Help - Search - Members - Calendar
Full Version: BasketForum Euroleague Report
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Ευρωπαϊκό μπάσκετ > Older Tournaments > Euroleague 2013-14
Zoys
Το Basketforum Euroleague Report παρουσιάζει ένα σύντομο εβδομαδιαίο απολογισμό των σημαντικότερων στιγμών της Euroleague μέσα από δέκα σταθερά σημεία αναφοράς.

Πάμε λοιπόν...

Week 1

1) Η ματσάρα
Τι κι αν πέρυσι τα ονόματα του Ερυθρού Αστέρα και της Λοκομοτίβ Κουμπάν παρέπεμπαν σε αγώνα επιπέδου Eurocup; Οι δύο ομάδες αποτελούν φέτος δύο από τα πιο καυτά ονόματα των αουτσάιντερ της Euroleague αφού αμφότερες διαθέτουν ποιοτικότατα ρόστερ και φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν. Οι τροπαιούχοι του Eurocup (Λοκομοτίβ) και οι Δευτεραθλητές της Αδριατικής λίγκας (Ερυθρός Αστέρας) έχουν δαπανήσει αρκετά χρήματα για να παλέψουν με αξιώσεις την πρόκριση στην επόμενη φάση. Τσαρλς Τζένκινς, Μπλέικ Σκιλμπ, ΝτεΜάρκους Νέλσον, Γιάκα Μπλάζιτς στο στρατόπεδο των Σέρβων με τους Ρώσους να αντιπαρατάσσουν τους Ρίτσαρντ Χέντριξ, Μάρκους Ουίλιαμς, Μάντας Καλνιέτις, Κρούνοσλαβ Σιμόν και Ντέρικ Μπράουν. Η μεταξύ τους μονομαχία την Πέμπτη έκλεψε την παράσταση με τους Ρώσους να πετυχαίνουν δίκαια το διπλό όχι όμως και τόσο εύκολα όσο προοιώνιζε το δυνατό τους ξεκίνημα αφού έπαιζαν σε μια από τις πιο καυτές έδρες της Ευρώπης. Εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου στη Χάλα Πιονίρ και ατμόσφαιρα από τους 19.000 Σέρβους φιλάθλους που έκαναν ξεκάθαρο ότι καμία ομάδα δεν θα περάσει εύκολα από εκεί φέτος. Απολαύστε τον αγώνα από το κανάλι μας στο youtube.



2) Η απογοήτευση

Το ξεκίνημα των ιταλικών ομάδων. Ήττα εντός έδρας για την ριζικά ανανεωμένη Σιένα από την σαφέστατα ετοιμότερη και πληρέστερη Γαλατασαράι, απώλεια και για την Αρμάνι του Λούκα Μπάνκι στην Τουρκία από την Εφές. Με το Final 4 να διεξάγεται στο Μιλάνο οι δύο εκπρόσωποι των γειτόνων θα χρειαστούν υπέρβαση για να εκπροσωπήσουν εκεί το ιταλικό μπάσκετ.

3) Boombaa!
Η χαλαρότητα με την οποία αντιμετώπισε το ματς με τη Ναντέρ η ΤΣΣΚΑ θα μπορούσε να οδηγήσει όχι απλά σε βόμβα, αλλά σε βόμβα μεγατόνων. Τελικά οι Ρώσοι έφτασαν στη νίκη και για την έκπληξη της αγωνιστικής θα πάμε προς Λιθουανία μεριά εκεί όπου ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από την Λιέτουβος Ρίτας στην παράταση. Η ομάδα του Βίλνιους που μπήκε στους ομίλους από τον προκριματικό γύρο πέτυχε τη σπουδαία αυτή νίκη απέναντι στον ενισχυμένο Παναθηναϊκό που μπορεί πλέον να την κάνει να ατενίζει με παραπάνω αισιοδοξία το μέλλον της στον δύσκολο αυτό όμιλο ταρακουνώντας τον Παναθηναϊκό για τη συνέχεια που θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός από εδώ και πέρα. Κάλλιστα θα μπορούσε να μπει και στην πρώτη κατηγορία αφού ήταν πράγματι μεγάλο ματς με συναρπαστικό φινάλε παρ' ότι αρνητικό από ελληνικής πλευράς.



4) Ο αναπάντεχος πρωταγωνιστής
Οι εξαιρετικές εμφανίσεις των Γκόρντον (16 π., 6 ριμπ., 7 ασ., 4 κλεψ.), Σαβάνοβιτς (22 π., 4 ριμπ.) και Βασιλειάδη (16 π., 4 ασίστ, 3 κλεψ.) στην επιβλητική νίκη της Εφές επί της Αρμάνι Μιλάνο βρήκαν συνοδοιπόρο τον πρωτοεμφανιζόμενο στην Ευρωλίγκα Σκότι Χόπσον. Ο Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ/σμολ φόργουορντ πέτυχε 22 πόντους με 5/9 δίποντα και 3/3 τρίποντα προσφέροντας ανέλπιστη επιθετική βοήθεια καλύπτοντας παράλληλα και το κενό που άφησε η κακή βραδιά του Πλάνινιτς. Ο Χόπσον που έκανε τα πρώτα του βήματα στο ευρωπαϊκό στερέωμα με τη φανέλα του Κολοσσού Ρόδου τη σεζόν 2011-12 (όντας μέλος και της καλύτερης χρονιάς στην ιστορία της ομάδας με απολογισμό την 4η θέση) δικαίωσε τους Τούρκους με το καλημέρα και μοίρασε παράλληλα αισιοδοξία στην εποχή του μειωμένου μπάτζετ στην ομάδα του Μαχμούτι.



5) Ο ήρωας
Αρνητικός για το ελληνικό μπάσκετ ο ήρωας της τελευταίας στιγμής. Το εύστοχο σουτ του παλιού γνώριμου Ρενάλντας Σεϊμπούτις εναντίον του Παναθηναϊκού 5,5 δεύτερα πριν την ολοκλήρωση του πενταλέπτου του έξτρα χρόνου χάρισε τη νίκη στην Λιέτουβος Ρίτας και έριξε στο καναβάτσο τους Πρασίνους που μπήκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το αριστερό στη διοργάνωση. Ο Λιθουανός σούτινγκ γκαρντ φαίνεται ότι ξεπληρώνει παλιές ευχές και προσδοκίες φίλων του Ολυμπιακού με άλλη φανέλα. Σπουδαίο σουτ όσο και η νίκη της ομάδας του Μπάουερμαν απέναντι σε μια ποιοτικά ανώτερη ομάδα.



6) Ο αγνοούμενος

Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης στην επιστροφή του στο Ισραήλ και στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο Έλληνας σέντερ παρουσιάστηκε κατώτερος των προσδοκιών και αποτέλεσε αρνητικό παράγοντα στην προσπάθεια της ομάδας του στην απαιτητική εκτός έδρας αναμέτρηση με την Λαμποράλ Κούτσα σημειώνοντας μόνο 2 πόντους (1/4 δίπ.)

7) Ο σωματοφύλακας

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις αμυντικές ικανότητες του Τζόι Ντόρσεϊ. Στην επιστροφή του στο top επίπεδο με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα μετά τη λύση της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό στα ξεκινήματα της σεζόν 2012-13 επιβεβαίωσε ξανά τα αμυντικά του προσόντα. Τελείωσε το ματς με 3 μπλοκ και ισάριθμα κλεψίματα προστατεύοντας το καλάθι της ομάδας του που βρέθηκε γενικά σε μέτρια ημέρα και προβληματίστηκε έντονα από τη φιλότιμη Παρτιζάν.

8) Το μυστήριο

Η επίμονη εμπιστοσύνη του Ντέιβιντ Μπλατ στον Big Sofo, όταν στην θέση 5 διαθέτει παίκτες σαν τον Σον Τζέιμς και τον Άλεξ Τάιους, αλλά και στον Ντέιβιντ Μπλου που μετά από ένα χρόνο απραξίας πήρε κάτι παραπάνω από 15 λεπτά χρόνου συμμετοχής μένοντας άποντος στην ήττα από τη Λαμποράλ Κούτσα…

9) Fun-to-watch
Το πρωτότυπο βίντεο των διοργανωτών με πρωταγωνιστές τους προπονητές των ομάδων της Euroleague. Έξυπνη ιδέα και θετική κίνηση για τη δημοφιλία της Ευρωλίγκας που έσπασε λίγο τη σοβαροφάνεια που χαρακτήριζε το προπονητικό σινάφι και τονίζοντας ότι το μπάσκετ είναι πάνω απ’ όλα ένα παιχνίδι για να περνάμε καλά και πως όλοι έχουν δικαίωμα να το διασκεδάσουν λίγο. Εσείς οι δύο-τρεις στο όλο το forum που δεν το έχετε δει απολαύστε το.



10) Talk of the town
Μα τι άλλο; Η επιστροφή του Ομπράντοβιτς στην Ευρωλίγκα μετά από ένα χρόνο απουσίας από τους Ευρωπαϊκούς πάγκους. Ο Ζοτς ήταν ο προπονητής που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην πρεμιέρα της διοργάνωσης όπως ήταν φυσικό για έναν 8 φορές Πρωταθλητή Ευρώπης που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο την καριέρα του. Από τον πάγκο όχι πλέον του Παναθηναϊκού, αλλά της Φενερμπαχτσέ Ούλκερ ο Σέρβος κόουτς αναλαμβάνει ένα φιλόδοξο και ταυτόχρονα εξαιρετικά ενδιαφέρον project που αποτελεί και την πλέον αποφασιστική κίνηση των Τούρκων να πετάξουν από πάνω τους την ταμπέλα των looser και να ξορκίσει τις αποτυχίες των τελευταίων ετών χτίζοντας παράλληλα για το μέλλον. Η παρουσία του Ομπράντοβιτς συνδυάζεται βεβαίως και με τον εκρηκτικό του χαρακτήρα που τώρα γίνεται περισσότερο οικείος στους Τούρκους με φάσεις σαν αυτή που ακολουθεί.




Σχόλια, απαντήσεις, παρατηρήσεις, διαφωνίες, τρολαρίσματα ευπρόσδεκτα. cool.gif
SG3ptshooter
-Το 7/10 του Darjus απέναντι στη Fener είναι ένα ζήτημα για το Ζοτς. Οι Τούρκοι είχαν foul trouble και απ' τους δύο ούτως ή άλλως επιρρεπείς Center της και έπαιξαν αναγκαστικά χωρίς καθαρό 5 για ένα διάστημα. Το playmaking του Preldzic και δευτερευόντως και του Sipahi είναι τα ενδιαφέροντα/καλά νέα για τους Τούρκους.

- Ο Shawn James έχασε την εμπιστοσύνη του Blatt ή την κέρδισε ο Σοφοκλής; + τα 3 λεπτά Tyus και το DNP του Cohen, έχω ερωτηματικά ακόμα για τα λεπτά στη frontline της Cabi. Πιο μεγάλη έκπληξη είναι το ξεκίνημα του James σε Ισραήλ και EL ή τα πρώτα ματς του Kyle υπό τον Έκτορα; Η τάπα του Gladyr απ' τα άγραφα.

-Ψυχάρα Joe Ingles.

-Τα ποσοστά του Kaun δε λένε να πέσουν, μετά το 72% full season πέρυσι ξεκίνησε με 7/8 φέτος και η δική του αξιοποίηση, παρότι προφανώς δεν είναι συνεχώς για 8 προσπάθειες ανά αγώνα, συνεχίζει να φέρνει απροσδόκητα σταθερά αποτελέσματα. Σαφώς έξω απ' τα δεδομένα το 10/11 δίποντα του Hackett.

-Πέρυσι ο Huertas είχε κάνει το καλύτερο παιχνίδι του με τη φανέλα της Barca, και ever στην EL, στο εντός έδρας ματς απέναντι στην Partizan, είχαμε repeat άνεσης με DD σε 25 λεπτά και προχτές.

-Fantasιακό μου fail της αγωνιστικής ο Bogdaς, που παρότι είχε το ρόλο που περίμενα με το 3/13 του μας έκοψε τα πόδια.

-Εκτός πλάνων ο Pullen και λίγα πράγματα από Hodge, 1/9 o Calloway και τίποτα ιδιαίτερο σε 9 λεπτά απ' το Draper. Οι Αμερικάνοι pgs των Ισπανικών ομάδων απογοήτευσαν στην πρώτη αγωνιστική.

-Τα 7 λεπτά Pocius έδωσαν 23:30 λεπτά στο παρκέ για τον 94αρη Λιθουανό Dimsa, αλλά γενικά το Lietuva-prospects-watching μου είχε πολύ στενάχωρα αποτελέσματα. Στη Zalgiris είχαμε DNP του νέου Mindy, του Kupsas, και εκτός αποστολής το Cizauskas(τελευταίος που κόπηκε απ' τη 12αδα της Εθνικής το Σεπτέμβρη ρε Ηλία!), το Jogela και μερικούς ακόμα που είναι μικρότερης ηλικίας, ενώ και η Rytas με στόλισε με 2 DNP και 2 εκτός αποστολής. Τα είδα και τα 2 ματς για να καμαρώνω τον Tepic στο ένα, στο άλλο τον Klimavicius με το Milaknis να είναι λες και πήρε ο ΠΑΟ full season τον Κόμματο μετά την καθιερωμένη προετοιμασία και να κατέληξε να τον βάζει 20λεπτα.

-Η ανάσταση Goldsberry είναι απότοκο voodoo, o Hetts πάλι παρά το λίγο χρόνο που πήρε θύμισε τι σημαίνει Βραζιλιάνος Μπουρούσης. Και τα καλά, βεβαίως.

-Η frontline της Armani. Αυτό. Α, και ο Benzing. 7.gif Kαι το πως 2 βασικοί της Galata, ο φυτεξομαλλιάς και ο Arroyo, δεν κατάφεραν να πάρουν έστω ένα rebound, με τον Πορτορικανό μάλιστα να παίζει 37,5 λεπτά. tongue.gif
akratacity
πολυ βελτιωμενος ο χοπσον οταν επαιζε στον κολοσσο απο οτι θυμαμαι δεν φημιζοταν για το μακρινο του σουτ αλλα φαινεται οτι το εχει δουλεψει πολυ

ομαδα με πιο ξεκαθαρους ρολους η φετινη εφες η οποια αν ειχε και εναν πιο αθλητικο ψηλο αντι του μπαρατς θα ειχε ολα τα φοντα να αποτελεσει την εκπληξη της χρονιας
rchos
Προτείνω και θέλω ειδική ενότητα για τα καμώματα του Μπρετ Πετγουει κάθε αγωνιστική. smiley.gif
T.W.Is.M.
QUOTE(rchos @ Oct 19 2013, 15:20 ) *
Προτείνω και θέλω ειδική ενότητα για τα καμώματα του Μπρετ Πετγουει κάθε αγωνιστική. smiley.gif


Προτεινω βιντεο με highlights του και με soundtrack Κιαμο και Αντυπα!
Επιπλεον θα σχολιασω την αποδοση του κατοχου του τιτλου. Δεν ειναι ετοιμος ακομα. Στις καλες του μερες γυριζει τα ματς απο το -15, -17 και -19. Χτες μολις απο το -12... 69.gif
Συναγωνιστηκε επαξια την Μπαρτσελονα και την Παρτιζαν για το μεγαλυτερο πονο στα ματια των θεατων, αλλα μαλλον οι Καταλανοι και οι Σερβοι τα καταφεραν καλυτερα. Πρεπει να προσεφεραν χειροτερο θεαμα. Τουλαχιστον οι δικοι μας ειχαν κι ενα alley hoop του Πετγουει, στους αλλους εκανε καμια καλη φαση ο Ντορσει?
Και κατι για τη Γαλατασαραι. Αν και δεν εχω καταφερει να παρακολουθησω πολλα μεχρι στιγμης, δε μου εκανε καμια εντυπωση η νικη της. Ισα ισα που την περιμενα κιολας. Νομιζω πως ειναι σε πολυ καλη κατασταση και ειναι απο τις πιο φορμαρισμενες ομαδες στην Ευρωλιγκα. Για οποιον δεν το προσεξε, την περασμενη Κυριακη συνετριψε την Εφες με 67-85!
Zoys
QUOTE(SG3ptshooter @ Oct 19 2013, 14:27 ) *
-Τα 7 λεπτά Pocius έδωσαν 23:30 λεπτά στο παρκέ για τον 94αρη Λιθουανό Dimsa, αλλά γενικά το Lietuva-prospects-watching μου είχε πολύ στενάχωρα αποτελέσματα. Στη Zalgiris είχαμε DNP του νέου Mindy, του Kupsas, και εκτός αποστολής το Cizauskas(τελευταίος που κόπηκε απ' τη 12αδα της Εθνικής το Σεπτέμβρη ρε Ηλία!), το Jogela και μερικούς ακόμα που είναι μικρότερης ηλικίας, ενώ και η Rytas με στόλισε με 2 DNP και 2 εκτός αποστολής. Τα είδα και τα 2 ματς για να καμαρώνω τον Tepic στο ένα, στο άλλο τον Klimavicius με το Milaknis να είναι λες και πήρε ο ΠΑΟ full season τον Κόμματο μετά την καθιερωμένη προετοιμασία και να κατέληξε να τον βάζει 20λεπτα.

-Η ανάσταση Goldsberry είναι απότοκο voodoo, o Hetts πάλι παρά το λίγο χρόνο που πήρε θύμισε τι σημαίνει Βραζιλιάνος Μπουρούσης. Και τα καλά, βεβαίως.

Μην αγχώνεσαι για τους Λιθουανούς, αργά ή γρήγορα κάποιος θα ξεπεταχτεί. Δεν γίνεται αλλιώς για τη φετινή Ζαλγκίρις εκτός κι αν αναστηθούν τα γερόντια και δεν χρειαστεί σε μεγάλο βαθμό το νέο αίμα. Πάντως καλώς ή κακώς τον καλύτερο νέο Λιθουανό (εκτός NBA) τον έχει η Ουνικάχα και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η φετινή του χρονιά στην Ισπανία.

Ο Χετς πάντως εμένα με εντυπωσίασε χθες. Έβαλε 2 τρίποντα σε ένα ματς όταν με τη Ρεάλ είχε 2 τρίποντα όλη τη σεζόν... glare.gif
SG3ptshooter
QUOTE(Zoys @ Oct 19 2013, 17:32 ) *
Μην αγχώνεσαι για τους Λιθουανούς, αργά ή γρήγορα κάποιος θα ξεπεταχτεί. Δεν γίνεται αλλιώς για τη φετινή Ζαλγκίρις εκτός κι αν αναστηθούν τα γερόντια και δεν χρειαστεί σε μεγάλο βαθμό το νέο αίμα. Πάντως καλώς ή κακώς τον καλύτερο νέο Λιθουανό (εκτός NBA) τον έχει η Ουνικάχα και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η φετινή του χρονιά στην Ισπανία.

Ο Χετς πάντως εμένα με εντυπωσίασε χθες. Έβαλε 2 τρίποντα σε ένα ματς όταν με τη Ρεάλ είχε 2 τρίποντα όλη τη σεζόν... glare.gif

Θέλω να παίζουν και όλοι αυτοί που είναι σε ηλικία για πρώτη ομάδα αλλά δεν πηγαίνουν δανεικοί, ο Dentmon με το Milaknis δε θα παίξουν στους επόμενους ΟΑ. H λίστα ταλέντων για το μέγεθος της χώρας παραμένει μεγάλη και ξέρεις πόσο την παρακολουθώ, αλλά η εξέλιξή τους εξαρτάται και απ' τις παραστάσεις που παίρνουν, πχ ο Kuzminskas αντικειμενικά έμεινε στάσιμος καιρό στην άκρη του πάγκου της Giris. Φέτος δεν έχω προσδοκίες εκεί που έμπλεξε.

Ο Ηetts ήταν περισσότερο θύμα της σεζόν που πέρασε, παρά έπεσε θύμα η Real όταν πήρε το Hetts.
Zoys
QUOTE(SG3ptshooter @ Oct 20 2013, 01:33 ) *
Θέλω να παίζουν και όλοι αυτοί που είναι σε ηλικία για πρώτη ομάδα αλλά δεν πηγαίνουν δανεικοί, ο Dentmon με το Milaknis δε θα παίξουν στους επόμενους ΟΑ. H λίστα ταλέντων για το μέγεθος της χώρας παραμένει μεγάλη και ξέρεις πόσο την παρακολουθώ, αλλά η εξέλιξή τους εξαρτάται και απ' τις παραστάσεις που παίρνουν, πχ ο Kuzminskas αντικειμενικά έμεινε στάσιμος καιρό στην άκρη του πάγκου της Giris. Φέτος δεν έχω προσδοκίες εκεί που έμπλεξε.

Ο Ηetts ήταν περισσότερο θύμα της σεζόν που πέρασε, παρά έπεσε θύμα η Real όταν πήρε το Hetts.

Σίγουρα, η Μάλαγα εκτός από αντιπαθητικό club επειδή έτρωγε τη 5η ισπανική ευρω-θέση από ομάδες που την άξιζαν περισσότερο (τα ξέρεις από πρώτο χέρι όπως και όλοι οι φίλοι της Βαλένθια) αποτέλεσε και νεκροταφείο ταλέντων, αλλά δεν είμαι τόσο πεπεισμένος ότι θα εξακολουθήσει αυτό. Ο Πλάθα είναι καλός προπονητής, νομίζω ότι δεν θα ακολουθήσει την άσχημη εικόνα των προκατόχων του και θα παίξει τουλάχιστον ένα αξιοπρεπές μπάσκετ με το υλικό που έχει. Χρόνο δίνει στον Κουζμίνσκας και δείχνει να τον πιστεύει, αυτό είναι βέβαιο.

Εντάξει, για τον Βραζιλιάνο, δεν έχω παρά να συμφωνήσω με αυτό που λες...
yorgos
Για τα πρώτα δείγματα του πρότζεκτ της Μπάγερν δε διάβασα ούτε μια κουβέντα. Περίεργο, διότι μάλλον είναι ό,τι πιο intriguing ετοιμάζεται με καλές προοπτικές. Αναμένω νίκη επί της Σιένα την επόμενη, γεμάτο γήπεδο, μπόλικο ενθουσιασμό κια να τη δούμε αργότερα εντός απέναντι σε μια από τις μεγάλες ομάδες της διοργάνωσης (είναι ξεκάθαρο πια ότι η Σιένα δεν είναι μια από αυτές).
Zoys
QUOTE(yorgos @ Oct 20 2013, 10:59 ) *
Για τα πρώτα δείγματα του πρότζεκτ της Μπάγερν δε διάβασα ούτε μια κουβέντα. Περίεργο, διότι μάλλον είναι ό,τι πιο intriguing ετοιμάζεται με καλές προοπτικές. Αναμένω νίκη επί της Σιένα την επόμενη, γεμάτο γήπεδο, μπόλικο ενθουσιασμό κια να τη δούμε αργότερα εντός απέναντι σε μια από τις μεγάλες ομάδες της διοργάνωσης (είναι ξεκάθαρο πια ότι η Σιένα δεν είναι μια από αυτές).

Έχεις δίκιο yorgos. Απλά κι εγώ τώρα το βλέπω το ματς με τη Ζιέλονα Γκόρα.

Σαφέστατα και μιλάμε για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ομάδες της διοργάνωσης για πολλούς λόγους. Στον πάγκο βρίσκεται μια παλιά καραβάνα, ο Σβέτισλαβ Πέσιτς που διαθέτει το know-how στη διοργάνωση με σημαντικές επιτυχίες στο παρελθόν ενώ και το ρόστερ καθιστά την ποδοσφαιρική Πρωταθλήτρια Ευρώπης ένα από τα δυνατά αουτσάιντερ της διοργάνωσης.

Πλήθος από μπασκετικά πουλέν για τα οποία οι σοφοί του forum έχουν αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όπως ο Malcom Delaney (αναβάθμιση νομίζω σε σχέση με τον Ράις) και η μορφή ονόματι John Bryant biggrin.gif . Προσωπική αδυναμία ο Βόσνιος Νίχαντ Τζέντοβιτς η μεταγραφή του οποίου από την Άλμπα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της διαρκώς αναπτυσσόμενης (με τις ευλογίες του Τζόρντι) ομάδας του Μονάχου. Παρέα φυσικά από το Βερολίνο ακολούθησαν οι Idbihi, Schaffartzik και Thompson που δημιουργούν ένα εξαιρετικό σύνολο που μπορεί να καταφέρει πολλά σε βάθος χρόνου.

Πράγματι, το ματς της επόμενης αγωνιστικής είναι μέσα στις δυνατότητες των Γερμανών που με την ώθηση από το κοινό τους μπορούν σαφώς να χρίζονται φαβορί απέναντι στην Σιένα που φαίνεται να βρίσκεται στην χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών, αλλά πιθανόν να ανακάμψει όταν αποκτήσουν χημεία τα πολλά νέα πρόσωπα.
Zoys
Week 2

1) Η ματσάρα
Σε μία αγωνιστική όπου τα 10 από τα 12 παιχνίδια ολοκληρώθηκαν με διψήφιες διαφορές δεν μπορείς να πεις ότι έχουμε και πολλές επιλογές. Το Γαλατασαράι-Ολυμπιακός ήταν ένα από αυτά τα ματς, αλλά παρά το γεγονός ότι στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα ο Ολυμπιακός είχε απλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα προηγούμενος στη μεγαλύτερη διάρκεια του με διψήφιο αριθμό, η αντεπίθεση των Τούρκων στην επανάληψη έδωσε άλλο ενδιαφέρον στο ματς και δοκίμασε την αντοχή και το βαθμό ετοιμότητας του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι που έπαιξαν όπως αρμόζει σε Πρωταθλητές Ευρώπης δεν έδωσαν παραπάνω δικαιώματα στο τελευταίο δεκάλεπτο όπου και επιβεβαίωσαν την ανωτερότητα τους φτάνοντας στο τελικό 67-78. Παρά την καυτή εχθρική ατμόσφαιρα οι Τούρκοι έδωσαν μάθημα αθλητικού πολιτισμού στο τέλος όταν χειροκρότησαν τον Πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό.



2) Η απογοήτευση

Η πορεία της Ζιέλονα Γκόρα τις δύο πρώτες αγωνιστικές με αποκορύφωμα την συντριβή της στην Ανδαλουσία από τη Μάλαγα με 101-68 μια εβδομάδα μετά την εντός έδρας ήττα από την Μπάγερν με 73-94. Τραγικός απολογισμός για τους Πολωνούς που φαίνεται πως όχι απλά δεν πείθουν ότι μπορούν να γίνουν η νέα Πρόκομ στην Euroleague, αλλά πιθανότατα να μονομαχήσουν για τον τίτλο της χειρότερης ομάδας με τη γαλλική Ναντέρ.

3) Boombaa!
Τα ‘παμε και παραπάνω ότι μιλάμε για μια βαρετή αγωνιστική όπου σε γενικές γραμμές δεν υπήρξε η μεγάλη έκπληξη. Η εύκολη νίκη της Φενερμπατχσέ απέναντι στην επί δύο συνεχόμενες φορές παρούσα σε Final 4 την τελευταία διετία και κάτοχο του τίτλου το ’10 Μπαρτσελόνα δεν ήταν για πολλούς το πιο αναμενόμενο αποτέλεσμα. Το τελικό 75-70 δεν προδίδει την άνεση με την οποία η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έφτασε στη νίκη αφού οι Ισπανοί πάλεψαν στα τελευταία λεπτά για την ανατροπή χωρίς αποτέλεσμα. Όσοι (λογικά εν μέρει) θα διαφωνείτε όταν μιλάμε για νίκη μιας εκ των ακριβότερων ομάδων της διοργάνωσης απλά τσεκάρετε το αποτέλεσμα του ίδιου αγώνα πέρυσι στο TOP 16…
Και επειδή ήταν τέτοια αγωνιστική που μας παίρνει να γράψουμε και κάτι ακόμα, αναπάντεχη ήταν και η αντίσταση που παρουσίασε η μαχητική Μπουντιβέλνικ που προβλημάτισε για μεγάλο μέρος του παιχνιδιού την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα μέχρι να φτάσει στην επικράτηση με 72-67. 2 ήττες μετρούν οι Ουκρανοί, αλλά όπως και στην 1η αγωνιστική δείχνουν ότι θα πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους.



4) Ο αναπάντεχος πρωταγωνιστής
Η πρώτη νίκη της Αρμάνι Μιλάνο επί της Ζαλγκίρις του Ηλία Ζούρου με 82-75 συνδυάστηκε και με μια εντυπωσιακή και άνευ προηγουμένου εμφάνιση από τον νεαρό διεθνή Ιταλό Νικόλο Μέλι. Ο 22χρονος πάουερ φόργουορντ της ομάδας του Λούκα Μπάνκι έκανε την καλύτερη του εμφάνιση στη διοργάνωση σημειώνοντας 20 πόντους όντας σχεδόν αλάνθαστος με 9/10 δίποντα και 2/2 βολές ενώ συέβαλλε ακόμα με 9 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 4 κερδισμένα φάουλ με το ranking του να αγγίζει τον αριθμό 19!



