Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Top International Players Κολεγίων & High Schools
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > NBA > Γενικά για το ΝΒΑ
BasketZilla
Top Ten International Players των High Schools

1. DeAndre Ayton



Ημερομηνία Γέννησης : 23-07-1998
Τόπος Γέννησης : Nassau, Bahamas
Εθνικότητα : Μπαχαμέζος
Ύψος : 2.10 μέτρα
Βάρος : 100 κιλά
Θέση : PF/C
High School : Balboa City School (San Diego, California)
Τάξη : HS Sophomore (αποφοίτηση 2017)
FIBA Youth Level: -
Σεζόν 2014-2015 : 19αγ-20.7π-16.5ρ-2.6ασ-1.7κλ-4.0κοψ

Προφίλ
Το Νο1 του draft του 2018 χωρίς καμία αμφιβολία εάν συνεχίσει να βελτιώνεται όπως την φετινή χρονιά. Ο πιτσιρίκος από τα Μπαχάμια είναι φαινόμενο από αθλητικής πλευράς, ψηλός, ευκίνητος, μοιάζει να έχει ελατήρια στα πόδια και με wingspan 225 εκατοστών που του επιτρέπει να κυριαρχεί στα ριμπάουντ και να κόβει σουτ κατά βούληση. Επιθετικά δεν διαθέτει καθόλου post παιχνίδι και του λείπει δύναμη για να αντιμετωπίσει τα ‘’γομάρια’’ που κυκλοφορούν στα ζωγραφιστά του NCAA στο επόμενο επίπεδο, αλλά το mid-range σουτάκι του είναι καλό και η εξαιρετική ενέργεια που βγάζει στο παιχνίδι οδηγεί σε πλήθος tip-ins ενώ μπορεί επίσης να νικήσει στα ‘’πόδια’’ κάθε αντίπαλο ψηλό. Αμυντικά πάντως μπορεί ήδη να αλλάξει ένα παιχνίδι μόνο με την παρουσία του, καθώς χάρη στον συνδυασμό ‘’μάκρους’’ και ταχύτητας που διαθέτει μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο το p&r , όσο και να ‘’προστατέψει’’ το καλάθι. Έχω περιέργεια πάντως αν θα επιλέξει και τούτος να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στις διοργανώσεις τις FIBA όπως σχεδόν όλοι οι αξιόλογοι παίκτες των νησιών της Καραϊβικής και αν θα επιλέγουν ακόμα το 2018 ψηλούς οι Sixers στο draft ! Με διαφορά ο καλύτερος σήμερα παίκτης των αμερικάνικων high schools, δεν έχει επιλέξει πάντως (φυσιολογικά) ακόμα κολέγιο, αλλά ψηλός είναι, ταλαντούχος είναι, άρα στο Kentucky θα πάει….

2. Ben Simmons



Ημερομηνία Γέννησης : 20-07-1996
Τόπος Γέννησης : Melbourne, Australia
Εθνικότητα : Αυστραλός / Αμερικανός
Ύψος : 2.04 μέτρα
Βάρος : 104 κιλά
Θέση : PF/SF
High School : Montverde Academy (Montverde, Florida)
Τάξη : HS Senior (αποφοίτηση 2015)
FIBA Youth Level: 8αγ-20.6λ-9.0π-5.4ρ-1.1ασ-1.38κλ-1.00κοψ-51.9%fg (WC U17 2012)
Σεζόν 2014-2015 : 27αγ-28.4π-11.8ρ-4.0ασ-2.7κλ-1.5κοψ

Προφίλ
Η επόμενη μέρα στις διοργανώσεις της FIBA φαίνεται ότι θα ανήκει στον Καναδά, την Αυστραλία, την Τουρκία, την Κροατία μαζί με τους κλασικούς Σέρβους και Λιθουανούς βάση της παραγωγής ταλέντων τα τελευταία χρόνια. Οι down under δρέπουν όλα τα ‘’αγαθά’’ της παγκοσμιοποίησης με τους Exum και Simmons να είναι βλαστάρια Αμερικανών που ρίζωσαν στο NBL στα 90s (ο μπαμπάς Exum ήταν μάλιστα και συμπαίκτης των Worthy-Μιχαλάκη την χρονιά που οι Tarheels κατέκτησαν το NCAA με το 1ο The Shot) και οι Thon Maker και Deng Adel Σουδανοί πρόσφυγες.
Στα του Ben Simmons only τώρα, ο Αυστραλός forward είναι το Νο1 της κλάσης του 2015 και πιθανό lottery pick στο draft του 2016. Το 2015-2016 θα παίζει στο LSU , που βρίσκει τον πρώτο super star του μετά την εποχή των Shaq-Chris Jackson (aka Mahmud Abdul-Rauf). Ο Simmons μέσα σε 2 χρόνια που βρίσκεται στις ΗΠΑ έχει αλλάξει εντυπωσιακά το κορμί του (αναρωτιέμαι αν και στα high school η τιμωρία για τα αναβολικά είναι 5 αγώνες όπως στο ΝΒΑ ….) συνδυάζοντας πια την δύναμη παίκτη ζωγραφιστού με την ταχύτητα-ευκινησία wing player. Στα δικά μου μάτια πάντως μοιάζει λίγο ‘’tweener’’, κοντός για τεσσάρι και όχι αρκετά γρήγορος για wing για το επίπεδο του ΝΒΑ. Στις διοργανώσεις της FIBA λογικά θα κάνει θραύση ως power forward τα επόμενα χρόνια. Πλήρης πάντως παίκτης που μπορεί να παίξει ‘’μέσα-έξω’’, να πασάρει, και να μαρκάρει όλες τις θέσεις πλην centers. Ήδη έχει κάνει ντεμπούτο με την ανδρική ομάδα των Boomers, στους Αγώνες της Ωκεανίας του 2013 ενώ ήταν και στην προεπιλογή για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2014.

