Το ξερατε οτι... δεν το ξερατε αλλα ΓΙ' ΑΥΤΟ ειμαι ΕΓΩ εδω...
![banana.gif](../style_emoticons/default/banana.gif)
QUOTE
Μινωική το 1628 π.Χ
Θα αφησω να το πεις εσυ...
QUOTE
το Κρακατόα το 1883
Η έκρηξη του ηφαιστείου της Κρακατόα το 1883 προκάλεσε ψύξη για δεκαετίες
Η στάθμη της θάλασσας θα ήταν ψηλότερη και οι ωκεάνιες θερμοκρασίες θα ήταν θερμότερες στο 20ό αιώνα εάν το ηφαίστειο Κρακατόα στην Ινδονησία δεν είχε εκραγεί το 1883, λένε επιστήμονες.
Ο αντίκτυπος της έκρηξης που σκόρπισε 25 κυβικά χιλιόμετρα λειωμένων βράχων, στάχτης καθώς και αερολύματα θειικού άλατος στην ατμόσφαιρα έγινε αισθητός για δεκαετίες -- πολύ περισσότερο από όσο προηγουμένως νομίζαμε. Η ίδια δε έκρηξη σκότωσε 36.000 ανθρώπους ενώ παρήγαγε τον ισχυρότερο ήχο που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη.
"Εμφανίζεται από την επίδραση του να ήταν μια πολύ μεγάλη έκρηξη και η οποία μπόρεσε να κρατήσει για πολλές δεκαετίες και ενδεχομένως έναν ολόκληρο αιώνα", αναφέρει ο Peter Gleckler, κλιματολόγος στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια.
Οι στάθμες της θάλασσας ανεβαίνουν όταν οι ωκεάνιες θερμοκρασίες είναι θερμότερες και υποχωρούν όταν ψύχονται. Τα ηφαίστεια απελευθερώνουν αερολύματα και σκόνη που εμποδίζουν να φτάσει στη γη το φως του ήλιου ανακλώντας το πίσω στο διάστημα. Έτσι αναγκάζουν την επιφάνεια των ωκεανών να ψύχεται με αποτέλεσμα τη συστολή, κάτι που μπορεί να αντισταθμίσει, τουλάχιστον προσωρινά, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που προκαλούνται από τα συνεχώς αυξανόμενα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Στις πρόσφατες δεκαετίες, η μέση ωκεάνια θερμοκρασία (μέχρι το βάθος των 300 μέτρων) έχει ανέβει κατά 0,037 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, που εντάθηκε τους τελευταίους δύο αιώνες λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων. Και αυτό γιατί η άνοδος της θερμοκρασίας έχει υπερκαλύψει την επίδραση του Κρακατόα και η στάθμη των ωκεανών ανεβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες όλο και ταχύτερα.
Ο Gleckler και ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία μελετούσαν 12 μοντέλα προσομοιώσεων του κλίματος, όταν παρατήρησαν την επίδραση των ηφαιστειακών εκρήξεων.
Μερικά από τα μοντέλα του κλίματος συνυπολογίζουν τον αντίκτυπο τέτοιων εκρήξεων ενώ άλλα όχι.
"Καθώς εξετάζαμε όλα τα μοντέλα μαζί, είδαμε ότι ακριβώς κατά την διάρκεια της έκρηξης του Κρακατόα υπήρχε καθαρή διαφορά μεταξύ αυτών που πρόβλεπαν την έκρηξη και εκείνων που δεν την πρόβλεπαν", είπε ο Gleckler.
Και η σύγκριση υποδεικνύει ότι τα αιωρούμενα σωματίδια που εκλύονται από μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις ψύχουν τους ωκεανούς έως και έναν αιώνα μετά το συμβάν
"Τα ηφαίστεια ασκούν μεγάλη επίδραση. Η θέρμανση των ωκεανών και η στάθμη της θάλασσας θα είχαν αυξηθεί πολύ περισσότερο εάν δεν ήταν η έκρηξη των ηφαιστείων", συνεχίζει ο Gleckler, ο οποίος εξέθεσε τα συμπεράσματα της έρευνας στο περιοδικό Nature.
Η μελέτη περιέλαβε επίσης και τις πιο πρόσφατες εκρήξεις συμπεριλαμβανομένου του Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1991, οι οποίες ήταν σε μια παρόμοια κλίμακα με αυτές του Κρακατόα.
Αλλά η επίδραση του Πινατούμπο στις ωκεάνιες θερμοκρασίες ήταν πολύ μικρότερη λόγω του αντίκτυπου των αερίων του θερμοκηπίου, που ήταν πολύ υψηλότερη το 1991 απ' ό,τι το 1883.
"Η επιρροή της έκρηξης του Πινατούμπο στη στάθμη της θάλασσας και της θερμότητας αντισταθμίστηκε από την υποβόσκουσα παγκόσμια θέρμανση", συνέχισε.
Πρόσθεσε δε ότι οι επιστήμονες πρέπει να σκεφτούν προσεκτικότερα για το πώς αυτοί περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα των ηφαιστειακών εκρήξεων όπως του Κρακατόα και τις ακόμα προηγούμενες, στη διαμόρφωση του κλίματος.
"Δεν μπορούμε να στηριχθούμε στις μελλοντικές ηφαιστειακές εκρήξεις που επιβραδύνουν την θέρμανση των ωκεανών και των σταθμών της θάλασσας", πρόσθεσε ο Gleckler.
