Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Wild statistics !
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > NBA > Past Seasons
morfi
Eδώ και μερικές ώρες, αν και δεν είναι η ειδικότητα μου, μου έχει έρθει η ιδέα να ανοίξω ένα τόπικ με θέμα τα στατιστικά (είναι το δώρο μου για τα γενέθλια του holic. Xρόνια πολλά boy. banana.gif ). Όχι βέβαια όποια και όποια στατιστικά, αλλά αυτά που όταν τα πρωτοβλέπεις σε αφήνουν με ανοιχτό το στόμα. Αυτά που σε καθηλώνουν και λες από μέσα σου "E ; Πως είναι δυνατόν ; ". Αυτά που σε κάνουν να φαντάζεσαι τι μπορεί να έγινε εκείνη τη σεζόν ή σε εκείνο το παιχνίδι.

Θα γράψω όσα μου ήρθαν στιγμιαία στο μυαλό (η σειρά είναι τυχαία) :

- Η τρίτη σεζόν (1961-62) του Τσάμπερλεν στο ΝΒΑ. Όχι, δεν είναι μόνο οι 50κάτι πόντοι και τα 27ρ που είχε. Θα εκπλαγείται αν δείτε το χρόνο συμμετοχής του που είναι 48,5 ! Δηλαδή παραπάνω από το κανονικό ! Aν είναι δυνατόν !
- Οι 8κάτι ασσίστ του το 1968 που έκαναν τον Τσάμπερλεν τον πρώτο και μοναδικό σέντερ που βρέθηκε στη πρώτη θέση στο πίνακα με τους καλύτερους πασέρ.
(- Και γενικά οτιδήποτε έχει πετύχει αυτός ο άνθρωπος ( ; ) )
- Τα νούμερα του Ρόμπερτσον.
- Η επίδοση του Τζο Φαλκς στο σκοράρισμα, τη πρώτη σεζόν του ΝΒΑ, σε σύγκριση φυσικά με των υπόλοιπων.
- Το σερί και οι συνολικές νίκες της ίδιας χρονιάς των Ουάσιγκτον Κάπιτολς.
- Οι 81 πόντοι του Κόμπι Μπράιαντ και το ποσοστό ευστοχίας του.
- Οι 62 πόντοι σε 33 λεπτά του Κόμπι ! Αν δεν κάνω λάθος, μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε σκοράρει περισσότερο από όλους τους παίκτες των Μάβερικς ! (σε ένα βιντεάκι στο youtube είδα πως και τότε ακόμα τον έκραξαν γιατί είχε 0 ασσίστ 68.gif )
- Οι 72 νίκες των Μπουλς.
- Τα νούμερα του Μπέιλορ που με έπιασε ίλλιγος τη πρώτη φορά που τα είδα.

Αυτά προς το παρόν. Ελπίζω να έχει και (καλή) συνέχεια το τόπικ. wink.gif
NBAholic
QUOTE
Eδώ και μερικές ώρες, αν και δεν είναι η ειδικότητα μου, μου έχει έρθει η ιδέα να ανοίξω ένα τόπικ με θέμα τα στατιστικά (είναι το δώρο μου για τα γενέθλια του holic. Xρόνια πολλά boy. ).


Ευχαριστώ. Αν και άργησες 7 μήνες (ή προηγείσαι κατά 5, διάλεξε εσύ)!

Μου αρέσει το θέμα:

Έχω την ιδέα να ποστάρω τα κατ'εμέ πολύ αξιοσημείωτα στατιστικά (ή έστω το τοπ-10 (όπου χωρούν τόσα), για να μην είμαστε και κουραστικοί) όλων των κορυφαίων παικτών στην ιστορία. Ποιοι θα είναι αυτοί; Λέω να ποστάρω τα πιο αξιοσημείωτα των 50 κορυφαίων όπως επιλέχτηκαν το 1997 συν των 10 επιπλέον παικτών που επέλεξε το ΤΝΤ το 2006 συν τα πιθανά πολύ αξιοσημείωτα των 21 ακόμη υποψηφίων (http://en.wikipedia.org/wiki/50_Greatest_Players_in_NBA_History).

