Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Έντνι VS Μπλάκνεϊ
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Α1 Basket League > Γενικές συζητήσεις
dizzy_fingers
Συνεχίζουμε τα versus με δύο αμερικάνους, αλλά αυτή τη φορά σε άλλη θέση. Στην τελείως αντίθετη με αυτή που εξετάσαμε την προηγούμενη φορά, τον άσσο δηλαδή.

Ο Roderick Blackney και ο Tyus Edney είναι δύο σχεδόν συνομίληκοι αμερικάνοι που παίζουν στη χώρα μας και αρκετά χρόνια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Πέρα από τα δύσκολα ονόματα έχουν αρκετά άλλα κοινά στοιχεία αλλά και περισσότερα διαφορετικά στο παιχνίδι τους.
Γι'αυτό, ίσως στην συγκεκριμένη περίπτωση, να χρειαστούν περισσότερα από μία απλή σύγκριση στατιστικών.

Ξεκινάμε λοιπόν:

Click to view attachmentVS Click to view attachment


Τα βασικά στοιχεία:

Click to view attachment
Όνομα: Blackney, Roderick
Ομάδα: Μαρούσι
Αριθμός φανέλας: 4
Ύψος: 1,84 μέτρα
Βάρος: 81 κιλά
Εθνικότητα: ΗΠΑ
Ημερομηνία γέννησης:6/8/1976


Click to view attachment
Όνομα: Edney, Tyus
Ομάδα: Ολυμπιακός
Αριθμός φανέλας: 4
Ύψος: 1,78 μέτρα
Βάρος: 69(!) κιλά
Εθνικότητα: ΗΠΑ
Ημερομηνία γέννησης: 14/2/1973

Δεδομένου ότι αγωνίζονται σε διαφορετικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα χρησιμοποιήσουμε τα στατιστικά τους από το ελληνικό πρωτάθλημα:


Blackney
Πόντοι (σύνολο): 146
Πόντοι (μέσος όρος): 14,6
Βολές (%): 100% (29/29)
Δίποντα (%): 52% (39/74)
Τρίποντα (%): 40% (13/29)
Ριμπάουντ (σύνολο/αμυντικά+επιθετικά): 25(21+4)
Λάθη (σύνολο): 11
Ασίστ (σύνολο): 26
Κλεψίματα (σύνολο): 5
Κοψίματα (σύνολο): 0
Συμμετοχή (παιχνίδια): 10
Συμμετοχή (λεπτά): 286
TENDEX( (Πόντοι-Χαμένες Ελεύθερες Βολές-Χαμένες Βολές Παιδιάς+Ριμπάουντς+Ασίστ+Κλεψίματα+Τάπες-Λάθη)/Χρόνος undefinedΣυμμετοχής): 0,545

Edney
Πόντοι (σύνολο): 168
Πόντοι (μέσος όρος): 16,8
Βολές (%): 82% (51/62)
Δίποντα (%): 59% (42/71)
Τρίποντα (%): 52% (11/21)
Ριμπάουντ (σύνολο/αμυντικά+επιθετικά): 22(15+7)
Λάθη (σύνολο): 31
Ασίστ (σύνολο): 33
Κλεψίματα (σύνολο): 13
Κοψίματα (σύνολο): 1
Συμμετοχή (παιχνίδια): 10
Συμμετοχή (λεπτά): 289
TENDEX( (Πόντοι-Χαμένες Ελεύθερες Βολές-Χαμένες Βολές Παιδιάς+Ριμπάουντς+Ασίστ+Κλεψίματα+Τάπες-Λάθη)/Χρόνος Συμμετοχής): 0,574


Πάμε και σε μια γραφική απεικόνιση των στοιχείων τους:

