Φίλος του μπάσκετ (και δικός μου προφανώς-χαχα),που παρευρέθηκε το τελευταιο τριήμερο στην Κρήτη να δει το τουρνουά μοιράστηκε μαζι μου κάποιες σκέψεις του,τις οποίες αποφάσισα να σας μεταφέρω και γω στο φόρουμ λίγο τροποποιημένες είναι η αληθεια.
Αυτό που του έκανε τρομερή εντύπωση,είναι ότι δεν είδε κανέναν(μα κανέναν) προπονητή από Αθήνα στην Κρήτη!
Μαλλον είχαν μεινει όλοι στην πρωτευουσα,για την σεμιναριάρα του ΣΕΠΚ στο Μαρουσι

Δικός σας!
Enjoy!
"...Βλέποντας λοιπόν 12 ματς σε 72 ώρες...
Κάνω μια αναφορά σε όλες τις ομαδες...
Για όλους τους μερακλήδες μπασκετικους που μέσα στη τουρλα του δημοψήφισματος δεν ασχολήθηκαν η δεν μπόρεσαν να δουν τους μικρούς επίδοξους διαδόχους του Σπανουλη , του Ναβαρο ή του Μπελινελι....Πάμε...
8η:Ισπανία
Απογοήτευση ...
Που πήγε το transition game που παρέσερνε αντιπάλους και έκανε ελκυστικό το κάθε ματς που περιείχε Φουριας Ροχας να το δεις... ;
Καμιά φουρια....
Ένα προβλέψιμο αργό σύνολο. ..
Όαση ο Αλονσο στα γκαρντ που είχε κάτι από Σέρχιο Ροντριγκεζ και ο ψηλός Σιμα που θα πάει άμεσα από την άλλη πλευρά ..
Γρήγορος , τελειώματα και με τα 2 χέρια ...Πολύ καλό timing έιδικα στο επιθετικό ρημπαουντ...
Μείον τα αδύναμα πόδια..
Θα τα φτιάξει....
Τι μας έμεινε : η ήττα στη παράταση ενώ κέρδιζε 64-40 στο 30'....
Δε θυμάμαι ξανά να εχω δει λαιβ τέτοια ανατροπή στη ζωή μου!
7η:Αυστραλία
Οπτικά έμοιαζε και με ομάδα NFL σε πιο low κατηγορία όμως...
Είχε στοιχεία κολλεγιου με αρχές στο παιχνίδι τους..
Δεν μας έβγαλε κάνεις τα μάτια αλλά από ένα searching που έκανα πρόκειται για μια ομάδα με πολλούς 97-98ηδες άρα με όλο το μέλλον μπροστά της...
Μια αλητοφατσα ονόματι
Βασιλιεβιτς έβγαινε λίγο από το πλάνο και έκανε λίγο πιο απρόβλεπτο το θέαμα αλλά ως εκεί...
Μαχητές όπως όλοι οι Αussie...
Νομίζω ότι η 7η θέση ήταν αξία της εικόνας τους και φύγανε ευχαριστημενοι για το μακρύ ταξίδι της επιστροφής ...
Τι μας έμεινε : η εξέδρα των 10-15 φιλάθλων τους,με σημαίες πάντα ντυμένοι αντί για ρούχα και τα λουτρινα καγκουρό να κάθονται αναπαυτικά στις πρώτες θέσεις.
6η:Ιταλία
Η Ιταλία 6η???
Προσωπικά αν ήμουν Βασιλάκοπουλος της Ιταλίας θα παρασημοφορουσα τον Capobianco
και θα τον έκανα επίτιμο μέλος της ομοσπονδίας...
Μη σας πω ότι θα του έδινα και την αντρική ομάδα,τιμής ένεκεν πως άντεξε 15 μέρες με τόσο ατάλαντο υλικό...
Πλέι μέικερ 2 παιδιά ο Ντε Λα Ροσα (96) και ο Κόστα (97) που τσακωνοντουσαν ποιος θα κάνει τα περισσότερα λάθη.
Γκαρντ κάποια φιλότιμα παιδιά που τρέχαν, πάλευαν .έβαζαν που και που κάνα σουτ...
