Help - Search - Members - Calendar
Full Version: BasketForum Euroleague Report
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Ευρωπαϊκό μπάσκετ > Older Tournaments > Euroleague 2014-15
Zoys
Το Basketforum Euroleague Report παρουσιάζει ένα σύντομο εβδομαδιαίο απολογισμό των σημαντικότερων στιγμών της Euroleague μέσα από δέκα σταθερά σημεία αναφοράς.

Week 1

1) Η ματσάρα
Θα επιλέξουμε δύο παιχνίδια από την συναρπαστική πρεμιέρα της φετινής Ευρωλίγκας. Ξεκίνημα στη Βαλένθια εκεί που η τοπική ομάδα αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό σε ένα παιχνίδι που αποδείχθηκε αμφίρροπο με τους Ισπανούς να θέλουν να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα στην επανεμφάνιση τους στη διοργάνωση μετά από τρία χρόνια απουσίας και τους ερυθρόλευκους να διεκδικούν ένα πολύτιμο διπλό για το πλασάρισμα στον όμιλο. Το παιχνίδι ήταν οριακό σε όλη τη διάρκεια του με τον Ολυμπιακό να κατορθώνει να αποκτά διαφορές της τάξης των 4-5 πόντων χωρίς όμως οι «νυχτερίδες» να παραδίνονται σε κανένα σημείο του παιχνιδιού μετατρέποντας το ματς στο τελευταίο δεκάλεπτο σε παιχνίδι για γερά νεύρα. Περίπου ένα λεπτό πριν την ολοκλήρωση το ματς ήταν ισόπαλο (66-66) να το διαδέχεται το 68-68 με δύο βολές του Loncar και ένα καλάθι του Lojeski. Στα 6’4’’ ο Σλούκας ευστοχεί από τη γραμμή των βολών στην πρώτη, χάνει τη δεύτερη, αλλά ορμά προς την μπάλα κι έτσι βγαίνει νικητής στη διεκδίκηση του ριμπάουντ με νέο κερδισμένο φάουλ. Στη δεύτερη απόπειρα του δεν λάθεψε, ευστόχησε και στις 2 και το τελικό 68-71 σφράγισε το νικηφόρο ντεμπούτο του Ολυμπιακού. Οι κορυφαίοι του Ολυμπιακού Σπανούλης (21 π. – 5 ασίστ), Σλούκας(14 π.) και Lojeski (14 π., 5 ριμπ.) ενώ σημαντικότατη ήταν και η συνεισφορά των Hunter και Μάντζαρη με 9 πόντους ο καθένας. Για την ομάδα του Perasovic σε εξαιρετική μέρα παρουσιάστηκαν οι Haragondy (14 π. – 5 ριμπ.) και Sato (11 π. – 5 ριμπ.).



2) Η ματσάρα volume 2
Συναρπαστικό παιχνίδι με ρυθμό παίχτηκε και στην Κωνσταντινούπολη εκεί όπου η Fenerbahce Ulker επικράτησε με δυσκολία της Armani Milano με 77-74. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν δυναμικά πετυχαίνοντας 26 πόντους στην 1η περίοδο και διαμορφώνοντας από νωρίς μια καλή διαφορά, αλλά η ομάδα από το Μιλάνο έκανε άμεσο comeback στο παιχνίδι το επόμενο δεκάλεπτο και από εκείνη τη στιγμή οι δύο ομάδες παρέμεναν κοντά στη συγκομιδή πόντων με το δεύτερο ημίχρονο να εξελίσσεται σε μια άκρως αγωνιώδη μπασκετική παράσταση. Το τρίποντο του εξαιρετικού Goudelock (15 π. – 7 ασίστ) στα 46’’ που διαμόρφωσε το 76-71 ήταν ένα από τα καθοριστικότερα σουτ που έκριναν την τελική επικράτηση των Τούρκων. Τον Αμερικανό γκαρντ ακολούθησαν ο Bogdanovic (8 π.-6 ασίστ-4 ριμπάουντ), ο Bjelica (11 π.-5 ριμπ.-3 κλεψ.) και οι Savas, Zoric με 8 πόντους ο καθένας. Για την EA7 που παρά την ήττα μας έδωσε μια αντιπροσωπευτική γεύση του υλικού και της δυναμικής της κορυφαίοι αναδείχθηκαν ο Gentile (15 π.), ο Samuels (12 π. – 8 ριμπ.), αλλά και ο κομβικός Melli (12 π. – 8 ριμπ.) στον οποίο αναφερόμαστε και παρακάτω.




3) Η απογοήτευση
Η ήττα της Galatasaray στην καυτή έδρα του Ερυθρού Αστέρα με το κολακευτικό τελικό σκορ 76-68 καθώς η κυριαρχία των Σέρβων ειδικά στην τρίτη περίοδο σε συνδυασμό με την αδυναμία των Τούρκων να διαχειριστούν τις απαιτήσεις του αγώνα είχαν οδηγήσει τη διαφορά ακόμα και στους 18 πόντους (52-34) με τις δύο ομάδες θεωρητικά να μην έχουν τόσο μεγάλη διαφορά δυναμικότητας. Οι παίκτες της τουρκικής ομάδας δεν βρήκαν ποτέ αντίδοτο στο κρεσέντο του Williams (15 π. – 7 ασίστ) όπως και στην κυριαρχία του Marjanovic στο ζωγραφιστό (22 π. – 10 ριμπ.). Η ομάδα του Ataman έχει πολλά να σκεφτεί και να διορθώσει στην πορεία αφού ακολουθεί το εντός παιχνίδι με τη Valencia στο οποίο δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ήττας.




4) Ο αναπάντεχος πρωταγωνιστής


Μπορεί η ομάδα της Armani Milano να γνώρισε την ήττα στην Τουρκία από τη Fener, ο Ιταλός power forward Nicolo Melli έκανε τη διαφορά για τους Ιταλούς και τους βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στο να μείνουν στη διεκδίκηση του αγώνα. 12 πόντοι με 2/2 τρίποντα, 8 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο για τον 23χρονο παίκτη της ομάδα του Luca Banchi.

Να αναφερθούμε όμως και στην πολύ καλή εμφάνιση του Βλαδίμηρου Γιάνκοβιτς στη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Turow με 84-77 με τον Έλληνα φόργουορντ να αποδεικνύει για πρώτη φορά την αξία του σε επίπεδο Ευρωλίγκας. 13 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 6 κερδισμένα φάουλ δημιουργούν ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον.


5) Ο ήρωας
Το επιθετικό ριμπάουντ του Κώστα Σλούκα στη δεύτερη χαμένη βολή του και το εκ νέου φάουλ που κέρδισε ο Έλληνας γκαρντ ήταν το κλειδί της επικράτησης του Ολυμπιακού επί της Valencia.



6) Ο αγνοούμενος

Η ομάδα της Bayern φαινόταν να έχει στριμώξει σοβαρά την Barcelona στην Ισπανία, παρ' όλα αυτά πίσω από τον John Bryant (16 π. - 11 ριμπ.) ο Vladimir Stimac δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε κανένα σημείο του παιχνιδιού πόσο μάλλον να αντικαταστήσει τον βασικό σέντερ της ομάδας του Pesic. Ο πρώην σέντερ της Malaga έκανε νωρίς 4 φάουλ, πρόλαβε να δεχθεί ένα μπλοκ και έλαβε το πολύ άσχημο -7 στο ranking του.


7) Ο σωματοφύλακας

Η Nizhny Novgorod σημείωσε την πρώτη της νίκη στην ιστορία της στην Ευρωλίγκα στο χθεσινό παιχνίδι με αντίπαλο την Dinamo Sassari. Δεν θα μπορούσε να την πετύχει όμως δίχως την πολυδιάστατη συμβολή του Artsiom Parakhouski. Ο Λευκορώσος σέντερ βοήθησε στο σκοράρισμα με 16 πόντους, αλλά ακόμα πρόσθεσε 8 ριμπάουντ (4 αμ. - 4 επ.), κέρδισε 4 φάουλ πηγαίνοντας τρεις φορές στις βολές και μοίρασε 3 τάπες θωρακίζοντας το καλάθι της Ρωσικής ομάδας.

8) Το μυστήριο

Η μεγάλη εμφάνιση (ακόμα μία laugh.gif ) του Mardy Collins που φέτος βλέπουμε με τα χρώματα της Turow Zgorzelec στο ΟΑΚΑ στην ήττα των Πολωνών από τον Παναθηναϊκό. Ο Αμερικανός που φόρεσε πέρυσι για μερικούς μήνες τη φανέλα του Ολυμπιακού έκανε μεγάλη εντύπωση με την επίδοση του στην επιστροφή του σε ελληνικό έδαφος: 23 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη, 10 κερδισμένα φάουλ (!) η στατιστική του απεικόνιση. huh.gif

9) Fun-to-watch
Η καυτή τριάδα της Maccabi στην περιφέρεια με τον Jeremy Pargo να δείχνει πως βρίσκει ξανά τον καλό του εαυτό στην επιστροφή του στο Τελ-Αβίβ (20 π.- 9 ασ.), τον Marquez Haynes να θέλει να επιβεβαιώσει πως το περυσινό δεύτερο μισό της σεζόν στη Siena δεν ήταν τυχαίο (15 π.-5 ασ.) και τον Devin Smith να παραμένει η θωράκιση της ομάδας στα ριμπάουντ και όχι μόνο (13 πόντοι και 12 ριμπάουντ)

10) Talk of the town
Dusan Ivkovic και Zeljko Obradovic έχουν αναλάβει τις τύχες των φιλόδοξων Anadolu Efes και Fenerbahce αντίστοιχα με τους δύο Σέρβους προπονητές να καθιστούν σαφές το ποιος κάνει κουμάντο στο πάγκο τους και τον βαθμό πειθαρχίας που ζητούν από τους παίκτες τους. Ο Ντούντα έκανε την αρχή στο χθεσινό ματς με αντίπαλο την Unics Kazan όταν κλώτσησε τον Dogus Balbay με τον κουμπάρο του να φωνάζει σε έξαλλη κατάσταση στον Ricky Hickman στο χθεσινό αγώνα με την Armani Milano.