Click to view attachment

Όπως βλέπετε, λοιπόν, σε 10 παιχνίδια και ίσο χρόνο συμμετοχής (286'-289'), η ψαλίδα γέρνει ελαφρά υπέρ του Έντνι.
Σε μερικές κατηγορίες, βλέπουμε πως ο βραχύσωμος γκαρντ του Ολυμπιακού υπερέχει, όπως στο σκοράρισμα (πόντοι, % δίποντα και %τρίποντα), στις ασίστ (33 έναντι 26), αλλά κάνει και πολύ περισσότερα λάθη, σχεδόν τα τριπλάσια (31 έναντι του 11 του Μπλάκνεϊ).
Εκεί που δεν περίμενα ότι θα περνούσε τον άσσο του Αμαρουσίου, είναι στην άμυνα όπου προηγείται με διπλάσια κλεψίματα (13 έναντι 5) και στα κοψίματα (1 έναντι 0).
Τα δυνατά σημεία του Μπλάκνεϊ, είναι η ψυχραιμία από τη γραμμή των βολών όπου κρατάει το απόλυτο 100% (με λιγότερες όμως από τις μισές προσπάθειες του Έντνι, 29 έναντι 62), τα ριμπάουντ (25 έναντι 22) και κάτι που δε φαίνεται στα στατιστικά...η σοβαρότητα και συνέπεια. Για αυτό όμως θα μιλήσουμε αργότερα καθώς δεν τελειώσαμε ακόμα με τους αριθμούς. wink.gif

Στην 3η αγωνιστική οι δύο ομάδες τους τέθηκαν αντίπαλοι στο ΣΕΦ και ο Ολυμπιακός στέφθηκε νικητής με 71-67.
Τα στατιστικά τους:

Blackney
Πόντοι: 16
Βολές:100% (6/6)
Δίποντα: 22% (2/9)
Τρίποντα: 66% (2/3)
Ριμπάουντ (αμυντικά+επιθετικά): 1+0=1
Λάθη: 1
Ασίστ: 1
Κλεψίματα: 0
Κοψίματα: 0
Συμμετοχή(λεπτά): 33:13


Edney
Πόντοι: 17
Βολές (%): 83% (5/6)
Δίποντα (%): 50% (3/6)
Τρίποντα (%): 100%(2/2)
Ριμπάουντ (αμυντικά+επιθετικά): 2+1=3
Λάθη: 3
Ασίστ: 4
Κλεψίματα: 1
Κοψίματα: 0
Συμμετοχή(λεπτά): 37:20

Βλέπουμε πως ο Έντνι τα πήγε καλύτερα σε αυτό το παιχνίδι όπου η ομάδα του στέφθηκε νικήτρια, παρόλα αυτά ο Μπλάκνεϊ δεν τα πήγε κι άσχημα. Μάλλον μία μικρογραφία των γενικών στατιστικών τους ήταν.


Από τα στατιστικά, βλέπουμε ότι ο Έντι είναι καλύτερος παίχτης του Μπλάκνεϊ. Από τη μία κατηγορία, όμως, όπου ο Ρόντρικ είναι καλύτερος, μπορούμε να συμπεράνουμε πολλά. Μπορεί να είσαι πιο εύστοχος στα δίποντα και στα τρίποντα, μπορεί να δίνεις περισσότερες ασίστ, αλλά όταν κάνεις 3 φορές περισσότερα λάθη, τότε αυτό μπορεί να κοστίσει περισσότερο στην ομάδα σου, απ'ότι τη βοήθησαν οι 25 πόντοι σου...
Φάσεις της τελευταίας στιγμής όπου ο Έντνι πήρε τη φάση πάνω του και είτε αστόχησε, είτε έκανε λάθη (όπως η αποτυχημένη τρίπλα πίσω από την πλάτη ανάμεσα σε δύο παίχτες στο ματς με την Εφές μέσα στο ΣΕΦ) είναι ακόμα νωπές στο μυαλό των φίλων του Ολυμπιακού.
Ο Μπλάκνεϊ ασφαλώς είναι πιο "ήρεμος" παίχτης που δεν πάει πάντα να τελειώσει γρήγορα τη φάση και η ωριμότητά του περνάει και στους υπόλοιπους συμπαίχτες του...ο Σπανούλης ακόμα έχει να το λέει πόσα χρωστάει στον Μπλάκνεϊ για όσα του έμαθε στη θητεία του στο Μαρούσι.
Αυτό είναι κάτι που δε μπορεί να γραφτεί στα στατιστικά αλλά είναι κάτι ασφαλώς σημαντικό σε ένα ομαδικό άθλημα.

Οπότε, ποιός είναι καλύτερος τελικά?
Εσείς ποιόν από τους δύο θα προτιμούσατε στην ομάδα σας?

