Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του '90
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα αποδυτήρια > Τέχνες και θεάματα
Keyser_Soze
Αφού εξαντλήσαμε τη δεκαετία που διανύουμε πάμε στην καλύτερη δεκαετιά (για μένα) όλων των εποχών όσον αφορά τις παραγωγές ταινιών. Αυτές είναι οι δικές μου αγαπημένες ταινίες. Μετά από τεράστα διλήματα κατέληξα στα παρακάτω:

1. Pulp Fiction του Quentin Tarantino με τους John Travolta, Samuel L. Jackson, Bruce Willis, Uma Thurman, Tim Roth, Ving Rhames. Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!!! Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
2. Fight Club του David Fincher με τους Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter. Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Chuck Palahniuk, το Fight Club είναι ένα ωμό, βίαιο ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ με ΜΑΓΙΚΕΣ ερμηνείες από τους δύο πρωταγωνιστές. Δεν χαρακτηρίστηκε άδικα ως το σύγχρονο Clockwork Orange. Για μένα πολύ καλύτερο!
3. The Usual Suspects του Bryan Singer με τους Stephen Baldwin, Gabriel Byrne, Benicio Del Toro, Kevin Pollak, Kevin Spacey, Chazz Palminteri. Εκπληκτική ταινία χαρακτήρων. Εξαιρετικό σενάριο, φανταστικές ερμηνείες (ο Kevin Spacey είναι Υ-Π-Ε-Ρ-Ο-Χ-Ο-Σ στο ρόλο του) και ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ φινάλε που αφήνει τους πάντες άφωνους.
4. Reservoir Dogs του Quentin Tarantino με τους Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen, Chris Penn, Steve Buscemi. Η ταινία που έβαλε τον Ταραντίνο στο πάνθεον των κορυφαίων σκηνοθετών όλων των εποχών. Μια ταινία ελάχιστου προϋπολογισμού που την έκανε να μοιάζει με σούπερ-ντούπερ υπερπαραγωγή.
5. Se7en του David Fincher με τους Brad Pitt, Morgan Freeman, Gwyneth Paltrow, Kevin Spacey. Εκπληκτικό σπονδυλωτό θρίλερ με μοναδικές ερμηνείες. ΥΠΕΡΟΧΟ!
6. Lock, Stock and Two Smoking Barrels του Guy Ritchie με τους Jason Flemyng, Dexter Fletcher, Nick Moran, Jason Statham, Vinnie Jones. Από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών. Αυθεντικό αγγλικό χιούμορ από τον μετρ του είδους.
7. American History X του Tony Kaye με τους Edward Norton, Edward Furlong. Μία από τις πιο controversial ταινίες που δημιουργήθηκαν ποτέ. ΕΠΙΚΗ η ερμηνεία του Edward Norton.
8. Terminator 2: Judgment Day του James Cameron με τους Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong, Robert Patrick. Φανταστική ταινία δράσης. Υπέροχα εφέ. Άστα λα βίστα μπέιμπι...
9. Saving Private Ryan του Steven Spielberg με τους Tom Hanks, Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Adam Goldberg, Vin Diesel, Matt Damon. Ο πόλεμος στη χειρότερη μορφή του. Τέτοιος ρεαλισμός δεν αντέχεται.
10. The Big Lebowski του αδερφών Coen με τους Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi. Ο "Dude" είναι εδώ. Ένας από τους πιο cool χαρακτήρες που έχουν εμφανιστεί στη μεγάλη οθόνη. Τρελές καταστάσεις!!

