Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Στιγμές αγώνων Εθνικών ομάδων
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Εθνικές ομάδες
Pages: 1, 2
Weekendman
Μια και ο john morisson με ακολούθησε στα τόπικ με τα βίντεο απο το Ιντερνετ και πολύ καλά έκανε με τα Βίντεο της Εθνικής μας ομάδας, θα δημιουργήσω με την σειρά μου το τόπικ με τους αγώνες των άλλων Εθνικών ομάδων πλην της Εθνικής μας σε Ευρωμπάσκετ,Μουντομπάσκετ,Ολυμπιακούς αγώνες και σε ότι άλλες διοργανώσεις υπάρχουν.


Θα ξεκινήσω με την παράταση του Τελικού του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του 1978 που είχε την κλασσική μονομαχία Σοβιέτικη Ένωση με Γιουγκοσλαβία
Μια όχι ασήμαντη λεπτομέρεια τρίποντα ακόμα δεν υπήρχαν παρά μόνο δίποντα και βολές!
SG3ptshooter


Στηρίξτε τα τόπικ του Weekendman ωρε!
Kαι πως να μην ξεκινήσω με έναν από τους καλύτερους τελικούς Ευρωμπάσκετ;
Πιθανότατα ο πρώτος αγώνας μπάσκετ που έχω εικόνες μου στο μυαλό μου πως τον έβλεπα.
Μποντίρογκα, Ντζόρτζεβιτς (ξανά, όχι ο Πρέντραγκ), Ντανίλοβιτς, Ντίβατς, Κουρτινάιτις, Σαμπόνις, ο παλιός Σαρούνας, Καρνισόβας και πολλοί άλλοι...

Και κλασσικά επειδή μου μένει στο μυαλό κάτι βλακώδες από κάθε ματς, θυμάμαι από τότε που το ξαναέβλεπα πρόσφατα πως ο Συρίγος έλεγε πόσο λίγο είναι το ταλέντο που έρχεται για τη Λιθουανία από τον πάγκο με αφορμή ένα σουτ που έχασε ο Σαούλιους Στομπέργκας. sleep.gif

QUOTE(SG3ptshooter @ Jul 13 2010, 14:27 ) *
Σε μια προσπάθεια τώρα να συμβάλλω στο τόπικ, θα βάλω κάτι που έχω χαραγμένο στη μνήμη (που συγγνώμη αλλά δεν πάει και πολύ μακριά) και που με είχε πρώτον στενοχωρήσει απίστευτα και δέυτερον με είχε κάνει να αγαπήσω Μπαζίλε.


κι αυτό επίσης ανήκει εδώ biggrin.gif
Weekendman
Ευχαριστώ για την συμπαράσταση φίλτατε SG3ptshooter...

Τι μου θύμησες Ευρωμπάσκετ 1995 ομαδάρες με παιχταράδες(Κροατία,Γιουγκοσλαβία,Λιθουαν

�α) παρατράγουδα κάθε είδους, μεγάλες μπασκετικές παραστάσεις όπως του Τζόρτζεβιτς πραγμάτικο ένα απο τα πιο αξέχαστα Ευρωμπάσκετ που παρακολούθησα...

Ένα είναι το ερώτημα που θα μείνει αναπάντητο αν στον τελικό ήταν Κροατία με Γιουγκοσλαβία με δεδομένο την πολεμική κατάσταση μεταξύ των χωρών αυτων εκείνη την εποχή και τα τραγελαφικά που συνέβησαν στον τελικό Λιθουανίας-Σερβίας όπως και την όχι ακριβώς επίδειξη αθλητικού ήθους και σεβασμού απο εμάς τους Ελλήνες ,πόσο πιο χαοτικά θα μπορούσε να εξελιχθεί ένας τέτοιος υποτιθέμενος τελικός του Ευρωμπάσκετ;

Και μια που βάζεις βίντεο απο διοργανώσεις που έγιναν στην Ελλάδα ας βάλω και εγω απο το Μουντομπάσκετ του 1998 (πολύ πιο άχρωμο σαν διοργάνωση απο το Ευρωμπάσκετ του 1995 μη πώ και απο το Παγκόσμιο εφήβων του 1995)

Ημιτελικός μεταξύ Ρωσίας και κάτι σαν Εθνική ΗΠΑ...


Τελικός της διοργάνωσης Γιουγκοσλαβία-Ρωσία



τα 2 τελευταία μέρη βάζω απο αυτά που βρήκα απο τον συγκεγκριμένο αγώνα

Για την Εθνική μας υπάρχει το αντίστοιχο τόπικ του john morisson το όποιο προσεχώς θα τιμήσω όποτε δεν θα κάνω σχόλιο σχετικο η να βάλω βίντεο αν και ήταν μεγάλη ευκαιρία το 1998 να κατακτήσουμε ένα Παγκόσμιο...
ViC
Εγώ θα παραθέσω το επονομαζόμενο και ματς του αιώνα. Ημιτελικός Ολυμπιακών Αγώνων Σεούλ 1988. Η πρώτη φορά που ΗΠΑ και ΕΣΣΔ συναντιούνται σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το Μόναχο του 1972 και μετά. Το 1976 στο Μόντρεαλ ο Κιτσάνοβιτς και ο Τσόσιτς πέταξαν εκτός τελικού την ΕΣΣΔ. Το 1980 στους Ολυμπιακούς της Μόσχας οι Αμερικανοί έκαναν μποϊκοτάζ (!), ενώ την ίδια τακτική χρησιμοποίησαν και οι Σοβιετικοί και δεν πήγαν ποτέ στο Λος Άντζελες το 1984 (μεταξύ μας: καλύτερα για εκείνους, γιατί η ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ το 1984 ήταν… σχεδόν dream team). Έτσι το μεγάλο ραντεβού ανανεώθηκε για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Εκτός των άλλων οι δύο εθνικές προέρχονταν από ένα γερό χαστούκι το προηγούμενο καλοκαίρι. Η ΕΣΣΔ είχε χάσει από την εθνική Ελλάδας το χρυσό του Ευρωμπάσκετ και οι ΗΠΑ είχαν χάσει από τη Βραζιλία του Όσκαρ Σμιτ το χρυσό των Παναμερικανικών αγώνων και μάλιστα μέσα στην Ιντιανάπολη. Στη Σεούλ οι Σοβιετικοί στον πρώτο αγώνα τους στη διοργάνωση έχασαν από τη Γιουγκοσλαβία των Πέτροβιτς, Κούκοτς, Πάσπαλι, Βράνκοβιτς, Ντίβατς, Ράτζα (άλλη ομαδάρα κι αυτοί από εκεί!) Έτσι, μοιραία, το ραντεβού ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΣΣΔ δόθηκε στον ημιτελικό και όχι στον τελικό. Οι Αμερικανοί κατέβηκαν στους αγώνες με βαριά χαρτιά τους Ντέιβιντ Ρόμπινσον, Μιτς Ρίτσμοντ, Χένρι Χόκινς, Νταν Μάρλι, Ντάνι Μάνινγκ. Προπονητής ο Τζον Τόμπσον, λίγο έως πολύ τρελάρας, αλλά πάνω απ’ όλα… Αμερικανός πατριώτης! Υπέρ του δέοντος ίσως… Έτσι, κατηγόρησε για εθνική μειοδοσία τους γιατρούς των Πόρτλαντ Μπλέιζερς επειδή κούραραν το πόδι του μεγάλου αστεριού της ΕΣΣΔ και παίκτη των Μπλέιζερς, Άρβιντας Σαμπόνις. Το λεγόμενο θαύμα της φύσης ήταν έτοιμο για τους αγώνες της Σεούλ χάρη στη βοήθεια των Αμερικανών γιατρών κι αυτό το γεγονός έκανε τουλάχιστον έξαλλο τον Τόμπσον. Οι Σοβιετικοί είχαν ακόμα στην ομάδα και τους Βολκόφ, Σοκ, Μαρτσουλιόνις, Κουρτινάιτις και στον πάγκο την αλεπού Γκομέλσκι. Στο βίντεο μπορείτε να δείτε στο 3:20 την πρώτη προσπάθεια του Σαμπόνις και την τάπα από τον Ρόμπινσον. Στη συνέχεια όμως ο Σαμπόνις έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της ζωής του με 13 πόντους, 13 ριμπάουντ και προσέφερε στο ναύαρχο μια εφιαλτική βραδιά. Τελικό σκορ ΕΣΣΔ-ΗΠΑ 82-76

colonel gomelsky
Πραγματικά μεγάλο παιχνίδι όπως και ο τελικός. Ένα σχετικό περσινό άρθρο:

QUOTE
Πώς ο Γκομέλσκι απέφυγε τους... πεζοναύτες

SportDay / Ελευθεράτος Διονύσης

Φάληρο, Κυριακή 14 Ιουνίου 1987. Οι εύστοχες βολές του Αργύρη Καμπούρη στέφουν πρωταθλήτρια Ευρώπης την ελληνική Εθνική ομάδα. Ο προπονητής των ηττημένων Σοβιετικών, ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι, δυσκολεύεται να κρύψει τον εκνευρισμό του. Είχε αναλάβει πάλι την «κόκκινη αρμάδα», έπειτα από το διάλειμμα του 1985 και 1986. Επιχείρησε να αποκαταστήσει την ενδεδειγμένη ισορροπία ανάμεσα στο ταλέντο και την οργάνωση, την πρωτοβουλία και την πειθαρχία. Τον δυσκόλεψε όμως η απουσία των Σαμπόνις και Μπελοστένι κάτω από τα καλάθια και η συνακόλουθη επιστράτευση του δυσκίνητου, παρωχημένου Τσατσένκο.

