Όλα τα λάθη του Γιαννάκη
Τάσος Μαγουλάς
Tο πρόβλημά του είναι η απειρία του ιδίου και των συνεργατών του. Δεν ήταν και δεν ...έγινε έτοιμος για να προπονήσει μία ομάδα αυτού του επιπέδου. Ο Τάσος Μαγουλάς σχολιάζει την πορεία και τα λάθη του Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο του Ολυμπιακού.
Να ακολουθήσουμε τους ανέμους των καιρών. Με μέτρο. Για τον Παναγιώτη Γιαννάκη μιλήσαμε από την προηγούμενη της άφιξής του στον Ολυμπιακό και σε όλη την διαδρομή του. Ξεκινήσαμε, τον Ιανουάριο του 2008 με την άποψη : «το πρόβλημά του είναι η απειρία του ιδίου και των συνεργατών του σε αυτό το επίπεδο» και καταλήγουμε ότι «δεν ήταν και δεν ...έγινε έτοιμος για να προπονήσει μία ομάδα αυτού του επιπέδου».
Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε αν θα φύγει ή θα μείνει στον Ολυμπιακό ωστόσο μετά από δυόμιση σεζόν, γίνεται το ταμείο της παρουσίας του Δράκου στον Ολυμπιακό.
Ξεκινώντας από τα θετικά, ο Γιαννάκης όταν ήρθε μάζεψε πολύ τους Έλληνες παίκτες, έκανε καλύτερες προπονήσεις, έδωσε ελπίδα. Κατάφερε να κρατήσει τις ισορροπίες όταν ήρθαν οι σούπερ σταρ και φέτος αξιοποίησε καλύτερα το ταλέντο που είχε στα χέρια του. Έφερε ένα κύπελλο(σε τρεις προσπάθειες) και ήταν απολύτως επιτυχημένος στην Ευρώπη με το πρώτο φάιναλ φορ και τον πρώτο τελικό. Ο Ολυμπιακός ήταν σταθερός στην Ευρωλίγκα ιδιαίτερα φέτος όπου φρόντισε να μην χαθεί το πλεονέκτημα έδρας. Παρά τα όσα ακούστηκαν για την πρόθεσή του να τον παραχωρήσει τελικά έδωσε φέτος τα κλειδιά της ομάδας στον Τεόντοσιτς. Πρόσφερε την ευκαιρία σε Παπανικολάου και Σλούκα να πάρουν λεπτά συμμετοχής σε τόσο υψηλό επίπεδο.
Πάμε στα αρνητικά. Δεν δούλεψε ποτέ στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού. Παρά τον τεράστιο προϋπολογισμό, ο Ολυμπιακός δεν είχε ουσιαστικά τον μεγάλο πλέι μέικερ και στηρίχθηκε στους πρώτους σπουδαίους μήνες του Τεόντοσιτς και συγκεκριμένα καλά παιχνίδια από τον Παπαλουκά. Ούτε λόγος για Μπέβερλι ή Πεν.
Χρειάστηκε ένας χρόνος για να βάλει στο παιχνίδι της ομάδας τον Τζος Τσίλντρες ενώ δεν κατάφερε να συνεργαστεί με τον Ουέιφερ τον οποίο έδιωξε για να φέρει τον αδρανή για έναν χρόνο Πεν. Παρά το γεγονός ότι οι ερυθρόλευκοι επεδίωξαν την παρουσία τριών Αμερικανών, οι επιλογές Μπέβερλι και Πεν δεν βοήθησαν κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη.
Αποκτήθηκαν παίκτες που δεν έπαιξαν ποτέ (Πελεκάνος, Γλυνιαδάκης) με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει γιατί μετεγγράφησαν. Περιθωριοποιήθηκε ο Βασιλόπουλος ενώ ένα τόσο γεμάτο ρόστερ, έφτασε να στηρίζεται μόνο στους Τσίλντρες-Κλέιζα-Τεόντοσιτς με αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς να μείνουν από δυνάμεις.
Χάθηκε ο έλεγχος στα αποδυτήρια αφού δεν υπήρχαν σαφείς ρόλοι και ποτέ δεν ξεκαθαρίστηκε ποιος είναι ο ηγέτης αυτού του συνόλου. Αρχηγός μεν ο Παπαλουκάς στο τέλος όμως ο Μπουρούσης πήρε το μικρόφωνο, ο δε Κλέιζα τα έβαζε με τους διαιτητές. Δεν ακούσαμε ούτε για μία τιμωρία εξαιτίας πειθαρχικού παραπτώματος.