Φυσικά είναι κι άλλες όπως το εξαιρετικό The Shawshank Redemption, το υπέροχο L.A. Confidential, το αντισυμβατικό Léon με μια υπέροχη Natalie Portman, το συγκινητικό Forrest Gump με έναν Tom Hanks να "διδάσκει", το υπερθέαμα Braveheart, το διεστραμμένο Magnolia, το πανέξυπνο Twelve Monkeys, το μοναδικό Heat, την εκπληκτική βιογραφία του Ed Wood, το Unforgiven του Clint Eastwood, το μαγικό Edward Scissorhands με έναν Johnny Depp "όλα τα λεφτά" και πολλές άλλες...
eftychia
Απο το 1-4 έχουμε ιδιο(δεν μπορω με τιποτα να μην προσθεσω καποια απο αυτες)
5. Τελευταια εξοδος Ριτα Χειγουορθ(που κι αυτο το ειπες βεβαια αλλα πιο μετα)
6. Ψαλιδοχερης (ειναι η αγαπημενη μου ταινια του Μπαρτον- Ντεπ)
7. Στο μυαλο του Τζον Μαλκοβιτς και 8. High Fidelity όπως ειχα πει και στην προηγουμενη μου λιστα!!!
9. Η Λιστα του Σιντλερ (τη θεωρω απο τις πιο συγκινητικες ταινιες)
10. Sleepers (επειδη γενικα μου αρεσουν τα εργα που εχουν σχεση με φυλακες-δικες κλπ... κι αυτο ηταν παρα πολυ καλο!)
Anaz
Τα δικα μου σχολια:
1.Πολυ καλη ταινια,αλλα κ ΠΟΛΥ υπερτιμημενη λόγω των φαν του Ταραντινο!Εγω λοιπον που δεν ειμαι φαν θα την εβαζα στο top20..
2.Πραγματι καταπληκτικη ταινια,σίγουρα στο τοπ10 όχι στο τοπ5 ομως!
3.Συμφωνω!
4.Αθλια!
5.Καταπληκτικο θριλερ μυστηριου,κ ανοιξε τον δρομο για αρκετες στο ιδιο στυλ που ακολουθησαν οπως το ressurection με τον Lambert κ.α..
6.Παρα πολυ καλη!!Σιγουρα οχι τοσο ψηλα ομως.Στο τοπ20 ισως.
7.Σιγουρα στο τοπ5 απ'τις καλυτερες ταινιες που εχω δει ποτε!
8.Δεν ειναι του γουστου μου τετοιες ταινιες για τοπ10!
9.Εμενα γιατι δεν μ'αρεσε τοσο??
10.Απλα, δεν μ'αρεσε!

Οι ταινιες που βαζεις απο κατω ειναι καλυτερες κατ'εμε,εκτος του Ψαλιδοχερη που αν κ μικρος μ'αρεσε τωρα δεν θα μπορουσα να τη δω!

Αντε κ ενα δικο μου τοπ10 αν κ αδικώ αλλες καλυτερες αλλα λιγοτερο γνωστες που δεν τις θυμαμαι..

1.American History X
2.Se7en
3.Braveheart
4.L.A. Confidential
5.The Usual Suspects
6.The Shawshank Redemption
7.Léon
8.Sleepers
9.Forrest Gump
10.Silence of the Lamps

Για την σειρα δεν ειμαι σιγουρος!
Επισης προσεξα οτι δεν εβαλα το Fight Club, το Ronin ,το Kοράκι, το Ματριξ, το πρασινο Μιλι, το Ερωτικα Παιχνιδια,το Goodfellas, το 13ο Πατωμα!
Βαλε οτι ξεχναω κ ΠΟΛΛΕΣ κ μαλλον καλυτερες..
Της πλακας τοπ10 εφτιαξα! 19.gif Μαζι ομως με την Λιστα του Σιντλερ,το Στο μυαλο του Τζον Μαλκοβιτς φτιαχνεις ενα προχειρο τοπ20..
Keyser_Soze
QUOTE
Silence of the Lamps
Δεν μου άρεσε τόσο. Το Red Dragon που βγήκε αργότερα με τον Edward Norton μου άρεσε πολύ περισσότερο.
QUOTE
Sleepers
Εξαιρετική ταινία. Αν συνέχιζα να έγραφα κι άλλες αγαπημένες ταινίες θα την έβαζα σίγουρα μέσα. Αλλά όχι για το τοπ 20 μου.
QUOTE
Ronin
Χμ... Έτσι κι έτσι....
QUOTE
Ματριξ
ΥΠΕΡΟΧΟ! Αλλά το βλέπω σαν τριλογία και γι' αυτό δεν το έβαλα σκέτο. Το έχω βάλει στο τόπικ με τις καλύτερες ταινίας 2000 onwards.
QUOTE
το πρασινο Μιλι
QUOTE
το Kοράκι
Τα ίδια σχόλια με το Sleepers...
QUOTE
Ερωτικα Παιχνιδια
Καλό αλλά μακριά από τοπ λίστα γενικότερα...
QUOTE
13ο Πατωμα
Μαύρο χάλι!
QUOTE
Goodfellas
Αυτό όπως και το Casino του Martin Scorsese δε μου έκαναν ποτέ κλικ. Καλές ταινίες σίγουρα αλλά μάλλον δεν ήταν του στυλ μου. Ελπίζω το Departed που βγαίνει τώρα να είναι...
QUOTE
Λιστα του Σιντλερ,το Στο μυαλο του Τζον Μαλκοβιτς
Για κάποιους λόγους που έχουν να κάνουν με προκατάληψη δεν τα έχω δει. Μαλακία μου βέβαια αλλά όταν πάρεις στραβά μία ταινία άντε να ισιώσει...
QUOTE
High Fidelity
Τα ίδια με το Ερωτικά Παιχνίδια....
rchos
QUOTE
9. Saving Private Ryan του Steven Spielberg με τους Tom Hanks, Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Adam Goldberg, Vin Diesel, Matt Damon. Ο πόλεμος στη χειρότερη μορφή του. Τέτοιος ρεαλισμός δεν αντέχεται.