T.W.Is.M.
QUOTE(Zoys @ Oct 18 2014, 12:28 ) *
10) Talk of the town
Dusan Ivkovic και Zeljko Obradovic έχουν αναλάβει τις τύχες των φιλόδοξων Anadolu Efes και Fenerbahce αντίστοιχα με τους δύο Σέρβους προπονητές να καθιστούν σαφές το ποιος κάνει κουμάντο στο πάγκο τους και τον βαθμό πειθαρχίας που ζητούν από τους παίκτες τους. Ο Ντούντα έκανε την αρχή στο χθεσινό ματς με αντίπαλο την Unics Kazan όταν κλώτσησε τον Dogus Balbay με τον κουμπάρο του να φωνάζει σε έξαλλη κατάσταση στον Ricky Hickman στο χθεσινό αγώνα με την Armani Milano.




Θα ξεκινησω το σχολιασμο με μεγαλη κακια.
Ε ρε Sprewell που σας χρειαζεται... shot.gif
Zoys
Week 2

1) Η ματσάρα
Θα ξεχωρίσουμε από την 2η αγωνιστική της Ευρωλίγκας το παιχνίδι ανάμεσα στην Unics Kazan και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στο πρώτο ημίχρονο το παιχνίδι φαινόταν να βρίσκεται σε ασφαλή ρυθμό για τους περυσινούς φιναλίστ με την ομάδα του Laso να χτίζει από νωρίς μια μικρή διαφορά (2-8), αλλά και να βρίσκεται στην 2η περίοδο προηγούμενη με 11 πόντους (20-31) δείχνοντας ανώτερη στο πρώτο μέρος σε σχέση με τη μουδιασμένη Unics. Στην επανάληψη, το κλίμα αντιστράφηκε, οι γηπεδούχοι πήραν για τα καλά μπρος μετατρέποντας το παιχνίδι σε μεγάλο ντέρμπι στα τελευταία λεπτά. Οι πρωτοστάτες στην επιθετική άνοδο των Ρώσων Langford (23 π.), White (13 π.) και Καϊμακόγλου (9 π.- 11 ριμπ.-5 ασίστ) έβαλαν δύσκολα στους Μαδριλένους που είχαν κορυφαίους τον Ayon (10 π.-5 ριμπ.), τον Μπουρούση (9 π.-5 ριμπ.) και Fernandez (10 π.-4 ασίστ) ενώ αργότερα είδαν τον παίκτη της τελευταίας στιγμής Sergio Llull (7 π. – 6 ασίστ) να τους οδηγεί στην «απόδραση» από το Καζάν. Μετά το 75-74 που διαμορφώθηκε από το καλάθι του White στα 6,5 δεύτερα πριν το τέλος ακολούθησε άμεσο φάουλ της Unics που άργησε πάντως να σφυριχθεί από τους διαιτητές. Ο Llull πήρε την φάση επάνω του, σούταρε μπροστά από τον Fischer που ανέλαβε το μαρκάρισμα του και δικαιώθηκε.



2) Η απογοήτευση
Η εμφάνιση της Nizhny Novgorod στην έδρα της Zalgiris Kaunas ήταν αποκαρδιωτική με τους Ρώσους να υποτάσσονται πλήρως στην κυριαρχία των Λιθουανών σε ένα ματς που θεωρητικά θα μπορούσαν να είχαν εμφανιστεί πολύ πιο ανταγωνιστικοί. Το τελικό 97-63 δεν ήταν καθόλου κολακευτικό για τους Ρώσους που δεν έκαναν τίποτα για να περιορίσουν τη διαφορά της θριαμβευτικής νίκης της ομάδας του Κάουνας.



3) Booomba
Η νίκη της Λιθουανικής Neptunas επί του Ερυθρού Αστέρα με 83-81. Οι Λιθουανοί πάλεψαν σαν πραγματικοί μαχητές ξεπερνώντας με απόλυτη επιτυχία το εμπόδιο μια ομάδας με μεγαλύτερες βλέψεις και πολλαπλάσιο μπάτζετ. Οι Λιθουανοί είχαν μάλιστα τον έλεγχο του παιχνιδιού σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα διατηρώντας διψήφιες διαφορές για πολλή ώρα στο πρώτο μισάωρο. Στην αντεπίθεση των Σέρβων στην τελευταία περίοδο η απάντηση δόθηκε από τον ήρωα της Neptunas Valdas Vasylius που σκόραρε το νικητήριο καλάθι για τη σπουδαία νίκη της ομάδας του. Κορυφαίος επίσης αναδείχθηκε και ο Deividas Gailius με 19 πόντους, αλλά και ο Shakour με 11 πόντους και 6 ασίστ. Από την πλευρά του Αστέρα, το μεγάλο μπασκετικό show των Marcus Williams (23 π., 4 ριμπ., 6 ασίστ, 2 κλεψίματα) και Jaka Blazic (16 π., 4 ασίστ, 6 ριμπάουντ) ήταν εντυπωσιακό, αλλά όχι αρκετό.



4) Ο αναπάντεχος πρωταγωνιστής


Η εκπληκτικη Zalgiris που κονιορτοποίησε στην καυτή και άκρως μπασκετική έδρα της τη Nizhny είχε πρωταγωνιστές εκτός από τον James Anderson και τα δικά της παιδιά, τους Λιθουανούς Vytenis Lipkevicious ( 9 π.-4 ριμπ.-3 ασίστ) και τον σέντερ Arturas Gudaitis που πρόσθεσε 10 πόντους και 7 ριμπάουντ.



Επίσης, αξίζει να σημειωθεί και η επίδοση του Damian Kulig της Turow στην ήττα των Πολωνών με 76-91 από την Fenerbahce Ulker. Ο Πολωνός σέντερ σταμάτησε στους 23 πόντους και μάζεψε 8 «σκουπίδια» αποτελώντας έναν από τους πιο αξιόμαχους παίκτες για την ομάδα του Miodrag Rajkovic.

5) Ο ήρωας
Η Malaga τα βρήκε σκούρα απέναντι στην πολύ ανταγωνιστική Άλμπα Βερολίνου και χρειάστηκε ένα μεγάλο σουτ για να φτάσει στη νίκη και το τελικό 87-84. Ο άνθρωπος που έσωσε την Unicaja δεν είναι άλλος από τον Κώστα Βασιλειάδη ο οποίος αν και μέχρι τη στιγμή που εκτελούσε το τελευταίο τρίποντο για τους Ισπανούς μετρούσε μόλις 3 πόντους αποτέλεσε τον «σωτήρα» της ομάδας της Ανδαλουσίας και ταυτόχρονα τον παίκτη που εξανέμισε το σενάριο της παράτασης και μαζί τους Γερμανούς. Δείτε την εκπληκτική τελευταία επίθεση της Malaga με το buzzer beater του Έλληνα διεθνή:



6) Ο αγνοούμενος


Το δίδυμο των Αμερικανών γκαρντ της EA7 Milan είναι οι πιο τρανταχτοί «αγνοούμενοι» της εβδομάδας. Ο Marshon Brooks ήταν απελπιστικά άστοχος (1/9 δίποντα) στο παιχνίδι με την Barcelona με το ίδιο να ισχύει και για τον Joe Ragland (2/10 εντός παιδιάς) βυθίζοντας ευκολότερα την ιταλική ομάδα στην εύκολη ήττα της από τους Καταλανούς με 63-78.

7) Ο σωματοφύλακας

Η CSKA δεν χρειάστηκε παραπάνω από ένα ημίχρονο για να κάμψει εύκολα την αντίσταση της Maccabi την οποία και συνέτριψε με 99-80. Επιβλητική και πολύ καθοριστική στο τελικό αποτέλεσμα η εμφάνιση του Andrey Vorontsevich ο οποίος και πέτυχε 13 πόντους, μάζεψε 11 ριμπάουντ προσθέτοντας στην στατιστική του απεικόνιση ακόμα 4 ασίστ, 1 κλέψιμο και 3 μπλοκ!

8) Το μυστήριο

Η αρνητική εμφάνιση των δύο κορυφαίων Ελλήνων παικτών της διοργάνωσης. Και αν η κακή μέρα του Βασίλη Σπανούλη δεν τον εμπόδισε τον Ολυμπιακό να κάνει το 2/2 απέναντι στην Laboral Kutxa στο ΣΕΦ (63-57), η ομάδα του Παναθηναϊκού επηρεάστηκε από την εικόνα του Διαμαντίδη σαφώς περισσότερο στον δύσκολο αγώνα με την Bayern στο Μόναχο (81-75) ειδικά τώρα που ο Nelson είναι στα πιτς.

9) Fun-to-watch
Η εμφάνιση του εκρηκτικού Nobel Boungou-Kolo στην νίκη της Limoges επί της Cedevita με 80-71 στο πρώτο της εντός έδρας παιχνίδι στην Ευρωλίγκα μετά από 17 χρόνια. Ο Γάλλος φόργουορντ ήταν ο καλύτερος παίκτης της αναμέτρησης σημειώνοντας για τους Πρωταθλητές Γαλλίας 17 πόντους, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3 κλεψίματα, 2 λάθη και 6 κερδισμένα φάουλ.