Ψηλά παιδιά είχαν δεν λέω ...
Αλλά ταλέντο κάνεις. ..
Αποστάσεις σωστές μεταξύ τους.. Κίνηση αρκετή ...
Αλλά κακό διαβασμα από όλα τα γκαρντ ...
Εκτός ενός. ..Τι μας έμεινε λοιπόν ..???
Ο Φλακαντορι...
Ορχήστρα παίκτης ...
Τα έκανε όλα και ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα...
Πέρναγε και από δεξιά το ίδιο καλά αν και αριστεροχείρας ..
Σούταρε εκπληκτικά μετά από ντρίπλα ..
Έφαγε πολύ ξύλο...Λογικό. .
Στο τελευταίο ματς για την 5η θέση κλατάρε..Με μια λέξη παικταράς. ..Εμαθα βέβαια ότι έλειπε μία κοντούρα ο Μουσινι ,που ήταν και 1ος σκόρερ στο προηγούμενο ευρωπαϊκό οπότε με αυτόν μέσα ίσως η Ιταλία είχε μια τύχη παραπάνω αν και έκανε υπέρβαση. ..
Ο κόουτς ήρωας τα είπαμε. .Και ωραία φιγούρα.... Cult μορφή. ..
5η θέση:Καναδάς
Πιο κοντά στο Αμερικανικό πρότυπο με αθλητικά παιδιά και πολύ ένας ένας. ..
Σε άλλη ήπειρο θα είχε τύχη και για κάτι καλύτερο από τη 5η θέση καθώς είχε 3 παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου με μπροστάρη τον οδοστρωτηρα Μπρουκς.
Τρελό rotation από τον σοφιστικέ κόουτς Roy Rana ...
Στο τέλος μας έκανε τη χάρη και έβαλε και τον Henry ένα πιτσιρίκι με βια έφτανε το 1.70...
Καθάρισαν σαν αυγό τους Ιταλούς και πήραν τη 5η θέση...
Τι μας έμεινε : Το ατελείωτο 1 vs 1 όλης της ομάδας...ΝΒΑ regular season στη δύση ...
Τέτοιο μπάσκετ μας έδειξαν...
Γενικά άρεσαν .
4η θέση :Ελλάδα
Καταρχάς δεν μπορείς να έχεις έρθει 4ος στο κόσμο και να θεωρείται αποτυχία..
Όταν δε ξεπερνάς μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου μπάσκετ αφήνοντας τους πίσω με ευκολία...
Όμως εγώ δεν νιώθω έτσι και εξηγούμαι...
Έπαιζες στην έδρα σου σε μια πραγματικά καυτή έδρα. ..
Ο όμιλος σου ήταν ψωμοτύρι να πας 4αδα...
Δεν γινόταν να πας πιο κάτω από 4ος...
Σταυρωμα με τη κακή Ισπανία ..
Και η 4αδα ήρθε περίπατο...
Δεν έγινε υπέρβαση όμως. ..
Και η εικόνα σου στο μικρό τελικό ήταν απογοήτευτικη..
Το θέμα όμως για μένα δεν είναι αυτό. ..
Εγώ πέρα από το Χαραλαμποπουλο που θα αφήσει εποχή το παιδί καλά να είναι,τον παπαγιαννη που είναι Hot prospect από τη στιγμή που μπήκε σε διαδικασία να κάνει κάτι με το κορμί του περιμένω πράγματα ...
Οι υπολοίποι είναι πολύ μέτριοι για να αφήσουν στίγμα στο ελληνικό μπάσκετ... Γιατί αυτό είναι το θέμα μας...
Να βγάλουμε παιδιά για την Εθνική Αντρών ..
Τον Ντορσει δεν θέλω να τον κρίνω γιατί δεν τον ξέρουμε καλά,αλλά τα πρώτα δείγματα είναι εξαιρετικά.
Ομως ο Ντορσει δεν είναι προϊόν της παραγωγής μας....
Ο Τολιοπουλος με εξέπληξε ευχάριστα..