καλα η σκηνη της εναρξης ειναι φοβερη!αλλα οταν την ιδια εποχη πανω κατω βγηκε και το λεπτη κοκκινη γραμμη το Saving Private Ryan δεν εχει θεση σε πρωτη δεκαδα ενω το αλλο απουσιαζει!ισως για μενα το λεπτη κοκκινη γραμμη η καλυτερη πολεμικη(αμτιπολεμικη) ταινια που εχω δει! 77.gif
Keyser_Soze
Καλά πλάκα κάνεις τώρα έτσι; Ούτε καν συγκρίνονται. Μακράν καλύτερο το Saving Private Ryan. Το Red Thin Line δεν μου άρεσε ΚΑΘΟΛΟΥ σκηνοθετικά. Θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερο αν το είχε αναλάβει οποιοσδήποτε άλλος αντί του άμπαλου του Τέρενς Μάλικ. Αυτός δεν είναι που έκανε και την κοτσάνα μεγατόνων, Άγνωστος Κόσμος με τον Κόλιν Φάρελ;
Pierce
ως μεγας φαν του τομ χανκς για κορυφαια ταινια θα προτεινα το φορεστ γκαμπ Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Η ταινια .-
Anaz
QUOTE
καλα η σκηνη της εναρξης ειναι φοβερη!
Πραγματι!!! Αλλα κατα τ'αλλα δεν με κρατησε πολυ..
Απο πολεμικες προσωπικά μ'αρεσε παρα πολυ το "Εχθρος προ των Πυλων"! Διαφορετικη απ'τις δυο πρηγουμενες αλλα με κρατησε κ μ'αρεσε περισσοτερο!
QUOTE
QUOTE
Silence of the Lamps
Δεν μου άρεσε τόσο. Το Red Dragon που βγήκε αργότερα με τον Edward Norton μου άρεσε πολύ περισσότερο.
Εμενα μ'αρεσε παρα πολυ κ το πρωτο,αλλα μαλλον θα συμφωνήσω!!
QUOTE
QUOTE
13ο Πατωμα
Μαύρο χάλι!
Βρισκεις το matrix υπεροχο,κ το 13ο πατωμα μαυρο χαλι..?? blink.gif
morfi
Ο Chuck Norris εβαλε το fun στην λεξη funeral... 69.gif
treathitch
Μόλις το είδα αυτό το thread... Kυριακή μεσημεράκι, ότι πρέπει!!! 41.gif
Εξυπακούεται το ότι τα πράγματα δυσκολεύουν σοβαρά όσο περνούν τα χρόνια και όσο ξαναβλέπεις τις ταινίες και αντιλαμβάνεσαι πόσο ανώριμος ήσουν όταν ήσουν μικρότερος και πως έκρινες τις ταινίες.
Αλλά ας είναι.. Βρήκα πρόχειρα 13 ταινίες μέσα σε 2-3 χιλιάδες.. Πιθανόν να αδικώ κάποιες ταινίες, αλλά δε γίνεται διαφορετικά.

Θα το κάνω countdown.