10) Talk of the town
Η πρώτη νίκη στην ιστορία της Neptunas σε επίπεδο Ευρωλίγκας! Οι Λιθουανοί στην νίκη τους με 83-81 επί του Ερυθρού Αστέρα πήραν το παρθενικό ροζ φύλλο τους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση πετυχαίνοντας έναν από τους βασικούς στόχους τους φέτος.
Zoys
Week 3

1) Η ματσάρα
Η αναμέτρηση ανάμεσα στην Bayern και την EA7 Milan ξεκίνησε με επέλαση τριπόντων από τους Ιταλούς με εκφραστές τους Hackett, Gentile και Ragland. Μέχρι τις αρχές της 2ης περιόδου οι παίκτες του Pesic ισορρόπησαν την αναμέτρηση στοχεύοντας κοντά στο καλάθι και μετατρέποντας το υπόλοιπο της αναμέτρησης σε μια μεγάλη μάχη για τη νίκη. Στο τελευταίο πεντάλεπτο το καθοριστικό 67-74 που διαμορφώθηκε από μια βολή του Moss επέτρεψε στους Ιταλούς να διαχειριστούν μια διαφορά ασφαλείας που παρά την προσπάθεια των Γερμανών τους οδήγησε στην τελική νίκη με 74-81. Πρώτοι σκόρερ για τους Πρωταθλητές Ιταλίας οι Hackett και Ragland με 16 πόντους, ενώ 11 και 10 αντίστοιχα σημείωσαν οι Kleiza και Samuels. Για την Bayern που είναι πια στο 1-3 κορυφαίοι ήταν ο Schaffartzik (15 π.), ο Stimac (12 π.) και ο Savanovic με 13.



2) Η απογοήτευση
Το παιχνίδι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τη Fenerbahce του άλλοτε προπονητή των Πρωταθλητών Ελλάδας Zeljko Obradovic εξελίχθηκε σε παράσταση για μόνο ένα ρόλο. Οι πράσινοι συνέτριψαν μέσα στο ΟΑΚΑ την τουρκική ομάδα κάνοντας επίδειξη ισχύος με τα ασύλληπτα ποσοστά ευστοχίας από τα 6,75 (69%) μην αφήνοντας το παραμικρό περιθώριο για την φιλόδοξη ομάδα της Fener που αποτέλεσε την μεγαλύτερη απογοήτευση της αγωνιστικής αφού αν αναλογιστούμε με το μπάτζετ και τους στόχους της στη διοργάνωση αυτό που υπέστη από τον Παναθηναϊκό θα μπορούσε να ονομαστεί και διασυρμός.



3) Booomba
Η Anadolu Efes δέχθηκε ηχηρό χαστούκι στο εντός έδρας παιχνίδι με την φορμαρισμένη και άκρως επικίνδυνη όπως αποδείχθηκε Zalgiris Kaunas. Οι Λιθουανοί πέτυχαν μια σπουδαία νίκη με το τελικό 62-65 που μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό αποτέλεσμα στη μάχη για την πρόκριση. Μπορεί για την ομάδα του Dusan Ivkovic ο Nenad Krstic να βρέθηκε σε πολύ καλή βραδιά (22 πόντοι, 5 ριμπ.), αλλά με την υπόλοιπη ομάδα να βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα η δεύτερη συνεχόμενη νίκη της μαχητικής Zalgiris ήταν άμεσο επακόλουθο. Οι Λιθουανοί που πήραν τον έλεγχο του παιχνιδιού στη δεύτερη περίοδο και έμειναν μπροστά ακόμα και στα τελευταία λεπτά που οι Τούρκοι προσπάθησαν να ανατρέψουν την κατάσταση είχαν κορυφαίους τον Arturas Milaknis (14 π.), τον Robertas Yavtokas (12 π., 5 ριμπ.), αλλά και τον πολυτιμότερο Edgaras Ulanovas (19 π., 7 ριμπ.).



4) Ο αναπάντεχος πρωταγωνιστής


Ο AJ Slaughter ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην απίστευτη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Fenerbahce. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν εκπληκτικά εύστοχος στις προσπάθειες που επιχείρησε. Χαρακτηριστικά, σημείωσε 5/9 δίποντα και 7/10 τρίποντα επίδοση που ανεβάζει ψηλά τον πήχυ για την συνέχεια του στο «τριφύλλι», αλλά και την Ευρωλίγκα γενικότερα.



5) Ο ήρωας
Η Laboral Kutxa πανηγύρισε τη νίκη στο παιχνίδι με την Galatasaray, μια επικράτηση η οποία ήρθε μετά από ένα δυνατό ντέρμπι και έχει ιδιαίτερη αξία ο τρόπος καθώς οι Βάσκοι ήταν πίσω στο σκορ στη μεγαλύτερη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου. Η τελευταία φάση ανήκε στο δίδυμο Heurtel και Iverson οι οποίοι με την συνεργασία τους διαμόρφωσαν το τελικό 91-90 και χάρισαν στην ομάδα τους την πολύτιμη νίκη απέναντι στους Τούρκους. Ο Micov στα τελευτία 2,9 δευτερόλεπτα αστόχησε στην τελευταία τρίποντη προσπάθεια του κι έτσι οι Ισπανοί πήραν το δεύτερο θετικό αποτέλεσμα φέτος.



6) Ο αγνοούμενος


Ο Kresimir Loncar ήταν απογοητευτικός για την Valencia στην άνετη ήττα της στο παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα (76-63) με τον Κροάτη να μένει άποντος στη μικρή παρουσία του στο παιχνίδι αδυνατώντας να βοηθήσει την ομάδα του να πετύχει κάτι καλό στη Σερβία. Επίσης, μακριά από τον καλό του εαυτό έμεινε και ο Nihad Djedovic στην ήττα της Bayern από την Armani Milan. Ο Βόσνιος με 3 πόντους, 3 ριμπάουντ και 1 λάθος σε 23,5 λεπτά παιχνιδιού ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής για τους Γερμανούς γι΄αυτό και λογικά μετά από δύο εξαιρετικές εμφανίσεις και διψήφιες αξιολογήσεις χθες είχε ranking της τάξης του -4.

7) Ο σωματοφύλακας


Ο Ολυμπιακός κατάφερε με μεγάλη δυσκολία να αποδράσει από την Κλαϊπέντα και να πάρει το ροζ φύλλο από την έδρα της Neptunas με τον Simas Galdikas να αποτελεί αμυντικό παίκτη κλειδί για την ομάδα από τη Λιθουανία (εκτός από 13 πόντους, είχε ακόμα 11 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 τάπες!), αλλά και τον πολύπειρο power forward Donantas Zavackas να πετυχαίνει 14 πόντους, να μαζεύει 9 ριμπάουντ και να μοιράζει 4 ασίστ συμβάλλοντας τα μέγιστα στην προσπάθεια των Λιθουανών που έδειξαν κάτι παραπάνω από αξιόμαχοι στο παιχνίδι.

8) Το μυστήριο

Τι συνέβη με την τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού στην κανονική διάρκεια του αγώνα με την Neptunas; Υπήρχε συγκεκριμένο πλάνο από τον πάγκο και αν ναι πώς ακριβώς κατέληξε να ολοκληρωθεί με… τρίποντο του Dunston;

9) Fun-to-watch
Η Maccabi Tel Aviv ήταν κυρίαρχη στο Βερολίνο από το οποίο και αποχώρησε με ένα μεγαλοπρεπές διπλό σε ένα ματς που δεν προμηνυόταν τόσο εύκολο. Οι Ισραηλινοί είδαν δύο φάσεις τους στο top-10 της αγωνιστικής αφού εκτός από το σημαντικό αποτέλεσμα της νίκης πρόσφεραν και αρκετό θέαμα. Κύριοι εκφραστές οι Pargo (15 π., 10 ασίστ), Tyus (10 π.), Smith (16 π.), αλλά και ο εκπληκτικός Brian Randle που σημείωσε 25 πόντους!



10) Talk of the town
Η μεγάλη διάκριση του Δημήτρη Διαμαντίδη ο οποίος μοίρασε στην θριαμβευτική νίκη του Παναθηναϊκού επί της Fener την χιλιοστή ασίστ της καριέρας του στη διοργάνωση όντας μάλιστα ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Euroleague που το κατορθώνει. Μια ακόμα σημαντική αναγνώριση για έναν από τους σημαντικότερους παίκτες των ευρωπαϊκών παρκέ που έχει ήδη εξασφαλίσει μια θέση στο πάνθεον της Ευρωλίγκας.
Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε και το ρεκόρ καριέρας του Βασίλη Σπανούλη με τους 34 πόντους που πέτυχε στο ματς με την Neptunas.

SG3ptshooter
O JayCee Carroll πρέπει να έχει κάνει τη χειρότερη μεταγραφή που έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρονιά στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ όσον αφορά την υστεροφημία του και τη σταθερότητα του ρόλο του σε μια Real που ξεκινάει πίσω από 3 Ισπανούς διεθνείς. Οπουδήποτε αλλού θα μας "έφτιαχνε" πιο σταθερά.

