Όχι μόνο κουφάθηκα, στραβώθηκα!
Ρε παιδιά, ποιος είναι αυτός ο trylos και τον ακούω συνέχεια;
Καταρχήν καλώς ήρθες!
Αρχικά να πω ότι κακοί οπαδοί δεν υπάρχουν μόνο στο ΠΑΟΚ... Αποτελούν ίσως σε κάθε ομάδα τη πλειοψηφία. Δεν αναφέρομαι στους χούλιγκαν.
Το υστερόγραφο σου απαντά ως ένα ποσοστό έμμεσα στο ερώτημά σου. Ουσιαστικά με ρωτάς γιατί τα βάζω με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ έτσι; Είναι όλη αυτή η νοοτροπία που έχουν αποκτήσει.. (αναφέρομαι πάντα στους κακούς οπαδούς, που στον ΠΑΟΚ αγγίζει το 99%)
Αρχικά δεν υπάρχει άλλος κόσμος που να τον πειράζει οτιδήποτε τόσο πολύ. Αυτό έχει να κάνει και με το κόμπλεξ για την Αθήνα αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Αν ο οπαδός του Άρη ή του Ηρακλή νιώσει ότι σε μια φάση αδικείται 1 φορά, ο οπαδός του ΠΑΟΚ στην ίδια αδικείται 10! Το τι θα βγει από το στόμα του δε λέγεται. Θα μου πεις.. Γήπεδο είναι, τι να κάνουν... Μετά τον αγώνα όμως συνεχίζουν στο ίδιο ρυθμό, νιώθουν κατάφωρα αδικημένοι, τη στιγμή που οι οπαδοί του Άρη πχ θα έλεγαν "Πως παίξαμε έτσι ρε γμτ!/Σε εκείνη τη φάση αν δεν έδινε το φάουλ... ", άντε 2-3 βρισίδια, μέχρι εκεί. Ασφαλώς ο κακός οπαδός δεν καθορίζεται από το πόσο υβριστικός είναι, ειδικά στην εποχή μας που ολόκληροι υπουργοί λένε διάφορα. Ωστόσο, όλη αυτή η στάση και η αδικία(σύμφωνα με τον ΠΑΟΚτσή) συσσωρεύεται μέσα του... Έτσι, όχι μόνο τα βάζει με όλους και με όλα, καί είναι ο μόνος σωστός οπαδός, αλλά με έναν απίθανο τρόπο αρχίζει να αυξάνει η πίστη του στην ομάδα. Αν μπορούμε να πούμε πίστη το "είμαστε καλύτεροι απ' όλους" "ας μην είχαμε τέτοια διοίκηση". Όσο όμως μένουμε στην ομάδα έχει καλώς.
Αλλού υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα:
αυτά που είπατε για το λαο του ΠΑΟΚ
(Εγώ τα είπα γενικά...)
Ο περιβόητος λαός του ΠΑΟΚ! "Ο ομορφότερος και συνάμα ο σκληρότερος λαός της ηπείρου, του κόσμου!"
Απίστευτη ωραιοπάθεια έχει ο λαός του ΠΑΟΚ. "Είμαστε οι θερμότεροι οπαδοί" "πήγαμε τότε και τους δείραμε" "έτρεχαν να κρυφτούν" "Μέσα στην Τούμπα με τόσο κόσμο δε χάνουμε από κανέναν..." αν χάσουν όμως ισχύει το παραπάνω για την αδικία...
Οι περισσότεροι από αυτούς γίνονται έτσι από μικρά παιδιά. Στη βόρεια Ελλάδα οι περισσότεροι είναι ΠΑΟΚ. Οι κακοί οπαδοί γονείς επηρεάζουν τα παιδιά κι έτσι αυτά χωρίς σκέψη κτλ μπαίνουν στη λογική μόνο ο ΠΑΟΚ είναι η ομαδάρα και ο σωστός.
Το παραμύθι το τρώνε και από γονείς και φίλους αλλά αργότερα και από τις εφημερίδες. Γενικότερα όμως μια μικρή κοινωνία που "είναι ΠΑΟΚ" και μη ξεχνάς - θερμή και άκρως υποκειμενική, δε μπορεί παρά να παράγει τέτοιους ΠΑΟΚτσήδες. Πως είναι τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ όπου οι άνθρωποι δε σκέφτονται και πολύ...
