Help - Search - Members - Calendar
Full Version: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ- ΓΝΩΜΕΣ
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Υπόλοιπα Ανδρικά Πρωταθλήματα > Γενικές Συζητήσεις
Jabar
Το φόρουμ δεν έχει δημοσιογραφική χροιά ,είναι site ανταλλαγής απόψεων.Αυτό εδώ το τόπικ δεν φιλοδοξεί να αλλάξει τη μορφή του φόρουμ αλλά να βάλει μια πινελιά όπου κάποιοι άνθρωποι του χώρου δίνοντας κάποιες συνεντεύξεις να δώσουν το έναυσμα για κάποιες συζητήσεις στα αντίστοιχα τόπικ.Θα ξεκινήσουμε
με αποτίμηση του τι είδαμε φέτος στις διάφορες κατηγορίες και θα συζητήσουμε και πολλά άλλα όπως τη κατάσταση που επικρατεί στο μπάσκετ σήμερα . Το φαινόμενο των συνενώσεων ,της έλλειψης πόρων κλπ.
Jabar
Θα ξεκινήσουμε με συνέντευξη του φίλου Παναγιώτη Κακαλιά.
Ο κόουτς Κακαλιάς είναι καθηγητής Φυσικής αγωγής απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αριστοτελείου Π.Θ.Μέλος του Σ.Ε.Π.Κ. με υποτροφία του οποίου συνδέσμου παρακολούθησε πρόγραμμα του κολλεγίου Connecticut.Υπήρξε Βοηθός στη ΚΑΕ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ το διάστημα 2000-2004.Προπονητής σε Α ΕΣΚΑ στις ομάδες Κ.Ο.Χολαργού,Αρη Πετρούπολης,ΝΑΟ.Στη Β ΕΣΚΑ στην Ιριδα Πετρούπολης
στη Γ ΕΣΚΑ στους Νέους Παλατιανής,στη Β ΕΣΚΑΝΑ στην Ελευθερία Μοσχάτου.Εχει δουλέψει επίσης προπονητής των τμημάτων υποδομής του Αρη Πετρούπολης,
Αμιλλας Περιστερίου,Πανιωνίου ΓΣ,κλιμακίων υποδομής ΕΣΚΑ και αναπτυξιακού της ΕΟΚ.
-Κόουτς όπως φαίνεται από το βιογραφικό σου χρόνια τώρα έχεις φάει τις κατηγορίες της ΕΣΚΑ με το κουτάλι.Σε αντρικό επίπεδο αλλά και παιδικοεφηβικά.Πες μας πως είδες φέτος το πρωτάθλημα της Α ΕΣΚΑ ,τη ποιότητά του και λίγα λόγια για τις ομάδες .
-Το φετινό πρωτάθλημα της Α ήταν κατά την ταπεινή μου άποψη και πάλι όπως τις περισσότερες χρονιές αρκετά ενδιαφέρον .
Η Κηφισιά σωστά ξεχώρισε από τις υπόλοιπες ομάδες και ανέβηκε αρκετά εύκολα στη Γ εθνική.Ο λόγος είναι ότι κατάφερε και παρουσίασε την πιό πλήρη ομάδα με 12 ισάξιους παίκτες που οι περισσότεροι από αυτούς θα μπορούσαν να αγωνίζονται σε μεγαλύτερη κατηγορία.Ολοι οι παίκτες είχαν ρόλο σε άμυνα και επίθεση και τον εκτελούσαν κάτω από σωστές τεχνικές κατευθύνσεις απόλυτα πειθαρχημένακαι με παντελή έλλειψη ατομικισμού η εγωισμού.Το Ψυχικό αξίζει πολλά συγχαρητήρια για αυτή του την επιτυχία αφού δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι είχε πληθώρα παικτών,ούτε λύσεις από τον πάγκο ,παρόλα αυτά οι έμπειροι Μπούχερτ και Καλφόπουλος ηταν ,πράγμα δύσκολο για ένα τόσο μεγάλο πρωτάθλημα,σε πολύ καλή κατάσταση ολο το χρόνο σε πολύ καλή κατάσταση ολο το χρόνο με πολύ ενέργεια και διάθεση που κατάφεραν και μετέδωσαν σε όλα τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας.Αρης ,Πεντέλη,Ιλιον και Αίολος - Ταύρος έδειξαν από άποψη υλικού ανταγωνιστικοί μέχρι ενός σημείου.
Jabar
Και οι υπόλοιπες ομάδες με το να μην παρουσιάζουν αγωνιστικά μεγάλες διαφορές -αντίθετα ελάχιστες -συνέβαλλαν στο να έχουμε ένα αρκετά ικανοποιητικό αγωνιστικό κομμάτι με αρκεά καλά παιχνίδια για να παρακολουθήσει κάποιος. Η μη ύπαρξη μεγάλων διαφορών στις περισσότερες ομάδες ήταν και ο λόγος που οι θέσεις για υποβιβασμό παίχθηκαν κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία αγωνιστική.
-Ενδιαφέρον πρωτάθλημα από ποιότητα όμως?
-Σίγουρα η γενική εικόνα για το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι της Α ΕΣΚΑ ,αντικατοπτρίζεται από άποψη ποιότητας εύκολα με τη λέξη ΜΕΤΡΙΑ.
-Να σε ρωτήσω και για τη διαιτησία για να μην λένε ότι δεν αγγίζουμε καυτά θέματα.
-Η Διαιτησία σε γενικές γραμμές στάθηκε στο ύψος της .Εκτός από τους πολύ καλούς Α1 διαιτητές που σφύριζαν τις Δευτέρες εμφανίστηκαν και κάποιοι νεώτεροι που έχουν τις προϋποθέσεις καριέρας στο χώρο.
Είναι θετικό ότι φέτος δεν ακούστηκε το παραμικρό για τις δύο ομάδες που πρωταγωνίστησαν και αυτό καταγράφεται στα υπέρ τόσο της διαιτησίας όσο και της διοργανώτριας αρχής.Παράπονα μεμονομένα πάντα υπήρχαν,αλλά τώρα που τελείωσε το πρωτάθλημα και όντας πλέον ψύχραιμοι,η άποψη μας για την διαιτησία αντικατοπτρίζεται στο χαρακτηρισμό ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΗ.
-Κόουτς από τεχνικής πλευράς σε αμυνα και επίθεση τι είδους μπάσκετ παίχτηκε?
-Κρίνοντας τώρα από τη θέση του τεχνικού το μπάσκετ που παίχθηκε από τις ομάδες ,από άποψη στυλ και ύφους ,αυτό που φάνηκε σε γενικές γραμμές να κυριαρχεί από πλευράς επίθεσης ήταν να κυριαρχεί η προσπάθεια αξιοποίησης των επιθετικών όπλων από κάθε προπονητή μέασα από παιχνίδια που έβγαζαν τον σε απομόνωση τον επιθετικό για 1 εναντίον 1,είτε πρόσωπο,είτε πλάτη.Επίσης προσπάθεια και για γρήγορο μπάσκετ όχι όμως τόσο οργανωμένο και με επιτυχία.
Jabar
To PICK'N'ROLL είχε και φέτος τη τιμητική του σε πολλά plays.
Σε κάποιες ομάδες φάνηκαν κάποια καινούρια πράγματα από τους τεχνικούς στην επίθεση,με έμφαση στα παραπάνω στοιχεία ,όμως δεν χρειάζεται να απομονώσουμε
και να αναφερθούμε παραπάνω για να μην έχουμε λόγω θέσης την ιδέα ότι διαφημίζουμε η αντίθετα υποτιμούμε κάποιον συνάδελφο.
Στην άμυνα τώρα και αυτό είναι κάτι που χαρακτηρίζει το ελληνικό μπάσκετ είδαμε σχεδόν τα πάντα.Ποικιλία αμυνών,πράγμα που δείχνει ότι αν μη τι άλλο προπονητικά η κατηγορία είναι σε πολύ καλό αν όχι αρκετά υψηλό επίπεδο και θα τολμούσα να χρησιμοποιούσω τη λέξη προπονητικά αρκετά <<ψαγμένη>> κατηγορία .Χωρίς το αποτέλεσμα(αν ήταν επιτυχής η όχι μία άμυνα)να μειώνει την
προσπάθεια των προπονητών.Ετσι μπορεί το man to man να είχε την τιμητική του (έμφαση στο καλό της αντίπαλης ομάδας) με πολλές παγίδες μέσα και έξω από την ρακέτα ,με πολλές ομάδες να χρησιμοποιούν πιεστικό man to man και σε όλο το γήπεδο,είδαμε όμως και πολύ zone-preww και αρκετές ζώνες (2-3 σε παραλλαγές)
καθώς και κάποιες συνδιασμένες άμυνες.
Κάτι άλλο οσον αφορά το τεχνικό κομμάτι το οποίο δεν πρέπει να παραληφθεί είναι ότι όλες οι ομάδες πια χρησιμοποιύν κάποιας μορφής scouting,δείγμα του καλού επιπέδου ενώ σε όλα τα γήπεδα τα παιχνίδια βιντεοσκοπόντουσαν.Κάποιες δε ομάδες που είχαν και την οικονομική δυνατότητα είχαν στο τεχνικό team συναδέλφους που ασχολούνταν αποκλειστικά με το scouting.
-Πες μας τη γνώμη σου και για τη παραγωγική δουλειά και την ανάδειξη νέων ταλέντων?
-Οντας όμως αρκετά χρόνια προπονητής αυτό που προσωπικά εμένα μου λείπει τα τελευταία χρόνια από την ΕΣΚΑ ,τόσο από την Α ,όσο και από την Β κατηγορία είναι ότι δυστυχώς έχει αλλάξει τελείως η φιλοσοφία ομάδων και παραγόντων.Κάποτε λέγαμε πάμε να δούμε την τάδε ομάδα στην οποία αγωνίζεται ο χ πολύ καλός έφηβος η και κάποιος πολύ καλός και παίδας ακόμη.Αυτό δεν υπάρχει πλέον.Ο στόχος παραγωγή και ανάδειξη νέων παικτών έχει εξαφανιστεί σχεδόν τελείως από τα πρωταθλήματα που έπρεπε κατ'εξοχήν να βασίζουν την ύπαρξη τους σε αυτές τις ένοιες.Αντίθετα προσπάθεια για υψηλό μπάτζετ με στόχο τις μεταγραφές ετοίμων παιχτών για άνοδο στη Γ Εθνική, από τις περισσότερες ομάδες κάθε καλοκαίρι.
-Αντέχουν οι ομάδες τέτοια πολιτική?
-Οσον αφορά το φαινόμενο παίχτες να μένουν απλήρωτοι και ομάδες να χρωστάνε σε όλους αυτό είναι κάτι γενικό σε όλες τις κατηγορίες .Ομως επειδή η κατηγορία είναι μικρή άρα και τα οικονομικά μεγέθη σχετικά μικρά, πρέπει να γίνεται συνεχή προσπάθεια από ολους μας και εδώ μιλάω για παίχτες και προπονητές κυρίως,να
αντιδράμε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποθαρρύνουμε μελλοντικές παρόμοιες καταστάσεις.
Τελειώνοντας να ευχηθώ καλές μεταγραφές και καλό καλοκαίρι.
Jabar
Οι θέσεις μπορούν να συζητηθούν στο τόπικ της Α ΕΣΚΑ αν κάποιος έχει να κάνει ερώτηση μπορεί να μου τη στείλει με ΠΜ και θα απαντηθεί.
Jabar
Θα ακολουθήσουν συνεντεύξεις προπονητών ,παικτών ,παραγόντων και ανθρώπων με άποψη από όλες τις κατηγορίες.Θα παρακαλούσα ιδιαίτερα τους προπονητές που γράφουν στο φόρουμ πχ κόουτς 70 να γράψουν
σ'αυτή τη μορφή ξεκινώντας με δύο λόγια για τους ίδιους τη γνώμη τους για τη κατηγορία όπου ήταν προπονητές .Θα παρακαλούσα το Μάριο Σπηλιωτόπουλο να μας πει την άποψη του για τον όμιλο της Β ΕΣΚΑ που πήρε μέρος η ομάδα του όπως και για την Α ΕΣΚΑ που την έζησε από τον πάγκο του ΝΑΟ .Επίσης τον Αλέξη Καρατζά για το δικό του όμιλο της Β και σαν παίκτης της Α.
Jabar
O κόουτς Θάνος μας δίνει το βιογραφικό του και τις απόψεις του.
Είμαι γεννημένος στις 14 Δεκεμβρίου 1970, παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού που ευελπιστώ να καμαρώσω μία μέρα με μπάλα του Basket, αλλά με πολύ καλύτερες όμως συνθήκες από αυτές που υπάρχουν στα γήπεδα και που όλοι ανεξαιρέτως έχουμε ευθύνη.
Ξεκίνησα να ασχολούμε με την προπονητική, εξαιτίας μιας πολύ σοβαρής επέμβασης που έκανα στα πόδια μου , αποτέλεσμα της οποίας ήταν να υποχρεωθώ να σταματήσω να παίζω. Αυτό έγινε το 1987 με τότε συμπαίχτες στην Αργυρούπολη, σημερινούς προπονητές όπως ο Λιώγας, ο Πρίφτης, ο Χαρεράς και άλλα παιδιά που παίζαμε την εποχή εκείνη.Η μεγάλη στεναχώρια με οδήγησε στην σκέψη να ασχοληθώ με την προπονητική και έτσι το 1991 αποφοίτησα απο την τότε σχολή προπονητών,
και αφού η τότε διοίκηση του Γ.Σ Αργυρούπολης μου εμπιστεύτηκε (1988-1990) το παιδικό της τμήμα.
Έκτοτε έχω εργαστεί σε πολλές ομάδες και σε επίπεδο εθνικών κατηγοριών, και έχω διετελέσει συνεργάτης για 2 σεζόν(92-94), του αείμνηστου Ηλία Βλαβάκη στο Πρωτέα Αθηνών που αγωνιζόταν στην Α2.
Αναφέρω κάποιες απο αυτές: ΠΡΩΤΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ, ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΨΥΧΙΚΟΥ, ΑΟΚ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, Αγ. ΣΩΣΤΗΣ, ΑΤΤΑΛΟΣ, ΧΟΛΑΡΓΟΣ, Αγ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ(Α2 γυναικών), ΜΕΛΙΣΣΙΑ(γυναίκες), ΚΡΟΝΟΣ και φυσικά Ταύρος.
Σημαντικότερες διακρίσεις:Πρωταθλητής με Αναγέννηση Πετραλώνων τις σεζόν 95 Δ ΕΣΚΑ,96 Γ ΕΣΚΑ,97 Β ΕΣΚΑ.
1999 άνοδο με ΑΤΤΑΛΟ στη Β ΕΣΚΑ.
2003, δευτεραθλητής ΕΣΚΑ με τις κορασίδες της Αγίας Παρασκευής.
2004 Πρωταθλητής με Μελίσσια στη Β ΕΣΚΑ.
2005 Πρωταθλητής με Κρόνο στην Α ΕΣΚΑΝΑ, και φιναλίστ κυπέλλου ΕΣΚΑΝΑ.
Jabar
-Πως είδες την Α ΕΣΚΑ φέτος?
-Από της 5 Μαρτίου, οπότε και ανέλαβα την ομάδα του Ταύρου η κατάσταση σε ότι αφορά την άνοδο είχε κριθεί.Υπήρχε όμως αρκετά μεγάλη αγωνία στην ουρά της βαθμολογίας.
Δεν μπορώ να έχω ασφαλεί άποψη για όλες τις ομάδες καθώς πρόλαβα μόνο 9 αγωνιστικές, παρ' όλα αυτά νομίζω ότι και στην άνοδο και στον υποβιβασμό τα πάντα κρίθηκαν δίκαια.
Μολονότι υπήρχαν πολύ καλή προπονητές και αρκετοί ποιοτικοί παίχτες, το επίπεδο
δεν ήταν ιδιάιτερα καλό και αυτό είναι άξιο αναφοράς και προβληματισμού.Σημαντικός πάντως λόγος για αυτό είναι, πως όλο και λιγότεροι παίχτες με ικανότητα υπάρχουν και η γενικότερη παραγωγή στερεύει με συνέπεια παιδιά σε ηλικία 30-35 ετών να πρωταγωνιστούν στις ομάδες τους πράγμα που αποδικνυει του λόγου του αληθές.
Σε αγωνιστικό επίπεδο οι ομάδες, πλήν ελαχίστον εξαιρέσεων παρουσίασαν αδυναμίες σε ότι έχει σχέση με την άμυνα, και σε όποιες μορφές της, ενώ στην επίθεση στηριχτήκανε στο κλασσικό πλέον πικ εντ ρολ.
Ο αιφνιδιασμός λείπει και αν υφίσταται γίνετε άναρχα και χωρίς καμμία αρχή.Έτσι λοιπόν τελειώνει μια βασανιστική μάλλον χρονια από την άποψη των πολλών αγώνων, και εδώ θα πρέπει οι υπεύθυνοι να μειώσουν πιθανόν τις ομάδες ούτως ώστε να γίνονται λιγότερα αδιάφορα παιχνίδια και ίσως θα πρέπει να επανεξεταστεί η εφαρμογη αγώνων πλέι όφς για την άνοδο και πλέι άουτ για τον υποβιβασμό.
Αξίζει αναφοράς η πολύ καλύτερες διαιτησίες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
Στη διαθεσή σου αν θέλεις κάποιες διευκρυνήσεις.
Jabar
-Ευχαριστώ Αν θες μου διευκρινίζεις λίγα πράγματα.

