο ….“δήθεν” δημοσίου συμφέροντος για άνιση μεταχείριση και δημιουργία ...πελατειακών σχέσεων.

Επίσης μετά τον ΚΟΥΚΟΥΛΕΚΙΔΗ και ο ΒΟΡΕΑΔΗΣ κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής της ΕΕ καταγγελία κατά της Ελληνικής Πολιτείας και της FIBA για παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας – νομολογίας».


Πηγή: www.sportnet.gr
nikefalin
QUOTE(sixama23 @ Aug 20 2010, 16:53 ) *
Να και μια σημαντική αλλά αναμενόμενη εξέλιξη, η οποία θα περάσει στα ψιλά εξαιτίας των επεισοδίων στο ματς Σερβίας-Ελλάδας...



Πηγή: www.sportnet.gr


πλήρως αναμενόμενο ...πλάκα θα χει αυτή η ιστορία...κράμερ εναντίον κράμερ...
LFO
QUOTE(nikefalin @ Aug 20 2010, 16:04 ) *
πλήρως αναμενόμενο ...πλάκα θα χει αυτή η ιστορία...κράμερ εναντίον κράμερ...



μπαααα....κορακας κορακου ματι δεν βγαζει
nikefalin
QUOTE(LFO @ Aug 20 2010, 17:05 ) *
μπαααα....κορακας κορακου ματι δεν βγαζει


εδώ όμως το βγάζει και με το παραπάνω. αν μαζευτούν 2-3 ακόμα θα πέσει και το ζήτημα των 50ρηδωνε
LFO
Στο οποιο μαλλον εχουν δικιο ο Λαρι και οι υπολοποι....

Η δε παραγραφος " Η προσπάθεια, εκ μέρους της ΟΔΚΕ-ΚΕΔ-ΕΟΚ, εξεύρεσης και προσεταιρισμού ψηφοφόρων μεταξύ των νέων διαιτητών, οι οποίοι δήθεν ….προάγονται και επωφελούνται με το ξεκαθάρισμα των άνω των 50 ετών, δεν αποτελεί ικανοποιητικό λόγο ….“δήθεν” δημοσίου συμφέροντος για άνιση μεταχείριση και δημιουργία ...πελατειακών σχέσεων." ειναι ολα τα λεφτα...


Λεφτά ειπα??? blink.gif "Θου κυριε φυλακην τω στοματι μου"!!!


This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.