Πικρή η ήττα, αλλά στο Ευρωμπάσκετ του '87 οι Σοβιετικοί αποκόμισαν δύο κέρδη που θα επενεργούσαν ένα χρόνο αργότερα. Ποια ήταν αυτά; Πρώτον, η ανάδειξη ενός ακόμη εξαιρετικού παίκτη, του Μαρτσουλιόνις. Δεύτερον, η σχετικά άνετη (100-93) νίκη επί των Γιουγκοσλάβων, έστω και δίχως τη συνδρομή των Σαμπόνις - Μπελοστένι. Μολονότι ο αγώνας έγινε στην πρεμιέρα της διοργάνωσης και η έκβασή του δεν καθόρισε κάτι, έγινε φανερό πως οι Σοβιετικοί πάλι έκοβαν τον βήχα των άσπονδων αντιπάλων τους.

Σεούλ, 1988: πανευτυχής ο Γκομέλσκι… ίπταται, πέφτει στα χέρια των παικτών του κι αυτοί τον στέλνουν πάλι στον αέρα. Οι Σοβιετικοί έχουν κερδίσει το δεύτερο χρυσό μετάλλιό τους στην ιστορία των Ολυμπιακών τουρνουά μπάσκετ και το πρώτο αδιαμφισβήτητο. Το αμφισβητήσιμο το κατέκτησαν -ή αν προτιμάτε, το «έκλεψαν»- το 1972, στο Μόναχο, με προπονητή τον Κοντράσιν. Ακόμη συζητείται το εάν καλώς ή κακώς δόθηκαν στους Σοβιετικούς εκείνα τα τρία τελευταία δευτερόλεπτα που αξιοποίησε ο Μπέλοφ, επιτυγχάνοντας το νικητήριο καλάθι στον τελικό με τις ΗΠΑ. Στη Σεούλ, όμως, ο θρίαμβος της «κόκκινης αρμάδας» ήταν καθαρός και μεγάλος.

Μεγάλο φαβορί στη Σεούλ φάνταζαν οι Αμερικανοί. Η ομάδα τους, με Ρόμπινσον, Κόουλς, Μάνινγκ (κ.α.) υπερείχε εκείνης που είχε θριαμβεύσει στο Μουντομπάσκετ του ’86. Τα προγνωστικά ήθελαν δεύτερο φαβορί, έστω και με ελαφρύ προβάδισμα έναντι των Σοβιετικών, τους διψασμένους Γιουγκοσλάβους. Εδειχναν πια αρκετά ώριμοι κι από αστέρια, άλλο τίποτε: Ντράζεν Πέτροβιτς, Κούκοτς, Πάσπαλιε, Ζντοβτς, Βράνκοβιτς, Ντίβατς, Ράτζα. Στην πρώιμη φάση του τουρνουά οι «πλάβι» επικράτησαν των Σοβιετικών -για πρώτη φορά έπειτα από έξι ήττες- και μάλιστα, με 13 πόντους διαφορά. Πολλοί, τότε, έβγαλαν βιαστικά συμπεράσματα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ολυμπιακού τουρνουά στη Σεούλ, η ομάδα της ΕΣΣΔ έδειξε όλα τα «στοιχεία Γκομέλσκι». Ικανή να τρέξει, αλλά όταν χρειαζόταν να αποδώσει και καλό κοντρόλ μπάσκετ. Καλή άμυνα αλλά κι εκρηκτικότητα. Οργάνωση και φαντασία.

Για τις ανάγκες κάθε αγώνα –ή και κάθε στιγμής του ίδιου ματς- η ομάδα του Γκομέλσκι διέθετε την κατάλληλη συνταγή. Πάνω από όλα, όμως, διέθετε σιγουριά -την εξασφάλιζε η «αλεπού». Με βασικούς κινητήριους μοχλούς τους Μαρτσουλιόνις, Βολκόφ, Σαμπόνις, οι Σοβιετικοί επικράτησαν στον ημιτελικό των ΗΠΑ 82-76. Στον τελικό κονταροχτυπήθηκαν με τους «πλάβι».

Εδωσαν ρεσιτάλ άμυνας στο πρώτο μέρος και στο δεύτερο έκαναν… πλάκα (76-63).
Η εποχή των «πλάβι» θα άρχιζε να ανατέλλει ένα χρόνο αργότερα. Κατέκτησαν, επιτέλους, πανευρωπαϊκή πρωτιά στο Ζάγκρεμπ. Τότε, το 1989, δεν καθόταν στον πάγκο των Σοβιετικών η «αλεπού», ούτε είχαν τον ίδιο ενθουσιασμό οι κορεσμένοι –και βολεμένοι με τα νέα τους συμβόλαια- παίκτες της «κόκκινης αρμάδας». Επειδή όμως με τους Σοβιετικούς οι «πλάβι» ένιωθαν απερίγραπτη ανασφάλεια, πανηγύρισαν έξαλλα το τρίποντο του Φάνη, που έστειλε στον τελικό τη δική μας ομάδα κι όχι τον κακό τους δαίμονα.

Εξι διαφορετικοί προπονητές είχαν αναλάβει τους «πλάβι» κατά τα έτη 1981-1989. Μέχρι το 1984, ένας ανά διοργάνωση! Τάνιεβιτς (Ευρωμπάσκετ ’81), Ζεράβιτσα (Μουντομπάσκετ ’82), Ντιέντρια (Ευρωμπάσκετ ’83) Νόβοσελ (Ολυμπιακοί ’84). Στα έτη 1985-87 η δουλειά ανατέθηκε στον Τσότσις και στη συνέχεια στον… τυχερό Ιβκοβιτς, που θα μεσουρανούσε στη μετα-ΕΣΣΔ εποχή. Γιατί, άραγε, κανείς τους δεν κατόρθωσε να δώσει κάποιο τρόπαιο στους «πλάβι», μέχρι το... λυτρωτικό ’89; Διότι, απλούστατα, τότε κυκλοφορούσε η «αλεπού». Οι Γιουγκοσλάβοι διέθεταν πολλούς καλούς προπονητές, αλλά κανέναν επιπέδου Γκομέλσκι.

Καθ’ όλη τη δεκαετία του '80, οι Σοβιετικοί αναμετρήθηκαν με τους Γιουγκοσλάβους οκτώ φορές. Σκορ 7-1. Με τον Γκομέλσκι στον πάγκο, 5-1. Ισως όμως και η... ολομόναχη νίκη των «πλάβι» στην αρχή του Ολυμπιακού τουρνουά του ’88 να ωφέλησε τους Σοβιετικούς. Οχι επειδή τους δίδαξε κάτι, αλλά για άλλο λόγο: έπειτα από κάμποσα χρόνια, η «αλεπού» αποκάλυψε -όσο πιο καθαρά γινόταν- ότι η ομάδα του σε εκείνο το ματς ήθελε να ηττηθεί. Γιατί; Διότι εάν κέρδιζε τους «πλάβι», πιθανότατα θα συναντούσε την αμερικανική ομάδα στον τελικό.

Ο δαιμόνιος Γκομέλσκι θεωρούσε ότι ήταν ευκολότερο να πλήξει τους Αμερικανούς στον ημιτελικό. Συν τοις άλλοις, ο τελικός θα διεξαγόταν μπροστά σε χιλιάδες φανατισμένους Αμερικανούς -στη μεγάλη τους πλειονότητα πεζοναύτες που είχαν ήδη προμηθευτεί τεράστιο αριθμό εισιτηρίων. Ε, αν είσαι «αλεπού», είσαι σε όλα και παντού!


http://www.sport-fm.gr/article/191099
colonel gomelsky
QUOTE(Weekendman @ Jul 28 2010, 12:42 ) *
τα τραγελαφικά που συνέβησαν στον τελικό Λιθουανίας-Σερβίας όπως και την όχι ακριβώς επίδειξη αθλητικού ήθους και σεβασμού απο εμάς τους Ελλήνες


Φαντάζομαι ότι στην πρότασή σου δεν συμπεριλαμβάνεις μόνο τους Έλληνες φιλάθλους αλλά και τον Έλληνα διαιτητή... Γιατί κι αυτός δεν επέδειξε αθλητικό ήθος και σεβασμό.