-Δεδομένου ότι νέα δελτία παιδιών εκδίδονται όλο και περισσότερα κάθε χρόνο .Τα παιδιά αρχίζουν σε μικρότερη ηλικία και οι προπονητές σ'αυτές τις ηλικίες τώρα είναι πιό ψαγμένοι λόγω αφθονίας πληροφοριών τι πάει στραβά στη παραγωγή?Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν?

-Υπάρχουν επιθετικά συστήματα που ξαφνικά παίζονται σε όλες τις κατηγορίες πχ το figure eight που έπαιξε η εθνική με το κεντρικό pick &roll.Επίσης παίχτηκε πολύ isolation φέτος .Οπως και πριν 3 χρόνια θυμήθηκαν το pick & roll ξαφνικά μετά τη δεκαετία 60.Αυτές οι μόδες πως προκύπτουν?

-Δεδομένου ότι η άμυνα είναι πόδια και διάθεση οι κακές άμυνες πως εξηγούνται .Από την μεγάλη ηλικία των παικτών?Κακή νοοτροπία εκγύμναση?

Η φιλοσοφία σου για το μπάσκετ?σου αρέσουν οι πιεστικές άμυνες σε όλο το γήπεδο,οι σετ επιθέσεις,το run & gun?
θα έλεγα ότι τα νέα δελτία αυξάνουν μεν, με λάθος ίσως κριτήρια δε.Και αυτό γιατί τα περισσότερα σωματεία προσπαθούν να έχουν μεγαλύτερο έσοδα από ακαδημίες ενώ λίγα είναι αυτά που επί της ουσίας κάνουν δουλειά σε βάθος.Επίσης υπάρχει μεγάλη σύγχηση σε ότι έχει σχέση σε αυτές τις ηλικίες και με το αποτέλεσμα, και έτσι ενώ υπάρχουν αξιόλογη συνάδελφοι προσανατολίζονται σε λάθος στόχο.Θα πρέπει να δημιουργηθούν επίσημα πρωταθλήματα για αυτές τις ηλικίες στα οποία όμως να δωθούν άλλα κίνητρα από την νίκη.Επίσης, η κατά καιρούς λογικές για το περιορισμό στις ηλικίες, να εφαρμόζεται, αλλά στις μικρότερες κατηγορίες όπου εκεί θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η συμμετοχή τουλάχιστον 5-6 νεαρών σε ηλικία.
Είναι γεγονός ότι η μόδα επιβάλει τα κλασσικά πλέον isolation και pick & roll.Είχαμε επίσης το περιβόητο οχτάρι με το σκρίν στην κορυφή.Ωστόσο νομίζω ότι έχει να κάνει με περισσότερη διάθεση για αντιγραφή από την tv, και λιγότερη διάθεση για εφαρμογή συστημάτων με βάση το υλικό που διαχειρίζεται ο κάθε προπονητής.Λίγοι μπαίνουν σε αυτή την λογική, και όσοι το κάνουν διαφέρουν κιόλας.
Σε συνέχεια, προσανατολίζονται στην επιτυχία του όποιου συστήματος, και αδιαφορούν να δώσουν κίνητρα στον αθλητή για άμυνα.Λίγες ομάδες έχουν φιλοσοφία στην άμυνα και αυτές είναι επίσης που έχουν επιτυχίες.Σε καμμία περίπτωση δεν έχει σχέση η ηλικία.Οι αθλητές παίζουν ότι τους επιβάλεται να παίξουν, κατά συνέπεια είναι καθαρά θέμα προπονητών.
Τα 24'' δε παρερμεινεύονται ώς κίνητρο για μεγαλύτερα σκορ, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρεία για πιο πιεστικές άμυνες.