#10 TIED


Trzy kolory: Bialy by Krzysztof Kieslowski (France / Poland / Switzerland)


Funny Games by Michael Haneke (1997, Austria)


Se7en by David Fincher (1995, USA)


Reservoir Dogs by Quentin Tarantino (1991, USA)

#9



Ηαppiness by Todd Solondz (1998, USA)

#8


Amateur by Hal Hartley (1994, USA / UK / France)

#7


Twin Peaks: Fire Walk with Me by David Lynch (1992)

#6


L.A. Confidential by Curtis Hanson (1997, USA)

#5


Goodfellas by Martin Scorsese (1990, USA)

#4


Exotica by Atom Egoyan (1994, Canada)

#3


The Thin Red Line by Terrence Malick (1998, Canada / USA)

#2


Naked by Mike Leigh (1993, UK)

#1


Europa by Lars von Trier (1991, Denmark / Sweden / France / Germany / Switzerland)
qspock
Λοιπον περιοριζοντας την γκαμα στη δεκαετια του 90, μια δεκαετια παντως που εβγαλε πολλες καλες ταινιες, να αναφερω ενα δικο μου τοπ 10 (μαλλον 20), που στηριζεται εκτος απο το πρωσωπικο μου γουστο και σε αντικειμενικα κριτηρια επιλογης - σημεια σταθμους του κινηματογραφου. Οι κωμωδιες ειναι κατι που δεν θα εβαζα στο τοπ 20, κι ας μου αρεσαν απειρα ορισμενες οπως οι Αγγλικες Lock Stock, μετεπειτα Snatch του G. Ritchie. Απλα δεν κοντραρουν τις υπολοιπες σε σοβαροτητα.

1) Τerminator 2.
Ταινια σταθμος, οχι μονο για τα πρωτοποριακα για την εποχη εφε, αλλα γιατι ηταν τοσο δουλεμενη και προσεγμενη οσο καμια αλλη στο ειδος της. Εθιζει φοβερα. Δεν μπορω να εξηγησω πως ειμαι ικανος να συνεχιζω να την ξαναβλεπω επ απειρο. (Προσφατα ειδα την Special Extended version. blink.gif Δε σας λεω τιποτα, απλα δειτε την! Αναθεμα τους χασαπηδες του κινηματογραφου!)
Κορυφαια στο ειδος της ταινια, απο τον αγαπημενο μου J. Cameron. Κριμα που εγινε πλουσιος και μετα το Oscar (Τιτανικος) μας παρατησε... Αν δε γινοτανε αυτο, θα γλιτωναμε απο την απιστευτη αηδια του Τ3.

2) The Silence of the Lambs.
Ο J. Demme δινει φοβερα δειγματα γραφης με αυτην την ταινια του, που σε κανει να απορεις γιατι μας αφησε τελειως στα κρυα του λουτρου μετα και τη δευτερη μεγαλη του επιτυχια (Philadelphia). Ο Α. Χοπκινς σε μια απαραμιλη ερμηνεια, σε ενα σκοτεινο θριλερ που ισως ειναι το καλυτερο ολων των εποχων στο ειδος του..

3) Unforgiven.
Ενα διαφορετικο western απο ολα τ'αλλα, που επικεντρωνει εκει που θα επρεπε να επικεντρωνουν και οι υπολοιπες παρομοιες (ή μη) ταινιες. Στην φυση του ανθρωπου. Φτιαγμενο απο τον μετρ του ειδους Κ.Ιστγουντ μεσα σε εναμιση μηνα, ειναι απλα αριστουργημα σε ολα του.

4) Contact.
Ταινια επιστημονικης φαντασιας βγαλμενη απο το βιβλιο του Κ.Σαγκαν. Η μεταφορα στη μεγαλη οθονη δινει επισης παρα πολυ πετυχημενα απαντηση στην ερωτηση για το αν ειμαστε μονοι. Την μονη απαντηση που μπορει να δοθει τη δεδομενη χρονικη στιγμη, η οποια επαφιεται στην υποκειμενικη κριση του καθενος μας. Πολυ βαθυ το νοημα του βιβλιου, και αψογη η μεταφορα στη μεγαλη οθονη απο τον Ζεμεκις. Αριστουργημα.

5) Philadelphia.
Φοβερες ερμηνειες, απιστευτα ανθρωπινες απο τους πρωταγωνιστες! Το αντικειμενο της δυστυχως την εκανε λιγο αποκρουστικη-σοκαριστικη για ευαισθητους/ες. Δεν παυει ομως να ειναι πολυ ανθρωπινη και κυριως ρεαλιστικοτατη.

6) Forrest Gump.
Δεν ειναι απλα κομωδια. Δεν ειναι απλα κοινωνικη. Δεν ειναι απλα δραματικη. Δεν εχει απλα καποια πετυχημενα εφε. Δεν ξερω τι ειναι, αλλα αφησε εποχη. Ο Χανκς και ο Ζεμεκις δινουν ρεστα. Σιγουρα στο τοπ 10.