ΥΓ. Ναι, ο ίδιος ήταν και στην Ιντιανάπολη...
Weekendman
QUOTE(colonel gomelsky @ Jul 28 2010, 16:49 ) *
Φαντάζομαι ότι στην πρότασή σου δεν συμπεριλαμβάνεις μόνο τους Έλληνες φιλάθλους αλλά και τον Έλληνα διαιτητή... Γιατί κι αυτός δεν επέδειξε αθλητικό ήθος και σεβασμό.

ΥΓ. Ναι, ο ίδιος ήταν και στην Ιντιανάπολη...

Δεν θα έλεγα ότι είναι λάθος τα παραπάνω, θα ήθελα να προσθέσω όμως ότι καλά και δικαιολογημένα κράζουμε τους Γιουγκοσλάβους/Σέρβους για την διαιτητική αβάντα που είχαν για αρκετά χρόνια
αλλά όσο αφορά τις αναμετρήσεις με την Ελλάδα δεν είναι σωστό και θεμιτό να ρίχνουμε την ευθύνη στους διαιτητές των αγώνων Γιουγκοσλαβία-Ελλάδα χωρίς να κοιτάμε τα λάθη και τις αδυναμίες της Εθνικής μας
χαρακτηριστικά
Ευρωμπάσκετ 1995
στο Ελλάδα-Γιουγκοσλαβία για την φάση των ομίλων είχαμε την τελευταία επίθεση στην κανονική διάρκεια του αγώνα για να νικήσουμε ,αλλά μας έμεινε η μπάλα στα χέρια...
Στο Ελλάδα-Γιουγκοσλαβία για την φάση των ημιτελικών της ίδιας διοργάνωσης ο Οικονόμου έχασε στο τέλος 3 κρίσιμες βολές που θα έφερναν το παιχνίδι στους 2 πόντους

Ευρωμπάσκετ 1997
Όταν επανέρχεσαι απο μεγάλη διαφορά στον ημιτελικό με τους Γιουγκοσλάβους και για να πλησιάσεις ακόμα περισσότερο παίρνει την ευθύνη και την πρωτοβουλία ο Σιγάλας όταν απο την άλλη πλευρά η Γιουγκοσλαβία είχε αρκετά πιο αξιόπιστους παίκτες για τα δύσκολα μην παραπονίομαστε κιόλας!

Μουντομπάσκετ 1998
στη φάση των ομίλων χάσαμε καθαρά και εύκολα απο τους Γιουγκοσλάβους και μπορεί στον ημιτελικό οι Γιουγκοσλάβοι να βρισκόταν στο 30 πίσω με καμιά 10αριά πόντους και να εκτέλεσαν διπλάσιες βολές(φυσικά παραδοξο ήταν)!
αλλά όταν εμείς απο το 30 παίζαμε με το χρόνο,χάνουμε διψήφια διαφορά μέσα σε 18.000 Ελλήνες, και έχουμε ποσοστό 50% σε ημιτελικό Παγκοσμίου έχω μια υποψία ότι φταίγαμε και εμείς αρκετά και για αυτην την ήττα

Γιατί ωραίοι ουδέτεροι και προδευτικοί το παίζουν οι δημοσιογράφοι μας σε αγώνες συλλόγων άλλά γίνονται ξαφνικά (υπερβολικά καμιά φορά)εθνικοπατριώτες όταν παίζει Εθνική μας!

Υ.Γ Καλές οι επιπλέον πληροφορίες απο VIC και colonel!
Weekendman
QUOTE
αλλά όταν εμείς απο το 30 παίζαμε με το χρόνο,χάνουμε διψήφια διαφορά μέσα σε 18.000 Ελλήνες, και έχουμε ποσοστό 50% σε ημιτελικό Παγκοσμίου έχω μια υποψία ότι φταίγαμε και εμείς αρκετά και για αυτην την ήττα

50% σε βολές ήθελα να πω...
ViC
xεxε..! δικαιολογείς το ψευδώνυμό σου με την Γκομελσκιάδα...
Να θυμίσω την ατάκα της αλεπούς μετά τον τελικό του 87: "Αυτά τα πράγματα δε γίνονται ούτε στην Ουγκάντα!" (μιλώντας για διαιτησία αλλά και το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε στο ΣΕΦ)
Μεγάλος προπονητής.

Να θυμίσω και ένα άλλο παιχνίδι τώρα μια και πιάσαμε τις κόντρες Σοβιετικών-Γιουγκοσλάβων...

Κι αυτό ημιτελικός, αυτή τη φορά Παγκοσμίου Πρωταθλήματος το 1986
Έχουμε μπει στο τελευταίο λεπτό, οι Γιούγκοι κερδίζουν 85-76 και φαίνεται πως δεν το χάνουν με τίποτα! Αμ δε...
Οι Σοβιετικοί αρχίζουν τα τρίποντα. Το πρώτο μπήκε με ταμπλό (!) Το δεύτερο με ένα εκτός ισοροπίας σουτ (όλα αυτά σε 5 δευτερόλεπτα) και το ματς γίνεται 85-82. Ακολουθούν κάποια φάουλ των Σοβιετικών. Με τους παλιούς κανονισμούς και επειδή βρισκόμαστε στο τελευταίο δίλεπτο οι Γιουγκοσλάβοι είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν ανάμεσα στο να εκτελέσουν βολές ή να παίξουν την μπάλα απ' έξω. Διαλέγουν να παίξουν απ' έξω για να ροκανίσουν το χρόνο. Όμως η μπάλα θα πάει στα χέρια ενός αμούστακου ακόμα δεκαοχτάχρονου παιδιού, ο οποίος 12 δευτερόλεπτα πριν το τέλος θα κάνει διπλή τρίπλα. Το όνομα αυτού; Βλάντε Ντίβατς. Επαναφορά για τους Σοβιετικούς και το μεγάλο τρίποντο του Βάλτερς (αν και μάλλον πατούσε γραμμή) για το 85 όλα. Δε χρειάζεται καν να πω ποιος κέρδισε στην παράταση. Αλλά τι να σας το λέω; Δείτε το βίντεο καλύτερα! Κάτι τέτοια έβλεπε και ο Γιαννάκης και σκέφτηκε να κάνουμε τα ίδια με Γαλλία, Αυστραλία, Κροατία, Σλοβενία κλπ...



QUOTE(Weekendman @ Jul 28 2010, 19:33 ) *
Μουντομπάσκετ 1998
στη φάση των ομίλων χάσαμε καθαρά και εύκολα απο τους Γιουγκοσλάβους και μπορεί στον ημιτελικό οι Γιουγκοσλάβοι να βρισκόταν στο 30 πίσω με καμιά 10αριά πόντους και να εκτέλεσαν διπλάσιες βολές(φυσικά παραδοξο ήταν)!
αλλά όταν εμείς απο το 30 παίζαμε με το χρόνο,χάνουμε διψήφια διαφορά μέσα σε 18.000 Ελλήνες, και έχουμε ποσοστό 50% σε ημιτελικό Παγκοσμίου έχω μια υποψία ότι φταίγαμε και εμείς αρκετά και για αυτην την ήττα

Αυτή η ήττα με είχε πονέσει πολύ. Μας είχαν πελάτες εκείνα τα χρόνια και παρ' ότι κάθε φορά τους κοντράραμε, πάντα στο τέλος χάναμε. Σε εκείνο το ματς εκεί κοντά στο 30 πίστεψα ότι επιτέλους θα τους κερδίζαμε. Φεύ... Πάντως ο λόγος που μας κέρδιζαν, πέρα από διαιτησίες και πέρα από ελληνικά ατομικά λάθη, ήταν η διαφορά ποιότητας. Ο ένας έπαιζε με Ρεμπράτσα και ο άλλος έπαιζε με Ρεντζιά.
Weekendman
QUOTE(ViC @ Jul 28 2010, 20:39 ) *
Αυτή η ήττα με είχε πονέσει πολύ. Μας είχαν πελάτες εκείνα τα χρόνια και παρ' ότι κάθε φορά τους κοντράραμε, πάντα στο τέλος χάναμε. Σε εκείνο το ματς εκεί κοντά στο 30 πίστεψα ότι επιτέλους θα τους κερδίζαμε. Φεύ... Πάντως ο λόγος που μας κέρδιζαν, πέρα από διαιτησίες και πέρα από ελληνικά ατομικά λάθη, ήταν η διαφορά ποιότητας. Ο ένας έπαιζε με Ρεμπράτσα και ο άλλος έπαιζε με Ρεντζιά.

