Εγω το σκεφτηκα λιγο το θεμα και κατεληξα σε μια αλλη προταση. Κατ αρχην συμφωνω οτι οπως ειναι η δυναμικοτητα των ομαδων δεν μπορει να γινει δυνατο πρωταθλημα. Και κακα τα ψεματα, το ιδιο ισχυει και στην Ιταλια και στην Τουρκια, στο Ισραηλ, τη Λιθουανια, αλλα και πλεον και στη Ρωσια αφου σταματησε να ρεει το χρημα εκει. Μια λυση θα ηταν η επαναφορα στο παλιο καθεστως των 2(ή εστω 3) ξενων, και οπου ξενων εννοω μη Ελληνων, ωστε να μοιραστουν οι καλυτεροι παιχτες σε περισσοτερες ομαδες. Αυτο ομως προυποθετει και αναλογα μετρα σε ολες τις χωρες, πραγμα που μοιαζει απιθανο. Φυσικα για καποιους μπορει να ειναι και οπισθοδρομικο(αν και δε συμφωνω, γιατι θα ξαναδουμε μεγαλυτερο συναγωνισμο και θα ξαναδουμε παιχτες να διακρινονται ατομικα και να μην ειναι μονο πιονια στη σκακιερα).
Ας υποθεσουμε λοιπον οτι αυτο δεν ειναι εφικτο. Η λυση μου θα ηταν η δημιουργια περιφερειακων πρωταθληματων, οπου οι ομαδες θα επαιζαν ολοκληρη την κανονικη περιοδο με καταληξη ενα final 8 και θα επεστρεφαν στα εθνικα πρωταθληματα μονο για πλει οφ βασει της καταταξης του στο περιφερειακο πρωταθλημα. Μεσω αυτων των πρωταθληματων θα δινονταν και οι θεσεις στην Ευρωλιγκα και ολα τα πρωταθληματα θα διεξαγονταν με ιδιους ορους.
Οι περιφερειες θα μπορουσαν να ειναι:
Μεσογειακη με Ελλαδα, Τουρκια, Ισραηλ, Βουλγαρια, Κυπρο
Δυτικη με Ισπανια, Ιταλια, Πορτογαλια
Αδριατικη με Σερβια, Κροατια, Σλοβενια, Βοσνια, Μαυροβουνιο, ΦΥΡΟΜ
Ανατολικη με Ρωσια, Λιθουανια, Ουκρανια, Λετονια, Εσθονια
Κεντρικη με Γαλλια, Γερμανια, Πολωνια, Βελγιο, Τσεχια, Ολλανδια, Μ.Βρετανια
Σκανδιναβικη με Σουηδια, Νορβηγια, Φινλανδια, Δανια, Ισλανδια
(οι υπολοιπες χωρες που δεν ανεφερα πανε σε οποια περιφερεια ταιριαζει καλυτερα γεωγραφικα)
Ολες οι λιγκες εχουν 16 ομαδες που μοιραζονται αναλογα με τη δυναμικοτητα των χωρων. Μια πιθανη κατανομη ειναι:
Μεσογειακη: Ελλαδα 5, Τουρκια 5, Ισραηλ 3, Βουλγαρια 2, Κυπρος 1
Δυτικη: Ισπανια 9, Ιταλια 6, Πορτογαλια 1
Αδριατικη: Σερβια 5, Κροατια 5, Σλοβενια 3, Βοσνια 1, Μαυροβουνιο 1, ΦΥΡΟΜ 1
Ανατολικη: Ρωσια 6, Λιθουανια 4, Ουκρανια 3, Λετονια 2, Εσθονια 1
Κεντρικη: Γαλλια 4, Γερμανια 4, Πολωνια 3, Βελγιο 2, Τσεχια 1, Ολλανδια 1, Μ.Βρετανια 1
Σκανδιναβικη: δεν εχω ιδεα, μαλλον πιο πολλοι Σουηδοι και Φινλανδοι, ισως απο 5 και απο 2 ομαδες οι υπολοιπες χωρες.
Οι τελευταιες 2 ή 3 ομαδες καθε λιγκας υποβιβαζονται στα εθνικα πρωταθληματα και τη θεση τους παιρνουν ομαδες απο την ιδια χωρα ή ομαδες απο χωρα που λογω της γενικοτερης πορειας της αξιζει κι αλλες θεσεις(προσπαθωντας βεβαια να μην εξαφανισουμε τις χωρες με 1 ομαδα στην περιφερειακη της λιγκα). Καθε περιφερειακη και εθνικη λιγκα βαζει τους περιορισμους της σε ξενους ή προσπαθει με καποιο τροπο να ενισχυσει την υπαρξη γηγενων παιχτων στις ομαδες, ωστε να μη χαθει το εθνικο στοιχειο.
Στην Ευρωλιγκα παιζουν 32 ομαδες, 24 απ ευθειας και 8 με προκριματικα. Οι ομαδες προκρινονται με βαση τα αποτελεσματα στα περιφερειακα πρωταθληματα και φυσικα αναλογα με τη δυναμικοτητα του καθε πρωταθληματος. Συνολικα λοιπον προκρινονται 40 ομαδες με μια κατανομη οπως:
Μεσογειακη 6+3(6 απευθειας+3 στα προκριματικα)
Δυτικη 6+3
Αδριατικη 4+2
Ανατολικη 4+3
Κεντρικη 4+3
Σκανδιναβικη 0+2
Στις κληρωσεις-ορισμους μπαινουν πλεον και περιορισμοι για τις ομαδες που προερχονται απ την ιδια περιφερειακη λιγκα(για να χαιρονται οι σεναριολογοι οπως εγω και να βγαζουμε τους ομιλους μια ωρα αφου τελειωσει η τελευταια αγωνιστικη
).
Μετα το τελος των περιφερειακων πρωταθληματων οι ομαδες επιστρεφουν μονο για πλει οφ στη χωρα τους μαζι με τις πρωτες της κανονικης περιοδου των εθνικων πρωταθληματων. Για την καταταξη και τα πλεονεκτηματα εδρας ισχυει οτι οι ομαδες της περιφερειακης λιγκας εχουν παρει τις πρωτες θεσεις της regular season του εθνικου πρωταθληματος. Αυτες οι ομαδες δε συμμετεχουν στο κυπελλο, το οποιο γινεται μονο με συμμετοχη των ομαδων που παιζουν στο εθνικο πρωταθλημα, ετσι ωστε να παρουν και αυτες εναν τιτλο, ο οποιος μαλιστα τους δινει απευθειας συμμετοχη στο επομενο Eurocup.
Βεβαια για να γινει ολο αυτο χρειαζεται συνεννοηση και συντονισμο απο ολες τις λιγκες της Ευρωπης, πραγμα πολυ δυσκολο. Πιο πολυ δηλαδη ειναι για να χουμε να λεμε. Νομιζω ομως οτι θα ηταν καλυτερο απο την κατασταση που βλεπουμε τωρα.