Εμένα πιο πολύ από όλα με ξιτάρει το γρήγορο μπάσκετ με πολλούς αιφνιδιασμούς.Ένα παιχνίδι που και ο προπονητής να ελέγχει κομμάτι του, αλλά να μπορεί και ο παίχτης να βγάζει το ταλέντο του.Πρέπει να υπάρχει σίγουρα και σετ παιχνίδι με στοχοποίηση και κυκλοφορία της μπάλλας, όπου και εκεί όμως να βγαίνει η ικανότητα των παιχτών που έχω.Σε γενικές γραμμές θέλω πολύ περισσότερες επιθέσεις από τον αντίπαλο μου και αυτο προυποθέτει πιεστική άμυνα και γρήγορο transition.Αφιερώνω γενικότερα πολύ χρόνο σε ότι αφορά το αμυντικοεπιθετικό transition.
Με εκτίμηση Μιχάλης Θάνος
Jabar
Να ευχαριστήσω τον κόουτς Θάνο για τις απόψεις του και για την παρουσία του στο φόρουμ.Ελπίζω οι υπόλοιπες κατηγορίες να εξελιχθούν σιγά-σιγά σε πεδίο ανταλλαγής απόψεων, αλλά και ωραίας πλάκας που
γίνεται μεταξύ ανθρώπων που έχουν κοινό ενδιαφέρων το μπάσκετ.Να νιώσουμε πιό κοντά και να αφήσουμε έξω από το χώρο μας τις μικρότητες και όσους λυμαίνονται και λερώνουν το χώρο.
Jabar
Για όσους προπονητές ασχολούνται με το ιντερνετ και όσους θέλουν να μάθουν λίγα παραπάνω για το μπάσκετ στο basketblog.gr είχε δημοσιευτεί το πιό κάτω κείμενο
Σερφάροντας με τους κόουτς
Του Τζώρτζη Δικαιουλάκου
Προπονητή μπάσκετ
02/07/2007

Λίγα πράγματα ζηλεύω από το εξωτερικό σχετικά με το μπάσκετ. Ίσως μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Λίγα, αλλά πολύ - πολύ σημαντικά. Ζηλεύω κυρίως την οργάνωση τους, την εφαρμογή των νόμων, και την συνέπεια τους σε ό,τι λένε και ό,τι συμφωνούν.
Επίσης ζηλεύω αφάνταστα τα κράτη με την αθλητική κουλτούρα, και τη διάθεση των προπονητών να μοιραστούν τις γνώσεις τους, κάνοντας ακόμα πιο επίμονους τους ίδιους να προσφέρουν αλλά και να μάθουν κάτι παραπάνω. Η πιο σύγχρονη πλέον και ίσως η πιο διαδεδομένη πηγή γνώσεων είναι το Internet, και στον χώρο του μπάσκετ οι ιστοσελίδες όπου πολλοί προπονητές μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους είναι αρκετές.

Όμως επειδή το σερφάρισμα στο internet χωρίς καθοδήγηση συχνά καταλήγει σε ναυάγιο, θα προσπαθήσω να ξεδιαλύνω ορισμένα από τα καλύτερα site σχετικά με το μπάσκετ:
? http://www.sportcode.co.yu/coachcorner.htm Σε αυτή την ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε τα καλύτερα plays, ασκήσεις και αμυντικές ιδέες που έχουν παιχτεί στο παγκόσμιο μπάσκετ, από ΝΒΑ, NCAA, Ευρωλίγκα, ULEB, FIBA.
Ίσως το καλύτερο site στο είδος του, με το μειονέκτημα όμως ότι για να δείτε όλα αυτά που περιέχει πρέπει να έχετε και το ανάλογο πρόγραμμα της εταιρίας, το οποίο και αυτό συστήνετε ανεπιφύλακτα.

? http://www.sepk.gr Για να ευλογήσουμε και τα γένια μας, μια πολύ αξιόλογη δουλειά του συνδέσμου Ελλήνων προπονητών. Μπράβο σε όσους ασχολούνται, περιμένουμε κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα…

? http://www.despotakis.gr Η προσωπική ιστοσελίδα ενός άξιου εκπρόσωπου της νέας γενιάς προπονητών, όπου με ξεκάθαρη άποψη και γνώμη γύρω από το μπάσκετ παρουσιάζει ασκήσεις και φιλοσοφικές τάσεις του αθλήματος. Περιμένουμε με ανυπομονησία γρήγορη και αδιάκοπη ενημέρωση της ιστοσελίδας του.

? http://www.teamarete.com Φανταστική ιστοσελίδα του coach Dreiling, μακάρι να υπάρχει χρόνος να διαβάσετε όλα όσα γράφει.

? http://members.tripod.com/~coacheshome/index1.html Αν και ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια με πολλά θέματα, εν τούτοις δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ανανεώθηκε τελευταία φορά η σελίδα τους. Παρ’ όλα αυτά, όσα γράφει είναι ενδιαφέροντα. http://www.jes-basketball.com/playbook/plays.html Πολλές ασκήσεις, πολλά plays από το γνωστό software (λόγω της αφιλοκερδής πώλησης του), μα και πολλές άσκοπες ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Οι πιο τυχεροί όμως μπορούν να βρουν κάποιες σπουδαίες ασκήσεις.

? http://www.geocities.com/ljacksonesc5/acoach.html ʼλλο ένα site γυμνασιακού προπονητή με αρκετά ενδιαφέροντα θέματα

? http://www.bbhighway.com Το "must" των προπονητών! Μάλλον δεν έχει υπάρξει coach που ασχολείται με το Internet και δεν έχει βυθιστεί με τις ώρες εκεί.

? http://www.coachwooden.com Αν ο Naismith είναι ο πατέρας του μπάσκετ, ο Wooden είναι ο πατέρας των προπονητών. Μπείτε στο site του, βάλτε στο μυαλό σας και στην ψυχή σας όσα γράφει, και κάντε τα οδηγό για όλη σας την ζωή. Σημερινοί προπονητές του NBA κοιμούνται ακόμα με τα βιβλία του αγκαλιά!

? http://www.coachmeyer.com Χρήσιμες συμβουλές περί μπάσκετ και μη, από έναν εξαιρετικό coach.

? http://www.coachesclipboard.net ʼλλο ένα σπουδαίο site!

? http://www.coachwells.com Ό,τι χρειάζεται να μάθει ένας coach υπάρχει εδώ

? http://www.collegehoopsnet.com./coaching/index.htm Πολύ ενδιαφέροντα άρθρα. Θα προβληματιστείτε.

? http://www.angelfire.com/nc/ezyduzits12ste...l_playbook.html Ώρα να 'χετε να διαβάζετε…

? http://www.y-coach.com Πάρα πολύ καλό site με θέματα από τις μικρές ηλικίες.

? http://www.thecoachingcorner.com Όσο κι αν σας φανεί παράξενο, παρότι είναι ιστοσελίδα για το baseball, εντούτοις γράφει πιο σημαντικά πράγματα κι από άλλα πιο εξειδικευμένα site του μπάσκετ. Κυρίως για νέους προπονητές που ασχολούνται με παιδιά. Εξάλλου η πολύπλευρη ενημέρωση χαρακτηρίζει τους έξυπνους.

? http://coachlikeapro.tripod.com Μην το παραλείψετε. Ο τίτλος του τα λέει όλα.

? http://www.degerstrom.com/basketball/drills Πολλές καλές ασκήσεις, άρτια ταξινομημένες.

? http://greenvalegrizzlies.asn.au Ο προπονητής μιας παιδικής ομάδας από την Αυστραλία επιμένει να μας μαρτυρήσει την όλη του φιλοσοφία. Δεκτή η προσπάθεια του.

? http://www.guidetocoachingbasketball.com Ή αλλιώς "ο οδηγός του coaching". Στην πρώτη σελίδα γράφει: "Τα μυστικά που οι προπονητές χρησιμοποιούν για να φτάσουν τις ομάδες τους στην κορυφή". Ίσως να είναι κι έτσι…

? http://www.hoopsking.com Η ενθρόνιση του Internet ως βασιλιά στην ενημέρωση. Super ασκήσεις και plays, όλα σε βίντεο!

? http://www.havenport.com/hosa/btlinks.html ʼρθρα και ασκήσεις. ΑΞΙΖΕΙ!

? http://members.tripod.com/~i1l2a3n Αξιόλογη δουλειά του γνωστού στο Ισραήλ coach Ilan Kowalsky.

? http://nabc.cstv.com/coaches_corner/coaching-concepts.html Μόνο και μόνο ότι είναι το επίσημο site του συνδέσμου προπονητών ΗΠΑ, δημιουργεί πολλά κίνητρα για να το μελετήσουμε εξονυχιστικά. Περιέχει άρθρα από πολλούς γνωστούς προπονητές.

? http://www.javierimbroda.com Η γνώμη ενός πάρα πολύ οργανωμένου προπονητή γύρω από το μπάσκετ, σαν τον πρώην προπονητή της εθνικής Ισπανίας, και οι ασκήσεις που απλόχερα προσφέρει δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Δυστυχώς για κάποιους είναι μόνο στα ισπανικά.

? http://hoopsu.homestead.com Πάρα πολύ ενδιαφέρον site, κυρίως για τα άρθρα του.

? http://www.motivateus.com Πέρα από τις ασκήσεις και τα plays, το μπάσκετ είναι ένα παρά πολύ "ψυχολογικό" άθλημα. Σε αυτή την ιστοσελίδα θα βοηθηθείτε αρκετά σε αυτό τον τομέα.

? http://www.powerbasketball.com Και αυτή η ιστοσελίδα από τα "must" των coaches.

? http://www.cybersportsusa.com/hooptactics/HoopTactics.asp Είμαι πολύ τυχερός που γνώρισα, συζήτησα, έμαθα και αντάλλαξα απόψεις με τον coach Bob Kloppenburg. Εδώ ο coach καταθέτει ένα μέρος της εμπειρίας του.

? http://www.uktscg.com/11cose_e.htm Η δουλειά του συνδέσμου προπονητών Σερβίας. Λίγα πράγματα, αλλά με βαρύνουσα σημασία. Και στα αγγλικά.

?http://www.fiba.com/pages/eng/fc/expe/assiMaga/p/openNodeIDs/1035/selNodeID/1035/assiDown.html Η FIBA καταθέτει απόψεις γνωστών προπονητών γύρω από φιλοσοφίες και ασκήσεις. Πρέπει απλά να τις "κατεβάσετε" στον υπολογιστή σας.

? http://www.abqmag.com Το περιοδικό του Αμερικάνικου μπάσκετ. Ωραίος τίτλος, ωραία θέματα.