Αν και η συζήτηση ταιριάζει πιο πολύ στο ακόλουθο τόπικ

http://www.basketforum.gr/forum/index.php?showtopic=10842

Έχω να θυμήσω ότι συνέβαινε το εξής περίεργο ενω με τους Γιουγκοσλάβους που ήταν η κορυφαία ομάδα δίναμε την εντύπωση ότι πάντα είμασταν κοντά στο να τους νικήσουμε με τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις της εποχής που θεωρητικά είχαν πάνω-κάτω την ίδια δυναμικότητα
δηλαδή Κροατία(των Σ.Βρανκοβιτς,Κούκοτς,Κόμαζετςκτλ) Λιθουανία(Σαμπόνις,Μαρτσουλιόνις,Κουρτινα

�τις και σια) και Ρωσία(Καράσεφ,Κουντέλιν,Μπαμπκοφ και οι άλλοι τρελοί...)
μου δινόταν η εντύπωση ότι όταν τις αντιμεντωπίζαμε και είχανε πλήρη σύνθεση η πιθανότητα να τους νικήσουμε ήταν όσο και οι Ρωμαίοι τους Γαλάτες που είχαν πάρει το μαγικό φίλτρο...

Σίγουρα η ποιότητα της Εθνικής μας ομάδας των 90s(παρά τις επιτυχίες της) σε σχέση με τους αντιπάλους της δεν φάνταζε τόσο μεγάλη όσο φαντάζει της τρέχουσας Εθνικής όποτε δεν έχεις άδικο στην παραπάνω παρατήρηση σου για διαφορά ποιότητας σε σχέση με τους Γιούγκο τότε...
il postino
http://www.youtube.com/watch?v=IvvDy3ffmws...feature=related

αυτο το ματς μου εδειξε οτι τους εχουμε! μεσα στην εδρα τους , μπροστα σε κοινο ενθουσιωδες (εως προκλητικο βλεπε ναδαλ) , με διαιτητες που επαιζαν μονο εδρα , με παικτες ναι μεν μεγαλους αλλα λιγους σε συμπεριφορα!

Weekendman
Ολυμπιακοί αγώνες 1992 βρισκόμαστε στα ημιτελικά και ταυτοχρόνα στο κατώφλι μιας νέας μπασκετικής και όχι μόνο εποχής με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας
Οι ομάδες που παίζουν για έπαθλο μια θέση στον Τελικό και την ευκαιρία να αντιμεντωπίσουν την πρώτη ντριμ τιμ είναι απο την μία πλευρά η Κροατία με τα γνωστά μεγάλα ονόματα της εποχής και με τον Πέτροβιτς δυστυχώς στο τελευταίο μεγάλο επίσημο τουρνούα του
και απο την άλλη η ομάδα της μια χρήσης η Κοινοπολιτεία ανεξαρτήτων χωρών που ήταν ουσιαστικά η παλιά Σοβιετική Ένωση χωρίς την Λιθουανία που είχε ήδη ανεξάρτητη μπασκετική ομάδα που συμμετείχε μάλιστα σε αυτους τους Ολυμπιακους αγώνες καταλαμβάνοντας την 3η θέση
Το παιχνίδι αυτό είχε δραματική εξέλιξη...





Και εδώ ο τελικός έπαθλο με ΗΠΑ σε στιγμιότυπα...



η σε ολοκληρο αγώνα(πρώτο μέρος το παρακάτω)...
colonel gomelsky
QUOTE(ViC @ Jul 28 2010, 20:39 ) *
xεxε..! δικαιολογείς το ψευδώνυμό σου με την Γκομελσκιάδα...
Να θυμίσω την ατάκα της αλεπούς μετά τον τελικό του 87: "Αυτά τα πράγματα δε γίνονται ούτε στην Ουγκάντα!" (μιλώντας για διαιτησία αλλά και το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε στο ΣΕΦ)
Μεγάλος προπονητής.


Βασικά είχε πει ότι "αν το ευρωμπάσκετ γίνονταν στη Μαυριτανία, αυτή θα το έπαιρνε!!!" smiley.gif Εντάξει, ήταν λίγο κακεντρεχής η δήλωση, αλλά είχε και μία βάση. Πάντως σε καμία περίπτωση το μεταξύ μας ματς το 87 δεν κρίθηκε από τη διαιτησία. Αυτό που κρίθηκε ήταν εκείνο του 89 (υπέρ μας).

@Weekendman: Συμφωνώ σ αυτά που λες για τους διαιτητές. Το σχόλιο το έκανα επειδή είδα πολύ πρόσφατα ξανά τον τελικό του 95 και αγανάκτησα. Επίσης συμφωνώ μ αυτό που λες για τους Έλληνες δημοσιογράφους. Πάντως στο περσινό Ακρόπολις ο Μαγουλάς τους είχε κράξει ανοιχτά (τους έλληνες διαιτητές) καθώς ευνοούσαν εξόφθαλμα την εθνική και δεν αφήναν τον Γιόνας να βγάλει πραγματικά συμπεράσματα της δυναμικής της. Είχε γράψει ότι η διαιτησία στα ματς θύμιζε ... λιοντάρια-χριστιανοί smiley.gif

ΟΦ ΤΟΠΙΚ το παραπάνω, αλλά το αναφέρω μιας και το φερε η κουβέντα. Πολύ ωραίο πάντως το τόπικ.
colonel gomelsky
Μεγάλο παιχνίδι κι αυτό μεταξύ Λιθουανίας και Team USA στην Ολυμπιάδα της Αθήνας. Ο Σάρας, βγαλμένος από άλλο πλανήτη, οδηγεί τους Λιθουανούς σε μια επική νίκη! (7/8 τρίποντα και 28 πόντοι)



Επίσης μεγάλες συγκινήσεις προσέφερε ο ημιτελικός της Ολυμπιάδας του Σίδνει. Οι Αμερικάνοι προηγούνται με 2 πόντους και οι Λιθουανοί έχουν τη μπάλα για την τελευταία επίθεση. Το σουτ του Σάρας μετά βίας βρίσκει στεφάνι και οι αμερικανοί πανηγυρίζουν σαν τρελοί. Ο Σάρας σκύβει στο παρκέ ηττημένος.

Weekendman
QUOTE(colonel gomelsky @ Jul 29 2010, 13:44 ) *
Μεγάλο παιχνίδι κι αυτό μεταξύ Λιθουανίας και Team USA στην Ολυμπιάδα της Αθήνας. Ο Σάρας, βγαλμένος από άλλο πλανήτη, οδηγεί τους Λιθουανούς σε μια επική νίκη!


Με αφορμή το παραπάνω βίντεο...
Μπορεί οι Ισπανοί και οι Σέρβοι να πάρουν όσα Ευρωπαικά,Παγκόσμια και Ολυμπιάδες θέλουν, αλλά σαν μπασκετική σχολή και Εθνική ομάδα θα έχω πιο πολύ την Λιθουανία στην καρδιά μου ,και ας είναι η συγκεκριμένη Εθνικότητα λίγο άτυχη φορώντας την φανέλα της ομάδας που υποστηρίζω τον Ολυμπιακό δηλαδη!

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια colonel ,απλά βαδίζω στα βήματα του sarunas(απο το δικό μας φόρουμ) με τη διαφορά ότι προτιμάω να το κάνω με βίντεο παρά με γραπτο λόγο!
colonel gomelsky
QUOTE(Weekendman @ Jul 29 2010, 14:01 ) *
Με αφορμή το παραπάνω βίντεο...
Μπορεί οι Ισπανοί και οι Σέρβοι να πάρουν όσα Ευρωπαικά,Παγκόσμια και Ολυμπιάδες θέλουν, αλλά σαν μπασκετική σχολή και Εθνική ομάδα θα έχω πιο πολύ την Λιθουανία στην καρδιά μου ,και ας είναι η συγκεκριμένη Εθνικότητα λίγο άτυχη φορώντας την φανέλα της ομάδας που υποστηρίζω τον Ολυμπιακό δηλαδη!

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια colonel ,απλά βαδίζω στα βήματα του sarunas(απο το δικό μας φόρουμ) με τη διαφορά ότι προτιμάω να το κάνω με βίντεο παρά με γραπτο λόγο!


Η Λιθουανία κατάφερε κάτι σχεδόν ακατόρθωτο για χώρα του μεγέθους της: Βγαλμένη από τα σπλάχνα του σοβιετικού μπάσκετ κατάφερε να αποκτήσει ξεχωριστή ταυτότητα και να κάνει σχολή. Έχεις λινκ για τα γραπτά;

ΥΓ. Αν θυμάμαι καλά καλή ομάδα είχε και κατά τον μεσοπόλεμο (πριν να προσαρτηθεί στην ΕΣΣΔ) με μεγάλο αστέρι τον πατέρα ή παππού Μπουτάουτας. Τάδε έφη Σκουντής τουλάχιστον.

