Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Άμυνα
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Tips n' Tricks
dizzy_fingers
Μερικές γενικές συμβουλές για την αμυνά σας:

- Όταν δεν έχει ο παίκτης σας τη μπάλα ξέρετε πάντα που βρίσκεται η μπάλα, ενώ την ίδια ώρα έχετε στο νού σας τον αντίπαλό σας.
- Βρίσκεστε πάντα μεταξύ του αντιπάλου σας και του καλαθιού. Το καλάθι, εσείς και ο αντίπαλός σας πρέπει να σχηματίζετε μία νοητή ευθεία η οποία δεν πρέπει να χαλάσει καθόλου μέσα στο παιχνίδι.
- Όταν ο αντίπαλός σας έχει τη μπάλα, λυγίστε τα πόδια σας, πάρτε την αμυντική στάση και προσπαθήστε να σταθείτε τόσο χαμηλά μπορείτε ώστε το κεφάλι σας να είναι στο ύψος του στήθους του αντιπάλου σας (άλλοι λένε πως πρέπει το κεφάλι να είναι στο ύψος της μπάλας….εσείς αποφασίζετε τι σας βολεύει).
- Όταν βρίσκεστε στην αμυντική στάση μην κρατάτε ποτέ τα χέρια σας κάτω. Ακόμα και αν δεν τα κινείτε ιδιαίτερα, κρατήστε τα οριζόντια καθώς μπορεί να κόψουν έστω κατά λάθος μία πάσα, ή απλά να εμποδίσουν την πραγματοποίηση κάποιας (κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί πολύ κρίσιμο στη ροή του παιχνιδιού).
- Όταν μαρκάρετε στενά κάποιον παίκτη, μην εστιάζετε ούτε στη μπάλα, ούτε στα μάτια του αντιπάλου για να τον προκαλέσετε, ούτε στα χέρια του. Προσέχετε τη μέση του (στο ύψος του οφαλού του). Ο λόγος που πολλοί αμυντικοί «τρώνε» προσποιήσεις, ειδικά στο streetball όπου οι κινήσεις μπορούν να ζαλίσουν κάποιον, είναι γιατί κοιτάζουν τη μπάλα. Ο επιθετικός μπορεί να κινήσει τη μπάλα όπου θέλει, μπορει να κουνήσει το κεφάλι του, αλλά όπου πάει η μέση του, εκεί πάει κι αυτός. Οπότε φροντίστε να ξέρετε που είναι η μέση του.
- Δεν είναι πάντα δυνατόν να πηδάτε ψηλά και να κόβετε το σούτ του αντίπαλου, ειδικά αν αυτό είναι ένα ξαφνικό jump shot. Γι’αυτό μην προσπαθείτε πάντα να πάτε για το κόψιμο (μπορεί να οδηγήσει σε φάουλ) αλλά ούτε να τον αφήνετε να σουτάρει ανενόχλητος. Αντιθέτως, όταν δεν προλαβαίνετε να πηδήξετε, σηκώστε το χέρι σας και φέρτε το σε απόσταση λίγων εκατοστών μπροστά από το πρόσωπο του επιθετικού όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Σκοπός δεν είναι μόνο να κόψετε το οπτικό του πεδίο αλλά και να τον τρομάξετε με αυτήν την απότομη κίνηση (εγώ αν έβλεπα ξαφνικά ένα χέρι να έρχεται πάνω μου θα έχανα στιγμιαία την αυτοσυγκέντρωσή μου). Προσέξτε μόνο μην κάνετε φάουλ.
