Help - Search - Members - Calendar
Full Version: 23-06-1991 ~ 23-06-2009 | 18 χρόνια μετά
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Α1 Basket League > ΠΑΟΚ
batmanpatra
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Π.Α.Ο.Κ.
Δείτε Φώτο!
Φωτογραφία από το περιοδικό "Τρίποντο"


Πέρασαν κιόλας 18 χρόνια. Κοντά δύο δεκαετίες έντονων αναμνήσεων και συγκινήσεων από το πρώτο ευρωπαϊκό φτερούγισμα του δικέφαλου αετού. Ακόμα βουίζουν στα αυτιά μας οι φωνές του Θοδωρή κοτσώνη, στην περιγραφή του αγώνα στην ΕΡΤ2, μετά από κάθε τρίποντο του Μπάνε και των δύο κρίσιμων καλαθιών του Κέν Μπάλοου.

Όσο και αν κάποιοι θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε τα μεγαλεία αυτής της ομάδας, εμείς αρνούμαστε πεισματικά! Η ιστορία έχει γράψει: "ΠΑΟΚ Κυπελούχος Ευρώπης 1991, Πρώτη ελληνική ομάδα επί καθεστώτος προεδρευομένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας (και όχι χούντας) που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο"

Παρακάτω απολαύστε το άρθρο που δημοσιεύεται στο βιβλίο του Μιλτιάδη Κανωτά "80 ΧΡΟΝΙΑ - ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΟΚ".

"Στις 26 Μαρτίου 1991 στο «Πατινουάρ ντε Βερνέ» της Γενεύης ο ΠΑΟΚ έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του στο πάνθεον της ιστορίας. Στεύθηκε επάξια Κυπελλούχος Ευρώπης κερδίζοντας στο μεγάλο τελικό έπειτα από ένα δραματικό και επεισοδιακό αγώνα με 76-72 την ισπανική Σαραγόσα. Περισσότεροι από 5000 φίλοι του Δικεφάλου εκστρατεύουν στη Γενεύη για να «σπρώξουν» την ομάδα προς τη νίκη. Και έκανα την Ευρώπη να παραμιλά, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα του Αλεξανδρείου και της Τούμπας στα… σαλόνια της Γενεύης.

Αντίπαλος η Σαραγόσα των Ντέϊβις, Μαγκί και Αρθέγκα. Αντίπαλος και η διαιτησία με τα πολλά σφυρίγματα μέχρι το 25’, που με 5 φάουλ έστειλε στον πάγκο τον Φασούλα. Ο κόσμος αντέδρασε. Η εξέγερση μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο έφερε και την προσωρινή διακοπή του αγώνα και να ξαναρχίσει αφού Νίκος Βεζυρτζης και Φασούλας πήραν το μικρόφωνο για να ηρεμήσουν τον κόσμο, μετά και την παρέμβαση του Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς.

Η διακοπή ωφέλησε τον ΠΑΟΚ, που ηρέμησε, έδωσε μεγαλύτερη προσοχή στην άμυνα, ενώ στην επίθεση πέρα από τον Μπάνε Πρέλεβιτς που έκανε ότι ήθελε και το Νίκο Σταυρόπουλο που καθοδηγούσε άψογα την ομάδα και έριχνε και τα καλάθια του, ξεχώρισε ένας μεγάλος παίχτης, ο Κεν Μπάρλοου, που μετά και την αποβολή με 5 φάουλ και του Πιτ Παπαχρόνη, όχι μόνο κράτησε όλο το βάρος κάτω από τα καλάθια αλλά και με 4 δικούς του πόντους στα τελευταία 100 δραματικά δευτερόλεπτα έγραψε το τελικό 76-72 και έστειλε του ΠΑΟΚτσήδες για ολονύχτιο γλέντι στον… Πύργο τον Λευκό. Η πόλη πήρε «φωτιά» και «έκαιγε» όλη τη νύχτα μέχρι και το άλλο μεσημέρι όταν ήρθε στη Μίκρα το αεροπλάνο με τους Κυπελλούχους Ευρώπης.

