Help - Search - Members - Calendar
Full Version: ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΕΙ ΣΙΝΕΜΑ
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Οτιδήποτε για το μπάσκετ
ZERAR-8
Το μπάσκετ πάει… σινεμά
Της Αλεξάνδρας Λούτση (basketblog)
14/03/2007

Κινηματογραφικές ταινίες με μπασκετικό περιεχόμενο… Από το πασίγνωστο και κλασικό "White Men Can’t Jump" μέχρι το πιο πρόσφατο "Glory Road", που εδώ και έναν μήνα κυκλοφορεί και σε DVD (μετά τη σύντομη προβολή του στις κινηματογραφικές αίθουσες, το καλοκαίρι), οι ταινίες με θέμα το αγαπημένο μας άθλημα είναι πολλές.
Εμείς παραθέτουμε κατ' αρχήν τις 11 καλύτερες (σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κριτικών) ταινίες, σε ένα αφιέρωμα που έχουμε χωρίσει σε τρία μέρη (ένα κάθε ημέρα) έτσι ώστε αφενός να μην σας υποχρεώσουμε να διαβάζετε μέχρι να σας… βγουν τα μάτια, αφετέρου να μπορέσετε -εφόσον το θελήσετε- να τις αναζητήστε, αν και πολλές δεν ήρθαν καν στα ελληνικά βιντεοκλάμπ.
Μην απογοητεύεστε, το Internet σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρείται… (και ενδεχομένως είναι) χρυσωρυχείο!

Τα πάντα πωλούνται, πόσο μάλλον ταινίες. Σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση, έστω και αν δεν μπορούμε να σάς προσφέρουμε ποπ κορν για να συνοδεύσετε την… αγαπημένη σας ταινία.

Η… συμμορία των 11!

Οι 11 καλύτερες ταινίες, με αλφαβητική σειρά, χωρίς πάντως, να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα κριτήρια επιλογής τους, καθώς η τέχνη δίνει το δικαίωμα στον καθένα να την αντιληφθεί με διαφορετικό τρόπο, βάζοντας προσωπικά φίλτρα και στοιχεία, είναι:

"Above The Rim" (1994): Ντουέιν Μάρτιν, Λίον, Τούπακ Σακούρ, Μπέρνι Μακ, Τόνια Πίνκινς.

Αν και το σενάριο της ταινίας παραπέμπει σε… άλλες εποχές, εντούτοις θεωρείται (και είναι) σύγχρονη. Πρόκειται για δράμα, υπό τη συγγραφή και τη σκηνοθεσία του Τζεφ Πόλακ, μιας παρέας νεαρών του γκέτο του Χάρλεμ, με επικεφαλής των πολλά υποσχόμενο σταρ του σχολείου, που προσπαθεί να ξεφύγει από τη μιζέρια με το να μπει στο φημισμένο κολέγιο του Τζόρτζταουν. Οι μπασκετικές σκηνές -είναι η αλήθεια- κάπου υστερούν, ίσως επειδή γυρίστηκαν εξ ολοκλήρου από την αρχή, χωρίς αντιγραφές, κοντές μπασκέτες και… ψεύτικες συνθήκες αγώνων, αλλά η ισορροπία ανάμεσα στο μπάσκετ που ξέρουμε και αυτό του δρόμου είναι εκπληκτική. Το άθλημα πάντως, κυριαρχεί! Αυτή άλλωστε είναι η ουσία του σεναρίου: Λύστε τα προβλήματά σας μέσω του αθλητισμού (και μόνο).


--------------------------------------------------------------------------------

"Blue Chips" (1994): Νικ Νόλτε, Μέρι ΜακΝτόνελ, Τζ. Τ. Γουόλς, Εντ Ο’Νιλ, Σακίλ Ο’Νιλ, Πένι Χάρνταγουεϊ, Ματ Νόβερ, Μπομπ Κούζι, Άλφρι Γούνταρντ.

Η σκοτεινή πλευρά των κολεγίων (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και "στημένοι" αγώνες). Ταινία γραμμένη από τον Ρον Σέλτον, σεναριογράφο και του γνωστού σε όλους "White Men Can't Jump", που φαίνεται πως έχει βρει την... άκρη του με το μπάσκετ και την έβδομη τέχνη. Εξαιρετικές οι σκηνές του μέλος του Hall of Fame Μπομπ Κούζι, ενώ πέρασμα έχουν και οι Λάρι Μπερντ, Μπόμπι Νάιτ, Ρικ Πιτίνο, Ντικ Βιτάλ, Τζέρι Ταρκάνιαν, Σακίλ Ο’Νιλ, Άλαν Χιούστον και Εντ Στόουκς. Όντως πολύ καλή ταινία, όπου περνά και διάφορα μηνύματα, όπως την εσωτερική πάλη που γίνεται ανάμεσα στο... καθήκον, την αγάπη για το άθλημα, τα όποια αγνά συναισθήματα υπάρχουν στον καθένα, και από την άλλη την εύκολη ζωή, που προσφέρεται απλόχερα, αλλά όχι χωρίς αντάλλαγμα.


--------------------------------------------------------------------------------

"Glory Road" (2006): Τζος Λούκας, Ντέρεκ Λουκ, Όστιν Νίκολς, Τζον Βόιτ, Τζέιμς Άαρον, Τατιάνα Άλι, Γκάρι Άντερσον, Τζιμ Μπίσον.

Ακόμα ένα δράμα, βασισμένο σε αληθινή ιστορία, από τον παραγωγό των μεγάλων επιτυχιών Τζέρι Μπρουκχάιμερ. Αφηγείται την ιστορία του κολεγίου του Miners στο Ελ Πάσο (τώρα έχει μετονομαστεί σε κολέγιο του Δυτικού Τέξας), το οποίο ήταν το πρώτο που χρησιμοποίησε Αφροαμερικανούς παίκτες, κατακτώντας μάλιστα -αναπάντεχα για όλους εκείνη την εποχή- τον τίτλο του πρωταθλήματος (σ.σ. 1966).
Η "δίψα" του Ντον Χάσκινς να κερδίσει, επί της ουσίας άλλαξε όχι μόνο τη ζωή του ίδιου και της ομάδας του, αλλά τον ρου του αμερικανικού μπάσκετ και το μέλλον της χώρας του (σ.σ. δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τέσσερις παίκτες εκείνης της ομάδας -όλοι μαύροι- επιλέχθηκαν στα ντραφτ της ίδιας χρονιάς, κάτι πρωτόγνωρο και από κάποιους κατακριτέο για εκείνα τα χρόνια)! Την έχουμε δει, μάς άρεσε γιατί εκτός από αθλητικά έστελνε κυρίως αντιρατσιστικά μηνύματα. Αν δεν κάνουμε λάθος ρόλο στο έργο έχει και ο Τζαμέιλ Τόμας (σ.σ. πρώην του Απόλλωνα Πατρών).


