Help - Search - Members - Calendar
Full Version: ALONZO MOURNING
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > NBA > History
sacarame
ALOZO MOURNING

Γνωστός σε όλους σαν “Ζo” (γεννηθείς το 1970) με ύψος 6,9 (2.06) αγωνίστηκε στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ για 15 σεζόν..

Πριν το ΝΒΑ και η πορεία στους Χόρνετς

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Indian River High School οδήγησε την ομάδα του σε 51 σερί νίκες και στον τίτλο στην junior χρονιά του (1987). Σαν senior είχε 25 πόντους,15 ριμπάουντς και 12 μπλοκ μέσο όρο… Ο τρόπος παιχνιδιού του έκανε πολλούς να τον χαρακτηρίσουν ως “μια νέα βερσιόν του Τζαμπάρ” μιας και αγωνίζονταν στην ίδια θέση…Ο Μούρνινγκ έπαιξε μπάσκετ στο κολλέγιο του Georgetown . Τελείωσε πρώτος στα μπλοκ σαν freshman. Επιλέχτηκε δεύτερος στο ντραφτ του 1992 πίσω από τον Σακίλ Ο’νιλ από τους Σάρλοτ Χόρνετς.. Επιλέχτηκε στην all-rookie team του 1993 καθώς είχε 21.0 πόντους , 10.3 rebounds, and 3.47 μπλοκ. Ψηφίστηκε δεύτερος στην κατηγορία του “rookie της χρονιάς” πίσω από τον Ο’νιλ . Κατόρθωσε να έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο σκοραρίσματος που είχε ποτέ rookie στην ιστορία των Hornets. Ο Μούρνινγκ και ο Ο’νιλ ήταν οι πρώτοι rookies μετά τον Ρόμπινσον που κατάφερναν να έχουν 20+ πόντους και 10+ ριμπάουντ στην πρώτη τους σεζόν στο ΝΒΑ.. Ο Μούρνινγκ διέλυσε το ρεκόρ της Σάρλοτ στα μπλοκς, καθώς έγινε ο πρώτος μπλοκέρ όλων των εποχών για τους Χόρνετς,μόλις στο 49 παιχνίδι της σεζόν. Η σημαντικότερη στιγμή της rookie σεζόν του,ήταν ίσως το 20-footer buzzer beater που πέτυχε στις 5 Μαϊου 1993, δίνοντας την νίκη στην ομάδα του και την πρόκριση απέναντι στους Σέλτικς με σκορ 3-1
Τη σεζόν 94-95,ο Μούρνινγκ μαζί με τον Λ. Τζόνσον οδηγούν τους Χόρνετς σε 50 νίκες και βέβαια στην πρόκριση στα play-off.Ο Μούρνινγκ είναι πρώτος σε μέσους όρους για την ομάδα του σε σκοράρισμα, ριμπάουντς, μπλοκ, και ποσοστό ευστοχίας..


Miami Heat

Κάποιες προστριβές με τον Τζόνσον και κάποιες διαφωνίες για το συμβόλαιό του,οδηγούν τον Μούρνινγκ στην έξοδο από τους Χόρνετς. Γίνεται ανταλλαγή και καταλήγει στους Χιτ όπου θα αγωνιστεί για τις επόμενες 7 σεζόν. Σε αυτό το διάστημα, και υπό την καθοδήγηση του Πάτ Ράιλι, είχε κοντά στους 20 πόντους και 10 ριμπάουντ , ενώ σκόρπιζε τον φόβο στις ρακέτες καθώς «έκοβε ότι περνούσε» .Κέρδισε 2 φορές το NBA Defensive Player of the Year Award σε αυτήν την περίοδο.
Μαζί με τον Tim Hardaway οδήγούσαν τουν Χιτ στα play-off.
Στα play-off του 1997, κι ενώ οι Χιτ έχαναν 3-0 από τους Μπουλς στους τελικούς της Ανατολής,ο Μουρνινγκ υποσχέθηκε νίκη στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς.Πράγματι οι Χιτ κέρδισαν με 87-80 αλλά τελικά αποκλείστηκαν στο 5ο παιχνίδι.
Την επόμενη σεζόν,οι Χιτ αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο από τους Νικς,σε μια επεισοδειακή σειρά.Ο Μούρνινγκ αποβλήθηκε από το 5ο ματς,αφού συμμετείχε σε καβγά με τον πρώην συμπαίκτη του Λάρυ Τζόνσον.Οι Χιτ θα αποκλειστούν στα play-off από τους Νικς και τις επόμενες 2 σεζόν.