Υπάρχει ένα σύνθημα: "ΠΑΟΚ η θρησκεία, Τούμπα ο ναός..." Αυτοί λοιπόν οι οπαδοί αγαπάνε τον ΠΑΟΚ σαν θρησκεία και όχι σαν ομάδα.. Τι εννοώ σαν θρησκεία; Πόσοι στην Ελλάδα είναι χριστιανοί και πόσοι πιστεύουν πραγματικά στον Χριστό; Πρακτικά, όχι θεωρητικά. Έχουν παρωπίδες με... διπλή προστασία και ότι είναι καλό για το ΠΑΟΚ είναι σωστό, ότι είναι κακό ή δε το συμφέρει είναι άδικο. Αυτό, για όσους ισχύει, ισχύει απόλυτα.
Σ' ένα γήπεδο δε θα πωρωθούν με την ομάδα τους ευθύς εξαρχής αλλά με την "καυτή ατμόσφαιρα που δημιουργήσαμε όλοι εμείς που αγαπάμε πιο πολύ την ομάδα μας από οποιοδήποτε άλλο οπαδό τη δική του".
Γενικά, πολλοί είναι κακοί χαρακτήρες και αυτό είναι συνδυασμός των κοινωνιών που μεγαλώνουν(έξω από τα αθλητικά πλαίσια) και της επιρροής των μελών της(αθλητικά πλαίσια). Πολλοί από αυτούς αν τους ρωτήσεις τι ομάδα είναι θα σου πουν "ΠΑΟΚ" ή "ΠΑΟΚΑΡΑ" αλλά αν τους ρωτήσεις 10 παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας δεν μπορούν να σου πουν ούτε 5. Αυτά περισσότερο σε πιο μικρή ηλικία. Όταν αρχίζει σιγά σιγά να ασχολείται θα διαβάσει "πήραμε τον Ηλιάδη, τον Σικαμπάλα" και αμέσως τους έχει ως παικταράδες...
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Σικαμπάλα... Οι "Σπορ του Βορρά" και "Μetrosport" έλεγαν τα καλύτερα, τρομερός παίκτης... Η τέλεια μεταγραφή, θυμίζει Κούδα... Λίγες μέρες μετά ο ΠΑΟΚ έδωσε ένα φιλικό αγώνα με μια μικρή η μικρομεσαία ομάδα... Δεν ξέρω ποιες ήταν οι αντιδράσεις των εφημερίδων αλλά όλος ο λαός του ΠΑΟΚ υμνούσε τον Σικαμπάλα, τον θεοποίησε... Κάποιοι του λυκείου λέγανε "Ωωω αυτός είναι μεγάλος παίκτης, θυμίζει τον Κούδα..." Όσο ο Κούδας συγκρίνεται με τον Σικαμπάλα άλλο τόσο αυτοί έχουν δει τον Κούδα να παίζει... Το γιατί το είπαν δικαιολογείται από παραπάνω(υπογραμμισμένα). Χωρίς ουσιαστική ενασχόληση δηλαδή(καλά, για τις υπόλοιπες ομάδες δε το συζητάμε) ο "ΠΑΟΚ είναι φοβερός" κτλ κτλ. Υπήρξε και το σύνθημα βέβαια "Μάθε στο Ριβάλντο λίγη μπάλα, Σικαμπάλα, Σικαμπάλα!"
Ωστόσο αυτό δεν είναι τόσο κακός οπαδός... Κακός οπαδός είναι ο προκατειλλημένος οπαδός που κοιτά μόνο την ομάδα του ενώ είναι αδαής γενικώς. Είναι επίσης ο θερμόαιμος οπαδός, που όχι μόνο δεν κάνει καλό στην ομάδα του αλλά της προξενεί και κακό, και όχι μόνο σ' αυτήν. Με ποιον τρόπο; Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είναι πραγματικά ευφάνταστοι και δε στερούνται ιδεών. Ο τρόπος είναι αυτός που διαχωρίζει τον κακό οπαδό από τον χούλιγκαν. Ο κολλητός μου είναι μέσα στα πράγματα και μάλιστα αναμένεται να γίνει πρόεδρος κάποιου συνδέσμου του ΠΑΟΚ(όχι της Θεσσαλονίκης). Το τι μου έχει πει δεν περιγράφεται... Δεν είναι τόσο αυτά καθ' εαυτά τα γεγονότα αλλά το τι μαρτυρούν αυτά.