--------------------------------------------------------------------------------

"Go, Man, Go" (1954): Ντέιν Κλαρκ, Πατ Μπρέσλιν, Σίντνεϊ Πουατιέ, Έντμοντ Ράιαν.

Η ιστορία των Harlem Globetrotters, από το ξεκίνημά τους το 1927 με τον λευκό μάνατζερ Άμπι Σάπερστεϊν. Η θρυλική (και από τις πλέον διάσημες ανά την υφήλιο) ομάδα, αποτελούμενη εξ ολοκλήρου από έγχρωμους παίκτες, "έγραψε" τη δική της ιστορία, αν και στην ταινία δημιουργείται σύγχυση, αφού οι "μαύροι" Globetrotters κερδίζουν τους "λευκούς" Trotters(!), όνομα που δόθηκε υπό το φόβο της εμπορικής αποτυχίας, λόγω των φυλετικών διακρίσεων που συναντιόνταν ακόμα στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή (δεν μπορούσαν να "χωνέψουν" την… ντροπή της ήττας από Αφροαμερικανούς! Το πραγματικό όνομα της ομάδας ήταν "Red klotz’s", αποτελούμενη από παίκτες των Ουάσινγκτον Τζένεραλς, Μπόστον Σάμροκς, Βάλτιμορς Ρόκετς, Νιου Γιορκ Νάσιοναλς, Ατλάντικ Σίτι Σίγκαλς και Νιου Τζέρσεϊ Ρεντζ. Παίκτες της τελευταίας μάλιστα, αποτέλεσαν τους "Trotters" στην ταινία. Ενεργό ρόλο έχουν οι Ρις "Γους" Τατούμ, Νατ "Σουιτγουότερ" Κλίφτον και Μαρκές Χάινες, υπό τη σκηνοθετική φροντίδα του Τζέιμς Γουόνγκ Χάο.


--------------------------------------------------------------------------------

"He Got Game" (1998): Ντένζελ Ουάσινγκτον, Ρέι Άλεν, Μίλα Γιόγιοβοτς, Ροσάριο Ντόουσον, Χιλ Χάρπερ, Ζίλντα Χάρις, Τζιμ Μπράουν, Μπιλ Νουν, Τζον Τουρτούρο.

Ο νεαρός Τζίσους (ή επί το ελληνικότερο… Ιησούς!), ρόλος που ενσαρκώνεται από τον Ντένζελ Ουάσινγκτον, είναι ένας ταλαντούχος μπασκετμπολίστας, περιζήτητος απ’ όλα τα κολέγια. Το όνειρό του όμως, να γίνει επαγγελματίας, επισκιάζεται από τον πατέρα του, που είναι στη φυλακή για το φόνο της γυναίκας του.
Θεωρείται από τις κλασικές ταινίες για το μπάσκετ, από έναν μεγάλο φαν του αθλήματος, τον Σπάικ Λι. Από τις ταινίες που το κοινωνικό κομμάτι υπερισχύει του αθλητικού. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά και μάλλον αυτό είναι το ιδιαίτερο στοιχείο της...
Συμμετέχουν και οι Τράβις Μπεστ, Ρικ Φοξ, Τζον Ουάλας, Γουόλτερ ΜακΚάρτι, Μάικλ Τζόρνταν, Σακίλ Ο’Νιλ.


--------------------------------------------------------------------------------

"Hoop Dreams" (1994): Γουίλιαμ Γκέιτς, Άρθουρ Έιτζι, Μπόμπι Νάιτ, Αζάια Τόμας, Ντικ Βιτάλ.

Ταινία - ντοκιμαντέρ, καθαρώς βιογραφική, δύο παικτών σε καθολικό σχολείο, που προσπαθούν να κάνουν το όνειρό τους (να παίξουν στο ΝΒΑ) πραγματικότητα. Ταινία με έντονους προβληματισμούς για την εκπαίδευση, την κοινωνία και τη θρησκεία, που μάλιστα, κατάφερε να αλλάξει το σύστημα της βαθμολόγησης της Ακαδημίας Βραβείων των ΗΠΑ, για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι παραγωγές ταινιών - ντοκιμαντέρ (σ.σ. πλέον, έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν κι αυτοί στο είδος τους, αντίθετα απ’ ό,τι ίσχυε ως τότε).
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές (Γκέιτς - Έιτζι) παίζουν τον εαυτό τους! Μπορεί να μην έγιναν ποτέ επαγγελματίες μπασκετμπολίστες, αλλά κάτι κατάφεραν, εντέλει…


--------------------------------------------------------------------------------

"Hoosiers" (1986): Τζέιν Χάκμαν, Μπάρμπαρα Χέρσεϊ, Ντένις Χούπερ, Τζίμι Κλίτγουντ.

Ακόμα μία από τις καλύτερες ταινίες με αποκλειστικό θέμα το μπάσκετ. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία μιας γυμνασιακής επαρχιακής ομάδας, του Χίκορι (και στην πραγματικότητα, του ενός εκ των προπονητών της, Μάρβιν Γουντ), που το 1954 έφθασε στους τελικούς της Ιντιάνα, με προπονητές έναν ιδιαιτέρως οξύθυμο Τζέιν Χάκμαν και έναν μέθυσο Ντένις Χούπερ, ο οποίος για την ερμηνεία του κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ!
Κλασική ταινία εποχής, με έντονο το στοιχείο της δεκαετίας που εξιστορεί, αν και θεωρείται κάπως "αργή" για τα σημερινά δεδομένα. Έχει πάντως εξαιρετικά στοιχεία, που στο τέλος σου αφήνουν το περιθώριο να μπεις στον... κόπο της. Αξίζει τον κόπο να τη δει κανείς.


--------------------------------------------------------------------------------

"Love And Basketball" (2000): Σάνα Λάθαν, Ομάρ Επς, Ντένις Χάισμπερτ, Ντέμπι Μόργκαν, Άλφρι Γούνταρντ, Χάρι Τζ. Λένιξ, Ρετζίνα Χολ, Τάιρα Μπανκς.

Η κοινή ζωή ενός ζευγαριού επαγγελματιών παικτών, που τους ενώνει η αγάπη του ενός προς τον άλλον και των δύο μαζί για το μπάσκετ. Ενδιαφέρουσα ταινία, ειδικά από τη στιγμή που επιχειρείται προσέγγιση σ’ ένα θέμα, για το οποίο δεν έχουμε ιδιαίτερες αναφορές. Μια ταινία που βάζει τη γυναίκα στο μπάσκετ, της δίνει τον ρόλο που της αξίζει, έστω και με μια υπερβολική συμπάθεια προς τις αθλητικές ικανότητες του "ασθενούς" (λέμε τώρα) φύλλου.
Οι Τσαρλς Ο’ Μπάνον, Τρέβορ Γουίλσον και Τέρι Κούμινγκς δίνουν το δικό τους μπασκετικό "χρώμα" στην ταινία, που αποπνέει έντονο ρομαντισμό, αλλά και προβληματισμό.