7) Braveheart.
Ισως το κορυφαια επικη ταινια ολων των εποχων. Μεγαλη υπερπαραγωγη, ξεχωριζει σιγουρα.

8) The Matrix.
Ηρθε οταν σταματησαν να υπαρχουν νεες ιδεες. Μια εκκεντρικη ταινια-τριλογια, εδωσε νεα πνοη στις ταινιες επιστημονικης φαντασιας, κυριως με τα εφε της. Το σεναριο ηταν επισης πολυ ενδιαφερον και φουτουριστικο. Σιγουρα εχει θεση στην 10δα.

9) Saving Private Ryan.
Μια ταινια που δειχνει πολυ ρεαλιστικα πως ειναι ο πολεμος, βαζοντας κυριολεκτικα τον θεατη μεσα στο πεδιο μαχης. Σκοπος της ταινιας ηταν αυτος, και τον πετυχε στο απολυτο. Αρα ειναι απολυτα πετυχημενη, και αρεσει σε οσους θελανε να δουνε ακριβως αυτο. Τον ωμο πολεμο. Γιατι δεν υπαρχει τιποτα παραπανω σε εναν πολεμο. Ουτε εχεις την ωρα να το φιλοσοφησεις το πραγμα (οπως κανανε αλλοι σε παρομοιες ταινιες), ουτε υπαρχει λογος να κρυβονται οι σκηνες βιας. Πολεμος χωρις βια δε γινεται. Και κουλτουρα στον πολεμο δε χωραει. Take it or leave it, this is war. Και μονον ελκυστικος δεν ειναι...

10) The Insider.
Ενα τελειο δειγμα του τι μπορει να γινει οταν μια ταινια χτυπα το κατεστημενο. Οι ερμηνειες ειναι σε πολυ υψηλο επιπεδο, η ταινια εχει φοβερη κλιμακωση και κορυφωση. Αλλα λογω του αντικειμενου της, αντιμετωπιστηκε τελειως αδοξα και αδικα. Και κυριως απο τα οσκαρ, τα οποια την αγνοησαν επιδεικτικα δινοντας τα παντα στο κατωτερο American Beauty. Απο τοτε και μετα εχασα τον σεβασμο που ειχα για το θεσμο...


---------
Τοπ 20

11) Η Λιστα του Σιντλερ.
Κορυφαια ερμηνεια, αψογη αντιπολεμικη ταινια.

12) Se7en.
Πολυ καλο θριλερ με ενδιαφερον σεναριο και πολυ
καλογραμμενους διαλογους. Απολυτα πετυχημενο, αλλα δεν μπαινει στην πρωτη 10δα γιατι υπαρχουν ανωτερες. Τοπ 20.

13) The Usual Suspects.
Πραγματικα κλεβει μια θεση στην 20δα για το ανατρεπτικο του τελος και μονο. Μια πανεξυπνη ταινια, που χωρις να ειναι τιποτα το σπουδαιο, προκαλει τον θεατη χτυπωντας την τελευταια στιγμη! Μια τετοιου ειδους ανατροπη, εκει που δε το περιμενει κανεις και με τον τροπο που δοθηκε, ειναι κατι σπανια πετυχημενο οσο σε αυτη την ταινια του B. Singer.

14) Αμισταντ.
Ο Σπιλμπεργκ ακολουθει επισης πετυχημενα την ιδια συνταγη με τη Λιστα του Σιντλερ και στο Amistad, που ξεχωριζει για τις ερμηνειες του Αφρικανου ηθοποιου D.Hounsou και του A.Χοπκινς, του οποιου ο μονολογος στο τελος στο δικαστηριο ειναι ενα μεγαλειο.

15) The Shawshank Redemption.
Πολυ ενδιαφερουσα, πολυ καλη πλοκη, συγκινιτικη, αλλα οχι και πρωτη σε βαθμολογια στο IMDB! Την βαζω στο τοπ 20.

16) Ο Σολιστας. Ο J Rush στην κορυφαια ερμηνεια της καριερας του. Η Αυστραλεζικη παραγωγη ειναι κομενη και ραμενη για τους λατρεις της κλασικης μουσικης. Αργη και καπως βαρια ταινια, αλλα σιγουρα αξιζει.

