To μετάφρασα, καθώς αξίζει μία λεπτομερή ανάγνωση.
Στον τομέα των ομάδων και της πρόκρισης αυτών, θυμίζει πάρα πολύ το σύστημα του Champions League (το οποίο ασφαλώς είναι καλύτερο από αυτό που ισχύει τώρα με τα συμβόλαια) ενώ το σύστημα των διοργανώσεων είναι απλό και ίδιο και στις δύο διοργανώσεις (Euroleague + Uleb Cup):
32 ομάδες στους ομίλους προκρίνονται στους top16 και από εκεί έχουμε playoffs (σειρές των 3 νικών/5 μάξιμουμ αγώνων) μέχρι το Final4.
Παράλληλα θα ισχύει ένα σύστημα βαθμολόγησης των χωρών+ομάδων.
Θεωρητικά είναι ένα σύστημα το οποίο περισσότερο ευνοεί την ανάπτυξη του αθλήματος σε πολλές και μάλιστα αδύναμες χώρες παρά την ενδυνάμωση των ήδη υπάρχοντων λιγκών-ομάδων.
Το θέμα είναι:
1) Να παραδεχτεί η FIBA ότι έχασε πια τη μάχη για τις διασυλλογικές διοργανώσεις και να αποσύρει τις διοργανώσεις της (μπας και συγκεντρωθεί καλύτερα στη διοργάνωση των διεθνών τουρνουά...)
2) Να δεχτούν οι ομάδες και οι χώρες, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην κορυφή, ένα σύστημα το οποίο είναι πολύ πιθανό να τις ρίξει από εκεί ή έστω να τους μειώσει τη δύναμη.
Το δεύτερο ειδικά είναι πολύ δύσκολο...

Αλλά ας πάμε στη..θεωρία:
Ιδού το μεταφρασμένο κείμενο της πρότασης:
"H Uleb πρέπει να αρχίσει να φέρνει την καλύτερη δυνατή οργάνωση στην Ευρωπαϊκή ήπειρο για το καλό του αθλήματος και την πιθανή αύξηση του τοπικού ενδιαφέροντος σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα και να βελτιώσει τον αριθμό των νέων που παίζουν μπάσκετ σε όλη την ήπειρο.
Η πρόταση έχει την σκέψη ενός καλά οργανωμένου προϊόντος, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση και ασφαλώς χωρίς τη συνεργασία της FIBA. Το σύστημα της Uleb, πάντα βασισμένο στην παράδοση της ευρωλίγκας και του uleb cup, πρέπει να αυξήσει τις συμμετέχουσες χώρες στο μέγιστο και να αποφύγει τα συμβόλαια από τώρα. Η ύπαρξη νεόχτιστων καλοσχεδιασμένων σταδίων, οργανωμένου management και τμήματων μάρκετιγκ για κάθε συμμετέχουσα ομάδα, σύστηματος πόντων για κάθε χώρα και για κάθε ομάδα, θεωρούνται απαραίτητα.
Το σύστημα της Uleb θα πρέπει να έχει 32 ομάδες για την Ευρωλίγκα και 32 ομάδες για το Uleb Cup. Παρόλα αυτά, αυτές οι ομάδες θα βγαίνουν από το point system της κάθε χώρας και μέσα από 2 προκριματικούς γύρους, οπότε στο τέλος, μπορεί μερικές χώρες να μην έχουν εκπροσώπους στις τελικές 64 ομάδες.
Ξεκινώντας από την αρχή, όλες οι χώρες και ομάδες πρέπει να έχουν 0 πόντους.
Η καλύτερη χώρα(η Ισπανία την πρώτη χρονιά) θα πρέπει να έχει 5 ομάδες στην Ευρωλίγκα (3 αυτόματα προκρινόμενες στα γκρουπ της Ευρωλίγκας και 2 μέσα από τον δεύτερο προκριματικό γύρο), οι επόμενες 3 χώρες (Ιταλία, Ελλάδα και Ρωσία στην πρώτη χρονιά) πρέπει να έχουν 4 ομάδες (2 αυτόματα προκρινόμενες στα γκρουπ της Ευρωλίγκας και μία από τον δεύτερο προκριματικό γύρο). Η 5η καλύτερη χώρα(Τουρκία στην πρώτη χρονιά) θα πρέπει να έχει 3 (1 προκρινόμενη απευθείας στα γκρουπ της Ευρωλίγκας, 1 από το δεύτερο γύρο προκριματικών και μία από τον πρώτο γύρο), οι χώρες από 6η μέχρι 10η (Λιθουανία, Ισραήλ, Κροατία, Σερβία και Σλοβενία) θα πρέπει να έχουν από 2 ομάδες (1 αυτόματα προκρινόμενη στους ομίλους και μία από τον δεύτερο προκριματικό γύρο), η 11η και 12η (Γαλλία και Πολωνία) από 2 ομάδες (αλλά η 1 θα μπαίνει στα γκρουπ ενώ η άλλη θα ξεκινάει από τον 1ο προκριματικό γύρο), ενώ η 13η (Γερμανία) θα έχει επίσης 2, αλλά καμία ομάδα απευθείας προκρινόμενη στα γκρουπ ( 1 ομάδα στον πρώτο και 1 στον δεύτερο προκριματικό γύρο).