Άλλη επική στιγμή έχουμε στο ευρωμπάσκετ του 2005 στο Βελιγράδι. Ο τεράστιος Ντιρκ Νοβίτσκι δίνει το χρυσό στην ...Ελλάδα με ένα off balance στα τελευταία δευτερόλεπτα ενω έχει προηγηθεί εύστοχη μπομπίτα του Ναβάρο.



Μεγαλύτερο κάζο για τον Ισπανία το 2007 μέσα στην έδρα τους. Ο Τζ Ρ. Χόλντεν οπλίζει...

Weekendman
QUOTE(colonel gomelsky @ Jul 29 2010, 14:06 ) *
Η Λιθουανία κατάφερε κάτι σχεδόν ακατόρθωτο για χώρα του μεγέθους της: Βγαλμένη από τα σπλάχνα του σοβιετικού μπάσκετ κατάφερε να αποκτήσει ξεχωριστή ταυτότητα και να κάνει σχολή. Έχεις λινκ για τα γραπτά;

Πρόχειρα για την ιστορία των Ευρωμπάσκετ υπάρχει το παρακάτω τόπικ απο τον sarunas
http://www.basketforum.gr/forum/index.php?...30&start=30

Τώρα για τα υπόλοιπα αν υπάρχουν δεν θυμάμαι ακριβώς τώρα, και πρέπει και να φύγω τώρα!

Υ.Γ Καλά θυμάσαι!
Weekendman
QUOTE(colonel gomelsky @ Jul 29 2010, 14:06 ) *
Η Λιθουανία κατάφερε κάτι σχεδόν ακατόρθωτο για χώρα του μεγέθους της: Βγαλμένη από τα σπλάχνα του σοβιετικού μπάσκετ κατάφερε να αποκτήσει ξεχωριστή ταυτότητα και να κάνει σχολή. Έχεις λινκ για τα γραπτά;

Σίγουρα έχει μια πιο σταθερή μπασκετική ταυτότητα σαν Εθνική ομάδα απο την Ρωσία την φυσική διάδοχο της Σοβιετικής Ένωσης που την δεκαετία του 90 είχε μια ομάδα στην περιφέρεια με τρελούς αλλά και συνάμα εκπληκτικούς σουτερ όπως επίσης και ψηλούς που είχαν επιθετικό ταλέντο(Μιχαίλοφ,Φετίσοβ).

Ενω η τρέχουσα ομάδα της όποιας έβαλες ένα δείγμα στο πόστ σου(με τον τελικό του Ευρωμπάσκετ το 2007) δεν έχει με την καμία τους ικανούς σουτέρ του παρελθόντος η σέντερ (με εξαίρεση τελευταία-τελευταία τον Μοζγκόφ κάπως) με επιθετικό ταλέντο ανάλογο ενος Μιχαίλοφ(δεν πάω σε εποχές Σοβιετικής Ένωσης)

Αλλά στηρίζεται περισσότερα σε σχέση με το παρελθον στην άμυνα, στους αθλητικους φόργουορντ που έχει(Κιριλένκο,Κριάπα,Μόνια) , στο ότι οι ψηλοί σαν τον Ζεβροσένκο,Καουν και Μοζγκοφ μπορούν να παίξουν τον ρόλο του αμυντικού σκιάχτρου εξαιρετικά προσφέροντας ένα+ στην αμυντική λειτουργία της Ρωσίας ,αλλά και σε Αμερικάνικη βοήθεια(Μπλάτ,Χόλντεν) που δεν την φανταζόταν ότι θα έρχοταν με τέτοιο τρόπο παλιοτερα οι Ρώσοι προφανώς!

και για το θέμα των link εχω να προσθέσω και αυτό σχετικά με τους Ολυμπιακους αγώνες...
http://www.basketforum.gr/forum/index.php?showtopic=5242
Weekendman
Και για να τελειώνουμε με το θέμα των link
εδώ είναι σχετικά με τα Παγκόσμια πρωταθλήματα
http://www.basketforum.gr/forum/index.php?showtopic=1559

όπως καταλαβαίνεις για τα βίντεο προτίμησα να δημιουργήσω ένα θέμα για όλες τις διοργανώσεις για να είναι πιο πρακτικό το τόπικ και να μπορούμε ταυτόχρονα να κανουμε σχόλια σε πιο ευρύτερο πλαίσιο...
Weekendman
Ευρωμπάσκετ 1997, οι Ιταλοί απο το Ευρωμπάσκετ του 1991 που ήταν στην χώρα τους βλεπουν την τετράδα και τις διακρίσεις με το κυάλι,
εκείνη όμως την χρονιά με Μεσίνα στον πάγκο, με Μάιερς αρχηγό και Φούτσκα υπαρχηγό και εκμεταλλευόμενη τις άπουσιες άλλων ομάδων όπως η Λιθουανία και η Κροατία φτάνει στα ημιτελικά όπου αντιμεντωπίζει την Ρωσία(που είχε αποκλείσει στα προημιτελικά την διοργανώτρια Ισπανία) ,και έχουμε έναν ακόμα δραματικό ημιτελικό στην ιστορία των Ευρωμπάσκετ...


Και εδώ ο τελικός με την Γιουγκοσλαβία δυστυχώς για τους Ιταλούς η νίκη δεν ήρθε στον τελικό όπως στην φάση των ομίλων της διοργάνωσης επι των Γιουγκοσλάβων για την ίδια διοργάνωση(και που αυτη η νίκη των Ιταλών επι των Γιουγκοσλάβων έστειλε πάνω σε έμας που είμασταν αήτητοι μέχρι τα ημιτελικά τους κακούς μας δαίμονες απο την Γιουγκοσλαβία...)
colonel gomelsky
Είναι πάντως αξιοσημείωτο το "κενό" μεταξύ των μπασκετικών γενεών της Ιταλίας. Από κείνη την εποχή σήμερα φαίνεται να στέκεται στα πόδια της με τους Μπαρνιάνι (παιχτούρα και προσωπική αδυναμία), μπελινέλι, γκαλινάρι. Μόνος συνδετικός κρίκος ο τεράστιος Μπαζίλε που νομίζω ότι δεν μπορεί να υπολογίζεται πλέον.

Με το κενό που έγραψα πιο πάνω, εννοώ ότι υπήρξε μικρότερη χρονική απόσταση από την ιταλία του Μενεγκίν μέχρι την Ιταλία του Φούτσκα, απ ότι από την Ιταλία του Φούτσκα-Μπαζίλε μέχρι τη σημερινή.

Πάντως σήμερα εξακολουθώ να μην τους βλέπω για πολύ ψηλά, καθώς ο πάγκος τους είναι παγκοσμίως άγνωστος και περιορισμένων δυνατοτήτων. Ίσως σκεφτούν πάλι τους νατουραλιζέ... Άλλωστε ένας ιδιόμορφος νατουραλιζε ήταν και ο μεγάλος Φούτσκα.
Weekendman
Ευρωμπάσκετ 1999 στην Γαλλία, η Γιουγκοσλαβία επανέρχεται με όλα τα αστέρια της(ακόμα και με τον Ντίβατς που είχε να εμφανιστεί απο το 1996) την ίδια στιγμή που το έτερο μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης η Λιθουανία πέφτει θύμα μεγάλης έκπληξης ,αφού αποκλείεται στα προημιτελικά απο την Ισπανία(στην οποία ακόμα δεν υπάρχουν τύποι σαν τον Γκασολ,Ναβάρο που θα σημαδέψουν την επόμενη δεκαετία..) και όλα φαίνονται ότι βάδίζει για την κατάκτηση ενος ακόμα Ευρωμπάσκετ ,
αλλά οι Ιταλοί έχουν άλλη γνώμη στον ημιτελικό!



ο Τελικός του Ευρωμπάσκετ 1999 Ιταλία-Ισπανία(οι Ισπανοί απέκλεισαν τους διοργανωτές Γάλλους στον ημιτελικό)
Weekendman
Απο τα πιο πολυσυζητημένα παιχνίδια μπάσκετ που έχουν γίνει ποτέ τελικός Ολυμπιακών Αγώνων 1972 στο Μόναχο

Εγω βάζω εδώ τα 2 τελευταία μέρη του αγώνα απο αυτά που βρήκα για συντομία...






Τώρα αν θέλετε να δείτε όλο των αγώνα απο την αρχή ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο...

