Επιστημονικό ενθουσιασμό αλλά και σενάρια καταστροφολογίας πυροδοτεί το ιστορικό πείραμα που θα αναπαραστήσει τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας. Ποια μυστήρια ελπίζουν να λύσουν οι ερευνητές
Φως στη δημιουργία του Σύμπαντος ή η συντέλεια του κόσμου; Το «Βig Βang» νούμερο 2, το οποίο η επιστημονική κοινότητα περιμένει αύριο με ανυπομονησία ως το μεγαλύτερο εγχείρημα που θα έχει πραγματοποιήσει η ανθρωπότητα μετά την αποστολή του Apollo στη Σελήνη, έχει πυροδοτήσει θεωρίες καταστροφολογίας, ενώ ακόμη και απειλές κατά της ζωής τους έχουν δεχθεί οι φιλόδοξοι επιστήμονες που συμμετέχουν στον επιστημονικό άθλο του CERN.
http://www.inout.gr/attachment.php?a...1&d=1221032665
Κατ΄ αρχήν, τα χαρμόσυνα νέα:
Το τέλος του κόσμου (αν μη τι άλλο) αναβάλλεται. Το Πείραμα του Αιώνα, η πρώτη δοκιμή του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων στα έγκατα του CΕRΝ, στα γαλλοελβετικά σύνορα, ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία και, παρά τις Κασσάνδρες, καμία μαύρη τρύπα δεν κατάπιε τον πλανήτη. Τώρα που ησυχάσαμε λοιπόν, και εμείς και οι υπεύθυνοι (αν και αυτοί ανησυχούσαν μόνο μήπως προκύψει κάποιο τεχνικό πρόβλημα), ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε μέσα από δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις γιατί βομβαρδίστηκαν χθες, στις 11.26 ακριβώς (ώρα Ελλάδας), από φελλούς σαμπάνιας επιστημονικά εργαστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εντάξει, μάθαμε πώς συνέβη το Βig Βang;
Ούτε κατά διάνοια. Χθες απλώς κυκλοφόρησαν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LΗC) οι πρώτες δέσμες πρωτονίων. Πιο συγκεκριμένα, μία πρώτη δέσμη πρωτονίων ολοκλήρωσε, ακολουθώντας τη φορά των δεικτών του ρολογιού, έναν πρώτο γύρο του LΗC, της υπόγειας σήραγγας δηλαδή που έχει περίμετρο 27 χιλιόμετρα, στις 11.26 ακριβώς. Οι επιστήμονες που είχαν συγκεντρωθεί στο Κέντρο Ελέγχου του CΕRΝ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, σαμπάνιες άνοιξαν σε όλα τα συνεργαζόμενα επιστημονικά εργαστήρια που παρακολουθούσαν μέσω δορυφόρου. Πέντε ώρες αργότερα, και έπειτα από μια αναγκαία παύση, μια δεύτερη δέσμη πρωτονίων έκανε τον γύρο του LΗC προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Και τώρα τι γίνεται;
Κάποια στιγμή, «σε μερικούς μήνες», οι επιστήμονες θα ρίξουν ταυτόχρονα μέσα στον Επιταχυντή δύο δέσμες πρωτονίων, τη μία σε αντίθετη φορά προς την άλλη. Τα πρωτόνια θα τρέχουν με ταχύτητα μόλις 0,01% μικρότερη από εκείνη του φωτός- βάζοντάς τα να συγκρούονται 600 εκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο οι επιστήμονες ελπίζουν να αναπαράγουν τις συνθήκες που ίσχυσαν ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μετά το Βig Βang, τη Μεγάλη Έκρηξη μέσω της οποίας δημιουργήθηκε το Σύμπαν, πριν από 15 δισεκατομμύρια χρόνια.
Όλο το άρθρο:
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=86277