Σίγουρα αυτά τα site δεν είναι τα μοναδικά, μάλλον όμως είναι από τα καλύτερα. Βέβαια το θέμα δεν είναι μόνο να αποκτήσει κάποιος τη γνώση, αλλά το πώς θα προσαρμόσει τις γνώσεις του στην ομάδα του. Κυρίως όμως να προσπαθήσει να εμβαθύνει στις λεπτομέρειες και να καταλάβει την φιλοσοφία του αρθογράφου και όχι απλώς να σταθεί στα γραφόμενα.
Γιατί όπως πρόσφατα είπε και ο Μίλαν Μίνιτς σε σεμινάριο στην Αθήνα "…μπορεί δυο φούρνοι να βγάζουν ψωμί από τα ίδια ακριβώς υλικά, όμως σίγουρα του ενός φούρναρη το ψωμί είναι πιο γευστικό από του άλλου…"!
Jabar
Ο Μάριος Σπηλιωτόπουλος μας δίνει το βιογραφικό του.
Ειμαι 28 ετων, μελος του Σ.Ε.Π.Κ ως κατοχος διπλωματος Γ κατηγοριας. Ξεκινησα πριν απο 12 χρονια στο Φ.Ο.ΤΟΥΦΑΣ οπου και δουλεψα για 3 χρονια στις ακαδημιες του, στη συνεχεια ενα χρονο στα παιδοεφηβικα του Αγιου Νικολαου Παλληνης και παραλληλα και στις ακαδημιες του Α.Ο.Κ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ. Την επομενη χρονια και για περιπου 7 χρονια δουλεψα στο Π.Α.Κ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ξεκινησα απο ακαδημιες στη συνεχεια παιδοεφηβικα οπου και ειχαμε 3 συνεχομενες προκρισεις στον επομενο γυρο, μια χρονια στο αντρικο Δ ΕΣΚΑ οπου και ανεβηκαμε και μια χρονια στο αντρικο στη Γ ΕΣΚΑ. Σαν βοηθος εχω δουλεψει δυο χρονια στο Νεοπεντελικο Α ΕΣΚΑ με τους κοουτς (μπαφα, κακαλια, γκανα), οπου υπηρξα προπονητης και των παιδοεφηβικων στο συκεκριμενο συλλογο με δυο προκρισεις στο εφηβικο τμημα. Φετος εργαστηκα στο αντρικο του Γ.Σ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ.
Jabar
-Τι στόχο είχατε σαν ομάδα,πόσο πετυχημένη ήταν ηφετινή χρονιά και πως είδες το επίπεδο της Β ΕΣΚΑ?
-Ξεκινωντας η χρονια ειχαμε σαν στοχο να σωθει η ομαδα αφου αρκετοι παιχτες βασικοι απο την προηγουμενη χρονια ειχαν αποχωρησει απο το συλλογο (βοσικας, παπαλουκας, φριμας κ.α.). Η ομαδα ειχε αρκετα νεα παιδια με ελαχιστες εμπειριες απο την συγκεκριμενη κατηγορια αλλα παραλληλα υπηρχαν παιδια με ποιοτητα που βοηθησαν την ομαδα γρηγορα να βρει τα πατηματα της μεσα στο γηπεδο. Τελικα η καταληξη της φετινης χρονιας ηταν η 5 θεση και με λιγο περισσοτερη προσοχη θα μπορουσαμε να παμε και για ανοδο αφου οι διαφορες ηταν μικρες. Ευχαριστο το γεγονος οτι πηραν χρονο παιδια με λιγες μπασκετικες παραστασεις και εδειξαν οτι αν τους δωθει εμπιστοσυνη και πιστωση χρονου μπορουν να προσφερουν. Γενικα το επιπεδο δεν ηταν ιδιαιτερα ψηλο και τις διαφορες στην κατηγορια τις εκαναν παιχτες με μεγαλη ποιοτητα (παγοπουλος, κριτουλης) οπου και εδωσαν τα εισιτηρια για την Α ΕΣΚΑ στις ομαδες τους (χωρις να μειωνω την προσπαθεια των υπολοιπων παιχτων των συγκεκριμενων ομαδων). Δυστυχως δεν υπηρχαν αρκετα νεα παιδια και οι καλοι παιχτες των ομαδων ηταν πιο μεγαλοι σε ηλικια, κατι το οποιο μας χαροποιει στα βριλησσια οπου εκτος απο τον Σγουριτσα ο μεγαλυτερος παιχτης ηταν 24 ενω ειχαμε αρκετους στα 20-22.
-Εχεις δουλέψει με νέα παιδιά και διακρίνω ευαισθησία.Τι κατά τη γνώμη σου γίνεται λάθος και δεν έχουμε παραγωγή πολλών νέων παικτών και βασίζουμε τις ομάδες σε μεγάλους σε ηλικία?
-Το ασχημο με τα νεα παιδια ειναι η λογικη που υπαρχει εδω στην ελλαδα οπου καποιος μεχρι τα 25 θεωρειται ταλεντο και δεν περνει οσες ευκαιριες θα επρεπε. Ειναι σημαντικο οσοι τελειωνουν τα εφηβικα να εχουν παιχνιδια στα ποδια τους αφου η αγωνιστικη απραξια σε αυτη την ηλικια οδηγει σε απογοητευση και πολλες φορες αρκετους στο να παρατανε το μπασκετ. Αυτη η ελειψη παραστασεων φαινεται καί απο τους πρωταγωνιστες της κατηγοριας μας οπως και της Α ΕΣΚΑ οπου οι μικροι σε ηλικια αθλητες που κανουν τη διαφορα ειναι ελαχιστοι. Εξισου σημαντικο, και αν ειχαν την υπομονη οι παραγοντες θα ηταν και επικερδες ειναι η αναπτυξη των ακαδημιων οχι μονο για λογους συνδρομης(απαραιτητη για την λειτουργια καθε συλλογου) αλλα και γιατι αν καθε ομαδα ειχε περισσοτερα παιδια που προερχονταν απο τα σπλαχνα του συλλογου θα πονουσαν την ομαδα περισσοτερο και δεν θα ηταν απαραιτητο να δωσουν υπερογκα ποσα για πολλους παιχτες αλλα για ορισμενες προσθηκες εκει που θα εστιαζοταν το προβλημα. Δυστυχως ομως η διαθεση για γρηγορα αποτελεσματα και νικες, που δεν θα επρεπε να ειναι το ζητουμενο στις ακαδημιες, δημιουργουν προβλημα αφου λιγοι ειναι αυτοι που τους απασχολει το να μαθουν τα βασικα στα παιδια. Σε αυτο το τομεα δεν κανουν λαθος μονο οι παραγοντες με τις επιλογες τους αλλα και εμεις οι προπονητες που βαζουμε λαθος προτεραιοτητες.
-Από τεχνικής σκοπιάς τι είδους μπάσκετ παίχτηκε?Και ποιά είναι η δική σου φιλοσοφία που προσπάθησες να περάσεις στην ομάδα σου?
-Στη Β ΕΣΚΑ υπηρχε μια αναρχια στο τι εκαναν οι ομαδες και στην επιθεση οπου καποια pick and roll ηταν η καταληξη των περισσοτερων φασεων αλλα και αμυντικα οπου λιγες ομαδες ειχαν ξεκαθαρο πλανο στο τι επαιζαν αλλα και γιατι. Ακομα και σε αυτο το pick and roll το οποιο ολες οι ομαδες χρησιμοποιουν ειναι λιγες οι ομαδες που εχουν δουλεψει την κινηση των αλλων τριων παιχτων την ωρα του pick και παλι αναφερομαι και στο κομματι της αμυνας και της επιθεσης. Μεγαλο ρολο σε αυτη την αναρχια παιζουν οι προπονητες αλλα και η λανθασμενη εντυπωση πως καλος ειναι μονο ο παιχτης που σκοραρει κατι το οποιο εχει περασει και σε ολα τα παιδια που προσπαθουν αποδειξουν τι ειναι ικανοι να κανουν στην επιθεση αδιαφορωντας για το κομματι της αμυνας. Χαρακτηριστικο παραδειγμα παιχτων που προσφερουν σε αρκετους τομεις περα απο την επιθεση ειναι οι Παπαλουκας και Διαμαντιδης που ειναι αμεσα στους πιο ακριβοπληρωμενους παιχτες στην ευρωπη. Το να περασεις μια φιλοσοφια σε μια ομαδα ειναι κατι που δεν γινεται μεσα σε δυο βδομαδες ειναι μια δουλεια που θελει υπομονη, και κυριως δουλεια και επαναληψη. Δυστυχως αρκετες ομαδες δεν εχουν αυτες τις συνθηκες ωστε να δουλεψουν με ενα καλο προγραμματισμο και κυριως αναφερομαι στα γυμναστηρια που λογω υπαρξης αρκετων ομαδων δεν ειναι ευκολο να δουλεψεις αλλα και στην υπομονη που χρειαζεται απο παραγοντες αφου ολοι μπορει να κριθουμε απο ενα λαθος αποτελεσμα μερικες φορες πιο βιαστικα απο οτι πρεπει. Στα βριλησσια οι επιθετικες αμυνες και το τρεξιμο στον αιφνιδιασμο ειναι μια φιλοσοφια που υπαρχει κατι για το οποιο ευθυνεται το νεαρο των αθλητων αφου το συγκεκριμενο στυλ ταιριαζει στα χαρακτηριστικα της ομαδας.
-Θέλεις να προσθέσεις κάτι ακόμα?
-Κατι τελευταιο που θα ηθελα να προσθεσω ειναι το θεμα των αμοιβων. Θεωρω λαθος καποιος στη Β ΕΣΚΑ να παιζει για τα λεφτα απο εκει και περα ομως θεωρω οτι οταν ενας συλλογος κανει μια συμφωνια εστω και για 1 ευρω καλο θα ειναι να τηρει τη συμφωνια αυτη και να μην ειναι ανακολουθος. Πριν ξεκινησει η χρονια σε μια συζητηση με παραγοντα της ομαδας του ειπα να μην ταξει ουτε μισο ευρω πανω απο αυτα που μπορουσαμε να δωσουμε. Ειμαι στην ευχαριστη θεση να πω οτι οποια συμφωνια ειχε γινει εκπληρωθηκε κατι το οποιο συνεβαλε στο καλο κλιμα της ομαδας το οποιο επαιξε καθοριστικο ρολο στην πετυχημενη φετινη μας χρονια, κατι το οποιο θα προσπαθησουμε να διαφυλαξουμε και τη νεα σεζόν.
Jabar
-Να ευχαριστήσουμε τον κόουτς για τις απόψεις του για τα δρώμενα της Β ΕΣΚΑ.
Jabar
Εδώ είναι ένα μίνι φιογραφικό του κόουτς του Ψυχικού Ρεμεντέλα Γιώργου ο οποίος για δεύτερη συνεχή χρονιά πέτυχε άνοδο με την ομάδα του και από την Β ΕΣΚΑ θα αγωνίζεται του χρόνου στην Γ Εθνική
-Κανονικα θα επρεπε να δουλευω σα μηχανικος αεροακαφων αφου αυτο εχω σπουδασει αλλα ουδεποτε το εξασκησα ζωντας στην Ελλαδιτσα μας γαρ!