Οι υπόλοιπες χώρες (Πορτογαλία, Κύπρος, Βέλγιο, Ολλανδία, Αγγλία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Λετονία, Εσθονία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Ατζερμπαϊτζάν, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Βοσνία, Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Μολδαβία, Ελβετία, Αυστρία, Αρμενία, Μακεδονία) θα έχουν από 1 ομάδα, όλες ξεκινώντας από τον πρώτο προκριματικό γύρο. Παρ' ότι δεν έχουν όλες ομοσπονδία, το θέμα είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Επίσης, χώρες όπως η Μάλτα, το Λίχτενστάιν, το Λουξεμβούργο (το οποίο έχει ομοσπονδία και εθνική ομάδα), Σαν Μαρίνο, Ανδόρρα κλπ θα πρέπει να συμμετέχουν στο κοντινότερο δυνατό πρωτάθλημα.
Όσο για το Uleb Cup, οι πρώτες 3 χώρες (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) θα έχουν 2 ομάδες αυτόματα προκρινόμενες στα γκρουπ, ενώ οι χώρες από τη θέση 4 μέχρι τη 13 (Ρωσία, Τουρκία, Λιθουανία, Ισραήλ, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Γαλλία, Πολωνία και Γερμανία) θα έχουν από 1 ομάδα αυτόματα προκρινόμενη.
Τώρα, έχουμε 16 ομάδες ήδη στους ομίλους της Ευρωλίγκας, 16 στους ομίλους του Uleb Cup, 16 ομάδες στον 2ο προκριματικό γύρο και 33 ομάδες στον πρώτο προκριματικό (οι 29 από τις αδύναμες χώρες και 1 από Τουρκία, Γαλλία, Πολωνία και Γερμανία). Οι 16 ομάδες των ομίλων του Uleb Cup πρέπει να έχουν τερματίσει σε χαμηλότερη θέση στο πρωτάθλημά τους την προηγούμενη περίοδο
Η 32η και 33η ομάδα (οι δύο χειρότερες) του πρώτου γύρου θα παίξουν μία σειρά των δύο παιχνιδιών για την τελευταία θέση του πρώτου προκριματικού γύρου.
Η χαμένη ομάδα αποκλείεται και γυρίζει σπίτι.
(Σύστημα Πόντων: Νίκη 1 πόντος, Ήττα 0 πόντοι, Πρόκριση 2 πόντοι)
Μετά, οι 32 ομάδες θα παίξουν μία σειρά 2 αγώνων, ξεκινώντας από την έδρα της θεωρούμενης αδύνατης ομάδας και 16 από αυτές θα προκριθούν στον 2ο προκριματικό γύρο. Οι 16 χαμένες ομάδες αποκλείονται και γυρίζουν σπίτι.
(Σύστημα Πόντων: Νίκη 1 πόντος, Ήττα 0 πόντοι, Πρόκριση 2 πόντοι)
Στον 2ο γύρο, πάλι, το πρώτο παιχνίδι των σειρών (δύο παιχνίδια) θα γίνει στην έδρα της αδύνατης ομάδας. Οι 16 νικήτριες προκρίνονται στην Ευρωλίγκα και οι 16 ηττημένες συμπληρώνουν τους ομίλους του Uleb Cup.
(Σύστημα Πόντων: Νίκη 2 πόντοι, Ήττα 0 πόντοι, Πρόκριση στο Uleb Cup 3 πόντοι, Πρόκριση στους ομίλους της Ευρωλίγκας 5 πόντοι)
ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑΣ/ULEB CUP
Οι όμιλοι θα παραμείνουν ίδιοι. 4 όμιλοι των 8 ομάδων για την Ευρωλίγκα, 8 όμιλοι των 4 ομάδων για το Uleb Cup.
(Σύστημα Πόντων για τη φάση των ομίλων στο Uleb Cup: Νίκη 2 πόντοι, Ήττα 0 πόντοι, Πρόκριση ως 1ος στο γκρουπ 10 πόντοι, ως 2ος 8 πόντοι, ως 3ος 6 πόντοι, ως 4ος 4 πόντοι.
Σύστημα Πόντων για τη φάση των ομίλων στην Ευρωλίγκα: Νίκη 3 πόντοι, Ήττα 0 πόντοι, Πρόκριση ως 1ος στο γκρουπ 15 πόντοι, ως 2ος 12 πόντοι, ως 3ος 9 πόντοι, ως 4ος 6 πόντοι.)