5) Ο ήρωας

Η νίκη της Φενερμπαχτσέ επί της Μπαρτσελόνα είναι περισσότερο από τις εντυπωσιακές επιδόσεις των Κλέιζα, Μπογκντάνοβιτς και ΜακΚάλεμπ αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς που φαίνεται και εκ του αποτελέσματος να γίνεται στην Τουρκική ομάδα μετά την έλευση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Δεν είναι λοιπόν υπερβολικό η σπουδαία νίκη των Τούρκων να χρεώνεται πρωτίστως στον καλύτερο για πολλούς προπονητή της διοργάνωσης στο πρόσωπο του οποίου οι φίλοι, αλλά και οι διοικούντες της Φενέρ να βλέπουν μετά από πολλές αποτυχημένες και πολυδάπανες προσπάθειες τον άνθρωπο που μπορεί στο μέλλον να τους μετατρέψει σε πρωταγωνιστές.

6) Ο αγνοούμενος

Ο Σόνι Ουίμς όχι απλά δεν βοήθησε την ομάδα του να αναχαιτίσει την αντίσταση της Μπουντιβέλνικ που πάλεψε για τη νίκη μέχρι τέλους, αλλά αποτέλεσε και αρνητικό πρωταγωνιστή για την ΤΣΣΚΑ. Ο Αμερικανός σμολ φόργουορντ ήταν άφαντος στο χθεσινό ματς μένοντας άποντος (0/1 δ. και 0/3 τρι.) με 2 ασίστ, αλλά και ισάριθμα λάθη μην αφήνοντας περιθώριο στον κόουτς Μεσίνα να τον χρησιμοποιήσει περισσότερο από τα 14 λεπτά που έπαιξε.

7) Ο σωματοφύλακας

Ο Κάιλ Χάινς που σταδιακά αρχίζει να γίνεται βασικό γρανάζι στα επιθετικά συστήματα της ΤΣΣΚΑ ήταν αναμφίβολα ο αμυντικός παράγοντας "κλειδί" στην αγχωτική νίκη της ομάδας του Έτορε Μεσίνα επί της Μπουντιβέλνικ. Εκτός από τους 8 πόντους και τα 7 ριμπάουντ ο Αμερικανός σέντερ (ή μήπως σε νέο ρόλο ως PF;) έκανε αισθητή την παρουσία του κάτω από το καλάθι της Αρκούδας με 3 μπλοκ ενώ σημείωσε και 1 κλέψιμο.

8) Το μυστήριο
Είναι οι 43 πόντοι που με κόπο σημείωσε η Ναντέρ στην έδρα της Παρτιζάν η χειρότερη επιθετική επίδοση που θα δουν τα μάτια μας στη φετινή Ευρωλίγκα; Μπορούμε άραγε να περιμένουμε κάτι χειρότερο;

9) Fun-to-watch

Οι Ελληνικές ομάδες. Από τη μία το εξαιρετικό μπάσκετ που απέδωσε ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο στο απαιτητικό τεστ στην έδρα της Γαλατασαράι και η (ακόμα μια) αυτοκρατορική του εμφάνιση στην Πόλη και από την άλλη το χορταστικό κρεσέντο τριπόντων του Παναθηναϊκού στην Κύπρο απέναντι στην κάκιστη Λαμποράλ Κούτσα! 18/37 έγραψαν οι πράσινοι από τα 6,75 (με ποσοστό που φτάνει το 48,6%) συντρίβοντας την ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο με τον Μπράμο να ισοφαρίζει το ρεκόρ καριέρας του την Ευρωλίγκα με 21 πόντους και 7/11 τρίποντα αφού πέρυσι στον αγώνα με αντίπαλο την Καντού στην Ιταλία είχε γράψει 21 πόντους με 7/9 τρίποντα.

10) Talk of the town

Ο σέντερ της Γαλατασαράι Νέιθαν Τζαουάι λίγο μετά την ολοκλήρωση του αγώνα της ομάδας του με τον Ολυμπιακού και την εντυπωσιακή του εμφάνιση (22 π., 5 ριμπ.) αισθάνθηκε έντονο ιλίγγο και ενός μούδιασμα σε όλη την αριστερή του μεριά (από τον ώμο έως το πόδι) και νοσηλεύτηκε άμεσα στο νοσοκομείο με το φόβο ότι ίσως πρόκειται για καρδιακό επεισόδιο. Το απρόσμενο αυτό θέμα υγείας του να αιφνιδίασε όλη την μπασκετική Ευρώπη. Παρά τα σοβαρά του συμπτώματα και την παραμονή του στην εντατική οι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν διατρέχει κίνδυνο. Οι παίκτες του Ολυμπιακού και φυσικά το BasketForum εύχονται στον Αυστραλό σέντερ να επιστρέψει σύντομα δυνατός στα παρκέ.
Zoys
Week 3

1) Η ματσάρα
Ο αγώνας μεταξύ του Ερυθρού Αστέρα και του Παναθηναϊκού ήταν ένα ματς με δύο διαφορετικές όψεις, αλλά συναρπαστικός από κάθε άποψη. Στην απόλυτα εχθρική και ερυθρόλευκη Χάλα Πιονίρ ο Παναθηναϊκός δεν είχε περιθώρια για νέα εκτός έδρας απώλεια βαθμών. Το ξεκίνημα όμως της ομάδας του Αργύρη Πεδουλάκη ήταν τραγικό τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά δίνοντας έτσι δικαιώματα στους Σέρβους να χτίσουν διαφορές ακόμα και της τάξης των 15 πόντων (48-33) στο τέλος της 2ης περιόδου. Κύριοι εκφραστές των επιθέσεων της Crvena Zvezda οι Τζένκινς, Σκιλμπ και Μπλάζιτς που έβαλαν φωτιά στο γήπεδο που ήταν φυσικά εξ αρχής στο πόδι. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε να ξεπερνάει τον κακό του εαυτό και με υπομονή να μειώνει τη διαφορά σε λογικότερα επίπεδα με πρωτοστάτη εκτελεστικά τον Νίκο Παππά στην επανάληψη. Οι δύο ομάδες δεν έλυσαν τις διαφορές τους στα 40 λεπτά και χρειάστηκε το πεντάλεπτο της παράτασης για να αναδειχθεί τελικά νικητής ο Παναθηναϊκός που πέρασε δύσκολα, αλλά απέδρασε από την καυτή έδρα του Ερυθρού Αστέρα με το πολυπόθητο αποτέλεσμα της νίκης.



2) Η απογοήτευση

Το αποκαρδιωτικό performance της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην έδρα της Φενερμπαχτσέ που είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξει εύκολο θήραμα στις ορέξεις της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς από την οποία και ηττήθηκε με το ντροπιαστικό 86-60. Ίσως να μιλάμε για την χειρότερη επίδοση της φετινής Ευρωλίγκας αν αναλογιστούμε το πανάκριβο ρόστερ των Ρώσων. Τα βαριά χαρτιά στους Αμερικανούς, Ουίμς και Πάργκο, ήταν πραγματικά αγνώριστοι, άφαντοι οι Φριτζόν και Κρστιτς ενώ ο Τεόντοσιτς παρά τις 6 ασίστ ήταν σε κακή μέρα και δεν κατάφερε να σκοράρει. Σαν τη μύγα μες στο γάλα ξεχώρισαν οι Χάινς (17 π. , 8 ριμπ.) και Μίτσοβ (20 π. , 5 ριμπ.) που διασώθηκαν από το ναυάγιο. Η Ρώσικη αρκούδα δεν πείθει καθόλου από το ξεκίνημα της διοργάνωσης και ο Έτορε Μεσίνα καλείται να βρει τις λύσεις όσο είναι νωρίς.

3) Boombaa

Δεν ήταν και λίγες οι εκπλήξεις στην συναρπαστική 3η αγωνιστική της regular season. Η μεγαλύτερη όμως που ξεχώρισε και έθεσε μάλιστα σοβαρή υποψηφιότητα για την έκπληξη της χρονιάς ήταν ο θρίαμβος της Ναντέρ επί της Μπαρτσελόνα. Φαντάζει απίστευτο και τώρα που το γράφω, αλλά το τελικό 67-71 και το διπλό της Ναντέρ στο σπίτι των Καταλανών πράγματι συνέβησαν την περασμένη Πέμπτη. Το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο δεν φάνταζε επικίνδυνο για την Μπαρτσελόνα που πήγαινε το «εύκολο» ματς (κλασικά) στο ρελαντί με τους Γάλλους να μην σταματούν να παλεύουν, αλλά χωρίς να δημιουργήσουν τον φόβο ότι μπορούν να φανούν απειλητικοί. Στην 3η περίοδο η Μπαρτσελόνα συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό και χωρίς να πατήσει το γκάζι έφτασε να προηγείται και με 11 πόντους, σημείο όπου η ομάδα του Πασκουάλ ίσως πίστεψε ότι η Ναντέρ θα αρχίσει να λυγίζει. Έλα όμως που συνέβη το ακριβώς αντίθετο και οι Γάλλοι που δεν είχαν να χάσουν τίποτα έσφιξαν τα δόντια, έπαιξαν σκυλίσια ομαδική άμυνα και έκαναν το ματς ντέρμπι στην τελευταία περίοδο προτού το πάρουν χαμπάρι οι Κυπελλούχοι Ισπανίας. Το… γκρανγκινιολικό φινάλε της αναμέτρησης γράφτηκε αρχικά με την διείσδυση του Τζέκελ Φόστερ στα 7 δευτερόλεπτα, ακολούθησε άστοχο τρίποντο του (άφαντου στην αναμέτρηση) Ναβάρο με το τελικό σκορ να διαμορφώνεται με τις βολές του Ντεσόν Τόμας σε νεκρό χρόνο. Τα πανηγύρια των παικτών της Ναντέρ είχαν ήδη αρχίσει και δικαιολογημένα για την πιο ονειρεμένη βραδιά της ιστορίας του συλλόγου αφού εκτός των άλλων επρόκειτο και για την πρώτη νίκη της Ναντέρ στην Ευρωλίγκα!!



4) Ο αναπάντεχος πρωταγωνιστής

Το χουνέρι που Αργύρη Πεδουλάκη προς τον Νίκο Παππά την περασμένη αγωνιστική στην εύκολη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Λαμποράλ Κούτσα φαίνεται πως έπιασε τόπο και με το παραπάνω. Ο νεαρός Έλληνας γκαρντ ήταν ο πρωταγωνιστής του σημαντικού διπλού των πρασίνων στην καυτή έδρα του Ερυθρού Αστέρα επιβεβαιώνοντας στην πράξη τον τίτλο του μεγάλου σκόρερ. Ο Παππάς σημείωσε 24 πόντους (όσα και τα λεπτά που βρισκόταν στο παρκέ) με 5/9 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 8/10 βολές που προήλθαν από τα 6 φάουλ που κέρδισε. Σε μια δύσκολη βραδιά για τον Παναθηναϊκό με τον Ούκιτς να μοιάζει ευνουχισμένος και τους Κάρι και Διαμαντίδη (παρά τη συνεισφορά του στους υπόλοιπους τομείς) άστοχους η συμβολή του Παππά ήταν το κλειδί για την επικράτηση του Παναθηναϊκού.

5) Ο ήρωας

Σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι με διακυμάνσεις και ενδιαφέρον μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο η Μπάμπεργκ ήταν η μεγάλη νικήτρια στο παιχνίδι με αντίπαλο την Αναντολού Εφές με το τελικό 88-86. Η πρώτη νίκη της ομάδας του Κρις Φλέμινγκ στη διοργάνωση είχε την υπογραφή του μεγάλου μπόμπερ Κέισι Τζέικομπσεν ο οποίος εκτός της μαγικής του επίδοσης πίσω από τα 6,75 με 7/10 τρίποντα και 23 πόντους συνολικά σημείωσε και το νικητήριο τρίποντο στο τελευταίο δευτερόλεπτο δίνοντας στην Μπάμπεργκ την σπουδαία αυτή νίκη που μπορεί να αποβεί χρυσάφι για το κυνήγι της πρόκρισης. Ο Αμερικανός γκαρντ εκτός από όλα αυτά έσπασε και το προσωπικό του ρεκόρ εύστοχων τριπόντων στη διοργάνωση.



6) Ο αγνοούμενος

Πολλοί οι υποψήφιοι για τον αρνητικό τίτλο της αγωνιστικής. Η μισή ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Ναβάρο, ο Ούκιτς, ο Γκιστ, ο Ουίλιαμς, ο Λο… Η κακή εμφάνιση όμως του MVP της περσινής Ευρωλίγκας είναι ακόμα μεγαλύτερη είδηση. Ο Ολυμπιακός τα χρειάστηκε στην Πέμπτη με αντίπαλο την ανερχόμενη δύναμη του γερμανικού μπάσκετ Μπάγερν φτάνοντας τελικά στη δύσκολη επικράτηση με 88-83. Τα πράγματα πιθανόν να γίνονταν ευκολότερα αν ο Βασίλης Σπανούλης δεν ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής για τους ερυθρόλευκος. Ο κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης για το 2013 πραγματοποίησε το χειρότερο παιχνίδι του με τη φανέλα του Ολυμπιακού στη διοργάνωση κάτι που φανερώνει και το σύστημα αξιολόγησης που έδωσε τον αριθμό 1. Παρά τους 10 πόντους και τις 3 ασίστ, ο V-Span ήταν τραγικά άστοχος με 3/13 σουτ εντός παιδιάς και πραγματοποίησε 4 λάθη σε παραπάνω από 28 λεπτά παιχνιδιού με αποτέλεσμα να αποσυρθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο από τον κόουτς Μπαρτζώκα. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα αν οι Πρωταθλητές Ευρώπης γνώριζαν την ήττα από την Μπάγερν αφού λίγοι θα ξεχνούσαν τις δύο άστοχες βολές του στο κρίσιμο σημείο της 4ης περιόδου με το παιχνίδι ισόπαλο.

7) Ο σωματοφύλακας

Ο σέντερ του Ολυμπιακού Μπράιαντ Ντάνστον αποτέλεσε τον ακρογωνιαίος λίθο για την νίκη της ομάδας του Πειραιά επί της Μπάγερν. Ο Αμερικανός σέντερ μοίρασε χαμόγελα στους ερυθρόλευκους αφού με τους Σίμονς και Μπέγκιτς να μην βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση (για διαφορετικούς λόγους ο καθένας) κάλυψε επάξια το κενό της θέσης 5 πραγματοποιώντας την καλύτερη του εμφάνιση – μέχρι την επόμενη. Ο Ντάνστον βρέθηκε σε εξαιρετική βραδιά πετυχαίνοντας 19 πόντους με εξαιρετικά ποσοστά (7/9 δίποντα και 5/5 βολές). Ήταν επίσης και κυρίαρχος στα ριμπάουντ μαζεύοντας 8, έκλεψε 2 φορές την μπάλα και μοίρασε 3 μπλοκ στους αντιπάλους του. Το ranking του χτύπησε τον μαγικό αριθμό 33 και δίκαια εκτός από το άτυπο δικό μας αμυντικό MVP έλαβε και τον τίτλο του καλύτερου παίκτη της 3ης αγωνιστικής!



8) Το μυστήριο

Ποιος μπορεί να σταματήσει αυτή την πυραυλοκίνητη Ρεάλ Μαδρίτης; Οι Μαδριλένοι που έχουν διατηρήσει τον επιτυχημένο και άκρως ταλαντούχο κορμό της περσινής χρονιάς είναι με διαφορά από τη δεύτερη η πιο καταιγιστική επιθετικά ομάδα της διοργάνωσης με τη μέση διαφορά νίκης τους στα πρώτα τρία ματς τους 26,3 πόντους!!!



9) (No) Fun-to-watch hear

Το μεγαλειώδες comeback του σπίκερ που αγαπάμε να μισούμε. Η πρώτη φετινή μετάδοση της Δημόσιας Τηλεόρασης ευρωπαϊκού αγώνα του Παναθηναϊκού δεν θα μπορούσε να μην συνοδεύεται από την φωνή του Δημήτρη Χατζηγεωργίου. Ο Χάτζη έκανε εντυπωσιακό από κάθε άποψη ντεμπούτο στις μεταδόσεις της Ευρωλίγκας για τη φετινή σεζόν προσφέροντας στους απανταχού θαυμαστές του ένα μοναδικό κρεσέντο γραφικότητας και ανυπόφορης γκρίνιας και σε μας τους haters έναν ακόμα λόγο να θέλουμε να επιτεθούμε στην τηλεόραση μας. Αφού εμπεδώσαμε για 345η φορά ότι είχε πρόβλημα με τη στατιστική υπηρεσία και γενικότερα την περιρρέουσα ατμόσφαιρα του γηπέδου, ακολούθησαν τα «ΠΟΥ; ΠΩΣ; ΓΙΑΤΙ;» σε αμφισβητούμενες φάσεις και τα «Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, ΠΑΝΤΟΥ Παππάς» που βροντοφώναζε για να εκθειάσει τον Έλληνα γκαρντ...

kill.gif

10) Talk of the town

Σε μια χορταστική αγωνιστική που η μπασκετική Ευρώπη σύσσωμη ταυτίστηκε με το «I feel devotion» σημειώθηκαν και οι πρώτες νίκες στην ιστορία των πρωτοεμφανιζόμενων στη διοργάνωση. Η Γαλλική Ναντέρ θριάμβευσε στην έδρα της Μπαρτσελόνα, η Ουκρανική Μπουντιβέλνικ γεύτηκε τη χαρά της νίκης επί της Παρτίζαν ενώ η Πολωνική Ζιέλονα Γκόρα βρήκε το δρόμο για την κατάκτηση του ροζ φύλλου προστατεύοντας την έδρα της στο ματς με τη Σιένα. Συζητήθηκε επίσης και η αλλαγή προπονητή στην Ζαλγκίρις με τον Ηλία Ζούρο να αποχωρεί για δεύτερη φορά από την Λιθουανική ομάδα και τη θέση του να λαμβάνει ο παλαίμαχος Λιθουανός και με πλήθος διακρίσεων Σαούλιους Στομπέργκας. Μια αλλαγή που φαίνεται πως είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την Ζαλγκίρις που σημείωσε και την πρώτη της νίκη επί της Στρασμπούργκ με 88-64.
SG3ptshooter
-Ήρθε επιτέλους το πολύ-αναμενόμενο (από μένα) ντεμπούτο του Kupsas στην EL. Έχει πολύ καλά στοιχεία για το σαραντάπηχο ύψος του και ελπίζω σε ακόμα περισσότερη χρησιμοποίηση στην πορεία. Το ντεμπούτο ήταν μόνο 04:47 χρονικά, αλλά οι τόσες φορές που έχω διαβάσει ότι στα 10λεπτα και τα 12λεπτα του ο Σόφο είναι ο καλύτερος center στην ιστορία της ανθρωπότητας μου επιτρέπουν να αξιολογήσω χωρίς ενδοιασμούς σαφώς θετικά το 7 αξιολόγηση του νέου Mindy.

-Ο Pullen θα κάνει Χριστούγεννα στην Καταλονία; To play στην τελευταία επίθεση τους το σχεδίασε ο Laso; rolleyes.gif Μόνο 23:30 λεπτά μο ο Rudy στα πρώτα 3 ματς της Real, κρίμα και πίστευα θα τον πάνε για MVP φέτος.

-Μετά από 3 αγώνες, δεύτερος σε μέσο όρο αξιολόγησης μεταξύ των Ελλήνων που παίζουν φέτος σε ομάδες Euroleague o ακατανόμαστος που μόνο σουτάρει και πρόδωσε και την πατρίδα για την Τουρκιά. Που να τα βαζε κιόλας. Ο Ingles τα βάζει κιόλας. biggrin.gif

-Fantasιακό μου fail της αγωνιστικής, ο Marcus Williams. Double facepalm και καπάκι τραυματίζεται για αόριστο χρονικό διάστημα και ο Medley. To Βοgda-Bogda βγαίνει απ' το Κώστα - Κώστα.

-Δεν ξέρω αν ευχαριστήθηκα περισσότερο το 0/8 του Nenad ή αν απογοητεύτηκα που σταμάτησε το σερί τριών αγώνων με καλή εμφάνιση A-Jax. Ο Sipahi θα αφήσει εποχή.

-Το ντεμπούτο του γνωστού κάφρου Mainoldi στην EL συνοδεύτηκε με 0 rebs σε παραλίγο 30 λεπτά για τον Αργεντίνο Power Forward. Ας του πει κάποιος - ο benchwarmer - ότι είναι Leo μεν, αλλά δεν είναι Leo Guti.

-Δεν είχα ιδέα πως η Kuban έχει πάρει το Ζhuka. Simas συνέχισε έτσι λεβέντη μου μη γίνει καμιά στραβή το καλοκαίρι και σε καλέσουν. tongue.gif

-Ο Plaza στο rotation είναι πιο σπασαρχί κι απ' το Drew.
louie
QUOTE (SG3ptshooter @ Nov 2 2013, 15:03 ) *
-Ο Pullen θα κάνει Χριστούγεννα στην Καταλονία; To play στην τελευταία επίθεση τους το σχεδίασε ο Laso; rolleyes.gif Μόνο 23:30 λεπτά μο ο Rudy στα πρώτα 3 ματς της Real, κρίμα και πίστευα θα τον πάνε για MVP φέτος.


η ρεαλ προοριζει αλλον mvp για φετος. μιροτιτς στους 3 πρωτους αγωνες εχει μ.ο 25,7 ρανκιν με 16,3 ποντους και εκπληκτικα ποσοστα στο σκοραρισμα συν 6,3 ριμπαουντ... στα σοβαρα τωρα, η ρεαλ φαινεται ασταματητη, μπορει να παρει τιτλο με τον λασο στον παγκο και χωρις καποιον παιχτη που να εχει δειξει ηγετικα χαρακτηριστικα(αντε λιγο ο σερχιο) μεχρι τωρα;
priest
Ζoys θα ηταν καλο να ανεφερες και την φοβερη εμφανιση του νταριους ο οποιος διανυει μια εξαιρετικη περιοδο στα 34 του.Στο τελευταιο ματς ειχε 22π,8ρ,3ασ,1κλ,2 ταπες,3 λαθη σε 34 λεπτα.
Ξεχασα να γραψω και για τον νοτσιονι ο οποιος συνεχιζει να εντυπωσιαζει με τις εμφανισεις του.Και αυτος 34 οπως ο νταριους!
Zoys
QUOTE(priest @ Nov 2 2013, 20:29 ) *
Ζoys θα ηταν καλο να ανεφερες και την φοβερη εμφανιση του νταριους ο οποιος διανυει μια εξαιρετικη περιοδο στα 34 του.Στο τελευταιο ματς ειχε 22π,8ρ,3ασ,1κλ,2 ταπες,3 λαθη σε 34 λεπτα.
Ξεχασα να γραψω και για τον νοτσιονι ο οποιος συνεχιζει να εντυπωσιαζει με τις εμφανισεις του.Και αυτος 34 οπως ο νταριους!

Έχεις δίκιο για τον Λαβρίνοβιτς, αλλά επειδή είχε πολύ ψωμί αυτή η αγωνιστική δεν χώρεσε στα 10 σημεία. Επειδή το topic έχει συγκεκριμένη δομή είναι λογικό κάθε φορά να μένουν αρκετά πράγματα έξω.
yorgos
Απίστευτη ατμόσφαιρα στο Βελιγράδι. Ας τους δώσουν μόνιμη θέση τέλος πάντων στην Ευρωλίγκα, βαρεθήκαμε τις ομάδες με το Μ.Ο εισιτηρίων στα 700. Θέλουμε να μεγαλώσει η διοργάνωση ναι ή ου;

Ότι θα έλεπα και το Χάτζη στο δεκάλογο... Άξιος!
Zoys
Week 4

1) Η ματσάρα
Η Κρήτη δεν φάνηκε να φέρνει γούρι στον Παναθηναϊκό που στην εντός έδρας αναμέτρηση με αντίπαλο την Λοκομοτίβ Κουμπάν στο Ηράκλειο γνώρισε την δεύτερη φετινή του ήττα στην Ευρωλίγκα βλέποντας πια μετά τη Μακάμπι και την πλάτη των Ρώσων στον όμιλο. Η ανεπαρκής άμυνα και η έλλειψη παρουσίας κάτω από το καλάθι στοίχισαν στον Παναθηναϊκό το ματς παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που έκανε κυρίως στο τελευταίο δεκάλεπτο για να ανατρέψει την κατάσταση. Δίκαιη νικήτρια η ομάδα του Ρωσικού νότου που έφτασε στην τελική επικράτηση (69-72) με τρόπο που θα δείτε λίγο παρακάτω. Η ομάδα του Ευγκένι Πασούτιν έχει κλέψει την παράσταση στο δείγμα των πρώτων τεσσάρων αγώνων της (ρεκόρ 3-1) και θέτει ισχυρή υποψηφιότητα για πρόκριση στους 16.



2) Η απογοήτευση

Αυτή η Σιένα είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών. Όχι, δεν περιμέναμε να ηττηθεί (αναμενόμενα σε μεγάλο βαθμό) από τον Πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό για να το συμπεράνουμε, αλλά η συμπλήρωση των πρώτων τεσσάρων αγωνιστικών χωρίς νίκη. Μόνο η γαλλική Στρασμπούργκ έχει ίδιο ρεκόρ με τους Ιταλούς που βρίσκονται πια με την πλάτη στον τοίχο. Η πτώση του μπάτζετ, η έλευση πολλών νέων παικτών, η αναβάθμιση του μέχρι πρότινος ασίσταντ κόουτς Μάρκο Κρέσπι σε βασικό προπονητή και (πιθανόν) η απομάκρυνση της ομάδας από τη φυσική της έδρα λόγω ακαταλληλότητας για τα παιχνίδια της Ευρωλίγκας έχουν αποβεί καταδικαστικά για την Πρωταθλήτρια Ιταλίας. Με τα επόμενα δύο ματς να διεξάγονται στις έδρες των Μάλαγα και Γαλατασαράι η πρόκριση στο TOP 16 μοιάζει πια όνειρο θερινής νυκτός και το ενδεχόμενο να βρεθούν εκτός των καλύτερων 16 ομάδων της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2005-06 πιο ορατό από ποτέ.

3) Boombaa
Προσωπικά, θεωρώ την ήττα του Παναθηναϊκού την Νο 1 έκπληξη για την αγωνιστική, αλλά επειδή (λόγω του φινάλε κυρίως) αναφερθήκαμε σε αυτήν παραπάνω πάμε στην αμέσως επόμενη: την νίκη του Ερυθρού Αστέρα στην έδρα της Λαμποράλ Κούτσα με διαφορά μάλιστα 10 πόντων (63-73)! Το μεγάλο διπλό και ταυτόχρονα η πρώτη νίκη των Σέρβων στην Ευρωλίγκα μετά τη σεζόν 1999-2000 (όταν ακόμα η διοργάνωση βρισκόταν υπό την αιγίδα της FIBA) τόνωσε τις ελπίδες του Αστέρα για πρόκριση στην επόμενη φάση και ταυτόχρονα ανακάτεψε κι άλλο την τράπουλα στον όμιλο του Παναθηναϊκού. Με εμφάνιση καμικάζι οι Σέρβοι έπαιξαν βάσει των δυνατοτήτων τους στην Βιτόρια και επικράτησαν δίκαια και σχετικά εύκολα της ομάδας του Σέρτζιο Σκαριόλο δείχνοντας ότι για αυτούς η μάχη όχι απλά δεν έλαβε τέλος, αλλά τώρα ξεκινάει. Πρώτοι σκόρερ οι Αμερικανοί ΝτεΜάρκους Νέλσον (22 πόντοι) και Μπλέικ Σκιλμπ (18 π.) ενώ ο Τσαρλς Τζένκινς σταμάτησε λίγο χαμηλότερα στους 10 προσθέτοντας και 4 κλεψίματα. Σημαντική η βοήθεια των Λούκα Μίτροβιτς (8 π. - 7ριμπ.) και του γίγαντα Μπόμπαν Μαριάνοβιτς που σημείωσε 7 πόντους και μάζεψε 5 ριμπάουντ.



4) Ο αναπάντεχος πρωταγωνιστής

Επιστροφή στις νίκες για την Γαλατασαράι που δυσκολεύτηκε, αλλά έκαμψε τελικά την αντίσταση της Πολωνικής Ζιελόνα Γκόρα (75-78), με εντυπωσιακή εμφάνιση του Αμερικανού Έρβιν Ντάντλεϊ. Ο Αμερικανός φόργουρντ της ομάδας κατείχε τη μερίδα του λέοντος στο σκοράρισμα όντας πρώτος σκόρερ του αγώνα με 21 πόντους (8/15 δίποντα και 5/7 βολές) και μάζεψε ακόμα 8 ριμπάουντ παίζοντας δικαιολογημένα περισσότερο από κάθε προηγούμενο παιχνίδι με το χρόνο συμμετοχής του να αγγίζει τα 27 λεπτά. Ο αριθμός 24 που συγκέντρωσε στο σύστημα αξιολόγησης είναι προσωπικό του ρεκόρ για την Ευρωλίγκα, το έχει ξεπεράσει βέβαια πριν 4 χρόνια με τη φανέλα της Τουρκ Τέλεκομ για τη διοργάνωση του Eurocup όταν είχε φτάσει το νούμερο 31.

