Εδώ αναφέρονται κάποιες ασκήσεις τις οποίες μπορείτε να πραγματοποιήσετε είτε μόνοι σας είτε με παρέα με σκοπό να βελτιώσετε την τεχνική σας κατάρτιση.

- Ανοίξτε τα πόδια σας και τριπλάρετε την μπάλα κάτω από το κάθε πόδι σε σχήμα “8”, αλλάζοντας χέρι κάθε φορά, ενώ φροντίστε να κοιτάτε πάντα πάνω.


-Ξεκινήστε τριπλάροντας τη μπάλα στο ύψος της μέσης σας. Μετά βάλτε περισσότερη δύναμη, ώστε η μπάλα να φτάνει όσο πιο ψηλά γίνεται χωρίς να πηδάτε. Μετά βάλτε λιγότερη δύναμη και τριπλάρετε τη μπάλα όσο πιο χαμηλά γίνεται. Αλλάξτε χέρι.


-Ενώ τριπλάρετε κανονικά, “ρίξτε” τη μπάλα όσο πιο χαμηλά γίνεται και προσπαθήστε να την τριπλάρετε εκεί για λίγη ώρα. Μετά βάλτε δύναμη και ξαναφέρτε τη μπάλα στο κανονικό ύψος με όσο λιγότερες τρίπλες γίνεται. Κάντε το μερικές φορές και αλλάξτε χέρι.



-Τριπλάρετε τη μπάλα γύρω σας, στο ύψος της μέσης σας. Μετά χαμηλώστε στο ένα πόδι, και τριπλάρετε τη μπάλα γυρω από το σώμα σας και κάτω από το πόδι σας. Αλλάξτε πόδι.


-Σκύψτε με το ένα πόδι μπροστά. Τριπλάρετε τη μπάλα κάτω από το μπροστινό πόδι από χέρι σε χέρι σε σχήμα “V”. Μετά αλλάξτε πόδι.


-Κάνετε σταυρωτές από το ένα χέρι στο άλλο όσο πιο γρήγορα μπορείτε (φτάστε το όριο όπου η μπάλα είναι έτοιμη να φύγει από τον έλεγχό σας) χωρίς να τη σκάτε με το ίδιο χέρι πάνω από μία φορά.


-Κάντε προσποίηση σταυρωτής. Δηλαδή, ενώ έχετε τη μπάλα στο δεξί χέρι, κινηθείτε σαν να ετοιμάζεστε να κάνετε σταυρωτή, αλλά με το δεξί σας φέρτε τη μπάλα πάλι στα δεξιά σας.





Κάντε τις παρακάτω ασκήσεις πριν την προπόνηση, ή ακόμα και στο σπίτι σας όταν έχετε χρόνο. Η κάθε άσκηση να γίνεται για περίπου 1 λεπτό.



-Κρατήστε τη μπάλα με τα δάχτυλα και “ζουλήξτε” την με όση δύναμη μπορείτε ώστε να γλυστράει από χέρι σε χέρι. Να μην ακουμπάει στις παλάμες η μπάλα.



-Φέρνετε με κύκλους τη μπάλα γύρω από τη μέση σας, μετά γύρω από το κεφάλι σας, μετά γύρω από τα γόνατά σας και γύρω από τους αστράγαλούς σας. Αλλάζετε συνεχώς το ύψος καθώς κάνετε τους κύκλους και χρησιμοποιείστε μόνο τα δάχτυλα, όχι τις παλάμες.


-Ανοίξτε τα πόδια σας και περάστε την μπάλα κάτω από το κάθε πόδι σε σχήμα “8”, αλλάζοντας χέρι κάθε φορά, ενώ φροντίστε να κοιτάτε πάντα πάνω. Μετά από 30” αλλάξτε κατεύθυνση.


-Πετάτε τη μπάλα από χέρι σε χέρι χρησιμοποιώντας μόνο τον καρπό και τα δάχτυλά σας. Κάντε το στο ύψος του στήθους σας, του κεφαλιού σας και χαμηλά (στο ύψος των γονάτων σας). Η άσκηση γίνεται πιο δύσκολη, αλλά και με πιο πολλά οφέλη, αν έχετε τα χέρια σας τεντωμένα.


-Με ανοιγμένα τα πόδια κρατήστε τη μπάλα με τα δύο χέρια ανάμεσα στα πόδια σας, με το δεξί χέρι μπροστά και το αριστερό από πίσω. Αφήστε στιγμιαία τη μπάλα και αμέσως φέρτε το αριστερό σας χέρι μπροστά και το δεξί πίσω, και πιάστε τη μπάλα πριν χτυπήσει το έδαφος (αν σκάσει μια φορά δεν πειράζει, απλά βάλτε σαν στόχο να κάνετε τόσο γρήγορα την αλλαγή ώστε να μη χρειαστεί να σκάσει).



Ένας καλός τρόπος για να βελτιώσετε την τρίπλα σας είναι τα χέρια σας να συνηθίσουν τη μπάλα. Γι’αυτό κρατήστε τη μπάλα όσο πιο συχνά γίνεται (όταν βλέπετε τηλεόραση, όταν κάθεστε..) με τον εξής τρόπο:
-Χρησιμοποιείστε μόνο τα δάχτυλά σας, τα οποία είναι όσο πιο μακριά το ένα από το άλλο γίνεται. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακουμπάει η παλάμη σας τη μπάλα. Αν γίνεται, βάλτε και δύναμη σαν να θέλετε να πιέσετε τόσο δυνατά τη μπάλα που θα σκάσει. Αυτό βοηθάει στην αύξηση της δύναμης των δαχτύλων σας.