3. Thon Maker



Ημερομηνία Γέννησης : 25-02-1997
Τόπος Γέννησης : South Sudan
Εθνικότητα : Αυστραλός / Σουδανός
Ύψος : 2.16 μέτρα
Βάρος : 95 κιλά
Θέση : PF
High School : Athlete Institute Basketball Academy (Toronto, Ontario)
Τάξη : HS Junior (αποφοίτηση 2016)
FIBA Youth Level: -
Σεζόν 2014-2015 : -

Προφίλ
Την πρώτη φορά που τον είδα σε βιντεάκι ψάχνοντας για ‘’international’’ 96-97ρηδες που μπορεί να δω φέτος live στο Παγκόσμιο U19 του Ηρακλείου, κόντεψε να μου πέσει η μασέλα. Ο ενθουσιασμός μου στην συνέχεια κάπως μετριάστηκε από την αρνητική άποψη που έχουν πολλοί αμερικανοί scout (μάλλον φταίει ότι παίζει στο Καναδέζικο INSEP, φεύγοντας από τις ΗΠΑ), αλλά το παλικάρι είναι fun-to-watch. Παίκτες 2.16 που να ντριπλάρουν και να σουτάρουν σαν τριάρια δεν φυτρώνουν κάθε μέρα στα δέντρα. Στην ρακέτα δείχνει να έχει αλλεργία, λόγω έλλειψης δύναμης, ενώ και ο σωματότυπος του βάζει ‘’ταβάνι’’ στην προοπτική του καθώς το skinny frame του δεν bulkάρει ούτε καν στις ΗΠΑ.
Η προσωπική του ιστορία είναι για ταινία , με τον θείο του να φυγαδεύει τον Thon και τον μικρότερο αδερφό του Matur (επίσης prospect της τάξης του 2017) το 2002 από το χωριό τους στο Νότιο Σουδάν στην Ουγκάντα για να ξεφύγουν από τον εμφύλιο που οδήγησε στον διαμελισμό του Σουδάν, και από εκεί τα αδέλφια έγιναν δεκτά ως πρόσφυγες στην Αυστραλία. Εκεί το 2011 τον ανακάλυψε ένας Αμερικανοαυστραλός, τον έβαλε να παίξει μπάσκετ σε ένα σχολείο στο Σύδνεϋ και τον βοήθησε να πάει στις ΗΠΑ πρώτα και στην συνέχεια στον Καναδά. Το Kansas και το Kentucky ήδη ‘’σφάζονται’’ για το ποιος θα τον έχει για την σεζόν 2016-2017. Το αρχικό hype έχει κάπως μειωθεί φέτος για τον Σουδανό, καθώς εκφράζονται και αμφιβολίες από πολλούς στις ΗΠΑ για την ηλικία του.

4. Skal Labissiere



Ημερομηνία Γέννησης : 18-03-1996
Τόπος Γέννησης : Port-au-Prince, Haïti
Εθνικότητα : Αϊτινός
Ύψος : 2.08 μέτρα
Βάρος : 98 κιλά
Θέση : PF/C
High School : Lausanne Collegiate School (Memphis, Tennessee)
Τάξη : HS Senior (αποφοίτηση 2015)
FIBA Youth Level: -
Σεζόν 2014-2015 : -

Προφίλ
Τι κι αν σχεδόν ολόκληρη η ομάδα του Kentucky επιλεγεί στον πρώτο γύρο του φετινού draft ; Όποιος παίκτης άνω του 2.10 έχει ταλέντο και αθλητικά προσόντα recruitάρετε ΜΟΝΟ από τον John Calipari. Έτσι και ο Αϊτινός F/C, ένα top-5 prospect της φουρνιάς του 2015 (μαζί με τον Simmons και τον Diallo είναι οι 3 top-5 international αυτής της τάξης), θα παίξει (αν τα καταφέρει) στους Wildcats την επόμενη χρονιά. Παρόμοιος παίκτης με τον Ayton, άλλος ένας Garnettοειδής ψηλός που προσπαθεί να βαδίσει στα χνάρια του πρωτότυπου 20 χρόνια μετά, αλλά με σαφώς χαμηλότερο ‘’ταβάνι’’ από τον Μπαχαμέζο.
Πρόσφυγας στις ΗΠΑ ο Labissiere, έφυγε από την πατρίδα του μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010 που ρήμαξε την Αιτή για να καταλήξει από ότι φαίνεται θύμα εκμετάλλευσης στο Memphis που βρήκε καταφύγιο. Ένας τοπικός ‘’μπασκετάνθρωπος’’ έγινε ο legal guardian του μικρού και τον ανέλαβε υπό την προστασία του βλέποντας ότι με τον πιτσιρίκο θα ‘’βρέξει’’ πολύ χρήμα. Αρχικά τον περιέφερε σε όλα τα μεγάλα κολέγια που ενδιαφέρθηκαν να δώσουν υποτροφία στον Skal, με το Kentucky μάλλον να πλειοδοτεί …., και φέτος ίδρυσε μέχρι και ένα εικονικό high school για χάρη του λεγάμενου, το Reach Your Dreams Prep (τρομάρα του…), ώστε ο Αϊτινός που προφανώς είναι σκράπας στα μαθήματα να προετοιμαστεί απερίσπαστος για το κολέγιο. Το μπέρδεμα είναι ατελείωτο πάντως με τον Labissiere να παρακολουθεί μαθήματα στο παλιό του high school και να παίζει στους αγώνες του νέου (αυτό μου θυμίζει τα χρόνια του γυμνάσιου που μας έβαζε ο γυμναστής να παίζουμε με άλλο όνομα στους αγώνες των άλλων γυμνασίων που δίδασκε) ! Το αρτηριοσκληρωτικό NCAA (κατευθείαν αντιγραφή χαρακτηρισμού Κώστα Παπαδάκη από τα χρόνια του Τρίποντου οέο) βέβαια καραδοκεί πάντα σε κάτι τέτοια και φαίνεται ότι δύσκολα θα περάσει τα ακαδημαϊκά τεστ ο Labissiere για να παίξει στο Kentucky του χρόνου, με την προοπτική της Κίνας αλά Emmanuel Mudiay φέτος να είναι πολύ πιθανή ώστε να κονομήσει και ο ‘’προστάτης’’ .