5) Ο ήρωας

Ηράκλειο Κρήτης και ΠΑΟ-Λοκομοτίβ Κουμπάν. Το σκορ στο 66-69 με τον Παναθηναϊκό να έχει ροκανίσει τη διαφορά (που είχε φτάσει ακόμα και τους 13 πόντους στην 3η περίοδο) και να μάχεται για να κλέψει τη νίκη. Ο Διαμαντίδης πετυχαίνει ένα από τα πιο clutch σουτ της καριέρας του ευστοχώντας από τα 6,75 και χαρίζοντας στην ομάδα του την ισοφάριση. Δεν είναι αυτός όμως ο ήρωας της αναμέτρησης. Κάτι περισσότερο από 6 δευτερόλεπτα μένουν στο χρονόμετρο και όλο το γήπεδο ευελπιστεί να κυλήσουν αναίμακτα για τους πράσινους για να πάει το ματς στην παράταση. Ο Κρούνοσλαβ Σιμόν κατεβάζει την μπάλα. Μπροστά του ο Ματσιούλις. Παίρνει το τελικό σουτ. Ευστοχεί μετά από 5 άστοχες προσπάθειες. Το γήπεδο σαστίζει, ο Παππάς πετάει την μπάλα στην άλλη άκρη του γηπέδου στα τελευταία δέκατα και η Λοκομοτίβ Κουμπάν πανηγυρίζει την μεγαλύτερη μέχρι τώρα νίκη της ιστορίας της.



6) Ο αγνοούμενος

Η ΤΣΣΚΑ δεν έχει παρουσιάσει την βελτίωση που θα χρειαζόταν για να επιστρέψει στις νίκες στη χθεσινή αναμέτρηση στην έδρα της Μπαρτσελόνα. Η δεύτερη ήττα των Μοσχοβιτών (που τους φέρνει ισόβαθμους όχι μόνο με τους Ισπανούς, αλλά και με τη Ναντέρ!) συνδυάστηκε με την κάκιστη εμφάνιση ενός εκ των βασικών «εργαλείων» της ομάδας, του Βίκτορ Κριάπα. Ο Ρώσος φόργουορντ πέρασε και δεν ακούμπησε στα 23 περίπου λεπτά παρουσίας του στον αγώνα σημειώνοντας μόλις 1 δίποντο (1/5 και 0/2 τρίπ.) και παρά την εξασφάλιση 5 ριμπάουντ είχε και ισάριθμα λάθη. Χαρακτηριστικά, για να βρει κανείς, επίδοση στατιστικά χειρότερη από την χθεσινή στο ιστορικό του παίκτη έπρεπε να ψάξει στα νούμερα της σεζόν 2007-08.

7) Ο σωματοφύλακας

Μπορεί το Στρασβούργο να γνώρισε βαριά ήττα από τη Ρεάλ με 66-85 μέσα στην έδρα του, ο σέντερ της ομάδας Αλέξις Αζενσά όμως στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και πάλεψε ώστε η ήττα να μην λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο Πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Γαλλίας μάζεψε 8 ριμπάουντ, κέρδισε 5 φάουλ, ενώ είχε ακόμα 2 τάπες, αλλά και 2 κλεψίματα. Και επιθετικά όμως ήταν εξαιρετικός με 23 πόντους, παραπάνω από τους μισούς δηλαδή σε σχέση με τους δύο βασικούς του αντιπάλους Μπουρούση και Σλότερ που και οι δύο μαζί έφτασαν τους 10.

8) Το μυστήριο
Η επιλογή της Ευρωλίγκας να χρίσει παιχνίδι της αγωνιστικής (Game of the week) τον αγώνα ανάμεσα στο Στρασβόυργο και τη Ρεάλ όταν στην 4η αγωνιστική υπήρχαν αναμετρήσεις σαν το Μπαρτσελόνα-ΤΣΣΚΑ. huh.gif

9) Fun-to-watch

Οι δύο σπουδαιότεροι Ισπανοί γκαρντ της Ευρωλίγκας. Από τη μία η μεγάλη εμφάνιση του κορυφαίου Χουάν Κάρλος Ναβάρο στη νίκη της Μπαρτσελόνα επί της ΤΣΣΚΑ (79-70) με τον Ισπανό σούτινγκ γκαρντ σε μεγάλα κέφια (20 πόντοι με ¾ δίπ., 3/5 τρίποντα, 5/5 βολές και 3 ασίστ) κι από την άλλη ο Ρούντι Φερνάντεθ που στην τελευταία νίκη της ασταμάτητης κυριολεκτικά Ρεάλ Μαδρίτης επί του Στρασβούργου (66-85) έφτασε τους 24 πόντους (2/3 δίπ., 5/9 τρίπ., 5/5 βολές με 3 ασίστ και ισάριθμα κλεψίματα)!

10) Talk of the town
Η θητεία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Παρτιζάν ως παίκτης (1984-1991), αλλά κυρίως ως προπονητής (1991-93) που συνδυάστηκε και με την κατάκτηση του πρώτου του ευρωπαϊκού τίτλου το 1992, δεν γίνεται να ξεχαστεί από τον ίδιο. Ο προπονητής της Φενερμπαχτσέ, η ομάδα του οποίου παρ’ ότι δυσκολεύτηκε έφτασε εν τέλει στην επικράτση μέσα στο Βελιγράδι με 88-78, συνελήφθη από την κάμερα να σιγοτραγουδά τον ύμνο της σερβικής ομάδας. Το πολυσυζητημένο βίντεο δεν είναι και τόσο κατατοπιστικό ωστόσο ανέβηκε από το επίσημο site της ομάδας οπότε δεν έχουμε λόγο να μην εμπιστευτούμε το περιεχόμενο του.

Zoys
Week 5

1) Η ματσάρα
Επιλέγουμε το παιχνίδι Μάλαγα-Σιένα. Η Ιταλική ομάδα έπαιζε την Πέμπτη το τελευταίο της χαρτί για να μείνει ζωντανή στον όμιλο έστω και μετά από ένα τόσο κακό ξεκίνημα. Η ομάδα του Μάρκο Κρέσπι μπήκε αποφασισμένη στο παιχνίδι και με τον Έρικ Γκριν να σέρνει τον χορό ολοκλήρωσε την 1η περίοδο με 18-23. Η αντεπίθεση της Μάλαγα ξεκίνησε στα μέσα του επόμενου δεκαλέπτου με τους Γκρέιντζερ και Ντράγκιτς και Κάνερ-Μέντλεϊ να εκφράζουν μεγαλύτερο επιθετικό πλουραλισμό όταν η Σιένα προσπαθούσε κυρίως με τον ηγέτη της Ντάνιελ Χάκετ να παραμείνει μπροστά στο σκορ. Το ημίχρονο βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με 39-39 και η συνέχεια αναμενόταν συναρπαστική. Οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ στην επανάληψη με τους Ισπανούς να έχουν μικρό προβάδισμα και σε απόσταση αναπνοής την διψασμένη ομάδα της Τοσκάνης. Το αντιαθλητικό φάουλ του Τούλσον στον Χάκετ που έδωσε το δικαίωμα στην Σιένα να μειώσει στους 2 και το άστοχο σουτ του δεύτερου στη συνέχεια έδωσε το δικαίωμα στον Τζέφρι Βιτζιάνο να ευστοχήσει σε ένα μεγάλο τρίποντο διαμορφώνοντας το 73-72 για τη Σιένα 2 λεπτά πριν την λήξη. Το άγχος είχε αρχίσει να αλλάζει πλευρά πλέον με τη Μάλαγα να δείχνει νευρική. Η τελευταία επίθεση είναι για τους Ιταλούς με το παιχνίδι να είναι ισόπαλο (73-73) και ήταν ξανά η ώρα για να μιλήσει ο Βιτζιάνο. Ο Ιταλός φόργουορντ ευστόχησε στο τελευταίο δευτερόλεπτο σε fade-away σουτ παγώνοντας το γήπεδο και χαρίζοντας στην ομάδα του την πρώτη της νίκη!



2) Η απογοήτευση

Η Λαμποράλ Κούτσα μετά την ήττα μέσα στην έδρα της από τον Ερυθρό Αστέρα αυτοκτόνησε στο Κράσνονταρ χάνοντας και από τη Λοκομοτίβ Κουμπάν παρ’ ότι έδειχνε να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού στα τελευταία λεπτά – χαρακτηριστικά περίπου 2 λεπτά πριν το τέλος προηγούνταν με 83-75! Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των Νοτσιόνι, Πλάις και (Μίλκο) Μπιέλιτσα η Ισπανική ομάδα ηττήθηκε από το τρίποντο-μαχαιριά του Σιμόν φτάνοντας σε αρνητικό ρεκόρ στην Ευρωλίγκα (2-3) και ισοβαθμώντας με τον Παναθηναϊκό, αλλά και τον Ερυθρό Αστέρα. Η ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο παίζει με τη φωτιά και παρουσιάζεται ασόβαρη για το υψηλό επίπεδο με τους Σέρβους του Αστέρα να έχουν ξεκινήσει την αντεπίθεση τους.

3) Boombaa
Βλέπε Νο. 1

4) Ο αναπάντεχος πρωταγωνιστής
Η Ζαλγκίρις Κάουνας σημείωσε τη δεύτερη της νίκη στη διοργάνωση την περασμένη Πέμπτη επικρατώντας με 91-81 της Μπάμπεργκ. Πρωταγωνιστής της ομάδας του Σαούλις Στομπέργκας ήταν ο Τζάστιν Ντέντμον που μας εξέπληξε με το άνευ προηγούμενου επιθετικό κρεσέντο του. Ο Αμερικανός γκαρντ σταμάτησε στους 24 πόντους, σκόραρε με απόλυτη επιτυχία από τη γραμμή των 6,75 με 6/6 τρίποντα (!), αλλά δεν σταμάτησε εκεί αφού μοίρασε με υποδειγματική ευχέρεια την μπάλα αξιοποιώντας τους συμπαίκτες του σταματώντας στις 9 ασίστ! Απολαύστε τον στο βίντεο που επιμελήθηκε η ομάδα του BasketForum!



5) Ο ήρωας

Για το σπουδαίο buzzer beater του Τζέφρι Βιτζιάνο τα είπαμε παραπάνω. Είχαμε όμως και εγχώριο εύστοχο σουτ στο τελευταίο δευτερόλεπτο σε ένα παιχνίδι που δεν μύριζε ντέρμπι. Η χαλαρότητα με την οποία αντιμετώπισε το παιχνίδι με τη Ζιέλονα Γκόρα ο Ολυμπιακός λίγο έλειψε να του στοιχίσει αν δεν βρισκόταν ο από μηχανής θεός Βαγγέλης Μάντζαρης (μετά τους Πρίντεζη και Σπανούλη που σημείωσαν καθοριστικά τρίποντα στο τελευταίο τρίλεπτο) να σημειώσει το τρίποντο της νίκης σε ένα παιχνίδι που έμοιαζε εύκολο για τους Πρωταθλητές Ευρώπης. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα όμως η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έφτασε στο σημείο να παλεύει για να κλέψει τη νίκη (!) στα τελευταία λεπτά από τους Πολωνούς που διατηρούσαν το προβάδισμα στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα! Ο Εγένγκα λίγο έλειψε να είναι ο «ήρωας» πετυχαίνοντας λέι-απ διασχίζοντας ταχύτατα το γήπεδο και ευστοχώντας στα 2,6 δευτερόλεπτα με την ομάδα του να προσπερνάει με 76-75. Στην τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού ο Λοτζέσκι που εκτελεί την επαναφορά με τον χρόνο να πιέζει πασάρει στον Μάντζαρη στα δεξιά. Ο Έλληνας γκαρντ οπλίζει, ευστοχεί, το κάζο της χρονιάς αναβάλλεται και το ΣΕΦ σηκώνεται όρθιο για να πανηγυρίσει.
*Εύφημος μνεία στο νέο μεγάλο τρίποντο του Κρούνοσλαβ Σιμόν που χάρισε τη νίκη στην Λοκομοτίβ Κουμπάν και απέναντι στην Λαμποράλ Κούτσα 6 δεύτερα πριν το τέλος!



6) Ο αγνοούμενος

Ο Ρόκο Λένι Ούκιτς στην ήττα του Παναθηναϊκού στο Τελ Αβίβ. Ο Κροάτης γκαρντ είναι φανερό ότι μετά το Ευρωμπάσκετ και τον τραυματισμό που αποκόμισε από τη συμμετοχή του με τα χρώματα της Εθνικής της χώρας του δεν έχει βρει τα πατήματα του. Ο Ούκιτς έκανε απέναντι στη Μακάμπι το χειρότερο του παιχνίδι με τη φανέλα του Παναθηναϊκού σουτάροντας με το κάκιστο 1/7 στα δίποντα σημειώνοντας μόλις 2 πόντους σε περίπου 20 λεπτά συμμετοχής. Όλα αυτά σε ένα ματς που οι Πράσινοι χρειάζονταν σε μεγάλο βαθμό τη βοήθεια του Ούκιτς για να μείνουν κοντά στο σκορ. Με έναν Διαμαντίδη να παλεύει χωρίς στόχο, αλλά και ανάσες μόνος του την ετοιμοπόλεμη ομάδα του Μπλατ, τον Κάρι να δημιουργεί εκ νέου αμφιβολίες μην μπορώντας να ξεφύγει από τη μετριότητα και τον Παππά να αδυνατεί φυσικά να πάρει την ομάδα πάνω του παρά το πλούσιο επιθετικό του ρεπερτόριο.

7) Οι σωματοφύλακες

Οι 4 τάπες του Ντάνστον έκαναν εντύπωση, αλλά η αλήθεια είναι ότι από τη μία ο Ντάνστον δεν έκανε και το τρομερό παιχνίδι γενικά και από την άλλη δεν έφτανε για να καλύψει την αδυναμία του Ολυμπιακού στο ζωγραφιστό. Οπότε δικαιωματικά το βραβείο θα μοιραστεί στο δίδυμο της φροντ-λάιν της Λοκομοτίβ Κουμπάν. Οι Ντέρικ Μπράουν (23 π., 5 ριμπ., 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 μπλοκ) και Ρίτσαρντ Χέντριξ (8 π., 9 ριμπ., 3 κοψίματα) θωράκισαν αμυντικά το καλάθι της Ρωσικής ομάδας και αποτέλεσαν κλειδί τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά για να φτάσει η Λοκομοτίβ στην επικράτηση που μπορεί να αποδειχθεί χρυσάφι για την πρόκριση.

8) Το μυστήριο

Πού θα βρει τους Ντάνιελ Χάκετ και Αλέξις Αζινσά η έναρξη του TOP-16 της διοργάνωσης στην πιθανή περίπτωση που η Σιένα και το Στρασβούργο αντίστοιχα συνεχίσουν στο Eurocup; Μήπως σε κάποια από τις ομάδες της Ευρωλίγκας που συνεχίζουν στην επόμενη φάση; Οι δύο παίκτες αποτελούν μήλον της έριδος για πολλές Ευρωπαϊκές ομάδες και δεν αποκλείεται να υπάρξουν δελεαστικές προτάσεις στο άμεσο μέλλον.

9) Fun-to-watch

Το καταιγιστικό μπάσκετ της πιο θεαματικής ομάδας στην Ευρώπη. Η αήττητη Ρεάλ Μαδρίτης ισοπέδωσε και την Αναντόλου Εφές επικρατώντας μπροστά στο κοινό της με το εκπληκτικό 103-57! Η ομάδα του Πάμπλο Λάσο προκάλεσε απανωτούς σεισμούς στην μπασκετική Ευρώπη που βλέπει τους Μαδριλένους να αποδίδουν διαστημικό μπάσκετ με πληθώρα εντυπωσιακών φάσεων και να μοιάζουν ασταμάτητοι στο ανοιχτό γήπεδο! Θα είναι φέτος η χρονιά της Βασίλισσας ή μήπως είναι νωρίς για να την θεωρήσουμε απόλυτο φαβορί;



10) Talk of the town

Το πρόγραμμα στήριξης που προωθεί η Euroleague στα πλαίσια της ήδη υπάρχουσας καμπάνιας “One Team” για την βοήθεια στις Φιλιππίνες έπειτα από τη βιβλική καταστροφή που χτύπησε την Ασιατική χώρα.
Zoys
Week 6

1) Η ματσάρα
Στο ντέρμπι του Β’ ομίλου που πιθανόν να κρίνει και την ομάδα που θα κατακτήσει τη δεύτερη θέση πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης η Αρμάνι Μιλάνο επικράτησε σε ένα συναρπαστικό ματς με ανατροπή της Αναντολού Εφές με το τελικό 77-73. Οι Ιταλοί μπορεί να μην ξεκίνησαν το ίδιο δυνατά το παιχνίδι με την ομάδα του Μαχμούτι βλέποντας την πλάτη της στη μεγαλύτερη διάρκεια των πρώτων 30 λεπτών, είχαν το σθένος να αξιοποιήσουν τη δύναμη της έδρας και να φτάσουν σε μια μεγάλη ανατροπή. Με τη διαφορά να αγγίζει την μεγαλύτερη τιμή της (36-50) στο 25’ η Ολίμπια Μιλάνο έτρεξε ένα δυνατό επί μέρους σκορ με θεαματικές φάσεις και επιμονή στην άμυνα φτάνοντας στην ισοφάριση με 62-62 7 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του αγώνα. Η ψυχραιμία του Κέιθ Λάνγκφορντ από τις βολές (9/9 στο σύνολο) στα τελευταία λεπτά δεν άφησε πολλά περιθώρια για το ποιος θα είναι ο τελικός νικητής. Πολυτιμότεροι της αναμέτρησης για τους νικητές ο Κέιθ Λάνγκφορντ και το εκπληκτικό δεύτερο ημίχρονο που πραγματοποίησε (22 πόντοι), το νέο αίμα που ακούει στο όνομα Αλεσάντρο Τζεντίλε (18 πόντοι, 4 ριμπάουντ), ο Ντέιβιντ Μος με την πολύπλευρη προσφορά του (6 π., 5 ριμπ., 4 ασίστ) αλλά και οι σέντερ Σαμάντρο Σάμουελς (12 π., 5 ριμπ.) και Γκάνι Λαβάλ (8 π., 2 ρ.). Για τους Τούρκους δεν φάνηκε αρκετή η επίδοση των Σαβάνοβιτς (14 π.), Ερντέν (11 π. και 12 ριμπάουντ!), Λούκας (12 π., 3 ασίστ), Βασιλειάδη (12 π. με 3/6 τρίπ.) και Χόπσον (11 π.).



2) Η απογοήτευση

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας νίκησε την Ναντέρ με 72-60, συνεχίζει όμως να μην πείθει με τις εμφανίσεις της που δεν δικαιολογούν με τίποτα τον τίτλο του φαβορί, αλλά και τους τόνους χρημάτων που σπαταλήθηκαν και φέτος για τη στελέχωση του ρόστερ της Ρωσικής αρκούδας. Αρκετοί παίκτες, παλιοί και καινούργιοι δεν φαίνεται να έχουν κατανοήσει πλήρως το πλάνο του Μεσίνα και στην παρούσα φάση οι Μοσχοβίτες δεν παρουσιάζουν σε καμία περίπτωση την εικόνα που αντιστοιχεί στην ποιότητα και στο όνομα τους.

3) Boombaa
Η πρώτη εντός έδρας ήττα που γνώρισε η Μπάγερν την Πέμπτη από την Ζιελόνα Γκόρα με 71-78! Ενώ θα περιμέναμε να τη δούμε απογοητευμένη μετά τη χαμένη ευκαιρία στο ΣΕΦ η πολωνική ομάδα επιβεβαίωσε τη διαρκή της άνοδο και έδειξε τα δόντια της σε μια από τις δυνατές έδρες του ομίλου κερδίζοντας καθαρά την ομάδα του Μονάχου. Κορυφαίοι για την ομάδα του Μιχαίλο Ουβαλίν ο εκπληκτικός στη συνολική φετινή του παρουσία Βλαντιμίρ Ντραγκίσεβιτς με 19 πόντους και 11 ριμπάουντ. Ακολούθησαν οι γνωστοί πρωταγωνιστές της ομάδας Κρίστιαν Εγένγκα (14 πόντοι, 3 ριμπ.) και Λούκας Κόσζαρεκ (13 π., 7 ασίστ) ενώ ο Ζαμοίσκι πρόσθεσε 14 πόντους και 6 ασίστ. Για την Μπάγερν διασώθηκαν ο Νίχαντ Τζέντοβιτς (17 π.), ο Μάλκολμ Ντιλέινι (13 π.) και Τζον Μπράιαντ (9 π., 9 ριμπ.). Η Ζιέλονα Γκόρα ανατρέπει τα δεδομένα του ομίλου αφού το 2-4 τις δίνει βάσιμες ελπίδες για πρόκριση και τη βρίσκει ισόβαθμη με τη Μάλαγα!



4) Ο αναπάντεχος πρωταγωνιστής

Ο Αλεχάντρο Αμπρίνες έχει βρει φέτος τον απαραίτητο χώρο στο ροτέισιον της Μπαρτσελόνα και τα 22 λεπτά που αγωνίζεται ανά παιχνίδι του επιτρέπουν να αναδείξει σε μεγαλύτερο βαθμό το ταλέντο του. Ο 20χρονος Ισπανός σμολ φόργουορντ στην νίκη επί της Παρτιζάν στο Βελιγράδι πραγματοποίησε εξαιρετικό παιχνίδι και αποτέλεσε τον πρώτο σκόρερ της ομάδας του. Οι 19 πόντοι (5/8 δίπ. 4/6 τρίπ.) και τα 3 ριμπάουντ αποτελούν την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, ή για να είμαστε ακριβείς ισοφαρίζουν την προηγούμενη εξαιρετική εμφάνιση της εντός έδρας αναμέτρησης με τη Ναντέρ εκεί που όμως οι Καταλανοί είχαν ηττηθεί.

5) Ο ήρωας

Buzzer beater μπορεί να μην έβαλε (αυτή τη φορά), αλλά ο αρχηγός του Ολυμπιακού Βασίλης Σπανούλης επιβεβαίωσε την κλάση του και παράλληλα τις ηγετικές ικανότητες του όταν οδήγησε τον Ολυμπιακό στην ανατροπή και έπειτα την επικράτηση στην δύσκολη εκτός έδρας αναμέτρηση με την Ουνικάχα Μάλαγα. Ο V-Span ακολούθησε την συνηθισμένη παράδοση του σε τέτοια ματς, μένοντας στα ρηχά στο πρώτο ημίχρονο (όπως και οι περισσότεροι παίκτες της ομάδας του Μπαρτζώκα εξαιρουμένου του Ματ Λοτζέσκι), αλλά δίνοντας τις απαντήσεις του στο δεύτερο. Τα τρία απανωτά του τρίποντα στην τέταρτη περίοδο που διαμόρφωσαν το 67-65 αρχικά και το 67-71 τελικά υπέρ του Ολυμπιακού θύμισαν έντονα τα τρία συνεχόμενα τρίποντα του τελικού του Λονδίνου και έδωσαν στη νίκη των ερυθρόλευκων τη σφραγίδα του κορυφαίου Ευρωπαίου γκαρντ. Ο Σπανούλης δεν σταμάτησε εκεί, αλλά εκτέλεσε και για τέταρτη φορά τη Μάλαγα από τα 6,75 διαμορφώνοντας το 69-78 δύο λεπτά πριν το τέλος και χαρίζοντας οριστικά πια τη νίκη στην ομάδα του που παραμένει αήττητη στη διοργάνωση.



6) Ο αγνοούμενος

Η Αρμάνι Μιλάνο πέτυχε πολύ σημαντική νίκη επί της Εφές, αλλά ο Κέρτις Τζέρελς αποτέλεσε αρνητικό παράγοντα για τους Ιταλούς αφού ο Λάνγκφορντ χρειάστηκε να κάνει υπερβάσεις για να τα βγάλει πέρα μόνος στα γκαρντ. Ο Τζέρελς τελείωσε χωρίς ούτε ένα πόντο το παιχνίδι (0/5 σουτ εντός παιδιάς) παρ’ ότι έπαιξε για περίπου 26 λεπτά!

7) Ο σωματοφύλακας

Ο Τζέιμς Γκιστ του Παναθηναϊκού τα έκανε όλα στο ματς με αντίπαλο τη μαχητική Λιέτουβος Ρίτας που επειδή δεν είχε τίποτα να χάσει μπήκε πολύ πιο δυνατά το ματς μετατρέποντας ένα «βατό» παιχνίδι για τους πράσινους σε αναμέτρηση με σαφέστατα υψηλότερο βαθμό δυσκολίας. Ο Παναθηναϊκός απέφυγε να ηττηθεί για δεύτερη φορά από τους Λιθουανούς μένοντας μακριά από μπελάδες στον όμιλο κάτι που κυρίως χρωστάει στον Αμερικανό πάουερ φόργουορντ. Ο Γκιστ που έκανε ίσως το καλύτερο παιχνίδι της ζωής του σημείωσε 24 πόντους (7/10 δίποντα, 2/4 τρίποντα και 4/7 β.), μάζεψε 6 ριμπάουντ, αλλά ακόμα έκλεψε 5 φορές την μπάλα (!) και μοίρασε 3 μπλοκ με τα 3 λάθη να μην αποτελούν σοβαρή κηλίδα στην απόδοση του.



8) Το μυστήριο

Τι συμβαίνει στη Μακάμπι με τη χρησιμοποίηση του Άλεξ Τάιους; Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ με το ισραηλινό διαβατήριο έχει αγωνιστεί ελάχιστα φέτος με τον χρόνο συμμετοχής του να είναι κατά μέσο όρο 4 λεπτά ενώ παράλληλα σε 21 λεπτά συνολικά μετρά μόνο 2 πόντους και 3 ριμπάουντ.

9) Fun-to-watch

Ο αγαπημένος (αλλά και ψυχοβγαλτικός όπως την προηγούμενη αγωνιστική) τρόπος με τον οποίο ο Ολυμπιακός φτάνει συχνά στη νίκη. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν για ακόμα μια φορά με ανατροπή στην έδρα της Μάλαγα και διατήρησαν το αήττητο μετρώντας 6 σερί νίκες! Οι Πρωταθλητές Ευρώπης καταφέρνουν κάτι μοναδικό αφού αποσπούν το ροζ φύλλο ανεξαρτήτου έδρας και κυρίως και σε παιχνίδια που δεν έχουν παίξει στη μεγαλύτερη διάρκεια καλό μπάσκετ. Σαν να φτάνει δηλαδή ένα καλό 5λεπτο, ένα επιθετικό ξέσπασμα για να σιγουρέψει το αποτέλεσμα. Δανείζομαι δύο εύστοχες διαπιστώσεις που γράφτηκαν στο topic του Ολυμπιακού:

QUOTE(rchos @ Nov 22 2013, 22:09 ) *
Πάντως όπως διάβασα και κάπου αλλού σε μια ανάλυση από το εξωτερικό ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή τρομάζει κάποιους περισσότερο και από την Ρεάλ γιατί κερδίζει παίζοντας 5λεπτα.

Αυτό αγχώνει κόσμο για το τι θα γίνει όταν τα 5λεπτα γίνουν 20λεπτα.


QUOTE(spysta @ Nov 22 2013, 22:56 ) *
βλεπω πολλα χρονια μπασκετ ...ειδικα στην Ευρωπη ΔΕΝ θυμαμαι αλλη ομαδα με τετοιο μενταλιτι.
o OΣΦΠ το εχει χτισει λιθαρακι λιθαρακι και αυτη τη στιγμη απολαμβανει το γεγονος οτι ακομα και στο -15 ΞΕΡΕΙ οτι μπορει να το γυρισει .. και στα πρωτα 2-3 καλαθια σερι ΞΕΡΕΙ και ο αντιπαλος οτι το ματς γυρναει και αρχιζουν να κανουν λαθη απανωτα ή να τους οδηγει ο ΟΣΦΠ με τρομερη αμυνα σε αυτα.

φοβερο πραγμα.


