Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Συμπλήρωση 2000 αγώνων στην Euroleague
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Ευρωπαϊκό μπάσκετ
dizzy_fingers
Συμπληρώθηκαν 2000 αγώνες στην Ευρωλίγκα. Πως αισθάνεστε έπειτα από έξι χρόνια προσπάθειας;

«Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτά που έχουμε πετύχει σε αυτά τα έξι χρόνια. Τώρα μπορώ να πω ότι κατά τη διάρκεια εκείνου του απογεύματος που δημιουργήθηκε η Ευρωλίγκα, υπήρχαν ακόμη ομάδες και λίγκες που είχαν αμφιβολίες και ήταν όλοι κολλημένοι στα τηλέφωνα τους αναζητώντας μια τελευταία συμβουλή. Στο τέλος τα καταφέραμε, αφού η πλειοψηφία αντελήφθη ότι ετοιμαζόμασταν να κάνουμε ένα σημαντικό ιστορικό βήμα, που έπρεπε να γίνει».

Η ίδρυση της Ευρωλίγκας δεν προέκυψε αυθόρμητα;

«Κάποιος θα πρέπει να υπενθυμίσει κάτω από ποιες συνθήκες δημιουργήθηκε η Ευρωλίγκα πριν από έξι χρόνια. Μεταξύ των ομάδων και των ενώσεων υπήρχε η γενική αίσθηση ότι χρειαζόταν μια ριζική αλλαγή και μετά τις συνεδριάσεις στο Μιλάνο και την Βαρκελώνη είχε έρθει η ώρα. Ήταν μια μακρά διαδικασία και τίποτα δεν συνέβη κατά την διάρκεια της νύχτας. Όλα όσα έγιναν ήταν αποτέλεσμα της εμπειρίας που είχαν οι ομάδες, αφήνοντας μόνο μια επιλογή, να διαχειριστούν μόνες τους τη διοργάνωση, κάτι το οποίο δεν χαιρετήθηκε από την FIBA. Από τότε πολλά έχουν συμβεί αλλά τα αποτελέσματα είναι εμφανή και μιλούν από μόνα τους. Εχουμε μια σπουδαία διοργάνωση και ένα λαμπρό μέλλον».

Τώρα υπάρχουν δυο σταθερές διοργανώσεις αλλά σίγουρα χρειάζονται αρκετή βελτίωση. Τι απομένει να γίνει στο μέλλον;


«Θα έλεγα πρώτα από όλα ότι χρειάζεται να γίνει παράδοση και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με το πέρασμα του χρόνου. Είμαστε στην έκτη χρόνια στην Ευρωλίγκα και στην τέταρτη στο ULEB Cup και αυτός είναι πολύ σύντομος χρόνος για να καθιερωθούν σαν εμπορικό σήμα. Αλλά αυτό θα γίνει με το πέρασμα του χρόνου και οι άνθρωποι θα συνδέσουν αυτές τις δυο διοργανώσεις ως τις σημαντικότερες στην Ευρώπη. Κατά δεύτερον, θα πρέπει οι διοργανώσεις να περάσουν στην τηλεοπτική αγορά ώστε να το προϊόν να μεταφερθεί σε ακόμα περισσότερους φιλάθλους. Είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος και έχουμε ήδη κάνει μεγάλα βηματα, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτός είναι ο πρώτος χρόνος που διαχειριζόμαστε τα τηλεοπτικά δικαιώματα μας εσωτερικά.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο από την άποψη της ανάπτυξης των διοργανώσεων μας είναι ο επαγγελματισμός των ομάδων μας. Η Ευρωλιγκα βαθμολογείται με άριστα, αλλά και οι ομάδες πρέπει να κάνουν το ίδιο. Δεν είναι αρκετό να βγάζεις πλέον χρήματα και να αγοράζεις καλούς παίκτες ή προπονητές. Σήμερα είναι επιτακτικό να υπάρχουν ειδικευμένοι επαγγελματίες σε όλους τους τομεις, ειδικα στις επικοινωνίες και το μάρκετινγκ. Τα αποτελέσματα της εργασίας τους δεν είναι άμεσα αλλά είναι εγγυημένα.


Το ίδιο ισχύει και για τα εθνικά πρωταθλήματα. όσο πιο απαιτητικά και επαγγελματικά είναι, τόσο μεγαλύτερο όφελος θα έχουν οι σύλλογοι στην Ευρωλιγκα, γιατί θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και πιο ανταγωνιστικοί στην διοργάνωση. Θα σας δώσω ένα παραδειγμα, όταν παλιά καθιερώσαμε στη λίγκα ACB τους ακριβείς κανονισμούς σχετικά με τις στατιστικές, φάνηκε λίγο παράξενο σε κάποιους, αλλά από τότε αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι, σε σημείο που μερικές εταιρείες να πωλούν υπηρεσίες στατιστικής σε ενδιαφερόμενους».

Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην ULEB και την FIBA;

«Σχετικά με την FIBA οφείλουμε να δηλώσουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι θέλουμε και πάντα θέλαμε να αποτελούμε μέρος της, γιατί είμαστε και οι δυο μέρη της μεγάλης οικογένειας του μπάσκετ και περπατάμε κάτω από την ίδια ομπρελά. Αλλά ο καθένας έχει διαφορετικούς στόχους. Από την πλευρά μας η FIBA πρέπει να οργανώνει όλα τα πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες, πρέπει να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να προωθεί το μπάσκετ στο παγκόσμιο στερέωμα. Αλλά όταν μιλάμε για επαγγελματικό μπάσκετ, πρέπει οι ομάδες να είναι αυτές που αποφασίζουν σχετικά με το τι είδους διοργάνωση θέλουν, ποιο πρόγραμμα αγώνων πρέπει να καθιερωθεί, ποιους στόχους θέλουν να επιτύχουν. Εγώ πιστεύω ότι η FIBA στο τέλος το κατάλαβε και για αυτό υπεγράφη η συμφωνία πριν από ενάμιση χρόνο».