5. Cheick Diallo



Ημερομηνία Γέννησης : 13-09-1996
Τόπος Γέννησης : Bamako, Mali
Εθνικότητα : Μάλι
Ύψος : 2.06 μέτρα
Βάρος : 100 κιλά
Θέση : PF/C
High School : Our Savior New American School (Centereach, New York)
Τάξη : HS Senior (αποφοίτηση 2015)
FIBA Youth Level: -
Σεζόν 2014-2015 : -

Προφίλ
Ο Diallo είναι ένας παίκτης που παίζει με πολύ ενέργεια και σκληρά με τους Αμερικανούς να τον παρομοιάζουν με τον Kenneth Faried. Κάνει όλη την βρώμικη δουλειά στο γήπεδο , είναι πολύ καλός ριμπάουντερ αλλά επιθετικά το παιχνίδι του είναι πρωτόγονο ακόμα. Μπορεί να σκοράρει μόνο μετά από επιθετικά ριμπάουντ και με λόμπες. Δεν έχει αποφασίσει ακόμα σε ποιο κολέγιο θα φοιτήσει (τρόπος του λέγειν …) καθώς είναι μεταξύ Kansas, Iowa State και Kentucky (κλασικά).



6. Udoka Azubuike



Ημερομηνία Γέννησης : 17-09-1999
Τόπος Γέννησης : Lagos, Nigeria
Εθνικότητα : Νιγηριανός
Ύψος : 2.08 μέτρα
Βάρος : 122 κιλά
Θέση : C
High School : The Potter’s House Christian Academy (Jacksonville, Florida)
Τάξη : HS Junior (αποφοίτηση 2016)
FIBA Youth Level: -
Σεζόν 2014-2015 : -

Προφίλ
15 ετών, σοβαρά ;
Top-10 prospect της τάξης του 2016 ο Azubuike πείσθηκε από έναν scout πριν 2 χρόνια στην Νιγηρία να δοκιμάσει το άθλημα, αφού με τα κυβικά του δεν μπορούσε να παίξει το αγαπημένο του ποδόσφαιρο, και θεωρείται τώρα ο καλύτερος center της φουρνιάς του 2016. Δικαιώνει απόλυτα τον χαρακτηρισμό man-child που του δίνουν οι Αμερικανοί, καθώς ο τύπος είναι πραγματικά τεράστιος. Center-μπουλντόζα, που μπορεί όμως να τρέξει καλά το γήπεδο και έχει και κάποιες post κινήσεις στο παιχνίδι του. Έχει και πολύ μακριά χέρια ο Νιγηριανός που τον καθιστούν καλό rim protector. Αλλά 15 ετών όπως λέει ο ίδιος ότι είναι, είναι ένα ψέμα που θα έκανε και Έλληνα πολιτικό να ντραπεί !

7. Justin Jackson



Ημερομηνία Γέννησης : 18-02-1997
Τόπος Γέννησης : East York, Ontario, Canada
Εθνικότητα : Καναδός
Ύψος : 2.01 μέτρα
Βάρος : 95 κιλά
Θέση : SF
High School : Findlay Prep (Henderson, Nevada)
Τάξη : HS Junior (αποφοίτηση 2016)
FIBA Youth Level: 13αγ-24.2λ-10.8π-6.8ρ-1.3ασ-1.77κλ-1.23κοψ-43.2%fg
Σεζόν 2014-2015 : 18αγ-14.6π-7.2ρ-2.1ασ-2.1κλ-0.9κοψ

Προφίλ
Ο Καναδός forward με την αστεία φάτσα, συνεχίζει την εξαιρετική παραγωγή πιτσιρικάδων των πλατανόφυλλων τα τελευταία χρόνια. Πολύ αθλητικός και δυνατός ήδη, θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω ως έναν πολύ ‘’μακρύ’’ do-it-all forward με ‘’μπασκετικό’’ κορμί. Την φετινή χρονιά πήρε μεταγραφή σε ένα από τα 2-3 καλύτερα high school των ΗΠΑ, το Findlay Prep ένα πρόγραμμα της Nike στην κοιλάδα του Las Vegas, και δεσμεύτηκε τον Σεπτέμβρη να παίξει στο θρυλικό UNLV. Ο Jackson έχει παίξει και σε 2 διοργανώσεις της FIBA, το Παγκόσμιο U17 του 2012 (5η θέση) και στο Americas U16 του 2013 (χάλκινο μετάλλιο). Φυσικά υστερεί στα τεχνικά μέρη του παιχνιδιού, αν και σαν spot shooter δεν είναι κακός, αλλά ο Καναδός έχει πραγματικά ‘’αρχετυπικό’’ κορμί για το αμερικάνικο στυλ παιχνιδιού.