Ο Μουρνινγκ ήταν στην All-NBA First Team την σεζόν 1999-2000 καθώς ηγούνταν για τους Χιτ των στατιστικών κατηγοριών του σκοραρίσματος ,των ριμπάουντς, των μπλοκς, και του ποσοστού ευστοχίας.

Το 2000,οι Χιτ ήταν αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα για το πρωτάθλημα και οι απαιτήσεις ήταν πολύ υψηλές.Όμως πριν αρχίσει η σεζόν 2000-01 ,διαγνώστηκε ότι ο Μούρνινγκ πάσχει από σοβαρή ασθένεια του νεφρού,που τον ανάγκασε να χάσει τους πρώτους 5 μήνες εκείνης της σεζόν.Ακόμα και μετά την διάγνωση,ο Μούρνινγκ επέστρεψε και μάλιστα έπαιξε στο NBA All-Star Game του 2002. Επειδή όμως η κατάστασή του χειροτέρευε, ο Μούρνινγκ έμεινε εκτός αγώνων για όλη τη σεζόν 2002-03 και το συμβόλαιό του που έληγε τότε δεν ανανεώθηκε από τους Χιτ,καθώς βρίσκονταν σε περίοδο ανοικοδόμησης μιας νέας ομάδας..


New Jersey Nets

Σαν free-agent το 2003,υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με τους Νετς.Όμως στις 25 Νοεμβρίου του 2003,ο Μούρνινγκ αναγκάζεται να αποσυρθεί εξαιτίας των περιπλοκών που παρουσίασε η ασθένεια στο νεφρό του.Στις 19 Δεκεμβρίου υποβάλλεται σε επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού. Ετσι το 2004,ξεκινάει προπονήσεις με τους Νετς, και ήταν στο ρόστερ για ένα μέρος της σεζόν 2004-05.Παρ’όλ’αυτά, δεν έπαιζε κάποιο ιδιαίτερο ρόλο στο ρόστερ,και ο ίδιος ζήτησε ανοιχτά να φύγει από τους Νετς,ειδικά από την στιγμή που αυτοί αντάλλαξαν τον Κένιον Μάρτιν. Ο Μούρνινγκ γίνεται λοιπόν ανταλλαγή και πηγαίνει στους Ράπτορς στις 17 Δεκέμβρη 2004. Εκεί όμως δεν έκατσε για πολύ καθώς στις 11 Φεβρουαρίου 2005 εξαγοράζεται το συμβόλαιό του..Οι Ράπτορς αργότερα ανακοίνωσαν ότι ο Μούρνινγκ δεν πληρούσε τις ιατρικές προϋποθέσεις για να παίξει για την ομάδα τους.Ετσι, ο Μούρνινγκ κλείνει τη σεζόν στους Χιτ με το μίνιμουμ συμβόλαιο βετεράνου.

Back with the Heat

Στους Χιτ, ο ρόλος του Μούρνινγκ ήταν πιο περιορισμένος από αυτόν της πρώτης του θητείας. Στην ουσία ήταν το back-up του Σακίλ Ο’νιλ αν και έπαιξε αρκετά ματς βασικός λόγω τραυματισμών του Σακ. Επαιζαν ακόμα και σαν ντουέτο,με τον Μούρνινγκ στο ρόλο του power forward. Λόγω του ότι οι αντοχές είχαν μειωθεί, ο χρόνος του Αλόνζο είχε μειωθεί.Όμως οι τρομερές του άμυνες,η σταθερότητα στην επίθεση και το πάθος του βοήθησαν τους Χιτ να έχουν το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στην Ανατολή τη σεζόν 2005-06.Οι φίλοι των Χιτ τον ονόμασαν “The ultimate warrior”.Ο Μούρνινγκ τελείωσε τη ρέγκιουλαρ σίζον σαν τρίτος στα μπλοκς,παρότι έπαιζε περίπου 20 λεπτά μέσο όρο.
Οι Χιτ τελικά πήραν το 2006 το πολυπόθητο δαχτυλίδι απέναντι στους Μαβς.Ο Μούρνινγκ,σαν μπακ απ του Σακ είχε 8 πόντους, 6 ριμπάουντς και 5 μπλοκς στο καθοριστικό 6ο παιχνίδι.
Μετά το δαχτυλίδι,ο Μούρνινγκ είπε ότι θα παραμείνει στους Χιτ για να υπερασπιστεί τον τίτλο,παρότι είχε προτάσεις από άλλες ομάδες με καλύτερα χρήματα.
Το 2007,ο Μούρνινγκ λέει ότι αυτή θα είναι η 15η και τελευταία του σεζόν στο ΝΒΑ.Όμως, κι ενώ έχει ξεκινήσει η σεζόν, στις 19 Δεκεμβρίου 2007,τραυματίστηκε σοβαρά στο δεξί του γόνατο στον αγώνα με τους Χοκς(117-111 ήττα στην παραταση για τους Χιτ).Ο τραυματισμός,που συνέβη ακριβώς στην 4η επέτειο από την πετυχημένη του μεταμόσχευση, ήταν καθοριστική για την καριέρα του,αν και συζητιόταν ότι ο Μούρνινγκ θα επέστρεφε τη σεζόν 2008-09,καθώς και ο ίδιος δεν ήθελε να τελειώσει έτσι.