--------------------------------------------------------------------------------

"Rebound: The Legend of Earl "The Goat" Manigault" (1996): Ντον Τσιντλ, Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, Μάικλ Μπιτς, Κλάρενς Γουίλιαμς ΙΙΙ, Έρικ Λα Σέιλ, Φόρεστ Γουάιτακερ.

Ό,τι ακριβώς λέει ο τίτλος. Αυτοβιογραφική ταινία του θρυλικού Ερλ, The Goat, Μάνιγκολτ, του μεγάλου σταρ των ανοιχτών γηπέδων, που αν και είχε την ευκαιρία να παίξει στο ΝΒΑ δεν το έκανε ποτέ, λόγω των "μπελάδων" του με τα ναρκωτικά. Όταν αποφάσισε να σοβαρευτεί, μπαίνοντας σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης, πέθανε από καρδιακή προσβολή.
Ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, ο οποίος έχει δηλώσει για τον Μάνιγκολτ ότι "είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες, που έχω δει να παίζουν ποτέ" (ο βραχύσωμος Ερλ είχε καρφώσει στα μούτρα του), δεν θα μπορούσε να μην κάνει το πέρασμά του από την ταινία, όπως και οι Κέβιν Γκαρνέτ, Μίτσελ Μπάτλερ και Τζόι Σμιθ. Αποτελεί το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης του πρωταγωνιστή της "Εντατικής" Έρικ Λα Σέιλ, ο οποίος παίζει κιόλας.
Πριν δείτε την ταινία (το προτείνουμε χωρίς δεύτερη κουβέντα, αν και μάλλον δεν θα τη βρείτε σε DVD, αλλά σε VHS), ρίχτε μια ματιά στο αφιέρωμα που είχαμε κάνει στον "βασιλιά των ανοιχτών γηπέδων", αν δεν το έχετε κάνει ήδη…


--------------------------------------------------------------------------------

"The air up there" (1994): Κέβιν Μπέικον, Τσαρλς Τζίτονγκα.

Ο Κέβιν Μπέικον, με ερμηνεία που "σώζει" την κατάσταση στην… περίεργη ατμόσφαιρα που έχει το φιλμ, είναι ένας προπονητής μπάσκετ, που πηγαίνει στην Αφρική, ψάχνοντας έναν πανύψηλο μπασκετμπολίστα που πήρε το μάτι του σε μία "home movie"!
Παράλογο σενάριο, παράλογη ταινία, η οποία όμως, κέρδισε το κοινό, ίσως επειδή είναι η πρώτη που προσπαθεί να αποτυπώσει τον τρόπο αντιμετώπισης του μπάσκετ σε χώρες, που δεν αποτελεί λαοφιλές άθλημα.
Γυρίστηκε σε Τορόντο, Κένυα και Νότιο Αφρική, με τεχνικό διευθυντή τον Μπομπ Μάκαντου! Η προσπάθεια των αντιπάλων να τσακίσουν το ήδη… σμπαραλιασμένο γόνατο του Μπέικον, η απόφασή του να μπει στον τρόπο ζωής και τις παραδόσεις των Αφρικανών, δίνουν έναν κάποιο τόνο, έτσι για να περνά η ώρα. Περισσότερο fun και λιγότερο μπάσκετ. Αν δεν τη δείτε, πάντως, δεν θα έχετε χάσει τη μισή από την… κινηματογραφική ζωή σας.


--------------------------------------------------------------------------------

"White Men Can’t Jump" (1992): Γουέσλεϊ Σνάιπς, Γούντι Χάρελσο, Ρόζι Πέρεζ, Τάιρα Φέρελ.

Αll time classic ταινία! Δύο ερασιτέχνες μπασκετμπολίστες, που περιφέρονται στις γειτονιές του Λος Άντζελες και βγάζουν χαρτζιλίκι από στοιχήματα, ενώνουν τις δυνάμεις τους στους διάφορους συνοικιακούς αγώνες, αλλά παράλληλα, δεν συμβιβάζονται στην ιδέα ότι ο ένας από τους δύο μπορεί να είναι ανώτερος από τον άλλον.
Από τις πλέον γνωστές ταινίες στην Ελλάδα, έχει αγαπηθεί απ’ όλους… Σε ρόλο local player εμφανίζονται και οι Μάρκες Τζόνσον, Φρίμαν Γουίλιαμς. Αν υπάρχουν 10 ταινίες που δεν πρέπει να λείπουν από τη βιντεοθήκη σας, αυτή είναι στην πρώτη… πεντάδα.

Δείτε ακόμα…

"Coach Carter" (2005): Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Ρομπ Μπράουν, Ρόμπερτ Ρίτσαρντ, Ρικ Γκονζάλες, Ασάντι.

Από τις καλύτερες ταινίες μπάσκετ (άγνωστο γιατί δεν μπήκε στην παραπάνω λίστα), με τον Σάμιουελ Τζάκσον και την ποπ σταρ Ασάντι να κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, αφηγείται την εμπνευσμένη ιστορία του αμφιλεγόμενου προπονητή μπάσκετ Κεν Κάρτερ, ο οποίος δέχτηκε επαίνους, αλλά και δριμύτατη κριτική, όταν έγινε θέμα στις ειδήσεις με αφορμή το κλείσιμο του γυμναστηρίου εξαιτίας της χαμηλής επίδοσης που είχε η ανίκητη ομάδα του στα σχολικά μαθήματα.
Με τους παίκτες, τους γονείς και την κοινωνία να συσπειρώνονται για να φέρουν την ομάδα πίσω στον αγωνιστικό χώρο, ο Κάρτερ πρέπει να ξεπεράσει τις δυσκολίες του περιβάλλοντός του και να δείξει στους νέους ένα μέλλον, που απλώνεται πέρα από τις συμμορίες, τα ναρκωτικά, τη φυλακή, πέρα ακόμα και από το μπάσκετ.


--------------------------------------------------------------------------------

"Space Jam" (1996): Μάικλ Τζόρνταν, καρτούν Warner Bross.