8. Jamal Murray



Ημερομηνία Γέννησης : 23-02-1997
Τόπος Γέννησης : Kitchener Ontario, Canada
Εθνικότητα : Καναδός
Ύψος : 1.93 μέτρα
Βάρος : 88 κιλά
Θέση : SG/PG
High School : Athlete Institute Basketball Academy (Toronto, Ontario)
Τάξη : HS Junior (αποφοίτηση 2016)
FIBA Youth Level: 12αγ-29.2λ-16.8π-5.0ρ-2.8ασ-1.67κλ-44.5%fg
Σεζόν 2014-2015 : -

Προφίλ
Γρήγορος και αθλητικός combo guard, ο οποίος θα ‘’πιάσει’’ σε όποιο καλό πρόγραμμα του NCAA αποφασίσει να πάει και θα κάνει καλά συμβόλαια στην Ευρώπη στο μέλλον, αλλά δύσκολα θα πετύχει στο NBA λόγω ‘’μεγέθους’’ σαν δυάρι ενώ καθαρός άσος δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Top-25 prospect της τάξης του 2016, παίζει και αυτός στο Καναδικό … INSEP. Έχει παίξει στο Americas U16 του 2013 (χάλκινο μετάλλιο) και στο Παγκόσμιο U17 του 2014 (6η θέση) με την Εθνική ομάδα του Καναδά.

9. Isaac Humphries



Ημερομηνία Γέννησης : 05-01-1998
Τόπος Γέννησης : Caringbah, Australia
Εθνικότητα : Αυστραλός
Ύψος : 2.13 μέτρα
Βάρος : 113 κιλά
Θέση : C
High School : La Lumiere School (La Porte, Indiana)
Τάξη : HS Junior (αποφοίτηση 2016)
FIBA Youth Level: 10αγ-26.3λ-16.5π-10.5ρ-1.3ασ-2.60κοψ-56.3%fg
Σεζόν 2014-2015 : -

Προφίλ
Ο νεαρός Αυστραλός seven-footer που πήγε φέτος στις ΗΠΑ, είναι ένας αληθινός post player με μεγάλο κορμί, δύναμη, και καλές κινήσεις με πλάτη στο καλάθι. Top-25 prospect της κλάσης του 2016, έχουν ήδη ενδιαφερθεί για αυτόν μεγάλα προγράμματα όπως το Kansas, η Arizona και το Illinois. Υστερεί βέβαια σε ταχύτητα και πρέπει να δουλέψει πολύ στο γυμναστήριο αν θέλει να έχει τύχη στο ΝΒΑ. Για τις διοργανώσεις της FIBA πιστεύω ότι θα βαρεθούμε να τον βλέπουμε, ενώ έδωσε ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής του στο Παγκόσμιο U17 του καλοκαιριού στο Dubai, οδηγώντας την ομάδα του στον τελικό με τα Αμερικανάκια. Ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδας του τουρνουά, αποκλείοντας τα Αυστραλά την Εθνική μας στην φάση των ‘’16’’, όπου ο Humphries με 20π-16ρ-8/14σουτ έκανε μία από χόρτα τον κατά ένα χρόνο μεγαλύτερο Παπαγιάννη.

10. Deng Adel



Ημερομηνία Γέννησης : 01-02-1996
Τόπος Γέννησης : South Sudan
Εθνικότητα : Αυστραλός / Σουδανός
Ύψος : 2.01 μέτρα
Βάρος : 84 κιλά
Θέση : SF
High School : Victory Rock Prep (Bradenton, Florida)
Τάξη : HS Senior (αποφοίτηση 2015)
FIBA Youth Level: -
Σεζόν 2014-2015 : -

Προφίλ
Για όσους έχουμε ‘’ανδρωθεί’’ μπασκετικά την δεκαετία του 90, το στερεότυπο που έχουμε σχηματίσει για την Εθνική ομάδα των ‘’Boomers’’ ως μια πολύ αθλητική, σκληρή , ολίγον undersized Εθνική με παίκτες που μπέρδευαν λίγο το μπάσκετ με το ράγκμπι και φάτσες που τιμούσαν τις προγονικές ρίζες των Αγγλοσαξόνων κατάδικων και λίγο-πολύ ισχύει μέχρι και σήμερις , θα αποτελέσει παρελθόν στο εγγύς μέλλον. Τιμή και δόξα λοιπόν στους Mark Bradtke, Andrew Vlahov και Ray Borner της νιότης μας , αλλά η επόμενη μέρα της Εθνικής Αυστραλίας με Dante Exum, Ben Simmons, Thon Maker, Deng Adel και σια θα μια καθαρά ‘’αμερικάνικη’’ ομάδα.
Ο Deng Adel, όπως και ο Thon Maker είναι και αυτός πρόσφυγας από το Νότιο Σουδάν στην Αυστραλία. Ακολούθησε στην συνέχεια , όπως σχεδόν κάθε νεαρός Αυστραλός , τον δρόμο της Αμερικής. Top-50 prospect της τάξης του 2015, θα παίζει του χρόνου στο Louisville. Αθλητικός forward, ταχύς και καλός spot shooter, είναι όμως εξαιρετικά αδύνατος και το Ανατολικοαφρικάνικο σκαρί του δεν θα του επιτρέψει να ‘’χτίσει’’ το κορμί του στο γυμναστήριο.


Πλην των 10 αυτών παικτών, πολύ αξιόλογα prospects που παίζουν σε Αμερικανικά High Schools θεωρούνται ο Κονγκολέζος Ted Kapita, οι Νιγηριανοί Chimezie Metu και Abdulhakim Ado, ο Καναδός Eddie Ekiyor , o Σενεγαλέζος Moustapha Diagne και ο Mamadi Diakite από την Γουινέα. Όλοι τους είναι F/C καθώς οι Αμερικανοί κυριολεκτικά έχουν μαζέψει όλους τους αξιόλογους Αφρικανούς, Αυστραλούς και φυσικά Καναδούς νεαρούς ψηλούς στα High School και στα κολέγια του NCAA.
ssoulliss
Τρομερός!!!!! 6.gif Μπράβο!!!!

