Οι περισσότεροι που ασχολούνται με το μπάσκετ είναι λογικό να ενδιαφέρονται και για το ΝΒΑ και φυσικά θέλουν να το βλέπουν σε ένα υψηλότερο επίπεδο από το μπάσκετ που παίζεται στον υπόλοιπο κόσμο. Το ΝΒΑ όμως αυτήν την περίοδο κατά τη γνώμη μου παρακμάζει για κάποιους σημαντικούς λόγους.
1. Οι μπασκετμπολίστες προωθούνται κατευθείαν από τα σχολεία και σε μικρή ηλικία με αποτέλεσμα να μην είναι ‘ψημένοι’ παίκτες.
2. Μόλις ένα ταλέντο προωθηθεί στο ΝΒΑ, μπορεί βέβαια να είναι όντως σπουδαίος παίκτης, αλλά του προσφέρουν αμέσως πολύ μεγάλης αξίας συμβόλαιο και δεν έχει και μεγάλα κίνητρα για το μέλλον. Παίρνει τα λεφτά του και απλά παίζει, δεν αγωνίζεται! Δε μαθαίνει πρώτα να παίζει με την ψυχή του και θέλει απλά να φωνάζει το όνομά του ο κόσμος.
3. Στο ΝΒΑ εύκολα μία ομάδα μπαίνει στα πλέι οφ νικώντας περίπου τους μισούς αγώνες της χρονιάς. Έτσι, δεν παίζεται και τόσο ανταγωνιστικό μπάσκετ σε κάθε παιχνίδι και οι καλές ομάδες απλώς προετοιμάζονται για τα πλέι οφ σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου οι ομάδες μπαίνουν μέσω της Ευρωλίγκα και των άλλων διοργανώσεων σε ένα νοκ-άουτ σύστημα και ξέρουν πώς να χειρίζονται δύσκολες καταστάσεις από μικρή ηλικία.
4. Πλέον δε βγαίνουν παίκτες πειθαρχημένοι αλλά ούτε και σωστοί στον τρόπο παιχνιδιού. Συνήθως έχουν ταλέντο, ξέρουν να πηδάνε ψηλά, να καρφώνουν και έχουν και δύναμη. Ελάχιστοι είναι καλοί σουτέρ και θεωρούν υποτιμητικό τον λογικό τρόπο παιχνιδιού βγάζοντας μόνο θέαμα. Έτσι όμως δε γίνεται κανείς μεγάλος παίκτης. Για παράδειγμα ο Κέβιν Γκαρνέτ δεν αρκείται στο να σκοράρει κοντά στο καλάθι όπου είναι και καλός αλλά βγαίνει και πιο έξω να σουτάρει με αποτέλεσμα να έχει 9/21 περίπου φιλντ γκολς σε πολλά ματς. Και μη μου πείτε πως ο ‘τάδε’, ο ‘τάδε’ κι ο ‘τάδε’ είναι καλοί σ’ αυτούς τους τομείς. Μιλάω φυσικά για το σύνολο των παικτών και αυτό θα έλειπε να μην υπάρχουν και καλοί παίκτες. Δεν τα ισοπεδώνω όλα.
5. Οι Αμερικανοί λόγω της έλλειψης ‘τεράστιων’ παικτών, αναζητούν κάποια είδωλα και τα παρομοιάζουν με παλαιότερους παίκτες ‘φαινόμενα’ για το μπάσκετ. Τρανταχτό παράδειγμα το γεγονός πως αποκαλούν τον Λεμπρόν Τζέιμς ως νέο Τζόρνταν. Ε, όχι ρε παιδιά. Τα μικρά παιδάκια δεν πρέπει να τα κοροϊδεύουμε. Δεν έχουν καν κοινά σημεία οι δύο αυτοί παίκτες. Έχουν διαφορετική σωματοδομή, διαφορετικά προσόντα, άλλη αντιμετώπιση των φάσεων μέσα στον αγώνα και καμία σχέση σε προσωπικότητα.
6. Λείπουν λοιπόν και οι σπουδαίες προσωπικότητες από το ΝΒΑ. Ελάχιστοι έχουν παραμείνει με κάτι τέτοιο. Ένας ολοκληρωμένος παίκτης κατά τη γνώμη μου πρέπει να έχει και ολοκληρωμένη προσωπικότητα.
7. Μήπως φταίει και λίγο η Εθνική μας; Δεν κατεβάζουν ποτέ τους καλύτερους παίκτες τους στην Εθνική Αμερικής με αποτέλεσμα να μη μετέχουν καν στους τελικούς των σημαντικών διοργανώσεων.
Συνοψίζοντας, ας κοιτάξουν οι Αμερικανοί τα προβλήματα αυτά που για μένα έχουν επηρεάσει κατά πολύ τον τρόπο σκέψης των Αμερικανών φιλάθλων και ας δουν τι μπορούν να κάνουν. Ένα πάντως που σίγουρα πρέπει να εφαρμόσουν, είναι να μη ‘φουσκώνουν’ τα μυαλά των παικτών από μικρή ηλικία βιαστικοί να αναδείξουν τους νέους Τζόρνταν. Νέοι Τζόρνταν δε θα ξαναβγούν. Ήταν μόνο ένας και αν ποτέ βγει ξανά με ίδιες ικανότητες, σίγουρα δε θα’ χει ίδια προσωπικότητα.
mgg