17) Τιτανικος.
Πολυ καλη παρουσιαση του μεγαλου ναυαγιου απο τον Καμερον, η ταινια επασχε απο πρωταγωνιστες. Ο Ντι Καπριο την κατεβασε πολυ παρακατω απο οτι της αξιζε. Αρκετα συγκινητικη, οχι μονο για ασθενες φυλο.

18) American History X.
Η καλυτερη ερμηνεια του E.Norton. Μια πολυ δυνατη ταινια, με επικεντρο τις φυλετικες διακρισεις. Σιγουρα εχει θεση στην 20δα.

19) Pulp Fiction
Το στυλακι του Ταραντινο ειναι μοναδικο και σοκαρει. Η ωρα περναει ευχαριστα με τις ταινιες του γιατι ειναι μοναδικες και παροτι δεν ανηκουν σε καμια κατηγορια "συμβατικων" ταινιων. Ισως αυτο ειναι και που τις κανει ενδιαφερουσες.

20) Star Trek VIII First Contact. Ε να μην πουμε και τις προσωπικες αδυναμιες? Η κορυφαια κατα πολλους ταινια Σταρ Τρεκ που εχει λιγο απ'ολα: Δραση, εφε, διαλογο, ιστορικες στιγμες, Borg, κλπ wink.gif
dizzy_fingers
QUOTE
20) Star Trek VIII First Contact. Ε να μην πουμε και τις προσωπικες αδυναμιες? Η κορυφαια κατα πολλους ταινια Σταρ Τρεκ που εχει λιγο απ'ολα: Δραση, εφε, διαλογο, ιστορικες στιγμες, Borg, κλπ

Παρόλο που δεν είμαι treky, κι εμένα αυτή ήταν η αγαπημένη μου ταινία από όλες της σειράς (συμπεριλαμβανομένης και αυτής των παλιών ηθοποιών).
Ίσως, γιατί εδώ ξεφύγανε από το συνηθισμένο "ψάχνω στο αχανές διάστημα, μοιράζουμε ειρήνη στους απανταχού πολιτισμούς και ...captain's log 232398471417461872A 321937201389..." και είδαμε μία πιο προσιτή πλευρά των χαρακτήρων, αλλά κι ένα καλύτερο σενάριο.

Η επόμενη αγαπημένη μου, θα ήταν αυτή που έχει τους πρωταγωνιστές και των δύο εποχών (Σάτνερ+Στιούαρτ μαζί)...νομίζω "Generations" λεγόταν... 39.gif
jois21
πληροφοριακα:

http://www.imdb.com/chart/top
qspock
QUOTE(dizzy_fingers @ Nov 14 2006, 07:14 PM) *
Η επόμενη αγαπημένη μου, θα ήταν αυτή που έχει τους πρωταγωνιστές και των δύο εποχών (Σάτνερ+Στιούαρτ μαζί)...νομίζω "Generations" λεγόταν... 39.gif


Εχουμε τα ιδια γουστα. Κι εμενα μου αρεσε πολυ το Generations (ST 7). Απλα ανεφερα πρωτο το First Contact λογω της μεγαλυτερης, ας πω "δυναμικης" του. Απο εκει και περα, ακολουθουν τα Star Trek 2, το Star Trek 6 με τους παλιους.

Παντως, η μεγαλυτερη επιτυχια και ποιοτητα του franchise, ειναι στα επεισοδια. Κυριως των σειρων TNG και DS9. Πολυ γερα σεναρια, (κι οχι μονο sci-fi αλλα και δραματικα) για σειρες τηλεορασης. Μακραν καλυτερα απο πολλες ταινιες. Μιλαμε για σεναρια πολυπλοκα, εξυπνα, ευφυεστατα. Να βλεπω Matrix και να μη με εντυπωσιαζει το σεναριο. Να βλεπω lost, και να αναπολω που δεν παιζεται πλεον μια καλη ποιοτικη σειρα startrek.
Καλα που υπαρχει και το Battlestar Galactica (το καινουργιο, παραγωγος ο R.Moore του ..DS9) και εχουμε και μια σοβαρη σειρα μεσα στο ολο χειμαρο των 24-ηδων αμερικανικων σειρων με τα απανωτα συνεχομενα -to be continued- επεισοδια τους...