Διάσημοι μπασκετμπολίστες και καρτούν ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια ταινία, με βασικό πρωταγωνιστή τον Μάικλ Τζόρνταν, αλλά και πληθώρα άλλων μεγάλων σταρ. Εδώ μάλιστα, αποκαλύπτεται η μεγάλη αλήθεια: Ο Μπαγκς Μπάνι είναι αυτός που έμαθε τα… μυστικά στον "Air"!
Εάν εξαιρέσουμε όλους τους ήρωες κινουμένων σχεδίων της Warner Bross, μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά τα ονόματα των Τσαρλς Μπάρκλεϊ, Λάρι Μπερντ, Σον Μπράντλεϊ, Πάτρικ Γιούιν και Λάρι Τζόνσον.
Για εσάς, αλλά και τα παιδιά σας (κυρίως αυτά). Επίσης ταινία που αξίζει να έχετε σε κάποιο ράφι, μόνο και μόνο γιατί παίζει ο "Air"…


--------------------------------------------------------------------------------

"Hooked" (2004): Αντόνιο Ντέιβις, Κάλβιν Άντριους, Μπίλι Ντάγι, Γουόλι Αμπντούλ-Ραχίμ, Ντριου Γκούντεν, Τζέισον Κιντ, Γκάρι Πέιτον, Μπράιαν Σόου.

Βιογραφική ταινία και αυτή, του Ντιμιτρίους Hook Μίτσελ, γνωστότερος ως Γουόλι Αμπντούλ - Ραχίμ, ο οποίος πρωταγωνιστεί υποδυόμενος -φυσικά- τον εαυτό του. Από τους πλέον ταλαντούχους μπασκετμπολίστες, συμπαίκτης στις γειτονιές του Όκλαντ με τους Κιντ, Πέιτον και Σόου, είδε τη ζωή του να καταστρέφεται και να μην κάνει ποτέ την καριέρα που όλοι περίμεναν απ’ αυτόν στο ΝΒΑ, λόγω των ναρκωτικών και ενός φόνου, για τον οποίο φυλακίστηκε (εκεί ήρθε σε επαφή με τον ισλαμισμό και ασπάστηκε τη συγκεκριμένη θρησκεία, αλλάζοντας και το όνομά του).
Η ταινία δείχνει την προσπάθεια των φίλων του να τον σώσουν και την αλλαγή της ζωής του, όταν πια συνειδητοποιεί πού τον είχαν οδηγήσει τα ναρκωτικά…


--------------------------------------------------------------------------------

"The Fish That Saved Pittsburgh" (1979): Τζούλιους Έρβινγκ, Τζέιμς Μποντ ΙΙΙ, Στόκαρντ Τσάνινγκ, Τζόναθαν Γουίντερς, Φλιπ Γουίλσον, Μίντοουλαρκ Λέμον, Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, Νορμ Νίξον.

Σε πολλούς δεν άρεσε, ίσως γιατί είναι λίγο παλιά, ίσως γιατί το σενάριο είναι παράλογο… Οι Πίτσμπουργκ Πίθονς αποτελούν τη χειρότερη ομάδα του ΝΒΑ, μέχρι που η αστρολόγος Μόνα τους αποκαλύπτει το μυστικό: εάν πάρουν παίκτες που είναι ιχθείς στο ζώδιο, τότε θα θριαμβεύσουν και -πράγματι- αυτό γίνεται! Η ομάδα μετονομάζεται σε "Ιχθείς" (όπως είναι και το όνομα του ελληνικού τίτλου της ταινίας) και αποτελεί φαινόμενο, αφού ατομικά οι παίκτες είναι… άχρηστοι, ομαδικά όμως, αποτελούν τους καλύτερους!
Εμάς πάντως, μας συνδέει "κάτι" μ’ αυτήν την ταινία. Είναι αστεία, γεμάτη μπάσκετ και ονόματα-θρύλους να κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.


--------------------------------------------------------------------------------

"Michael Jordan to the Max" (2000)

Η επίσημη αυτοβιογραφία του Μάικλ Τζόρνταν, πολύ προσεγμένη και με πολλά σπέσιαλ. Παίζουν όλοι! Ενδεικτικά αναφέρουμε, πλην του "Μιχάλη" φυσικά, τους Φιλ Τζάκσον, Νταγκ Κόλινς, Μπομπ Κόστας, Ντιν Σμιθ, Φρεντ Λιντς, Λόρενς Φίσμπερν. Αν είστε λάτρεις του Τζόρνταν (αν δεν είστε αποσυνδεθείτε αμέσως από την ιστοσελίδα μας), πρέπει να την δείτε. Αν πάλι είστε, σίγουρα θα γνωρίζετε αρκετά τόσο για την ζωή του "Αιρ" όσο και για την αγωνιστική του δράση. Η ταινία αυτή όμως, αποτελεί ένα καλό "εργαλείο" να... επιβεβαιώσετε αυτά που γνωρίζετε αλλά και να κρατήσετε στο αρχείο σας κάποια από τα "μαγικά" που έκανε μέσα στο παρκέ ο Μάικλ Τζόρνταν.
Μπορεί να έχουμε δει τον "Μιχάλη" και σε άλλες ταινίες, αλλά σίγουρα μια ταινία που περιγράφει την ζωή του, και με τα μεγάλα "αστέρια" του ΝΒΑ να πρωταγωνιστούν, είναι κάτι... διαφορετικό.


--------------------------------------------------------------------------------

"One On One" (1977): Ρόμπι Μπένσον, Ανέτ Ο’Τουλ, Τζ. Ντ. Σπράντλιν, Γκέιλ Στρίκλαντ, Μέλανι Γκρίφιθ, Μπόμπι Άντερσον, Χολ Ταφτ, Εντ Πέρκινς.

Ο αστέρας της σχολικής ομάδας μιας μικρής κωμόπολης προσπαθεί να επιβιώσει στον σκληρό κόσμο του κολεγίου, έναν νέο κόσμο που δεν γνωρίζει. Εκεί όπου εκτός όλων των άλλων έχει να αντιμετωπίσει και τον αρκετά σκληρό προπονητή του. Τα... βάσανα πολλά στο νέο περιβάλλον, αλλά το πείσμα και η διάθεση για το παιχνίδι, "έσωσαν" τον νεαρό αθλητή, που κέρδισε ακόμα και τους πιο... δύσκολους αντιπάλους εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.
Το τελικό μήνυμα, είναι αρκετά αισιόδοξο, αφού ο "αγνός" μπασκετμπολίστας μπορεί να λάμψει ακόμα και στον πιο "βρόμικο" και ανταγωνιστικό κόσμο του αθλητισμού.
Σύμφωνα με το σενάριο πάντα και το... δόγμα "οι καλοί κερδίζουν πάντα", που ισχύει στις περιπτώσεις του κινηματογράφου.
Να 'χαμε, να λέγαμε…


--------------------------------------------------------------------------------

"Pistol: The Birth of a Legend" (1991): Άνταμ Γκάιερ, Μίλι Πέρκινς, Νικ Μπένεντικτ, Μπουτς Γκάρλαντ.