GK_23
Πολλά μπράβο στον BasketZilla 77.gif

Για τον Maker είχα ξαναγράψει κάπου στο φόρουμ ότι μάλλον αποκλείεται να έχει γεννηθεί το 1997. Όχι μόνο οι Αμερικανοί αλλά και οι Αυστραλοί (off the record) θεωρούν ότι είναι μεγαλύτερος. Ακούγεται επίσης ότι ο τύπος που τον μανατζάρει είναι εντελώς απατεώνας. Ο Maker πρωτοέπαιξε μπάσκετ στο Περθ και υπάρχουν μαρτυρίες ότι όταν μετακόμισε στο Σύδνεϋ άλλαξε και την ημερομηνία γέννησής του. Στην Αυστραλία ήρθε όταν ήταν νήπιο, χωρίς να έχει πιστοποιητικό γέννησης μαζί του.

Πάντως ούτε ο Maker, ούτε ο Simmons θα παίξουν στο Παγκόσμιο το καλοκαίρι. O Maker είναι άγνωστο αν θα θελήσει να αγωνιστεί ποτέ με την Αυστραλία, τον διεκδικούν ήδη και οι Καναδοί.
BasketZilla
Πολύ κρίμα να μην εμφανιστούν αυτοί οι 2 το καλοκαίρι.
Για τον Maker είχα διαβάσει δηλώσεις του πριν το περσινό U17 στο Ντουμπάι ότι φέτος θα κατέβαινε σίγουρα με την Αυστραλία στο Παγκόσμιο U19. Από Κουφίτιδα πάσχει και αυτός ;

Υ.Γ. Να σε στείλω GK23 να δώσεις χαιρετίσματα στα σόγια μου στην Μελβούρνη ;
GK_23
QUOTE(BasketZilla @ Feb 26 2015, 18:22 ) *
Πολύ κρίμα να μην εμφανιστούν αυτοί οι 2 το καλοκαίρι.
Για τον Maker είχα διαβάσει δηλώσεις του πριν το περσινό U17 στο Ντουμπάι ότι φέτος θα κατέβαινε σίγουρα με την Αυστραλία στο Παγκόσμιο U19. Από Κουφίτιδα πάσχει και αυτός ;

http://pickandroll.com.au/ben-simmons-wont-play-u19s/

http://pickandroll.com.au/thon-maker-australian-u19-emus/
BasketZilla
Οι ''Αμερικάνοι'' του NCAA



Για ποιο λόγο ψάχνουμε με το ντουφέκι κάνα ψηλό της προκοπής στας Ευρώπας ; Γιατί δεν βλέπουμε πολλές νέες φάτσες στα παρκέ της Ευρωλίγκας ;

Κάντε ένα κόπο να δείτε τον αριθμό των international players που έχει μαζέψει η χώρα που εξέλεξε πρόεδρο δις τον George W. Bush και θα καταλάβετε. Με 100+ ξεκίνησε φέτος το ΝΒΑ, τουλάχιστον μια διακοσαριά (και βάλε) αξιόλογοι παίζουν στο NCAA, ενώ και στα high schools βρίσκει πια κάποιος και τους περισσότερους top ψηλούς κάτω των 18 ετών (ειδικά μη Ευρωπαίους).

Εδώ λοιπόν έφτιαξα μια λίστα με τους καλύτερους ''Αμερικανούς'' του NCAA (πλην του λαού που βάζει extra ζάχαρη ακόμα και στα ζαχαρωτά βέβαια !), δηλαδής Καναδών – Λατίνων – Κεντροαμερικάνων και των παιδιώνε από την Καραιβική.

Point Guards

Στην θέση του ''άσσου'' ξεχωρίζουν ο Καναδός Xavier Rathan-Mayes (22,193 – Δευτεροετής) του Florida State και ο Πορτορικανός Angel Rodriguez (24,182 – Τεταρτοετής) του Miami.

Ο Rathan-Mayes μας συστήθηκε σαν δυάρι με τις μικρές Εθνικές του Καναδά (μέλος μιας εξαιρετικής τετράδας το 2012-2013 μαζί με τους Wiggins-Lyles-Tyler Ennis), στο Florida State όμως προσπαθεί να γίνει καθαρό point guard καθώς με το μικρό σχετικά ύψος και το μικρό wingspan που έχει δεν θα είχε ελπίδες για το NBA σαν δυάρι. Καλός ball handler, καλούτσικος σουτέρ, όχι τίποτα το ιδιαίτερο όμως στην άμυνα. Στην 2η χρονιά του φέτος (τρίτη ουσιαστικά καθώς την πρώτη ήταν red-shirted) είχε 11.8π-4.4ασ-40.8% fg σε 29.3 λεπτά. Το διπλό όνομα οφείλεται στο γεγονός ότι έχει πατριό τον παλιό σταρ του Florida State Tharon Mayes, έναν Αμερικανό sg των 90s με μεγάλη καριέρα στο CBA και στας Ευρώπας (και ένα μικρό πέρασμα από το ΝΒΑ), που μετά το τέλος της καριέρας του εγκαταστάθηκε στο Τορόντο που είναι η πατρίδα του Xavier Rathan.

Ο Rodriguez γεννήθηκε στο San Juan του Puerto Rico, έχασε τον πατέρα του από πολύ μικρός και μεγάλωσε δύσκολα, χάρη όμως στον ξάδελφο του Javi που έπαιζε στο NC State στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ήλθε στο Miami στα 15 του και έγινε σταρ στο λυκειακό basket της Florida. 'Επαιξε τις πρώτες χρονιές στο Kansas State αλλά αποφάσισε να πάρει μεταγραφή στην ''πατρίδα'' του. Φέτος με τους Hurricanes είχε 12.6π-4.5ασ-1.66κλ-44.2% fg σε 30.2 λεπτά. Σκληρόπετσος παίκτης, καλός αμυντικός παρά το μικρό του ύψος, καλός χειριστής και σουτέρ αλλά για το ΝΒΑ είναι μόλις 180. Στη Λίγκα BSN ή στην Ευρώπη τον περιμένει καλή καριέρα. Φέτος στο draft πολύ δύσκολα θα επιλεγεί.

