Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Ταού Κεράμικα
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Ευρωπαϊκό μπάσκετ > Older Tournaments > Final 4 Prague 2006
dizzy_fingers
Click to view attachment

Η SaskiBaskonia S.A.D. (όπως είναι το πλήρες σωστό όνομά της) ιδρύθηκε το 1959 από τον Don Felix Ullivarriarrazua, πρόεδρο της Deportivo Baskonia, ως το μπασκετικό τμήμα του συλλόγου αυτού, με το όνομα Vasconia.

Ως πρώτος πρόεδρος του νεοσύστατου τμήματος διορίστηκε ο Jesus Ranero Rock ενώ προπονητής ήταν ο Vicente Elejalde και η ομάδα ήδη από την πρώτη της χρονιά στην τοπική κατηγορία κατέκτησε τη δεύτερη θέση.

Τη δεκαετία του ’60 κατέκτησε πέντε φορές αυτό το περιφερειακού χαρακτήρα πρωτάθλημα ενώ τη δεκαετία του ’70 ήρθε ο πρώτος επαγγελματικός τίτλος, ο οποίος ήταν η πρώτη θέση στην Γ' Εθνική κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος.

Απόρροια αυτών των καλών εμφανίσεων ήταν η άνοδος στην πρώτη κατηγορία του Ισπανικού πρωταθλήματος τη σεζόν 1972/73, στην οποία οι Βάσκοι έκαναν το νικηφόρο ντεμπούτο με τον Pepe Laso ως προπονητή και με παίχτες τους: Pinedo I, Pinedo II, "Choche" Armentia, Carlos Luquero, Loved Ubis, Ibáñez "Pichu", Jesus Arana, Jose Luis Lazaro, Francisco Javier Zurrutuza, Javier Buesa και Ramon Diaz de Argote με αντίπαλο την Breogán de Lugo.

Τη σεζόν 1976/77 συνέβη η πρώτη αλλαγή του ονόματος της ομάδας και αφορούσε την αλλαγή ενός γραμματος, του V σε B. Έτσι, η Vaskonia έγινε Basconia-Schweppes.

Σε κάθε σύλλογο μεγάλης ιστορίας όπως είναι αυτή η Βάσκικη ομάδα, πάντοτε υπάρχουν και καλές και άσχημες στιγμές.
Μία από τις άσχημες αυτές στιγμές έλαβε χώρα τη σεζόν 1980/81, όταν η Βaskonia υποβιβάστηκε στην δεύτερη κατηγορία του Ισπανικού πρωταθλήματος.

Εκεί δε θα έμενε για πολύ και η επιστροφή της στην πρώτη κατηγορία συνέπεσε με την δημιουργία της ισπανικής Liga ACB.
Κοντά με την ραγδαία ανάπτυξη αυτής της λίγκας ακολούθησε και η Baskonia η οποία με την ανερχόμενη φήμη της και τις αγωνιστικές της επιδόσεις αποτελούσε μία εναλλακτική λύση στους ισπανούς, στο κλασσικό δίλημμα Ρεάλ-Μπαρτσελόνα.

Μία καλή στιγμή για την ομάδα, η καλύτερη μέχρι εκείνη τη στιμγή ήταν το 1985 οπότε και κατέκτησαν τον πρώτο τους επίσημο τίτλο.
Αυτό ήταν το “Ενωμένο Κύπελλο” (κύπελλο) όπου κέρδισε στον τελικό την Σαραγόσα με 93-85.

Χάρη σε αυτήν τη νίκη, η πρώτη έξοδος στην Ευρώπη ήταν γεγονός.
Ο πρώτος τους αγώνας έγινε ενάντια στην Δανέζικη “Super Cracks” την οποία και κέρδισαν, μόνο και μόνο, όμως, για να χάσουν στον επόμενο γύρο από τη γαλλική Βιλερμπάν.
Εκείνα τα χρόνια πέρασαν από την ομάδα παίχτες όπως οι Essie Hollis, Terry White, Abdul Jeelani, Larry Micheaux ενώ ταλέντα της εποχής όπως οι Pablo Laso και Alberto Ortega γαλουχήθηκαν στην χώρα των Βάσκων.

Το 1987, μία συνεργασία της ομάδας (η οποία τότε και για δύο χρόνια ‘84-’86 είχε το όνομα Caja Alava) με την εταιρία Taulell θα προκαλούσε την τελευταία αλλαγή του ονόματος της ομάδας σε Ceramic Taugres (πρώτα) και Τau (στη συνέχεια), αν και επρόκειτο για την ίδια εταιρία, μία συνεργασία η οποία αποτελεί την παλαιότερη στην ACB μεταξύ ομάδων και εταιριών.

Αυτήν την στιγμή, πρόεδρος της ομάδας είναι ο πρώην παίχτης Josean Querejeta, στόχος του οποίου είναι να μετατρέψει την Ταού σε μία κερδοφόρα ομάδα στα παρκέ αλλά και στο χρηματιστήριο.

Το γήπεδο της ομάδας είναι το επιβλητικό Fernando Buesa Arena χωρητικότητας 9200, το οποίο όταν γεμίζει μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματικό φόβητρο για τη φιλοξενούμενη ομάδα.

Click to view attachment
dizzy_fingers
Τίτλοι:

Πρωτάθλημα Ισπανίας: 2002

Κύπελλο Ισπανία ("Copa del Rey"): 1995, 1999, 2002, 2004, 2006

Κύπελλο Σαπόρτα: 1996

Άλλοι τίτλοι:
1985 Ενωμένο κύπελλο ("Copa Asociación")
dizzy_fingers
Παρουσία στα Final4:

Η Ταού έχει λάβει μέρος σε δύο Final4 το 2001 και το 2005, αλλά δεν έχει κερδίσει κανένα από τα δύο.
Το 2001 είχε συμμετάσχει στη νεοσύστατη διοργάνωση της Uleb και είχε φτάσει μέχρι τον τελικό όπου ηττήθηκε από την Κίντερ Μπολόνια, με ένα συνολικό σκορ 3-2 (ο τελικός δεν παιζόταν με ένα παιχνίδια, αλλά στις 3 νίκες).
Πέρσι, έφτασε μέχρι τον τελικό πάλι, όπου έχασε από την Μακάμπι, αφού όμως πρώτα είχε αποκλείσει τον φαβορί κατά πολλούς, την ΤΣΣΚΑ.

Αναλυτικά:

Click to view attachment

2001:

Θέση: 2η
Ημιτελικός: Ταού 3 - AEK 2
Μεγάλος Τελικός: Κίντερ - Ταού 3-2


Click to view attachment

2005 Μόσχα:

Θέση: 2η
Ημιτελικός: Ταού 85 - ΤΣΣΚΑ 78
Μεγάλος Τελικός: Μακάμπι 90 - Ταού 78
ashton
ήταν ΑΕΚ-Ταού 0-3 το 2001 :-)

75-74 (που ξανάγινε), 67-70, 65-90 (ο επαναληπτικός 1ος ημιτελικός) στο ΟΑΚΑ & 62-76 στη Βιτόρια
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.