Του έκανε καλό η Ρόδος.Θα έχει ρόλο στην Α1...
Μουρατος-λουντζης ... Τι να πω ;
Εγώ δεν βλέπω τίποτα.. Σορρυ κιόλας. ..
Ατάλαντα παιδιά με προδιαγραφές. ..
Υπάρχουν δεκάδες τέτοια σε όλη την Ευρώπη. ..
Ο Σκουλιδας έχει αέρα ελέω Περίστεριου όμως όταν επανήλθε ο Χαραλαμπο ήταν αρνητικος... Τσαλμπουρη και Μπιλλη δεν είδα καν...
Ο Σταμάτης προσπάθησε να γίνει άσσος. .
Το πάλεψε δεν λέω ..
Αλλά έχει ταβάνι να γίνει ένας καλός ρόλιστας στο Ρέθυμνο ή στον Κολοσσό.
Μητογλου άφησε υποσχέσεις. ..αλλά επειδή ξέρω έχει άλλα θεματα εξαγωνιστικα .. Προδιαγραφές όμως έχει μεγάλες. ..Αυτός είναι ένα στοίχημα!!!
Τέλος ο κωττας έχει όλα τα προσόντα να γίνει ο νέος Σιμτσακ.... Τίμιος.
Ο κόουτς έκλεισε το rotation πολύ από τους 8 και μετά .. Το πλήρωσε στον μικρό τελικό όπου το πόδι του Χαραλαμπο δεν άντεξε ..
Και έγινε σαν το κεφάλι του από το πρήξιμο. .Λογικό να χαθεί ένα ματς από τους πολύ πιο φρέσκους και ταλαντούχους αντιπάλους τους ...
Τι μας έμεινε : Η αγάπη του κόσμου στην ομάδα ...
Πιάστηκε από την εθνική έχοντας μεγάλη ανάγκη να ξεσκασει μέσα στη δίνη της καθημερινότητας και αγχώσε υπερβολικά τα παιδιά... θέλαμε πάρα πολύ αλλά δεν ....
Ατμόσφαιρα έκπληξη!!!!
Ειλικρινά δεν περίμενα τέτοιο παλμό από το κόσμο!!!!!!
3η θέση:Τουρκία
Η πιο χαρισματική ευρωπαϊκή ομάδα με απίστευτο ταλέντο σε όλες τις θέσεις.
Ευοίωνο το μέλλον προεξοχοντος του Κορκμαζ ο οποίος είναι γεννημένος το 1997.
Δύσκολα θα μείνει στην Ευρώπη αυτός για πολύ ακόμη... Επίσης εντυπωσίασε ο Gecin ο οποίος είναι 2.06 αλλά έπαιζε και άσσος και μάλιστα είχε τις ασίστ ψωμοτύρι στα ψηλά παιδιά που έκαναν πολύ καλά dive στη καρδιά των αντιπαλων..
Ξεχώρισε από αυτά ο σέντερ τους Γκιουβεν αλλά όλοι είχαν ρόλο και λόγο ύπαρξης στην ομάδα. ..
Ulubay ,Gecin και Arar παίκτες από το πάνω ράφι.
Star ο Kορκμαζ..
Tι μας έμεινε : έκαναν μια ήττα όλη κ όλη αλλά ήταν καθοριστικη στο να σηκώσουν ακόμη και τη κούπα... Διαλύθηκαν στον ημιτελικό και χάλασαν την πολύ καλή εικόνα τους σε όλο το τουρνουά...
2η θέση :Κροατία
Η έκπληξη του τουρνουά... Παίζοντας κάθε μέρα και καλύτερα βασίστηκαν στη χημεία και στη συσπείρωση ελεω μπεντνερ που είχαν καθώς 10 ήταν όλοι κ ολοι , 6.5 πατούσαν παρκέ με τον καθένα να έχει ξεκάθαρο ρόλο στο γήπεδο. Τον Αραποβιτς τον ξέραμε...Αλλά. αποκάλυψη ήταν ο άλλος ψηλός ο Ζubac καθώς και ο Slavica ο οποίος έκανε εκπληκτικό τελικό... Kαταπληκτική δουλειά από τον κόουτς,είχε συνέχεια λύσεις στα προβλήματα του μικρού ροστερ,επιστρατευσε πολύ συχνά ζώνη για να προστατευτεί από φάουλ και κούραση και άγγιξε τον παγκόσμιο τίτλο απέναντι σε μια αφελή ομάδα....
