Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Διάσπαση ULEB - FIBA
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Ευρωπαϊκό μπάσκετ
Aristofanis
QUOTE(sportdog.gr)
Το πρωί της επίσημης παρουσίασης του 1ου Eurostar, o Γιώργος Βασιλακόπουλος από τη θέση του προέδρου της FIBA Europe και απαντώντας σε ερώτηση για τα τεκταινόμενα στο συνέδριο της ULEB Cup στην Σλοβενία δεν έκρυψε τα νεύρα του. Με πικρόχολο σχόλιο δήλωσε «αυτοί του χρόνου θα έχουν πενήντα ομάδες στο Uleb Cup». Όσοι τον άκουσαν νόμιζαν ότι είχε διάθεση για αστεία, αλλά έκαναν λάθος.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είχε συνάντηση τις προηγούμενες ημέρες με τους παράγοντες της Uleb και γνώριζε από πρώτο χέρι τις προθέσεις του. Οι δύο του προτάσεις είχαν πέσει στο κενό και φοβόνταν τα χειρότερα. Κι αυτά ήρθαν το απόγευμα της Πέμπτης.... Ο πρόεδρος της FIBA Europe είχε προτείνει την σύσταση ενός πρωταθλήματος με την λογική του ποδοσφαίρου όπου οι ομάδες από το Champions League θα πηγαίνουν στο UEFA σε μία μορφή πυραμίδας. Η δεύτερη πρότασή του ήταν να αναλάβει η ULEB την Euroleague με 32 ομάδες και η FIBA Europe ένα δεύτερο πρωτάθλημα με τουλάχιστον 48 ομάδες ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι.

Όμως, η ULEB αποδείχτηκε ότι τα ήθελε όλα δικά της και δεν αποκλείεται να έχουμε ένα ακόμη σχίσμα ή στην καλύτερη περίπτωση έναν ανελέητο πόλεμο για την κυριαρχία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Κι αυτό γιατί η ULEB προχώρησε σε μία μοναδική για τα δεδομένα πρόταση. Έχοντας ως όπλο το γεγονός ότι αρκετές ομάδες θέλουν να παίξουν στην διοργάνωσή της ανακοίνωσε ότι η «είσοδος ελεύθερη». Όπως ανέφεραν «έχουμε τουλάχιστον 70 αιτήσεις για την επόμενη χρονιά και είναι λογικό να θέλουμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά τους».

Όσο κι εάν ακούγεται υπερβολικό, το νούμερο λίγο πολύ ισχύει και οι Ισπανοί παράγοντες ζητούν πρωτάθλημα (εκτός από την Euroleague για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις) με μίνιμουμ 56 ομάδες (!) Η πρόταση για 24 ομάδες αποκλείστηκε σχεδόν με το καλημέρα ενώ η προσπάθεια που έγινε από Έλληνες και Ιταλούς παράγοντες ώστε να αναβληθεί αυτό το σχέδιο έπεσε στο κενό.

Μάλιστα τέθηκαν και οι όροι για την συμμετοχή των ομάδων ενώ διευκρινίστηκε ότι οι πρωταθλήτριες χώρες που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Euroleague, θεωρούνται a priori μέλη του νέου πρωταθλήματος.

Οι όροι συμμετοχής είναι οι εξής:
1. Γήπεδο χωρητικότητας 3.000 θεατών αλλά εάν η ομάδα έχει μεγάλη παράδοση και ιστορία, τότε η χωρητικότητα μειώνεται σε 2.400 (!)
2. Το πλησιέστερο αεροδρόμιο στα 150 χιλιόμετρα παρά τις πιέσεις των πιο συντηρητικών για μείωση σε 100 χιλιόμετρα
και 3ον στο χωριό ή την πόλη που εδρεύει η ομάδα να υπάρχουν τουλάχιστον δύο ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων για να φιλοξενούνται παίκτες και παράγοντες....

Oι οριστικές αποφάσεις στις αρχές Ιουλίου όταν και θα έχουμε τις κληρώσεις για τις δύο διοργανώσεις με την Ρωσία να έχει μίνιμουμ τρεις θέσεις (Ούνιξ, Κίμκι και Ντιναμό Μόσχας), την Ισπανία τρεις και την Ελλάδα έως και τέσσερις. Εάν μία χώρα δεν μπορεί να καλύψει τον αριθμό των θέσεων τότε μία άλλη μπορεί να πάρει θέσεις ώστε ο αριθμός των 56 ομάδων να μείνει σταθερός.

