QUOTE (www.contra.gr)
Την πρόθεση του να μείνει στον Παναθηναϊκό εφ' όρου ζωής ξεκαθάρισε ο Παύλος Γιαννακόπουλος, σε συνέντευξη του στην πολιτική εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ". Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ αναφέρθηκε και στο θέμα του αθλητικού κέντρου χαρακτηρίζοντας την λύση του Βοτανικού καλύτερη από το Ελληνικό. Παράλληλα, τόνισε ότι η άνοδος της ομάδας του αποτέλεσε την αιτία πτώσης του μπασκετικού Ολυμπιακού, ενώ μίλησε και τα σχέδια του με το Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Αναλυτικά ένας μέρος της συνέντευξης του Παύλου Γιαννακόπουλου

-Πιστεύετε ότι ο ΠΑΟ βρίσκεται κοντά στην επίλυση του προβλήματος (γηπεδικό) από κάθε άλλη φορά; Ο κόσμος έχει κουραστεί:

- "Πως να μην κουραστεί ο κόσμος; Πρόσφατα αναζητούσα κάτι στο αρχείο μου και βρήκα δηλώσεις του Δημάρχου Αθηνών Γιάννη Παπαθεοδώρου. Έχουν περάσει 20 χρόνια και τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα. Τώρα όμως υπάρχουν οι προυποθέσεις για να τελειώσει οριστικά το θέμα, χάρη στην πρωτοβουλία των κινήσεων της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, την οποία θέλω να ευχαριστήσω για την πρόταση της".

-Γιατί είστε αντίθετος με την λύση του Ελληνικού;

-"Θα ήθελα το Ελληνικό μόνο αν ναυαγήσουν οι άλλες περιπτώσεις. Από τις 3 Ιανουαρίου όταν η κ. Μπακογιάννη με ρώτησε γιατί δεν πάμε στον Βοτανικό και τόνισε ότι θα μας βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που θα παρουσιαστούν. Θα ήμουν μακριά από την σωστή λύση αν δεν προτιμούσα τον Βοτανικό".

-Σχετικά με το μέλλον του Παναθηναϊκού εσείς πότε σκοπεύετε να αποσυρθείτε από την ομάδα;

- "Μπήκα στον Παναθηναϊκό το 1971. Είμαι μέλος της παναθηναϊκής οικογένειας περισσότερο από 30 χρόνια. Όταν αγαπάς τον αθλητισμό και έχεις επιτυχίες έστω και αν κάποτε κουραστείς και πεις ότι θέλεις να φύγεις, τελικά δεν το κάνεις. Ο χώρος αυτός σου προσφέρει πολλές στενοχώριες και λίγες χαρές. Όταν πάρεις όμως το κύπελλο στα χέρια σου είναι σα να έχεις γευθεί ένα σωρό πίκρες και βρίσκεις ένα κερασάκι, το οποίο τρως και ξεχνάς ότι προηγήθηκε".

"Εύχομαι η αποχώρηση μου να μην γίνει ποτέ όσο ζω. Η αγάπη του κόσμου είναι συγκλονιστική. Πάντα θα θυμάμαι πως όταν ήμουν διακοπές στην ακροθαλασσιά με πλησίασαν δύο φίλοι του Παναθηναϊκού. Ο ένας έβγαλε τον σταυρό που φορούσε, μου τον έδωσε και είπε "Για την χαρά που μας έδωσες, να σε φυλάει ο Θεός". Ξεχνιούνται αυτά";

-Γιατί εγκατέλειψε το μπάσκετ ο Κόκκαλης; Πολλοί λένε ότι πέταξε λευκή πετσέτα εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθείτε, ενώ κάποιοι άλλοι πως απλά έπαψε να ασχολείται. Ποια είναι η γνώμη σας;

-"Με συγχωρείτε, αλλά θεωρώ ότι ο αντίπαλος αναγκάζεται να υποχωρήσει όταν εσύ επενδύεις και φέρνεις επιτυχίες. Ποτέ δεν έδωσε τρελά χρήματα. Απλώς διαθέσαμε τα ποσά που αναλογούν στην αξία των παικτών που φέραμε στην ομάδα. Ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Αυτή είναι η αλήθεια και την διαστρεβλώνουν όσοι έχουν άλλους λόγους".