Άλλοι δύο καλούτσικοι point guards είναι ο Dylan Ennis (25,190 – Τεταρτοετής) του Oregon και ο Lourawls ''Tum-Tum'' Nairn (22,175) του Michigan State. Ο Ennis είναι ο μεγάλος αδελφός του Tyler που παίζει στο NBA, έπαιξε αρχικά στο μικρό Rice, πήρε μεταγραφή για το Villanova όπου ήταν βασικός το 2014-2015, ξαναπήρε μεταγραφή για το Oregon αλλά αντί να είναι ο παρτενέρ του Tyler Dorsey στο backcourt έσπασε το πόδι και έχασε όλη την senior χρονιά του (και το τίτλο αν καθόταν στο Villanova). Διεθνής με την ''μεγάλη'' Εθνική των Καναδών. Ο Tum-Tum Nairn είναι ένας από τους πιο γρήγορους παίκτες όχι μόνο στο NCAA αλλά γενικά. Μπαχαμέζος, ήλθε στις ΗΠΑ στα 13 του χρόνια, fun to watch παίκτης αλλά εγώ είμαι σίγουρα καλύτερος σουτέρ. ''Αληθινός'' point guard, δυνατός και πιεστικός αμυντικός αλλά με 3/16 τρίποντα την περσινή χρονιά δεν ...

Shooting Guards

Στην θέση του ''δυαριού'' βρίσκουμε δύο πιθανά φετινά lottery picks, τον Μπαχαμέζο Rainier ''Buddy'' Hield (23,193 – Τεταρτοετής) του Oklahoma και τον Καναδό Jamal Murray (19,194) του Kentucky.

Ο Hield είναι η πιο κλασική περίπτωση των τελευταίων ετών του πόσο μπορεί να ωφελήσει έναν παίκτη να κάτσει και τα 4 χρόνια στο κολέγιο. Στην καλύτερη pick τελών 1ου γύρου πέρσι, φέτος με 25.0π-5.7ρ-2.0ασ-50.1% fg (με 45.7% από το τρίποντο !) οδήγησε το Oklahoma στο final four και τον εαυτό του στην 1η δεκάδα του φετινού draft. Τρομερός σουτέρ (φέτος είχε 147 τρίποντα, το 2ο καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία του NCAA μετά τα 162 το 2007-2008 του Steph Curry) και σκορέρ γενικά, το ψιλοπροσπάθησε φέτος να μην παίζει άμυνα αλά Harden που ήταν η βασική του αδυναμία. Για το ΝΒΑ είναι λίγος κόντος και με μικρό wingspan αλλά στην χειρότερη το φονικό του τρίποντο θα του επιτρέψει να κάνει καριέρα. Για τις διεθνείς διοργανώσεις μαζί με τον 18χρονο 2.13 πιτσιρίκο Dendre Ayton (ο καλύτερος ψηλός των αμερικάνικων high school) μπορεί και να οδηγήσουν τα Μπαχάμια σε καμιά διάκριση τα επόμενα χρόνια. Αν δεν είχε επιλέξει την Εθνική ΗΠΑ και ο Klay Thompson ….

Ο Murray μέχρι πέρσι δεν θεωρούταν elite ταλέντο, αλλά στο Nike Hoop Summit έριξε 30 πόντους στην κεφάλα των Αμερικανών και το καλοκαίρι στους Παναμερικανικούς Αγώνες πήρε ''προαγωγή'' και στην Εθνική Ανδρών του Καναδά
. Μέτριος σαν αθλητής και με average (στην καλύτερη) μέγεθος για wing, είναι όμως εξαιρετικός σκόρερ. Δεν πιστεύω ότι θα έχει ποτέ θέση βασικού sg σε καλή ομάδα του ΝΒΑ, αλλά σαν microwave scorer μιας second unit θα βρίσκει λογικά ρόλο και συμβόλαιο. Φέτος στο Kentucky είχε 20.0π-5.2ρ-2.2ασ-45.4% fg (με 40.8% 3π) σε 35.2 λεπτά.

Εκτός από αυτούς τους 2 καλές περιπτώσεις είναι ο Καναδός Montaque Gill-Caesar (20,198) που μετά την freshman σεζόν του στο Missouri πήρε μεταγραφή στο San Diego State , ο Khadeen Carrington (21,191 – Δευτεροετής) του Seton Hall – γεννημένος και μεγαλωμένος στο Brooklyn, ο πατέρας του ήταν διεθνής ποδοσφαιριστής με το Τρινιδάδ – με 14.1π-3.2ρ-2.5ασ-41.8% fg φέτος, και ο Khallid Hart (22,188 – Τριτοετής) του Marist. Διεθνής με την U18 των Παρθένων Νήσων ο Hart είχε φέτος 20.3π-2.6ρ-2.1ασ-44.4% fg σε 36.5 λεπτά με το πρώην κολέγιο του Rick Smits.