Έτσι γράφτηκε από 8 υπέροχους παίχτες και χιλιάδες ανυπέρβλητους οπαδούς μια ολόχρυση σελίδα στην ιστορία του ΠΑΟΚ, που πέρασε στο πάνθεον της ευρωπαϊκής ιστορίας μπάσκετ.

Δείτε Φώτο!


Στο μεγάλο τελικό διαιτήτευσαν ο Άγγλος Τζέραρντ και ο Ιταλός Κατσάρο, οι δύο ομάδες έπαιξαν με τις εξείς συνθέσεις:
ΠΑΟΚ (Σάκοτα): Σταυρόπουλος 15, Πρέλεβιτς 31, Μπάρλοου 20, Φασούλας 7, Ιωάννου 3, Μακαράς, Παπαχρόνης, Μπουντούρης.
Σαραγόσα (Κόμας): Χ.Α. Αρθέγκα 1, Ντέιβις 24, Φ. Αρθέγκα 17, Μαγκί 17, Αντρέου 6, Ρουίθ 5, Θαπάτα2, Μούρθια.

Την άλλη μέρα όλος ο τύπος έγραφε διθυράμβους για τον πρώτο ελληνικό συλλογικό ευρωπαϊκό τίτλο μετά από εκείνον της ΑΕΚ στο… ανοιχτό Παναθηναϊκό στάδιο της δεκαετίας του 60.

Δείτε το "Τύπο της εποχής"


πηγή: http://paokpatra.blogspot.com
nikefalin
Είναι το πρώτο ευρω-κύπελλο μετά το 68 και συνιστά μύθο ο τρόπος που το πήρε!

Με τον Φασούλα εκτός από τα φάουλ και με τον Μακαρά 4άρι....

Μελανά σημεία , η μόνιμη ασθένεια των οπαδών με τις ρίψεις αντικειμένων (ευτυχώς που ο Φασούλας λειτούργησε πυροσβεστικά) και η μετάδοση της ΕΡΤ που είχε ακόμα μπασκετικούς αλλά "ξέθαψε" τότε τον Θοδωρή Κοτσώνη...ας έβαζε τον Μαμουζέλο καλύτερα να κάνει και το ρολάν γκαρός μαζί.



batmanpatra
QUOTE(nikefalin @ Mar 26 2009, 12:17 ) *
Είναι το πρώτο ευρω-κύπελλο μετά το 68 και συνιστά μύθο ο τρόπος που το πήρε!

Με τον Φασούλα εκτός από τα φάουλ και με τον Μακαρά 4άρι....

Μελανά σημεία , η μόνιμη ασθένεια των οπαδών με τις ρίψεις αντικειμένων (ευτυχώς που ο Φασούλας λειτούργησε πυροσβεστικά) και η μετάδοση της ΕΡΤ που είχε ακόμα μπασκετικούς αλλά "ξέθαψε" τότε τον Θοδωρή Κοτσώνη...ας έβαζε τον Μαμουζέλο καλύτερα να κάνει και το ρολάν γκαρός μαζί.


Πραγματικά ακόμα θυμάμαι τον Κοτσώνη, είχε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια smile.gifsmile.gif

As είναι καλά ο μεγάλος Ken Barlow! ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΠΑΙΧΤΗΣ!
CAMPEON
Μπαρλοου και Πρελεβιτς μας κρατησαν ζωντανους σ'εκεινο το ματς και τα καταφεραμε γιατι ΠΑΟΚ ειμαστε smiley.gif smiley.gif smiley.gif smiley.gif smiley.gif
Germany96
Αν ενδιαφερει κανεναν μπορω να ποσταρω link του αγωνα σε megaupload απο Ισπανικη τηλεοραση. Θα το εκανα απ' ευθειας αλλα μπορει να το εχετε ηδη και σε ελληνικη περιγραφη αλλα δεν ειμαι και σιγουρος αν οι κανονισμοι του forum το επιτρεπουν. Αν ενδιαφερουν λοιπον κανεναν και με διαβεβαιωσει καποιος mod οτι δεν υπαρχει προβλημα ευχαριστως να δωσω τα links. Οχι τιποτα αλλο, αλλα εκτος απο παιχνιδι ιστορικης σημασιας για το ελληνικο basκet, ειναι και πολυ ωραιο ματς.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.