#Ki_emena_me_exei_phdhksei_ksana_o_Djedovic
Zoys
Week 4

1) Η ματσάρα
Θα ξεχωρίσουμε τον αγώνα της Fenerbahce που υποδέχθηκε στην έδρα της την Barcelona προσπαθώντας να ξεπεράσει το σοκ της βαριάς ήττας από τον Παναθηναϊκό. Σε ένα παιχνίδι που είχε αγωνία για τον νικητή μέχρι τέλους, η ομάδα του Obradovic φαινόταν να μπορεί να γείρει προς το μέρος της την πλάστιγγα τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της 3ης περιόδου όταν οι Καταλανοί έτρεξαν ένα επί μέρους σκορ που τους οδήγησε μέσα σε λίγα λεπτά από το -8 στο +8, σημείο καθοριστικό για την έκβαση του αποτελέσματος. Το 78-80 από το δίποντο του Ricky Hickman 1:20 πριν τη λήξη ήταν και το τελευταίο εύστοχο σουτ της αναμέτρησης, αφού το τελευταίο τρίποντο που επιχείρησε ο Preldzic ήταν πολύ κακό, με αποτέλεσμα η ομάδα του Pascual να διευρύνει το αήττητο σερί της. Πρώτοι σκόρερ για τους νικητές ο Oleson (16 π.), ο Doellman (12 π.), ο Tomic (12 π.), αλλά και ο Navarro με 11 πόντους και 5 ασίστ. Από τους Τούρκους καλύτεροι ο Bjelica με 14 πόντους, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, αλλά και ο Zoric που ήταν αλάνθαστος στο ζωγραφιστό με 9/10 δίποντα ενώ μάζεψε ακόμα 10 ριμπάουντ.



2) Η απογοήτευση
Είναι γραφτό φαίνεται σε αυτό το σημείο να ανεφερόμαστε στην ομάδα που είχε την «ατυχία» να επισκεφθεί το ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός σε μια ακόμα εντυπωσιακή και εμφατική βραδιά κονιορτοποίησε την ομάδα της EA7 Milan που αποτελεί και την απογοήτευση της αγωνιστικής. Παρά τους 18 πόντους του Samuels και την μεστή εμφάνιση του Ragland (13 π.-7 ασίστ), ανεπαρκής παρουσιάστηκε ο ιταλικός κορμός της ομάδας με τους Gentile, Melli να ολοκληρώνουν το ματς άποντοι ενώ και συνολικά η υπόλοιπη ομάδα παρά την δεδομένη ποιότητα των ονομάτων της πήρε κάκιστο βαθμό.



3) Booomba
Η ήττα σοκ για την Maccabi στο Τελ-Αβίβ από την Cedevita με 73-83. Οι Κροάτες που κυνηγούσαν από την προηγούμενη αγωνιστική και την πολύ αξιόμαχη εμφάνιση τους απέναντι στην CSKA τη νίκη τα κατάφεραν στο Ισραήλ όπου και προσγείωσαν απότομα την Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι παίκτες του Repesa μπήκαν με το καλημέρα δυναμικά στην αναμέτρηση και σε ρόλο οδηγού κατάφεραν να διατηρήσουν το προβάδισμα μέχρι τέλους και να κατακτήσουν ένα σπουδαίο διπλό. Οι 24 πόντοι του Pargo και οι 14 του Smith δεν αποδείχθηκαν ικανοί να αναχαιτίσουν την Cedevita για την οποία πρωταγωνίστησαν ο Miro Bilan (10 π.-8 ριμπ.), ο Mario Delas (10 π.-9 ριμπ.), αλλά και οι Roko Ukic (17 π.-6 ασίστ) και Nemanja Gordic (16 π., 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ).



4) Ο αναπάντεχος πρωταγωνιστής



Επιστροφή στις νίκες για την Anadolue Efes που επικράτησε στη Ρωσία της Nizhni με 66-76 και είδε έναν από τους νεαρότερους παίκτες της Euroleague να διαπρέπει. Ο Furkan Korkmaz με 9 πόντους, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη έκλεισε το μάτι στο μέλλον και δικαίωσε τον προπονητή του Dusan Ivkovic για την ευκαιρία που του έδωσε με τον νεαρό Τούρκο να αγωνίζεται για 20 ολόκληρα λεπτά.

5) Ο ήρωας


Μπορεί να μην πέτυχε κάποιο συγκεκριμένο σουτ που να έκανε τη διαφορά, η συνολική του απόδοση όμως τόσο στη νίκη της Turow επί της Bayern όσο και συνολικά στα 4 ματς των Πολωνών στη διοργάνωση τον καθιστούν ένα από τα βασικότερα πρόσωπα της εβδομάδας στην Ευρωλίγκα. Ο λόγος για τον Damian Kulig που με 22 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 μπλοκ, 1 λάθος και 4 κερδισμένα φάουλ άγγιξε τον αριθμό 27 σε ranking και αποτελεί ένα από τα πιο καυτά ονόματα στη λίγκα με μέσο όρο πόντων τους 20,3!

6) Ο αγνοούμενος

Αρκετοί όπως κάθε εβδομάδα, αλλά η απογοητευτική εμφάνιση του Leo Westermann στην ήττα της Limoges στο Βερολίνο από την Alba (89-66) ήταν από αυτές που άφησαν έντονο στίγμα. 3 πόντοι, 1/6 εντός παιδιάς σουτ, 1 ασίστ και 4 λάθη ο φτωχός απολογισμός για τον Γάλλο γκαρντ.

7) Ο σωματοφύλακας

Η Valencia άργησε, αλλά πήρε τελικά το πρώτο θετικό αποτέλεσμα στον «εμφύλιο» με την Laboral Kutxa (79-69) με τον Bojan Dubljevic που έλειψε πολύ στις δύο πρώτες αγωνιστικές για τις «νυχτερίδες» να δηλώνει παρών με 13 πόντους, 7 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 2 τάπες.

8) Το μυστήριο

Η ήττα από την Zalgiris Kaunas με 77-71 αποτέλεσε ένα ακόμα αρνητικό αποτέλεσμα για την Unics που παρότι είχε δείξει σημάδια ανάκαμψης την προηγούμενη αγωνιστική συνεχίζει να προβληματίζει με την εικόνα της και κυρίως το 1-3 που δεν συμβαδίζει με το μπάτζετ και τις φιλοδοξίες της ομάδας του Αργύρη Πεδουλάκη.

9) Fun-to-watch
Το μοναδικό μπασκετικό show που είδαμε στο CSKA-Malaga από τον Milos Teodosic, αλλά και τον Jayson Granger από την πλευρά των Ισπανών. Ο Σέρβος γκαρντ της «Αρκούδας» παρουσιάζεται τη φετινή σεζόν σε εξαιρετική κατάσταση και έδωσε χθες μια ακόμα απολαυστική παράσταση στη νίκη της ομάδας του με 95-85, πετυχαίνοντας 27 πόντους (με 6/8 δίποντα, 5/6 τρίποντα) και μοίρασε 10 ασίστ! Η Malaga βρήκε και αυτή στο πρόσωπο του Jayson Granger έναν παίκτη με θεαματική συμβολή στο παιχνίδι της με τον Αμερικανό να τελειώνει το ματς με 20 πόντους και ακόμα 10 ασίστ.



10) Talk of the town


Η εκπληκτική ατμόσφαιρα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού στην έδρα του αδελφοποιημένου Ερυθρού Αστέρα έκλεψε τις εντυπώσεις στην 4η αγωνιστική με την Kombank Arena να είναι από νωρίς κατάμεστη και την ελληνική ομάδα να γνωρίζει την αποθέωση από τους Σέρβους. Στη συνάντηση των δύο ερυθρόλευκων συλλόγων ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε τελικά νικητής στο ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Γιάννη Σφαιρόπουλου με 57-62. Ο Βασίλης Σπανούλης δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ τον Ερυθρό Αστέρα και τους φιλάθλους του για την φοβερή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν. Είναι πολύ ωραίο να παίζεις σε ένα γεμάτο γήπεδο με μια τέτοια ατμόσφαιρα.» ενώ στο ίδιο κλίμα ο κόουτς Σφαιρόπουλος είπε «θέλω να ευχαριστήσω τους παίκτες και τους φίλους του Ερυθρού Αστέρα για την φανταστική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν. Ελπίζω να επιστρέψουμε τη φιλοξενία στον Πειραιά».



Επίσης, η προχθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερη ιστορικά για την Turow που απέσπασε την πρώτη της νίκη στην ιστορία της στη διοργάνωση και μάλιστα απέναντι σε έναν άκρως υπολογίσιμο αντίπαλο για την μάχη της πρόκρισης όπως η Bayern με το τελικό 89-78.

Zoys
Week 5

1) Η ματσάρα
Έντονες συγκινήσεις επιφύλασσε η έκβαση του παιχνιδιού ανάμεσα στην Anadolu Efes και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μετά από μια πρώτη περίοδο που καμία ομάδα δεν έδειχνε να έχει πάρει τα ηνία του παιχνιδιού, στη δεύτερη περίοδο οι Τούρκοι κατάφεραν με δύο τρίποντα των Περπέρογλου και Bjelica να προηγηθούν με 8 (29-21) με τη Ρεάλ να απαντά με εύστοχα σουτ των Llull, Rodriguez και το παιχνίδι να παίρνει φωτιά στη συνέχεια. Ακόμα πιο δυνατή ήταν η αντεπίθεση της ομάδας του Ivkovic στην επανάληψη όταν και μέσα σε 4 λεπτά οι παίκτες της Efes έχτισαν ένα +10 που δεν κράτησε πολύ λόγω των δύο μεγάλων τριπόντων του Llull προς το τέλος της 3ης περιόδου. Η τέταρτη περίοδος ήταν η πιο αμφίρροπη και αγωνιώδης με το παιχνίδι να κρίνεται τελικά στο νήμα και συγκεκριμένα στην τελευταία επίθεση της γηπεδούχου ομάδας η οποία μπορεί αρχικά να μην στέφθηκε με επιτυχία (άστοχο λέι-απ του Bjelica), αλλά με δύο επιθετικά ριμπάουντ η τουρκική ομάδα ευστόχησε στο τελευταίο δευτερόλεπτο κατοχυρώνοντας μια θριαμβευτική νίκη και ισοφαρίζοντας στην κορυφή τους φιναλίστ της περυσινής Ευρωλίγκας. Καλύτερος για τους νικητές ο Cedi Osman (16 π., 7 ριμπ.). Ακολούθησαν οι Περπέρογλου (11 π., 5 ριμπ.), Saric (13 π., 5 ριμπ.) και Lasme (12 π., 7 ριμπ.). Από την ομάδα του Pablo Laso που ηττήθηκε για πρώτη φορά φέτος σημαντικότεροι ήταν οι Llull (20 π.) και Μπουρούσης (17 π.).