νομίζω αξίζει τον κόπο!
colonel gomelsky
QUOTE(Weekendman @ Aug 1 2010, 11:36 ) *
Απο τα πιο πολυσυζητημένα παιχνίδια μπάσκετ που έχουν γίνει ποτέ τελικός Ολυμπιακών Αγώνων 1972 στο Μόναχο


Όντως! Κακώς βέβαια, καθώς είναι ηλίου φαεινότερο το τι έγινε. Απλά, ίσως, τότε να σόκαρε ότι οι ΗΠΑ έχασαν. Σε κάθε περίπτωση έχασαν δικαιότατα.
ViC
Μια και έγινε η αναφορά στους αγαπημένους μου Λιθουανούς... Οκ είναι λίγο αμερικανιά το βιντεάκι, αλλά αυτοί οι ολυμπιακοί αγώνες ήταν η ληξιαρχική πράξη γέννησης του Λιθουανικού μπάσκετ. Αυτό το ματς για το χάλκινο μετάλλιο κόντρα στη Ρωσία (τότε Κοινοπολιτεία) ήταν όλα τα λεφτά για τον Σαμπόνις, τον Μαρτσουλιόνις και τους υπόλοιπους. Τελικό 82-78

Οι Λιθουανοί έπαιξαν στη Βαρκελώνη πολύ χαλαρά στα περισσότερα παιχνίδια. Ήταν τέτοια η μπασκετική φιλοσοφία τους που τους έβγαζε διαρκώς εκτός συστημάτων. Ο κόσμος το διασκέδαζε, πάντως. Το ίδιο και αυτοί. Η σκηνή με τον Καρνισόβας να τραβάει φωτογραφίες κατά τη διάρκεια του ημιτελικού με τις ΗΠΑ (127 – 76) είναι πλέον κλασική. Στο ματς του μεταλλίου, όμως, κόντρα στη Ρωσία σοβαρεύτηκαν. Είχαν χάσει κιόλας στην πρώτη φάση από τους Ρώσους και ήθελαν οπωσδήποτε τη νίκη, για να αποδείξουν ποιος θα ήταν το αφεντικό στη μεταξύ τους κόντρα. Πανηγύρισαν την επιτυχία τους παρέα με τον Πρόεδρο της χώρας, ανοίγοντας σαμπάνιες και αφιέρωσαν τη νίκη τους στο λαό της Λιθουανίας. Στο βάθρο πάντως ήταν και πάλι οι πιο χαλαροί, με παντόφλες, σορτσάκια, μαύρα γυαλιά και ατελείωτες πλάκες.
Weekendman
Και εμπνευσμένος απο τον τελικο του 1972 ας βάλω αλλά 2 παιχνίδια που είχαν συγκλονιστική εξέλιξη

Η πρώτη και η μοναδική μονομαχία Κροατίας-Γιουγκοσλαβίας σε επίσημη μπασκετική διοργάνωση στο Ευρωμπάσκετ του 1997 στη φάση των ομίλων


Η εκδίκηση για ένα κλέμμενο Παγκόσμιο 2 χρόνια πριν(2002) απο τους Αργεντινούς προς τους Σέρβους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που έγιναν στην χώρα μας...
Weekendman
Στις εποχές που οι Αμερικανοί δεν έστελναν επαγγελματικές ομάδες στις καθε ειδους Εθνικές διοργανώσεις, τα κολεγιόπεδα που έστελναν έπαιζαν ένα φιλικό με μια επίλεκτη ομάδα αστέρων απο το ΝΒΑ...

Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ 1984-Επίλεκτοι ΝΒΑ



Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ 1988-Επίλεκτοι ΝΒΑ


Και στις 2 περιπτώσεις η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ είναι με τις λευκές εμφανίσεις ,και θα δείτε τον Τζόρνταν το 1984 να είναι με την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ και το 1988 να παίζει με την ομάδα επιλέκτων απο το ΝΒΑ.
Manu7
Φρέσκα κουλούρια σήμερα.Για να θυμήσουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι παθόντες από τα καραγκιοζιλίκια των Ισπανών όσο καλή ομάδα και να έχουν.

Ισπανία - Κροατία Προημιτελικός Eurobasket 2005.

http://www.youtube.com/watch?v=edD-Wdbr5IE


Η εκδίκηση ήρθε πρώτα από τους Γερμανούς στον ημιτελικό και από τον μεγάλο Dirk

http://www.youtube.com/watch?v=raTgEKBX9dw

Και έπειτα από τους ίδιους τους Κροάτες μέσα στο σπίτι των Ισπανών έστω και σε φάση ομίλων

http://www.youtube.com/watch?v=R7CwqLfIaho
Weekendman
QUOTE(Manu7 @ Aug 7 2010, 17:30 ) *
Φρέσκα κουλούρια σήμερα.Για να θυμήσουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι παθόντες από τα καραγκιοζιλίκια των Ισπανών όσο καλή ομάδα και να έχουν.

Ισπανία - Κροατία Προημιτελικός Eurobasket 2005.

http://www.youtube.com/watch?v=edD-Wdbr5IE


Η εκδίκηση ήρθε πρώτα από τους Γερμανούς στον ημιτελικό και από τον μεγάλο Dirk

http://www.youtube.com/watch?v=raTgEKBX9dw

Και έπειτα από τους ίδιους τους Κροάτες μέσα στο σπίτι των Ισπανών έστω και σε φάση ομίλων

http://www.youtube.com/watch?v=R7CwqLfIaho

Βλέποντας αυτα τα βίντεο θυμήθηκα Πλάκα-Πλάκα ότι 14 χρόνια(για την ακρίβεια απο το 1995) έχουν να προκριθούν σε ημιτελικό μεγάλης διοργάνωσης οι Κροάτες και θα γίνουν μάλλον 15 σε αυτο το Μουντομπάσκετ παρόλου που φέτος απο πλευράς ρόστερ μου φαίνονται ορθολογικότερα χτισμένοι σε σχέση με το 2009 όπως εξέφρασα την άποψη μου σε άλλο τόπικ των Εθνικών ομάδων...
Weekendman
Ο Τελικός του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 2002 ,αν αγανακτείτε με τους Ισπανούς θυμηθείτε και αυτές τις στιγμές στο Μουντομπάσκετ του 2002, τουλάχιστον οι Ισπανοί παίζουν πιο θεαματικό μπάσκετ απο ότι έκαναν οι Γιουγκοσλάβοι την περίοδο της κυριαρχίας τους την δεκαετία του 90 και αρχές της δεκαετίας του 2000...

όλοκληρο το δεύτερο ημίχρονο











Τώρα για όσους βαριούνται ας ξεκινήσουν απο το δεύτερο-τρίτο βίντεο να βλέπουν που είναι το τέταρτο δεκάλεπτο!
Stelios 12
Πριν λίγο είδα σε DVD το ματς Σλοβενία - Ελλάδα από το Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας (όρεξη που την είχα βραδυάτικα rolleyes.gif ) ξύπνσαν αναμνήσεις από τρελό πανηγυρισμό. Το ξαναείδα και ανατρίχιασα!! Οι σπίκερς βραχνιάσανε από το πολύ το φώναγμα!! Μιλάμε όμως και για ΕΠΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!! Μια Έλλαδα ανύπαρκτη για 2 περιόδους (αν θεωρήσουμε ότι στο 1ο δεκάλεπτο ήμασταν πίσω για 3) φοβήθηκε(?!?!!) τη Σλοβενία αλλά παρόλα αυτά κατάφερε στο τελευταίο 5λεπτο και μόλις μπήκε ο Ζήσης να γυρίσει διαφορά 16 πόντων!!! ΠΑΜΕ ΓΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ!!
Emanuel David Ginobili
QUOTE(Weekendman @ Aug 9 2010, 15:28 ) *
Ο Τελικός του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 2002 ,αν αγανακτείτε με τους Ισπανούς θυμηθείτε και αυτές τις στιγμές στο Μουντομπάσκετ του 2002, τουλάχιστον οι Ισπανοί παίζουν πιο θεαματικό μπάσκετ απο ότι έκαναν οι Γιουγκοσλάβοι την περίοδο της κυριαρχίας τους την δεκαετία του 90 και αρχές της δεκαετίας του 2000...


To παιχνιδι που μ' εκανε οπαδο της Αργεντινης! Την λατρευω αυτην την ομαδα, την υποστηριζω πιο πανω απο την Εθνικη...
Ημουν μολις 10 τοτε κι αυτα τα αισχη που ειδα απο την διαιτησια με "στιγματισαν"!

QUOTE(Weekendman @ Aug 3 2010, 11:57 ) *
Η εκδίκηση για ένα κλέμμενο Παγκόσμιο 2 χρόνια πριν(2002) απο τους Αργεντινούς προς τους Σέρβους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που έγιναν στην χώρα μας...


