Help - Search - Members - Calendar
Full Version: ΠΙΤ ΝΙΟΥΕΛ
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > NBA > History
sacarame
Ο Πιτ Νιούελ, ένας από τους προπονητές-θρύλους του παγκόσμιου μπάσκετ, "έσβησε" στα 93 του χρόνια.

Ο Νιούελ που είχε κερδίσει μια θέση στο Hall-of-Fame είχε οδηγήσει την εθνική Αμερικής στο Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο το 1960 στη Ρώμη, ενώ ένα χρόνο πριν είχε κατακτήσει τον τίτλο του NCAA με το κολέγιο της Καλιφόρνια.

"Κανείς δεν με έχει επηρεάσει στη ζώη μου περισσότερο από τον Πιτ Νιούελ" εξήγησε ο Μπόμπι Νάιτ.

Ο Νιουέλ είχε καθίσει στον πάγκο του Σαν Φρανσίσκο, του Μίσιγκαν Στέιτ και του Καλιφόρνια, πριν αποσυρθεί από τους πάγκους το 1960, μετά από εντολές γιατρών.

Ο Νιούελ θέσπισε έκτοτε ένα camp για ψηλούς. Από τα χέρια του πέρασαν οι Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, Μπιλ Ουόλτον, Ραλφ Σάμπσον αλλά κι ο Σακίλ Ο'Νιλ. Ακόμη στις ομάδες του είχε συνεργαστεί με παίκτες-σύμβολα όπως ο Όσκαρ Ρόμπερτσον, ο Τζέρι Ουέστ κι ο Τζέρι Λούκας.

"Ο Πιτ ήταν σαν δεύτερος πατέρας μου. Το ίδιο ισχύει και για τον Τζέρι Λούκας. Είμαι χαρούμενος που γνώρισα αυτόν τον γίγαντα του μπάσκετ. Κανείς δεν έδωσε τόσα πολλά στο μπάσκετ, όσα ο Πιτ" πρόσθεσε ο Μπόμπι Νάιτ.

"Είναι μια λυπηρή ημέρα για το μπάσκετ. Ο Πιτ ήταν μεγάλος προπονητής και μεγάλος άνθρωπος. Είχε την ικανότητα να συνδεθεί με τους παίκτες σε όλα τα επίπεδα. Πολλοί προπονητές και πολλοί παίκτες επηρεάστηκαν από αυτόν" σχολίασε ο Ντον Νέλσον, που γνώρισε πάνω από 50 χρόνια τον "νονό" των... Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς.




Πηγή: www.sports 24.gr

Πραγματικά μια μεγάλη μορφή του αμερικάνικου μπάσκετ....
Air and King
Μεγαλη μορφη.Αν και ο Μπομπι Ναιτ τον ξεπερασε δεν ξεχναει τον πνευματικο του πατερα.Οπως αναφερεις sacarame περασε σχεδον ολη η ιστορια του ΝΒΑ απο τα χερια του.
NBAholic
Αφανής (σε σχέση με άλλους) ήρωας του μπάσκετ, με ιδιαίτερη συνεισφορά στην εξέλιξη μεγάλων σέντερ.
Το να κατακτήσεις τον ολυμπιακό τίτλο με την υπερομάδα του '60 και το κολλεγιακό την προηγούμενη σεζόν είναι από μόνα τους αρκετά για να σε κάνουν ήδη ξεχωριστό.

Σε τέτοιες ηλικίες θα έπρεπε να φεύγουν όλοι οι μεγάλοι...
Air and King
QUOTE(NBAholic @ Nov 18 2008, 19:33 ) *
Αφανής (σε σχέση με άλλους) ήρωας του μπάσκετ, με ιδιαίτερη συνεισφορά στην εξέλιξη μεγάλων σέντερ.
Το να κατακτήσεις τον ολυμπιακό τίτλο με την υπερομάδα του '60 και το κολλεγιακό την προηγούμενη σεζόν είναι από μόνα τους αρκετά για να σε κάνουν ήδη ξεχωριστό.

Σε τέτοιες ηλικίες θα έπρεπε να φεύγουν όλοι οι μεγάλοι...

Αυτες τις εθνικες ομαδες της Αμερικης της πριν του 1992 δυστηχως τις περνανε στο ντουκου.
a bullet for your head
Ενα μπραβο θα πω στον sacarame,γιατι μετα το ανοιγμα του τοπικ για τον κοουτς Χασκινς,συνεχιζει με τον κοουτς Νιουελ,ανεξαρτητα αν αφορμη ειναι η δυσαρεστη ειδηση του θανατου τους. 41.gif 41.gif 41.gif .Καλο ειναι,να μνημονευονται αυτοι οι προπονητικοι θρυλοι.
Air and King
41.gif 41.gif και απο μενα sacarame.
sacarame
Παιδιά ευχαριστώ για τα καλά λόγια..Δυστυχώς η αφορμή για αυτό το τόπικ ήταν δυσάρεστη..Ελπίζω αν βρω χρόνο στο μέλλον να κάνω κάποια τόπικ-αφιερώματα σε κάποιους μέγάλους προπονητές και γενικά σε τέτοιες μορφές που βοήθησαν το μπάσκετ να εξελιχθεί στην πορεία των χρόνων
a bullet for your head
Πανω απο 100ατομα συγκετρωθηκαν την Δευτερα στο Jesuit University,για να αποδωσουν τιμη κ σεβασμο στην μνημη του Πιτ Νιουελ.
Ο Τζερι Ουεστ ηταν βαθυτατα συναισθηματικα φορτισμενος απ τον χαμο του Νιουελ και μιλησε για την ικανοτητα που ειχε να αγγιζει τους αλλους κ να ασκει θετικη επιδραση πανω στις ζωες τους.
Να σημειωθει οτι ο Ουεστ ειχε παιξει υπο τις οδηγιες του Νιουελ,στην κατακτηση του χρυσου ολυμπιακου μεταλλιου το 1960.
Εκτος του Ουεστ,αλλοι εξεχοντες ησαν οι Τζον Γουντεν,Μιτς Κουπκτσακ,Τζιμ Χαρικ,Τζερι Ταρκανιαν,Μπιλ ΜακΚλιντοκ κ.α.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.