Εν τέλει, ο μεγαλομέτοχος της "πράσινης" ΚΑΕ μίλησε και για τις προθέσεις του για το θέμα του προπονητή. "Τον Ζέλικο τον εκτιμώ ως άνθρωπο και ως επαγγελματία και θα ήμουν το λιγότερο παράλογος αν σκεφτόμουν να μην τον κρατήσω στον Παναθηναϊκό. Είναι τόσα χρόνια κοντά μας, έχουμε άριστη σχέση, έχει φέρει τόσες επιτυχίες. Μακάρι να μείνει για τα επόμενα δέκα χρόνια"



Κανείς δεν αμφιβάλλει για την αγάπη των Γιαννακοπουλαίων προς τον παναθηναϊκό και πόσο μάλλον για τα λεφτά που έχουν ξοδέψει κατά καιρούς...
Αλλά ένα πράγμα στο οποίο θα τους βαθμολογούσα αρνητικά, αν μου δινόταν αυτή η δυνατότητα, είναι ο τομέας του μάρκετινγκ και προμόσιον.
Παίκτες-προπονητές-τίτλους είχε άφθονους η ομάδα τα τελευταία χρόνια και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης ανήκει στους τρελούς αδερφούς (το τρίτο ήρθε αφού ήρθαν τα δύο πρώτα στην ομάδα..και τα δύο πρώτα τα φέρανε με τα λεφτά τους ο Γιαννακοπουλαίοι..σε γενικές γραμμές αυτάwink.gif ).

Πέρα από αυτά, όμως, δεν έκαναν τίποτα άλλο, ενώ την ίδια στιγμή στην υπόλοιπη ευρώπη οι ομάδες κοίταζαν να δουν πως να βγάλουν λεφτά από το άθλημα και μετέτρεπαν τις ομάδες τους σε - κερδοφόρες πολλές φορές - επιχειρήσεις.

Τώρα που η ομάδα βρίσκεται στα πάνω της, και σαρώνει στην Ελλάδα ενώ στην Ευρώπη δείχνει να επιστρέφει σιγά σιγά στα καλά της στάνταρ, δε βγαίνει αυτό το πρόβλημα προς τα έξω.
Όταν όμως φύγουν οι αδερφοί από την ομάδα ή για κάποιον λόγο σταματήσουν να ρίχνουν έτσι απλόχερα τα λεφτά, πολύ φοβάμαι πως θα έχουμε μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αφού την παρούσα στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας διατηρείται από τα λεφτά των προέδρων κατά ένα μεγάλο ποσοστό, τα έσοδα της ευρωλίγκας κατά ένα μικρότερο και τα έσοδα των τηλεοπτικών κατά ένα πολύ μικρότερο ποσοστό.
Κάντε τον ισολογισμό έσοδα-έξοδα, αφαιρώντας όμως από τα έσοδα τον παράγοντα Γιαννακόπουλοι, και μάλλον θα τρομάξετε από το μέγεθος της ζημιάς που θα βρείτε...

Κάποια στιγμή , πρέπει να αρχίσει σιγά σιγά η ΚΑΕ να λειτουργεί - όσο είναι αυτό δυνατόν - με δικά της έσοδα και όχι με αυτά του εκάστοτε προέδρου της.

Βέβαια, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει πρωτίστως να μειωθούν οι πόροι των μεταγραφών (καθώς αυτοί είναι και οι μεγαλύτεροι) κάτι που αυτόματα θα σημάνει και την πιθανή λήξη της κυριαρχίας της ομάδας στην Ελλάδα.

Αν με ρωτούσατε, λοιπόν, αν τόσο καιρό που η ομάδα μου κατακτούσε τόσους τίτλους προτιμούσα να λειτουργεί ως μία κερδοφόρα επιχείρηση η ομάδα μου, θα ήμουν ψεύτης αν σας απαντούσα καταφατικά.
Αλλά είναι αλήθεια πως ανησυχώ για το γεγονός ότι οι Γιαννακόπουλοι λειτουργούν 100% οπαδικά και όχι κατά ένα μέρος επιχειρηματικά...

Και πιστεύω πως τώρα που δεν υπάρχει το άγχος της άμεσης διαδοχής (αφού σκοπεύουν να μείνουν για πολλά χρόνια ακόμα) και του άμεσου αποτελέσματος (αφού δε χρειάζεται να αποδείξουν τίποτα στον κόσμο του παναθηναϊκού), οι αφοί Γιαννακόπουλοι πρέπει να πειραματιστούν στο πεδίο που λέγεται marketing ώστε να ετοιμάσουν σιγά σιγά το έδαφος για την αποχώρησή τους και την λειτουργία της ομάδας ως μία ανεξάρτητη - κερδοφόρα ευελπιστώ - επιχείρησης...