- Το μπάσκετ όπως και κάθε άθλημα είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό ψυχολογία. Αν δεχτείτε ένα εύκολο ή θεαματικό καλάθι, μην αφήσετε να σας πάρει «από κάτω». Ποτέ μία ομάδα δεν τέλειωσε ένα παιχνίδι με 0 παθητικό. Ετοιμαστείτε για την επόμενη άμυνα. Φροντίστε επίσης να πάρετε τον αέρα από τον αντίπαλο σας προτού πετύχει κάποιο καλάθι. Αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο παιχνίδι του στην πορεία του παιχνιδιού. Είτε μιλώντας του για να τον εκνευρίσετε, είτε εμποδίζοντάς τον να εισέλθει στην περιοχή σας, είτε παίζοντας δυνατή άμυνα μπορείτε να το επιτύχετε αυτό. Και κάτι σημαντικό: Και εσείς και ο αντίπαλός σας είστε άνθρωποι με δύο χέρια, δύο πόδια και το ίδιο μυαλό. Κανείς δεν είναι ανίκητος.
Carter_Wannabe
-Μάθετε τι είδους παίκτη μαρκάρετε. Αν είναι σουτέρ ή του αρέσει να μπαίνει μέσα. Αν μπορεί να παίξει πλάτη ή να τριπλάρει γύρω σας και προσαρμοστείτε.
-Κλείνετέ του τις οδούς προς το καλάθι. Όσο πιο κοντά στη βασική γραμμή, τόσο πιο πιθανό να τη χρησιμοποιήσει για να μπεί.
-Η σωστή αμυντική στάση είναι απαραίτητη. Πρέπει να έχετε ισορροπία και να μπορείτε να ακολουθήσετε τον επιθετικό προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
-Τα χέρια σας πρέπει συνεχώς να ενοχλούν τον αντίπαλο. Όταν αυτός κινείται, έχετέ τα ανοιγμένα στα πλάγια, και με κάθε ευκαιρία πάτε να χτυπήσετε τη μπάλα. Όταν είναι ακίνητος, το ένα χέρι πρέπει να του κλείνει το σούτ ή την πάσα, και το άλλο να πάει για την μπάλα. Το σώμα σας πρέπει να είναι τοποθετημένο έτσι ώστε να τον ωθείτε προς την πλευρά που θέλετε, και όχι προς τα εκεί που θέλει αυτός.
-Για ένα κλέψιμο (ειδικά απέναντι σε άπειρους παίκτες) σημαδέψτε τις στιγμές που νιώθουν βέβαιοι ότι δεν θα τους πάρετε τη μπάλα. Η πιο εύκολη είναι όταν κρατάνε τη μπάλα με τα δύο χέρια και ψάχνουν για την πάσα. Είτε μπορούν να τριπλάρουν, είτε όχι, ένα άγγιγμα στη μπάλα θα τους κάνει να χάσουν την αυτοσυγκέντρωση. Δεύτερη καλή στιγμή (που εγώ κάνω πολλά κλεψίματα εκεί), είναι η control τρίπλα, που βάζει την μπάλα μακριά. Με ένα σωστό τίναγμα, μπορείτε άνετα να τον κάνετε να χάσει την μπάλα. Τέλος, το πιο εύκολο κλέψιμο είναι στην πάσα.

-Τάπες: Όποιος ξέρει να σηκώνεται για rebound, ξέρει και να κόβει τάπες (απλώς μπορεί να μην το γνωρίζει). Η τάπα γίνεται σε δεύτερο χρόνο, όταν ο άλλος είναι συγκεντρωμένος στο να σημαδέψει το σούτ.Τότε πρέπει να σηκωθείτε και να πάτε για τη μπάλα. Σημαντικό ρόλο παίζει και από που θα του έρθετε. Οι νεκρές γωνίες (πίσω,πλάγια) είναι μεγάλες την ώρα του σούτ, και ένας έξυπνος παίκτης μπορεί να πλησιάσει απαρατήρητος και να κόψει το σουτ. Τώρα, για να κόψετε τάπα μπροστά στον άλλο, ή θέλετε άλμα, ή μεγάλο ύψος, γιατί ο άλλος ήδη ξέρει τι τον περιμένει.
Silver8
Θα τα εφαρμόσω αύριο. Έτσι και δεν πετύχει ξέρω που να σας βρώ shot.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.