Εχω παρακολουθησει τις σχολες καλαθοσφαιρισης Α,Β και Γ κατηγοριας της ΓΓΑ.
Στην προπονητικη με ωθησε ο καλυτερος μου φιλος, κουμπαρος μου και ''αδερφος μου'' Στεργιος Κουφος και ο κυριος Μιχαλης Κυριτσης σε ενα ταξιδι με αεροπλανο με την ομαδα του Παπαγου. Φυσικα και η μεγαλη μου αγαπη για το αθλημα.
Εχω δουλεψει στα τμηματα υποδομης των ομαδων: ΠΑΟ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ, ΔΑΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ, ΑΣ ΠΑΠΑΓΟΥ,ΚΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ και ΑΕ ΨΥΧΙΚΟΥ.
Σα βοηθος προπονητη εργασθηκα στο πλευρο του Στεργιου Κουφου στον ΑΣ ΠΑΠΑΓΟΥ(ανοδος στην Α1 το 1995), στον ΚΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ, στον ΔΑΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ(ανοδος στη Β Εθνικη το 1998), και επισης συνεργασθηκα με τον Γιωργο Σκαραφιγκα παλι στον ΔΑΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ(ανοδος στην Α2 το 2003).
Σαν πρωτος προπονητης εργασθηκα στις γυναικες της ΝΗΑΡ ΗΣΤ μαζι με τον κ.Σκαραφιγκα για ενα πολυ μικρο χρονικο διαστημα, στα ΜΕΓΑΡΑ επισης για μερικους μηνες, και στον ΑΣ ΒΡΙΛΗΣΙΩΝ τωρινη ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ ΒΡΙΛΗΣΙΩΝ.
Σε αντρικες ομαδες συνεργαστηκα με τον ΑΜΕΣ Ν.ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ(με τον υπεροχο ανθρωπο, προεδρο της ομαδας και φιλο μου εως και σημερα κ. Παναγιωτιδη), με τον Γ.Σ.ΙΛΙΟΝ, και με την Α.Ε.ΨΥΧΙΚΟΥ οπου εργαζομαι μεχρι και σημερα και ειχαμε και την ευλογια να γευθουμε τη χαρα της ανοδου για δυο διαδοχικες χρονιες και ετσι η ομαδα απο τη Β ΕΣΚΑ θα αγωνιζεται του χρονου στην Γ ΕΘΝΙΚΗ κατηγορια.
Jabar
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α ΕΣΚΑ 2007-2008
Το φετινο πρωταθλημα κατα τη γνωμη μου ειχε αρκετη ποιοτητα, πραγμα που οφειλεται στους καλους παικτες που αγωνιστηκαν σε αυτο ερχομενοι απο υψηλοτερες κατηγοριες, οπως ο Μπουχερτ, ο Καλφοπουλος, ο Ντεφουδης, ο Φρατας, ο Μενουδακος, ο Γεωργαλας και παρα πολλοι αλλοι για να μην αδικησω κανεναν,στα πολυ ποιοτικα παιδια που ηδη αγωνιζονται στην κατηγορια για καιρο οπως ο Χρονοπουλος, ο Παναγιωτοπουλος, ο Μανιατης, ο Στραγκας, ο Καρατζας, ο Ντασης, ο Παπαβλασοπουλος, ο Τζαγκαρακης κλπ, αλλα και στο καλο επιπεδο των προπονητων αφου τα τελευταια χρονια οι συναδελφοι μου φροντιζουν να εμπλουτιζουν τις γνωσεις τους με σεμιναρια, εργασιες και οπτικοακουστικο υλικο, αλλα και εκμεταλλευομενοι την πλουσια εμπειρια τους στα γηπεδα. Εκτιμω προσωπικα ιδιαιτερα καποιους αλλα θα ηθελα για ευνοητους λογους να μην αναφερθω σε ονοματα προς αποφυγη παρεξηγησεων, θα θεωρησω ομως καλυτερο ολων τον κ.Παπαθεοδωρου, ο οποιος παρουσιασε μια αψογη ομαδα σε ολα τα επιπεδα και μη βιαστει κανεις να πει οτι ειχε το καλυτερο υλικο αφου νομιζω οτι πηρε το 100% απο αυτο που ειναι και το ζητουμενο. Με αυτο το κριτηριο αξιζουν συγχαρητηρια στον σεμνο και αθορυβο κ.Κτιστακη που εκανε φοβερη δουλεια υπο αντιξοες πραγματικα συνθηκες.
Στο θεμα της εικονας των ομαδων λογω των διαφορετικων συνθηκων που επικρατησαν σε αυτες, ειχαμε απο καταπληκτικες εως συνεχως φθινουσες ποιοτικα εμφανισεις.
Στα επι μερους τεχνικα στοιχεια ειχαμε ποικιλια φιλοσοφιας παιχνιδιου πραγμα φυσιολογικοτατο, αφου ο καθε ενας απο εμας εχει διαφορετικη φιλοσοφια.
Εμεις ας πουμε προσπαθησαμε να πηγαινουμε τα παινιδια σε πολλες επιθεσεις δολευοντας το κομματι του αιφνιδιασμου πολυ στην προπονηση σε ολες του τις μορφες(πρωτευων, δευτερευων, μετα απο καλαθι, μετα απο βολες κλπ),
εκμεταλευομενοι την επιθετικη ταυτοτητα των παικτων μας οι οποιοι εχουν εφεση στο σκοραρισμα και οχι στην σκληρη αμυνα. Αυτο δε σημαινει οτι την αγνοησαμε αυτην αφου προσπαθησαμε πολυ να δουλεψουμε σε καιρια κομματια αυτης οπως το αμ.τρανσισιον, περιστροφες, βασ.αρχες μαν του μαν(με υποκειμενικα κριτηρια), αλλα και πολλα αμυντικα τρικ οπως zon-press, ζωνες στα αουτ των αντιπαλων, νταμπλ τιμ στην αμυνα στο λοου ποστ κλπ). Με αυτα προσπαθησαμε να ειμαστε αξιοπρεπεις αμυντικα στηριζοντας ετσι τους επιθετικους μας προσανατολισμους.
Το αποτελεσμα νομιζω μας δικαιωσε και να αναφερω επι μερους οτι ειχαμε την πρωτη επιθεση και την εκτη αμυνα στο πρωταθλημα.
Για τους αντιπαλους να αναφερω οτι πραγματικα συγχρονη προταση μπασκετ παρουσιασε η Κηφησια η οποια εκμεταλευομενη τις ατομικες ικανοτητες των παικτων της επαιξε ολοκληρωτικο μπασκετ και στηρηξε το παιχνιδι της σε καποια κομματια απλα μεν, δυσκολα δε πραγματακια για να εφαρμοσεις. Μερικα απο αυτα ειναι η εντυπωσιακη προσαρμογη της θεσης των παικτων της σε καθε σπλιτ που επιχειρουσαν ετσι ωστε να βρισκεται παντα ξεμαρκαριστο σουτ μετα απο τη λεγομενη εξτρα πασα, το πολυ καλο διαβασμα του αμυντικου που εδινε βοηθεια μετα απο φασεις 1-1, ετσι ωστε ο επιθετικος που μαρκαρε παντα σκοραρε μετα απο κοψιμο στο καλαθι, το επιθ.ριμπαουντ που δεν ελειπε ποτε μετα απο καθε προσπαθεια για σουτ και αλλα πολλα που δεν ειναι της στιγμης.
Καλη εικονα μου αφησε και η Πεντελη στο σετ παιχνιδι οταν ηταν ο κ.Γκανας ακομα προπονητης και η Ενωση Ιλιου αμυντικα(press σε ολο το γηπεδο), οσο ειχαν ακομη κινητρο. Δε θελω να αδικησω κανεναν απλα αναφερω καθαρα υποκειμενικες εντυπωσεις.
Να μην παραλειψω να αναφερω οτι εντυπωση μου εκανε η ευρεια χρησιμοποιηση του scouting των αντιπαλων που εδειξε τουλαχιστον στην αρχη ποσο σοβαρη ηταν η αντιμετωπιση του πρωταθληματος απο τους κοουτς.
Θα πρεπει να ειπωθει και το φαινομενο της ολοενα και λιγοτερο αναδειξης νεων παικτων και νομιζω οτι σε αυτον τον τομεα φταιμε ολοι μας που δε δειχνουμε εμπιστοσυνη στα νεα παιδια, καποιοι παραγοντες που δεν εχουν υπομονη, καποιοι ταλαντουχοι που δεν εχουν τη διαθεση να δουλεψουν σκληρα γαι να αναριχηθουν στο μπασκετ, ισως και ολοι οσοι αφησαν το αθλημα με τα χρονια να αποκτησει επαγγελματικη υποσταση αν και η κατηγορια ειναι ερασιτεχνικη.
Περισσοτερο ομως φταει το κρατος που εδω και χρονια εχουν μετατρεψει τα παιδια σε μηχανες διαβασματος και τα αναγκαζουν να εγκαταλειψουν το αθλημα για 1-2 χρονια για να μοιρασουν το χρονο τους μεταξυ σχολειου, φροντιστηριου, διαβασματος, αγγλικων, γερμανικων, κινεζικων, μαστερ, κιθαρας, αρπας και δεν ξερω γω τι αλλο, ενω επιβαλλεται να υπαρχει ισορροπια στη ζωη των νεων ανθρωπων και ο αθλητισμος πρεπει να ειναι κομματι της ζωης τους.
Και απο οτι φαινεται το φαινομενο θα χειροτερεψει.Απο ποτε εχουμε να διακριθουμε στις μικρες εθνικες ομαδες; Θυμαται κανεις;
Τελος ας ευχηθουμε να μειωθουν τα φαινομενα αφερεγγυοτητας προς τους αθλητες που τους κοβουν τη διαθεση για το μπασκετ και υποβαθμιζουν την προσωπικοτητα και το αθλημα γενικοτερα.
Ευχομαι καλο καλοκαιρι σε ολους, και καλη και πολλη δολεια στους προπονητες που ειναι αντιμετωποι πολλες φορες με κακες συνθηκες και πολυ αγχος.
Βαστατε γερα αδερφια! blove.gif
Jabar
Ευχαριστώ πολύ τον κόουτς και ελπίζω όλοι αυτοί που νομίζουν ότι το πιό ενδιαφέρων, είναι πως θα χαρακτηρίσουμε τον άλλο και πως θα του την πούμε, να δούν ότι υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες συζητήσεις γύρω από το μπάσκετ.Μας βοηθάνε να καταλάβουμε λίγο περισσότερο το άθλημα που αγαπάμε.
mimos8
φιλε jabar ο παπαθεοδωρου ποτε θα δωσει συνεντευξη?μηπως κρυβεται?
Jabar
QUOTE(mimos8 @ Jun 3 2008, 22:26 ) *
φιλε jabar ο παπαθεοδωρου ποτε θα δωσει συνεντευξη?μηπως κρυβεται?