Καθημερινά υπάρχουν όλο και περισσότερες αιτήσεις για συμμετοχή στην Ευρωλιγκα ή το ULEB Cup, ωστόσο βάσει της συμφωνίας με τη FIBA , η ULEB περιορίζεται σε δυο διοργανώσεις και 48 ομάδες.


«Σκέφτομαι ότι στο μέλλον η ULEB θα πρέπει να διοργανώνει όλες τις διοργανώσεις των συλλόγων. Η FIBA και η ULEB δεν θα πρέπει να είναι ανταγωνίστριες στο συγκεκριμένο κομμάτι. Επιπλέον δεν νομίζω ότι όλες οι ομάδες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε μια διεθνή διοργάνωση. Πρέπει να βρίσκεσαι σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ανταγωνισμού και οργάνωσης, το οποίο να είναι αντάξιο μιας διεθνούς διοργάνωσης».

Εχετε μετανιώσει για κάτι τα τελευταία έξι χρόνια;


«Γενικά όχι. Όπως έχω ήδη πει όλοι πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι για ό,τι έχουμε πετύχει και για ό,τι έχουμε δημιουργήσει και ολοκληρώσει. Για αυτό που λυπάμαι πραγματικά είναι ότι τα αληθινά θύματα που πλήρωσαν τη σύγκρουση με την FIBA ήταν οι διαιτητές, οι οποίοι έμειναν εντελώς ανυπεράσπιστοι. Υπέστησαν ηθική και υλική ζημιά, επειδή αποκλείστηκαν από ορισμένα εθνικά πρωταθλήματα και από διεθνείς διοργανώσεις».

Οι σχέσεις σας με το ΝΒΑ; Κατά διαστήματα διαβάζουμε ότι το ΝΒΑ δημιουργεί υποκαταστήματα στην Ευρώπη ή ότι μερικές ευρωπαϊκές ομάδες θα αποτελέσουν μέρος του.

«Η σχέση μας με το ΝΒΑ είναι πολύ καλή, ειδικά ανάμεσα στην Ευρωλίγκα και το ΝΒΑ, δεδομένου ότι είναι δυο οργανισμοί με την ίδια φιλοσοφία. Το ΝΒΑ στην Ευρώπη; Μου φαίνεται ότι πολλοί άνθρωποι μιλούν για αυτό χωρίς γνωρίζουν την αλήθεια του πράγματος και χωρίς να προσπαθούν να αναλύσουν εις βάθος και όχι επιφανειακά την υπόθεση. Για να δημιουργηθεί μια ομάδα του ΝΒΑ χρειάζονται περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα για το προσωπικό, το γήπεδο κτλ. Υπάρχουν τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ευρώπη που θα μπορούσαν να καταβάλλουν τα τεράστια ποσά που δίνουν οι αντίστοιχοι στις ΗΠΑ; Αυτά τα σχόλια πάντα με εκπλήσσουν. Για να μην αναφέρω ότι ο δικός μας πολιτισμός είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν του ΝΒΑ».

Υπάρχουν αναμνήσεις από αυτά τα έξι χρόνια που έχουν ιδιαίτερη σημασία;

«Η παράδοση του τροπαίου στον αρχηγό της Βίρτους Μπολόνια στους τελικούς της πρώτης χρονιάς. Όχι επειδή ήταν ο πρώτος τελικός μας αλλά για έναν απλό λόγο: Θυμάμαι τους οπαδούς της Κίντερ οι οποίοι είχαν πλημμυρίσει το γήπεδο γιορτάζοντας την κατάκτηση της Ευρωλίγκας και δημιουργώντας ένα απίστευτο θέαμα. Κάποια στιγμή ήταν δύσκολο ακόμα και να αναπνεύσεις. Ημασταν πολύ τυχεροί, που δεν συνέβη τίποτα».






=======================







Κοκκίνησα τα σημαντικά, κατά τη γνώμη μου, τμήματα της συνέντευξης.
thrylos7
Με καθησυχάζει που έχουμε 3 θέσεις στην Ευρωλίγκα... Αν λάμβαναν συνολική εικόνα του ελληνικού πρωταθλήματος σε θέματα που αναφέρει όπως οι επικοινωνίες και το marketing... icon_wave.gif icon_wave.gif icon_wave.gif
ΧΕ! Αυτό πρέπει να ναι το post no. 15000!!! icon_joy.gif
wos_sport5.gif
dizzy_fingers
Πάμε φουλ ολοταχώς για τη εικοσάρα biggrin.gif...ανεβαίνουν οι ρυθμοί σιγά σιγά, αν αναλογιστείς πως τα 10000 τα περάσαμε μόλις το καλοκαίρι...

Τώρα, για τις τρεις θέσεις στην Ευρωλίγκα, ευτυχώς που ανεβαίνει λίγο ο ανταγωνισμός (Ολυμπιακός - Άρης) στο ελληνικό πρωτάθλημα, γιατί στο παρατσάκ ήταν να μας πάρουν την μία από τις 3.
thrylos7
Πάντως συμπτωματικά η συζήτηση για τα post έπεσε σ' αυτό το θέμα... Η Euroleague συμπλήρωσε 2000 το basketforum 15000!!! wink.gif
Θ' ανέβει κι άλλο ο ρυθμός...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.