QUOTE(Slouky Luke @ May 1 2014, 20:19 )
![*](../style_images/bforum/post_snapback.gif)
Ο Σλούκας έπαιξε 83 λεπτά στα playoffs δηλαδή 6ος σε χρ συμμετοχής και 2.5 φορές τα λεπτά του Κόλλινς. Μικρά δείγματα ε ;
Το -/+, όπως όλα τα στατιστικά, δείχνει κάποια πράγματα χωρίς φυσικά να λέει όλη την αλήθεια. Το να το βγάζετε άχρηστο γιατί δεν σας αρέσει σ έναν παίχτη είναι ... λάθος (λέγεται confirmation bias).
Ότι έγραψα δεν έχει να κάνει με τον Σλούκα συγκεκριμένα, το stat στην απλή του μορφή είναι εντελώς τελείως αναξιόπιστο, σε πιο advanced μορφές (που συνυπολογίζουν το επίπεδο συμπαικτών και αντιπάλων) για να αρχίσει να αποκτά κάποια σοβαρότητα χρειάζεται πολύ μεγάλο στατιστικό δείγμα της τάξης των 25 λεπτών μ.ο. για ολόκληρη σεζόν ΝΒΑ (μιλάμε για πάνω από 2000 αγωνιστικά λεπτά) που και πάλι οι σοβαρότερες αναλύσεις για το stat δίνουν βάθος χρόνου της τάξεως των 2 σεζόν ΝΒΑ (χαρακτηριστικά θυμάμαι τον Durant να μετατρέπεται από την μία σεζόν στην άλλη από ένας από τους χειρότερους παίκτες της λίγκας, σύμφωνα με το adv. +/- πάντα, σε ένα από τους καλύτερους). Τα συνολικά 83 λεπτά σαν στατιστικό δείγμα δεν είναι απλά μικρό, είναι αστείο.
Έτσι για την πλάκα του όλου θέματος, ο πίνακας με τα +/-per 40 min των παικτών του Ολυμπιακού για τα playoffs:
Αν κάποιος μείνει στα νούμερα χωρίς να έχει δει την σειρά ή να ξέρει τους παίκτες καταλήγει στο ότι η "καλή" πεντάδα του Ολυμπιακού για τα ματς με την Real ήταν η: Collins, Σλούκας, Lojeski, Πρίντεζης, Simmons.
OK πράγματι o Mardy για Mardy ήταν υπέροχος αλλά προφανώς δεν ήταν ο χρησιμότερος παίκτης του ΟΣΦΠ στην σειρά. Ο Σλούκας γενικά δεν πάει πολύ καλά με Ισπανούς αντίπαλους και πιο συχνά κάποιος θα βρει άσχημα έως πολύ άσχημα του ματς απέναντι σε ομάδες με πληθώρα ταχύτατων guards παρά καλά (όπως ήταν ο περσινός τελικός στον οποίο ήταν καταπληκτικός) και σε αυτή την σειρά ήταν πάρα πολύ κακός κι ας λέει το stat τα δικά του. Ο Simmons πάλι κι αυτός για τα standards του ήταν καλός αλλά προφανώς καλύτερος από τον Dunston δεν ήταν (όπως και οποιοσδήποτε άλλος παίκτης του Ολυμπιακού άλλωστε).
Το καλύτερο είναι το ότι έτσι και είχαμε Σερμα (όπου όντως ήταν κάκιστος) για 40 λεπτά στο παρκέ θα χάναμε τα ματς με 43 πόντους διαφορά το καθένα
Αν κάποιος έχει δει την σειρά μπορεί να καταλάβει ότι τα νούμερα επηρεάζονται και από το γεγονός ότι δεν εξετάζονται όλοι οι παίκτες στην ίδια βάση. Ο Ήρωας της καρδιάς μας έχει παίξει ένα εκτός έδρας ματς λιγότερο (οπότε δεν γράφει το -17 εκείνου του αγώνα), ο Simmons το ίδιο ενώ ο Shermadini έχει παίξει σε δύο εκτός κι ένα εντός.
Υπάρχει επίσης το αξιοπερίεργο του πως γίνεται και τα δύο PF να έχουν θετικό +/- σε μία σειρά που η ομάδα τους αποκλείστηκε χάνοντας με συνολικά 25 πόντους στα 5 ματς. Και αν κάποιος αρχίσει να κάνει τους συνδυασμούς παικτών στην πεντάδα όντως αρχίζει να βγάζει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Το σχήμα με Dunston στο 4 και Shermadini Center είχε δουλέψει πολύ καλά στα τελευταία ματς του ΤΟΡ16 αλλά ο Laso ήταν διαβασμένος και χτύπησε στα θέματα spacing που έχουν αυτά τα σχήματα, για αυτό κι ο Γεωργιανός Sabonis φάνηκε χειρότερος από ποτέ, για αυτό και τα νούμερα του Dunston στο +/- δεν συμβαδίζουν με την συνολική του εικόνα (αφού με αυτόν σαν PF η ομάδα δεν λειτουργούσε σωστά, ενώ όταν μεταφέρθηκε στη φυσική του θέση ήταν εντυπωσιακός).
Τεσπα πολύ ανάλυση για το τίποτα, σε αυτό topic θα έπρεπε να είμαστε για να αποθεώνουμε Mardy κι αν υπάρχουν νούμερα που αναδεικνύουν το μεγαλείο του δεν πρέπει να πολυασχολούμαστε με το αν έχουν μηδενική στατιστική αξία αυτά.