Ο κόουτς έχει δεσμευτεί ότι θα δώσει.Προφανώς θα έχει τρεχάματα αυτή τη περίοδο.Θα ήθελες να δώσεις και σύ σαν ένας από τους πρωταγωνιστές της κατηγορίας και να τα πεις από τη πλευρά των παικτών?
Jabar
Aκολουθεί ένα μικρό βιογραφικό και οι απόψεις του φίλου Δημήτρη Μενουδάκου.

-Ξεκινησα απο τα παιδικα της αενκ το 1995 και επαιξα μεχρι το 2002 σε εφηβικο και αντρικο και ημουν μελος της πρωτης αντρικης ομαδας της αενκ το 1998 στη δ εσκα σε ηλικια 16 ετων.το 2002 πηγα στον πανερυθραικο και επαιξα εκει 3 χρονια (πρωτη χρονια α εσκα με ρεκορ 29-1,και 2 χρονια γ εθνικη).το καλοκαιρι του 2005 αποχωρησα απο την ερυθραια για προσωπικους λογους και επεστρεψα στην αενκ με την οποια σε 3 χρονια καταφεραμε 2 ανοδους (απο β εσκα σε α με ρεκορ 28-0 και φετος απο α σε γ εθνικη με 29-1).
Jabar
Το φετινο πρωταθλημα ηταν υψηλου επιπεδου απο πλευρας παιχτων αλλα αρκετα μετριο απο πλευρας ομαδων.Αναλυτικα πιστευω οτι παρα τους παιχτες υψηλου επιπεδου που διεθεταν οι περισσοτερες ομαδες, σε ομαδικο επιπεδο οι συλλογοι δεν ανταποκριθηκαν στις προσδοκιες που γεννουσε το υλικο τους εκτος μερικων εξαιρεσεων οπως η κηφισια και το ψυχικο.απο την μικρη μου εμπειρια θεωρω αδιανοητο να πεφτουν στη β εσκα ομαδες που διαθετουν στο ροστερ τους τον Κουντουμαδη,τον Κουκουζελη η τον Θαλασσινο.
Πιστευω οτι πολυ δικαια και ξεκαθαρα ανεβηκαν οι 2 πρωτες ομαδες και δε θυμαμαι τα τελευταια χρονια να εχουν ξεκαθαρισει τοσο νωρις και οι δυο θεσεις που οδηγουν γ εθνικη!
Οσον αφορα την ομαδα μου θεωρω οτι ανεβηκαμε πιο ευκολα απο οτι περιμεναμε αφου την 5η αγωνιστικη μετα απο τρια διπλα σε ταυρο,πεντελη,κορωπι ολοι μεσα μας ξεραμε οτι θα ανεβουμε.Το δυσκολο σε αυτες τις περιπτωσεις ειναι να καταφερεις να δικαιωσεις το τιτλο του φαβορι και τις προσδοκιες της διοικησης που θετει ως αυτοσκοπο την ανοδο.Καθε αντιπαλη ομαδα οταν επαιζε με την κηφισια συσπειρωνοταν,ξεχνουσε τα εσωτερικα της προβληματα και εκανε τα αδυνατα δυνατα για να κερδισει τον πρωτοπορο αφου αδιαμφισβητητα αποτελουσαμε εξτρα κινητρο για καθε παιχτη και για καθε ομαδα να μας κερδισει.Αντιθετως το ψυχικο ή η ενωση ιλιου που διεκδικησε την ανοδο μεχρι τον μαρτιο επαιξαν χωρις αγχος και τουλαχιστον στον πρωτο γυρο κανεις δεν τους υπολογιζε σαν φαβορι.
συμμεριζομαι κι εγω την κοινη πλεον αποψη οτι παιξαμε το καλυτερο και πιο συγχρονο μπασκετ των τελευταιων ετων στην καταγορια και προσθετω οτι παιξαμε και το πλεον ξεκαθαρο μπασκετ με ξεκαθαρες ιδεες σε αμυνα κι επιθεση αφου ο καθενας μας ηξερε 100% τον ρολο του και εδω ακριβως εντοπιζεται και η επιτυχια του κοουτς παπαθεοδωρου.στην επιθεση μας πονταραμε πολυ στα miss-match που προκυπτανε μετα απο συνεχομενα pick n roll,στο γρηγορο και ακριβες passing game,καθως και στο ενας εναντιον ενος το οποιο ομως απασχολουσε και τους 5 παιχτες και οχι μονο αυτον που ειχε την μπαλα στα χερια.στην αμυνα πιεσαμε σε ολο το γηπεδο και αντιμετωπιζαμε τα pick n roll με 3-4 διαφορετικες αντιμετωπισεις αναλογα τον αντιπαλο και αναλογα το σημειο του γηπεδου που γινοταν το σκριν,χρησιμοποιησαμε πολυ τις αλλαγες στα μαρκαρισματα και τις παγιδες και γενικοτερα παιξαμε αρκετα επιθετικη αμυνα ωστε να μην επιτεθει ο αντιπαλος απο εκει που θελει.περα απο ολα τα παραπανω το σπουδαιοτερο μυστικο της επιτυχιας μας φετος ηταν το αριστο κλιμα της ομαδας στο παρκε και στα αποδυτηρια κατι το οποιο φαινοταν δια γυμνου οφθαλμου.οι περισσοτεροι συμπαικτες ειμαστε και πολυ φιλοι εκτος μπασκετ,κατι που δε συμβαινει συχνα.
οσον αφορα τις υπολοιπες ομαδες ξεχωρισα το επιθετικο παιχνιδι του ψυχικου που πονταρε στον μεγαλο αριθμο επιθεσεων που επεδιωκε,την προσηλωση των παιχτων του αθηναικου στο παιχνιδι που επεβαλλε ο κοουτς,την ομαδικοτητα της ενωσης ιλιου και τον ενθουσιασμο των παιχτων του γαλατσιου.θελω να συγχαρω τον κοουτς Κτιστακη για την υπερπροσπαθεια που εκανε να σωσει τον αθηναικο και τον κοουτς Ρεμεντελα που ανεβασε την ομαδα του 2 κατηγοριες σε 2 χρονια.ειδικα η φετινη ανοδος ως νεοφωτιστος στην κατηγορια ειναι σπουδαιο παρασημο!επισης αξιζουν συγχαρητηρια και στον κοουτς Γρυλλιωνακη για την σταθεροτητα που παρουσιαζει ο αρης πετρουπολης τα τελευταια 2 χρονια και για την τριτη θεση που τελικα κατεκτησε.
πολυτιμοτερους παιχτες θεωρω τον Μπουχερτ γιατι ειχε την καταλυτικοτερη συμμετοχη στην ανοδο της ομαδας του και ειναι ξεχωριστη προσωπικοτητα στο μπασκετ,και φυσικα τον συμπαικτη μου Ψωμαδερη για τη σταθεροτητα του ολη τη χρονια σε μια γεματη ομαδα οπως η δικη μας.επισης φετος απο τους ρουκι ξεχωρισα τον Αχη του ψυχικου που εκανε καταπληκτικο πρωταθλημα και γεμισε σχεδον μονος του τη δυσκολη θεση του pointguard κρατωντας τις ισορροπιες σε μια ομαδα με συμπαικτες πολυ μεγαλυτερους απο αυτον.καταπληκτικα παιδια και οι τρεις με πολυ υγιη νοοτροπια για το αθλημα.

στο κεφαλαιο διαιτησια και στο κεφαλαιο διοικησεις ομαδων δε θα ηθελα να αναφερθω καθολου γιατι η κουβεντα θα ξεφυγει πολυ μακρια απο το μπασκετ.
Jabar
Να ευχαριστήσω τον φίλο Μενουδάκο και να του ευχηθώ ότι καλύτερο.
nikefalin
Γ ΕΣΚΑ - 1ος όμιλος


Συνέντευξη - παρουσίαση του Βάιου Δημοράγκα


Who is who

O Βάιος Δημοράγκας ξεκίνησε από το παιδικό του Γκυζιακού το 1991 και από τη σεζόν 1992-1993 αγωνιζόταν στην αντρική ομάδα. Με το Γκυζιακό αγωνίστηκε 8 συνολικά χρονιές, εως το 2000. Πανηγυρίσε την άνοδο το 1993-94 από τη Δ’ ΕΣΚΑ στη Γ’ και το 1996-97 από τη Β’ στην Α’, ενώ το 1995 εκμεταλλευόμενοι την αναδιάρθρωση και ανεβήκαν απευθείας στη Β’ ΕΣΚΑ.

Το 2000 μεταγράφηκε στην Δόξα Πολυγώνου, η οποία αγωνιζόταν τότε στη Γ’ ΕΣΚΑ και με την οποία αμέσως τη χρονιά 2000-01 ανεβήκε στη Β’.

Το 2004 μετακινήθηκε για μια χρονιά στον Φίλιππο Περιστερίου που αγωνιζόταν στη Β’, ενώ τα επόμενα 2 χρόνια ήταν στην Πεύκη, επίσης στη Β’.

Η τελευταία χρονιά, η φετινή, έπαιξε στην Γ’ ΕΣΚΑ και στον ΓΣ Κηφισιάς.



Μετά από 16 χρόνια στα παρκέ και στα πλαστικά, στα ανοιχτά και τα κλειστά της ΕΣΚΑ ποια ήταν η πιο ευχάριστη και η πιο δυσάρεστη εμπειρία ; Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση σου να αφήσεις την ενεργό δράση ;

Θα έλεγα ότι η πιο ευχάριστη εμπειρία ήταν το γεγονός ότι σε 6 από τις 16 αυτές χρονιές το αποτέλεσμα της ομάδας (είτε άνοδος είτε σωτηρία) κρίθηκε στην τελευταία αγωνιστική και χρειαζόμασταν νίκη για να τα καταφέρουμε. Και τις 6 φορές το αποτέλεσμα ήταν νικηφόρο και η χρονιά έκλεινε μέσα σε πανηγυρισμούς. Θεωρώ ότι αυτό είναι ό,τι καλύτερο έχω να θυμάμαι από το μπάσκετ, καθώς και ότι σε αυτά τα 16 χρόνια είχα "γεμάτες" χρονιές, χωρίς να εγκαταλείψω ποτέ πριν τελειώσει το πρωτάθλημα.

Δυσάρεστες εμπειρίες φυσικά υπάρχουν επίσης, αλλά έχω την ευτυχία να είναι σημαντικά λιγότερες. Θα έβαζα πρώτη τη χρονιά της επιστροφής μου από το στρατιωτικό στο Γκυζιακό το 1999-00, όταν και συνειδητοποίησα ότι τα πάντα είχαν αλλάξει, με παραγκωνισμό δικό μου αλλά και όλων των γηγενών παικτών, που με ανάγκασε στο τέλος της χρονιάς να φύγω. Δεύτερη θα έβαζα την περιθωριοποίηση μου πρόπερσι στην Πεύκη, φτάνοντας με πολύ κοντά στο να σταματήσω και τρίτη τον υποβιβασμό το 1998 από την Α’ ΕΣΚΑ με το Γκυζιακό, χωρίς να έχουμε καμία ευκαιρία να παλέψουμε, αφού τραγικοί χειρισμοί της τότε διοίκησης είχαν αποδυναμώσει φοβερά την ομάδα.

Η απόφαση να σταματήσω ήταν σχετικά εύκολη, με την έννοια ότι την είχα πάρει από καιρό και είχα υποσχεθεί τόσο στον εαυτό μου όσο και στην οικογένειά μου ότι ήθελα μια τελευταία καλή χρονιά, μετά την απογοήτευση στην Πεύκη. Η χρονιά αυτή ήρθε, με όλες τις δυσκολίες λόγω της κακής πορείας της ομάδας, και τώρα σταματάω ‘γεμάτος’. Άλλωστε οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και οι οικογενειακές είναι πολλές, ενώ και το ‘βαρύ’ μου σώμα, παρότι είμαι μόνο 32 χρονών, "διαμαρτυρήθηκε" έντονα φέτος.



Πως είδες το φετινό πρωτάθλημα ; Ποια ήταν η ομάδα που σου τράβηξε την προσοχή ;

Το πρωτάθλημα θα το χαρακτήριζα με μία φράση "κάτι κουρασμένα παλικάρια". Αρκετοί γνωστοί και έμπειροι παίκτες, φορτωμένοι με χρόνια και υποχρεώσεις όμως στην πλάτη τους. Το επίπεδο θα το χαρακτήριζα αναμενόμενο για Γ’ ΕΣΚΑ, ενώ εντύπωση μου έκανε ότι καμιά ομάδα δεν ήταν εμφανώς πιο αδύναμη από τις άλλες, με αποτέλεσμα το δραματικό τέλος στον όμιλο.

Δίκαια τα Καλύβια και ο Κρόνος πήραν την άνοδο, καθώς παρουσίασαν τις πιο σταθερές και σοβαρές ομάδες, έχοντας συγκεκριμένο προσανατολισμό στο γήπεδο. Όπως δίκαια νομίζω τελικά υποβιβάστηκαν Κούρος και Λαγονήσι, ενώ η Πεντέλη έχει λόγο να παραπονιέται για την ατυχία της.