Δεν μίλησε ποτέ ανοικτά για τα πιθανά ή δικαιολογημένα παράπονά του: «Γράφτε ότι είδατε», «είχαμε να υπερπηδήσουμε εμπόδια», «ντρέπομαι για το ελληνικό μπάσκετ» και άλλα ωραία πλην όμως γενικά. Τελικά δεν μάθαμε αν, κατά την γνώμη του, αδικήθηκε η ομάδα του ή όχι.
Εκ του αποτελέσματος και όσων παρακολουθήσαμε φάνηκε, ότι δεν ετοίμασε την ομάδα του για το φάιναλ φορ όπου ο Ολυμπιακός δεν έκανε τίποτε διαφορετικό με αποτέλεσμα να εμφανίσει την χειρότερη εικόνα της χρονιάς.
Αν εξαιρέσουμε την άμυνα στον Διαμαντίδη (του έδινε τα ντράιβ σταματώντας τρίποντα και πάσες) δεν είδαμε τίποτε διαφορετικό στους τελικούς σε άμυνα ή επίθεση.
Δεν είχε το καθαρό μυαλό να κρατήσει την ομάδα στα δύσκολα και δεν μιλάμε μόνο για τα τάιμ άουτ. Ο Ομπράντοβιτς, επί παραδείγματι, κατέστησε σαφές ότι αν έπεφτε ένα αντικείμενο θα έπαιρνε τους παίκτες του να φύγει, και το έπραξε.
Δεν έβγαζε ηρεμία στον πάγκο ευρισκόμενος σε διαρκή διάλογο με τους διαιτητές από το πρώτο λεπτό.
Όταν ήρθε στον Ολυμπιακό ζήτησε να αλλάξουν τα περισσότερα γύρω από την ομάδα όπως κι έγινε. Η νέα επιτυχία του Αμαρουσίου δείχνει πόσο λάθος είναι να αποψιλώνεται ένας σύλλογος, ιδιαίτερα τόσο μεγάλος, από τους ανθρώπους του. Οι κιτρινόμαυροι φέτος άλλαξαν μόνο προπονητή κρατώντας βοηθούς προπονητές και παράγοντες τους ίδιους όπως εδώ και τρία ή τέσσερα χρόνια. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε από την αρχή και δεν κράτησε τίποτα από την προσπάθεια των προηγούμενων ετών.
Αυτή είναι μία καταγραφή, κατά την άποψή μας, των πεπραγμένων και μη του Δράκου. Χρειάζεται μία διευκρίνηση. Περισσότερο ευθύνη φέρει ο Γιαννάκης για το φάιναλ φορ παρά για τους τελικούς της Α1. Στο φάιναλ φορ, στην μεγαλύτερη πρόκριση της καριέρας του σε συλλογικό επίπεδο, κλήθηκε να παρουσιάσει τον καλύτερο Ολυμπιακό και τελικά είδαμε τον χειρότερο.
Στους τελικούς με το κλίμα πίεσης οι παίκτες είναι αυτοί που φέρουν μεγάλο βάρος. Συνήθως και φέτος συνέβη, όποιος έχει μεγαλύτερο πάθος, σκληρό χαρακτήρα νικάει και ξεπερνάει τα εμπόδια ακόμα και των διαιτητών. Το γεγονός βέβαια ότι δεν υπήρχαν εκείνοι οι σκληροί τύποι (πνευματικά και σωματικά) οφείλεται στις επιλογές του όπως και το άδειασμα το ψυχολογικό των παικτών μετά τα όσα συνέβησαν στον τρίτο αγώνα. Είναι ευθύνη του προπονητή να κρατά τους αθλητές του ενωμένους ακόμα και αν δέχονται…αεροπορική επίθεση.
Ακούγεται ευρέως η κουβέντα ότι οι επιλογές Τσίλντρες, Κλέιζα και Ουέιφερ δεν ήταν δικές του αλλά της διοίκησης του Ολυμπιακού. Μα ρε παιδιά ακόμα και αν του φόρεσαν καπέλο οι Αγγελόπουλοι, τον Τσίλντρες έφεραν, τον Κλέιζα, τον Ουέιφερ όχι τον Κοτζαγκιαουρίδη ή τον Τελευτόπουλο και το προπονητικό τιμ είχε το ελεύθερο να προσθέσει όποιον επιθυμούσε χωρίς να υπολογίσει έξοδα.
Οι Αγγελόπουλοι έχουν κάνει λάθη και θα τα δούμε όταν αποφασίσουν για προπονητή.