QUOTE
το Ταμπόρα το 1815
Bρήκαν την Πομπηία της Aνατολής
Iνδονησία: ανακαλύφθηκε χαμένη πόλη την οποία είχε καταπιεί ηφαίστειο
Ήταν μια από τις βιαιότερες ηφαιστειακές εκρήξεις που έχει ζήσει η ανθρωπότητα. Είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 117.000 άνθρωποι, να εξαφανιστεί ένα μικρό βασίλειο και το έτος 1816 να μείνει στην Ιστορία ως «η χρονιά χωρίς καλοκαίρι». Αυτό το χαμένο βασίλειο ανακαλύφθηκε σήμερα και ενδέχεται να αποδειχθεί η Πομπηία της Ανατολής.
Έτος 1815, νήσος Σούμπαβα, Ανατολικές Ινδίες, σημερινή Ινδονησία. Το ηφαίστειο στο όρος Ταμπόρα εκσφενδονίζει διάπυρους ποταμούς λάβας. Μέσα σε λίγη ώρα, 117.000 κάτοικοι του νησιού θα είναι νεκροί. Το μικρό βασίλειο της Ταμπόρα, στη δυτική πλαγιά του ηφαιστείου, θα χαθεί ολοσχερώς από προσώπου γης. Οι πυρακτωμένοι ποταμοί λάβας θα θάψουν την πόλη αφήνοντας ζωντανούς σαν από θαύμα μόλις 4 από τους περίπου 10.000 κατοίκους της. H έκρηξη ήταν τέτοια που επηρέασε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτήν οφείλονται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν την επόμενη χρονιά, το 1816, «η χρονιά χωρίς καλοκαίρι».
Το χαμένο βασίλειο της Ταμπόρα ανακαλύφθηκε πρόσφατα χάρη στην επιμονή Αμερικανών και Ινδονήσιων επιστημόνων. Οι επιστήμονες ερευνούσαν το ίδιο το ηφαίστειο όταν ένας οδηγός τούς ανέφερε για κάποια περίεργα αντικείμενα που έβρισκαν οι ντόπιοι σε ξεροπόταμους στη ζούγκλα. Τη Δευτέρα οι ερευνητές στη Σχολή Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Άιλαντ ανακοίνωσαν ότι σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο βρέθηκαν πράγματι διάφορα αντικείμενα όπως μπρούντζινα κύπελλα, κεραμικά δοχεία, σιδερένια εργαλεία, γυαλί και σκεύη από κινέζικη πορσελάνη θαμμένα στη ζούγκλα.
Οι πρώτες ανασκαφές στην περιοχή αποκάλυψαν επίσης απανθρακωμένους σκελετούς σε οικία διαστάσεων περίπου έξι επί δέκα μέτρων. Οι σκελετοί δύο ενηλίκων βρέθηκαν να κείτονται εκεί ακριβώς όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή - ο ένας κρατούσε σφιχτά ένα μεγάλο μαχαίρι. «H Ταμπόρα μπορεί να αποδειχτεί η Πομπηία της Ανατολής, μια ανακάλυψη με μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον», δήλωσε ο Χαραλντούρ Σίγκουρντσον, γεωφυσικός στο Ρόουντ Άιλαντ, ο οποίος ειδικεύεται στη μελέτη ηφαιστείων.
Αδρανές, όχι σβησμένο
Το ηφαίστειο σήμερα είναι αδρανές αλλά όχι σβησμένο. Από το 1815 μέχρι σήμερα έχει ενεργοποιηθεί δύο φορές, όμως για πολύ λίγο και οι εκρήξεις ήταν ασθενείς. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν δεν μπορούν ούτε κατ' ελάχιστον να συγκριθούν με εκείνη του 1815 όταν το όρος έχασε 900 μέτρα από το ύψος του βυθιζόμενο στα 2.851 μέτρα. Ακόμη και σήμερα, λένε οι ειδικοί, μυρίζει ο κρατήρας από τα αέρια που εκλύθηκαν τότε.
«Δεν ήταν καθόλου φτωχοί»
Ο κρατήρας του ηφαιστείου Ταμπόρα, στη νήσο Σούμπαβα της Ινδονησίας. Ακόμη και σήμερα, λένε οι ειδικοί, μυρίζει από τα αέρια που εκλύθηκαν τότε, το 1815
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ εκτιμήσεις που έκαναν Ινδονήσιοι αρχαιολόγοι με βάση τα αντικείμενα που βρέθηκαν, δήλωσε ο Σίγκουρντσον, συγκλίνουν στο ότι ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στην περιοχή στα τέλη του 18ου - αρχές του 19ου αιώνα συνδεόταν είτε λόγω γενεαλογικών δεσμών είτε λόγω εμπορικών σχέσεων με το ΧΒιετνάμ και την Καμπότζη. H πληθώρα των μπρούντζινων αντικειμένων και τα ιστορικά ίχνη που βρέθηκαν από την εποχή της αποικιοκρατίας των Ολλανδών και για ένα μικρό διάστημα των Βρετανών στηρίζουν την άποψη πως οι κάτοικοι του Ταμπόρα «δεν ήταν καθόλου φτωχοί, αλλά μάλλον εύποροι».
Μέσα στους επόμενους μήνες, οι ανασκαφές στην περιοχή αναμένεται να εντατικοποιηθούν. Χρησιμοποιώντας ραντάρ που διαπερνούν τη γη, ο Σίγκουρντσον ευελπιστεί να βρει και άλλα τμήματα του χαμένου βασιλείου, ίσως ακόμα και το παλάτι του βασιλιά. Αν η Ταμπόρα είναι πράγματι η Πομπηία της Ανατολής, δήλωσε ο επιστήμονας, τότε «όλοι οι άνθρωποι, τα σπίτια και ο πολιτισμός τους παραμένουν θαμμένα εκεί όπως ακριβώς ήταν το 1815».