Τα υπόλοιπα, όμως, θα αλλάξουν.
Η φάση των 16 θα έχει playoff μορφή.
Οι σειρές θα έχουν 5 αγώνες (ξεκινώντας από την έδρα του δυνατότερου) καθώς έτσι θα είναι πιο ελκυστικές στο κοινό πολύ πιο πιθανό να συμβεί κάποια έκπληξη. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο, το σύστημα θα είναι πιο δίκαιο απέναντι στις ομάδες που ήταν καλύτερες στην κανονική σεζόν, δίνοντάς τους το πλεονέκτημα της έδρας. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο, όλες οι ομάδες θα έχουν το κίνητρο της νίκης για κάθε παιχνίδι, ώστε να τερματίσουν όσο ψηλότερα γίνεται.
Το αποτέλεσμα αυτού είναι ένα πιο δίκαιο και ανοιχτό σύστημα
(Σύστημα Πόντων για τον πρώτο γύρο των playoff στο Uleb Cup: Νίκη 3 πόντοι, Ήττα 0 πόντοι, Πρόκριση στους top8 12 πόντοι.
Σύστημα Πόντων για τον πρώτο γύρο των playoff στην Ευρωλίγκα: Νίκη 4,5 πόντοι, Ήττα 0 πόντοι, Πρόκριση στους top8 18 πόντοι.)
Όμοια και στον γύρο των καλύτερων 8, θα έχουμε σειρές των 5 παιχνιδιών.
(Σύστημα Πόντων για τον δεύτερο γύρο των playoff στο Uleb Cup: Νίκη 4 πόντοι, Ήττα 0 πόντοι, Πρόκριση στο Final4 14 πόντοι.
Σύστημα Πόντων για τον δεύτερο γύρο των playoff στην Ευρωλίγκα: Νίκη 6 πόντοι, Ήττα 0 πόντοι, Πρόκριση στο Final4 21 πόντοι.)
Το Final4 θα παραμείνει ίδιο και για τις δύο διοργανώσεις.
(Σύστημα Πόντων για το Final4 στο Uleb Cup: Πρόκριση στον τελικό 16 πόντοι, Νικητής τελικού/Πρωταθλητής 20 πόντοι.
Σύστημα Πόντων για το Final4 στην Ευρωλίγκα: Πρόκριση στον τελικό 24 πόντοι, Νικητής τελικού/Πρωταθλητής 30 πόντοι.)
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Αυτό το σύστημα είναι ένα παράδειγμα του πως η βαθμολόγηση βοηθάει και τις χώρες και τις ομάδες να ακολουθήσουν τους όρους ανταγωνισμού της αγοράς ώστε να χτίσουν δυνατές ομάδες (franchise) και να βελτιώνουν το άθλημα σε καθημερινή βάση. Η σκέψη είναι απλή: όλες οι χώρες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα της Uleb. Η Ισπανία θα ξεκινάει με τις περισσότερες ομάδες στη διοργάνωση (7 στο σύνολο) επειδή έχουν το δυνατότερο πρωτάθλημα, αλλά ακόμα και χώρες όπως η Κύπρος ή η Μολδαβία θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μεγάλες ομάδες και μετά να κερδίσουν πόντους και να γίνουν υπερδυνάμεις ως χώρες μετά από μερικά χρόνια, ή έστω να έχουν μία δεύτερη (και μετά τρίτη κοκ) ομάδα στη διοργάνωση της Uleb. Από την άλλημ μία χώρα όπως η Ισπανία θα πρέπει να προσπαθεί περισσότερο για να διατηρήσει τον μεγάλο αριθμό των ομάδων που έχουν στη διοργάνωση (καμία χώρα δε μπορεί να έχει περισσότερες από 7 ομάδες και καμία λιγότερη από 1 στις διοργανώσεις της Uleb, το μόνο που μπορεί να αλλάξει είναι η βελτίωση του συστήματος των προκριματικών).
Επιπλέον, το σύστημα βαθμολόγησης ισχύει και για τις ομάδες και για τις χώρες. Οι πόντοι της κάθε ομάδας είναι το αθροισμα των πόντων που μάζεψε η ομάδα την τελευταία τριετία. Κάθε σεζόν που περνάει, σβήνονται και οι πόντοι της "παλαιότερης" από τις 3 σεζόν και οι πόντοι της νέας σεζόν προστίθενται στο άθροισμα των 2 ενδιαμέσων. Συνεπώς, αν μία ομάδα αποτύχει να προκριθεί σε τουλάχιστον ένα προκριματικό παιχνίδι για μία διοργάνωση της Uleb για τρία σερί έτη, οι πόντοι της ομάδας αυτομάτως μηδενίζονται, αλλά παραμένουν άθικτοι στη βαθμολογία της χώρας.