Εχθρός δεν είναι ο...ΟμπράντοβιτςΌλα μας οδηγούν ότι ο Ολυμπιακός θα αποκτήσει άλλον προπονητή. Η σκέψη πηγαίνει σε κάποιον που να μπορεί να νικήσει τον Ομπράντοβιτς. Μισό λεπτό. Ο Ολυμπιακός είχε ακριβώς αυτό τον προπονητή ίσως και τον μοναδικό τότε(Γκέρσον) αλλά διάλεξε να πορευτεί διαφορετικά εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους.
Υπάρχει η λύση του Ίβκοβιτς η οποία προκρίνεται όπως παρουσίασε η εφημερίδα «Πρωταθλητής» σε αναλυτικό ρεπορτάζ. Αν οι ερυθρόλευκοι φέρουν τον Ντούντα μόνο και μόνο επειδή είναι ο δάσκαλος του Ζοτς και όχι διότι πιστεύουν ότι μπορεί να τους αλλάξει διαδρομή θα έχουν πάλι λάθος. Για να συζητάει πάντως ο Ίβκοβιτς σημαίνει ότι ο ίδιος είναι σίγουρος ότι αντέχει μία χαρά.
Η Μπαρτσελόνα επί παραδείγματι, αξιοποίησε έναν βοηθό μεν αλλά έμπειρο, τον Τσάβι Πασκουάλ και πήρε το ευρωπαϊκό χωρίς να χάσει, παρά μόνο έναν αγώνα από τον Μεσίνα, από κανέναν σπουδαίο κόουτς. Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτοί οι κόουτς, νέοι άνθρωποι με 10-15 χρόνια στους πάγκους (Σφαιρόπουλος, Μπαρτζώκας, Ζούρος) που θα άξιζαν μίας τέτοιας τιμής αλλά η συγκυρία δεν τους βοηθάει.
Η προπονητική παρουσία-μυαλό του Ομπράντοβιτς δεν είναι αντίπαλος για τον Ολυμπιακό αλλά ευλογία για την ομάδα του. Αν ήταν έτσι τότε ο Παναθηναϊκός δεν θα έχανε ευρωπαϊκό από το 2000 (όχι ότι τα τέσσερα είναι λίγα).
Στην Ευρώπη ονόματα ακούγονται όπως ο Σπάχια ή ο Σκαριόλο, υπάρχει και η αγορά των ΗΠΑ, όμως τα πάντα εξαρτώνται από το πώς σχεδιάζουν, σε αδρές γραμμές, την ομάδα τους οι Αγγελόπουλοι. Για παράδειγμα το 2006 ήθελαν ένα σύνολο που θα παίζει όμορφο μπάσκετ και θα νικάει(Καζλάουσκας, Γκέρσον) διότι αυτή την προσέγγιση έχουν για το μπάσκετ. Το 2008 λύγισαν, ένα από τα λάθη τους, πιέστηκαν να πάρουν τίτλους μέσω της άμυνας και δεν πέτυχαν.
Όσοι αντέξατε ως εδώ, κάντε λίγο κουράγιο ακόμα. Παραθέτουμε ένα κομμάτι από το ηλεκτρονικό μήνυμα του φίλου Κώστα που είναι Ολυμπιακός. Δίνει μία διαφορετική προσέγγιση μετά την ήττα του Ολυμπιακού στον τρίτο τελικό. Το φυλάξαμε για τις...δύσκολες ημέρες. Τα στοιχεία του υπάρχουν για όποιον πιστεύει ότι πρόκειται για τρικ:
«Η ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΟΥΤΕ ΚΥΡΙΛΕ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ ΟΠΩΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ...ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΧΡΥΣΕΣ ΧΕΣΤΡΕΣ-ΕΣΤΩ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ- ΟΠΩΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ...ΔΕΝ ΕΙΧΕ 2 ΑΔΕΡΦΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΠΟΥΠΟΥΛΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ....ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ....ΠΟΛΥ ΔΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΦΕΤΖΗΔΕΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΕ.....ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΠΟΥ ΟΠΟΤΕ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ Κ ΜΕΤΑ ΣΤΟ ΟΑΚΑ ΤΑ ΕΠΑΙΖΑΝ ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΥΛΜΑΝ ΞΕΡΑΙΝΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΡΑΣΗ.....ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ.....ΕΙΧΕ ΟΡΧΕΙΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑΝ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ Κ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΕΛΙΚΟ.....»