81 παίκτες το σύνολο, θα βγει καλή λίστα.
morfi
QUOTE(NBAholic @ Nov 30 2007, 00:45 ) *
Ευχαριστώ. Αν και άργησες 7 μήνες (ή προηγείσαι κατά 5, διάλεξε εσύ)!

Προηγούμαι. Πάντα είμαι ένα βήμα πιο μπροστά. cool.gif

QUOTE(NBAholic @ Nov 30 2007, 00:45 ) *
81 παίκτες το σύνολο

Τυχαίο ; banana.gif


Να σχολιάσω ένα ακόμα στατιστικό που μόλις έπεσε στα χέρια μου.
Ο Τζέρι Λούκας μετά τη πρώτη του σεζόν (1963-64) ακολούθησαν δύο χρόνιες όπου είχε συνεχόμενα 20+, 20+ μ.ο ! Μόνο αυτός και ο Έντι Κάρι Τσάμπερλεν το έχουν κάνει παραπάνω από μία φορά. Αξιοσημείωτο αν σκεφτούμε ότι το ονομά του δεν ακούγεται τόσο όσο κάποιων άλλων (επίσης κατέχει και ένα άλλο ρεκόρ που αυτή τη στιγμή μου διαφεύγει).

Εκτός από τo παραπάνω, θα ήθελα να σχολιάσω το "εγκεφαλικό" του (αν μπορώ να το πω έτσι) παιχνίδι. Δεν σας κρύβω πως αν έφτιαχνα την all-time μου ομάδα για να συμμετέχει στο all-time πρωτάθλημα ( wacko.gif ) ο Τζέρι Λούκας ίσως και να ήταν βασικό μέλος αυτής, όχι γιατί θα ήταν καλύτερος αλλά επειδή θα ήταν ικανός να μάθει όλα τα συστήματα των αντίπαλων ομάδων απ'έξω ! Παράξενο ; Κι'όμως, έχει βρεί τρόπους να εξασκεί τη μνήμη του (έχει γράψει και αρκετά βιβλία περί αυτού) με αποτέλεσμα να θυμάτε σχεδόν τα πάντα χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Ιδιαίτερο πλεονέκτημα, ε ;

Σόρυ για το offtopic.gif. Παρασύρθηκα. smile.gif
NBAholic
QUOTE
Τυχαίο ;


Το σκεφτόμουν κι εγώ. Μάλλον όμως θα γίνουν 82 (επίσης πολύ ταιριαστό νούμερο), γιατί θα προσθέσω και το Φατ Λίβερ, έναν απ'τους βασιλιάδες του τριπλ νταμπλ. Δεν ξέρω πότε θα ποστάρω, μιας και υπάρχουν αρκετές απρόβλεπτες δουλειές τον καιρό αυτό.