Βεβαια ολα αυτα θα μπορουσαν να μπουν σε ξεχωριστο τοπικ για σειρες. Αν και αφησαν εντονη την σταμπα τους οι 2 αυτες σειρες σταρ τρεκ στη δεκαετια του 90 οπου ειχαμε και το peak του franchise. Την αφησαν στο εξωτερικο βασικα, εδω χαμπαρι δεν πηραμε. Και κλεινω την παρενθεση με το παρακατω γελοιο:

Θυμαμαι ενα καλοκαιρι (του 97') που παρουσιαστηκαν στερητικα συνδρομα (!) star trek στην Αμερικη γιατι η σειρες (DS9 και Voyager) αφησαν τους τηλεθεατες με κατι season finale ακρως εντυπωσιακα και ενδιαφεροντα.
Το ειχανε αναφερει και οι δικοι μας στις ειδησεις! Και καθως λεγανε ποσο ...κακο εκανε το star trek tongue.gif, δειχνανε σκηνες με τον L. Nimoy (Spock) σε επεισοδιο απο την ...Original Series. laugh.gif
Οπως ακριβως οταν παιθανε ο G. Rodenberry, το 91' και λεγανε στις ειδησεις: Παιθανε ο δημιουργος τους Star Trek G. Roddenberry. Και τα καναλια μας δειχνανε παλι τον ... L. Nimoy σε ενα επεισοδιο απο την Original Series. 24.gif
dizzy_fingers
Α, είσαι καμένος τρεκάς εσύ biggrin.gif.
Εγώ, να πω την αλήθεια, δεν ενθουσιαζόμουν με τις σειρές...

Άσχετο: Πάντοτε όταν διαβάζω "The Shawshank Redemption", ποτέ δε μου έρχεται η ταινία στο μυαλό και λέω "ποιά ταινία είναι αυτή τώρα και είναι τόσο διάσημη?". Μετά βλέπω μόνο το πόστερ της ταινίας στο imdb και αμέσως συνειδητοποιώ ότι είναι το "Ρίτα Χέηγουορθ: Η τελευταία έξοδος...δεν είχαμε τί άλλο να προσθέσουμε σε αυτόν τον τίτλο-σιδηρόδρομο σε μία ακόμη απόπειρά μας να μεταφράσουμε όσο πιο άσχετα γίνεται έναν τίτλο ταινίας και να μπερδέψουμε για μία ακόμη φορά τον κακόμοιρο dizzy"...
qspock
QUOTE(dizzy_fingers @ Nov 15 2006, 02:38 PM) *
Α, είσαι καμένος τρεκάς εσύ biggrin.gif.
Εγώ, να πω την αλήθεια, δεν ενθουσιαζόμουν με τις σειρές...

Ισως κι επειδη δεν ειδες τα καλα επεσοδια γιατι δε μας τα δειξανε ποτε.
Καμενος treker? Οχι πια, καηκα λιγο παλια οταν μας τα κοβανε οι καναλαρες μας αλλα τελικα επικρατησα με τον καλυτερο δυνατο τροπο. wink.gif

Για τους τιτλους ταινιων:

Φανταζομαι θα εχεις ακουστα την κλασσικη ταινια "From here to eternity". Φανταζομαι ξερεις τη μεταφραση της: "Οσο υπαρχουν ανθρωποι"! Με sys-trans βγαλμενη μιλαμε 24.gif

Αλλη: "The Ring" (το γνωστο θριλερ). -----> "Σημα κινδυνου" !! blink.gif shot.gif

Aλλη: "Stepmom"-----> "Η ζωη σε 2 πραξεις"

Να σου βγαινει το ματι!
kolossos
Εντάξει είναι λογικό να αλλάζουν κάπως οι τίτλοι σε ορισμένοι περιπτώσεις. Π.χ το the ring εμένα τουλάχιστον δεν θα μου πήγαινε καλά όνμα ταινίας "το δαχτυλίδι"...
NBAholic
The (Phone) Ring, εξ'ου και το "σήμα". Νομίζω ότι κάνει πολύ περισσότερη αίσθηση τώρα. wink.gif
treathitch
Kαλύτερη μετάφραση τίτλου ταινίας στα 90s: Wag the Dog, ή αλλιώς "Ο Πρόεδρος, ένα ροζ σκάνδαλο κι ένας Πόλεμος".