Τι να πει κανεις για τον τεραστιο Μanu??? Τα λογια δεν φτανουν...
Και να βλεπεις αμεσως μετα Οbradovic & Tomasevic να ζητουν βηματα και εκπροθεσμο σουτ αντιστοιχα, και να 'ρχεται το replay και να τους διαψευδει... Η-ΔΟ-ΝΗ!!!!!!!!!
Weekendman
Και μια και πιάσαμε το Παγκόσμιο του 2002 στις ΗΠΑ ας δούμε πως την πάθανε οι γηπεδούχοι Αμερικάνοι απο τους Γιουγκοσλάβους στα προημιτελικά της διοργάνωσης(Βέβαια την πρώτη ήττα επαγγελματιων απο το ΝΒΑ την είχε προκαλέσει η Αργεντινή στην ίδια διοργάνωση προλαβαίνοντας τους Γιουγκοσλάβους).



colonel gomelsky
QUOTE(Stelios 12 @ Aug 10 2010, 04:10 ) *
Πριν λίγο είδα σε DVD το ματς Σλοβενία - Ελλάδα από το Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας (όρεξη που την είχα βραδυάτικα rolleyes.gif ) ξύπνσαν αναμνήσεις από τρελό πανηγυρισμό. Το ξαναείδα και ανατρίχιασα!! Οι σπίκερς βραχνιάσανε από το πολύ το φώναγμα!! Μιλάμε όμως και για ΕΠΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!! Μια Έλλαδα ανύπαρκτη για 2 περιόδους (αν θεωρήσουμε ότι στο 1ο δεκάλεπτο ήμασταν πίσω για 3) φοβήθηκε(?!?!!) τη Σλοβενία αλλά παρόλα αυτά κατάφερε στο τελευταίο 5λεπτο και μόλις μπήκε ο Ζήσης να γυρίσει διαφορά 16 πόντων!!! ΠΑΜΕ ΓΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ!!


Βασικά η ανατροπή έγινε σε μεγάλο βαθμό από τον Παπαλουκά! Αυτός ήταν ο καταλύτης. Πάντως για παλιότερα ματς της εθνικής γράφε καλύτερα εδώ: http://www.basketforum.gr/forum/index.php?showtopic=10842

Αυτό το τόπικ είναι κυρίως για τις ξένες εθνικές.

Weekendman
Καλή η Ισπανία καλή η Σερβία(Γιουγκοσλαβία) ,αλλά ας βάλω κάποια ομάδα που να συμπαθώ όπως την Λιθουανία!

Ημιτελικός Ευρωμπάσκετ 2003 η Λιθουανία αντιμεντωπίζει την Γαλλία και δυσκολεύεται σαφώς περισσότερο απο ότι στον Τελικό με την ανερχόμενη δύναμη την Ισπανία.


Και ο Τελικος της διοργάνωσης Λιθουανία-Ισπανία με χαιλάιτ μόνο απο πλευράς των Λιθουανών που μια τετράδα απο αυτούς θα έπαιζε αργότερα σε Ελληνικες ομάδες(Σίσκα,Σάρας σε ΠΑΟ και Μάτσε,Ζουκάουσκας σε ΟΣΦΠ) αν και για τους Λιθουανούς που έπαιξαν στον Ολυμπιακό το έπαιξαν είναι τρόπος του λέγειν...
Αχ ρε Μασιγιάουσκας τι δεν είδαμε απο εσένα!
Manu7
QUOTE(Weekendman @ Aug 12 2010, 15:58 ) *
Καλή η Ισπανία καλή η Σερβία(Γιουγκοσλαβία) ,αλλά ας βάλω κάποια ομάδα που να συμπαθώ όπως την Λιθουανία!

Ημιτελικός Ευρωμπάσκετ 2003 η Λιθουανία αντιμεντωπίζει την Γαλλία και δυσκολεύεται σαφώς περισσότερο απο ότι στον Τελικό με την ανερχόμενη δύναμη την Ισπανία.

Και ο Τελικος της διοργάνωσης Λιθουανία-Ισπανία με χαιλάιτ μόνο απο πλευράς των Λιθουανών που μια τετράδα απο αυτούς θα έπαιζε αργότερα σε Ελληνικες ομάδες(Σίσκα,Σάρας σε ΠΑΟ και Μάτσε,Ζουκάουσκας σε ΟΣΦΠ) αν και για τους Λιθουανούς που έπαιξαν στον Ολυμπιακό το έπαιξαν είναι τρόπος του λέγειν...
Αχ ρε Μασιγιάουσκας τι δεν είδαμε απο εσένα!

Τι ομαδάρα εκείνη η Λιθουανία.Αν σκεφτείς ότι ο Σίσκα ερχόταν από τον πάγκο.
Τα βάζαν από παντού.Και ο Σάρας στα καλύτερα του με τον Μάτσας και τον Στομπέργκας να πυροβολούν από έξω συνεχώς.

Κρίμα για αυτή την ομάδα που δεν πήρε το χρυσό στους Ολυμπιακούς αγώνες.Θυμάμαι που έπαιξε η εθνική μας τότε εναντίον τους και μας έριξαν μια 30άρα στο κεφάλι.Όλα μπαίνανε μέσα.

Έπεσαν πάνω στα 18 τρίποντα των Ιταλών...Ένα Αργεντινή-Λιθουανία στον τελικό θα ήταν όλα τα λεφτά!
Weekendman
QUOTE(Manu7 @ Aug 12 2010, 16:24 ) *
Έπεσαν πάνω στα 18 τρίποντα των Ιταλών...Ένα Αργεντινή-Λιθουανία στον τελικό θα ήταν όλα τα λεφτά!

πράγματι κρίμα γιατι μια μπασκετική φαντασίωση χάθηκε...

Σήμερα θα γυρίσω στο 1996 και στον Τελικό των Ολυμπιακών αγώνων μεταξύ Η.Π.Α και Γιουγκοσλαβίας που για ορισμένο χρονικό διάστημα οι Γιουγκοσλάβοι απειλούσαν και σίγουρα ήταν αξιοπρεπέστατοι αν και η ώρα για να νικηθουν οι Αμερικάνοι επαγγελματίες απείχε ακόμα 6 χρόνια(κανένας τότε δεν φανταζόταν ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο τόσο σύντομα...)

Το παιχνίδι αυτό γεμάτο άστερες είναι ολόκληρο και σας δίνω το πρώτο μέρος τα υπόλοιπα βρίσκονται εύκολα...

Weekendman
Η Τελευταία παράσταση της ενιαιάς Γιουγκοσλαβίας στον τελικό του Ευρωμπάσκετ 1991 όπου αντιμεντωπίζει την γηπεδούχο Ιταλία και την νικάει παίρνοντας ένα ακόμη τρόπαιο...

T.W.Is.M.
QUOTE(Emanuel David Ginobili @ Aug 10 2010, 04:39 ) *
To παιχνιδι που μ' εκανε οπαδο της Αργεντινης! Την λατρευω αυτην την ομαδα, την υποστηριζω πιο πανω απο την Εθνικη...
Ημουν μολις 10 τοτε κι αυτα τα αισχη που ειδα απο την διαιτησια με "στιγματισαν"!



Τι να πει κανεις για τον τεραστιο Μanu??? Τα λογια δεν φτανουν...
Και να βλεπεις αμεσως μετα Οbradovic & Tomasevic να ζητουν βηματα και εκπροθεσμο σουτ αντιστοιχα, και να 'ρχεται το replay και να τους διαψευδει... Η-ΔΟ-ΝΗ!!!!!!!!!


Το καλυτερο θα ηταν να ερχοταν το ριπλει και να τους δικαιωνε και να βγαιναν οι Αργεντινοι και να μιλουσαν για το 2002. Με τα αισχη που εχει κανει αυτη η ομαδα, πρεπει να αδικειται μεχρι να γινουν προπονητες τα εγγονια του Ντουντα... smiley.gif

Και να ποια ηταν η καταληξη αυτης της Σερβιας:





H τραγωδια συνεχιστηκε 3 χρονια μετα στην Ισπανια, αυτη τη φορα ανελαβαν δραση o Χαλπεριν κι ο Γκαι Πνινι.


Κριμα που περσι οι Ισπανοι εμφανιστηκαν χαλαροι στους 2 πρωτους γυρους. Αλλιως ισως βλεπαμε την ολοκληρωση της τριλογιας δια χειρος Ποπς Μενσα-Μπονσου. Κριμα... wink.gif
KingCrimson
πολυ γελασα με τα βιντεακια του φιλου για τις τραγωδιες των σερβων..ειδικα η κινεζικη περιγραφη τα σπαει!
Green Warrior
Όντως το 2007 έπαθαν ότι εμείς το 1999 στην Ντιζόν στην αρχή εκείνης τη μαύρης τριετίας 1999-2001. Πάντως με τα πιτσιρίκια φαίνεται να αναγενούνται από τις στάχτες τους. Και στο κάτω κάτω όλες οι εθνικές ειχαν και τις στραβές τους αλλά αν εξαιρέσεις την ΕΣΣΔ και την ενωμένη Γιουγκοσλαβία είναι η ευρωπαϊκή ομάδα με τα περισσότερα τρόπαια, 3 πανευρωπαϊκά, 2 παγκόσμια συν ένα αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο και ενα αργυρό και ένα χάλκινο σε ευρωμπάσκετ.
Weekendman
QUOTE(T.W.Is.M. @ Aug 15 2010, 13:18 ) *
Και να ποια ηταν η καταληξη αυτης της Σερβιας:



Και μια και έβαλες βίντεο της Κίνας η ασιατική αυτή ομάδα δεν νικα μόνο Παγκόσμιους πρωταθλητές όπως ήταν η Σερβία και Μαυροβούνιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, αλλά ακόμα και πρωταθλήτες Ευρώπης όπως η Ιταλία στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αυστραλίας το 2000.