H μνήμη του Τζέρι Λούκας ήταν (και είναι) θρυλική, ίσως ένα μόλις σκαλί πιο κάτω απ'αυτών που μπαίνουν στα ρεκόρ Γκίνες. Υπάρχουν μάλιστα ιστορίες στο Ίντερνετ ότι έκανε επίδειξη μνήμης, μνημονεύοντας ένα μεγάλο αριθμό σελίδων του τηλεφωνικού καταλόγου της Ν.Υόρκης (κάπου μιλούν για 500 σελίδες!). Σύμφωνα με μια από συτές τις ιστορίες (δεν τη βρίσκω αυτή τη στιγμή δυστυχώς), παρών σε μια τέτοια επίδειξη-ίσως στην ίδια-ήταν ο Μπόμπι Φίσερ, ο οποίος έμεινε εντυπωσιασμένος. Και βέβαια, σε θέματα μνήμης είναι δύσκολο να εντυπωσιάσεις έναν τύπο σαν το Φίσερ.
captain charisma
σορυ για το οφ αλλα θελω να βρω μια σελιδα που λεει τους πρωτους σκορερ ολων των εποχων στο νβα.ειναι αναγκη icon_wave.gif
Air and King
Ωραιο τοπικ.
Εκτος απο αυτα που εχουν αναφερθει παντα μου εκανε εντυπωση η ρουκι χρονια του καλου "Γολιαθ".
Με 37.6 ποντους και 27.0 ριμπαουντ μεσο ορο w00t.gif μιλαμε για εξωπραγματικους αριθμους και κατευθειαν σκιασε τον Πολ Αριζιν.
Τα βραβεια MVP του πρωταθληματος και Ρουκι της χρονιας ηταν φυσικα επακολουθα.Παιχτης που να μπει σε ενα πρωταθλημα τοσο υψηλου επιπεδου και απο το πρωτο κιολας παιχνιδι να επιβαλει τοσο πολυ τους νομους και την κυριαρχια του το βλεπω δυσκολο να ξαναβγει.
Και αν η κουβεντα για τον κορυφαιο ολων των εποχων ειναι κατι το οποιο δεν μπορει να το πει καποιος με σιγουρια νομιζω οτι δεν υπαρχει καμια αμφηβολια οτι ο Τσαμπερλαιν ειναι μακραν του δευτερου ο κορυφαιος ρουκι ολων των εποχων.Και διαφωνω με καποιους που ειχαν τολμησει να αναφερουν τον Ματζικ επειδη αντικατεστησε τον Τζαμπαρ στον επικο Τελικο.Αλλο το ενα και αλλο το αλλο.Δευτερος ναι μπορει να θεωρηθει.
Ο Γουιλτ απο το πρωτο παιχνιδι εκανε πλακα απεναντι στους αντιπαλους του.
Air and King
Τα στατιστiκα του Γουιλτ ειναι μακραν τα πιο εντυπωσιακα που εχει ποτε παιχτης στην Ιστορια του ΝΒΑ!
Ισως καποια στιγμη σε συννενοηση και με τον μεγαλυτερο οπαδο του στην Ελλαδα τον ΝΒΑholic ποσταρω ολα τα στατιστiκα απο ολα τα παιχνιδια (!) που αγωνιστηκε.......
Air and King
Για παραδειγμα πριν απο το Ιστορικο ματς των 100 ποντων στις 2 Μαρτιου του 1962 ειχε 61 ποντους απεναντι στους Σικαγο Πεικερς(μετεπειτα Μπαλτιμορ/Γουασινγκτον Μπουλετς οι σημερινοι Γουιζαρντς) του Γουολτ Μπελαμι...
morfi
Είχα ξεχάσει ότι υπάρχει αυτό το τόπικ και ήθελα να ανοίξω άλλο. Μιας και το βρήκα ας το ανανεώσω με ένα στατιστικό.

Αφορά τα πλέι οφ. Μόνο 14 ομάδες έχουν γυρίσει από το 2-0 σε μία σειρά εφτά αγωνών. Και σας τις παρουσιάζουμε (λείπουν 4 ομάδες):