Καλύτερη μετάφραση διαλόγου σε ταινία?
Η απάντηση αύριο...
qspock
QUOTE(kolossos @ Nov 16 2006, 02:53 AM) *
Εντάξει είναι λογικό να αλλάζουν κάπως οι τίτλοι σε ορισμένοι περιπτώσεις. Π.χ το the ring εμένα τουλάχιστον δεν θα μου πήγαινε καλά όνμα ταινίας "το δαχτυλίδι"...

Γιατι να αλλαζουν? Δηλαδη τιτλοι οπως "Απο εδω μεχρι την αιωνιοτητα" και "Ο δακτυλιος" (οχι δαχτυλιδι wink.gif) εχουν τοσο σοβαρο λογο να αλλαξουν? Μια χαρα τιτλοι ειναι... Και αυθεντικοι. Αλλα τοσο τους κοβει. Την βλεπουν και καπως και να η π@π@ρι@...


QUOTE(NBAholic @ Nov 16 2006, 05:27 AM) *
The (Phone) Ring, εξ'ου και το "σήμα". Νομίζω ότι κάνει πολύ περισσότερη αίσθηση τώρα. wink.gif

Αυτο που λες το εχω ξανακουσει απο φιλους. Μπορειτε να μου εξηγησετε απο που κι ως που το σημα? Ποιο τηλεφωνο ρε παιδια? Αυτο ειναι το νοημα του εργου δηλαδη? Που τους παιρνει τηλεφωνο? Οχι δα... Ας την πουνε τοτε "Το αλογο", "Το τραπουλοχαρτο", "Η μυγα", "Το κοριτσακι"... icon_drunk.gif
NBAholic
QUOTE
Αυτο που λες το εχω ξανακουσει απο φιλους. Μπορειτε να μου εξηγησετε απο που κι ως που το σημα? Ποιο τηλεφωνο ρε παιδια? Αυτο ειναι το νοημα του εργου δηλαδη? Που τους παιρνει τηλεφωνο? Οχι δα... Ας την πουνε τοτε "Το αλογο", "Το τραπουλοχαρτο", "Η μυγα", "Το κοριτσακι"...


Αφού ξέρεις ότι μερικές ταινίες βασίζονται σε κάτι που μοιάζει ξεκάρφωτο ή δευτερεύον για τους τίτλους τους. Το νόημα συζητιέται. Θα μπορούσε εξίσου καλά βάσει νοήματος ο τίτλος να είναι να είναι "7 days" ή "the cassette". Γεγονός είναι ότι για το "ring" είναι ταιριαστές και οι δυο μεταφράσεις. Οπότε, είναι δουλειά της επιτροπής, που δεν ξέρω από ποιους αποτελείται, να βγάλει τον τίτλο...
Θα βοηθούσε ίσως μια μετάφραση του Dizzy για το τι επακριβώς σημαίνει ο Ιαπωνικός του τίτλος, το Ringu. Εκτός κι αν είναι εξίσου απροσδιόριστη κατάσταση κι εκεί.

ΥΓ. Το "η μύγα" το πρόλαβε άλλη ταινία πριν δεκαετίες.
dizzy_fingers
Το ringu σημαίνει...ring biggrin.gif.
Δεν υπάρχει τέτοια ιαπωνική λέξη, ο τίτλος ήταν ιαπωνοποιημένη η αμερικάνικη λέξη "ring". Απλά οι Ιάπωνες, επειδή έχουν συλλαβές κι όχι γράμματα, δε μπορούν να πουν "ρινγκ", αλλά "ρίνγκου".
Είναι σαν να λέμε την εδώ ταινία "Low budget story" -> "Λόου μπάτζετο σουτόρι".

Επίσης, αμφιβάλλω αν αυτή η λέξη μπήκε στον τίτλο λόγω του τηλεφώνου. Μην ξεχνάτε ότι ο δακτύλιος που όχι μόνο εμφανιζόταν στην αφίσα της ταινίας αλλά και κατά τη διάρκειά της, ήταν η εικόνα του φωτός που έμπαινε μέσα στο πηγάδι καθώς έκλεινε με το στρογγυλό πέτρινο καπάκι.
Οπότε πιο λογικό θα ήταν να το ονόμαζαν..."το φως" (λέω τώρα) αντί το "σήμα κινδύνου", εφόσον βέβαια θέλουμε να μιλάμε για μεταφορά του τίτλου κι όχι του νοήματος της ταινίας.
qspock
Πες τα Dizzy! Και βαλτα με ασπρα γραμματα γιατι θα τιμωρηθεις απο τον mod tongue.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.