Είσαι ικανοποιημένος από την πορεία της ομάδας σου ?

Κάθε άλλο. Όταν σώζεσαι την τελευταία αγωνιστική στην 6πλη (!) ισοβαθμία και εκμεταλλευόμενος διάφορες συγκυρίες δεν μπορεί να είσαι ευχαριστημένος. Η ομάδα παρουσιάστηκε όχι μόνο αδύναμη αλλά και απροετοίμαστη στο πρωτάθλημα, χωρίς προσανατολισμό αλλά και έγκαιρο σχεδιασμό. Αρκεί να σου πω ότι εγώ πήγα στην ομάδα την τελευταία μέρα των μεταγραφών αφού συνάντησα τον τότε κόουτς Στρατάκο τυχαία στο σούπερ μάρκετ!

Ευτυχώς δεν το πλήρωσε με τον τρίτο συνεχόμενο υποβιβασμό της, αλλά σίγουρα ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά με άγχος και πολλές απογοητεύσεις, παρά το τελικό καλό αποτέλεσμα. Στα θετικά το γεγονός ότι μπήκαν και έπαιξαν κάποια ελπιδοφόρα παιδιά από το παιδικό της ομάδας και βοήθησαν σημαντικά, ενώ και για του χρόνου φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση για καλύτερο σχεδιασμό.




Click to view attachment



Μετά από τόσα χρόνια ποια είναι για σένα τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα έπρεπε να απασχολούν τη διοργανώτρια, τις ομάδες, που θα έπρεπε να εστιάσουν όλοι οι φορείς ώστε το πρωτάθλημα να είναι καλύτερο ;

H αξιοπιστία των πρωταθλημάτων νομίζω ότι είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα. Αυτά που ακούγονται (και δε γράφονται, γιατί είναι δύσκολο να αποδειχθούν) είναι φοβερά και κάθε χρόνο χειροτερεύουν.
Ο όμιλος μας στην Γ’ ΕΣΚΑ φέτος ταλαιπωρήθηκε από πάρα πολλές αναβολές χωρίς πραγματικούς λόγους, που κατά τη γνώμη μου κατέστησαν την τελική βαθμολογία αναξιόπιστη.

Το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ομάδων έχει ανέβει φοβερά είναι ένα ακόμα πρόβλημα, που ασφαλώς δεν μπορούσε να λυθεί με το απαράδεκτο μέτρο του περιορισμού της συμμετοχής των 30άρηδων που ίσχυε μέχρι πρόπερσι. Θα πρότεινα τον περιορισμό του αριθμού των μεταγραφών ανά περίοδο (να υπάρχει δηλαδή πλαφόν στο πόσους παίκτες μπορεί να πάρει μια ομάδα σε ένα καλοκαίρι), προκειμένου να αναγκαστούν οι ομάδες να ‘κοιτάξουν’ προς τις υποδομές τους.

Τέλος, θα απαγόρευα τις συγχωνεύσεις ομάδων που δεν ανήκουν σε δήμους τουλάχιστον γειτονικούς, γιατί δυστυχώς κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ομάδες ιστορικές εξαιτίας συμφερόντων παραγόντων που δεν αγαπούν το άθλημα.



Kαι τώρα τι ακολουθεί ; Σκέφτεσαι να μείνεις στο χώρο με κάποιο άλλη αρμοδιότητα ;


Ακολουθεί ηρεμία, συγκέντρωση στη δουλειά και την οικογένεια και παρακολούθηση παιχνιδιών της Κηφισιάς (με την οποία δέθηκα συναισθηματικά παρά τον ένα μόλις χρόνο παρουσίας μου) και άλλων ομάδων όπου αγωνίζονται φίλοι μου. Δεν έχω σκεφθεί κάποια πιο "επίσημη" ενασχόληση.


Ευχαριστούμε πολύ τον φίλο μας Βάιο και του ευχόμαστε τα καλύτερα για την οικογένεια του
CHE
Στο νέο τεύχος του "BASKETBALL COACH", No 29, υπάρχει ένα τρομερά ενδιαφέρον άρθρο του Προπονητή κλιμακίων ανάπτυξης ΕΣΚΑΗ, κου ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, με τίτλο "Ανακάλυψη κλίσεων και σχεδιασμός στις αναπτυξιακές ηλικίες."

Γνώμη μου είναι ότι, εκτός φυσικά από τους προπονητές, θα πρέπει να το διαβάσουν όσοι εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις προσπάθειες των παιδιών (παράγοντες και γονείς ακόμη) και δεν αρκούνται στην επιδερμική ενασχόληση με τα πράγματα.
ALONE AGAIN OR...
«Γιατί η Κρήτη δεν βγάζει πια παίκτες»;
Τετάρτη, 27 Μάιος 2009 07:00 διαχειριστής
Οι επιτυχίες στο αντρικό τμήμα του ΑΟ Ιεράπετρα είναι πολλές και η ομάδα έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του τίτλου στην Γ΄ εθνική κατηγορία. Εξίσου όμως σημαντικές είναι και οι επιτυχίες στα τμήματα υποδομής του σωματείου, όπου οι έμπειροι προπονητές του τμήματος έχουν οδηγήσει σε υψηλό επίπεδο το άθλημα στην Ιεράπετρα.


Υπεύθυνος των τμημάτων Παμπαίδων Α’, Παιδικού και Εφηβικού τμήματος του Α.Ο. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ είναι ο διπλωματούχος φυσικής αγωγής με δίπλωμα προπονητή Β’ κατηγορίας, Μαρίνος Γαϊτανάκης. Ο Μαρίνος Γαϊτανάκης βρίσκεται επί 12 συνεχόμενα χρόνια στην ομάδα της Ιεράπετρας ως παίκτης, προπονητής τμημάτων υποδομής και προπονητής ανδρικού. Μάλιστα είναι ο άνθρωπος που την περίοδο 2005-06 οδήγησε την Λυγιά στην κατάκτηση του Παγκρήτιου πρωταθλήματος που έφερε και την άνοδο στις εθνικές κατηγορίες.

«Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος, δήλωσε στην «ΑΝΑΤΟΛΗ» ο 35χρονος προπονητής. Πριν από 3 χρόνια, όταν δέχτηκα να επιστρέψω ως προπονητής στα τμήματα υποδομής μελετήσαμε με τους υπεύθυνους από τη διοίκηση την επικρατούσα κατάσταση και συναποφασίσαμε ένα πλάνο το οποίο είχε στόχο καθαρά την ατομική βελτίωση των αθλητών. Άλλωστε αυτό αποτελεί κεντρικό στόχο της διοίκησης και έναν από τους λόγους ύπαρξης του αντρικού τμήματος. Θεωρώ ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που γίνονται στην Κρήτη «το κυνήγι» του αποτελέσματος στις μικρές ηλικίες, το παιδί δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον οποιοδήποτε προπονητή ή παράγοντα που θέλει να εκπληρώσει προσωπικές η μικρό-σωματειακές φιλοδοξίες.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα γενικά είναι ότι έχουμε παράγοντες χωρίς αθλητική παιδεία οι οποίοι ή ενεργούν κατά την λογική τους ή παρασύρονται εύκολα από εμάς τους προπονητές, για αυτό ρίχνω την περισσότερη ευθύνη στον κλάδο μου.

Η βιολογική και φυσική ανάπτυξη του παιδιού όσο μεγαλώνει απαιτεί και την ανάλογη (επιστημονική) προπόνηση. Η επιστήμη έχει ποια διασαφηνίσει τί επιβαρύνσεις πρέπει να δέχεται το παιδί σε κάθε ηλικία, τί είναι ικανό να μάθει και πότε. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις εμείς οι προπονητές ενώ τα ξέρουμε αυτά ή καλύτερα οφείλουμε να τα ξέρουμε, προσαρμοζόμαστε στην απαίτηση για «νίκη και καλή πορεία του τμήματος», αδιαφορώντας για την ατομική βελτίωση των παιδιών τα οποία βρίσκονται στην λεγόμενη «χρυσή ηλικία της μάθησης». Ότι δεν μάθει το παιδί σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ δύσκολο να το αναπληρώσει σε επόμενα στάδια και με μεγάλο κίνδυνο όχι μόνο να μην έχει μάθει το σωστό αλλά και να έχει αυτοματοποιήσει το λάθος.

Δυστυχώς η πρώτη κίνηση που κάνουν όλες οι ομάδες που υποτίθεται ασχολούνται με τα τμήματα υποδομής είναι να ανεβάσουν τους καλύτερους παίδες-εφήβους στο ανδρικό, αυτό κατά την γνώμη μου είναι ένας δεύτερος λόγος που οι κρητικές ομάδες δεν βγάζουν πια παίκτες απόλυτα συνυφασμένος με τον πρώτο. Σε αυτές τις περιπτώσεις το παιδί που αναβαίνει και προπονείται κυρίως με το ανδρικό χάνει όπως προείπαμε την κατάλληλη για την ηλικία του προπόνηση με αποτέλεσμα το παιδί να παραμένει για τους αδαείς παραδόξως στάσιμο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο νέος γίνεται εύκολα το εξιλαστήριο θύμα της προπόνησης , του φορτώνεται περισσότερο βάρος και πίεση από ότι πρέπει και τελικά υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί το παιδί μιας και ούτε παίρνει τελικά τον απαιτούμενο χρόνο συμμετοχής.

Τρίτος λόγος αλλά και πολύ σημαντικός είναι ότι οι κρητικοί αθλητές δεν παίζουν πολλούς αγώνες κυρίως λόγω έλλειψης ομάδων. Εμείς για παράδειγμα εξαρτόμαστε αποκλειστικά από το πρόγραμμα της ΕΚΑΣΚ το οποίο καταρτίζεται με βάση τα εύκαιρα γήπεδα και την διαθεσιμότητα των διαιτητών, φτάνοντας μέγιστο έως τα 20-25 παιχνίδια ενώ ο Αθηναίος μαζί με τα φιλικά μπορεί να παίξει έως και 60 παιχνίδια το χρόνο χειμώνα καλοκαίρι.

Τέταρτος λόγος είναι το όλο το ρατσιστικό σύστημα μέσα στο οποίο μεγαλώνει ένας νέος παίκτης: δυστυχώς όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο και χειρότερες συνθήκες βιώνει, ο μικρός αθλητής μας στην Ελλάδα προπονείται στις χειρότερες ώρες, συνήθως στα ανοικτά γήπεδα, πολλές φορές με προπονητή χωρίς δίπλωμα ενώ όταν αγωνίζεται του βάζουν τους χειρότερους διαιτητές! Όλη η παραπάνω διαδικασία είναι εντελώς αντιπαιδαγωγική.

Ως λύσεις για μια επαρχιακή ομάδα που θέλει να έχει στόχο τα τμήματα υποδομής θα πρότεινα βασικά τον διαχωρισμό τμημάτων υποδομής με το ανδρικό τμήμα όσον αφορά την συνέχεια και τα κονδύλια. Συνέχεια υπάρχει όταν ενσωματωθούν στις διοικήσεις και γονείς οι οποίοι θα ασχολούνται με τα τμήματα και θα συναποφασίζουν διεκδικώντας ή βρίσκοντας οι ίδιοι τα απαραίτητα χρήματα.