2) Η απογοήτευση
Τον τίτλο μοιράζονται η Laboral Kutxa και η Galatasaray. Η ομάδα των Βάσκων γνώρισε βαριά ήττα στην έδρα της από τον Ερυθρό Αστέρα με 66-86 και απέδωσε κάκιστο μπάσκετ δεχόμενη 20 και 25 πόντους στη 2η και 3η περίοδο αντίστοιχα και βλέποντας ελπιδοφόρες μεταγραφές όπως αυτή του Sasha Vujacic να κινούνται σε ρηχά νερά. Η ήττα αυτή σήμανε και το τέλος του Marco Crespi από τον πάγκο της ομάδας. Από την άλλη πλευρά η Galatasaray ναυάγησε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπου ο Ολυμπιακός δεν της άφησε κανένα περιθώριο να διεκδικήσει κάτι καλό με το ολοκληρωμένο παιχνίδι του αμυντικά και επιθετικά.




3) Booomba
1) Η τέταρτη ήττα της Unics Kazan σε πέντε αγώνες ήρθε αναπάντεχα από τη Nizhni Novgorod το βράδυ της Πέμπτης για να συμπληρώσει τον αρνητικό απολογισμό της ομάδας του Αργύρη Πεδουλάκη στην προσπάθεια της ομάδας στην Ευρωλίγκα. Οι παίκτες του Έλληνα κόουτς ήταν χειρότεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα (παρά τη φιλότιμη παρουσία των Ζήση και Καϊμακόγλου με 15 και 12 πόντους αντίστοιχα) από τη Nizhni που με το τελικό 73-79 σφράγισε την καλύτερη φετινή της εμφάνιση. Κορυφαίοι για τους νικητές ο Artsiom Parakhouski με 19 πόντους και 9 ριμπάουντ, αλλά και ο εντυπωσιακός Taylor Rochestie με 24 πόντους-2 ασίστ. Οι Kinsey και Thompkins ήταν επίσης καθοριστικοί με 12 πόντους ο καθένας.



2) Η δεύτερη νίκη της Neptunas Klaipeda με αντίπαλο αυτή τη φορά τη Valencia με 94-87 ήταν ακόμα ένα αποτέλεσμα έκπληξη. Οι Λιθουανοί επιβεβαίωσαν ότι διανύουν καλύτερο διάστημα από πλευράς φόρμας από τους Ισπανούς και με κορυφαίους τους Gailius (19 π.), Zavackas (15 π.), Vasylius (12 π.) και Butkevicius (14 π.) πήραν ένα πολύτιμο ροζ φύλλο στην (δυνατή όπως αποδεικνύεται) έδρα τους με ξεκάθαρη υπεροχή στη διάρκεια του ματς. Για τις «νυχτερίδες» καλύτεροι ήταν οι Ribas (22 π.), Dubljevic (18 π.) και Van Rossom (10 π., 5 ασίστ).



4) Ο αναπάντεχος πρωταγωνιστής

Η απουσία του Γιώργου Πρίντεζη έχει δώσει περισσότερες ευκαιρίες στον 20χρονο Δημήτρη Αγραβάνη στον Ολυμπιακό με τον πάουερ-φόργουορντ των Πειραιωτών να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις. Στο παιχνίδι με τη Galatasaray ο κόουτς Σφαιρόπουλος τον χρησιμοποίησε για 16 λεπτά και το κέρδος για τον ίδιο και την ομάδα του ήταν οι 10 πόντοι (5/6 δίπ.), τα 3 ριμπάουντ και οι ισάριθμες ασίστ.

5) Ο ήρωας
Ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής για την Anadolu Efes στη σπουδαία νίκη επί της Real δεν ήταν άλλος από τον Mat Janning που με follow-καλάθι διαμόρφωσε στο τελευταίο δευτερόλεπτο του ματς το 75-73 για την ομάδα του ξεσηκώνοντας κυριολεκτικά τους φίλους της Efes στο Abdi Ipekci.



6) Ο αγνοούμενος

Αγνώριστος παρουσιάστηκε ο Jayson Granger στην ήττα της Unicaja Malaga από την Maccabi με 70-66. Ο Αμερικανός γκαρντ σούταρε με το άσχημο ποσοστό των 2/15 εντός παιδιάς σουτ, είχε 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, αλλά ακόμα 2 λάθη ενώ δέχθηκε 6 τάπες!

7) Ο σωματοφύλακας

Η ομάδα της Dinamo Sassari νίκησε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε παιχνίδι Ευρωλίγκας τη Zalgiris (92-80) με τον σέντερ Shane Lawal να πραγματοποιεί χορταστικό παιχνίδι με 25 πόντους (10/12 δίπ.), 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 λάθη, 2 μπλοκ και 6 κερδισμένα φάουλ!

8) Το μυστήριο

Παρά την καλή πορεία του Ερυθρού Αστέρα ο Charles Jenkins παραμένει ένας από τους χειρότερους παίκτες της διοργάνωσης συγκριτικά με το ύψος του συμβολαίου του. Με μέσο όρο ranking -1,4 και απογοητευτικές εμφανίσεις και στα πέντε ματς των ερυθρόλευκων της Σερβίας παραμένει μυστήριο η στήριξη από την ομάδα του από τη στιγμή που στην Ευρωλίγκα δεν δείχνει το παραμικρό δείγμα βελτίωσης.

9) Fun-to-watch

Ο Milos Teodosic διανύει την ωριμότερη περίοδο της καριέρας του και κάθε του εμφάνιση είναι και μια νέα μπασκετική πανδαισία. Ο Σέρβος γκαρντ ήταν εξαιρετικός και στον αγώνα της CSKA με αντίπαλο τη Limoges στη Γαλλία όπου οι Μοσχοβίτες νίκησαν πιο δύσκολα απ’ ότι δείχνει το τελικό 86-76: 16 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 3 κερδισμένα φάουλ και… 12 ασίστ η χθεσινή επίδοση του Milos. Επίσης, ο συμπαίκτης του στην Εθνική Σερβίας Bogdan Bogdanovic άρχισε και εκείνος να ανεβάζει στροφές με 18 πόντους και 7 ασίστ απέναντι στην Bayern όπου και βρέθηκε αντίπαλος με τον νεαρότερο συμπατριώτη του Vasilie Misic που φανέρωσε για πρώτη φορά φέτος τις δυνατότητες του μετά το νευρικό ξεκίνημα των πρώτων ματς με 16 πόντους, 5 ρμπάουντ και 4 ασίστ.

10) Talk of the town

Η νίκη της Fenerbahce επί της Bayern στο Μόναχο (86-93) συνδυάστηκε και με ένα μεγάλο ρεκόρ από τον Andrew Goudelock. Ο γκαρντ της Fenerbahce δεν έμεινε μόνο σε μια ακόμα εντυπωσιακή και πλήρη επιθετικά εμφάνιση (34 πόντοι, 4 ασίστ!) που του χάρισε και τον τίτλο του MVP της αγωνιστικής, αλλά κατέρριψε και το ρεκόρ εύστοχων τριπόντων σε έναν αγώνα στη διοργάνωση! Ο Goudelock σημείωσε 10 εύστοχα σουτ από τα 6,75 σε 13 προσπάθειες προσπερνώντας το φράγμα των 9 που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ που διατηρούσαν οι Teletovic, Kelati και Stombergas!

Zoys
Week 6

1) Η ματσάρα
Στην πιο αμφίρροπη αναμέτρηση της χρονιάς η Galatasaray χρειάστηκε όχι μία, αλλά δύο παρατάσεις για να επικρατήσει τελικά του Ερυθρού Αστέρα με 110-103! Οι δύο ομάδες ήταν στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς πολύ κοντά στο σκορ με τη μόνη σοβαρή διαφορά να δημιουργείται στα μέσα του δεύτερου δεκαλέπτου όταν οι Τούρκοι προηγήθηκαν με 29-22 με πέντε συνεχείς πόντους του Arslan και στη συνέχεια έφτασαν και στο +9. Μέχρι τις αρχές της τρίτης περιόδου όμως η ομάδα του Βελιγραδίου βρήκε τις απαντήσεις κυρίως στα πρόσωπα των Kalinic και Marjanovic και πήρε εκείνη το προβάδισμα χτίζοντας ένα μεγάλο σερί 14 πόντων και κάπως έτσι από το 45-40 οι γηπεδούχοι βρέθηκαν πίσω με 45-54! Η ομάδα του Ataman δεν είχε πει την τελευταία της λέξη, επέστρεψε στη διεκδίκηση του αγώνα με σημαντικούς πόντους του Guler και του Erceg και το extra πεντάλεπτο είχε ήδη αρχίζει να διαφαίνεται. Με το μακρινό τρίποντο του Erceg που ήταν πολύ δύσκολο να βρει απάντηση από αυτό του Mitrovic στον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, το 82-82 ήταν το σκορ της κανονικής διάρκειας. Ο Gonlum από τη μία και οι Mitrovic-Kalinic από την πρωταγωνίστησαν στην πρώτη παράταση δείχνοντας έμπρακτα τη θέληση για τη νίκη και από τις δύο ομάδες. Με το σκορ στο 96-96 και 11 δεύτερα να απομένουν η διείσδυση του Williams ανακόπηκε και έτσι οδηγηθήκαμε στη δεύτερη παράταση όπου και μίλησε η κλάση του Carlos Arroyo που με τη δική του καθοδήγηση και το τρίποντο του στα 0:47 διαμορφωσε το 107-100 και κλείδωσε ουσιαστικά τη νίκη για τη Galata. Ο Arroyo ήταν συγκλονιστικός όχι μόνο για τους 26 πόντους και τις 6 ασίστ, αλλά και για το γεγονός ότι δεν ξεκουράστηκε ούτε μισό λεπτό αφού αγωνίστηκε και τα 50 λεπτά που διήρκησε το παιχνίδι. Ακούραστος! Ο Erceg έκανε μεγάλο ματς με 32 πόντους, 7 ριμπάουντ και 10 κερδισμένα φάουλ (100% στις 14 βολές που εκτέλεσε) ενώ από 15 είχαν οι Gonlum και Arslan. Από τον Ερυθρό Αστέρα που πάλεψε όσο το δυνατόν περισσότερο ξεχώρισε η τριάδα Mitrovic (30 π.)-Marjanovic (23 π. και 17 ριμπάουντ!)-Kalinic (21 π.) που σημείωσε το 72% των πόντων της ομάδας από τη Σερβία!