Βιογραφική ταινία, για τον Πίστολ Πιτ Μάραβιτς, τον άνθρωπο που καθιέρωσε τον εντυπωσιακό τρόπο παιξίματος, αλλά και το "παίζω μόνος μου" ή, αν προτιμάτε, "μπορώ να το κάνω καλύτερα μόνος μου"! Πέθανε σε ηλικία μόλις 40 ετών, από ανακοπή καρδιάς.


--------------------------------------------------------------------------------

"Eddie" (1996): Γούπι Γκόλντμπεργκ, Φρανκ Λάντζελα, Ντένις Φαρίνα, Τζον Σάλεϊ, Ρικ Φοξ, Μαρκ Τζάκσον, Γκρεγκ Όστερτατζ.
Η Γούπι Γκόλντμπεργκ (απολαυστική όπως πάντα) υποδύεται την Έντι Φράκλιν, την φίλαθλο –χούλιγκαν για τα αμερικάνικα δεδομένα- που αίφνης παίρνει την εντολή να καθίσει στον πάγκο μιας ομάδας μπάσκετ του NBA, που δείχνει να είναι ανεπίδεκτη μαθήσεως.
Αν είστε φαν της Γούπι Γκόλντμπεργκ δεν πρέπει να τη χάσετε. Από τις πιο ωραίες σκηνές είναι ένα άλογο στο παρκέ με παπούτσια μπάσκετ (!) στα πόδια. Γενικώς, μην περιμένετε καμία ταινία που θα σας αφήσει άφωνους, αλλά είπαμε: Ας είναι καλά αυτή η τρελό Γούπι…

Αν σας αρέσει το μπάσκετ (για να είστε στο site μας, μάλλον, σας αρέσει…) και παράλληλα, αγαπάτε τον κινηματογράφο, τι καλύτερο από το να παρακολουθήσετε μία από τις προτεινόμενες ταινίες, για να περάσετε το βράδυ σας… Και αν κάποια απ’ αυτές δεν δικαιώσει τις προσδοκίες μας, μην απογοητευτείτε… Έτσι είναι αυτά! Σκεφτείτε, εξάλλου, πόσες φορές δεν πήγατε στο γήπεδο να δείτε ντέρμπι και παρακολουθήσατε κάτι που έμοιαζε με… σούπα;
Θα ακολουθήσουν τα δύο επόμενα αφιερώματά μας, με τους τίτλους ταινιών για το μπάσκετ, αλλά και τίτλους ταινιών – ντοκιμαντέρ.

Καλή διασκέδαση
morfi
Γιατι δεν το ποσταρετε καμια δεκαρια φορες ακομα ? cool.gif

QUOTE
"He Got Game" (1998): Ντένζελ Ουάσινγκτον, Ρέι Άλεν, Μίλα Γιόγιοβοτς, Ροσάριο Ντόουσον, Χιλ Χάρπερ, Ζίλντα Χάρις, Τζιμ Μπράουν, Μπιλ Νουν, Τζον Τουρτούρο.

Ο νεαρός Τζίσους (ή επί το ελληνικότερο… Ιησούς!), ρόλος που ενσαρκώνεται από τον Ντένζελ Ουάσινγκτον, είναι ένας ταλαντούχος μπασκετμπολίστας, περιζήτητος απ’ όλα τα κολέγια. Το όνειρό του όμως, να γίνει επαγγελματίας, επισκιάζεται από τον πατέρα του, που είναι στη φυλακή για το φόνο της γυναίκας του.

Βασικα σε αυτον τον ρολο ο ρει αλλεν ειναι. Ο ντενζελ ουασινγκτον ειναι ο πατερας του. rolleyes.gif

QUOTE
"Hoop Dreams" (1994): Γουίλιαμ Γκέιτς, Άρθουρ Έιτζι, Μπόμπι Νάιτ, Αζάια Τόμας, Ντικ Βιτάλ.

.....

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές (Γκέιτς - Έιτζι) παίζουν τον εαυτό τους! Μπορεί να μην έγιναν ποτέ επαγγελματίες μπασκετμπολίστες, αλλά κάτι κατάφεραν, εντέλει…

Ναι... να χασουν χρονο απο την ζωη τους και παραλιγο να καταστραφουν...
kostasvc15
Ωραιο τοπικ 41.gif . Εχω δει μερικες απο αυτες.Υπαρχει και μια αλλη ταινια που λεγεται 'μαγικα παπουτσια' και παιζουν μεσα πολλοι παιχτες του ΝΒΑ,αλλα δεν θυμαμαι περισσοτερα στοιχεια.
dolly12
Ταινίες για όλα τα γούστα…
Της Αλεξάνδρας Λούτση
15/02/2007

Αν σας λέγαμε πως η καριέρα της Τζέιν Φόντα ξεκίνησε από ένα χολιγουντιανό… γήπεδο μπάσκετ θα μας πιστεύατε; Και όμως έτσι είναι. Βλέπετε, ο κατάλογος με τις επίσημες καταγεγραμμένες ταινίες, που πραγματεύονται το μπάσκετ είναι εξαιρετικά μακρύς και πλούσιος!
Στο πρώτο κομμάτι του αφιερώματός μας παρουσιάσαμε τις κατά τεκμήριο κορυφαίες ταινίες, με αντικείμενο το αγαπημένο μας σπορ. Με την επισήμανση, πως καθένας αντιλαμβάνεται με τον δικό του τρόπο το "καλό", καθένας έχει τη δική οπτική και αισθητική των πραγμάτων.

Παραθέτουμε, λοιπόν, και άλλους τίτλους έργων, τους πρωταγωνιστές και την υπόθεση, ενώ σε παρένθεση είναι η ημερομηνία παραγωγής. Ψάξτε και βρείτε τούς επαγγελματίες μπασκετμπολίστες που έχουν κάνει το πέρασμά τους από το "άσπρο πανί", θα εκπλαγείτε! Δεν είναι και λίγοι…
Ας προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τις μπασκετικές ταινίες με χρονολογική σειρά:
"Campus Confessions" (1938)
Γουίλιαμς Χένρι, Μπέτι Γκρέιμπλ, Θέρστον Χολ, Φριτζ Φελντ, Τζον Αρλέτζε, Λέιν Τσάντλερ, Μάτι Κεμπ.
Κολεγιακό φιλμ, μάλλον αποτυχημένο, αν και μιλάει για τη ζωή ενός εκ των κορυφαίων παικτών του πρώτου μισού του 20ού αιώνα και την επιρροή του στα μπασκετικά δρώμενα (σ.σ. θεωρείται ο δεύτερος σημαντικότερος, πίσω από τον Τζορτζ Μίκαν).
Ο λόγος για τον Χανκ Λουισέτι, ο οποίος ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε μόνο το ένα χέρι για να σουτάρει, κίνηση που καθιέρωσε...