Το τέλος

Τελικά σήμερα,στις 22 Ιανουαρίου,ύστερα από 15 χρόνια σπουδαίας καριέρας στο ΝΒΑ, ο Αλόνζο Μούρνινγκ αποφάσισε να βάλει τέλος. Ο τραυματισμός του στο δεξί γόνατο δυο χρόνια αλλά και η μεταμόσχευση νεφρού οδήγησαν τον «Ζο» στην απόφαση να κρεμάσει οριστικά τα παπούτσια του.

«Αισθάνομαι πως θα είναι καλύτερο να αποσυρθώ. Όταν αγαπάς κάτι τόσο πολύ είναι δύσκολο να το αφήσεις. Στα 38 μου όμως αισθάνομαι πως ό,τι ήταν να δώσω το έδωσα στο ΝΒΑ. Ήταν μία φανταστική διαδρομή. Δεν είναι για μένα μία μέρα λύπης, αλλά χαράς», δήλωσε ο ίδιος εμφανώς συγκινημένος βάζοντας τους τίτλους τέλους στην καριέρα του.


Career highlights
· NBA Champion: 2006
· All-NBA First Team: 1999
· All-NBA Second Team: 2000
· 2-time NBA Defensive Player of the Year: 1999, 2000
· 2-time NBA All-Defensive First Team: 1999, 2000
· 7-time NBA All-Star: 1994, 1995, 1996, 1997, 2000, 2001, 2002
· Heat Franchise All-time Leading Scorer
· Led NBA in blocked shots: 3.91 bpg in 1999
· NBA All-Rookie 1st Team in 1993
· Won bronze at the 1990 FIBA World Championship with the US national team[9]
Won gold at the 1994 FIBA World Championship[10] and the 2000 Olympic Games with the US national team






Pierce
Πολυ καλος sacarame 41.gif
Περα απο τα Μπασκετικα, οπου αποτελεσε φοβητρο για οποιον ειχε την ιδεα να πλησιασει την ρακετα με το ''the shadow raise by Alonzo'' να ειναι πολυ συχνο εγω θελω να σταθω στην ψυχικη δυναμη που ειχε αυτος ο ανθρωπος μετα απο τοσο σοβαρη ασθενεια να μπορεσει να γυρισει στο πρωταθλημα σε αρκετα ανταγωνιστικο επιπεδο μαλιστα. Πρεπει να αποτελει παραδειγμα προς ολους μας αυτη η προσπαθεια του και η θεληση του να τα καταφερει


Αλον-ΖΩ
Air and King
41.gif 41.gif Ενα μπραβο στον μεγαλο "ΖΟ" που πρωτηστος δειχνει σε ολους την δυναμη της θελησης.Ενα ανθρωπος "Διαμαντι".
41.gif 41.gif Mπραβο Sacarame εξαιρετηκος για μια ακομα φορα.
Pierce
QUOTE (pierce21 @ Jan 23 2009, 20:56 ) *
Πολυ καλος sacarame 41.gif
Περα απο τα Μπασκετικα, οπου αποτελεσε φοβητρο για οποιον ειχε την ιδεα να πλησιασει την ρακετα με το ''the shadow raise by Alonzo'' να ειναι πολυ συχνο εγω θελω να σταθω στην ψυχικη δυναμη που ειχε αυτος ο ανθρωπος μετα απο τοσο σοβαρη ασθενεια να μπορεσει να γυρισει στο πρωταθλημα σε αρκετα ανταγωνιστικο επιπεδο μαλιστα. Πρεπει να αποτελει παραδειγμα προς ολους μας αυτη η προσπαθεια του και η θεληση του να τα καταφερει