Αλλα και σε επίπεδο Παγκοσμιών πρωταθλημάτων ομάδες με ισχυρό ρόστερ όπως η Σλοβενία δεν απέφυγαν την ήττα απο την παρέα του Μίνγκ...

GK_23
QUOTE(colonel gomelsky @ Jul 29 2010, 14:06 ) *
Η Λιθουανία κατάφερε κάτι σχεδόν ακατόρθωτο για χώρα του μεγέθους της: Βγαλμένη από τα σπλάχνα του σοβιετικού μπάσκετ κατάφερε να αποκτήσει ξεχωριστή ταυτότητα και να κάνει σχολή. Έχεις λινκ για τα γραπτά;

ΥΓ. Αν θυμάμαι καλά καλή ομάδα είχε και κατά τον μεσοπόλεμο (πριν να προσαρτηθεί στην ΕΣΣΔ) με μεγάλο αστέρι τον πατέρα ή παππού Μπουτάουτας. Τάδε έφη Σκουντής τουλάχιστον.

Κάπου είχα διαβάσει πως από τα 3 και κάτι εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, οι 600 περίπου χιλιάδες έχουν δελτίο σε ομάδα μπάσκετ! Πραγματικά εντυπωσιακό 41.gif

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως από τη στιγμή που επανιδρύθηκαν ως κράτος, έχουν συμμετάσχει σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες (1992, 1996, 2000, 2004 και 2008), φτάνοντας μάλιστα κάθε φορά στους 4 του τουρνουά.

Όσο για την ιστορία της ομάδας την περίοδο του μεσοπολέμου, είναι πράγματι σημαντική, με 2 κατακτήσεις Ευρωμπάσκετ το 1937 και 1939. Στην ομάδα του 1939 υπήρχε μια μεγάλη μορφή για το λιθουανικό μπάσκετ, ο Πράνας Λουμπίνας ή πιο γνωστός με το αμερικάνικο όνομα του Φρανκ Λούμπιν ή Λουμπίνας. Νομίζω πως έχει γίνει μεγάλη ιστορική κουβέντα για το να πράγματι είχε λιθουανικές ρίζες ο Λούμπιν, ο οποίος είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο με την ομάδα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936.

QUOTE(Weekendman @ Aug 3 2010, 11:57 ) *
Η πρώτη και η μοναδική μονομαχία Κροατίας-Γιουγκοσλαβίας σε επίσημη μπασκετική διοργάνωση στο Ευρωμπάσκετ του 1997 στη φάση των ομίλων

Μία διόρθωση φίλε Weekendman...
Όχι ότι το θυμόμουν αλλά με έβαλες στο τρυπάκι να ψάξω.

Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί και στο Ευρωμπάσκετ του 2001 στην Τουρκία για την 1η φάση των ομίλων. Οι μετέπειτα Πρωταθλητές Ευρώπης επικράτησαν εύκολα με 80-66 των Κροατών. Από εκεί και έπειτα δεν έχει υπάρξει άλλη επίσημη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων, ούτε φυσικά μεταξύ της Κροατίας και της τωρινής ανεξάρτητης πλέον Σερβίας.

Τέλος, ένα βίντεο και από εμένα...
Το "κάρφωμα του θανάτου" ("Le dunk de la mort" για τους Γάλλους), το οποίο στιγμάτισε για πάντα την καριέρα του Φρεντερίκ Βάις 19.gif

Weekendman
Το Μουντομπάσκετ πλησιάζει όποτε ας ξαναγυρίσουμε σε προηγούμενα Μουντομπάσκετ όπως αυτό του 2002,και συγκεγκριμένα στον έναν απο τους 2 ημιτελικούς της διοργάνωσης μεταξύ Αργεντινής και Γερμανίας.





Weekendman
Η Τελευταία μεγάλη διοργάνωση Εθνικών ομάδων που έγινε στην Τουρκία πριν το προσεχές Μουντομπάσκετ του 2010, ήταν το Ευρωμπάσκετ του 2001 και σε αντίθεση με τις περισσότερες διοργανώσεις οι Τούρκοι εδω κατάφεραν να μπουν στην τετράδα και μάλιστα να παίξουν στον Τελικό ,αλλά το πλεονέκτημα έδρας δεν βοήθησε να νικήσουν την υπερδύναμη τότε Γιουγκοσλάβια που απο την πλευρά τους επανόρθωσαν για την κακή Ολυμπιάδα του 2000...










captain charisma
το ματς γερμανια-ισπανια απ το 2001 υπαρχει?γιατι το ψαχνω αυτο το ματς στο youtube επειδη εχει την επικη μονομαχια ντιρκ-γκαζολ και αν θυμαμαι ο ντιρκ τελειωσε με 45π και ο παου με 32
Manu7
Καλές οι δικιές μας ανατροπές αλλά για να δούμε και μία των Τούρκων.
Ματς ομίλων στην Ιαπωνία το 2006.Δεν έχει βέβαια την ίδια αξία με τις δικιές μας που ήταν νοκ άουτ παιχνίδια.

Weekendman
QUOTE(Manu7 @ Aug 25 2010, 13:04 ) *
Καλές οι δικιές μας ανατροπές αλλά για να δούμε και μία των Τούρκων.
Ματς ομίλων στην Ιαπωνία το 2006.Δεν έχει βέβαια την ίδια αξία με τις δικιές μας που ήταν νοκ άουτ παιχνίδια.


Σπουδαίο είναι όταν μια ομάδα το έχει κάνει σύστημα με τις πολλές ανατροπές όπως η Ελλάδα ,αλλά απο την αλλη πλευρά όλες οι ομάδες μπορούν να καταφέρνουν να ανατρέπουν μεμονωμένα καταστάσεις στο τέλος ακόμα και αυτές οι ομάδες που είναι συνωνύμες της Αγγλικής λέξης Loosers ένα καλό παράδειγμα η Σλοβενία το 2007 στον αγώνα του ομίλου με την Ιταλία μπορεί να μην καλύψθηκε καμιά τεράστια διαφορά ,αλλά μόνο το γεγονός ότι το παιχνίδι κρίθηκε με καλάθι του Λάκοβιτς είναι ολίγον εντυπωσιακό!



Σαν έξτρα μενού...
Ευρωμπάσκετ 1999 η τελευταία παρουσία του Τόνι Κούκοτς με την φανέλα της Εθνικής Κροατίας στην οποιά έπαιζε και ο Βουίσιτς στα ξεκινήματα της καριέρας του
Σε αυτό το παιχνίδι για την πρώτη φάση των ομίλων οι Κροάτες νικάνε τους μετέπειτα Πρωταθλητές Ευρωπης σε αυτό το τουρνουά Ιταλούς ,αλλά αυτή η νίκη δεν τους βοηθάει πολύ στην συνέχεια αφού δεν προκρίθηκαν καν στα προημιτελικά της διοργάνωσης...
Weekendman
Αμερικάνοι οι καλύτεροι ''πελάτες'' των Αργεντίνων μέρος Α'...(2002)



Αμερικάνοι οι καλύτεροι ''πελάτες'' των Αργεντινών μέρος Β'...(2004)




Βέβαια υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις όπου οι Αμερικανοι επικράτησαν επι των Αργεντινών όπως το 2003,2006 και 2008 έτσι για να μην είμαστε τελειώς μονόπλευροι στην παρουσιάση της Μπασκετικής Ιστορίας...
pain of salvation
QUOTE(Weekendman @ Aug 25 2010, 13:43 ) *
Σαν έξτρα μενού...
Ευρωμπάσκετ 1999 η τελευταία παρουσία του Τόνι Κούκοτς με την φανέλα της Εθνικής Κροατίας στην οποιά έπαιζε και ο Βουίσιτς στα ξεκινήματα της καριέρας του
Σε αυτό το παιχνίδι για την πρώτη φάση των ομίλων οι Κροάτες νικάνε τους μετέπειτα Πρωταθλητές Ευρωπης σε αυτό το τουρνουά Ιταλούς ,αλλά αυτή η νίκη δεν τους βοηθάει πολύ στην συνέχεια αφού δεν προκρίθηκαν καν στα προημιτελικά της διοργάνωσης...


Α ρε Τόνι θεε...
πσσσσ...στέκα ο Βουίσιτς...

άσχετο,ο Μίρσιτς,είχε παίξει Πανιώνιο ή δε θυμάμαι καλα?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.