- το 1969 οι Σέλτικς έκαναν το break στους τελικούς και πήραν τελικά το πρωτάθλημα ενώ είχαν βρεθεί πίσω στη σειρά με 2-0
- πάλι σε τελικούς, οι Μπλέιζερς κέρδισαν τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια απέναντι στους Σίξερς και πήραν και αυτοί το πρωτάθλημα
- 1993. Οι Μπουλς βρίσκονται με τη πλάτη στο τοίχο απέναντι στους Νικς αλλά ο Τζόρνταν και η παρέα του βρίσκουν το τρόπο να τους ξεπεράσουν
- πλέιο οφ 1994 ημιτελικοί περιφέρειας απέναντι στους Σανς, οι Ρόκετς χάνουν και τα δύο παιχνίδια στην έδρα τους όμως καταφέρνουν και γυρνάνε τη σειρά
- πλέι οφ 1995 στους ημιτελικούς περιφέρειας πάλι απέναντι στους Σανς (!) οι Ρόκετς καταφέρνουν και το γυρνάνε πάλι και μάλιστα νικάνε το 7ο παιχνίδι στο Φοίνιξ
- Ντάλλας Μάβερικς 2005. Ο Τρέισι ΜακΓκρέιντι και η παρέα του βρίσκονται κοντά στο να περάσουν επιτέλους το πρώτο γύρο αλλά ο Νοβίτζκι και η δική του παρέα του χαλάνε τα σχεδία σε μία δραματική σειρά
- οι Λέικερς το 2004 βρέθηκαν με τη πλάτη στο τοίχο όμως αυτή τη φορά, σε σχέση με τη προηγούμενη σεζόν, τα καταφέρανε
- για τρίτη φορά σε τελικούς επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Οι Μάβερικς προηγούνται 2-0 αλλά ο Ντουέιν Γουέιντ κάνει ένα φοβερό 3ο (και όχι μόνο) παιχνίδι και η σειρά γυρνάει υπέρ των Χιτ
- 2007. Οι Ρόκετς τη πατάνε και δεύτερη φορά απέναντι στους Τζαζ. Ίδιο σκηνικό, ίδιο αποτέλεσμα
- 2007 Ντιτρόιτ Πίστονς vs Κλίβελαντ Καβαλίερς. Ο ΛεΜπρόν κάνει το παιχνίδι της ζωής του και γυρνάει μία ολόκληρη σειρά
morfi
- 2008. Ο Ντάνκαν και οι Σπερς παιρνούν τους Χόρνετς που είναι ανήμποροι να κρατήσουν το πλεονέκτημα τους

(τώρα λείπουν τρεις ομάδες)

Επίσης,
- ο Άλεξ Ίγκλις έγινε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε 8 συνεχόμενες φορές πάνω από 2.000 πόντους
- οι Μπόστον Σέλτικς κρατούν το καλύτερο ρεκόρ για τα πενήντα πρώτα χρόνια του ΝΒΑ. Μετράνε 2422 νίκες και 1465 ήττες με ποσοστό .613 .
morfi
- Οι 0 πόντοι και τα 16 ριμπάουντ του Τζόελ Άντονι στις 18-1-11 τον έκαναν μόλις το τρίτο παίκτη στην ιστορία του ΝΒΑ με τέτοια επίδοση. Οι άλλοι δύο είναι ο Γουίλτ Τσάμπερλαιν (μία φορά) και ο Ντένις Ρόντμαν (τέσσερεις φορές).

- 245 είναι ο αλλαγών προπονητών στα 23 χρόνια που είναι προπονητής ο Τζέρυ Σλόαν από της 9-12-88 μέχρι της 11-2-11. Είναι επίσης ο μόνος προπονητής που έχει σημειώσει 1000 νίκες (ο Σλόαν έχει 1126 από τις 1220 νίκες με τη Γιούτα) με την ίδια ομάδα.
NBAholic
QUOTE(morfi @ Jun 29 2011, 13:08 ) *
- Οι 0 πόντοι και τα 16 ριμπάουντ του Τζόελ Άντονι στις 18-1-11 τον έκαναν μόλις το τρίτο παίκτη στην ιστορία του ΝΒΑ με τέτοια επίδοση. Οι άλλοι δύο είναι ο Γουίλτ Τσάμπερλαιν (μία φορά) και ο Ντένις Ρόντμαν (τέσσερεις φορές).

- 245 είναι ο αλλαγών προπονητών στα 23 χρόνια που είναι προπονητής ο Τζέρυ Σλόαν από της 9-12-88 μέχρι της 11-2-11. Είναι επίσης ο μόνος προπονητής που έχει σημειώσει 1000 νίκες (ο Σλόαν έχει 1126 από τις 1220 νίκες με τη Γιούτα) με την ίδια ομάδα.