Αναγκαστικά κάνω αναφορά στο ποδόσφαιρο αφού οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν ασχολούνται ουσιαστικά με κάτι άλλο... Και όσοι πάνε στο Παλατάκι είτε για μπάσκετ(πιο λίγοι) είτε για βόλεϊ(αυτοί κι αν είναι λίγοι) είναι οι γνωστοί ποδοσφαιρικοί φίλαθλοι.
Όλα αυτά ίσως οφείλονται στο μεγάλο αριθμό οπαδών του ΠΑΟΚ. Ίσως οφείλεται στ' ότι είναι ποδοσφαιρόφιλοι(αν αυτό που βλέπουν λέγεται ποδόσφαιρο) κι έτσι αναγκαστικά επηρεάζονται και από αυτό. Πες μου όμως, ως οπαδός του ΠΑΟΚ ποια είναι η πιο καυτή έδρα στην Ελλάδα, οι πιο τρελοί(για την ομάδα) οπαδοί και η πιο ιστορική φανέλα! Το 99,9% των ΠΑΟΚτσήδων θα απαντήσει τα αντίστοιχα για τον ΠΑΟΚ.
Τώρα πες μου, ως οπαδός του αθλητισμού, ποια έδρα έχει τη χειρότερη(άρα όχι καλή έννοια) ατμόσφαιρα για έναν φιλοξενούμενο παίκτη και ποιοι είναι οι πιο θερμόαιμοι-φανατικοί-σκληροπυρηνικοί-βίαιοι(κανένα με καλή έννοια) οπαδοί. Το 100% όλων των οπαδών(ανεξαρτήτου ομάδας-εξαιρούνται οι αντίστοιχοι θερμόαιμοι των άλλων ομάδων) θα απαντήσει τα αντίστοιχα για τον ΠΑΟΚ. Για τη φανέλα ισχύει το ακριβώς αντίθετο...
Ίσως να μην καταλάβεις πολλά από αυτά που έγραψα(πέρασαν κι άλλα απ' το μυαλό μου αλλά αυτή τη στιγμή δεν τα θυμάμαι) όχι γιατί είσαι οπαδός του ΠΑΟΚ αλλά επειδή τα έχω γράψει πολύ "χύμα".
Προσωπικά μέχρι τώρα ζούσα σε μια πόλη που το 90% είναι ΠΑΟΚ(ναι από αυτούς που περιγράφω) άρα έχοντας αποτυπωμένες τόσες εμπειρίες και τόσα γεγονότα στο μυαλό μου ίσως να μην εξηγώ καλά αυτά που θέλω να πω αφού πχ. θεωρώ υποσυνείδητα ίσως πράγματα δεδομένα.
Επίσης όπως έχω εξηγήσει κάπου, αυτό δεν αφορά μόνο τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Ταιριάζει όμως σ' αυτούς καλύτερα από οποιουσδήποτε άλλους και κάποια πράγματα που αναφέρονται παραπάνω αφορούν μόνο αυτούς.
Αυτό δε σημαίνει ότι εγώ με τη σειρά μου είμαι προκατειλλημένος με κάποιον συγκεκριμένο οπαδό του ΠΑΟΚ, για παράδειγμα εσένα.
Αν και δε μπορώ να μη βάλω το
στο παρακάτω:
Γιαννάκης ήταν ο μοναδικός που πέρασε απο μπροστά μου στο Βελιγράδι και δεν τον χειροκρότησα την νύχτα του τελικού. Δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί του προς Θεού, όμως μεγάλωσα σε άλλες εποχές και με άλλες μονομαχίες όταν δεν υπήρχε Μαρούσι...
Συνήθως η συμπάθεια και η αγάπη έρχονται αργότερα από την αναγνώριση και το σεβασμό. Τα τελευταία νομίζω τα δικαιούται και με το παραπάνω απ' όλους ο Γιαννάκης.
(Ο μόνος λόγος που δεν άπλωσα το χέρι για να το δώσω στον Ομπράντοβιτς ή στον Αλβέρτη στο ματς με τον Ηρακλή στο Ιβανώφειο ήταν η παρουσία των οπαδών του... Πίστεψέ με, δεν είναι οι συμπάθειές μου, ειδικά ο Αλβέρτης!)
Όχι και ο καλύτερος τρόπος για καλωσόρισμα, περιμένω τις απόψεις σου..