Ενώ εάν η ομάδα δεν εξαρτάται από επενδυτή και δεν θέλει να κάνει πρωταθλητισμό: α) πολιτική με βάση την ανάπτυξη του παίκτη ως φιλοσοφία και στο ανδρικό έτσι ώστε να στήνεται η ανδρική ομάδα και ανάλογα αυτό σημαίνει ότι ο προπονητής θα πρέπει:

α) να φτιάξει ένα νεανικό ρόστερ

β) να διαλέξει ένα βελτιώσιμο για τους παίκτες στυλ παιχνιδιού

γ) να προσαρμόσει όλη του την προπόνηση πάνω στο στόχο (την ατομική βελτίωση του νέου παίκτη) και το βασικότερο

δ) να τολμήσει να δώσει τον απαραίτητο χρόνο συμμετοχής.

Η ομάδα που έχει στόχο την ανάδειξη νέων παικτών πρέπει να διατηρεί και την ανδρική της ομάδα στην κατάλληλη κατηγορία γιατί ο 17-18 χρόνος δεν έχει ακόμα τον σωματότυπο και τα ανάλογα προπονητικά έτη να παίξει π.χ. απότομα από το εφηβικό στην Β’ εθνική. Δείτε τον ΑΓΟΡ που σαρώνει κάθε χρόνο τους τίτλους στα παιδικό-εφηβικά αλλά κανένας 18 χρόνος Ρεθυμνιώτης δεν αγωνίζεται στο ανδρικό στην Α2. Το πρωτάθλημα νέων φέτος έδωσε δυνατότητα στις ομάδες να καλύψουν κάπως αυτό το κενό.

Με τις τελευταίες επιτυχίες του ανδρικού σήμερα έχουμε και πάλι στην Ιεράπετρα πολλά παιδιά στις ακαδημίες και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος ενώ η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι πλέον υπάρχει και γυναίκειο μπάσκετ χάρη στην αφοσίωση του Μάνου Καπαράκη. Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι το κλειδί πάντα κατά την γνώμη μου παραμένει η σωστή οικονομική διαχείριση και ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός από τις ομάδες γιατί τα τμήματα υποδομής θέλουν υπομονή μεθοδικότητα και βάθος χρόνου, οι παράγοντες όμως θέλουν νίκες ανόδους κύπελλα και μεγαλεία πράγμα που οδηγάει σε κακοδιαχείριση και τελικά διάλυση.

Στο Νομό Λασιθίου βλέπω ότι έχουν αρχίσει να οργανώνονται και οι άλλες πόλεις, ήδη ο ΑΟΑΝ και ο ΣΑΟ κάνουν πολύ καλή προσπάθεια στις υποδομές έχοντας πάρα πολλά παιδιά στα τμήματα αν και δεν διαθέτουν καθόλου ανδρικό τμήμα και είμαι σίγουρος ότι και τα αποτελέσματα θα φανούν σίγουρα στο μέλλον» επισήμανε τέλος ο κ. Γαϊτανάκης.





Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 27 Μάιος 2009 07:00 ) Θέματα


www.anatolh.com
dirk10
Δεν ξέχασε βέβαια να μιλήσει και για την απουσία αναπτυξιακής λογικής στο ελληνικό μπάσκετ: " Το ότι δεν υπάρχουν μικροί παίκτες στην Α1 δεν είναι πρόβλημα. Αυτό γινόταν και παλιά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ίχνος αναπτυξιακής λογικής στα πρωταθλήματα όπως είναι η Α2, η Β' Εθνική ή η Γ' Εθνική. Δεν μπορεί -για παράδειγμα- ο Μαντουλίδης να χρησιμοποιεί στο πρωτάθλημα 16 παίκτες κάτω των 19 ετών κι οι υπόλοιπες ομάδες του ομίλου να χρησιμοποιούν στο σύνολο λιγότερους! Για ποιο λόγο δηλαδή υπάρχει η Β' κι η Γ' Εθνική; Για να παίζουν οι 30άρηδες κι οι 40άρηδες".απόσπασμα από την συνέντευξη του κ.κεραμεα.συμφωνώ μαζί σας κύριε κεραμεα το ίδιο όμως ισχύει και για τους προπονητές......τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα στους πάγκους με τις ίδιες ιδέες.....μην πούμε για παράγοντες που κοντεύουν να αφήσουν τα κόκαλα τους στις καρέκλες τους!και κάτι που θα έπρεπε να ξέρετε είναι ότι ο σημερινός 30ης-40ης(όσο μπορει) έχει μεγαλώσει με μια διαφορετική νοοτροπία.έχουν μάθει να παλεύουν να διεκδικούν την θέση τους και το βασικότερο να θέλουν να κερδίσουν.......ας σταματήσει πια αυτή η καραμέλα με τους μεγάλους αν πρέπει να πάνε σπίτια τους να πάνε όλοι μαζί.....παίχτες προπονητές και να έρθει νέο αίμα!
 
a bullet for your head
QUOTE(dirk10 @ Aug 5 2011, 14:36 ) *
Δεν ξέχασε βέβαια να μιλήσει και για την απουσία αναπτυξιακής λογικής στο ελληνικό μπάσκετ: " Το ότι δεν υπάρχουν μικροί παίκτες στην Α1 δεν είναι πρόβλημα. Αυτό γινόταν και παλιά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ίχνος αναπτυξιακής λογικής στα πρωταθλήματα όπως είναι η Α2, η Β' Εθνική ή η Γ' Εθνική. Δεν μπορεί -για παράδειγμα- ο Μαντουλίδης να χρησιμοποιεί στο πρωτάθλημα 16 παίκτες κάτω των 19 ετών κι οι υπόλοιπες ομάδες του ομίλου να χρησιμοποιούν στο σύνολο λιγότερους! Για ποιο λόγο δηλαδή υπάρχει η Β' κι η Γ' Εθνική; Για να παίζουν οι 30άρηδες κι οι 40άρηδες".απόσπασμα από την συνέντευξη του κ.κεραμεα.συμφωνώ μαζί σας κύριε κεραμεα το ίδιο όμως ισχύει και για τους προπονητές......τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα στους πάγκους με τις ίδιες ιδέες.....μην πούμε για παράγοντες που κοντεύουν να αφήσουν τα κόκαλα τους στις καρέκλες τους!και κάτι που θα έπρεπε να ξέρετε είναι ότι ο σημερινός 30ης-40ης(όσο μπορει) έχει μεγαλώσει με μια διαφορετική νοοτροπία.έχουν μάθει να παλεύουν να διεκδικούν την θέση τους και το βασικότερο να θέλουν να κερδίσουν.......ας σταματήσει πια αυτή η καραμέλα με τους μεγάλους αν πρέπει να πάνε σπίτια τους να πάνε όλοι μαζί.....παίχτες προπονητές και να έρθει νέο αίμα!
 

Ο κ.Κεραμεας λεει οτι δεν υπαρχει αναπτυξιακη λογικη στα πρωταθληματα της Α2,της Β' & της Γ' Εθνικης...
Γιατι,υπαρχει στα τοπικα πρωταθληματα??... rolleyes.gif

Ο κ.Κεραμεας μπορει να βρηκε την Ιθακη του,λογω του οτι ο ιδρυτης των εκπαιδευτηριων του Μαντουλιδη,πρεσβευει μια συγκεκριμμενη φιλοσοφια,η οποια ειναι φυσικα εναρμονισμενη & με την φυση της λειτουργιας της ομαδας..
Και με τα ευχολογια του τυπου..."Μακάρι να αντέξει το μπάσκετ. Να παρθούν σωστές αποφάσεις για τις μικρές ηλικίες, τις εθνικές κατηγορίες και οτιδήποτε γίνει να γίνει για καλό"....δεν νομιζω οτι θα γινει κατι...
Εδω χρειαζονται πραξεις,πλανο,προγραμματισμος,παραμερισμο

� των ισχυουσων ισορροπιων & το κυριοτερο νοοτροπιων...
Και προσωπικα δεν αισιοδοξω & τοσο... rolleyes.gif

Επισης εχεις δικιο γι'αυτη την συνεχη ανακυκλωση προπονητων & παραγοντων...
Ενταξει...δεν παει αλλο... biggrin.gif
dirk10
Για na μην παρεξηγηθώ είμαι υπέρ των νέων παιχτών και πρέπει οι παλιοί να βοηθούν τους νέους.τα καλά μυστικα τα μαθαίνεις απ τους <<παλιούς>> (δικό μου πιστεύω αυτό).απλά δεν μπορώ να ακούω πια για αναπτυξιακό μπάσκετ χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη άποψη-σχέδιο.το εύκολο είναι να πεις ότι ο 30ρης δεν μπορεί... σόρρυ αλλά αυτό δεν είναι πρόταση....να βγείτε και na πείτε κάτι ουσιαστικό και όχι ότι δεν μπορούν αυτές νι ηλικίες!τα πάντα φαίνονται μέσα στο γήπεδο!ας μην μιλήσουμε για τοπικά καλύτερα ας τ αφήσουμε!ο πρώτος που πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στους νέους είναι ο προπονητής και δεν έχει καμία σχέση ο 30ρης παίχτης. Οποίος αξίζει παίζει εγώ αυτό ξέρω!
podosfairofilosbasketikos
Γιατι δεν βαζετε στο μενου και συνεντευξεις παικτων-προπονητων;σε ολες τις κατηγοριες...θα ηταν πολυ ενδιαφερον πραγματικα..να το δειτε θα ειναι κατι αλλο και ωραιο!!!
podosfairofilosbasketikos
Μαλλον το εχετε παραμελησει το συγκεκριμενο κομματι του φορουμ...
SG3ptshooter
Xαζεύοντας τις προάλλες το twitter του site, έπεσα πάνω σε έναν ακόλουθό μας που έπαιζε χρόνια μπάσκετ. Σε μικρές κατηγορίες, για ένα διάστημα στην ομάδα που υποστήριζα πιτσιρικάς. Θυμήθηκα τις Κυριακές που δεν έχανα αγώνα και τα παιχνίδια που περίμενα πως και πως, ήταν ο αγαπημένος μου παίκτης. Όλοι όσοι παίζετε με κύριο κίνητρο την αγάπη σας για το σπορ, χωρίς να κερδίζετε περισσότερα χρήματα απ' το να κάνετε κάτι άλλο ή και παντελώς ερασιτεχνικά σε ομάδα στον ελεύθερό σας χρόνο, να ξέρετε πως αρκεί και η δική σας ταπεινή προσπάθεια, στο να κάνετε ακόμα περισσότερες γενιές να αγαπήσουν το μπάσκετ.. Το ξεχνάμε καμιά φορά. Είστε ο αγαπημένος παίκτης κάποιου φρέσκου μικρού εκεί έξω και σας έχει στο μυαλό του δίπλα στους σημερινούς Middleton, Sheed ή Reggie Miller, συμβάλλετε με το δικό σας τρόπο στο να μεγαλώνει το σπορ.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.