Νομίζω ότι το σωστό είναι ότι ο Άντονι έγινε ο 3ος παίκτης που είχε 16 ριμπάουντ και 0 προσπάθειες για σουτ. Ο Γουιλτ είχε σκοράρει σε εκείνο το παιχνίδι, αλλά από τη γραμμή των βολών.
morfi
QUOTE(NBAholic @ Jun 29 2011, 15:09 ) *
Νομίζω ότι το σωστό είναι ότι ο Άντονι έγινε ο 3ος παίκτης που είχε 16 ριμπάουντ και 0 προσπάθειες για σουτ. Ο Γουιλτ είχε σκοράρει σε εκείνο το παιχνίδι, αλλά από τη γραμμή των βολών.

Ναι, αυτό είναι το σωστό. Κάνεις σε παρακαλώ ένα edit; Α, και γράψε κάτι και εσύ. biggrin.gif
morfi
bball.gif Μόλις τρεις παίκτες στην ιστορία των πλέι οφ έχουν σκοράρει πάνω 15 πόντους, έχουν μαζέψει πάνω από 15 ριμπάουντ και έχουν δώσει πάνω από 15 ασσίστ. Αυτοί είναι οι Τζέισον Κιντ, Λαφαγιέτ Λίφερ και Γουίλτ Τσάμπερλαιν.
Badass
QUOTE (morfi @ Jun 30 2011, 11:22 ) *
bball.gif Μόλις τρεις παίκτες στην ιστορία των πλέι οφ έχουν σκοράρει πάνω 15 πόντους, έχουν μαζέψει πάνω από 15 ριμπάουντ και έχουν δώσει πάνω από 15 ασσίστ. Αυτοί είναι οι Τζέισον Κιντ, Λαφαγιέτ Λίφερ και Γουίλτ Τσάμπερλαιν.


Εννοείς σε έναν αγώνα έτσι;
morfi
QUOTE(Badass @ Jun 30 2011, 13:32 ) *
Εννοείς σε έναν αγώνα έτσι;

Ναι, αν κατάλαβα και εγώ καλά από τη wikipedia.
morfi
Καλύτερα ρεκόρ 8ης ομάδας
Ρεκόρ Περίοδος Ομάδα
50-31 2009-10 Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ
50-31 2007-08 Ντένβερ Νάγκετς
48-34 2008-09 Γιούτα Τζαζ
46-36 2010-11 Μέμφις Γκρίζλις
45-37 2002-03 Μέμφις Γκρίζλις
44-38 1996-97 Ουάσινγκτον Γουίζαρντς
44-38 1999-00 Σακραμέντο Κινγκς
44-38 2001-02 Γιούτα Τζαζ
44-38 2002-03 Φοίνιξ Σανς
44-38 2005-06 Σακραμέντο Κινγκς

27-23 1998-99 Νιου Γιορκ Νικς: Είχαν το υψηλότερο ποσοστό νικών στα .540

Χειρότερα ρεκόρ 8ης ομάδας
Ρεκόρ Περίοδος Ομάδα
35-47 1994-95 Μπόστον Σέλτικς
35-47 1985-86 Σαν Αντόνιο Σπερς
31-51 1986-87 Σαν Αντόνιο Σπερς
30-52 1985-86 Σικάγο Μπουλς

Καλύτερα ρεκόρ που δεν μπήκαν στα πλέι οφ
Ρεκόρ Περίοδος Ομάδα
48-34 2007-08 Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς
46-36 2008-09 Φοίνιξ Σανς
Air and King
QUOTE(Badass @ Jun 30 2011, 13:32 ) *
Εννοείς σε έναν αγώνα έτσι;

Ναι σε ενα αγωνα..
Το παιχνιδι του Kιντ το ειχε δειξει και η Noβα τοτε.2007 πρωτο γυρο Πλειοφ..Θυμαμαι και μια εκπληκτικη πασα του Κιντ πισω απο την πλατη στον Καρτερ...Η συνεχεια γνωστη...
morfi
Με τη σημερινή τους ήττα οι Ουάσινγκτον Γουίζαρντς γίνονται η δεύτερη ομάδα που για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν ξεκινάει με ρεκόρ 0-8. Η πρώτη ήταν οι Μέμφις Γκρίζλις τις σεζόν 2001-02 και 2002-03.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.