Αν ο Bozic έβαζε τη βολή θα μιλούσαμε για εναν άθλο από μια παρέα 6-7 παιδιών που έκαναν τη μία υπέρβαση πίσω από την άλλη...
Tι μας έμεινε?
O κόσμος στην Κρήτη τάχθηκε ανοικτά υπέρ των κροατων και ο Arapovic το απολαμβάνε ζητώντας συνεχώς τη στήριξη του κόσμου που μπήκε στο ματς όταν είδε ότι οι Κροάτες το παίζουν στα ίσα... Aποζημιωθηκαμε γιατί έγινε εκπληκτικό ματς όχι τόσο ποιοτικό αλλά έβγαλε τρομερές φάσεις και είχε πολύ σασπένς 45 λεπτά. ..
1η θέση το απόλυτο φαβορί πριν ξεκινήσει το τουρνουά,η Αμερικη.
Eπιβεβαίωσε έστω και στο 90' τις προβλέψεις. ..
Δεν τρελάθηκα από τους Αμερικάνους που είχαν στις τάξεις τους έναν "ευρωπαϊο" ηγέτη και πλέι μέικερ που δίκαια πήρε τον τίτλο του mvp.
Ο Μπράνσον τα έκανε όλα με την εθνική μας, ενώ στο τελικό δήλωσε παρών στο πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα ενώ αρχισε το ματς όντας πολύ κακός..
Πολλές αλλαγές όλη την ώρα από τον κόουτς δεν ξέρω αν είχε τη σιγουριά ότι κάτι θα γίνει πάντα και στο τελος θα κέρδισει η Αμερική... Εδειξε αλαζονεία πολλές φορές στα ματς κάνοντας άσκοπο βάλε- βγάλε πάνω που η ομάδα του έβρισκε ρυθμό. ..
Τatum,Ferguson ,Giles σίγουρα θα μας απασχολήσουν στο μελλον.
Aθλητές αλλού επιπέδου ... Eκπληκτικά φυσικά προσόντα αλλά ηθικά η Κροατία για μένα ήταν η παγκόσμια πρωταθλήτρια...
Tι μας έμεινε...?
Tα αμερικανακια κάθε βράδυ έξω ήταν...
Εριχναν πολύ αλκοόλ στο συκώτι τους ...
Διακοπές μου φάνηκε ότι ήρθαν να κάνουν ...
Χαλαρόυς τους είδα.... Δεν μ άρεσε ιδιαίτερα η εικόνα τους,δεν ήθελε. πολύ να μείνουν και εκτός μεταλλίων ...
Τέλος θα ήθελα να πω ότι είδα διαφορετική διαιτησία σε σχέση με το ευρωπαϊκό πέρσι στη Κρήτη. ..
Τα βήματα σφυρίζοντουσαν πολύ πιο εύκολα εν αντιθέσει με πέρσι... Τεχνικές ποινές πολύ πιο αραιά από αλλά τουρνουά....
Κακά σφυρίγματα ..
Κακή χρήση των κανονισμών από τους ρεφ των αλλων ηπειρων...
Αισχροκερδεια το κυλικείο. ..
Χαμηλή πολύ η θερμοκρασία στο γηπεδο. .. Σήκωνε ζακετουλα!
Πολύς κόσμος να δει Ελλάδα,ελάχιστος να δει μπάσκετ. Λογικό μέ όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα. ..
Περίμενα πολλούς προπονητές από τον ελλαδικό χώρο....
Θα ήταν όλοι στο σεμινάριο φαίνεται. ..
Τρομερή σκέψη να τα βάλουν ταυτόχρονα....
Γενικά άψογη διοργάνωση... Λειτούργησαν όλα καλά. ..
Αντε και του χρόνου ... "