Η ελληνική λίγκα θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα για τον αριθμό των ομάδων που θα στείλει στο Uleb Cup ενώ η πρόταση της Μπαρτσελόνα για συμμετοχή 5ης ομάδας στην Euroleague έπεσε στο κενό καθώς οι Ισπανοί δήλωσαν ότι εάν η Ρεάλ είναι στον τελικό του ισπανικού πρωταθλήματος, τότε η Λιέτουβος Ρίτας θα παίξει κανονικά στην Euroleague την επόμενη περίοδο.


Γιώργος Βασιλακόπουλος: «εμείς από την πλευρά μας τηρήσαμε τους όρους της συμφωνίας που είχε γίνει ανάμεσα στις δύο πλευρές. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που ζητούν την ακύρωσή της. Και οι συνέπειες θα βαρύνουν αυτούς που πήραν αποφάσεις που δεν βοηθούν το καλό του μπάσκετ»



Λοιπόν, παλιά πίστευα ότι δίκιο είχαν οι Ισπανοί και ότι ο Βασιλακόπουλος ήταν αυτός που έκανε το λάθος. Πια όμως πιστεύω το αντίθετο. Είχα την ευκαιρεία να συνεργαστώ με τους Ισπανούς της Uleb στο final-four στην Αθήνα φέτος και καταλάβα σε τι λάθος χέρια είναι το Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ξανά οδηγούμαστε σε μία διάσπαση όπου οι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Ρώσοι, οι Ισραηλινοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Κροάτες, οι Λιθουανοί της FIBA έρχονται σε αντιπαρέθεση με τους Ισπανούς, τους Γάλλους και τους Γερμανούς της Uleb. Ευτυχώς που η Euroleague είναι διασφαλισμένη και έχουμε (με εξαίρεση μία χρονιά (βλ. 2001) ) μία αξίοπιστη διοργάνωση. Το λάθος το ξεκινάνε οι ομάδες και αυτές πρέπει να λύσουν το πρόβλημα.
Gravedigger
Τι βλακείες είναι πάλι αυτές???Δν μπορούν να κάτσουν να βρουν μια άκρη?Ο καθένας τα θέλει όλα δικά του...
dizzy_fingers
Σε τί πλαίσιο είχες συνεργαστεί στο Final4 με την Uleb και ποιά ήταν αυτά που παρατήρησες? Από απλή περιέργεια ρωτάω, να έχουμε μία πληροφόρηση από μέσα wink.gif.

56 + 24 = 80 ομάδες από όλη την Ευρώπη.
Δε θα έλεγα ότι είναι πολύ άσχημα, αν δεν υπήρχαν κι άλλες διοργανώσεις όμως.

Δεν προσπαθώ να ρίξω το μπαλάκι στη FIBA και στα αποτυχημένα της τουρνουά EuroCup + EuroCup Challenge, απλά πρέπει κάποια στιγμή οι διοργανώσεις (όσες και να είναι οι συμμετέχουσες...κι 180 ακόμη) να γίνουν 2!

Η πρόταση να διοργανώνει η Uleb την Ευρωλίγκα και η FIBA Europe ένα δεύτερο πρωτάθλημα (αρκεί να αποδεχόταν το ρόλο της δεύτερης και να μην προσπαθούσε να μπερδέψει τους ρόλους) πιστεύω πως ήταν πολύ καλή....
Κακώς απορρίφθηκε από τους Ισπανούς 68.gif .
soz
Γ**μώ την ασυνενοησία τους μέσα γ**μώ!!!!!
Έλεος πια...
hagi
Θα γίνει μεγάλη βλακεία (για να μην πω τίποτε άλλο) αν πάλι τα τσουγκρίσουν και έχουμε νέα προβλήματα και πάλι..Έλεος πια το έχουν καταστρέψει το άθλημα 68.gif 68.gif 68.gif
Warrior
QUOTE
1. Γήπεδο χωρητικότητας 3.000 θεατών αλλά εάν η ομάδα έχει μεγάλη παράδοση και ιστορία, τότε η χωρητικότητα μειώνεται σε 2.400 (!)


Αν ισχυσει αυτη η προυποθεση τα γηπεδα Πανελληνιου και Αμαρουσιου δεν θα την πληρουν!Κατι που
σημαινει (αν δεν αλλαξουν εδρα),οτι η ΑΕΚ θα "δει" Ευρωπη...( ; )

Την αποψη μου για την Uleb την εχω πει πολλακις! rolleyes.gif biggrin.gif
grigoris
Όταν έχεις από τη μία μεριά τύπους άσχετους με το άθλημα που το αντιμετωπίζουν μόνο μανατζερίστικα και από την άλλη έναν βασιλακοπούλειο αρτηριοσκληρωτισμό αυτά συμβαίνουν.Όμως συμφωνώ με τον Αριστοφάνη πως αυτή τη φορά η ευθύνη βαραίνει τους Μπερτομέηδες
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.