Παρόλα αυτά, αν η ομάδα αποτύχει να προκριθεί έστω και μία φορά σε μία διοργάνωση της Uleb για 3 συνεχείς σεζόν, τότε οι πόντοι της θα μηδενιστούν, αλλά οι πόντοι της χώρας θα μετρώνται κανονικά. Για παράδειγμα, αν η Μπένετον Τρεβίζο αποτύχει να προκριθεί σε οποιαδήποτε διοργάνωση της Uleb για 3 χρόνια, αλλά έχει ήδη μαζέψει μερικούς πόντους κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, τότε η Ιταλία κρατάει τους πόντους αλλά η Μπένετον τους χάνει.
Επίσης, τα συμβόλαια πρέπει να πάψουν να υφίστανται. Με αυτόν τον τρόπο οι εγχώριες διοργανώσεις θα γίνουν πιο δίκαιες και όλες οι ομάδες θα παλεύουν μέσα από τις εγχώριες διοργανώσεις για να κερδίσουν μία θέση για τη διοργάνωση της επόμενης σεζόν. Παράλληλα, το σύστημα πόντων θα δίνει σε όλες τις ομάδες το κίνητρο να προσπαθούν για την κάθε νίκη, επειδή ο κάθε πόντος θα είναι σημαντικός για αυτές, είτε άμεσα είτε όχι. Για παράδειγμα, αν η Δυναμό Αγ.Πετρούπολης είναι η 4η καλύτερη ομάδα και έχει ήδη αποκλειστεί από την κανονική σεζόν της Ευρωλίγκας, θα πρέπει να παλέψουν για κάθε πόντο ώστε η Ρωσία να μην κινδυνεύει να μειώσει τον αριθμό των ομάδων που θα συμμετάσχουν τον επόμενο χρόνο στην Ευρωλίγκα κι έτσι η Ντυναμό να μην πάει στο Uleb Cup αντί για την Ευρωλίγκα.
Η ύπαρξη ομάδων στη φάση των ομίλων δεν έχει καμία σχέση με τους πόντους της κάθε ομάδας. Αν, για παράδειγμα, η Ταού Κεράμικα τελειώσει 5η στο Ισπανικό πρωτάθλημα, αλλά έχει τους περισσότερους πόντους από κάθε Ισπανική ομάδα, τότε δε θα προκριθεί απευθείας στους ομίλους αλλά θα περάσει από τους προκριματικούς. Αν τερματίσει 6η τότε θα μπει στο Uleb Cup (απευθείας προκρινόμενη στη φάση των ομίλων) αλλά χωρίς το δικαίωμα να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα όσους πόντους και να έχει.
Μερικές ακόμα σημείωσεις για την καλύτερη κατανόηση της νοοτροπίας του συστήματος.
* Το σύστημα βαθμολόγησης ισχύει και για τις χώρες και για τις ομάδες που έχει η κάθε χώρα στη διοργάνωση. Αυτό σημαίνει ότι, η Ισπανία μπορεί να χάσει τις 7 ομάδες της από την Ιταλία ή από κάποια άλλη χώρα, ενώ το Βέλγιο(χώρα με 1 ομάδα) μπορεί εύκολα να έχει μία 2η ομάδα, όχι στη θέση της Κύπρου(χώρα με 1 ομάδα) αλλά της Γερμανίας(χώρα με 2 ομάδες). Καμία χώρα μπορεί να έχει λιγότερη από μία ομάδα στη διοργάνωση.
* Το σύστημα βαθμολόγησης για τις χώρες ιχύει και για τις κατατάξεις στους προκριματικούς γύρους και στις φάσεις των ομίλων και στις δύο διοργανώσεις. Οι ισχυρές ομάδες είναι πάντα αυτές που προέρχονται από τις ισχυρές χώρες. Εδώ, το σύστημα βαθμολόγησης των ομάδων δεν ισχύει.
* Το σύστημα βαθμολόγησης των ομάδων ισχύει για την κατάταξη στη φάση των ομίλων μόνο. Αυτό σημαίνει ότι οι κορυφαίες χώρες θα έχουν 16 ομάδες στη φάση των ομίλων. Μετά, οι υπόλοιπες από τις 16 ομάδες θα έρθουν και το σύστημα πόντων των ομάδων θα λάβει χώρα στην κλήρωση των ομίλων.
* Και οι ομάδες και οι χώρες βαθμολογούνται από τις διοργανώσεις της Uleb μονάχα. Καμία άλλη βαθμολόγηση (εθνικό πρωτάθλημα, διοργανώσεις της FIBA ή διεθνείς διοργανώσεις) δεν ισχύει."