Small Forwards

Στην θέση ''3'' ξεχωρίζει ο Καναδός Dillon Brooks (20,198 - Δευτεροετής) του Oregon. Συμπαίκτης του ''δικού'' μας Tyler Dorsey, δήλωσε όπως και ο Tyler για το φετινό draft αλλά τους βλέπω και τους δύο να γυρνούν στους Ducks και για την επόμενη χρονιά. Στο κολέγιο ο Brooks παίζει στις 2 θέσεις των forward, αλλά για το ΝΒΑ είναι καθαρά δυαροτριάρο. Μπορεί να κάνει τα πάντα καλά και στις πλευρές του παρκέ χωρίς όμως να ξεχωρίζει αισθητά κάπου. Πολύ καλός αθλητής, φέτος είχε 16.7π-5.4ρ-3.1ασ-47.0% fg σε 32.8 λεπτά με την εξαιρετική ομάδα του Oregon που έφτασε μέχρι τους ''8'' του τουρνουά του NCAA.

Εκτός του Brooks υπάρχουν ο Βενεζουελανός Michael Carrera (23,196 – Τεταρτοετής) του South Carolina, ο Αργεντινός Patricio Garino (23,198 – Τεταρτοετής) του George Washington, ο Καναδός Dyshawn Pierre (23,198 – Τεταρτοετής) του Dayton και δυο Αμερικανοί με καταγωγή από τις Παρθένες Νήσους ο Marcus Georges-Hunt (22,196 – Τεταρτοετής) του Georgia Tech και ο ''Dunkin Desi'' Rodriguez (20,198 – Δευτεροετής) του Seton Hall.

Ο Carrera ξεκίνησε σαν τεσσάρι, έφτιαξε σουτάκι για να παίζει στο ''3'' και χάρη στο τεράστιο wingspan του είναι πολύ καλός αμυντικός. Φέτος είχε 14.5π-7.7ρ-1.03κοψ-44.9% fg σε 27.8 λεπτά. Λογικά θα τον δούμε στους Ολυμπιακούς με την Βενεζουέλα, για το ΝΒΑ δεν έχει σοβαρές πιθανότητες αλλά για την Ευρώπη είναι πολύ καλή περίπτωση. Ο Garino ήδη ήταν βασικός πέρσι με την Ανδρών της Αργεντινής. Καλός αμυντικός, με καλό ύψος και wingspan για πλάγιος ενώ είναι και καλός spot shooter από το τρίποντο. Φέτος είχε 14.1π-4.2ρ-1.5ασ-51.0% fg σε 32.0 λεπτά. Επίσης εξαιρετική περίπτωση για μια λίγκα όπως η ACB. Από τους υπόλοιπους ο πιτσιρίκος από το Bronx ο Rodriguez είναι πραγματικά fun to watch παίκτης. Φέτος είχε 12.4π-5.0ρ και αν φτιάξει το μακρινό του σουτ με την αθλητικότητα που έχει μπορεί να παίξει στο ΝΒΑ.

Power Forwards

Οι καλύτεροι στο ''4'' είναι τρεις Καναδοί ο Chris Boucher (23,208 – Τριτοετής) του Oregon, ο Kyle Wiltjer (24,208 – Τεταρτοετής) του Gonzaga, ο Stefan Jankovic (23,210 – Τριτοετής) του Hawaii, ο Κολομβιανός Tonny Trocha (22,208 – Δευτεροετής) του Texas A&M και ο ΑμερικανοΠαρθενοΝησιώτης Jordan Murphy (19,201 – Πρωτοετής) του Minnesota.

Ο Boucher στο Oregon παίζει στο πέντε, αλλά είναι skinny για πεντάρι στο επόμενο επίπεδο (μόλις 90 κιλά). Είναι όμως εξαιρετικός σουτέρ από το τρίποντο και rim protector το όποιο σε συνδυασμό με τα καλά αθλητικά προσόντα που έχει τον καθιστούν ΝΒΑ υλικό. Φέτος είχε 12.0π-7.4ρ-2.89κοψ-53.7% fg (με 39/115 τρίποντα) σε 25.8 λεπτά. Ο Wiltjer είναι γιος του γνωστού μας Graig του Άρη. Μέλος της σούπερ frontline του Gonzaga μαζί με τους Sabonis-Karnowski. Ισως ο καλύτερος ψηλός σουτέρ του NCAA, μοιάζει σαν παίκτης με τον ΝΒΑer Ryan Anderson των Pelicans. Φέτος είχε 20.4π-6.3ρ-1.5ασ-49.1% fg (με 43.7% 3π) σε 33.6 λεπτά. Σαν αμυντικός και ριμπάουντερ κάτω του μετρίου πάντως λόγω των μέτριων αθλητικών του προσόντων. Ο ΣερβοΚαναδός Jankovic είναι ένα δυναμικό και αθλητικό τεσσαροπεντάρι με σουτάκι. Κάτι σαν τον γνωστό μας Levon Kendall πάνω-κάτω. Φέτος έκανε το ξεπέταγμα με 15.6π-6.6ρ-1.21κοψ και 39.3% από το τρίποντο και δήλωσε για το draft χωρίς πάντως πολλές πιθανότητες επιλογής.

O Trocha στην ''γεμάτη'' frontline του εξαιρετικού Texas A&M δεν αναμενόταν να πολυπαίξει φέτος, αλλά δυνάμωσε λιγάκι έχει και καλούτσικο σουτάκι και φέτος είχε 7.0π-4.3ρ με 37.0% 3π. Skinny με μεγάλα χέρια αν πλακωθεί στα βάρη μπορεί να κάνει καριέρα. Τέλος ο Τεξανός Jordan Murphy (με γονείς από τις Παρθένες Νήσους και διεθνής με την U16 των νησιών της Καραιβικής) είναι ένας πολύ αθλητικός forward χωρίς καθόλου σουτ. Φέτος σαν freshman είχε 11.7π-8.0ρ-1.03κοψ-46.1% fg σε 26.5 λεπτά.

