Επειδή ειπώθηκαν πολλά από χθες που ήμουν τελευταία φορά online θα απαντήσω σε αυτά που θεωρώ πιο σημαντικά...
ΑΖ πολύ ωραίο το ποστ σου αν και διαφωνώ σε αρκετά
:
QUOTE(AZ1980 @ Oct 10 2007, 05:47 )
Απλά θα ξεκαθαρίσω επιγραμματικά κάποιες απόψεις μου, καθώς διαπίστωσα πως το ενδεχόμενο παρεξήγησης είναι αυξημένο λόγω της λατρείας που αρκετοί φίλοι τρέφουν στο σύγχρονο ΝΒΑ.
Nα δεις πόσο αυξημένο είναι το ποσοστό παρεξήγησης από αυτούς που δεν τρέφουν λατρεία για το σύγχρονο ΝΒΑ...
QUOTE(AZ1980 @ Oct 10 2007, 05:47 )
(1) Το να θεωρείς τραγικό ως εκφωνητή τον Μαγουλά (αφού αυτός είναι τελικά ο καταστροφέας των νεύρων μου), δεν σημαίνει πως συμφωνείς απαραίτητα και με το ύφος ή τις απόψεις Συρίγου γύρω από το ΝΒΑ.
Δεν αναφερόμουνα συγκεκριμένα σε σένα. Αλλά δεν μπορώ να βλέπω συνέχεια να καρφώνονται αυτοί που είναι υπέρ του ΝΒΑ και για άλλους να μην έχει ειπωθεί τίποτα.
QUOTE(AZ1980 @ Oct 10 2007, 05:47 )
(3) Θεωρώ πως το ΝΒΑ δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ευρωλίγκα αγωνιστικά, μιας και μιλάμε για δυο διαφορετικά στην ουσία αθλήματα, οι νοοτροπίες, τα συστήματα διεξαγωγής, οι κανονισμοί και οι ειδικές συνθήκες απέχουν χαοτικά.
Θα συμφωνήσω μαζί σου
μόνο αν αυτή σου η άποψη ισχύει και για παλαιότερες εποχές.
QUOTE(AZ1980 @ Oct 10 2007, 05:47 )
(5) Η νοοτροπία στο ΝΒΑ έχει αλλάξει σταδιακά, αλλά σε πολύ μεγάλη έκταση, με αποτέλεσμα το τωρινό ΝΒΑ ελάχιστα να θυμίζει εκείνο των 80'ς ή των 90'ς. Βασικό γνώρισμα του τωρινού ΝΒΑ είναι η υπερδιόγκωση της διάστασής του ως προιόντος, έναντι της διάστασής του ώς (πρωτ)αθλήματος.
Εδώ σε βρίσκω λάθος. Ποτέ το ΝΒΑ δεν προβλήθηκε σαν άθλημα. Το ΝΒΑ (δυστυχώς) προβάλονταν πάντα πρώτα σαν προιόν και μετά σαν άθλημα. Μιλάμε για την Αμερική, τη χώρα που τα πάντα αποτελούν επιχείρηση (και το μπάσκετ ήταν αδύνατο να ξεφύγει).
Aν προβάλοταν σαν άθλημα, τότε όλοι θα ήξεραν ότι ο Τζόρνταν και ο Κόμπι εκτός από επίθεση παίζανε και άμυνα. Πως μπορούν να παίξουν ΚΑΙ μπάσκετ εκτός απ' το να πηδάνε σαν κατσίκια.
Εγώ το ξέρω και είμαι σίγουρος πως και εσύ το ξέρεις. Όλοι οι άλλοι που δεν είναι φαν του ΝΒΑ ή δεν είναι μπασκετικοί το ξέρουν ; Όχι. Οι συζητήσεις που είχα με αυτά τα άτομα ήταν διασκεδαστικές-εκνευριστικές. "Ο Τζόρνταν" λένε "δεν ξέρει να σουτάρει". Ε ξέρεις κάτι ; Αν το ΝΒΑ πρόβαλε το μπάσκετ σαν άθλημα, θα το ήξεραν.
QUOTE(AZ1980 @ Oct 10 2007, 05:47 )
την κατάρτιση στα βασικά του μπάσκετ (εδώ έπαιξε μεγάλο ρόλο η υποβάθμιση του ρόλου των κολεγίων)
Συμφωνώ όσο δεν πάει σε αυτό. Να διευκρινήσω μόνο μερικές εξαιρέσεις όπως ο Κόμπι και ο Λεμπρόν που το πιο πιθανό θα ήταν αυτοί να πρόσφεραν πιο πολλά στο κολλέγιο από ότι αυτό σε αυτούς.
QUOTE(AZ1980 @ Oct 10 2007, 05:47 )
με σταρς χωρίς την αγωνιστική ηθική
QUOTE(AZ1980 @ Oct 10 2007, 05:47 )
αλλά και την διάθεση για "άρνηση της ήττας" που χαρακτήριζε τους μπαρουτοκαπνισμένους σταρς των παλαιότερων γενεών.
QUOTE(AZ1980 @ Oct 10 2007, 05:47 )
(6) Η κανονική περίοδος του ΝΒΑ αγωνιστικά είναι ανέκδοτο, οι παίκτες ουσιαστικά αντιμετωπίζουν την συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών ως δημόσιες προπονήσεις, και το ενδιαφέρον ενός regular season παιχνιδιού για τον μπασκετόφιλο συγκρίνεται άνετα με την συγκίνηση που προσφέρει στον σινεφίλ η μέση αμερικανική blockbuster σαβούρα.