10) Talk of the town
Οι απανωτοί τραυματισμοί της Γαλατασαράι δεν της δημιούργησαν τελικά μεγάλο πρόβλημα στην φετινή Ευρωλίγκα αφού τα κενά αναπληρώθηκαν έγκαιρα και με εξαιρετικές μεταγραφές όπως αυτή του Μαλίκ Χέρστον που στην Τουρκία ευελπιστούν να αγγίξει τα στάνταρντ της θητείας του στη Σιένα. Η μεταγραφή όμως που έχει κάνει μεγάλη εντύπωση στην μπασκετική Ευρώπη είναι αυτή του Βρετανού σέντερ Ποπς Μενσά-Μπονσού που σε τέσσερις αγώνες μετρά 15 πόντους μέσο όρο, αλλά και 12,3 ριμπάουντ (!!) επιδόσεις που θα ζήλευε και ο πρώτος ριμπάουντερ της διοργάνωσης Τζόφρι Λοβέρν. Ο Μενσά-Μπονσού που κάνει την επανεμφάνιση του στη διοργάνωση 4 χρόνια μετά την τελευταία του παρουσία με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας φαίνεται πως είναι ένα από τα «λαβράκια» των φετινών μεταγραφών και λογικά θα υπάρχει επιθυμία της Γαλατασαράι να τον διατηρήσει στο ρόστερ και μετά την επιστροφή του Νέιτ Τζαβάι.

bbplayer
μωρέ μπράβο όρεξη!!! ohmy.gif ohmy.gif

πολύ ωραία δουλειά πάντως thumbsup.gif
Zoys
QUOTE(bbplayer @ Nov 23 2013, 22:36 ) *
μωρέ μπράβο όρεξη!!! ohmy.gif ohmy.gif

πολύ ωραία δουλειά πάντως thumbsup.gif

Να 'σαι καλά. Η όρεξη και η αγάπη για το μπάσκετ είναι άλλωστε η κινητήρια δύναμη με την οποία το forum διατηρείται σε υψηλό επίπεδο και εξελίσσεται. Όχι μόνο από τους moderators και τον admin, αλλά και από τα μέλη που γράφουν στο forum. blove.gif
Zoys
Week 7

1) Η ματσάρα
Δύσκολο να ξεχωρίσεις αποκλειστικά έναν αγώνα κι έτσι θα σταθούμε σε δύο παιχνίδια που είχαν συναρπαστική εξέλιξη.

-Ξεκινάμε χρονολογικά με το ντέρμπι ανάμεσα στον Ερυθρό Αστέρα και τη Μακάμπι Τελ-Αβίβ στη Σερβία. Το πρώτο ημίχρονο ήταν πραγματικό ντέρμπι και χρειάστηκε η επανάληψη για να καταφέρει η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ να αποκτήσει μια καλή διαφορά στο σκορ καταφέρνοντας μάλιστα στα μέσα της 3ης περιόδου να προηγείται με 37-50. Και στο ξεκίνημα του τελευταίου δεκαλέπτου με 46-63! Οι Σέρβοι όμως δεν το έβαλαν κάτω και ξεκίνησαν την αντεπίθεση τους στην 4η περίοδο όπου και έφτασαν μια ανάσα από τη νίκη. Η αστοχία όμως του ΝτεΜάρκους Νέλσον στις δύο τελευταίες προσπάθειες του αστέρα σε συνδυασμό με τις 2/4 βολές του Μπλου που σχημάτισαν και το τελικό 78-76 έδωσαν την νίκη στη Μακάμπι και περιόρισαν τις πιθανότητες του Αστέρα για πρόκριση στην επόμενη φάση. Σημειωτέον, ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα σημειώνοντας 22 πόντους με 9/10 δίποντα!



-Πάμε και στο άλλο μεγάλο ματς του ομίλου, αυτό ανάμεσα στην Λαμποράλ Κούτσα και τον Παναθηναϊκό. Το πρώτο ημίχρονο δεν σηκώνει πολύ σχολιασμό με τους Ισπανούς να εκδικούνται για το ρεσιτάλ τριπόντων του Παναθηναϊκού στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση στην Κύπρο με ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό τιμωρώντας την περιφερειακή άμυνα των πρασίνων με το ίδιο νόμισμα. Οι παίκτες του Σκαριόλο σούταραν με ποσοστό που στο πρώτο ημίχρονο άγγιζε το 90% γι’ αυτό δεν είναι τόσο παράλογο που έφτασαν να προηγούνται ακόμα και με 20 πόντους (50-30) στο τέλος της δεύτερης περιόδου. Στο δεύτερο ημίχρονο, η βασκική καταιγίδα από τα 6,75 κόπασε όπως ήταν λογικό και η ελληνική ομάδα έτρεξε την αντεπίθεση της μετατρέποντας ένα παιχνίδι για ένα ρόλο σε ντέρμπι για γερά νεύρα με σπουδαίες εμφανίσεις από Διαμαντίδη (19 π. με 5/8 τρίπ.) και Ματσιούλις (19 π. με ¾ δίπ. και 3/5 τρίπ.). Οι Ισπανοί όμως έδειξαν μεγαλύτερη ψυχραιμία στις τελευταίες στιγμές δείχνοντας να ξεπερνούν το αρχικό σοκ φτάνοντας στη δύσκολη τελικά επικράτηση με 79-77 ξεφεύγοντας από μπελάδες στον όμιλο. Μικρό το κακό για τον Παναθηναϊκό, αφού η Μακάμπι δούλεψε για την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη αυτή την αγωνιστική νικώντας στο Βελιγράδι και επιτρέποντας στους πράσινους να είναι μόνοι τους στην 4η θέση με 3 νίκες.



2) Η απογοήτευση
Η συντριβή της Λιέτουβος Ρίτας από την Λοκομοτίβ Κουμπάν μέσα στην έδρα της πρώτης. Το τελικό σκορ (53-84) και η διαφορά που άγγιξε τους 31 πόντους μιλούν από μόνα τους. Οι Λιθουανοί πάγωσαν επιθετικά μετά τα πρώτα 15 λεπτά και παραδόθηκαν με κάτω τα χέρια στην ανώτερη ρωσική ομάδα. Αλλά, διάολε, η διαφορά των δύο ομάδων δεν είναι δα και για 30 πόντους. Η ομάδα του Ντιρκ Μπάουερμαν έχασε για 6η συνεχόμενη φορά και παρ’ ότι είναι ήδη αποκλεισμένη από τη συνέχεια δεν δικαιολογείται αυτή η εικόνα.



3) Boombaa
Το ένστικτο της επιβίωσης έχει βάλει σε λειτουργία η Σιένα καθώς αν και οι περισσότεροι πιστέψαμε ότι η μέχρι τέλους προσπάθεια για τη νίκη στο προηγούμενο ματς με αντίπαλο την Γαλατασαράι ήταν το κύκνειο άσμα της Μοντεπάσκι, οι Ιταλοί με ηγέτη τον Ντένιελ Χάκετ (15 πόντοι και 10 ασίστ!), αλλά και τον επανακάμψαντα Σπένσερ Νέλσον (14 π., 5 ριμπάουντ) σε καλή βραδιά επικράτησαν της Μπάγερν με 71-62 διατηρώντας ζωντανές τις ελπίδες της στον όμιλο. Αν στην επόμενη αγωνιστική η ομάδα του Μάρκο Κρέσπι επικρατήσει της Ζιέλονα Γκόρα, δεν αποκλείεται να μπει στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με ψυχολογία… καμικάζι και να το αντιμετωπίσει σαν τελικό.



4) Ο αναπάντεχος πρωταγωνιστής
Η Μπαρτσελόνα παρ’ ότι έχει χάσει πολύτιμο έδαφος στο Ισπανικό Πρωτάθλημα (έχοντας γκελάρει στις δύο τελευταίες αγωνιστικές αρχικά στην έδρα της Μπιλμπάο και έπειτα σε αυτήν της Ομπραντόιρο) η πορεία της στην Ευρώπη είναι σαφέστατα καλύτερη. Οι Καταλανοί επικράτησαν της Φενερμπαχτσέ στο γήπεδο τους με 94-81 υποχρεώνοντας την ομάδα του Ομπράντοβιτς στην πρώτη της ήττα στη διοργάνωση και βάζοντας πλώρη για πρωτιά. Το βραβείο θα μοιραστεί αρχικά στην μαγική εμφάνιση του Μπόστιαν Νάχμπαρ. Ο Σλοβένος πάουερ φόργουορντ σημείωσε 23 πόντους (4/6 δίπ. Και 3/5 τρίπ.) ενώ μάζεψε 9 ριμπάουντ, ανάμεσα στα οποία τα 7 ήταν επιθετικά! Κέρδισε, ακόμα, 7 φάουλ και παρά τα 4 λάθη του άγγιξε τον αριθμό 31 στο ranking που του χάρισε και το βραβείο του MVP της αγωνιστικής.





Δευτερευόντως, «αναπάντεχος ήρωας» της αγωνιστικής ο επίσης παίκτης των μπλαουγκράνα Κώστας Παπανικολάου. Ο Έλληνας φόργουορντ πραγματοποίησε την πιο πειστική του εμφάνιση με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα με μεγάλη ευστοχία και αποτελεσματικότητα (18 πόντοι με 5/8 δίπ. και 2/2 τρίπ.) μαζεύοντας επίσης 6 ριμπάουντ.

5) Ο ήρωας
Ο Βιντένις Λιπκέβιτσους της Ζαλγκίρις Κάουνας εκτός από το μεστό παιχνίδι που πραγματοποίησε στο χθεσινοβραδινό παιχνίδι με την Αρμάνι Μιλάνο ήταν ο άνθρωπος που «κλείδωσε» την επικράτηση των Λιθουανών προσφέροντας παράλληλα προβάδισμα για την πρόκριση στο TOP 16 της διοργάνωσης. Με το σκορ στο 73-71 υπέρ της ομάδας του Στομπέργκας και το χρονόμετρο να γράφει 3,9 δεύτερα για την ιταλική ομάδα ο Τζεντίλε αναλαμβάνει την επαναφορά. Ο Ιταλός επιλέγει να πασάρει προς τον Λάνγκφορντ τον οποίο όμως έχει μαρκάρει υποδειγματικά ο Λιπκέβιτσους ο οποίος του κλέβει και την μπάλα. Ο 24χρονος φόργουορντ διατηρεί την κατοχή και πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του τη σπουδαία νίκη.



6) Ο αγνοούμενος

Η Φενερμπαχτσέ βρέθηκε από νωρίς να υπολείπεται της Μπαρτσελόνα με μεγάλη διαφορά και σε αυτό δεν ευθυνόταν μόνο η σίγαση των όπλων του Μπογκντάνοβιτς και του Κλέιζα, αλλά και η τραγική επίδοση των σέντερ της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Κι αν ο Βίντμαρ κατάφερε να κρατήσει τα προσχήματα προσφέροντας 4 πόντους και ισάριθμα ριμπάουντ το ίδιο δεν συνέβη με τον Λούκα Ζόριτς που πραγματοποίησε τη χειρότερη επίδοση της χρονιάς. Ο Κροάτης αστόχησε και στις 5 προσπάθειες του στον αγώνα παραμένοντας στο 0, υπέπεσε σε 6 λάθη και έκανε νωρίς 4 φάουλ σε περίπου 16 λεπτά συμμετοχής. Το χειρότερο ranking της χρονιάς έγραψε… -14!

7) Ο σωματοφύλακας

Ο Νικ Κάνερ-Μέντλεϊ που βρίσκεται φέτος σε εκπληκτική κατάσταση πραγματοποίησε ακόμα ένα εξαιρετικό ματς στην εκτός έδρας επικράτηση της Μάλαγα επί της Ζιέλονα Γκόρα με 84-67. Ο αμερικανός φόργουορντ εκτός από τους 18 πόντους και τα 6 ριμπάουντ πρόσθεσε στα στατιστικά του ακόμα 4 κλεψίματα, αλλά και 3 τάπες!

8) Το μυστήριο

Πόσο πιο clutch πρέπει να εμφανιστεί ο Διαμαντίδης για να φτάσει ο Παναθηναϊκός στη νίκη σε ένα δύσκολο παιχνίδι;

9) Fun-to-watch

Ο παίκτης-ορχήστρα της Αρμάνι Μιλάνο Κέιθ Λάνγκφορντ. Μπορεί οι Ιταλοί να ηττήθηκαν στην έδρα της Ζαλγκίρις Κάουνας, ο Αμερικανός γκαρντ έκανε ακόμα ένα εκπληκτικό ματς. Στην καλύτερη εφετινή του εμφάνιση ο Λάνγκφορντ σταμάτησε στους 29 πόντους με 6/9 δίποντα, 3/9 τρίποντα και 8/12 βολές. Το σόου συμπληρώθηκε με 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ και (wait for it) 13 κερδισμένα φάουλ!! Respect.

10) Talk of the town

Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας διέψευσε για ακόμα μια φορά την ονομασία του – δυσκολεύτηκα να αποφύγω το κλισέ. Η αναμέτρηση ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Γαλατασαράι σημαδεύτηκε από μια πιο… προσωπική μάχη. Με ένα τρίλεπτο να απομένει για την ολοκλήρωση του αγώνα ο οποίος είχε κριθεί προ πολλού υπέρ των ερυθρόλευκων (εκείνη την ώρα ήταν στο 70-44) ο Μίρζα Μπέγκιτς έριξε μια αγκωνιά στον σέντερ των Τούρκων Ποπς Μενσά-Μπονσού με αποτέλεσμα ο ήδη «φορτωμένος» απ’ ότι φάνηκε Βρετανός να απαντήσει με γροθιά στο πρόσωπο του Σλοβένου. Ο Μπέγκιτς απάντησε με τη σειρά του, ο Μενσά-Μπονσού τον κυνήγησε για το δικό του κροσέ, τα πνεύματα οξύνθηκαν, παίκτες μπήκαν στη μέση και το γήπεδο, που δεν ήθελε και πολύ φυσικά για να τιναχτεί στον αέρα, πήρε φωτιά. Απολογισμός η αποβολή των δύο παικτών, αλλά και του Γιώργου Πρίντεζη που μπήκε στη μέση και έριξε και μια-δυό «ψιλές» στο τέλος, αν και ουσιαστικά μάλλον τζάμπα την πλήρωσε. Το αγωνιστικό «talk of the town», το 17-0 σε Ελλάδα και Ευρώπη που τρέχουν οι Πρωταθλητές Ευρώπης είναι νομίζω το γεγονός που πρέπει να στεκόμαστε και όχι οι απαράδεκτες συμπεριφορές των Μπέγκιτς και Μενσά-Μπονσού.
Zoys
Week 8

1) Η ματσάρα
Το "παιχνίδι της εβδομάδας", όπως το όρισε και πριν την έναρξη της αγωνιστικής απόλυτα εύστοχα η Ευρωλίγκα, ανάμεσα στην Μπάγερν Μονάχου και τον Ολυμπιακό. Η ελληνογερμανική μονομαχία αποτέλεσε μια πραγματικά διαφήμιση για το ευρωπαϊκό μπάσκετ και τη διοργάνωση φυσικά με το τελικό σκορ (103-105!!) να θυμίζει χωρίς υπερβολή αγώνα NBA. Οι ερυθρόλευκοι πέρασαν δια πυρός και σιδήρου από την καυτή και άκρως μπασκετική έδρα της Μπάγερν με ηγετικές εμφανίσεις των Σπανούλη (24 π., 7 ασίστ) και Περπέρογλου (25 π., 4 ριμπ.) και υπερπολύτιμη την παρουσία του Μπράιαντ Ντάνστον κάτω από το καλάθι με τον Αμερικανό να σημειώνει 13 πόντους και να μαζεύει 7 ριμπάουντ. Οι Γερμανοί πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις να κερδίσουν τους Πρωταθλητές Ευρώπης (και παράλληλα να πετύχουν μια νίκη που όμοια δεν έχει να επιδείξει η ιστορία του μπασκετικού τμήματος), αλλά το τρίποντο του Χέικο Σαφάρτζικ στο τελευταίο δευτερόλεπτο δεν βρήκε στόχο με αποτέλεσμα ο αποφασισμένος Ολυμπιακός να διευρύνει το αήττητο σερί του πετυχαίνοντας ακόμα μια σημαντική νίκη. Ο Γερμανός γκαρντ πάντως έκανε ένα από τα καλύτερα ματς της καριέρας του ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με 21 πόντους και 5/8 τρίποντα ενώ ακολούθησαν για την ομάδα του Πέσιτς ο Ντιλέινι που τα έκανε όλα (22 πόντοι, 6 ασίστ, 10 κερδισμένα φάουλ!) και ο σέντερ Τζον Μπράιαντ με 16 πόντους και 6 ριμπάουντ. Κατά την ταπεινή μου άποψη ήταν το καλύτερο παιχνίδι της χρονιάς μέχρι στιγμής.



2) Η απογοήτευση

Η Ουνικάχα Μάλαγα που παρά την εύκολη εκτός έδρας επικράτηση στην Πολωνία επί της Ζιέλονα Γκόρα την προηγούμενη αγωνιστική επέστρεψε στις ήττες αφού γνώρισε νέα απώλεια βαθμών στην έδρα της Γαλατασαράι παρ' ότι ήταν καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο. Οι Ισπανοί δεν συνέχισαν το ίδιο καλά και στην επανάληψη όπου η Γαλατά ξεκίνησε την αντεπίθεση της χωρίς να βρει τόσο δυνατή αντίσταση από την ομάδα της Ανδαλουσίας που ηττήθηκε τελικά με 78-70. Η ομάδα του Πλάθα έφτασε τις 5 ήττες στη διοργάνωση και βρίσκεται στη βαθμολογία ισόβαθμη με την Μπάγερν, αλλά και τη Σιένα με τις οποίες θα παίξει στις δύο τελευταίες αγωνιστικές έχοντας γνωρίσει την ήττα και από τις δύο στον πρώτο γύρο. Είναι άραγε πιθανό να δούμε τους Ισπανούς να μένουν εκτός TOP 16;

3) Boombaa!
Η έκπληξη της εβδομάδας ήταν χωρίς αμφιβολία η μεγάλη νίκη της Μπάμπεργκ επί της Αναντόλου Εφές μέσα στην έδρα της ομάδας του Μαχμούτι. Οι Γερμανοί παρ' ότι στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου βρεθηκαν να χάνουν ακόμα και με 14 πόντους διαφορά, όχι απλά δεν παράτησαν το παιχνίδι, αλλά συνέχισαν στο δεύτερο μέρος ακόμα πιο δυνατά για να παίξουν ένα από τα τελευταία τους χαρτιά για την εξασφάλιση της 4ης θέσης στον όμιλο. Και τα κατάφεραν! Οι παίκτες του Κρις Φλέμινγκ έτρεξαν ένα εκπληκτκό επί μέρους σκορ στο δεύτερο ημίχρονο με αποκορύφωμα την τέταρτη και τελευταία περίοδο στην οποία σημείωσαν 32 πόντους (!) δηλώνοντας ξεκάθαρα ποια ομάδα ήταν πιο διψασμένη και αποφασισμένη για τη νίκη. Κορυφαίοι για τους Γερμανούς ο μαγικός Τζαμάρ Σμιθ (18 π. με 4/5 τρίποντα!), ο Ντ΄Ορ Φίσερ (13 π., 5 ριμπ. και 4 τάπες), ο Γκαβέλ με 13 πόντους και 3 ασίστ, αλλά και οι Ζακ Ράιτ (9 π., 7 ασίστ) και Ρακίμ Σάντερς (9 π., 7 ριμπ.). Η αποτελεσματικότητα του Hopson (18 π.) και η εκτελεστική δεινότητα του Βασιλειάδη (18 π. και 4/6 τρίποντα) δεν έσωσαν την μέτρια γενικά εικόνα της ομάδας παρά το ξέσπασμα στα μέσα του παιχνιδιού. Η Μπάμπεργκ πλέον ισοβαθμεί με τη Ζαλγκίρις που ηττήθηκε από το Στρασβούργο στη Γαλλία και το παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες την τελευταία αγωνιστική της regular season πιθανότατα θα κρίνει ποια από τις δύο θα πάρει το εισιτήριο για τη συνέχεια.



4) Ο αναπάντεχος πρωταγωνιστής
Ο "dominant" Στράτος Περπέρογλου στη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπάγερν στο Μόναχο. Ο Έλληνας σμολ φόργουορντ έκλεψε την παράσταση στο ματς της Πέμπτης πραγματοποιώντας την καλύτερη του εμφάνιση όχι μόνο με τη φανέλα του Ολυμπιακού, αλλά την κορυφαία προσωπική του επίδοση στην Ευρωλίγκα. Με εξαιρετικά ποσοστά (6/6 δίποντα, 3/6 τρίποντα και 4/5 βολές) έφτασε τους 25 πόντους και άγγιξε τον αριθμόρ 28 στο σύστημα αξιολόγησης με την πολύπλευρη προσφορά του αφού πρόσθεσε ακόμα 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο, 4 κερδισμένα φάουλ και μόλις 1 λάθος σε παραπάνω από 25 λεπτά συμμετοχής.



5) Ο ήρωας
Το βραβείο μας θα χωριστεί σε δύο κομμάτια για να είμαστε δίκαιοι.


α)Κι όμως είναι ακόμα ζωντανή. Ο λόγος για τη Σιένα που μπορεί να δυσκολεύτηκε μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο να κάμψει την αντίσταση της Ζιέλονα Γκόρα κατάφερε να... κλέψει τελικά τη νίκη και να κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες της για πρόκριση στους 16. Οι Ιταλοί εξασφάλισαν τελικά τη νίκη στο ντέρμπι με τους Πολωνούς με τρίποντο, όχι του Ντάνιελ Χάκετ, αλλά του Τζέφρι Βιτζιάνο! Ο Ιταλός φόργουορντ έκανε πάλι το θαύμα του και πέτυχε το δεύτερο buzzer-beater της χρονιάς για λογαριασμό της Μοντεπάσκι αφού ευστόχησε σε προσπάθεια τριών πόντων 1 δευτερόλεπτο πριν τη λήξη του αγώνα διαμορφώνοντας το τελικό 60-59 λίγες εβδομάδες μετά το επίσης δικό του τελευταίο εύστοχο σουτ στο διπλό στην έδρα της Μάλαγα. Ο Βιτζιάνο είναι ένας παίκτης των 7,4 πόντων και 2,5 ριμπάουντ μέσο όρο στα 8 ματς που έχει δώσει με τη φανέλα της Σιένα. Ποιος μπορεί όμως να αμφισβητήσει ότι αποτελεί έναν εκ των δύο-τριών σημαντικότερων παικτών της ομάδας μετά από τέτοια μεγάλα σουτ;

β) Η δεύτερη νίκη των παικτών του Βινσάν Κολέ ήρθε με πανηγυρικό τρόπο επί της Ζαλγκίρις Κάουνας στο ματς της Πέμπτης ακόμα και αν οι Γάλλοι δεν έχουν τύχη για να προκριθούν στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκας. Μετά από ένα δυνατό ντέρμπι το Στρασβούργο έφτασε στην επικράτηση επί των Λιθουανών με το τελικό 77-76 να διαμορφώνει ο Λουίς Κάμπελ ευστοχώντας σε ένα μεγάλης δυσκολίας τρίποντο στην εκπνοή. Ο Αμερικανός γκαρντ σφράγισε με αυτόν τον τρόπο το καλύτερο του ματς στη φετινή Ευρωλίγκα πετυχαίνοντας συνολικά 15 πόντους με 5/7 τρίποντα έχοντας ακόμα μαζέψει 4 ριμπάουντ και μοιράσει 5 ασίστ.



6) Ο αγνοούμενος

Ο Κώστας Παπανικολάου και τα συνεχή του σκαμπανεβάσματα με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Ο Έλληνας φόργουορντ απογοήτευσε με την απόδοση του στη Γαλλία στο χθεσινό ματς επί της Ναντέρ (τελικά η Μπαρτσελόνα δεν είχε νέο καζο από τους Γάλλους και έφυγε με το διπλό) αφού έμεινα σε ρηχά νερά με μόλις 2 πόντους, 2 ασίστ και 1 λάθος στην 20λεπτη παρουσία του στο παρκέ. 1/2 δίποντα, 0/2 τρίποντα και 0/3 βολές δεν είναι ποσοστά που δικαιολογούν την επένδυση των Καταλανών ειδικά όταν ο αγώνας με τη Ναντέρ ήταν και ο πρώτος φετινός του Κώστα όπου δεν μάζεψε κανένα ριμπάουντ και οδήγησε το ranking του στην αρνητική τιμή -4.

7) Ο σωματοφύλακας

Όχι μόνο χθες, αλλά καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς ο Τζέφρι Λοβέρν αποτελεί το "μπετόν" της φροντ-λάιν της Παρτιζάν και γενικά του οικοδομήματος του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς. Ο Νο1 ριμπάουντερ της διοργάνωσης πραγματοποίησε ακόμα ένα εξαιρετικό ματς με 18 πόντους και 8 ριμπάουντ. Ο Γάλλος σέντερ δεν έμεινε εκεί αφού συμπλήρωσε στην απόδοση του 1 ασίστ, 2 κλεψίματα και 5 κερδισμένα φάουλ οδηγώντας (παρέα με τους πιστολέρο Μπογκντάνοβιτς και Μιλοσάβλιεβιτς φυσικά) την Παρτιζάν σε μια εύκολη επικράτηση επί της Μπουντιβέλνικ με 76-61. Οι Σέρβοι παρ' όλα αυτά φαίνεται να έχουν λίγες ελπίδες για να προκριθούν στην επόμενη φάση με τη Ναντέρ να έχει και πιο εύκολο πρόγραμμα, αλλά και μια νίκη παραπάνω. Η ισοβαθμία πάντως ευνοεί την Παρτιζάν οπότε ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα.

8) Το μυστήριο

Γιατί Τζον Μπράιαντ κούρεψες την πλούσια κόμη σου; Πώς μπορείς να παίρνεις μια τέτοια απόφαση αλλοιώνοντας το στυλ που αγαπήσαμε σε σένα; Ποιες σκοτεινές δυνάμεις σε οδήγησαν στην απόφαση να αποχωριστείς την cult αλογοουρά σου; unsure.gif

9) Fun-to-watch

Ο Ρούντι Φερνάντεζ και το MVP performance του στα πρώτα 8 παιχνίδια της Ευρωλίγκας που αποτελεί και ένα από τα κομβικά στοιχεία του εντυπωσιακού (από άποψης και αποτελεσμάτων και θεάματος) μπάσκετ που παίζει η Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ισπανός γκαρντ/φόργουορντ δείχνει να διανύει την πιο ώριμη φάση της καριέρας του μετρώντας μέσο όρο 13,6 πόντους με αξιοθαύμαστα ποσοστά ευστοχίας (64,5% στα δίποντα, 35,7% στα τρίποντα και 92,3% στις βολές!) και μεγάλη βελτίωση στο κομμάτι των ασίστ αφού μοιράζει κατά μέσο όρο 4,6. Ο ηγέτης της Ρεάλ μαζεύει ακόμα 3,3 ριμπάουντ και κλέβει 1,4 φορές την μπάλα ανά ματς.

10) Talk of the Town
Στον απόηχο του εκπληκτικού ματς ανάμεσα στην Μπάγερν και τον Ολυμπιακό δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και την παρουσία του παίκτη του ποδοσφαιρικού τμήματος της ομάδας του Μονάχου Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ στις κερκίδες του "Audi Dome". Ο Γερμανός ποδοσφαιριστής κατάλαβε απο πρώτο χέρι ότι στο μπάσκετ Πρωταθλητής Ευρώπης είναι ο Ολυμπιακός. Δείτε το στιγμιότυπο με τις αντιδράσεις του ποδοσφαιριστή στα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης από το επίσημο κανάλι της ΚΑΕ Ολυμπιακός.

Zoys
Week 9

1) Η ματσάρα
Το χθεσινοβραδινό παιχνίδι μεταξύ της Αρμάνι Μιλάνο και της Μπάμπεργκ στο PalaDesio ήταν το συναρπαστικότερο της αγωνιστικής. Οι Γερμανοί ξεκίνησαν φουριόζοι το παιχνίδι και προηγήθηκαν πολύ γρήγορα με διαφορά 9 πόντων (2-11) αιφνιδιάζοντας την ομάδα του Λούκα Μπάνκι στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Οι Ιταλοί ανέβασαν στροφές και παρ’ ότι δυσκολεύτηκαν να ισορροπήσουν την κατάσταση με την αποφασισμένη Μπάμπεργκ να πραγματοποιεί εμφάνιση-καμικάζι για να πάρει και αυτό το διπλό (μετά από τη νίκη στην Τουρκία επί της Εφές), έφτασαν να ισοφαρίσουν στα μέσα της 2ης περιόδου με 28-28. Μετά το μομέντουμ της ομάδας του Μιλάνου που τους έδωσε και μια διαφορά μέχρι και 4 πόντους στο 25’ (41-37), οι παίκτες του Κρις Φλέμινγκ έφεραν πάλι την κατάσταση σε οριακό σημείο στο σκορ οδηγώντας το παιχνίδι σε κατάσταση σκληρού ντέρμπι. Στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης ο μοιραίος παίκτης της Μπάμπεργκ αποδείχθηκε ο Ζακ Ράιτ ο οποίος έχασε λέι-απ στο τελευταίο κρίσιμο λεπτό του αγώνα, ενώ αστόχησε και στο τελευταίο σουτ της ομάδας του από τα 6,75 με το αμυντικό ριμπάουντ να μην εξασφαλίζεται τελικά από τον Ρακίμ Σάντερς (13 π., 4 ριμπ.), αλλά από τον Λάνγκφορντ (15 π., 6 ριμπ., 4 ασίστ) στα τελευταία τρία δευτερόλεπτα. Τελικό σκόρ: 74-73. Κορυφαίοι για την γηπεδούχο ομάδα που προκρίθηκε και μαθηματικά στο TOP-16 ήταν (εκτός του Λάνγκφορντ) ο Αλεσσάντρο Τζεντίλε που σημείωσε 16 πόντους και κέρδισε 7 φάουλ, αλλά και ο Γκάνι Λαβάλ (17 π., 10 ριμπ.). Για τους Γερμανούς που έχασαν πολύτιμο έδαφος στην μάχη της πρόκρισης, ψηλά πρώτοι σκόρερ αναδείχθηκαν ο «καινούργιος» Νόβισα Βελίτσκοβιτς (14 π.) και ο Άντον Γκαβέλ που σημείωσε 15 πόντους. Η Μπάμπεργκ, μετά και τη νίκη της Ζαλγκίρις επί της Εφές με 65-63, θέλει στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής με τους Λιθουανούς νίκη με παραπάνω από 10 πόντους έτσι ώστε να πάρει την τελευταία στιγμή την πρόκριση για το TOP-16. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Γερμανοί μπορούν να ολοκληρώσουν την regular season με το κεφάλι ψηλά.