Click to view attachment

Για να ξεκινήσουμε μπασκετοκουβέντα...
NBAholic
Λοιπόν, έχουμε δυο παίχτες της ίδιας περίπου ηλικίας, PG, με διαφορετικά όμως χαρίσματα, που παίζουν σε περίπου ισοδύναμες ομάδες. Αυτό που είναι χαρακτηριστικό αν και προβλεπόμενο είναι ότι τα δυνατά τους σημεία αντικατοπτρίζονται και στο στιλ των ομάδων τους.

Τα σημεία όπου επικεντρώνομαι:

ΑΜΥΝΑ: Καθαρή υπεροχή του Μπλάκνεϊ, ο οποίος είναι πιο γεροδεμένος και μεγαλόσωμος του αντιπάλου του, αλλά και παίζει με περισσότερο ζήλο εδώ. Ο Έντνι παίζει καλή άμυνα ομαδική, κλέβοντας μπαλιές, μέσα από σκριν, αλλά όσα κάνει, ο Ροντ τα κάνει συνεπέστερα.

2ΠΟΝΤΑ: Καλοί σουτέρ από μέση απόσταση, οι οποίοι όμως αρκετές φορές πλησιάζουν στο καλάθι με μπασίματα. Ο Έντνι το κάνει συχνότερα, κάτι που οφείλεται και στους πολλούς αιφνιδιασμούς που αρέσκεται να βγάζει. Οπότε παίρνει προβάδισμα.

3ΠΟΝΤΑ: Ελαφρά υπεροχή του Έντνι όπως βλέπουμε από τα στατιστικά. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω ύψους δυσκολεύεται να σουτάρει με αμυντικό πάνω του.

ΒΟΛΕΣ: Ο Μπλάκνεϊ είναι Νο1 στο πρωτάθλημα, εγγύηση. Ο Έντνι ξεκίνησε μέτρια για τα δεδομένα του και τώρα ανέβηκε.

ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑ: Αντίθετα από την άμυνα, εδώ είναι ο τομέας του Τάι. Έχει ένστικτο σκόρερ, όντας μεταξύ των κορυφαίων στο πρωτάθλημα. Ο Μπλάκνεϊ δημιουργεί κι αυτός κάποια προβλήματα, αλλά ο Έντνι είναι πιο δημουργικός για τον εαυτό του...

ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΗΓΕΣΙΑ: ...κάτι που βεβαίως μερικές φορές αποτελεί πρόβλημα, γιατί μοιάζει να ξεχνά τους συμπαίχτες αντιπάλους του (θέση και ύπαρξη). Σε συνθήκες controlled, ο Μπλάκνεϊ παίζει πιο μυαλωμένα, κάτι που φάνηκε στο χθεσινό παιχνίδι με την Πίλσεν. Είναι γνωστό ότι όταν βιάζεται, ο κοντός κάνει λάθη (που 5 χρόνια νωρίτερα δε θα έκανε--32 Ιουλίων είναι). Σε open game, έχει το προβάδισμα.

ΠΑΣΑ: Όχι ταυτόσημο με το προηγούμενο. Ο Μπλάκνεϊ είναι πιο ομαδικός, αλλά ο Έντνι καλύτερος πασέρ, κάτι που δε φαίνεται εύκολα αν λάβουμε υπόψη το πόσο κρατάει την μπάλα ο καθένας. Απλώς, πιστεύω ότι περνά την μπάλα καλύτερα σε συμπαίχτες όταν θέλει.

ΒΑΡΟΣ: Ναι, για πλάκα το γράφω αυτό, αλλά, 69 κιλά; Μήπως έχει να ανανεωθεί καμιά 12αριά χρόνια αυτό, απ'την εποχή που έπαιζε στο UCLA ο Έντνι;

ΣΥΝΟΛΙΚΑ: Θα δώσω το προβάδισμα στον Έντνι, τόσο για το λόγο ότι έχει ένα συνολικό προβάδισμα στα προαναφερθέντα όσο και γιατί είναι πιο δοκιμασμένος στο ανώτατο επίπεδο (πρωτάθλημα NCAA, παίχτης ΝΒΑ, πρωταθλητής Ευρώπης με Ζαλγκίρις).
Κατά τα άλλα, καλή η σύγκριση.
dizzy_fingers
QUOTE
ΒΑΡΟΣ: Ναι, για πλάκα το γράφω αυτό, αλλά, 69 κιλά; Μήπως έχει να ανανεωθεί καμιά 12αριά χρόνια αυτό, απ'την εποχή που έπαιζε στο UCLA ο Έντνι;