2) Η απογοήτευση
Θα περίμενε κανείς πως η Bayern που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο στον όμιλο της και πολύ κοντά σε πρόωρο αποκλεισμό από την Ευρωλίγκα να παρουσιάσει ένα πιο ανταγωνιστικό πρόσωπο απέναντι στην Barcelona. Τελικά, η ποιότητα των Καταλανών δεν άφησε κανένα περιθώριο στους Γερμανούς που μετά από τα μέσα της δεύτερης περιόδου παραδόθηκαν πλήρως στους Πρωταθλητές Ισπανίας.



3) Booomba
*Σημείωση: Καμία από τις δύο δεν είναι μεγάλη έκπληξη, ενώ η δεύτερη ίσως δεν είναι καν έκπληξη.

1) Η Nizhni Novgorod έχει ξεκινήσει για τα καλά την αντεπίθεση της και πήρε χθες το βράδυ την δεύτερη συνεχόμενη εκτός έδρας νίκη της αυτή τη φορά στην έδρα της Dinamo Sassari. Οι Ρώσοι σε μια έδρα που γενικά ευνοεί υψηλά σκορ ανταποκρίθηκαν ακόμα καλύτερα από τους γηπεδούχους στο παιχνίδι υψηλού ρυθμού και προηγούνταν στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου ήδη με 10 πόντους και παρά την αντεπίθεση των Ιταλών στην τελευταία περίοδο κατάφεραν να πάρουν ένα διπλό που μπορεί να αποτελέσει χρυσό στο παιχνίδι της πρόκρισης στο οποίο είναι αναμφίβολα η ομάδα του Bagatskis. Για ακόμα μια φορά το εκπληκτικό παιχνίδι του Rochestie (29 π., 7 ασίστ, 8 κερδ. φάουλ), αλλά και η πολύτιμη παρουσία του Parakhouski κοντά στο καλάθι (12 π., 5 ριμπ.) ήταν οι βασικοί πυλώνες της επίθεσης των Ρώσων με τους Kinsey και Thompkins να προσθέτουν από 15 και 13 πόντους αντίστοιχα ενώ βασικό ρόλο να παίζουν και οι 11 πόντοι του Baburin. Για την Sassari που είναι πια μόνη στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με 1-5 καλύτεροι ήταν οι Sanders (17 π.), Brooks (13 π.), Sosa (13 π., 4 ασίστ) και Dyson (10 π.).



2) Η Neptunas απέδειξε για ακόμα ένα ματς τη δυναμική της έδρας της εντός της οποίας μετρά πλέον 3/4! Θύμα των Λιθουανών αυτή τη φορά η Laboral Kutxa που σε ένα οριακό ματς λύγισε τελικά από την ομάδα του Kazys Maksvytis γνωρίζοντας την ήττα με 80-79 και μάλλον χάνοντας και πολλές από τις ελπίδες της για να συνεχίσει στη διοργάνωση και μετά το πέρας της πρώτης φάσης. Οι Λιθουανοί βρέθηκαν να πρηγούνται ακόμα και με 16 πόντους (51-35) στα μέσα της τρίτης περιόδου με τον Heurtel να κάνει τα αδύνατα δυνατά για τους Βάσκους και να βοηθά κατά πολύ την ομάδα του να μειώσει και να μπει στη διεκδίκηση του αγώνα στα τελευταία λεπτά. Μάλιστα έδωσε στην Laboral ακόμα και το προβάδισμα 1:48 πριν τη λήξη με δικό του τρίποντο (73-75). Ο Deividas Gailius όμως ήταν για ακόμα μια φορά ο σωστός άνθρωπος τη σωστή στιγμή για τους Λιθουανούς που ξεπέρασαν το σοκ και έφτασαν τη νίκη με τρίποντο του που τους έδωσε εκ νέου προβάδισμα (78-77) και το τελευταίο καλάθι του ματς από τη συνεργασία των Girdziunas-Galdikas και τους 2 πόντους του τελευταίου. Ο Heurtel δεν ευστόχησε στο τελευταίο του δίποντο και οι Λιθουανοί πήραν μια δύσκολη νίκη επί των Ισπανών που έπεσαν με το κεφάλι ψηλά. Για τη Neptunas από 16 πόντους οι Zavackas και Shakur ενώ ο Gailius έβαλε 12 με 5 ριμπάουντ. Οι 31 πόντοι του Heurtel αποτελούν και προσωπικό ρεκόρ του Γάλλου στην Ευρωλίγκα. Ακολούθησαν ο Iverson με 12 πόντους, 8 ριμπάουντ και η νέα μεταγραφή που ακούει στο όνομα του Begic με το Σλοβένο να πετυχαίνει 8 πόντους.




4) Ο αναπάντεχος πρωταγωνιστής

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης στο τρίτο ματς που παίζει φέτος με τον Παναθηναϊκό, τη νίκη επί της Turow με 69-79, δείχνει να βρήκε για τα καλά τα πατήματα του. 21 πόντοι , 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 λάθος και 5 κερδισμένα φάουλ για τον Έλληνα ψηλό.



Επίσης εκπληκτικός στο παιχνίδι Malaga-Cedevita (όπου οι αξιόμαχοι Κροάτες έχασαν με 82-73) ήταν ο σέντερ της ομάδας του Repesa, ο Miro Bilan. Ο Κροάτης πραγματοποίησε πλήρες παιχνίδι με 21 πόντους, 8 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 7 κερδισμένα φάουλ με συνολικό ranking 29, προσωπικό του ρεκόρ σε Εuroleague/Eurocup.


5) Ο ήρωας


Zoran Erceg και το τρίποντο που έσωσε από βέβαιη ήττα τη Galatasaray.



6) Ο αγνοούμενος



Ο Rangland που δεν συνέχισε στα υψηλά στάνταρ των προηγούμενων αγώνων και δεν βοήθησε παρά ελάχιστα την Armani Milano στην δίκαιη ήττα της από τη Fenerbahce με 74-80 παραμένοντας άποντος με 0/7 σουτ. Έπειτα, ακολουθεί ο Sasha Vujacic που δεν βρέθηκε ποτέ στο γήπεδο στην ήττα της Laboral από τη Neptunas και είχε για άλλη μια φορά 2 πόντους και -4 ranking όντας υπερβολικά άστοχος (1/9 σουτ). Χρειάζεται να αναφέρουμε τον Jenkins του Ερυθρού Αστέρα; 0 πόντοι και αρνητικό ranking για ακόμα μια φορά…

7) Ο σωματοφύλακας

Ο D’Or Fischer διανύει ένα αρκετά ώριμο διάστημα στην καριέρα του και ήταν πολύ κομβικός στη δύσκολη νίκη της Unics Kazan επί της Anadolu Efes (67-64) που κρατά ζωντανή στο κόλπο της πρόκρισης την ομάδα του Pashutin πλέον – μετά την απομάκρυνση του Αργύρη Πεδουλάκη. 16 πόντοι (6/6 δίποντα, 4/5 βολές), 9 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 3 λάθη, 3 μπλοκ και ισάριθμα κερδισμένα φάουλ από τον Αμερικανό σέντερ.

8) Το μυστήριο
Γιατί η Real αισθάνεται τόσο άβολα στα εκτός έδρας παιχνίδια ενώ στην έδρα της παρουσιάζεται αλλαγμένη προς το πολύ καλύτερο; Μετά την δύσκολη απόδραση από το Καζάν και την ήττα στην Κων/πολη από την Efes ήρθε ακόμα μια δύσκολη επικράτηση στο Κάουνας επί της Zalgiris με 66-68. Υπάρχει πάντως η δικαιολογία της σοβαρής απουσίας του Rudy Fernandez.



9) Fun-to-watch
Η Limoges μπορεί να ηττήθηκε από την Maccabi με 73-79, αλλά ο Leo Westermann έκανε ένα παιχνίδι αντάξιο του ταλέντου του και παρουσίασε όμορφο θέαμα με 16 πόντους, 5 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 2 κλεψίματα. Ένα μικρό δείγμα:



10) Talk of the town
Θα ήθελα πολύ να αναφερθώ σε αυτό το σημείο στο μεγάλο ρεκόρ του Marcus Williams με τις 17 ασίστ που μοίρασε στο παιχνίδι Galatasaray-Crvena Zvezda, αλλά δυστυχώς τον αγώνα σημάδεψε και ένα τραγικό εξωαγωνιστικό γεγονός. Ο 25χρονος οπαδός του Ερυθρού Αστέρα Marko Ivkovic δολοφονήθηκε από οπαδό της Galatasaray σε σύγκρουση μεταξύ των οπαδών με τον δράστη να μην έχει βρεθεί ακόμα. Η ανακοίνωση του Ερυθρού Αστέρα:

QUOTE
Οπαδός του Ερυθρού Αστέρα (25 ετών) σκοτώθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά από τραύματα από μαχαιριές. Ο άτυχος νεαρός ταξίδεψε στην Τουρκία για το παιχνίδι των “ερυθρόλευκων” με τη Γαλατασαράι, αλλά μετά από επίθεση με μαχαίρι των Τούρκων χούλιγκανς έχασε τη ζωή του. Ο Ερυθρός Αστέρας εκφράζει τα συλληπητήριά του στην οικογένεια, συγγενείς και φίλους του θύματος.