2) Η απογοήτευση

Η αποκαρδιωτική εμφάνιση της Λοκομοτίβ Κουμπάν στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και η ήττα με 63-82 σε έναν αγώνα που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ανταγωνιστικό ματς. Οι παίκτες του Πασούτιν παρ’ ότι έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση όντας δεύτεροι στον τέταρτο όμιλο παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και δεν θύμισαν σε τίποτα την ομάδα που επικράτησε των Πρωταθλητών Ελλάδας στην πρώτη φάση. Ο επιβλητικός Παναθηναϊκός σε άμυνα κι επίθεση άφησε λίγα περιθώρια στους Ρώσους να κάνουν το παιχνίδι τους με αποκορύφωμα την δεύτερη περίοδο στην οποία πέτυχαν μόλις 7 πόντους. Απογοήτευση όχι από ελληνικής πλευράς φυσικά αφού η νίκη του Παναθηναϊκού στο Κράσνονταρ και η ευκολία με την οποία αυτή ήρθε για τους πράσινους μόνο καλό νέο μπορεί να είναι για την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη που δείχνει ικανή να μπει στην επόμενη φάση, αλλά και τη συνέχεια της σεζόν πιο δυνατά και πειστικά απ’ ότι στην… περιπετειώδη regular season της διοργάνωσης.

3) Boombaa
Η δεύτερη ήττα της Φενερμπαχτσέ στη φετινή Ευρωλίγκα είχε θύτη την Παρτιζάν. Οι Σέρβοι πήραν την Πέμπτη το σπουδαιότερο ροζ φύλλο της χρονιάς επικρατώντας της θεωρητικά ανώτερης ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με 77-79 έχοντας μάλιστα μόλις 4 παίκτες να τραβούν κουπί στο σκοράρισμα και ως γνωστόν τον Βέστερμαν εκτός αγωνιστικής δράσης. Συγκεκριμένα τους συνήθεις υπόπτους Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς (18 π. μαζί με 5 ριμπάουντ και ισάριθμες ασίστ), Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (19 π., 4 ριμπάουντ και 5 ασίστ), Τάρενς Κίνσεϊ (20 π., 4 ασίστ και 5 κλεψίματα!) και, τέλος, τον Τζόφρι Λοβέρν (18 π., 5 ριμπάουντ). Από την ομάδα του «Ζοτς» την παράσταση έκλεψε για ακόμα μια φορά ο Έμιρ Πρέλντζιτς και η πολύπλευρη προσφορά του (21 π., 6 ριμπ., 7 ασίστ), αλλά και οι Λούκα Ζόριτς (14 π.) και Μπο ΜακΚάλεμπ (11 π., 5 ριμπ., 6 ασίστ, 4 κλεψίματα). Η ομάδα του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς πήρε αέρα διψήφιας διαφοράς από νωρίς. Χαρακτηριστικά, το 6ο λεπτό η Παρτιζάν ήταν στο 9-23 ενώ στο τέλος της πρώτης περιόδου στο 17-30. Η Φενερμπαχτσέ γύρισε το παιχνίδι και στην τρίτη περίοδο πήρε το πάνω χέρι στο σκορ. Η Παρτιζάν δεν πτοήθηκε και συνέχισε το παιχνίδι περισσότερο αποφασισμένη φτάνοντας τελικά στη δύσκολη και ταυτόχρονα μεγάλη νίκη που αν όλα πάνε καλά την τελευταία αγωνιστική και η Ναντέρ δεν φυλάει κάποια καινούργια έκπληξη, μπορεί να της εξασφαλίσει το εισιτήριο για τους 16 της Ευρωλίγκας αφού προηγείται στην ισοβαθμία με τους Γάλλους.



4) Ο αναπάντεχος πρωταγωνιστής

Ο Σέρβος φόργουορντ( -σέντερ; ) Ζόραν Έρτσεγκ που στην εύκολη επικράτηση της Γαλατασαράι επί της Ζιέλονα Γκόρα με 76-57 έκανε το καλύτερο του παιχνίδι σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού (αλλά και του Πανιωνίου) σημείωσε 19 πόντους χωρίς μάλιστα να ευστοχήσει σε τρίποντο, παρά μόνο με 6/7 δίποντα και 7/7 βολές. Επίσης, μάζεψε 5 ριμπάουντ και μοίρασε 3 ασίστ κλέβοντας, ακόμη, μια φορά την μπάλα. Κερασάκι στην τούρτα τα 7 κερδισμένα φάουλ. Μπορεί άραγε να αποτελέσει αυτή η εμφάνιση την αναγέννηση του Ζόραν Έρτσεγκ;

5) Οι ήρωες

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει αγνοώντας τη λέξη «ήττα» στην Ευρωλίγκα επικρατώντας και στο 9ο παιχνίδι της διοργάνωσης με αντίπαλο τη Σιένα στο άδειο λόγω τιμωρίας ΣΕΦ. Οι ερυθρόλευκοι έφτασαν στη νίκη με – μαντέψτε – ανατροπή του τελευταίου πενταλέπτου. Πρωταγωνιστές της επικράτησης της ομάδας του Μπαρτζώκα οι Βασίλης Σπανούλης (16 π.) και Στράτος Περπέρογλου (18 π.) που σημείωσαν δύο καθοριστικά τρίποντα στο τελευταίο δίλεπτο για να σφραγίσουν τη νίκη του Ολυμπιακού.

6) Ο αγνοούμενος

Ο Νίχαντ Τζέντοβιτς στη νέα ήττα της Μπάγερν Μονάχου από τη Μάλαγα στην Ισπανία. Ο Βόσνιος σούτινγκ γκαρντ έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό πετυχαίνοντας σε κάτι λιγότερο από 25 λεπτά μόλις 4 πόντους (2/4 δίποντα, ο/3 τρίποντα), μάζεψε 1 ριμπάουντ, μοίρασε 1 ασίστ, υπέπεσε σε 4 λάθη και δέχθηκε κι ένα μπλοκ. Η ομάδα του Πέσιτς θα είχε μάλλον καλύτερη τύχη στην έδρα της Μάλαγα με τον Τζέντοβιτς των 12,3 πόντων.

7) Ο σωματοφύλακας

Το πέμπτο ματς του Γκάνι Λαβάλ με τη φανέλα της Αρμάνι Μιλάνο για τη διοργάνωση της Ευρωλίγκας ήταν μακράν το καλύτερο του Αμερικανού σέντερ. Ο Λαβάλ ήταν σε εκπληκτική βραδιά σημειώνοντας 17 πόντους (6/8 δίπ. και 5/5 βολές) και μαζεύοντας 10 ριμπάουντ! Εκτός από τα καρφώματα που τράνταξαν τα αντίπαλα καλάθια έκλεψε επίσης μία φορά την μπάλα και μοίρασε τρία μεγαλοπρεπή μπλοκ στους αντιπάλους του.

8) Το μυστήριο

Τι είναι τελικά ο Πρέλντζιτς; Ο διάδοχος του Διαμαντίδη ή μήπως ο διάδοχος του… Μποντιρόγκα; Οι συγκρίσεις έχουν ήδη αρχίσει και όχι άδικα με την εικόνα που παρουσιάζει ο… πόιντ-φόργουορντ στη Φενερμπαχτσέ μετά την έλευση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Και σε μια τέτοια σχεδόν προκλητική ερώτηση ούτε ο ίδιος ο Ζοτς νομίζω ότι μπορεί να δώσει την απάντηση. Η ιστορία είναι η μόνη που θα κρίνει αν ο Πρέλντζιτς έχει πράγματι τα φόντα να ανταγωνιστεί δύο από τους πιο σπουδαίους παίκτες του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

9) Fun-to-watch
Η παλιά φουρνιά ψηλών από τη μία, η καινούργια από την άλλη. Ο 34χρονος Ντάριους Λαβρίνοβιτς περνάει αναμφίβολα τη δεύτερη νιότη του με τη φανέλα της Μπουντιβέλνικ την εφετινή σεζόν και χθες το απέδειξε για ακόμα μια φορά. 29 πόντοι (5/5 δίπ., 4/5 τρίποντα, 7/7 βολές), 10 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 μπλοκ και ισάριθμα λάθη, 6 κερδισμένα φάουλ εναντίον της Ναντέρ. Συνολικό ranking: 44!! Τι άλλο μπορούμε αν σχολιάσουμε;



Από την άλλη ο 22χρονος Νίκολα Μίροτιτς της Ρεάλ Μαδρίτης σε ακόμα μια dominant εμφάνιση-επιβεβαίωση ότι είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα. 22 πόντοι, 6 ριμπάουντ και 9 κερδισμένα φάουλ απέναντι στο Στρασβούργο με συνολική αξιολόγηση να αγγίζει τον αριθμό 35!! Νομίζω ότι η πόρτα του NBA είναι πιο ανοιχτή από ποτέ για τον ταλαντούχο παίκτη της Ρεάλ.

10) Talk of the town
Η τιμή που έκανε η ΤΣΣΚΑ στον παίκτη-θρύλο της ομάδας Θοδωρή Παπαλουκά στο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα. Ο Έλληνας πλέι-μέικερ έκλεισε πέρυσι την σπουδαία καριέρα του με τη φανέλα των Μοσχοβιτών την οποία θεωρεί όπως δήλωσε «οικογένεια». Με τη σειρά της η Ευρωλίγκα έφτιαξε και αυτή ένα βίντεο για να τιμήσει τον Παπαλουκά και την προσφορά του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Respect.

sacarame
Ότι θα κατάφερνε ο Έρ-Τσενγκ να συμπεριληφθεί στο ριπόρτ μας, ήταν κάτι που δεν το περίμενα...

Zoys
Week 10

1) Η ματσάρα
Η Σιένα και η Μάλαγα έπαιζαν τα ρέστα τους στο μεταξύ τους παιχνίδι για την τελευταία αγωνιστική της Ευρωλίγκας αφού όποια από τις δύο εξασφάλιζε τη νίκη θα προκρινόταν αυτόματα και στο TOP-16. Το παιχνίδι ξεκίνησε πολύ δυνατά με έμφαση στην άμυνα και από τις δύο πλευρές με το σκορ να κυμαίνεται σε ρυθμούς σκληρού ντέρμπι. Η Μάλαγα κατάφερε για ένα διάστημα στην δεύτερη περίοδο να μεταφράσει τη θεωρητική της υπεροχή και στην πράξη διαμορφώντας μια διαφορά των 10 πόντων (16-26) που ροκανίστηκε από τη μαχητική Σιένα μέχρι το τέλος της 3ης περίοδου. Το παιχνίδι οδηγήθηκε σε μια συναρπαστική τέταρτη περίοδο με τις δύο ομάδες να παλεύουν σε κάθε φάση γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε αύριο. Με το σκορ να βρίσκει τις δύο ομάδες ισόπαλες με 62-62 και 3,9 δευτερόλεπτα να απομένουν για τη λήξη των 24 η Μάλαγα επαναφέρει την μπάλα για να κλέψει τη νίκη στην εκπνοή χωρίς να χρειαστεί το πεντάλεπτο της παράτασης. Και έτσι συμβαίνει. Ο Τζέισον Γκρέιντζερ διασχίζει ταχύτατα το γήπεδο, φτάνει λίγο μετά την γραμμή του τριπόντου από τα δεξιά και εκτελεί τη Σιένα με… floater (με ταμπλό μάλιστα) γράφοντας το 62-64 υπέρ της Ουνικάχα και ταυτόχρονα ένα από τα πιο απίθανα buzzer-beater στην ιστορία της διοργάνωσης! Ο Γκρέιντζερ ήταν παράλληλα και από τους καλύτερους των νικητών με 13 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ ακολουθώντας τον Νικ-Κάνερ Μέντλεϊ που έκανε εξαιρετική δουλειά σημειώνοντας 20 πόντους και 6 ριμπάουντ. Για τους Ιταλούς που συνεχίζουν πλέον στο Eurocup από 14 πόντους σημείωσαν οι Οθέλο Χάντερ και Τζόσουα Κάρτερ.



2) Η απογοήτευση
Η Μπάμπεργκ είχε την ευκαιρία να πάρει την πρόκριση στο παιχνίδι Της 10ης αγωνιστικής με τη Ζαλγκίρις γνωρίζοντας στο ημίχρονο (όταν και ολοκληρώθηκε το Εφές-Ρεάλ με νίκη των Ισπανών) ότι τους αρκούσε απλή νίκη χωρίς την επιδίωξη διαφοράς. Παρ’ ότι ξέφυγαν στο σκορ δύο φορές στο παιχνίδι (στη 2η περίοδο με 30-21 και στην 3η περίοδο με 60-53) οι Λιθουανοί έβρισκαν πάντοτε τις απαντήσεις για να επιστρέψουν. Η τέταρτη περίοδος οδήγησε το παιχνίδι στο να κριθεί στις τελευταίες στιγμές με το τρίποντο του Τζαμάρ Σμιθ στο τελευταίο λεπτό να βρίσκει γρήγορα απάντηση από τις εύστοχες βολές του Γιασικέβιτσους που διαμόρφωσαν και το τελικό 80-84 χαρίζοντας την πρόκριση στη Ζαλγκίρις. Οι 16 πόντοι και οι 8 ασίστ του Άντον Γκαβέλ δεν ήταν αρκετοί για την ομάδα του Κρις Φλέμινγκ και το ίδιο ισχύει για τους 14 πόντους και τα 6 ριμπάουντ του Ρακίμ Σάντερς. Από πλευράς νικητών, ο Τζάστιν Ντέντμον πρόσθεσε ακόμα ένα σπουδαίο ματς στη συλλογή του αφού πέτυχε 26 πόντους, μάζεψε 7 ριμπάουντ και έκλεψε 4 φορές την μπάλα! Οι Γερμανοί έχασαν τελικά την μεγάλη ευκαιρία να προκριθούν και μάλιστα σαν 3οι αφού είχαν προβάδισμα στην ισοβαθμία με την Αναντόλου Εφές παρ’ ότι είχαν πείσει με την αξιοπρεπή παρουσία τους ότι άξιζαν να συνεχίσουν.



3) Boombaa
Η άνετη επικράτηση της Μακάμπι επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ με 55-68 μια εβδομάδα μάλιστα μετά την εκπληκτική εμφάνιση των πρασίνων στο Κράσνονταρ. Σκωτσέζικο ντους δηλαδή για την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη. Το παιχνίδι άρχισε να φεύγει από τον έλεγχο της ελληνικής ομάδας από το τέλος της πρώτης περιόδου όταν η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ έχτισε μια διαφορά της τάξης των 9 πόντων (14-23). Η συνέχεια δεν είχε κάποια αλλαγή αφού ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να αδυνατεί να βρει λύσεις απέναντι στη Μακάμπι που έκλεισε το ημίχρονο με διαφορά 11 πόντων και το σκορ να γράφει 27-36. Η αδυναμία του «τριφυλλιού» να ανακάμψει εκδηλώθηκε ακόμα πιο έντονα στο δεύτερο ημίχρονο όταν στο τέλος της τρίτης περιόδου και με τη διαφορά να αγγίζει τους 23 πόντους (!) είχε ήδη παραδοθεί στις ορέξεις των Ισραηλινών. Το μόνο που κατάφερε ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο δεκάλεπτο ήταν η μείωση του μεγέθους της διαφοράς, δημιουργώντας νέο προβληματισμό για την ευρωπαϊκή συνέχεια η οποία δεν μπορεί να έχει θετική εξέλιξη αν δεν υπάρξει άμεση βελτίωση. Από τους διασωθέντες των γηπεδούχων ο Στέφαν Λάσμε με 16 πόντους και 8 ριμπάουντ. Από τη Μακάμπι ξεχώρισαν οι Χίκμαν και Ίνκλις με 10 πόντους, ο Ντέιβιντ Μπλου με 13 πόντους και ο Ντέβιν Σμιθ με 7 πόντους και 6 ριμπάουντ.



4) Ο αναπάντεχος πρωταγωνιστής
Το γεγονός ότι το Στρασβούργο είχε εδώ και καιρό αποκλειστεί από τη συνέχεια της Ευρωλίγκας, αυτό δεν σήμαινε ότι δεν συνέχισε να παλεύει για το καλύτερο σε κάθε ματς. Έτσι, χθες, πέτυχε μια μεγάλη νίκη για την τιμή των όπλων απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο. Πρώτος σκόρερ της γαλλικής ομάδας ήταν ο Τιμ Αμπρομάιτις που φαίνεται να «ξύπνησε» στην τελευταία αγωνιστική. Ο Αμερικανός φόργουορντ σημείωσε 23 πόντους (με 6/11 δίπ. και 3/5 τρίποντα), μάζεψε 5 ριμπάουντ ενώ ακόμα στο ενεργητικό του πρόσθεσε 3 ασίστ, 2 λάθη και 2 τάπες. Η χθεσινή απόδοση του Αμπρομάιτις ήταν και με διαφορά η καλύτερη τη φετινή χρονιά.



5) Ο ήρωας
Ποιος άλλος φυσικά; Ο «δήμιος» της Σιένα Τζέισον Γκρέιντζερ που εξασφάλισε με το τρελό δίποντο του τελευταίου δευτερολέπτου το διπλό στη Φλωρεντία (και κατ’ επέκταση την πρόκριση στη φάση των 16) για λογαριασμό της Μάλαγα.



6) Ο αγνοούμενος

Κερασάκι στην τούρτα στην απογοητευτική εικόνα του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι με τη Μακάμπι Τελ-Αβίβ η εικόνα του Μάικ Μπατίστ. Ο άλλοτε σέντερ-σημαία του Παναθηναϊκού σε 5(μιση) λεπτά συμμετοχής κατάφερε μονάχα να αστοχήσει σε 2 δίποντα και να κάνει από ένα λάθος και ένα φάουλ απέχοντας πολύ από την εικόνα του «οδοστρωτήρα» στην εποχή που την ομάδα προπονούσε ο Ομπράντοβιτς.

7) Ο σωματοφύλακας

Ο Ερυθρός Αστέρας μας αποχαιρέτησε και θα συνεχίσει στο Eurocup, αλλά η τελευταία αγωνιστική συνοδεύτηκε από εμφατική νίκη μέσα στη Λιθουανία με 75-99 επί του… πτώματος της Λιέτουβος Ρίτας. Ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς που ανακηρύχθηκε και MVP της εβδομάδας έκανε ό,τι ήθελε και κυριάρχησε απόλυτα κάτω από τα καλάθια με 25 πόντους (11/13 δίποντα, 3/4 βολές), 11 ριμπάουντ ενώ ακόμα έβγαλε 3 ασίστ πάσες και σημείωσε 1 τάπα με μόνο αρνητικό τα 2 λάθη. Ο Σέρβος γίγαντας αποτέλεσε φέτος εκτός από τον ψηλότερο παίκτη της διοργάνωσης (2,21 αλλά μοιάζει σαν… 2,30) και μια διαρκή πηγή προβληματισμού για τις αντίπαλες άμυνες αφού τέτοιο ύψος δύσκολα αναχαιτίζεται.



8) Το μυστήριο

Η κατακόρυφη πτώση της Λοκομοτίβ Κουμπάν στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με την Λαμποράλ Κούτσα με αποτέλεσμα να ηττηθεί με 84-71. Χαρακτηριστικά, στο πρώτο εικοσάλεπτο οι Ρώσοι πέτυχαν 47 πόντους ενώ στην επανάληψη μόλις... 24.

9) Fun-to-watch

Μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου της Euroleague, οι δύο μοναδικές αήττητες ομάδες της διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός και η Ρεάλ καθίστανται αυτόματα με το κυρίαρχο τρόπο παιχνιδιού τους fun-to-watch ομάδες. Ειδικότερα, οι δύο παίκτες που την 10η και τελευταία αγωνιστική έκλεψαν την παράσταση αποδεικνύοντας ότι αμφότεροι διανύουν την καλύτερη φάση της καριέρας του ήταν από τους Πειραιώτες ο Στράτος Περπέρογλου (23 πόντοι, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 λάθος στη νίκη επί της Ζιέλονα Γκόρα) και από τους Μαδριλένους ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ (24 πόντοι με 6/6 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη, 4 κερδισμένα φάουλ στη νίκη επί της Εφές)!

10) Talk of the town

Η συνύπαρξη του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην φάση των 16 σε έναν όμιλο που περιέχει ακόμα τη Φενερμπαχτσέ, την Μπαρτσελόνα, την Μάλαγα, την Αρμάνι Μιλάνο, την Αναντόλου Εφές και την Λαμποράλ Κούτσα. Οι Έλληνες «αιώνιοι» έχουν να αναμετρηθούν στα πλαίσια της Ευρωλίγκας από το Final 4 του Βερολίνου το 2009 ενώ η τελευταία φορά που βρέθηκαν μαζί σε όμιλο της διοργάνωσης ήταν τη χρονιά 2001-02, πάλι στους 16 και εκείνη τη φορά μάλιστα παρέα και με 3η ελληνική ομάδα, την ΑΕΚ!
Zoys
Το Basketforum Euroleague Report ανανεώθηκε για τις ανάγκες του TOP 16.

Top 16 - Week 1

1) Pure Devotion
Το παιχνίδι που έκλεισε χρονικά την 1η αγωνιστική της φάσης των 16 δικαίωσε και με το παραπάνω την προοπτική που είχε για να αποτελέσει σπουδαίο ευρωπαϊκό ματς αφού τόσο ο αήττητος στη διοργάνωση Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα όσο και η ανερχόμενη δύναμη της Ευρωλίγκας Φενερμπατχτσέ του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς προσέφεραν μια χορταστική μπασκετική παράσταση. Οι ερυθρόλευκοι είχαν τον πρώτο λόγο στο σκορ στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού με τους διαστημικούς Σπανούλη (28 π.) και Περπέρογλου (21 π.) να σέρνουν τον χορό, οι Τούρκοι όμως έμειναν στο ύψος των περιστάσεων και δεν σταμάτησαν λεπτό να διεκδικούν τις δικές τους πιθανότητες ποντάροντας στην ισχυρή τριάδα των Πρέλντζιτς (17 π., 6 ρ., 5 ασίστ), Μπογκντάνοβιτς (16 π.) και Μπιέλιτσα (11 π., 6 ρ., 4 ασίστ). Στα τελευταία λεπτά όμως μίλησε και ο πολύ καλός στις κρίσιμες φάσεις Ματ Λοτζέσκι που πέτυχε τους 10 από τους 14 συνολικά πόντους του στο τελευταίο πεντάλεπτο διασφαλίζοντας την δίκαιη νίκη των Πρωταθλητών Ευρώπης.



2) Key Factor
-Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν αδιαμφισβήτητα ο παίκτης-κλειδί για τη νίκη του Ολυμπιακού και την υπεροχή της ελληνικής ομάδας έναντι της φιλόδοξης Φενερμπατχτσέ. Ο Έλληνας άσσος μπήκε πολύ δυναμικά στον αγώνα και προκάλεσε από τα πρώτα λεπτά ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα προϊδεάζοντας μας για το τι θα επακολουθούσε. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού σημείωσε 28 πόντους με 5/7 δίποντα, 4/8 τρίποντα και 6/7 βολές οργιάζοντας επιθετικά και αποδεικνύοντας την μεγάλη κλάση του. Δεν σταμάτησε εκεί όμως πρωταγωνιστώντας σε κάθε κομμάτι του παιχνιδιού αφού μάζεψε 5 ριμπάουντ και μοίρασε 9 ασίστ στους συμπαίκτες του, όσα και τα φάουλ που κέρδισε. Η χθεσινή μαγική βραδιά του V-Span ήταν η καλύτερη του επίδοση σε επίπεδο Ευρωλίγκας αφού το ranking άγγιξε τον δυσθεώρητο αριθμό 39!



-Ειδική αναφορά στον Αντρές Νοτσιόνι και σε (ακόμα) μια MVP εμφάνιση που πραγματοποίησε στην έδρα της Μάλαγα (20 π. και 9 ριμπάουντ) οδηγώντας την Λαμποράλ Κούτσα σε μια πολύ σημαντική επικράτηση και μάλιστα με διαφορά (79-93), αλλά και στον Ρίκυ Χίκμαν που με την εξαιρετική του εμφάνιση (24 π., 3 ασίστ) βοήθησε τα μέγιστα την Μακάμπι να επικρατήσει της Γαλατασαράι με 84-90. Επίσης, να αναφέρουμε

3) Ο ήρωας

Ο Βίκτορ Κριάπα. Μπορεί να μην πέτυχε κάποιο buzzer beater, αλλά ο Ρώσος φόργουορντ επέστρεψε στις εξαιρετικές εμφανίσεις παρουσιάζοντας αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και κρύο αίμα στην δύσκολη έξοδο της ΤΣΣΚΑ στο Κράσνονταρ και αποτέλεσε τον καλύτερο παίκτη της ομάδας του Μεσίνα σε ένα παιχνίδι που πραγματικά χρειαζόταν μια τέτοια εμφάνιση αφού χρειάστηκε και το έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης για να κριθεί. Ο έμπειρος πάουερ φόργουορντ πέτυχε 15 πόντους χωρίς μάλιστα να ευστοχήσει σε δίποντο, αλλά μόνο με τα 5/6 τρίποντα. Ακόμα, πρόσθεσε στον λογαριασμό του 8 ριμπάουντ (τα 7 εκ των οποίων επιθετικά!) και 7 ασίστ.

4) Ο κόουτς

Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς ήταν ο κόουτς της αγωνιστικής. Η ομάδα του κυριάρχησε πλήρως σε μια έδρα υψηλών απαιτήσεων όπως αυτή της Ζαλγκίρις Κάουνας. Οι Γερμανοί εκμεταλλεύτηκαν κάθε ευκαιρία που τους δόθηκε έχοντας μεγάλη ευστοχία (50% στα δίποντα και 47,6% στα τρίποντα) και κέρδισαν με χαρακτηριστική άνεση τους Λιθουανούς στέλνοντας μήνυμα στον όμιλο ότι η Μπάγερν θέλει, πιστεύει και μπορεί να επιτύχει κάτι θετικό στο Top-16.