Αλον-ΖΩ

επισης ξεχασα να αναφερω κατι που με ειχε κανει να ανατριχιασω. Αυτος ο ανθρωπος ειναι τοσο περηφανος και δυνατος που περυσι οταν πραγματικα διαλυσε τον τενοντα του και καλα καλα δεν μπορουσε να σηκωθει απο το παρκε, δεν δεχτηκε να φυγει απο το γηπεδο σε φορειο. Παλικαρι με ολη την σημασια της λεξης
a bullet for your head
Τα συγχαρητηρια κ απο μενα,για το πολυ καλο αφιερωμα στον Ζο.
Ο Μουρνιγκ ανηκει στην κατηγορια των παικτων εκεινων που θα τους ελεγα ''αγαπημενους'' μου.
Τον πρωτοειδα να παιζει λιγο πριν το μουντομπασκετ του 90',στους αγωνες καλης θελησης κ ειλικρινα ειχα εντυπωσιαστει απ τις ικανοτητες του.
Ειχε εκμηδενισει στο ματς κοντρα στους Γιουγκοσλαβους,τον πολυδιαφημισμενο Ρατζα..πρεπει να ειχε τελειωσει τοτε την 2η του χρονια στο Τζορτζταουν..
Επισης ειναι χαραγμενο στην μνημη μου,ενα ματς των Χορνετς κοντρα στους Ναγκετς του πρωην του συμπαικτη στο κολλεγιο,Μουτομπο.Ειλικρινα τον ειχε διαλυσει..40αρα του ειχε ριξει,με ποσα καρφωματα μες την μουρη του!
Ειναι εκπληκτικη η κυριαρχια του στην θεση του σεντερ,αν αναλογιστουμε οτι ηταν 2.06μ,με 2.08μ.
Μου εκανε εντυπωση τα 12 κοψ μ.ο.που ειχε σαν σινιορ στο γυμνασιο..τρομερη εφεση κ συγχρονισμος..,μιας κ ουτε ψηλος για την θεση ηταν,ουτε τα πολυ μεγαλα ακρα διεθετε..
Φοβερο παθος κ μαχητικοτητα,μεγας πολεμιστης κ εντος κ εκτος των παρκε..
Κερδισε τον σεβασμο κ την εκτιμηση ολων.
Παντοτε αναρωτιομουν,αν ηταν σεβεν φουτερ,τι θα ειχε καταφερει..
My respect to the great ZO.. 77.gif 77.gif 77.gif 77.gif 77.gif 77.gif 77.gif
NBAholic
QUOTE
Τον πρωτοειδα να παιζει λιγο πριν το μουντομπασκετ του 90',στους αγωνες καλης θελησης κ ειλικρινα ειχα εντυπωσιαστει απ τις ικανοτητες του.


Μάλιστα, αν θυμάμαι καλά, ήταν τότε που αναδείχτηκε πρώτος μπλοκέρ του τουρνουά και με τόσο μεγάλη διαφορά που ξεπερνούσε οποιανδήποτε άλλη ομάδα. Είχε κάπου 34 τάπες σε 8 αγώνες, ενώ ο δεύτερος Φασούλας είχε 15 ή 16.

Δεν μπορώ να πω ότι ανήκε στους πολύ συμπαθείς σε εμένα παίκτες, αλλά σέβομαι απεριόριστα το κουράγιο του και τη δύναμή του.

Και συγχαρητήρια στο sacarame για την πρωτοβουλία του. smile.gif
j-kidd13
O Zo είναι απο τους παίχτες που θαύμασα αμέσως με το που άρχησα να παρακολουθώ nba..Με ενοχλεί βέβαια το γεγονός οτι δεν τελείωσε την καριέρα του όπως του άξιζε,μέσα στα γήπεδα,καί ίσως με έναν τίτλο.Και μόνο το γεγονός οτι γύρισε να παίξει μπάσκετ σε τέοιο πίπεδο μετά παο μεταμόσχευση νεφρού τα λέει όλα...Θα είναι πάντα ένας απο τους αγαπημένους μου παίχτες...ALONZO MOURNING 77.gif
oktaba
Το μπασκετ εχασε ενα πολυ μεγαλο παιχτη και ενα πολυ μεγαλο παλικαρι που εκανε τα αδυνατα δυνατα και γυρισε και επαιξε και πηρε και το δαχτυλιδι που του λειπε 77.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.