--------------------------------------------------------------------------------


"The Basketball Fix" (1951)
Τζον Άιρλαντ, Μάρσαλ Τόμσον, Βανέσα Μπράουν, Γουίλιαμ Μπίσοπ, Τζόνι Σαντς.
ΜΜΕ, εγκληματικότητα και "στημένα" παιχνίδια, με πρωταγωνιστές ένα ανερχόμενο ταλέντο που χάνει το δρόμο του κι έναν δημοσιογράφο που παρακολουθεί και καταγράφει τη ζωή του…



--------------------------------------------------------------------------------

"Tall Story" (1960)
Άντονι Πέρκις, Τζέιν Φόντα, Ρέι Γουόλστον, Μαρκ Κόνελι, Αν Τζάκσον, Μπουράι Χάμιλτον.
Ταινία, που έχει γίνει γνωστή κυρίως επειδή αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Τζέιν Φόντα, η οποία ερωτεύεται τον σούπερ σταρ του κολεγίου του Κάστερ, Ρέι Μπλεντ.



--------------------------------------------------------------------------------

"The Absent-Minded Professor" (1961)
Φρεντ ΜακΜάρεϊ, Λίον Άμες, Έντγουαρντ Άντριους, Ρεϊμόντ Μπέιλι, Πολ Φρις, Φόρεστ Λούις, Τζακ Μούλανι, Νάνσι Όλσον, Εντ Γιν, Κίναν Γιν.
Με παραγωγή από την Disney, για τους Αμερικανούς θεωρείται κλασική. Ένας απίστευτος καθηγητής κολεγίου ανακαλύπτει το ελιξίριο της βαρύτητας, με τους παίκτες του να γίνονται, φυσικά, ανίκητοι! Να 'χαμε, να λέγαμε.



--------------------------------------------------------------------------------

"Drive, He Said" (1972)
Γουίλιαμ Τέπερ, Κάρεν Μπλακ, Μάικλ Μαργκότα, Μπρους Ντερν, Ντέιβιντ Όγκντεν Στιρς.
Έντονο δράμα, στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζακ Νίκολσον (λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστήwink.gif. Βιογραφική ταινία για τον Μάικ Γουόρεν, μεγάλο αστέρι του κολεγίου του Οχάιο, ο οποίος δεν άντεξε την πίεση, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί από παίκτης, "γράφοντας" στην πορεία όμως, μεγάλη ιστορία ως προπονητής σε πανεπιστημιακό επίπεδο.




--------------------------------------------------------------------------------

"Maurie" (1973)
Μπέρνι Κάσεϊ, Μπο Σβένσον.
Ακόμα μία αληθινή ιστορία, αυτή τη φορά για τον απόφοιτο του Cincinnati Royals και καλύτερου ρούκι του 1958, Μορίς Στόουκς (έμεινε στην ιστορία ως "Μεγάλος Μο"), ο οποίος ολοκλήρωσε άδοξα την καριέρα του τη δεκαετία του '50, όταν από τυχαίο χτύπημα στο κεφάλι έμεινε παράλυτος.
Μαζί του αποσύρθηκε και ο συμπαίκτης του, Τζακ Τουίμαν, που στάθηκε μέχρι και το τέλος της ζωής του στο πλευρό του.


--------------------------------------------------------------------------------

"The Gambler" (1974)
Τζέιμς Καν, Πολ Σορβίνο, Λόρεν Χάτον, Μορίς Καρνόβσκι, Μπαρτ Γιανγκ, Βικ Τάιμπακ, Στιβ Κιτς, Τζέιμς Γουντ, Στιούαρτ Μάργκολιν.
Διεφθαρμένος προπονητής κολεγίου "στήνει" τους αγώνες στο στοίχημα, αναγκάζοντας και τους παίκτες του να παίρνουν μέρος στο "παιχνίδι" του. Παίζουν και ο γνωστός Αμερικανός σπορτκάστερ Ντικ Σαπ, όπως και ο Τσικ Χερν.



--------------------------------------------------------------------------------

"Cornbread, Earl and Me" (1975)
Μόιζες Γκαν, Μπέρνι Κάσεϊ, Ρόσαλιντ Κας, Ματζ Σίκλερ, Κιθ Γουίλκις, Τιέρι Τέρνερ.
Δράμα μέχρι εκεί που δεν παίρνει, με διπλή ονομασία μάλιστα, αφού αποδόθηκε σε διάφορες χώρες και ως "Hit the Open Man". Η προσπάθεια του Πλοτ και της παρέας του να ξεφύγει από την ομάδα μπάσκετ, στην οποία τον έχουν βάλει με το ζόρι. Όταν, τελικά, τα καταφέρνει, πυροβολείται (κατά λάθος) από αστυνομικό.




--------------------------------------------------------------------------------

"Coach" (1978)
Κάθι Λι Κρόσμπι, Μάικλ Μπιν, Κίναν Γιν, Σίντνεϊ Γουίκς.
Ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης Ράντι Ρόουλινγκς… κατά λάθος απολύεται και γίνεται προπονητής σχολικής ομάδας! Μπορείτε να απολαύσετε και τον Σίντνεϊ Γουίκς, έστω και σε μικρό ρόλο.




--------------------------------------------------------------------------------

"Fast Break" (1979)
Γκέιμπλ Κάπλαν, Χάρολντ Σιλβέστερ, Μπέρναντ Κινγκ, Μάικ Γουόρεν.
Ο προπονητής της αποτυχημένης ανδρικής ομάδας της Νεβάδα φέρνει τους καλύτερους street players της Νέας Υόρκης, μεταξύ των οποίων και η Μάβις Ουάσινγκτον, που φυσικά αποκρύπτει το φύλο της για να παίξει στο κολέγιο.
Σε πρωταγωνιστικό ρόλο και ο πρωταθλητής του streetball, Λόρενς Φίσμπερν.



--------------------------------------------------------------------------------

"Inside Moves" (1980)
Τζον Σάβατζ, Ντέιβιντ Μορς, Ντιάνα Σκάργουιντ, Άμι Ράιτ, Τόνι Μπάρτον, Μπιλ Χέντερσον, Μπερτ Ρέμσεν, Χάρλοντ Ράσελ.
Περισσότερο κοινωνικό δράμα, παρ’ ότι έχουν πέρασμα οι Κλίφορντ Ρέι, Αλ Άτλες, Ρόμπερτ Πάρις και Τζο Τζο Γουάιτ.




--------------------------------------------------------------------------------

"That Championship Season" (1982)
Μπρους Ντερν, Στέισι Κιτς, Ρόμπερτ Μπίτσαμ, Μάρτιν Σιν, Πολ Σορβίνο, Άρθουρ Φραντζ.
Μάλλον απογοητευτική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Άρθουρ Μίλερ, αναφορικά στο reunion της τάξης του 1957 του γυμνασίου Scranton P.A.