5) Το φάντασμα

-Ο Σέρχιο Λιουλ περιέργως που στο παιχνίδι της Παρτιζάν πέτυχε μόλις 5 πόντους σε μισή ώρα όντας πολύ άστοχος (1/2 δίποντα και 1/8 τρίποντα) ενώ ακόμα υπέπεσε σε 2 λάθη. Ο Ισπανός γκαρντ κατέγραψε τη χειρότερη φετινή του επίδοση (έλαβε -5 στο ranking!), αλλά ευτυχώς για την Πρωταθλήτρια Ισπανίας οι Σέρχιο Ροντρίγκεθ (16 π., 5 ασίστ) και Ρούντι Φερνάντεθ (16 π., 4 ριμπ., 4 ασίστ) ήταν παρόντες στην περιφέρεια και σε συνδυασμό με την μεγάλη εμφάνιση του Γιάννη Μπουρούση (15 π., 10 ριμπάουντ) η Ρεάλ δεν κινδύνεψε και κέρδισε εύκολα την Παρτιζάν με το τελικό 64-80


-Ο Ντάνιελ Χάκετ που έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό στο ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα με τη φανέλα της Αρμάνι Μιλάνο αφού σημείωσε μόλις 3 πόντους σε 23 λεπτά συμμετοχής μην επιτυγχάνοντας να διασώσει την ιταλική ομάδα από την μετριότητα στην εύκολη ήττα της από τον Παναθηναϊκό με 73-57.
Zoys
Top 16 - Week 2

1) Pure Devotion
Η αναμέτρηση ανάμεσα στην Εφές και την Μάλαγα, δύο ομάδες που δεν ξεκίνησαν με το δεξί τις υποχρεώσεις τους στο Top-16 κι έτσι το μεταξύ τους παιχνίδι αποτελούσε ζήτημα ζωής και θανάτου για τον όμιλο έστω κι αν ακόμα βρισκόμαστε στην 2η αγωνιστική. Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός και η διακύμανση του σκορ κινήθηκε σε οριακά επίπεδα αφού χρειάστηκε να φτάσουμε στην τρίτη περίοδο για να αποκτήσει η Αναντόλου Εφές μια διαφορά 6 πόντων στο 45-39 που κι αυτή εξανεμίστηκε γρήγορα από τους Ισπανούς που είχαν απάντηση σε κάθε προσπάθεια της ομάδας του Βαγγέλη Αγγέλου να ξεφύγει. Το τελευταίο τετράλεπτο έβρισκε τις δύο ομάδες σε απόλυτη ισορροπία (66-66) με το τελικό αποτέλεσμα να διαμορφώνεται από την ρουλέτα των βολών στην οποία νικητές βγήκαν οι παίκτες του Πλάθα. Για την ομάδα του Έλληνα κόουτς που φαίνεται να έχει ένα βουνό μπροστά της μετά από αυτήν την ήττα έκανε σπουδαία εμφάνιση ο Σκότυ Χόπσον που πάλευε κυριολεκτικά σε κάθε φάση πετυχαίνοντας 15 πόντους ενώ πρόσθεσε ακόμα 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα και 3 λάθη που προέκυψαν από την κούραση της έντονης προσπάθειας του ενώ και ο Σαβάνοβιτς έκανε μεστό ματς με 11 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Η νικήτρια ομάδα της Μάλαγα που μπορεί να ατενίζει το μέλλον στον όμιλο πιο αισιόδοξα είχε τον Ράιαν Τούλσον (16 π.) σε καλή βραδιά και τον ορεξάτο Ζόραν Ντράγκιτς (17 π., 6 ριμπ.) να ηγείται επίσης των επιθετικών προσπαθειών της ισπανικής ομάδας. Αξίζει να αναφερθεί και η συμβολή του Στίματς που με τους 11 πόντους του σημείωσε προσωπικό ρεκόρ με τη φανέλα της Μάλαγα για την διοργάνωση.



2) Key Factor
Η σημαντικότατη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Λαμποράλ Κούτσα με 64-72 είχε εμφανώς παίκτες-κλειδιά τους Δημήτρη Διαμαντίδη και Στεφάν Λάσμε. Οι δύο παίκτες των πρασίνων έκαναν εξαιρετικό παιχνίδι πετυχαίνοντας ο πρώτος 12 πόντους και 9 ασίστ ενώ ο δεύτερος με την σημαντική (όπως πάντα) βοήθεια του σπουδαίου Έλληνα γκαρντ έφτασε τους 20 πόντους (με 8/9 δίποντα) συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επικράτηση της ελληνικής ομάδας στην απαιτητική έδρα της ομάδας της Βιτόρια και οδηγώντας την δική τους ομάδα σε ιδανικό ξεκίνημα στην φάση των 16 με 2 νίκες!



3) Ο ήρωας
Ο εκπληκτικός Μαρσελίνιο Χουέρτας που στο εκτός έδρας ματς της Μπαρτσελόνα στην κατάμεστη Fenerbahce Ulker Sports Arena πραγματοποίησε ένα σόου που αποτέλεσε μια από τις καλύτερες βραδιές του με τα χρώματα των μπλαουγκράνα (έστω, με αυτά της δεύτερης φανέλας τους) και μια από τις καλύτερες επιδόσεις του στην μέχρι τώρα καριέρα του. Ο Βραζιλιάνος γκαρντ σημείωσε 23 πόντους (5/10 δίποντα, 2/5 τρίποντα και 7/7 βολές), μάζεψε ακόμα 3 ριμπάουντ, μοίρασε 7 ασίστ και παρά τα 3 λάθη του, έκλεψε για πρώτη φορά φέτος 4 φορές την μπάλα! Όλα αυτά σε 29 περίπου λεπτά συμμετοχής στα οποία εκτός του ότι κέρδισε επιπροσθέτως και 6 φάουλ, αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη στην επίθεση της Μπαρτσελόνα για να επιτύχουν οι Καταλανοί το μεγάλο διπλό σε μια έδρα που είχαν ηττηθεί στην πρώτη φάση. Αποδείχθηκε, επίσης, και clutch σουτέρ αφού με δικό του τρίποντο 1 λεπτό περίπου πριν την συμπλήρωση των 40 λεπτών διαμόρφωσε το 67-72 ενώ αποδείχθηκε επίσης ψύχραιμος από την γραμμή των βολών έχοντας στα τελευταία δευτερόλεπτα το απόλυτο (4/4) τις δύο φορές που εκτέλεσε από την «γραμμή της φιλανθρωπίας».



4) Ο κόουτς

Ο Ντέιβιντ Μπλατ. Η παρουσία του Αμερικανοεβραίου κόουτς στο τιμόνι της «ομάδας του λαού» είναι αυτή που κάνει ως συνήθως τη διαφορά και οδήγησε την Μακάμπι σε μια πιο άνετη απ’ ότι αναμενόταν επικράτηση επί της Λοκομοτίβ Κουμπάν. Ο Μπλατ ξέρει πώς να αποκομίζει το μέγιστο από το ρόστερ του και αν οι 15 πόντοι και τα 12 ριμπάουντ του Ντέβιν Σμιθ θεωρούνται μια ακόμα εξαιρετική επίδοση του παίκτη σε ατομικό επίπεδο, η μεγάλη βραδιά του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη (22 π. με 9/11 δίποντα) έχει σαφέστατα προέλθει από τις δυνατότητες του κόουτς των Ισραηλινών κοντά στον οποίον ο Σχορτσιανίτης μπορεί έστω και όχι με την απαραίτητη σταθερότητα να παίξει καλό και αποτελεσματικό μπάσκετ.

5) Το φάντασμα

Ο Ολυμπιακός. Απλά και ξεκάθαρα, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Οι Πρωταθλητές Ευρώπης διασύρθηκαν από την ετοιμοπόλεμη και πεινασμένη Αρμάνι Μιλάνο που πλήγωσε όσο κανένας άλλος την τελευταία τριετία τους ερυθρόλευκους κάνοντας με το τελικό 81-51 αίσθηση σε όλη την μπασκετική Ευρώπη. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα εξαφανίστηκαν από το γήπεδο από τα μέσα της δεύτερης περιόδου και στην επανάληψη είχαν ήδη γίνει βορά στις ορέξεις των παικτών του Λούκα Μπάνκι.
Zoys
Top 16 - Week 3

1) Pure Devotion
Μπορεί να μην ήταν το πιο θεαματικό παιχνίδι (όπως π.χ. το σε ακραίο βαθμό επιθετικό και σε ρυθμούς NBA ματς ανάμεσα στη Ρεάλ και την Μπάγερν), αλλά η αναμέτρηση της Παρτιζάν με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην γεμάτη Kombank Arena του Βελιγραδίου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον και την ένταση από την αρχή μέχρι το τέλος χαρίζοντας τελικά τη νίκη στην παθιασμένη και ποτισμένη με θέληση για τη νίκη Παρτιζάν. Στο κρίσιμο σημείο της δεύτερης περιόδου όπου η ομάδα του Μεσίνα έδειχνε ικανή να μπορεί να συνεχίσει πιο άνετα το παιχνίδι από τη θέση ισχύος των 8 πόντων διαφοράς (24-32) η ομάδα του Βουγιόσεβιτς ανέβασε ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς σε άμυνα και επίθεση επιστρέφοντας γρήγορα στο παιχνίδι και δίνοντας την οριστική της απάντηση στην επανάληψη όπου και αποδείχθηκε η ομάδα που το ήθελε και τελικά το άξιζε περισσότερο. Η Παρτιζάν είχε την τύχη να δει τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς σε ακόμα μια μεγάλη μπασκετική παράσταση με τον Σέρβο γκαρντ να φτάνει τους 27 πόντους με 6/8 δίποντα και 1/3 τρίποντα, ενώ ακολούθησαν οι γνωστοί ύποπτοι των Σέρβων Λοβέρν (11 π., 8 ριμπάουντ, 5 κερδισμένα φάουλ) και Κίνσεϊ (15 π., 7 ριμπάουντ). Από την πλευρά των ηττημένων δεν φάνηκαν αρκετές οι επίσης εντυπωσιακές εμφανίσεις των Κρστιτς (27 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 7 κερδισμένα φάουλ!!) και Ουίμς (16 π., 10 ασίστ) αφού οι υπόλοιποι της ομάδας κινήθηκαν σε ρηχά νερά.



2) Key Factor

Ο βασικός παράγοντας της δεύτερης ευρωπαϊκής ήττας του Ολυμπιακού στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο έχει ονοματεπώνυμο και πρόκειται φυσικά για τον ηγέτη της Μπαρτσελόνα και έναν εκ των κορυφαίων παικτών της εποχής του Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Ο Ισπανός γκαρντ που φαίνεται να έχει βρει τον παλιό καλό εαυτό του σε αυτές τις πρώτες αγωνιστικές της φάσης των 16 πραγματοποίησε μια ακόμα εκπληκτική εμφάνιση στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με εξαιρετικά ποσοστά τόσο στα δίποντα (4/5) όσο και στα τρίποντα (3/6), ένα εκ των οποίων το πλέον καθοριστικό για τη νίκη των μπλαουγκράνα στο 64-69 στα 2:47 πριν την λήξη, ενώ ευστόχησε επίσης και στις 4 βολές που χρειάστηκε να εκτελέσει.

3) Ο ήρωας
Σε ένα ακόμα παιχνίδι που χρειάστηκε τα τελευταία δευτερόλεπτα της κανονικής διάρκειας για να αναδείξει νικητή η Λοκομοτίβ Κουμπάν απέσπασε μια πολύ σημαντική εκτός έδρας επικράτηση στο «σπίτι» της Γαλατασαράι με το τελικό 62-63. Το εν λόγω σκορ διαμόρφωσε ο Μάντας Καλνιέτις στην τελευταία επίθεση της ρωσικής ομάδας όταν και εκτέλεσε τους Τούρκους (και συγκεκριμένα τον Μενσά-Μπονσού που είχε αναλάβει το μαρκάρισμα του στην τελευταία άμυνα των γηπεδούχων) από τα 6,75 με ένα μεγάλο σουτ. Η ομάδα του Κράσονταρ μετά από τις 2 ήττες του ξεκινήματος έκανε σεφτέ στο Top-16 και πλέον μπαίνει πιο δυνατά στο παιχνίδι της διεκδίκησης μιας θέσης στην τετράδα.



4) Ο κόουτς

Ο Χουάν Πλάθα για την εξαιρετική εμφάνιση της Μάλαγα απέναντι στην Φενερμπατχσέ και την μεγάλη νίκη με 89-75 που τοποθετεί την ομάδα της Ανδαλουσίας στο 2-1 (ψηλότερα από τον Πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό) και την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να καλείται να συνεχίσει με την πλάτη στον τοίχο και με 3 ήττες στο παθητικό της στην φάση των 16. Ο Ισπανός προπονητής της Μάλαγα παρ’ ότι αντιμετώπισε μια ομάδα που έπαιζε ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου, που δεν έδειχνε να υποχωρεί με τίποτα για τη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, είδε τους παίκτες του να πραγματοποιούν μια εντυπωσιακή και αποφασιστική ανατροπή στα τελευταία πέντε λεπτά που τους χάρισε μια νίκη με διαφορά μάλιστα 14 πόντων! Ο Ισπανός κόουτς μπορεί να δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τους 16 πόντους του ΜακΚάλεμπ και τους 17 του Κλέιζα κατάφερε όμως να κρατήσει χαμηλά τους Βίντμαρ (5 π.), Ζόριτς (9 π.) και κυριότερα να περιορίσει στο χαμηλότερο δυνατό σημείο την επιθετική παραγωγή των Μπογκντάνοβιτς (2/8 σουτ εντός παιδιάς), Πρέλντζιτς (1/7 εντός παιδιάς) και Μπιέλιτσα (μόνο 2 φάουλ και κανένας πόντος σε 14 λεπτά συμμετοχής!!). Είδε από την άλλη τους δικούς του παίκες να αγγίζουν το τέλειο, όπως ο Σουάρεθ με 11 πόντους και 5 ασίστ, ο Τούλσον με 12 πόντους, ο φιλότιμος Στίματς με 10 πόντους και 8 ρθμπάουντ και φυσικά ο απολαυστικός Ζόραν Ντράγκιτς με 24 πόντους και 3 ασίστ!



5) Το φάντασμα

Ο Φερνάντο Σαν Εμετέριο που γενικότερα φέτος είναι μακριά από τον παίκτη μεγάλου βεληνεκούς που γνωρίζουμε και πρόσθεσε ακόμα μια αρνητική εμφάνιση στο ενεργητικό του για τη φετινή σεζόν. Ο Ισπανός σούτινγκ γκαρντ έμεινε στους 3 πόντους (0/1 δίποντα και 1/5 τρίποντα) σε 21 περίπου λεπτά συμμετοχής στο παιχνίδι της Λαμποράλ Κούτσα με αντίπαλο την Ολύμπια Μιλάνο (τελικό σκορ 83-76 υπέρ των Ιταλών) όντας άφαντος σε ένα παιχνίδι που η ομάδα τον χρειαζόταν για να αλλάξει την κατάσταση.
Zoys
Top 16 - Week 4

1) Pure Devotion
Ένας αγώνας με χαμηλό σκορ που δεν προϊδέαζε και τόσο πολύ στη μεγαλύτερη διάρκεια του για έντονες συγκινήσεις, αλλά τελικά αποζημίωσε και με το παραπάνω με το πιο τρελό φινάλε αγώνα της φετινής σεζόν. Ο λόγος για το Αναντόλου Εφές-Αρμάνι Μιλάνο που είχε τελικό νικητή τους γηπεδούχους με 61-60. Οι Ιταλοί μπήκαν σοβαροί στο παιχνίδι κρατώντας τα ηνία του παιχνιδιού στις πρώτες τρεις περιόδους, στην δεύτερη εκ των οποίων μάλιστα κατάφεραν να χτίσουν και καλές διαφορές (μεγαλύτερη αυτών το 15-25 στα μέσα). Οι Τούρκοι που μετά από τις τρεις ήττες των προηγούμενων αγωνιστικών έπαιζε ξεκάθαρα τα ρέστα της στο ματς έκανε την αντεπίθεση της μεταφέροντας ίσως το άγχος στην πλευρά των Ιταλών που ξαφνικά έμοιαζαν λιγότεροι σίγουροι στο παιχνίδι τους. Ο Λάνγκφορντ πρώτος σκόρερ των Ιταλών με 20 πόντους, ενώ από την πλευρά των τελικών νικητών ο Γκονλούμ ήταν καθοριστικός με 6 πόντους και 14 ριμπάουντ όπως και ο Σαβάνοβιτς με 13 πόντους και 6 «σκουπίδια». Ο Πλάνινιτς μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα είχε σημειώσει 5 πόντους συνεχίζοντας την πορεία του στην τουρκική ομάδα με μια ακόμα χλιαρή παράσταση κατώτερη των προσδοκιών της μεταγραφής του το καλοκαίρι. Αμ δε… (η συνέχεια στο Νο 3)



2) Key Factor
Ο «μάγος» Κρούνοσλαβ Σιμόν που συνέβαλλε τα μέγιστα για να ανατρέψει η Λοκομοτίβ Κουμπάν την κατάσταση στο παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις και να πάρει τελικά τη νίκη. Οι Λιθουανοί αιφνιδίασαν την ρώσικη ομάδα και κατάφεραν να προηγούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της δεύτερης και τρίτης περιόδου. Ο Κροάτης άσσος όμως με μια άνευ προηγουμένου επίδοση κράτηστη την ομάδα του Πασούτιν στο παιχνίδι και με ένα κομβικό τρίποντο στα 2 λεπτά περίπου πριν τη λήξη διαμόρφωσε το 72-75 και διευκόλυνε την ανάκαμψη και τελικά επικράτηση της ομάδας του Κράσνονταρ. Ο Σιμόν ολοκλήρωσε τον αγώνα με την καλύτερη επίδοση της καριέρας του σε επίπεδο Euroleague: 21 πόντοι (4/5 δίποντα και 4/6 τρίποντα με 1/1 βολή), 6 επιθετικά ριμπάουντ, 8 ασίστ, 2 κλεψίματα, 4 λάθη, 1 μπλοκ και 6 κερδισμένα φάουλ!



3) Ο ήρωας
Ο Ζόραν Πλάνινιτς σημείωσε στην εκπνοή του Εφές-Ολύμπια ένα από τα πιο απίστευτα καλάθια των τελευταίων ετών στην Ευρωλίγκα δίνοντας το πλέον απίστευτο και πανηγυρικό «φιλί ζωής» στην ομάδα του Βαγγέλη Αγγέλου που με τον εκπληκτικό τρόπο που θα δείτε παρακάτω εξασφάλισε την πρώτη της νίκη στο Top-16 και το δικαίωμα να παραμείνει ζωντανή στο κυνήγι μια θέσης στην τετράδα.



4) Ο κόουτς

Μπορεί να δυσκολεύτηκε και να χρειάστηκε και την εύνοια της διαιτησίας στα τελευταία λεπτά για να προσπεράσει το εμπόδιο του Παναθηναϊκού και να κάνει επιτέλους νίκη στη φάση των 16, ο προπονητής της Φενερμπαχτσέ όμως στην πρώτη φορά που αντιμετώπισε την πρώην ομάδα του έκλεψε την παράσταση όχι τόσο με το κοουτσάρισμα του, αλλά κυρίως με τα στιγμιότυπα που κατέγραψαν τα φωτογραφικά φλας, ειδικότερα με την αγκαλιά με τον επί χρόνια αγαπημένο παίκτη του Δημήτρη Διαμαντίδη.

5) Το φάντασμα

Η Βασίλισσα σημείωσε την πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ (85-71) διακόπτωντας το απίστευτο σερί των 32 σερί νικών που μετρούσε μέχρι το βράδυ της Πέμπτης η ομάδα του Πάμπλο Λάσο. Ο αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης Φελίπε Ρέγες ήταν ένας από τους παίκτες που δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων αφού δεν κατάφερε να σημειώσει καλάθι στα 12μισι λεπτά που αγωνίστηκε όντας απελπιστικά άστοχος (0/6 δίποντα) ενώ μάζεψε μόλις 2 ριμπάουντ και δέχθηκε 2 τάπες συγκεντρώνοντας για πρώτη φορά στην τεράστια καριέρα του τον αριθμό -7 στο σύστημα αξιολόγησης. Ατυχής παρένθεση σε μια μεστή κατά τα άλλα χρονιά.

*Να αναφέρουμε επίσης και την χαμηλών πτήσεων παρουσία του Ζόραν Ντράγκιτς στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με την Μάλαγα όπου δεν κατάφερε να βοηθήσει καθόλου την ομάδα του σε ένα παιχνίδι που η ομάδα του Πλάθα βρέθηκε κοντά στην έκπληξη. 4 πόντοι μονάχα σε παραπάνω από 17 λεπτά παιχνιδιού για τον Σλοβένο που ήταν αρνητική έκπληξη της αγωνιστικής αφού γενικά κάνει εξαιρετικό TOP-16.
Zoys
Top 16 - Week 5

1) Pure Devotion
Πολύ καλό και αμφίρροπο παιχνίδι με υψηλό ρυθμό (και σκορ) είδαμε το βράδυ της Πέμπτης με αντιπάλους την Ολίμπια Μιλάνο και την Φενερμπατχσέ, δύο ομάδες που ήθελαν πολύ την νίκη στην κομβική αυτή συνάντηση. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν και κρατούσαν τα ηνία στο σκορ για περίπου 15 λεπτά μέχρι να ξεκινήσει η Αρμάνι την αντεπίθεση στα μέσα της 2η περιόδου και με ένα τρομερό ξέσπασμα στο τελευταίο δίλεπτο του πρώτου ημιχρόνου πήγε στα αποδυτήρια με 49-40 όταν λίγο πριν έχανε με 37-38! Οι Ιταλοί συνέχισαν στον ίδιο καταιγιστικό ρυθμό ενώ η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν πια εκτός κλίματος αγώνα και πίσω στο σκορ μέχρι και με 64-49 στα μέσα της 3ης περιόδου. Το τρίποντο του Μπιέλιτσα 4 περίπου λεπτά πριν τη λήξη βοήθησε τους Τούρκους να μειώσουν στους 4 (74-70), αλλά δεν ήταν αρκετό αφού βρήκε γρήγορες απαντήσεις από τους πιο αποφασισμένους παίκτες του Λούκα Μπάνκι που πήραν τελικά την μεγάλη νίκη με 90-85. Κορυφαίοι για την EA7 οι Χάκετ (17 π.-7 ριμπ.-3 ασίστ), Λάνγκφορντ (14 π.- 3 ριμπ.-5 ασίστ) ενώ επίσης καθοριστικοί οι Τζεντίλε (14 π.) και Τζέρελς (15 π.). Για την Φενερμπατχσέ της οποίας ο δρόμος για την τετράδα του ομίλου δυσκολεύει πολύ πλέον κορυφαίοι ήταν ο Κλέιζα με 26 πόντους (και 11/11 βολές!) και έπειτα οι Μπιέλιτσα (15 π.-5 ριμπ.) και Πρέλντζιτς (12 π., 6 ριμπ., 4 ασίστ) χωρίς όμως ανταπόκριση από τον πάγκο της ομάδας.



2) Key Factor
Η Γαλατασαράι τα χρειάστηκε στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο απέναντι στους μαχητές της Ζαλγκίρις Κάουνας που έπαιζαν χωρίς στην ουσία να έχουν τίποτα να χάσουν με το 0-4 στις πλάτες τους και λιγοστές πια ελπίδες για πρόκριση. Οι Τούρκοι είδαν τη Ζαλγκίρις να προηγείται ακόμα και με διαφορά άνω των 10 πόντων στην πρώτη περίοδο και τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα αν από την εκτός κλίματος στο ξεκίνημα Γαλατά δεν είχε μπει εξ’ αρχής ζεστός ο Κάρλος Αρόγιο. Ο έμπειρος Πορτορικανός γκαρντ έκανε πολύ καλό ματς όντας ο καλύτερος παίκτης των Τούρκων με 22 πόντους (7/9 δίπ., 1/4 τρίπ. και 5/5 βολές), ενώ ακόμα μοίρασε 9 ασίστ, αλλά και μάζεψε 3 ριμπάουντ. Αυτή ήταν και η φετινή καλύτερη επίδοση του ταλαντούχου πόιντ-γκαρντ.



3) Ο ήρωας
Σε ένα δύσκολο και τελικά χαμένο παιχνίδι η Παρτιζάν μόνιμα χτυπημένη από τους τραυματισμούς στα τελευταία παιχνίδια (μετά τον Βέστερμαν, νέα χθεσινή απώλεια ο Μιλοσάβλιεβιτς των 12,1 πόντων μ.ό.) πάλεψε με όλες τις τις δυνάμεις για να κρατήσει απροσπέλαστη την έδρα της, αλλά τελικά λύγισε από την πληρέστερη Λοκομοτίβ Κουμπάν. Από το τέλος της πρώτης περιόδου η Παρτιζάν ακολουθούσε συνεχώς στο σκορ τους Ρώσους με κυριότερο και συγκινητικότερο εκφραστή της προσπάθειας των Σέρβων τον διαστημικό Τάρενς Κίνσεϊ που σημείωσε μια από τις υψηλότερες επιδόσεις της φετινής χρονιάς. Ο Αμερικανός σμολ-φόργουορντ έπαιξε για 35:40 (λίγο ακόμα και θα άφηνε τα κόκκαλα του στο παρκέ δηλαδή…) και σε μια δαιμωνιώση βραδιά πήρε την ομάδα στις πλάτες του φτάνοντας τους 32 πόντους (12/20 δίπ., 1/1 τρίπ., 5/6 β.)!!! Η προσφορά του απλώθηκε και στον τομέα των ριμπάουντ με 5 επιθετικά ενώ σημείωσε επίσης 3 κλεψίματα, 2 λάθη και 1 μπλοκ! Α, κέρδισε και 8 φάουλ, λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι χθες δεν μπορούσες να τον σταματήσεις διαφορετικά.



4) Ο κόουτς

Ο Τσάβι Πασκουάλ που μπορεί να καυχιέται ότι η ομάδα του είναι η μοναδική αήττητη στο Top-16 και σε έναν όμιλο που κάτι τέτοιο είναι σαφώς αξιέπαινο ακόμα και για μια δυνατή παραδοσιακά ομάδα όπως αυτή που κοουτσάρει ο Ισπανός κόουτς. Μετά την Εφές, την Φενερμπαχτσέ, τον Ολυμπιακό και τη Μάλαγα σειρά για να ηττηθεί από την Μπαρτσελόνα είχε ο Παναθηναϊκός στο κατάμεστο ΟΑΚΑ. Οι πράσινοι δεν μπόρεσαν να συναγωνιστούν και να ματσάρουν με την έδρα και την άμυνα τους περισσότερο έτοιμους και διαβασμένους Καταλανούς που επέβαλαν από νωρίς τον νόμο τους καταστρέφοντας επαναλαμβανόμενα τα αμυντικά σχέδια του Αργύρη Πεδουλάκη που είδε παίκτες που πιθανόν υποτίμησε να τον τιμωρούν, όπω ς ο Χουέρτας με τους 17 πόντους και ο Παπανικολάου με 14.

5) Το φάντασμα

Ο Ολυμπιακός είχε ένα εύκολο βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπου κατατρόπωσε την Ουνικάχα Μάλαγα με το τελικό 73-55. Έτσι, η κακή εμφάνιση του Βασίλη Σπανούλη πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε ασχολίαστο το -8 που άγγιξε στο ranking του ο Έλληνας MVP της περσινής Ευρωλίγκας. Με μόλις 1 καλάθι σε 26 σχεδόν λεπτά παιχνιδιού και ποσοστά όπως τα 1/8 δίποντα και 0/4 τρίποντα με 3 ασίστ, αλλά και 2 λάθη είναι μια επίδοση που ο ίδιος δεν θα θέλει να θυμάται ενώ εμείς την έχουμε ήδη ξεχάσει μιας και στην άνετη νίκη των ερυθρόλευκων δεν έπαιξε τελικά κανένα ρόλο.
Zoys
Top 16 - Week 6

1) Pure Devotion
Σε μια αγωνιστική που δεν είχαμε την πραγματική «ματσάρα» παρά μόνο μια σειρά από δυνατά παιχνίδια που κράτησαν έντονο το ενδιαφέρον ξεχωρίζουμε το Μακάμπι-Μπάγερν έστω και αν το τελικό σκορ μόλις και μετα βίας έφτασε τους 130 πόντους. Οι Γερμανοί στάθηκαν εξαιρετικά μέσα στην παραδοσιακά δυσκολοκατάβλητη έδρα της Μακάμπι και προηγήθηκαν στα πρώτα λεπτά και με 7 πόντους (9-16). Αμέσως ήρθε η απάντηση των Ισραηλινών που έφερε τις δύο ομάδες να πηγαίνουν χέρι-χέρι στο σκορ μέχρι και το τέλος της τρίτης περιόδου όταν και με ένα μεγαλοπρεπές σερί 13-0 έφτασαν στα μέσα του τελευταίου δεκαλέπτου από το 47-50 στο 60-50. Δεν ήταν όμως αρκετό αυτό για την ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ που τα χρειάστηκε στη συνέχεια όταν η Μπάγερν με τρία τρίποντα των Μπένζινγκ και Στάιγκερ πλησίασε στο 65-61. Το κερδισμένο φάουλ και η μία βολή του Χίκμαν στη συνέχεια βρήκε απάντηση από το τρίποντο του Ντιλέινι που διαμόρφωσε και το τελικό 66-64. Η Μπάγερν έχασε χρυσή ευκαιρία αφού το τρίποντο για τη νίκη δια χειρός Νίχαντ Τζέντοβιτς δεν βρήκε τελικά στόχο διατηρώντας τη Μακάμπι ισόβαθμη στην κορυφή με την ΤΣΣΚΑ (5-1 με το επόμενο μεταξύ τους στη Μόσχα) και την Μπάγερν ισόβαθμη με την Γαλατασαράι στο 2-4 μεταξύ των οποίων πιθανόν να κριθεί η 4η θέση.



2) Key Factor
Ο Τζάστιν Ντέτμον που στην πρώτη νίκη της Ζαλγκίρις στη φάση των 16 επί της Παρτιζάν με 89-77 μας παρουσίασε ένα ακόμα φαντασμαγορικό σόου. 23 πόντοι με 5/10 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ, ένα κλέψιμο, ένα μπλοκ και 8 κερδισμένα φάουλ με το μόνο αγκάθι στη στατιστική του την τάση του να κάνει συχνά λάθη (5). Ο Αμερικανός παίκτης-αποκάλυψη της φετινής χρονιάς έχει καταφέρει να βρίσκεται στην 7η θέση της κατάταξης με τους παίκτες με την συνολικά υψηλότερη αξιολόγηση (ranking) στη διοργάνωση πάνω από παίκτες όπως ο Διαμαντίδης και ο Σπανούλης.