Ενώ υπάρχουν και σχετικές καταγγελίες του προέδρου της ομάδας του Βελιγραδίου:

QUOTE
Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του παιδιού. Τα παιχνίδια δεν γίνονται για να σκοτώνονται άνθρωποι. Αυτή η οργάνωση του αγώνα ήταν ντροπή, το ίδιο και η συμπεριφορά . Ήξεραν τον κίνδυνο αλλά έριξαν δακρυγόνα στους οπαδούς μας οι οποίοι στη συνέχεια δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρια από χούλιγκαν. Πρώτα τους είπαν ότι τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί, ενώ το γήπεδο είχε κενές θέσεις. Υπάρχουν φωτογραφίες που το αποδεικνύουν. Εμείς στο πρώτο ματς ήμασταν καλοί οικοδεσπότες. Οι δηλώσεις του Τούρκου προπονητή ήταν αηδιαστικές. Θα πρέπει να ντρέπεται.


Ο προπονητής της Galatasaray Ergin Ataman προκάλεσε με τις απαράδεκτες δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα αναφερόμενος στους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα με τον χαρακτηρισμό «τρομοκράτες», απολογούμενος αργότερα πως δεν είχε ενημερωθεί για το τραγικό συμβάν.
Zoys
Week 7

1) Η ματσάρα
Η Barcelona επικράτησε της λαβωμένης από τις απουσίες Armani Milano (οι Ιταλοί ταξίδεψαν με 10 παίκτες από τους οποίους αγωνίστηκαν οι 9!) πολύ πιο δύσκολα απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Μετά από μια πρώτη περίοδο που με το +5 του 14-9 οι Καταλανοί ίσως θεώρησαν ότι η βραδιά θα έχει εύκολα αίσιο τέλος ακολούθησε μια εκπληκτική δεύτερη περίοδος για τους Λομβαρδούς που έτρεξε ένα τρελό σερί. Από το 16-13 και με μπροστάρηδες τους Hackett και Samuels οι παίκτες του Banchi μετέτρεψαν το σκορ στο 16-28 βάζοντας 15 σερί πόντους μέσα σε περίπου 3 λεπτά σοκάροντας το κοινό του Palau Blaugrana. Οι Ισπανοί προσπάθησαν να μαζέψουν τη διαφορά χωρίς να δουν σοβαρά αποτελέσματα μέχρι τα τέλη της τρίτης περιόδου όταν και επέστρεψαν στο ματς με 6 σερί πόντους του Satoransky μειώνοντας τη διαφορά από τους 11 (43-54) στους 5 (49-54). Τα δύο τρίποντα του Oleson που ακολούθησαν έδωσαν για πρώτη φορά στο δεύτερο ημίχρονο το προβάδισμα στους Πρωταθλητές Ισπανίας και έβαλαν τέλος στην κυριαρχία των Ιταλών στο παρκέ, όχι όμως και στη θέληση των Ιταλών για το διπλό με τον Hackett να παραμένει σταθερή επιθετική απειλή. Στο τελευταίο δίλεπτο το τρίποντο του Abrines (75-73) δεν έμεινε αναπάντητο αφού ο Samuels ήταν αυτός που θα σκόραρε από τα 6,75 στην επόμενη φάση. Το 79-80 με το λέι-απ του Hackett ήταν η τελευταία φορά στο ματς που οι Ιταλοί βρέθηκαν προηγούμενοι αφού στην επόμενη φάση ο Abrines θα διαμόρφωνε το 81-80, ο Samuels αστόχησε σε σουτ 2 πόντων και με τις βολές του Doellman η ομάδα της Βαρκελώνης έφτασε σε μια πολύ δύσκολη νίκη απέναντι σε μια ομάδα που πάλεψε με όλες τις δυνάμεις της. Πρώτος σκόρερ για τους γηπεδούχους ο Tomic (18 π.) ενώ κορυφαίοι για τους Πρωταθλητές Ιταλίας ο Hackett (21 π., 5 ριμπ., 5 ασίστ) και ο Samuels (16 π., 5 ριμπ.).



2) Η απογοήτευση
Η Maccabi Tel Aviv που παραδόθηκε άνετα στην υπεροχή της CSKA στο Ισραήλ. Οι Ρώσοι κατάφεραν να μετατρέψουν από νωρίς σε τυπική διαδικασία το παιχνίδι όταν στο πρώτο δεκάλεπτο είχαν κιόλας χτίσει διαφορά 11 πόντων (4-15) και η τελευταία φορά που βρέθηκαν να απειλούνται ήταν όταν στη δεύτερη περίοδο οι Πρωταθλητές Ευρώπης μείωσαν στους 3 (26-29). Στην επανάληψη, η μπουγάδα καθάρισε ακόμα πιο εύκολα και οριστικά αυτή τη φορά με τη διαφορά να αγγίζει ιλιγγιώδη επίπεδα. Τελικό σκορ 61-84 και δεύτερη εντός έδρας ήττα για τη Maccabi που είχε μόνο τον Devin Smith να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων του αγώνα (14 π., 7 ριμπ.). Για την Ρωσική Αρκούδα ο Kaun σημείωσε 15 πόντους, ο Weems σε μια πολύ παραγωγική βραδιά έφτασε τους 19 ενώ οι De Colo, Vorontsevich πρόσθεσαν από 13 πόντους.



3) Booomba
Η Ρεάλ Μαδρίτης που πέρυσι τέτοια εποχή εντυπωσίαζε την Ευρώπη με την ξέφρενη πορεία της και τις συνεχείς νίκες δεν φαίνεται να κάνει ανάλογο ξεκίνημα και φέτος όπου μετρά ήδη 2 αρνητικά αποτελέσματα στη διοργάνωση. Η νέα «γκέλα» ήρθε στη Μαδρίτη στο παιχνίδι με αντίπαλο την Unics Kazan με τους Ρώσους να επιβεβαιώνουν με την σπουδαία επικράτηση τους το κίνητρο τους για την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της Euroleague. Ο Keith Langford διαμόρφωνε το 12-21 στο 7ο λεπτό της αναμέτρησης και μας προϊδέαζε από νωρίς ότι η βραδιά δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση για τους Ισπανούς ειδικά απέναντι σε μια ομάδα που καιγόταν για τη νίκη και ευτύχησε να δει τους Αμερικανούς της σε εξαιρετική βραδιά. Οι Μαδριλένοι πάντως σοβαρεύτηκαν και απάντησαν με τη δυναμική και την ποιότητα του ρόστερ τους με αποτέλεσμα στα μέσα της επόμενης περιόδου να τρέξουν ένα μεγάλο επί μέρους σκορ και να φτάσουν στο 37-28 και λίγο αργότερα στο 46-35 βρίσκοντας απαντήσεις στα λέι-απ του White με τρίποντα του Llull και του Nocioni. Η κυριαρχία όμως του D’Or Fischer κάτω από το καλάθι και οι τρίποντες βόμβες του Jerrells ήταν πολύ δύσκολο να αναχαιτιστούν από τη Ρεάλ που έχασε πάλι τον έλεγχο του ματς μαζί με το προβάδισμα στο σκορ. Η τέταρτη περίοδος δεν συνοδεύτηκε με αλλαγή σκηνικού, αντίθετα οι παίκτες του Pashutin δεν κινδύνεψαν να χάσουν τη διαφορά και έφτασαν στη δεύτερη σερί νίκη τους «ρεφάροντας» κάπως τις κακές ήττες της πρώτης φάσης. Οι 12 πόντοι του Rodriguez, οι 11 του Nocioni και οι 10 του Ayon δεν ήταν αρκετοί για να απαντήσουν στο κρεσέντο των Jerrells (23 π., 8 ριμπ., 5 ασίστ), Fischer (25 π., 8 ριμπάουντ, 5 μπλοκ!) αλλά και των White (11 π.) και Langford (14 π.).



4) Ο αναπάντεχος πρωταγωνιστής


Ο Mario Hezonja πραγματοποίησε το καλύτερο του παιχνίδι στη νίκη της Barcelona επί της EA7 Milan με τον Κροάτη να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της ομάδας του: 13 πόντοι (2/2 δίπ., 2/4 τρίπ., ¾ βολές), 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 λάθη, 1 μπλοκ και 3 κερδισμένα φάουλ από τον 18χρονο φόργουορντ.
Επίσης το νούμερο 26 στο ranking του Tornike Shengelia στη μεγάλη νίκη της Laboral Kutxa επί του Ολυμπιακού (89-70) που αποτελεί και ρεκόρ για τον Γεωργιανό στη διοργάνωση. 14 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2 λάθη, 2 τάπες και 6 κερδισμένα φάουλ (8/8 βολές) για τον φόργουορντ των Βάσκων.