--------------------------------------------------------------------------------

"Amazing Grace and Chuck" (1987)
Τζ. Λι Κέρτις, Άλεξ Ίνγλις, Γκρέγκορι Πεκ, Γουίλιαμ Λ. Πίτερσον, Ντένις Λίμπσκομπι, Λι Ρίτσαρντσον.
Ταινία που σχετίζεται πιο πολύ με τα πυρηνικά όπλα, με έντονους προβληματισμούς για τον κόσμο που ζούμε, παρότι βασίζεται στον Άγγλο άσσο των Μπόστον Σέλτικς, Γκρέικ Σμιθ.
Ο Ρεντ Άουερμπαχ παίζει τον εαυτό του!



--------------------------------------------------------------------------------

"Heaven is a Playground" (1991)
Ακόμη ένα ντοκιμαντέρ, που προσπαθεί να ρίξει φως στα πρώτα χρόνια του μπάσκετ. Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Ρικ Τέλαντερ, εξιστορεί τη ζωή του Τρουθ Χάρινγκτον, ο οποίος εθίστηκε στην κοκαΐνη με το που υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Αν και οι πρωταγωνιστές είναι άγνωστοι, αξιοσημείωτες είναι οι ολιγόλεπτες εμφανίσεις των Μπο Κίμπλι, Χακίμ Ολάζοουν, Κένταλ Τζιλ και ο σχεδόν "πρώτος ρόλος" του Μάικλ Τζόρνταν.




--------------------------------------------------------------------------------

"The St. Tammany Miracle" (1994)
Μαρκ-Πολ Γκόσελαρ, Σόλεϊ Μουν Φράι, Τζέιμ Λούνερ, Τζέφρεϊ Μικ, Στιβ Άλεν, Χάρι Φλιρ, Τζούλι ΜακΚάλοχ.
Να και μια ταινία, που ασχολείται με το γυναικείο μπάσκετ, περιγράφοντας την προσπάθεια ενός προπονητή να διατηρήσει την ομάδα του πρωταθλήτρια.




--------------------------------------------------------------------------------

"Basketball Diaries" (1995)
Λεονάρντο ντι Κάπριο, Μπρούνο Κίρμπι, Μέριλιν Σοκόλ, Τζέιμς Μόντιο, Έρνι Χάντσον.
Περισσότερο με το έγκλημα και τα ναρκωτικά καταπιάνεται η συγκεκριμένη ταινία, δεν αφηγείται τίποτε περισσότερο από την (πραγματική) ιστορία του Τζιμ Κάρολ, που έτυχε να είναι (και) παίκτης ομάδας μπάσκετ καθολικού σχολείου.



--------------------------------------------------------------------------------

"Forget Paris" (1995)
Μπίλι Κρίσταλ, Ντέμπρα Γουίνγκερ, Τζόε Μάντιγκρα, Σίνθια Στίβενσον, Τζούλι Κάβνερ.
Καιρός να ασχοληθούμε και με τους διαιτητές και συγκεκριμένα με τους έρωτές τους, σε μια ρομαντική κομεντί, που έγινε περισσότερο γνωστή από τα ονόματα που εμφανίστηκαν σ’ αυτήν, με κορυφαία όλων των Πάτρικ Γιούιν, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, Αζάια Τόμας, Κρις Μάλιν, Κερτ Ράμπις, Ρέτζι Μίλερ, Τσαρς Μπάρκλεϊ, Ντέιβιντ Ρόμπινσον (και πολλούς, πολλούς ακόμα!).



--------------------------------------------------------------------------------

"Slam Dunk Ernest" (1995)
Τζιμ Βάρνεϊ, Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ.
Ανάλαφρη, αν μη τι άλλο, ταινία. Παίκτης τοπικής ομάδας προσπαθεί απεγνωσμένα να βοηθήσει τους συμπαίκτες του να παίξουν καλύτερα, όταν εμφανίζεται ένας άγγελος και του δίνει τα "μαγικά παπούτσια"!




--------------------------------------------------------------------------------

"Celtic Pride" (1996)
Ντάνιελ Στερν, Νταν Άικροϊντ, Γκέιλ Ο' Γκρέιντι.
Όλα τα είχαμε, οι… φαν μάς έλειπαν! Δύο ένθερμοι σταρ των Μπόστον Σέλτικς απαγάγουν τον Λούις Σκοτ των Γιούτα Τζαζ, στο έβδομο και τελευταίο ματς των πλέι οφ. Το μόνο που αξίζει είναι τα γυρίσματα στο "Boston Garden" (το παλιό) και η πλειάδα των παλαίμαχων σταρ της Βοστόνης που συμμετέχει στην ταινία, με κορυφαίο όλων τον Λάρι Μπαρντ.



--------------------------------------------------------------------------------

"Baseketball" (1998)
Τρέι Πάρκερ, Ματ Στόουν, Γιασμίν Μπλιθ, Τζένι ΜακΚάρθι, Ρόμπερτ Βον, Ρόμπερτ Στακ.
Κάτι ανάμεσα σε μπάσκετ και μπέιζμπολ είναι το παιχνίδι - εφεύρεση των πρωταγωνιστών στη συγκεκριμένη ταινία, που συναντάμε και τον (ποιον άλλον…) Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ.



--------------------------------------------------------------------------------

"Bad as I Wanna Be: The Dennis Rodman Story" (1998)
Ντουέιν Άντγουεϊ, Ντάνιελ Χαγκ Κέλι, Ντι Γουάλας Στόουν, Τζον Τέρι.
Χιλιοπαιγμένη στην τηλεόραση ταινία. Πρόκειται φυσικά για την αυτοβιογραφία του Ντένις Ρόντμαν, την οποία μας την εξιστορεί ο ίδιος, όπως θέλει να μας την παρουσιάσει αυτός, βέβαια.


--------------------------------------------------------------------------------

"My Giant" (1998)
Γκιόργκι Μουρεσάν, Μπίλι Κρίσταλ, Κάθλιν Κουίνλαν.
Με βασικό πρωταγωνιστή τον πραγματικό γίγαντα Γκιόργκε Μουρεσάν, το "My Giant" δεν είναι τίποτε άλλο από την αυτοβιογραφία του. Ο Μπίλι Κρίσταν υπογράφει το σενάριο και κρατάει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.




--------------------------------------------------------------------------------

"New Jersey Turnpikes" (1999)
Κέλσεϊ Γκράμερ, Ρόμπερτ Κόνραντ, Ορλάντο Τζόουνς, Τζέισον Σίγκελ, Τζιμ Μπράουν, Μάικ Σταρ.
Με έντονα στοιχεία ντοκιμαντέρ και κοινωνική διάθεση, το "New Jersey Turnpikes" εξιστορεί την προσπάθεια τριών ομάδων της ΑΒΑ να μπουν στο ΝΒΑ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70.