3) Ο ήρωας

Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ που αποτελεί αυτή τη στιγμή τον πιο καυτό παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης και έναν από τους top-5 παίκτες σε όλη τη διοργάνωση έβαλε ακόμα ένα παράσημο στη φετινή μαγική σεζόν που πραγματοποιεί με τους Μαδριλένους. Ο Σέρχι σε μια αναμέτρηση που εμπεριείχε τελικά μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας και η Ρεάλ κινδύνεψε και χρειάστηκε την συμβολή του για να καθαρίσει το ματς έβαλε προσωπική σφραγίδα του στη νίκη της ομάδας του σημειώνοντας 16 πόντους (4/4 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 2/2 βολές), μάζεψε 6 ριμπάουντ (τα οποία ήταν διπλάσια από τις ασίστ του!), έκλεψε μια φορά την μπάλα και σημείωσε επίσης 3 λάθη και 5 κερδισμένα φάουλ. Σαφέστατα ο παίκτης χωρίς τον οποίον η Ρεάλ δύσκολα θα γλίτωνε την γκέλα στο Κράσνονταρ.

4) Ο κόουτς

Ο Χουάν Πλάθα που με την ευρεία (όπως διαμορφώθηκε στα τελευταία λεπτά) νίκη του επί του Παναθηναϊκού μπορεί πλέον βάσιμα να ελπίζει ότι η ομάδα του βρίσκεται στο παιχνίδι της διεκδίκησης της εισόδου στην τετράδα. Η Ισπανική ομάδα επέβαλε τον δικό της ταχύτερο ρυθμό και εκμεταλλευόμενη την καλή της βραδιά στα τρίποντα (4/5 ο Γκρέιντζερ, 5/6 ο Κάνερ-Μέντλεϊ, 4/8 ο Τούλσον) βγήκε κερδισμένη από τον υψηλό ρυθμό νικώντας κατά κράτος την περιφέρεια του Παναθηναϊκού. Η Μάλαγα μετά τη χθεσινή επικράτηση με 87-71 βρίσκεται στο 3-3 και ισόβαθμη τόσο με την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη όσο και με την Ολίμπια Μιλάνο. Η συνέχεια του ομίλου είναι φυσικά συναρπαστική…

5) Το φάντασμα

Ο Μάρκους Ουίλιαμς που έμεινε άποντος για παραπάνω από 12 λεπτά παιχνιδιού σε ένα από τα απαιτητικότερα παιχνίδι της χρονιάς, αυτό με τη Ρεάλ Μαδρίτης συγκεντρώνοντας στην αξιολόγηση τον αποκαρδιωτικό αριθμό -5. Επίσης, από τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, ο Βάλερι Λιχοντί που σε 16 λεπτά έμεινε στο 0 με 4 άστοχα σουτ και έγραψε -8.

Zoys
Top 16 - Week 7

1) Pure Devotion
Μια ατελείωτη σκακιέρα. Και πώς να μην είναι όταν μιλάμε για παιχνίδι ανάμεσα στις δύο κορυφαίες ελληνικές ομάδες με δύο εξαιρετικούς Έλληνες προπονητές. Το ντέρμπι αιωνίων μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ έκλεψε όπως αναμενόταν την παράσταση στην 7η αγωνιστική του Top-16 και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και το τέλος αφού ήταν μακράν η πιο αμφίρροπη συνάντηση των δύο ομάδων για την εφετινή χρονιά. Οι δύο ομάδες ήταν πολύ κοντά στο σκορ σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης σε ένα απόλυτα ισορροπημένο ματς. Το τελευταίο τρίλεπτο όμως έφερε… τρικυμία στις επιθέσεις του Ολυμπιακού κάτι που φυσικά δεν μπορούσε να μην εκμεταλλευθεί ο Παναθηναϊκός που με ναυαρχίδα την άμυνα που περιόρισε για ακόμα μια φορά τον Σπανούλη στο έπακρο έφτασε τελικά στην νίκη με το τελικό 66-62. Ο εξαιρετικός Στεφάν Λάσμε (18 π., 5 ριμπ.) ήταν η αιχμή του δόρατος για την επίθεση του Παναθηναϊκού ενώ ακολούθησε ο Ούκιτς (14 π., 3 ασίστ) και φυσικά ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 9 πόντους, 4 ριμπάουντ και 8 ασίστ! Από πλευράς των ερυθρόλευκων οι 6 πόντοι και τα ισάριθμα ριμπάουντ των Μάντζαρη, Ντάνστον, αλλά και οι 12 πόντου του Στράτου Παρπέρογλου δεν ήταν αρκετοί για να οδηγήσουν τον Ολυμπιακό στην πρώτη φετινή εκτός έδρας επικράτηση του στο ΟΑΚΑ.



2) Key Factor
Πραγματοποεί ένα εκπληκτικό Top-16 και βρίσκεται αναμφίβολα σε υψηλή θέση στους πιο «καυτούς» παίκτης στην Ευρώπη. Ο Κέιθ Λάνγκφορντ έδωσε ακόμα μια συγκλονιστική παράσταση στον αγώνα της Ολίμπια Μιλάνο με τη Μάλαγα όπου και σημείωσε 29 πόντους (φτάνοντας στο τεράστιο αυτό νούμερο για 3η φορά φέτος!) με εξαιρετικά ποσοστά (8/10 δίπ., 2/4 τρίπ., 7/9 βολές) ενώ ακόμα η στατιστική του αναφέρει 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 λάθη και 6 κερδισμένα φάουλ!



3) Ο ήρωας

Η έλευση του στην Ισπανία και για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ προκάλεσε μια αναπτέρωση στο πεσμένο ηθικό των οπαδών της Λαμποράλ Κούτσα που πραγματοποιεί ένα επιεικώς αποκαρδιωτικό Top-16, αλλά ταυτόχρονα και ένα μίνι-σοκ στην μπασκετική οικουμένη αφού δεν πρόκειται για έναν τυχαίο παίκτη, αλλά για τον γνωστό και μη εξαιρετέο Λαμάρ Όντομ. Μπορεί να μην έχει αγωνιστεί δευτερόλεπτο ακόμα με τη φανέλα της ομάδας της Βιτόρια (αφού θα ντεμπουτάρει στην επόμενη αγωνιστική στο παιχνίδι με αντίπαλο τη Μάλαγα), αλλά ο δις Πρωταθλητής στο NBA με τη φανέλα των Λέικερς χαίρει ήδη θερμής υποδοχής και όλοι αναμένουμε την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα της νέας του ομάδας και περισσότερο ακόμα την αγωνιστική κατάσταση του 34χρονου Όντομ.

4) Ο κόουτς

Ο Αργύρης Πεδουλάκης ήταν ίσως ο προπονητής που τράβηξε πάνω του τα βλέμματα, όχι μόνο γιατί η ομάδα του επικράτησε του Πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακού για 3η φορά στις τέσσερις φετινές αναμετρήσεις τους διατηρώντας τον Παναθηναϊκό σε τροχιά δεύτερης θέσης στον όμιλο, αλλά και με τα όσα είπε στην συνέντευξη τύπου αμέσως μετά το παιχνίδι. Ο Έλληνας κόουτς έδωσε τις απαντήσεις που ο ίδιος έκρινε ότι χρειάζονταν για την τακτική του Παναθηναϊκού, τη διαιτησία, αλλά και το θέμα του Ούκιτς μην διστάζοντας να αναφερθεί στις δυσκολίες προσαρμογής των Παππά, Γιάνκοβιτς στην προσπάθεια των πρασίνων να ανταγωνιστούν τον Ολυμπιακό στο έμψυχο υλικό Ελλήνων παικτών.

5) Το φάντασμα

Η ήττα της Μάλαγα από την Αρμάνι Μιλάνο με 70-59 συνοδεύτηκε από μια κακή εμφάνιση του Αμερικανού πόιντ γκαρντ της ισπανικής ομάδας Ερλ Κάλογουεϊ που δεν κατάφερε να σημειώσει ούτε έναν πόντο στη διάρκεια που αγωνίστηκε μαζεύοντας 3 ριμπάουντ και πραγματοποιώντας ισάριθμα λάθη.


Στην τουρκική μονομαχία ανάμεσα στην Αναντόλου Εφές και την Φενερμπαχτσέ κομβική ήταν η (ακόμα μία) μέτρια εμφάνιση του Ζόραν Πλάνινιτς που σε 20:47 χρόνο συμμετοχής σημείωσε μόλις 4 πόντους (με 0/5 τρίποντα) και σύνολο ranking -3.
Zoys
Top 16 - Week 8

1) Pure Devotion
Η ρώσικη μονομαχία ανάμεσα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Λοκομοτίβ Κουμπάν εξελίχθηκε σε μια υψηλού ρυθμού αναμέτρηση και κρίθηκε στα σημεία υπέρ των Μοσχοβιτών. Η πρώτη περίοδος προϊδέαζε για ντέρμπι, αλλά τα πράγματα ανατράπηκαν στο δεύτερο δεκάλεπτο όταν και η «αρκούδα» με ένα τρομερό ξέσπασμα στην επίθεση έφτασε να προηγείται με 15 πόντους στο 13ο λεπτό (33-18) και με 20 πόντους στα μέσα της περιόδου (40-20)! Η κυριαρχία της ομάδας του Μεσίνα διήρκησε μέχρι και το μέσο της τρίτης περιόδου όταν και η Λοκομοτίβ είχε ήδη με υπομονή μειώσει στους 7 πόντους (59-53) και χτυπούσε καμπανάκι στην γηπεδούχο ομάδα ότι το παιχνίδι δεν είχε κριθεί ακόμα. Το ματς με δύο απανωτά τρίποντα του Σιμόν είχε ισόπαλο σκορ μετά από πολλή ώρα στο 26’ (59-59) και απέκτησε άγρια ομορφιά την τέταρτη περίοδο η οποία εξελίχθηκε σε μια έντονη μονομαχία για τη νίκη ανάμεσα στις δύο ομάδες. Την απάντηση στουςπαίκτες της Λοκομοτίβ που τραβούσαν πρώτοι το κουπί στο σκορ (Μπράουν 23 π., Σιμόν 18 π., Ουίλιαμς 11 π.) έδωσε ο Μίλος Τεόντοσιτς (25 π.). Ο Σέρβος πλέι-μέικερ έκανε ένα εκπληκτικό παιχνίδι και έδωσε φιλί ζωής στην ομάδα του που 2 λεπτά περίπου πριν την λήξη είχε μείνει πίσω με 5 πόντους (81-86). Τα δύο συνεχόμενα τρίποντα του Τεόντοσιτς (από τα συνολικά 6/8 που σούταρε χθες) έδωσαν εκ νέου το προβάδισμα στην ΤΣΣΚΑ ενώ με τις 2/2 βολές του αργότερα ισοφάρισε σε 89-89 λίγο μετά το τρίποντο-απάντηση του Ουίλιαμς. Ο Σέρβος δεν σταμάτησε εκεί αφού με το σκορ στο 89-91 (μετά τις δύο εύστοχες βολές του Μπράουν) εκτέλεσε ξανά την ομάδα του Πασούτιν με νέα τρίποντη βόμβα για το 92-91. Το παιχνίδι που κρεμόταν από μια κλωστή κορυφώθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα με το κάρφωμα του Μπράουν μπροστά από τον Χάινς και την Λοκομοτίβ να ανακτά την πρωτοκαθεδρία στο σκορ. Το τελικό 94-93 διαμόρφωσαν οι δύο βολές του Άαρον Τζάκσον ο οποίος κέρδισε φάουλ στα 4,4 δεύτερα. Η φιλοξενούμενη ομάδα ολοκλήρωσε το ματς με άστοχη προσπάθεια του Γιασάιτις από τα 6,75 κι έτσι η ομάδα της Μόσχας έφτασε στην νίκη που τη διατηρεί στην κορυφή του ομίλου με 7-1, πάντα παρέα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία βέβαια προπορεύεται στην ισοβαθμία. Να σημειωθεί ότι σε καλή βραδιά για την ΤΣΣΚΑ βρέθηκαν ακόμα ο Μίτσοβ (15 π.), ο Κάουν (10 π., 6 ριμπ.) και ο Ουίμς (12 π., 6 ριμπ., 4 ασίστ).



2) Key Factor

Στην δύσκολη επικράτηση της Φενερμπατχσέ επί του Ολυμπιακού με 78-74 μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι Μπο ΜακΚάλεμπ και Λίνας Κλέιζα. Σε μια βραδιά όπου οι Μπογκτάνοβιτς και Πρέλντζιτς ήταν μέτριοι και οι Σέκουλιτς και Τζάκσον δεν έδειξαν ότι μπορούν να προσφέρουν ακόμα την σκυτάλη ανέλαβαν ο δαιμόνιος Αμερικανός(-Σκοπιανός) που με τους 20 πόντους του (αλλά και τα 8 κερδισμένα φάουλ του) έκανε ότι ήθελε με την μπάλα χωρίς να βρει ποτέ την κατάλληλη αντιμετώπιση από την χωρίς Σπανούλη περιφέρεια των Πρωταθλητών Ευρώπης. Ο ΜακΚάλεμπ πέτυχε επίσης και το καθοριστικό τζαμπ-σουτ που διαμόρφωσε το 76-72 στα 20 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, την κρισιμότερη στιγμή του αγώνα. Ο Λιθουανός φόργουορντ από την άλλη τιμώρησε την πρώην ομάδα του με μια εξαιρετική εμφάνιση (21 πόντοι και 8 ριμπάουντ) που αποτέλεσε και μια από τις καλύτερες παρουσίες του με τη φανέλα της ομάδας του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

3) Ο ήρωας
Ο Τζόι Ντόρσεϊ που βοήθησε την Μπαρτσελόνα να αποδράσει και από την έδρα της Αναντόλου Εφές με τη νίκη και να συνεχίσει την εξαιρετική πορεία που αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη έκπληξη θα της χαρίσει και την πρωτιά του ομίλου. Με το σκορ στο 75-73, το χρονόμετρο να δείχνει 1 δευτερόλεπτο για την λήξη της κανονικής διάρκειας του ματς και τον Όλεσον να σουτάρει την δεύτερη βολή του μετά το κερδισμένο φάουλ που έκανε ο Γκόρντον όλα έδειχναν πως η τουρκική ομάδα θα πετύχει αυτή τη σημαντική νίκη. Αμ δε… Ο Όλεσον αστόχησε στη βολή, ο Ντόρσεϊ ανενόχλητος σχεδόν αφού είχε διαφύγει της προσοχής του Ερτέν απογειώθηκε, άγγιξε την μπάλα, την προσγείωσε στο καλάθι και το παιχνίδι με αυτόν τον τρόπο οδηγήθηκε στην παράταση όπου όπως εύκολα θα μαντεύατε ακόμα κι αν δεν γνωρίζατε το τελικό αποτέλεσμα ήταν δεν ήταν και δύσκολη δουλειά για την Μπαρτσελόνα που επικράτησε με 84-89.



4) Ο κόουτς

Ο Λούκα Μπάνκι με τη δουλειά του οποίου η Αρμάνι Μιλάνο μπορεί πλέον να απολαμβάνει την μοναξιά της δεύτερης θέσης έχοντας πια νικήσει και την ομάδα του Παναθηναϊκού στην καυτή της έδρα. Μπορεί το καταιγιστικό μπάσκετ των Ιταλών στο πρώτο ημίχρονο να μην συνεχίστηκε στην επανάληψη στην οποία η Ολίμπια κινδύνεψε από την ελληνική ομάδα, αλλά τελικά και παρά τα λάθη και την προσπάθεια του Παναθηναϊκού για να κλέψει το αποτέλεσμα πήρε το ροζ φύλλο με το τελικό 77-75. Η ομάδα του Μιλάνου έχει διατηρήσει στη φάση των 16 απόρθητο το Forum ενώ γενικά φέτος η μόνη ομάδα που έφυγε με τη νίκη από την έδρα της ομάδας του Μπάνκι ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης.

5) Το φάντασμα

Η απελπιστικά κακή εικόνα του Μιλένκο Τέπιτς στην χθεσινή ήττα της Παρτιζάν στην έδρα της Ρεάλ. Ο Σέρβος γκαρντ έσπασε αρνητικό ρεκόρ για τα νούμερα του φέτος φτάνοντας στο -7 στο ranking και χάνοντας ακόμα μια ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να αγωνιστεί επάξια στο επίπεδο της Ευρωλίγκας. 2 πόντοι, 4 ασίστ, 5 λάθη, 4 φάουλ απολογισμός σε παραπάνω από μισή ώρα αγώνα.
yorgos
Παιδιά νομίζω ότι το φάντασμα έπρεπε να είναι ο μοναδικός πραγματικά Νέναντ Κρστιτς: Σε εντός έδρας νίκη της ομάδας του, που μάλιστα πέτυχε 94 πόντους κατάφερε να έχει +- συντελεστή -23 μέσα σε 15 λεπτά, δε γίνονται αυτά... Επίσης, ο χειρότερος ριμπάουντερ της Ευρωλίγκας φέτος και ταυτόχρονα χειρότερος μπλοκέρ (!), κατάφερε να παίξει 15' παίρνοντας ΜΗΔΕΝ ριμπάουντ, μιλάμε για άνθρωπο που παίρνει 3 μύρια τρομάρα του και είναι και 2.12, θέλει πολλή προσπάθεια αυτό.

Όλα τα λεφτά πριν ξεκινήσει το βίντεο του play of the night η φάση με το Γκόρντον στο έδαφος (ο πιο φιλότιμος παίκτης της Εφές) και το Ντόρσεϊ να πανηγυρίζει μπροστά του. Ο Ερντέν δε νομίζω να σκιάχτηκε και πολύ, είναι δημόσιος υπάλληλος ο άνθρωπος.
Zoys
Top 16 - Week 9

1) Pure Devotion
Σε μια συναρπαστική και ενδιαφέρουσα μέχρι το τέλος αναμέτρηση εξελίχθηκε ο αγώνας μεταξύ της Λοκομοτίβ Κουμπάν και της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο στο πρώτο δεκάλεπτο μέχρι το ξεκίνημα της 2ης περιόδου στο οποίο οι Ρώσοι με ένα σερί 8-0 έφτασαν τη διαφορά στο +10 (23-13). Η Μακάμπι δεν έκανε καλή 2η περίοδο και εκεί φάνηκε ότι η γηπεδούχος ομάδα είχε για τα καλά το πάνω χέρι στην υπόθεση νίκη αφού στο ημίχρονο προηγούταν με 38-29. Οι Ισραηλινοί ξεκίνησαν στην 3η περίοδο την αντεπίθεση τους με τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη να παίρνει στους ώμους του την ομάδα καλύπτοντας ίσως για πρώτη φορά φέτος επάξια το κενό του Σον Τζέιμς στη θέση 5. Ο Έλληνας σέντερ σημείωσε 5 συνεχόμενους πόντους στο ξεκίνημα της επανάληψης και το παιχνίδι είχε αρχίσει να ισορροπεί ξανά στο ξεκίνημα του τελευταίου δεκαλέπτου. Οι Ρώσοι διατηρούσαν μέχρι το τέλος μικρό προβάδισμα χωρίς όμως ποτέ να αισθανθούν ασφαλείς. Στο 78-76 δύο δευτερόλεπτα πριν το τέλος οι Ρώσοι λίγο έλειψαν να αυτοκτονήσουν αφού ο Ζούμπκοβ αστόχησε και στις δύο βολές με τον Ίνγκλις να μαζεύει το ριμπάουντ, αλλά τελικά να αστοχεί στο (πολύ) μακρινό σουτ που επιχείρησε χαρίζοντας στην Λοκομοτίβ την πύρρειο νίκη. Κορυφαίους για την ομάδα του Πασούτιν αναδείχθηκε ο Κρούνοσλαβ Σιμόν που πέτυχε 23 πόντους και 5 ασίστ, ενώ ακολούθησαν οι Μπράουν (16 π., 4 ριμπ.), Καλνιέτις (10 π., 4 ριμπ., 3 ασίστ) και Χέντριξ (6 π., 7 ρ., 5 ασίστ). Για την Μακάμπι που πάλεψε στο δεύτερο ημίχρονο να κλέψει τη νίκη κορυφαίος αναδείχθηκε ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης που σε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του φέτος πέτυχε 18 πόντους ενώ μοίρασε ακόμα 5 ασίστ. Ακολούθησαν οι Χίκμαν (16 π., 5 ασίστ), Μπλου (16 π., 3 ριμπ.) και Σμιθ με 6 πόντους και 4 ριμπάουντ.



2) Key Factor
Η εβδομάδα που μας πέρασε δεν ήταν η καλύτερη για τις ελληνικές ομάδες. Αμφότερες ηττήθηκαν σε δύο must-win παιχνίδι εντός έδρας πετώντας στα σκουπίδια την ελπίδα για την δεύτερη θέση και δυσκολεύοντας τον δρόμο για την πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκας.

-Ξεκινώντας χρονολογικά, ο Ολυμπιακός που γνώρισε την δεύτερη του ήττα φέτος από την Αρμάνι Μιλάνο με 86-88 δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από τον Κέιθ Λάνγκφορντ, ο οποίος συνεχίζει την εκπληκτική χρονιά που κάνει και με την απόδοση του στο διπλό μέσα στο ΣΕΦ. Ο Αμερικανός γκαρντ έφτασε τους 20 πόντους (4/8 δίπ., 3/5 τρίπ., 3/4 βολές), ενώ ακόμα μάζεψε 5 ριμπάουντ και μοίρασε 8 ασίστ. 3 λάθη και 7 κερδισμένα φάουλ συμπληρώνουν την στατιστική του καλύτερου παίκτη των Ιταλών φέτος.



-Στην αντίπερα όχθη, ακόμα πιο επίπονη ήταν η αναπάντεχη εντός έδρας γκέλα του Παναθηναϊκού από την Λαμποράλ Κούτσα – την ίδια ομάδα στην οποία έκανε πλάκα στην πρώτη φάση της διοργάνωσης. Οι Βάσκοι είχαν ως συνήθως καλύτερο παίκτη τον Αντρές Νοτσιόνι που ηγήθηκε της προσπάθειας των παικτών του Σέρτζιο Σκαριόλο. Ο Αργεντινός φόργουορντ σημείωσε 16 πόντους (3/8 δίπ., 3/5 τρίπ., 1/2 βολές) με την συμβολή του στα ριμπάουντ να είναι εντυπωσιακή με 13 ριμπάουντ (ανάμεσα στα οποία τα 10 ήταν επιθετικά), 1 κλέψιμο, 2 μπλοκ, αλλά και 4 λάθη.



3) Ο ήρωας
Η ΤΣΣΚΑ δυσκολεύτηκε σε μεγάλο βαθμό στην έδρα της μαχητικής Ζαλγκίρις στο Κάουνας. Σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στην τελευταία επίθεση ο Άαρον Τζάκσον αποτέλεσε τον ήρωα της ομάδας της Μόσχας, αλλά και της αγωνιστικής συνολικά. Με την ομάδα του Έτορε Μεσίνα να προηγείται με 86-88 οι Λιθουανοί έχουν την τελευταία επίθεση και την ευκαιρία να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση ισοφαρίζοντας ή ακόμα και να προσπεράσουν με εύστοχο τρίποντο. Ο συνήθης ύποπτος Τζάστιν Ντέντμον αναλαμβάνει το τελευταίο σουτ, αλλά υπολογίζοντας χωρίς τον προσωπικό του αντίπαλο Άαρον Τζάκσον. Ο Αμερικανός της ΤΣΣΚΑ έπαιξε καταπληκτική άμυνα στον δαιμόνιο γκαρντ της Ζαλγκίρις προσφέροντας του ένα μεγαλοπρεπές στοπ στο τελευταίο σουτ του αγώνα και ταυτόχρονα επιτρέποντας στους Ρώσους να αποδράσουν από το Κάουνας χωρίς απώλειες.



4) Ο κόουτς

Ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς της Παρτιζάν που παρά τις χωρίς υπερβολή καταδικαστικές απουσίες των Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς (μετά την μακροχρόνια απώλεια του Βέστερμαν) πέρασε ένα ήσυχο βράδυ απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου επικρατώντας με ευκολία των Γερμανών με το τελικό 70-55. Μεγάλο ρόλο έπαιξε και η προσθήκη του Σάσα Πάβλοβιτς με τον Μαυροβούνιο σούτινγκ γκαρντ να σημειώνει 21 πόντους, όσους και ο εξαιρετικός φέτος Τάρενς Κίνσεϊ. Μπορεί οι Σέρβοι να μην έχουν σοβαρές ελπίδες για πρόκριση, αλλά σίγουρα δυσκολεύουν τον δρόμο των Γερμανών για την οχτάδα.



5) Το φάντασμα

Αν και στην προηγούμενη αγωνιστική ο Μαλίκ Χέρστον με αντίπαλο την Μακάμπι έκανε την καλύτερη εφετινή του εμφάνιση (με 18 π. και 4 ασίστ), απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης ο Αμερικανός σμολ φόργουορντ ήταν σε πολύ κακή βραδιά. 2 πόντοι με 1/4 εντός παιδιάς σουτ, 1 λάθος και 5 φάουλ μάλλον βοήθησε περισσότερο τους Ισπανούς παρά την προσπάθεια της Γαλατασαράι.
Zoys
Top 16 - Week 10

1) Pure Devotion
Σε ένα όμορφο παιχνίδι ανοιχτού ρυθμού που οι πρωταγωνίστριες ήταν οι επιθέσεις η Μπάγερν πέτυχε χωρίς υπερβολή την σπουδαιότερη νίκη της στην σύντομη (σύγχρονη) ιστορία της επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης με 85-83. Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου με τους Μαδριλένους να χτίζουν μια διαφορά στο τέλος της δεύτερης περιόδου η οποία και εξαφανίστηκε γρήγορα από τους μαχητικούς Βαυαρούς που έδειξαν εξαρχής ότι ήθελαν πολύ τη νίκη. Στο δεύτερο ημίχρονο υπερίσχυσε η θέληση και το πάθος της ομάδας του Πέσιτς που υποχρέωσε την Πρωταθλήτρια Ισπανίας στην δεύτερη της ήττα για φέτος και έλαβε μια τονωτική ένεση ψυχολογίας, αλλά και ουσίας στον αγώνα για μια θέση στους 8 της διοργάνωσης. Κορυφαίοι για την γερμανική ομάδα οι Μάλκολμ Ντιλέινι (20 π., 3 ριμπ., 6 ασίστ) και Νίχαντ Τζέντοβιτς (21 π., 4 ριμπ.) ενώ για τη Ρεάλ οι Ροντρίγκεθ (18 π., 4 ασίστ), Μίροτιτς (11 π., 7 ριμπ.) και Φερνάντεθ (12 π.).



2) Key Factor

-Ένας παίκτης που με την επιστροφή του φαίνεται πως δυναμώνει αρκετά το διαθέσιμο υλικό του Έργκιν Αταμάν στην Γαλατασαράι. Ο Μανού Μαρκοϊσβίλι στην επιστροφή του μετά από περίπου 5 μήνες απουσίας συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό στο μεγάλο διπλό των Τούρκων στην έδρα της Λοκομοτίβ Κουμπάν πετυχαίνοντας 19 πόντους με 2/2 δίποντα και 5/8 τρίποντα.


-Ο Αντώνης Φώτσης που στο κομβικής σημασίας για την επιβίωση του Παναθηναϊκού στον όμιλο αγώνα στην έδρα της Αναντόλου Εφές πραγματοποίησε το καλύτερο του παιχνίδι στο Top 16. Ο έμπειρος φόργουορντ σημείωσε 14 πόντους (2/2 δίπ., 3/5 τρίπ.), μάζεψε επίσης 6 επιθετικά ριμπάουντ και κέρδισε 3 φάουλ αναλαμβάνοντας επάξια τον ρόλο του ηγέτη στο πρώτο παιχνίδι των Πρωταθλητών Ελλάδας χωρίς τον Αργύρη Πεδουλάκη που συνέπεσε με την χειρότερη φετινή εμφάνιση του Δημήτρη Διαμαντίδη.

3) Ο ήρωας
Εφές-Παναθηναϊκός, 16 δευτερόλεπτα πριν το τέλος με τους Τούρκους να προηγούνται με 3 πόντους (54-51) και το ενδεχόμενο της ήττας να φαντάζει πολύ πιθανό για την ομάδα του Φραγκίσκου Αλβέρτη. Η συνέχεια όμως επιφύλασσε καλά νέα για την ελληνική ομάδα. Ο Ζακ Ράιτ έδωσε από την επαναφορά την μπάλα στον Γιόνας Ματσιούλις με τον Λιθουανό να εκτελεί αμέσως τρίποντο υπό την πίεση του Κερέμ Γκονλούμ. Ο Ματσιούλις ευστοχεί και ισοφαρίζει, σώζοντας όχι μόνο μια δική του μέτρια μέχρι εκείνη τη στιγμή εμφάνιση, αλλά και χαρίζοντας στον Παναθηναϊκό την παράταση στην οποία και εξασφάλισε τελικά το διπλό.