Δεν θα προχωρήσω σε λεπτομερή ανάλυση μιας και την φυλάω για ένα άλλο τόπικ που σύντομα (;
) θα έρθει στην επιφάνεια (έχει να κάνει με μύθους που αφορούν το ΝΒΑ, όπως αυτός). Το ότι η ρέγκιουλαρ σίζον είναι τσίρκο και οι παίκτες δεν ενδιαφέρονται για τα παιχνίδια είναι ένας καλοστημένος μύθος που έχει βγεί (κυρίως) από αυτούς που δεν γουστάρουν το ΝΒΑ (και δεν ξέρω πως να νιώσω όταν το ακούω και από άτομα που δηλώνουν φαν).
Πιστεψέ με, αν
δεν τους ενδιέφερε να κερδίσουν τότε καμμία ομάδα δεν θα είχε πάνω από 50-60 νίκες. Οι μεγάλες ομάδες
πρέπει να κερδίσουν κάθε παιχνίδι γιατί όπως και εμείς, έτσι και αυτές ξέρουν ότι έχει διαφορά να παίζουν τους Σπερς και τους Μαβς με πλεονέκτημα αντί για μειονέκτημα έδρας.
Οι ομάδες που έχουν ως στόχο τα πλειόφ πρέπει επίσης να κερδίσουν γιατί είναι άλλες τόσες από πίσω που περιμένουν στραβοπάτημα τους. Και υπάρχουν και οι ομάδες που ξέρουν από την αρχή πως δεν θα πάνε μακρία όμως την ζημιά είναι ικανές να την κάνουν στο κάθε αντίπαλο. Πιστεύεις ότι στους παίκτες των Σέλτικς τους άρεσε που έκαναν 18 συνεχόμενες ήττες ; Φαινόταν στις δηλώσεις τους. Προσπαθούσαν σε κάθε παιχνίδι να μην ξεφτιλιστούν και για 1002 λόγους δεν τα κατάφερναν. Οι Γκρίζλις πόσα παιχνίδια πάλεψαν ενώ ήξεραν ότι όλα είχαν τελειώσει ;
Συμφωνώ πως μερικές φορές οι παίκτες του ΝΒΑ βαριούνται και αυτό στο μεταφέρουν. Πως πολλές φορές (και είναι πολύ φυσιολογικό) δεν τους ενδιαφέρει αν θα κάνουν μία ήττα γιατί υπάρχουν άλλοι 50-60-70-80 αγώνες. Όμως αν αυτές οι ήττες γίνουν 2 και μετά 3 και 4 και 5 και φτάσουν στις 6-7 τότε υπάρχει πρόβλημα και το όρια στενεύουν και οι στόχοι απομακρύνονται επικίνδυνα. Και τότε είναι πολύ ενδιαφέρον να δείς πως θα αντιδράσει αυτή η ομάδα. Φέτος ήταν οι Μάβερικς και όλοι είδαμε τι εκπληκτικά πράγματα έκαναν μετά την κακή αρχή. Πιστεύεις πως θα τα έκαναν αυτά αν δεν είχαν πεισμώσει και (λόγω χαμένου τίτλου μία χρονιά πριν) από το κακό ξεκίνημα ; Ίσως ναι, ίσως και όχι. Όμως μέσα από αυτές τις ήττες έγιναν ακόμα πιο σύνολο, ακόμα πιο δυνατοί και όλοι παρακολουθήσαμε μία εξαίσια ομάδα (τα playoff είναι άλλη ιστορία).
Την ώρα που πολλοί αποκαλούν τσίρκο την κανονική περίοδο του ΝΒΑ, εγώ θαυμάζω ομάδες όπως οι Μπουλς το 2005 που ξεκίνησαν με 9 ήττες (0-9) και κατάφεραν να τα γυρίσουν όλα τούμπα. Αυτή την ομάδα την θαυμάζεις. Τον κάθε της αγώνα, το κάθε της λεπτό μέσα στο παρκέ. Αν δεν ήθελαν να κερδίσουν, δεν θα το έκαναν.
Θα συμφωνήσω (και πως μπορώ να διαφωνήσω ; ) πως η καν. περ. με τα πλειόφ είναι τελείως διαφορετικά. Μα σε ποιό μπασκετικό πρωτάθλημα του κόσμου δεν είναι ;
ΥΓ χεχε τελικά με πήρε και το ανέλυσα αρκετά (αν και πάλι όχι όσο θα μπορούσα).
QUOTE(AZ1980 @ Oct 10 2007, 05:47 )
(7) Ο ΠΑΟ φυσικά και θα μπορούσε, με ελάχιστες αλλαγές σε ρόστερ και αρκετές σε "εκγύμναση"/ντοπάρισμα (όπως σωστά τέθηκε), να σταδιοδρομήσει αξιοπρεπέστατα στο ΝΒΑ. Πρόκειται βέβαια για ομάδα χτισμένη για να παίρνει παιχνίδια νοκ-άουτ, όπως και όλες οι ευρωπαικές, άρα δύσκολα θα έκανε επιτυχία σε σειρές πλέι-οφς. Όπως και δύσκολα ομάδα ΝΒΑ θα άντεχε στην πίεση ενός φάιναλ φορ, όσο ξεκάθαρα καλή και αν ήταν.
Θα διαφωνήσω με το "μερικές αλλαγές" στο ρόστερ. Οι μισοί από αυτούς δεν μπορούν καν να σταθούν στο ΝΒΑ (ένας από αυτούς είναι και ο Μπατίστ, άλλος ένας που έφυγε κακήν κακώς από το ΝΒΑ και έγινε αστέρι στην Ευρώπη). Οπότε το "μερικές", εγώ το λέω "πολλές".