--------------------------------------------------------------------------------

"Game Day" (1999)
Ρίτσαρντ Λούις, Σον Σκουάιρ, Γκέρι Μπέκερ, Λι Μπράιαν, Βάλορι Χάμπαντ, Χάιλ Μέλζτερ.
Ο Στίβεν Άντλερ, πρώην επιτυχημένος προπονητής, αναγκάζεται να προπονήσει μία επαρχιακή ομάδα, όταν βλέπει την καριέρα του να καταστρέφεται…



--------------------------------------------------------------------------------

"Michael Jordan: An American Hero" (1999)
Μάικλ Τζέις, Ρόμπιν Γκίβενς, Έρνι Χάντσον, Ντέμπι Άλεν, Κρίστοφερ Τζάκομπς.
Ό,τι ακριβώς λέει η ταινία. Η αυτοβιογραφία του Μάικλ Τζόρνταν, όχι όμως, αναγνωρισμένη -και- από τον ίδιο.





--------------------------------------------------------------------------------

"The Basket" (1999)
Πίτερ Κογιότ, Κάρεν Άλεν, Άμπερ Γουίλμποργκ, Μπράιαν Σκάλα, Τζόι Τραβόλτα.
Μην σας ξεγελά ο τίτλος, πρόκειται περισσότερο για οικογενειακή ταινία. Λίγο μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δάσκαλος σχολίου μαθαίνει στα παιδιά να παίζουν μπάσκετ, αλλά μέχρι εκεί…




--------------------------------------------------------------------------------

"Finding Forrester" (2000)
Σον Κόνερι, Ρομπ Μπράουν, Άννα Πάγκουιν, Μπάστα Ριμς, Μάικλ Πιτ, Ρίτσαρντ Ίστον.
Ο εξαιρετικός παίκτης και συγγραφέας, Τζαμάλ Γουάλας, ανακαλύπτει τα όνειρά του, όχι μόνο παίζοντας μπάσκετ…



--------------------------------------------------------------------------------

"Harvard Man" (2001)
Άντριαν Γκρέινιερ, Σάρα-Μισέλ Tζέλαρ, Έρικ Ζολτζ, Ρέι Άλεν.
Ακόμα ένα πρωτότυπο θέμα, η ιστορία μίας… τσιρλίντερ, που αντιμετωπίζει προβλήματα με τον μαφιόζο πατέρα της και τον τζογαδόρο φίλο της!




--------------------------------------------------------------------------------

"Like Mike" (2002)
Λι Μπόου Γουόου, Τζόναθαν Λιπνίκι, Καρλ Μαλόουν.
Ακόμα μία "ευφάνταστη" ταινία. Τα "μαγικά παπούτσια" κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, απλώς αυτή τη φορά έχουν και… ονοματεπώνυμο: Είναι του Μάικλ Τζόρνταν!



--------------------------------------------------------------------------------

"Double Teamed" (2002)
Άνι ΜακΈλβαϊν, Τιλ Ρέντμαν, Νικ Σίαρσι, Τάνια Γκουτ, Κρις Ολιβέρο.
Η ιστορία δύο δίδυμων αδερφών, παικτριών μπάσκετ, ταινία γυρισμένη με την αθωότητα και την "ελαφρότητα" της Disney!



--------------------------------------------------------------------------------

"Rebound" (2005)
Μάρτιν Λόρενς, Γουέντι Ρακέλ Ρόμπινσον, Όρεν Γουίλιαμς, Μπρέκιν Μάγερ, Οράτιο Σανθ, Μέγκαν Μουλάρι.
Επιτυχημένος προπονητής κολεγίου απολύεται λόγω της κακής του συμπεριφοράς και στην προσπάθειά του να… συμμορφωθεί αυτοτιμωρείται, αναλαμβάνοντας μία ομάδα δημοτικού, που έχει να κερδίσει 12 χρόνια. Ενδιαφέρον καστ, αλλά οι μπασκετικές σκηνές είναι κάτι παραπάνω από ερασιτεχνικές…




--------------------------------------------------------------------------------

"The Heart of the Game" (2006)
Κρις Μπίτζις, Ντέιβον Κρόσμπι Χελμς, Μπιλ Ρέσλερ.
Μοιάζει πολύ με το "Hoop Dreams". Επί της ουσίας, ντοκιμαντέρ (αν και με έντονο συναισθηματισμό) για τη γυναικεία ομάδα του λυκείου του Σιάτλ, που… σάρωσε ό,τι βρήκε στο διάβα της τη δεκαετία του 70.



--------------------------------------------------------------------------------

Έχουν γυριστεί, επίσης, τα "High School Hero" (1927), "Shirts/Skins" (1973), "Mixed Company" (1974), "The American Game" (1979), "One Special Victory" (1991), "Sunset Park" (1996), "The 6th Man" (1997), "Air Bud" (1997), "O" (2001), "Boys Klub" (2001), "Crossover" (2000) "Crossing the Line" (2002), "Juwanna Mann" (2002), "Crossover" (2006), το σίκουελ "Like Mike 2: Streetball" (2006), στο οποίο έχουν συμμετοχή και οι Κλάιντ Ντέξλερ και Μαρκ Κούμπαν.

Αξίζει να δείτε, εάν καταφέρετε να την βρείτε, την τηλεταινία "Passing Glory" (1999), που αφηγείται την ιστορία της κολεγιακής, αποτελούμενης από έγχρωμους μπασκετμπολίστες, ομάδα της Νέας Ορλέανης, η οποία συμμετείχε στα "πάλλευκα" πρωταθλήματα της δεκαετίας του '60. Ιστορικές τηλεοπτικές σκηνές απεικονίζονται στο "The Harlem Globetrotters" (1951).

Υπάρχουν κι άλλες τηλεταινίες, όπως οι "One Special Victory" (1991, βασισμένη σε αληθινή ιστορία), " Final Shot: The Hank Gathers Story" (1992, επίσης αληθινή ιστορία, για τον τραγικό θάνατο του Χανκ Γκάτζερς), "Annie O" (1995), "That Championship Season" (1999, η γνωστή ιστορία με το reunion της τάξης του '57, σε πολύ καλύτερη απόδοση), "A Season on the Brink" (2002, η αυτοβιογραφία του Μπόμπι Νάιτ, σύμφωνα με το ομώνυμο βιβλίο), "Red Sneakers" (2002), "Full Court Miracle" (2003, αυτοβιογραφική ταινία για τον Λαμόντ Καρ), "Edge of America" (2004, η ζωή του Τζέιμς ΜακΝτάνιελ).

Και κάποια ακόμα αξιοσημείωτα ντοκιμαντέρ, τα οποία θα παρουσιάσουμε αύριο στο τρίτο -και τελευταίο- μέρος του αφιερώματός μας…
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.