4) Ο κόουτς

Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς που μετά την σπουδαία επικράτηση της Μπάγερν στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης έγινε ο δεύτερος προπονητής φέτος που υπερνικά το εμπόδιο των Πρωταθλητών Ισπανίας.

5) Το φάντασμα

-Ο Στράτος Περπέρογλου έμεινε πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό και δεν βοήθησε καθόλου τον ακέφαλο (χωρίς Σπανούλη, αλλά και χωρίς Πρίντεζη) Ολυμπιακό στην δύσκολη εκτός έδρας αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα. Ο Έλληνας φόργουορντ δεν πέτυχε κανένα καλάθι (άστοχος και στα 8 σουτ που επιχείρησε), ενώ η στατιστική του έγραψε ακόμα 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, αλλά και 4 λάθη.

-Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ήταν επίσης αρνητικός παράγοντας για την δική του ομάδα. Ο γκαρντ της Παρτιζάν στην εκτός έδρας ήττα των Σέρβων από την Παρτιζάν με το βαρύ 84-52 σημείωσε σε παραπάνω από 33 λεπτά παιχνιδιού μόλις 6 πόντους (με 2/8 δίπ., 0/3 τρίπ. και 2/2 βολές), μάζεψε 3 ριμπάουντ και έκλεψε ισάριθμες φορές την μπάλα, σημειώνοντας όμως μεγάλο αριθμό σε λάθη, 7 στον αριθμό.
Zoys
Top 16 - Week 11

1) Pure Devotion
Το παιχνίδι ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που μπορεί να μην ήταν ντέρμπι μέχρι τέλους, διατηρήθηκε όμως σε υψηλότατο επίπεδο και χάρισε πολλές εντυπωσιακές φάσες όχι άδικα αφού μιλάμε για δύο ομάδες που συγκαταλέγονται μέσα στα φαβορί για την κατάκτηση της κούπας. Το πρώτο ημίχρονο ήταν ντέρμπι για σκληρά νεύρα χωρίς όμως να υπολείπεται θεάματος και επιθετικής παραγωγικότητας. Η Ρεάλ είδε από νωρίς την απαιτητικότητα του αντιπάλου που έπαιξε σκεπτόμενα και δεν επέτρεψε στους Μαδριλένους να επιβάλουν τον συνήθη καταιγιστικό ρυθμό της έδρας τους. Στα μέσα της τρίτης περιόδου ανέλαβε ο Ρούντι Φερνάντεθ. Ο Ισπανός γκαρντ/φόργουορντ ήταν κυριολεκτικά ασταμάτητος και με 8 συνεχόμενους πόντους στο καλάθι της ΤΣΣΚΑ πήρε την ομάδα στις πλάτες του. Το κάρφωμα του Ντάρντεν στο 25’ έφερε τη διαφορά στους 10 με την Βασίλισσα να παίρνει για πρώτη φορά διψήφια διαφορά η οποία βρήκε προσωρινές απαντήσεις από την ομάδα του Μεσίνα, αλλά έπειτα και με την άνοδο του Ροντρίγκεθ στο β’ μέρος η πλάστιγγα έγειρε οριστικά πια υπέρ των Πρωταθλητών Ισπανίας. Το τελικό 93-79 και η διαφορά των 14 πόντων ήταν σίγουρα εξαιρετικό αποτέλεσμα για την ομάδα του Λάσο που ισοφάρισε την διαφορά με την οποία ηττήθηκε στην Μόσχα στο ματς της πρώτης φάσης μπαίνοντας δυναμικά στο κυνήγι της πρώτης θέσης στον όμιλο αφού πλέον ισοβαθμεί με την «αρκούδα» στο 9-2. Η εξαιρετική επίδοση του Σόνι Ουίμς για τους Μοσχοβίτες (28 π., 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ), αλλά κυρίως αυτή του MVP της αγωνιστικής Ρούντι Φερνάντεθ (28 π., 4 ριμπ., 3 ασίστ, 4 κλεψίματα) ήταν οι δύο εντυπωσιακές επιδόσεις του αγώνα. Από την Ρεάλ ξεχώρισαν επίσης ο Μίροτιτς (15 π. , 5 ριμπ.).



2) Key Factor
-Τα 7/8 τρίποντα του Μάικ Μπράμου στην νίκη του Παναθηναϊκού επί της Φενερμπατχσέ Ούλκερ με 76-67. Η εντυπωσιακή επίδοση του Ελληνοαμερικανού συνδυάστηκε και με το εξαιρετικό δεύτερο ημίχρονο του Δημήτρη Διαμαντίδη που παρ’ ότι δεν ήταν ιδιαίτερα εύστοχος (2/2 δίπ., 1/5 τρίπ.), με τα 11 κερδισμένα του φάουλ σημείωσε 8/9 βολές, ενώ ακόμα πρόσθεσε 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 4 κλεψίματα με μόνο ψεγάδι τα 4 λάθη του.

-Ένα από τα καλύτερα δίδυμα ψηλών στη διοργάνωση, οι Ρίτσαρντ Χέντριξ και Ντέρικ Μπράουν της Λοκομοτίβ Κουμπάν ήταν οι πρωταγωνιστές για την ρωσική ομάδα που δυσκολεύτηκε, αλλά απόδρασε τελικά από την έδρα της Ζαλγκίρις στο Κάουνας (85-86). Ο Χέντριξ σημείωσε 15 πόντους και 8 ριμπάουντ ενώ ο Μπράουν είχε τον ίδιο αριθμό πόντων και 1 παραπάνω ριμπάουντ.

-Να σημειώσουμε και την εξαιρετική επίδοση του Κάρλος Αρόγιο στη νίκη της Γαλατασαράι (76-69) με τους 16 πόντους και τις 11 ασίστ που αποτελούν ρεκόρ για την τουρκική ομάδα. Κομβική και η παρουσία του Μενσά-Μπονσού που δέσποζε κοντά στο καλάθι με 14 πόντους, 6 ριμπάουντ και ισάριθμα κερδισμένα φάουλ.



3) Ο ήρωας
Το τρίποντο του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς στα 23 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα της Παρτιζάν με την Μακάμπι έκρινε σε μεγάλο βαθμό και το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή τη νίκη των Σέρβων. Με προβάδισμα τριών πόντων για την ομάδα του Βουγιόσεβιτς (71-68) η Μακάμπι απάντησε με 2 βολές του Ράις μειώνοντας στον πόντο. Οι Σέρβοι έκαναν έπειτα λάθος υπό την πίεση της ομάδας του Μπλατ στα 13 δευτερόλεπτα με τους παίκτες της Μακάμπι να απαντούν με ένα ακόμα πιο παιδαριώδες λάθος στην δική τους επαναφορά. Ο Ντέγιαν Μούσλι με ½ βολές διαμόρφωσε και το τελικό 72-70 το οποίο δεν μπόρεσε να αλλάξει στα 7 τελευταία δεύτερα η Μακάμπι με το άστοχο τρίποντο του Πνίνι.



4) Ο κόουτς
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς που μπορεί να γνώρισε την ήττα από τον Παναθηναϊκό στην επιστροφή του στο ΟΑΚΑ, αλλά έκλεψε την παράσταση με την θερμή υποδοχή που γνώρισε από τους φίλους του Παναθηναϊκού που τίμησαν τον πιο επιτυχημένο προπονητή της ιστορίας της ομάδας για τα 13 χρόνια παρουσίας του στον πάγκο των πρασίνων και τους αμέτρητους τίτλους που κατέκτησε με την ελληνική ομάδα. Το επιβλητικό πανό με το μήνυμα «King is back” και η βράβευση σε συνδυασμό με το βίντεο που ετοίμασε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός στον Σέρβο κόουτς ήταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές της σεζόν.



5) Το φάντασμα

Ο Τζέισον Γκρέιντζερ δεν βοήθησε καθόλου την Μάλαγα στη δύσκολη αποστολή που είχε στο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα. Ο Ουρουγουανός γκαρντ σε 13 λεπτά παρουσίας έχασε 2 σουτ εντός παιδιάς, μάζεψε 1 ριμπάουντ και μοίρασε 3 ασίστ, όσες όμως ήταν και οι λανθασμένες του ενέργειες. Τα 5 φάουλ που συμπλήρωσε ταχύτατα δεν του επέτρεψαν να παρουσιάσει κάτι καλύτερο από το να πραγματοποιήσει την χειρότερη φετινή του επίδοση με ranking -6
sacarame
Top 16 - Week 12

1) Pure Devotion
Το παιχνίδι ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μακάμπι Τελ Αβιβ στη Nokia Arena ήταν μακράν το πιο αμφίρροπο της αγωνιστικής. Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν την πρώτη περίοδο αρκετά νευρικές και το σκορ ήταν 2-4 στο 3λεπτο.Τον λόγο πήραν οι ψηλοί των 2 ομάδων. Ο Τάιους από την μια και οι Mιροτιτς,Μεχρί από την άλλη κουβάλησαν τις δυο ομάδες. Με καλάθι του Mεχρί στην τελευταία επίθεση η περίοδος έκλεισε με 15-20 υπέρ της Ρεάλ. Στη δεύτερη περίοδο το ματς άνοιξε. Η Μακάμπι προσπαθούσε να "ταϊσει" τον Σχορτσιανίτη, ενώ τα γκαρντ της Ρεαλ μπήκαν στο παιχνίδι. Ειδικά ο Ροντρίγκεζ, ο οποίος σημείωσε 10 πόντους σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού και κράταγε τους Μαδριλένους κοντά στο σκορ. Το ημίχρονο έληξε με 43-40 υπέρ των Ισραηλινών χάρη σε buzzer τρίποντο του Πνίνι.
Στην τρίτη περίοδο η Ρεάλ μπήκε αποφασισμένη. Οι Μαδριλένοι ντούμπλαραν πολύ πετυχημένα τον Σχορτσιανίτη αναγκάζοντας τη Μακάμπι να επιδοθεί σε μακρινά σουτ. Την ίδια ώρα το δίδυμο Μπορούσης-Ρέγιες πήραν μπροστά και με σερί πόντους έδωσαν την ευκαιρία στην Ρεάλ να πάρει μια μικρή διαφορά 6 πόντων. Μάλιστα με καλάθι του Ρέγιες οι Ισπανοί πέρασαν μπροστά με 62-54 για να έρθει το απίστευτο τρίποντο του Σμιθ από την άλλη άκρη του γηπέδου για να κλείσει η περίοδος με την Μακάμπι πίσω με 5.
Η τέταρτη περίοδος ήταν συναρπαστική. Η Μακάμπι έτρεξε γρήγορα ένα σερί με τον Χίκμαν και ισοφάρισε το ματς. Από κείνο το σημείο οι ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι μέχρι το 72-72. Εκεί ο Φερνάντεζ ευστόχησε σε τρίποντο και ο Μπλου με 2 βολές έκανε το 74-75 με 1:03 να απομένει για το τέλος του ματς. Ο Λιουλ έκανε λάθος και έχασε την κατοχή όμως ο Σμιθ αστόχησε στο σουτ που επιχείρησε. Στην επόμενη επίθεση ο Σέρχιο βρήκε τον Μπουρούση φάτσα με το καλάθι και αυτός ευστόχησε για το 74-77 με 11,2 να απομένουν. Ο Μπλατ σχεδίασε την επίθεση, ο Μπλου βγήκε και πήρε το τρίποντο, όμως αστόχησε. Κι εκεί εμφανίστηκε ο Τάιους, ο οποίος γράπωσε το επιθετικό, πέτυχε το καλάθι και πήρε και το φάουλ. Όμως αστόχησε στη συμπήρωματική βολή κι έτσι η Ρεάλ απέδρασε με την νίκη από τη Nokia Arena...



2) Key Factor

Ο καταπληκτικός Gani Lawal υπήρξε αναμφίβολα καθοριστικός παράγοντας στην μεγάλη επικράτηση της Αρμάνι επί της Φενέρμπαχτσε μέσα στην Τουρκία.Κι αυτό γιατί ενώ αγωνίστηκε μόλις 12 λεπτά στο παιχνίδι, πρόλαβε να σημειώσει 12 πόντους με 6/6 δίποντα, να μαζέψει 7 ριμπάουντ ( τα 3 επιθετικά) και 1 τάπα συγκεντρώνοντας 18 ρανκ!!! Δεν είναι τυχαίο ότι η Αρμάνι κατάφερε να πάρει διαφορά στο ματς ακριβώς στο σημείο που ο Λαβάλ "κατάπινε" τους αντιπάλους του μέσα στο παρκέ.



3) Ο ήρωας



Ο Γιάννης Μπουρούσης είχε το κρύο αίμα και το καθαρό μυαλό να τελειώσει τη φάση μετά την πάσα του Ροντρίγκεζ και να δώσει αέρα 3 πόντων στη Ρεάλ με μόλις 11 δευτερόλεπτα να απομένουν. Η Μακάμπι είχε την ευκαιρία της, ο Τάιους γράπωσε το επιθετικό μετά το άστοχο τρίποντο του Μπλου, πέτυχε το καλάθι όμως αστόχησε στη συμπληρωματική βολή, δίνοντας τη νίκη στους Μαδριλένους και στερώντας στη Μακάμπι την ευκαιρία να πάει το ματς στην παράταση.



4) Ο κόουτς



Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει δεχτεί αρκετές φορές σκληρή κριτική για τις επιλογές του στα παιχνίδια του Ολυμπιακού. Ε αυτή τη φορά νομίζω δεν έχει κανείς να του προσάψει τίποτα. Σε ένα δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι για τον Ολυμπιακο ( άσχετα αν τελικά το ματς πήγε ευκολότερα του αναμενομένου) η ομάδα του παρουσιάστηκε εξαιρετικά διαβασμένη και καθάρισε το παιχνίδι από νωρίς. Οι αλλαγές με το ρολόι δεν εμφανίστηκαν στην Ανδαλουσία, η αξιοποίηση των παικτών και η εξουδετέρωση των αντιπάλων ατού επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό, και το βασικότερο: ο Κόλλινς είδε ένα ακόμα παιχνίδι από το βάθος του πάγκου..



5) Το φάντασμα



Απαράδεκτη εμφάνιση από τον Λιθουανό ίσως στο σημαντικότερο παιχνίδι για την Φενέρμπαχτσε. Σε ένα ματς που οι Τούρκοι έπρεπε να κερδίσει με κάθε τρόπο, ο Λινας ήταν σαν να μην πάτησε ποτέ το πόδι του στο παρκέ. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως στα 20 λεπτά που αγωνίστηκε παρέμεινε άποντος με 0/3 δίποντα και 0/1 τρίποντα. Είναι ότι σε ένα κρίσιμο σημείο του πρώτου ημιχρόνου, με την Αρμάνι 2 μόλις πόντους μπροστά, κάνει 3 απανωτά λαθη σε επαναφορά της Φενέρ. Αποτέλεσμα: Η Αρμάνι βάζει 6 ευκολους πόντους σερί και χτίζει για πρώτη φορά μια διαφορά 8-10 πόντους, αποκτά ψυχολογία και είδαμε τελικά πως πήγε όλο το ματς. Η χειρότερη του εμφάνιση στην Ευρωλίγκα φέτος με ρανκ -4.
Zoys
Top 16 - Week 13

1) Pure Devotion
Το Μπάγερν-Μακάμπι συγκέντρωσε τα βλέμματα στην προτελευταία αγωνιστική του TOP-16 της Euroleague, όχι άδικα αφού ήταν ένα συναρπαστικό παιχνίδι ταχύτατου ρυθμού με το σκορ να εκτινάσσεται στο συνολικό νούμερο πόντων 186. Η Μπάγερν μπήκε δυναμικά στο ματς όπως συνηθίζει στις εντός έδρας αναμετρήσεις της και διατηρούσε μια μικρή διαφορά στην διάρκεια της πρώτης περιόδου που είχε εξανεμιστεί μέχρι το δεύτερο δεκάλεπτο όπου οι Ισραηλινοί άρχισαν να πατούν καλύτερα στο Μόναχο. Με τις άμυνες να περιορίζονται σε ρόλο κομπάρσου στον αγώνα το ημίχρονο θα έβρισκε προηγούμενους τους Γερμανούς με 58-54. Στα μέσα της τρίτης περιόδου ο Ντιλέινι διαμόρφωσε το 69-63 με τρίποντο το οποίο όμως βρήκε άμεσες απαντήσεις από τους 4 συνεχείς πόντους του Χίκμαν και τους 3 του Τάιους που έφεραν το ματς στα ίσια με 70-70. Με μπροστάρη πάλι τον Χίκμαν η «ομάδα του λαού» έφτασε 8 λεπτά πριν το τέλος στο +7 (73-83) με την πρώτη διψήφια διαφορά να σχηματίζει το τρίποντο του Μπλου. Οι παίκτες του Πέσιτς δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και συνέχισαν να παλεύουν μέχρι το τελευταίο λεπτό. Στα 6,1 δευτερόλεπτα και την ομάδα του Ντέβιντ Μπλατ να προηγείται με 91-92 ο Ράις ευστοχεί σε 2 βολές δίνοντας προβάδισμα 3 πόντων στην ομάδα του. Η απάντηση θα έρθει από τη μία εύστοχη βολή του Ντιλέινι και στο 92-94 πια αστοχεί επίτηδες στην δεύτερη με το ριμπάουντ όμως να εξασφαλίζεται από τον Άλεξ Τάιους και τους παίκτες της Μακάμπι να αναδεικνύονται νικητές. Εξαιρετική η εμφάνιση του Άλεξ Τάιους που σημείωσε 14 πόντους, 9 ριμπάουντ, 2 μπλοκ και ισάριθμα κλεψίματα και τους Ράις (18 π., 5 ασίστ), Ίνγκλις (5 π., 3 ριμπ., 4 ασίστ, 2 κλεψ.) και Σχορστιανίτη (11 π.) να ακολουθούν. Εντυπωσιακό το παιχνίδι του Μάλκολμ Ντιλέινι από πλευράς των γηπεδούχων με τον Αμερικανό να σημειώνει 17 πόντους, να μαζεύει 7 ριμπάουντ, να μοιράζει 10 ασίστ και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά να έχει κερδίσει και 11 φάουλ! Μπράις Τέιλορ (22 π.) και Ντίον Τόμπσον (16 π.) έπονται στην λίστα των πρώτων σκόρερ των ηττημένων.



2) Key Factor
-Ο παίκτης που αναμφισβήτητα ανεβάζει τον Παναθηναϊκό επίπεδο με την παρουσία του στο παρκέ είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης που αναδείχθηκε και MVP της αγωνιστικής για το πλήρες παιχνίδι του στην νίκη των πρασίνων επί της Ουνικάχα με 69-60. Ο “3D” με 13 πόντους (3/4 δίπ., 2/2 τρίπ., 1/1 βολή), 4 ριμπάουντ και 6 ασίστ βοήθησε στον μέγιστο βαθμό τον Παναθηναϊκό να μην αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες απέναντι στην Μάλαγα. Ακόμα, κέρδισε 8 φάουλ ενώ ολοκλήρωσε τον αγώνα χωρίς λάθος στα 30 λεπτά και 50 δεύτερα παρουσίας του.


-Ο Αλεσάντρο Τζεντίλε βρέθηκε σε δαιμονιώδη κατάσταση με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα και αποτέλεσε έναν βασικότατο παράγοντα της συντριβής των Καταλανών στο Μιλάνο με 91-63. Ο Ιταλός σούτινγκ γκαρντ πραγματοποίησε το καλύτερο του παιχνίδι στην φετινή Ευρωλίγκα με 24 πόντους (8/13 δίπ., 2/3 τρίπ. και 2/3 βολές), μάζεψε 7 ριμπάουντ, πρόσφερε 6 ασίστ στους συμπαίκτες του ενώ είχε ακόμα 1 κλέψιμο και 1 λάθος με απολογισμό στο ranking τον αριθμό 28.



3) Ο ήρωας

Κακά τα ψέματα, δεν είχαμε κάτι το ιδιαίτερο από ήρωες την αγωνιστική αυτή. Οι φίλοι του Ολυμπιακού όμως θα έχουν να θυμούνται το χθεσινό βράδυ για την πρώτη πραγματικά θετική εμφάνιση του Μάρντι Κόλινς στην νίκη επί της Αναντόλου Εφές με 78-83 στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αμερικανός μετά από ένα απίστευτα κακό TOP-16 και τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια με αρνητικό ranking φάνηκε να «ξυπνάει» αγωνιστικά. Χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες: 4 πόντοι, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ με σύνολο στο ranking το νούμερο 14 φαντάζει εμφάνιση all-star σε σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει από τον Κόλινς με την φανέλα του Πρωταθλητή Ευρώπης.

4) Ο κόουτς

Το ασφυκτικό και επίμονο αμυντικό στυλ της Αρμάνι Μιλάνο σε συνδυασμό με την εξαιρετική ικανότητα των παικτών της να φαίνονται ακαταμάχητοι στο παιχνίδι «ένας εναντίον ενός» είναι αναμφίβολα προϊόντα της δουλειάς του Λούκα Μπάνκι που έχει μετατρέψει την ομάδα του Μιλάνου σε μια από τις πιο σκληρές και αποτελεσματικές αμυντικά ομάδες της διοργάνωσης λαμβάνοντας μεγάλο credit για την θριαμβευτική νίκη επί της πρωτοπόρου του ομίλου Μπαρτσελόνα με διαφορά 28 πόντων. Μετά και από αυτό το αποτέλεσμα ουδείς πια μπορεί να απορεί που οι Ιταλοί κατοχύρωσαν την δεύτερη θέση προσπερνώντας εύκολα τις δύο ελληνικές ομάδες.

5) Το φάντασμα

Η Ρεάλ είχε ένα εύκολο βράδυ στη Μαδρίτη επικρατώντας της Λοκομοτίβ Κουμπάν με 81-55. Μόνο αρνητική μπορεί να χαρακτηριστεί η παρουσία του Κροάτη Κρούνοσλαβ Σιμόν για την ρωσική ομάδα. 0 πόντοι, 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 2 φάουλ σε 17,5 λεπτά παιχνιδιού σε ένα από τα χειρότερα φετινά του ματς.
Zoys
Top 16 - Week 14

1) Pure Devotion
Η ελληνική αναμέτρηση ανάμεσα στον Πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό και τον Πρωταθλητή Ελλάδας Παναθηναϊκό επιφύλασσε στους τηλεθεατές ανά τον κόσμο που το παρακολούθησαν (ως game of the week) ένα συναρπαστικό μπασκετικό βράδυ. Οι ερυθρόλευκοι μπήκαν πιο δυνατά στο παιχνίδι θέλοντας να δώσουν απαντήσεις για το 0/3 που έχουν φέτος στο ΟΑΚΑ στα παιχνίδια με τους πράσινους και βρέθηκαν προηγούμενοι με 8-3 στο πρώτο πεντάλεπτο. Οι παίκτες του Φραγκίσκου Αλβέρτη όμως έκαναν την δική τους αντεπίθεση και με μεγαλύτερη μαχητικότητα κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση και να πάρουν τα ηνία του ματς. Στα μέσα της τρίτης περιόδου ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά στο σκορ ακόμα και με 10 πόντους (19-29) με την διαφορά να ροκανίζεται στα τέλη της τρίτης περιόδου. Οι πράσινοι πάτησαν ξανά το γκάζι όμως στα μέσα της τέταρτης περιόδου όπου και φάνηκε να παίρνουν μια καλή διαφορά με το 53-60 στα 5 λεπτά περίπου πριν την λήξη. Δύο (ακόμα) μεγάλα τρίποντα του Σλούκα μείωσαν την διαφορά στη συνέχεια με τον Βασίλη Σπανούλη να ισοφαρίζει στο 65-65 με δικό του λέι-απ. Η συνέχεια σε λίγο…



2) Key Factor
-Μπορεί να ήταν σε γενικές γραμμές απογοητευτική αποχωρώντας γρήγορα από την μάχη πρόκρισης στο Top-16, η Λαμποράλ Κούτσα όμως αποχώρησε με ψηλά το κεφάλι από την Ευρωλίγκα με ένα μεγάλο διπλό στην έδρα της Μπαρτσελόνα με 86-97. Οι παίκτες του Σέρτζιο Σκαριόλο είχαν για ακόμα μια φορά ηγέτη τον Αντρές Νοτσιόνι που έδειξε την κλάση και την εμπειρία του πραγματοποιώντας ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα για την διοργάνωση. 37 πόντους με 9/15 δίποντα, 4/6 τρίποντα και 7/8 βολές πέτυχε ο Αργεντινός φόργουορντ με το κοντέρ να μην λέει να σταματήσει. Τα 3 ριμπάουντ, τα 2 κλεψίματα, η μία ασίστ τα 2 λάθη και τα 3 μπλοκ, τα 6 κερδισμένα φάουλ συνέβαλλαν στον ranking που χτύπησε 35!



-Ο παίκτης που ευθύνεται για την αναπάντεχη διασταύρωση της Ρεάλ με τον Ολυμπιακό στους προημιτελικούς (και αντίστοιχα αυτήν της ΤΣΣΚΑ με τον Παναθηναϊκό) δεν είναι άλλος από τον δαιμόνιο γκαρντ της Ζαλγκίρις Τζάστιν Ντέτμον ο οποίος πρωτοστάτησε στην μεγάλη νίκη της Ζαλγκίρις επί της Ρεάλ με 87-80. Ο Αμερικανός έκανε πράγματα και θάματα στο παρκέ αγγίζοντας ranking 40 και όχι άδικα αφού σημείωσε 36 πόντους (4/5 δίπ., 7/11 τρίποντα, 7/7 βολές!!) ενώ επίσης μάζεψε 5 ριμπάουντ, μοίρασε 3 ασίστ έκλεψε 2 φορές την μπάλα, κέρδισε 7 φάουλ και παρά τα 6 λάθη του έκλεψε την παράσταση στην τελευταία αγωνιστική του Top-16.




3) Ο ήρωας

Συνέχεια στο θρίλερ του ΣΕΦ. Το ρολόι έδειχνε 4,7 δευτερόλεπτα στην διάθεση του Ολυμπιακού που είχε την ευκαιρία να καθαρίσει το παιχνίδι που ήταν στην κόψη του ξυραφιού και απόλυτα ισορροπημένο στο 65-65. Ήταν δεδομένο ποιος παίκτης θα έπαιρνε το τελευταίο σουτ. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έλαβε την μπάλα από την επαναφορά από τον εξαιρετικό Κώστα Σλούκα. Επάνω στον Σπανούλη ανέβηκε ο Γκιστ για να δυσκολέψει με την υψομετρική διαφορά τους το έργο του Έλληνα γκαρντ. Ο V-Span ντριμπλάρει, βάζει χειρόφρενο και με μια εκτέλεση από τα 8,5 μέτρα που θύμισε έντονα το buzzer-beater του στο Ευρωμπάσκετ του 2007 με αντίπαλο την Κροατία ευστοχεί μπροστά από τον Τζέιμς Γκιστ και χαρίζει την νίκη στον Ολυμπιακό. Ο Σπανούλης πανηγυρίζει έντονα όπως κάνει σύσσωμο το φαληρικό στάδιο και δίνει με τον τρόπο του την απάντηση του σε όσους του άσκησαν έντονη κριτική για την μέχρι πρότινος μέτρια παρουσία του στα παιχνίδια με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.



4) Ο κόουτς

Νομίζω ότι και μόνο από το γεγονός ότι η ομάδα του παρά την εμφανή ποιοτική διαφορά κατάφερε να υποχρεώσει την Ρεάλ Μαδρίτης στην μόλις 3η φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις είναι αρκετός λόγος για να δώσουμε τα εύσημα στον κόουτς της Ζαλγκίρις Κάουνας Γκιντάρας Κραπίκας. Ο Λιθουανός τεχνικός, αντικαταστάτης του Σαούλιους Στομπέργκας που ανέλαβε να κοουτσάρει το τελευταίο ματς της Ζαλγκίρις στην Ευρωλίγκα έκανε και με το παραπάνω το καθήκον του παρουσιάζοντας ένα μαχητικό σύνολο που έκανε μια σπουδαία νίκη.

5) Το φάντασμα

Η Μακάμπι ηττήθηκε τελικά στην έδρα της από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 76-81. Ο χειρότερος παίκτης των Ισραηλινών στην αυλαία της φάσης των 16 καλύτερων ομάδων ήταν αναμφίβολα ο Ρίκυ Χίκμαν. Ο Αμερικανός κατάφερε και συγκέντρωσε -10 πόντους στο σύστημα αξιολίγησης πετυχαίνοντας μόλις 1 βολή στην παρουσία του στο παρκέ για 18,5 λεπτά όπου σούταρε με 0/4 εντός παιδιάς και υπέπεσε σε 4 λάθη.

...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.