Από το 2001 πιο συγκεκριμένα.
Το link από το Basketball-Reference ήταν το μοναδικό που βρήκα:
http://www.basketball-reference.com/players/e/edneyty01.html

Μην ξεχνάμε να αναφέρουμε πως ο Έντνι είναι και μέλος της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ τώρα και πραγματοποιεί καλές εμφανίσεις στα προκριματικά και φιλικά της ομάδας του. Ξέρουμε πως στις επίσημες διοργανώσεις δε θα παίξει ποτέ με την εθνική του, αλλά το γεγονός ότι σε αυτήν την ηλικία ανταποκρίνεται καλά στο κάλεσμα της εθνικής, μόνο θετικό μπορεί να θεωρηθεί.

Από την άλλη, ο Μπλάκνεϊ μπορεί να θεωρηθεί παλιά καραβάνα στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά θεωρείτε ότι θα μπορούσε να κάνει καλή καριέρα στο εξωτερικό αν του καθόταν η ευκαιρία?
Ισάξια ίσως του Έντνι?


Και μία ενδιαφέρουσα, πιστεύω, ερώτηση:
Αν ανταλλάζατε αυτούς τους παίχτες και βάζατε τον Μπλάκνεϊ στον Ολυμπιακό και τον Έντνι στο Μαρούσι...τί αποτελέσματα θα είχαμε?
Το Μαρούσι θα βελτιωνόταν με τον επιθετικότατο Τάιους? Σίγουρα θα έχανε στην οργάνωση του παιχνιδιού. Αν μάλιστα είχε τον Σπανούλη δίπλα, θα εξελισσόταν στον παίχτη που τώρα θαυμάζουμε στον Παναθηναϊκό (ή μήπως ο Σπανούλης θα γινόταν ακόμη καλύτερος δίπλα στο πολυβόλο Έντνι)?
Ο Μπλάκνεϊ, από την άλλη, θα ανταποκρινόταν επάξια στο ρόλο του στον Ολυμπιακό? Σίγουρα η ομάδα θα έχανε σε σκοράρισμα, αλλά έχω την εντύπωση πως αυτή η απώλεια θα ισοσταθμιζόταν με καλύτερη αξιοποίηση των επιθετικών όπλων της ομάδας.
Αυτό, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των λαθών, ίσως να οδηγούσε σε καλύτερο παιχνίδι της ομάδας...



ΥΓ: Βρήκα το βάρος του Μπλάκνι. 81kg.
Bonzo
Και γω πιστε'υω ότι στον Ολυμπιακό ο Μπλακνευ θα βοηθούσε περισσότερο από τον Εντνι...Εδώ μερικές φορε΄ς ο Παπαμακάριος(που είναι πολύ χειρότερος)λόγω της ομαδικότητάς του βοηθάει περισσότερο...
Ο Έντνι θα ταίριαζε πολύ σε μια ομάδα για να παίρνει τις μισές ευκαιρίες πάνω του...
Τολμώ να πω πως ίσως μια ανταλλαγή να συνέφερα και τις δυοπ ομάδες.. smile.gif smile.gif
dizzy_fingers
QUOTE
Εδώ μερικές φορε΄ς ο Παπαμακάριος(που είναι πολύ χειρότερος)λόγω της ομαδικότητάς του βοηθάει περισσότερο...


Όπως και ο Αργυρόπουλος πρόσφατα που βοήθησε τα μέγιστα στην αντεπίθεση του Ολυμπιακού στο Αλεξάνδρειο. wink.gif

Ίσως θα έπρεπε να παίζει δυάρι ο Έντνι. Μόνο που του λείπουν μερικοί πόντοι στο ύψος, και Iverson δε βγαίνουν κάθε μέρα...
kop-13
Το πρόβλημα δεν είναι η θέση του αλλα η εμμονή του να κουβαλάει πολλή ώρα την μπάλα κ η απόλυτη ελευθερία κινήσεων που έχει απο τον Καζλάουσκας.
Παίζει τοσα χρόνια στον άσσο,είναι δύσκολο να αλλάξει θέση στα 32 του.
Το καλύτερο είναι να προσαρμοστεί λιγο στις απαιτήσεις της ομάδας του γιατί είναι απο τους σπουδαιότερους παίχτες που παίζουν στην Ελλάδα.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.