Centers

Στο ''πέντε'' ξεχωρίζει ίσως η μεγαλύτερη απογοήτευση της φετινής χρονιάς στο NCAA, ο Αιτινός Skal Labissiere (20,210 – Πρωτοετής) του Kentucky. Ξεκίνησε την χρονιά σαν ανταγωνιστής του Simmons για το Νο1 στο draft, αλλά λόγω της softιλας του ο Calipari του έδωσε μόλις 15.8 λεπτά ανά παιχνίδι στην χρονιά με απότελεσμα να έχει μόλις 6.6π-3.1ρ-1.64κοψ-51.6% fg. Είναι όμως τέτοια τα σωματικά προσόντα του Αιτινού, η mobility που έχει για άνθρωπο 210 εκατοστών και η τεχνική του που λογικά θα είναι στο top20 του φετινού draft. Σίγουρα όμως έχει θέματα mentality ο πιτσιρικός καθώς υστερεί σε σκληράδα τόσο πνευματικά όσο και στο τρόπο παιχνιδιού του. Το καλύτερο θα ήταν να κάτσει στο κολέγιο 1-2 χρονιές ακόμη αλλά το θέμα είναι προφανώς οικονομικό. Αν bulkαρει κάμποσο στο ΝΒΑ σαν τεσσάρι στέκεται μια χαρά.

Αξιόλογες περιπτώσεις ψηλών είναι ακόμη δύο Τζαμακαινοί ο Shevon Thompson (23,213 – Τεταρτοετής) του George Mason και ο Vashil Fernandez (24,208 – Τεταρτοετής) του Valparaiso, ο Δομινικανός Angel Delgado (22,206 – Δευτεροετής) του Seton Hall και ο John Collins (19,208 – Πρωτοετής) από τις Παρθένες Νήσους που παίζει (συμπαίκτης του Μήτογλου) στο Wake Forest. Ο Fernandez είναι δυνατό και σκληρό παιδί , καλός ριμπάουντερ και κόφτης αλλά limited επιθετικά με 5.5π-7.2ρ-3.4κοψ-49.7% fg φέτος. Ο Delgado είναι καλούτσικος επιθετικά και πολύ καλός ριμπάουντερ αλλά κοντός για πεντάρι και με όχι μεγάλο wingspan. Φέτος είχε 9.9π-9.3ρ-56.7% fg σε 30.2 λεπτά σκοράροντας κυρίως με επιθετικά ριμπάουντς. Ο Thompson έχει ΝΒΑ κορμί με τεράστια χέρια αλλά επειδή ξεκίνησε το μπάσκετ στα 16 του δεν το πολυκατέχει το άθλημα στην επίθεση. Φέτος είχε 9.9π-10.7ρ-1.0κοψ-57.7% fg σε 22.5 λεπτά και δεν είναι απίθανο να τον ''τσιμπήσει'' κάποια ομάδα στον 2ο γύρο του draft. Ο Collins είναι αυτός με το μεγαλύτερο potential από τους παραπάνω. Γεννημένος στην Utah, μεγαλωμένος στην Florida με καταγωγή από τις Παρθένες Νήσους είχε φέτος 7.3π-3.9ρ-0.74κοψ-54.7% fg σε μόλις 14.4 λεπτά στο Wake Forest με coach τον Danny Manning. Πεντάρι προς το παρόν στο κολλέγιο αλλά με εξαιρετικά αθλητικά προσόντα, μπορεί να κάνει καριέρα σαν power forward στο ΝΒΑ.
ssoulliss
Στο Παναμερικανικό των εφήβων που τελειώσε εχθές και το κατέκτησαν οι ΗΠΑ με νίκη επί του Καναδά(αναμενόμενο ζευγαρί). Στο λίγο που παρακολούθησα μου έκαναν εντύπωση 2 παίκτες εκτός των ΗΠΑ-Καναδά.

Ο ένας είναι ο Πορτορικανός Christian Negron. Ένας πολύ αθλητικός φόργουορντ με ελατήρια στα πόδια. Έκανε εντυπωσιακό τουρνουά με 13,4π-13,6ρ-2,4κοψ. Τέτοιο στυλ παίκτη οι Μπορίκουας δεν έιχαν σχεδόν ποτέ. Leaper με όλη τη σημασία της λέξης. Τρέχει το γήπεδο εξαιρετικά και δεν "κλέβει" σε καμμία στιγμή του παιχνιδιού(άμυνα-επίθεση).

Στα αρνητικά του το θέμα του σουτ και το ύψος του(2μ.). Κακός σουτέρ για τριάρι, κακός στις προσωπικές και κοντός για τεσσαρι στο ΝΒΑ. Είναι αμερικανικό προϊον και σύντομα θα επιλέξει το κολλέγιο που θα αγωνιστεί( Ιλλινόϊς, ΝτεΠωλ, Μπάτλερ ή Άϊοβα).

Ο δεύτερος είναι ο Βραζιλιάνος Michael Uchendu. Ένας πολύ δυνατός C(2,06μ), με τρομερά φυσικά προσόντα, ο οποίος λόγω διάπλασης και μόνο ,τρομάζει(Ότι έκανε ο Σοφοκλής στις αντίστοιχες ηλικίες). Στο τουρνουά είχε σχεδόν νταμπλ-νταμπλ με 9,4π-9,2 και το νικητήριο καλάθι στο μικρό τελικό με το Πουέρτο Ρίκο.

Και αυτός όμως στερείται των βασικών(σουτ, παιχνίδι με πλάτη, άθλιο ποσοστό στις προσωπικές, έλλειψη συγκέντρωσης). Θυμίζει λίγο τον Πρέστες που πριν λίγα χρόνια πολλοί πίστευαν πως θα είναι ο επόμενος μεγάλος Βραζιλιάνος ψηλός. Τελικά διαψευστήκαν όλοι.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.