5) Ο ήρωας

Δεν είναι άλλος από τον γκαρντ της Alba Βερολίνου Reggie Redding ο οποίος και σημείωσε το νικητήριο καλάθι για την ομάδα του στο ματς με την Unicaja παίρνοντας εκδίκηση για την ήττα του πρώτο γύρου στην Ανδαλουσία. Η Malaga προηγούταν με ένα πόντο (77-78) 5,1 δεύτερα πριν το τέλος και η Alba επανέφερε την μπάλα στα σίγουρα χέρια του Redding. Ο Αμερικανός επέλεξε την διείσδυση αντί του σουτ και δεν έπραξε άσχημα. Το νικητήριο λέι-απ του έδωσε τη μεγάλη νίκη στους Βερολινέζους και αποτέλεσε το «Play of the Night» της Πέμπτης.



6) Ο αγνοούμενος


O Jeremy Pargo ήταν κακός στο παιχνίδι με αντίπαλο την πρώην ομάδα του, την CSKA όπως δηλαδή και στο ματς του πρώτου γύρου. Ο Αμερικανός έβαλε 7 πόντους σουτάροντας με πολύ άσχημα ποσοστά (1/7 δίπ., 1/3 τρ.) ενώ έκανε και 3 λάθη. Επίσης, σε κακή βραδιά στο… κατηφορικό για ακόμα μια φορά ΟΑΚΑ βρέθηκε και ο Nihad Djedovic στην ήττα της Bayern από τον Παναθηναϊκό με 87-72. 0/7 σουτ, 0 πόντοι και -4 ranking.

7) Ο σωματοφύλακας

Είναι κοινό μυστικό ότι η παρουσία του Boban Marjanovic αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο ρόστερ του Ερυθρού Αστέρα. Ο Σέρβος σέντερ αποδεικνύει κάθε αγωνιστική ότι… ο ουρανός είναι το όριο για τις επιδόσεις του. Στη νίκη των ερυθρόλευκων της Σερβίας επί της Neptunas με 79-62 ο Marjanovic σημείωσε 24 πόντους (το δεύτερο του καλύτερο σκοράρισμα στη διοργάνωση) με 11/13 δίποντα, μάζεψε 12 ριμπάουντ (εκ των οποίων τα 8 ανανέωσαν την επίθεση της ομάδας του), μοίρασε ακόμα 3 ασίστς, έκλεψε μια φορά την μπάλα, έκανε μόνο 1 λάθος σε 32 λεπτά παρουσίας ενώ έριξε και το μπλοκ του. Το ranking έγραψε 36 και η καλύτερη του εμφάνιση σε επίπεδο Ευρωλίγκας είναι γεγονός.
Αξίζει να αναφέρουμε και τον Luke Harangody στη νίκη της Valencia επί της Galatasaray με 78-71 (όπου οι Ισπανοί δεν πήραν τελικά τη διαφορά των 7 πόντων που ήθελαν). Ο Αμερικανός φόργουορντ ήταν σημαντικότατος για τους Ισπανούς με τους 13 πόντους του, τα 8 ριμπάουντ, τις 2 ασίστ, το ένα κλέψιμο, αλλά και τα 2 μπλοκ.

8) Το μυστήριο
Το τελικό σκορ στο Laboral Kutxa-Ολυμπιακός. 39.gif

9) Fun-to-watch
Το Cedevita-Limoges ήταν η χαρά της επίθεσης. 102-83 η εύκολη επικράτηση των Κροατών που έδωσαν πλούσιο επιθετικό θέαμα με τους Pilepic (21 π.) και Bilan (1 π.) να σέρνουν το χορό των πόντων. Αλλά και από τη Limoges οι Boungou-Colo (18 π.), Curry (15 π.), Smith (14 π.), αλλά και ο Westermann με 11 πόντους, 4 ασίστ και 6 κλεψίματα συμπλήρωσαν ένα χορταστικό μπασκετικό θέαμα.




10) Talk of the town
Δύο θρυλικά ρεκόρ είχαμε την αγωνιστική που ολοκληρώθηκε χθες, το ένα ομαδικό και το άλλο ατομικό.
Ξεκινάμε με μια μεγάλη διάκριση για το σύλλογο της Laboral Kutxa που μπορεί να μην διανύει την καλύτερη χρονιά της, αλλά στην ευρεία νίκη της επί του Ολυμπιακού έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Euroleague που αγγίζει τους 25.000 πόντους! Μια σπουδαία αναγνώριση για το επιθετικό προφίλ ενός μεγάλου club τη φανέλα του οποίου φόρεσαν την προηγούμενη, αλλά και την τρέχουσα δεκαετία πολλοί σπουδαίοι παίκτες.



Επίσης, στο ίδιο παιχνίδι με τους 27 πόντους που σημείωσε ο Βασίλης Σπανούλης έφτασε τους 2.500 πόντους στον προσωπικό του λογαριασμό σκοραρίσματος στη διοργάνωση επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά ότι αποτελεί ένα ζωντανό θρύλο για την Ευρωλίγκα και το ελληνικό μπάσκετ.

Zoys
Week 8

1) Η ματσάρα
Πιο αποφασισμένη από ποτέ μετά από τις δύο συνεχόμενες ήττες ήταν η Armani Milan στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Bayern. Μετά το αρχικό σοκ του 0-6 συνήλθαν με αιχμή του δόρατος τον Ragland επαναφέροντας το παιχνίδι στα ίσια και στη δεύτερη περίοδο βρήκαν ξανά την απάντηση όταν οι Γερμανοί με τον Schaffartzik (15 π., 5 ασίστ) να κάνει μεγάλη ζημιά έφτασαν στο +5 περνώντας εκ νέου μπροστά με απανωτά τρίποντα των Moss, Hackett και Kleiza. Η τρίτη περίοδος ήταν εξαιρετικά αμφίρροπη με το μικρό +5 των Ιταλών να εξαναμίζεται άμεσα με δύο τρίποντα από τον Schaffartzik ενώ το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και στο τελευταίο δεκάλεπτο με τις ομάδες να συνεχίζουν με αρκετά τρίποντα (σκόραραν από τα 6,75 και οι σέντερ των δύο ομάδων Bryant, Samuels). Ο Hackett (25 π.) που ήταν ο ηγέτης της ομάδας του κυρίως στα κρίσιμα τελευταία λεπτά ήταν και ο άνθρωπος που έδωσε την λύση για τους Ιταλούς στέλνοντας όπως όλα δείχνουν εκτός επόμενης φάσης την Bayern. Το εύστοχο δίποντο (πατούσε στη γραμμή του τριπόντου) του 1,5 δευτερόλεπτο πριν τη λήξη που σημάδεψε το τελικό αποτέλεσμα (83-81).



2) Booomba 1
Δύο εκπλήξεις είχαμε σε αυτή την πλούσια 8η αγωνιστική της regular season. Ξεκινώντας από τον όμιλο του Ολυμπιακού και το παιχνίδι του Abdi Ipekci εκεί όπου η Laboral Kutxa επιβεβαίωσε το πολύ καλό διάστημα που διανύει το τελευταίο διάστημα αποδεικνύοντας παράλληλα με το σπουδαίο διπλό στην Τουρκία ότι η νίκη επί του Ολυμπιακού δεν ήταν φωτοβολίδα. Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του με τους Ισπανούς να μην λυγίζουν σε κανένα σημείο του αγώνα και να φτάνουν δίκαια τελικά στη νίκη στην τέταρτη περίοδο στην οποία και σκόραραν 5 παραπάνω πόντους. Οι 22 πόντοι του Arroyo και οι 17 του Erceg δεν αρκούσαν για τους Τούρκους που σε συνδυασμό με την αδιάφορη εμφάνιση του νέου Patric Young και το γενικότερο άσχημο κλίμα της ομάδας εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων γνώρισαν τελικά την ήττα. Οι Βάσκοι έκαναν σημαντικότατο βήμα πρόκρισης και είδαν τον San Emeterio να πραγματοποιεί ηγετική εμφάνιση με τους 25 πόντους του (8/9 δίπ., 2/7 τρίπ.), αλλά και τον Perkins (ειδικά την τελευταία περίοδο) να βοηθαέι σημαντικά με 9 πόντους και 2 ασίστ όπως και τον «συνήθη ύποπτο» Heurtel να σημειώνει 12 πόντους και να μοιράζει 9 ασίστ!



3) Booomba 2
Στη Γαλλία η Limoges σημείωσε τη δεύτερη νίκη της στην Ευρωλίγκα απέναντι στην Unicaja Malaga δείχνοντας ότι το ήθελε περισσότερο και η αλήθεια είναι ότι η ήττα από μια ομάδα που δεν έχει μεγάλη διαφορά επιπέδου όπως η Cedevita με 19 πόντους μια εβδομάδα πριν άφησε πικρή γεύση στους Γάλλους και λογικά δημιούργησε επιπλέον κίνητρο για να εμφανίσουν το καλό τους πρόσωπο. Οι παίκτες του Jean-Marc Dupraz δεν ξεκίνησαν καλά όμως το παιχνίδι μένοντας πίσω από νωρίς με 9 πόντους (6-15) με τη διαφορά να ανοίγει ακόμα περισσότερο στη δεύτερη περίοδο (14-32) και όλα να προμηνύουν ένα εύκολο βράδυ για την ομάδα της Ανδαλουσίας. Οι Πρωταθλητές Γαλλίας βρήκαν όμως το σθένος για να απαντήσουν στην επέλαση των Vasquez (9 π.), Markovic (11 π., 6 ρ., 3 ασίστ) στην τρίτη περίοδο αφού εκτός από τους πόντους κοντά στο καλάθι που πήραν από τον J.P. Batista μείωσαν μέσα σε λίγα λεπτά τη διαφορά με το επιθετικό κρεσέντο του Jamar Smith (18 π., 5 ασίστ), αλλά και το πλήρες παιχνίδι του Boungou-Colo (12 π., 7 ριμπ., 4 ασίστ). Το τρίποντο του Smith που διαμόρφωσε το 63-61 ήταν το καθοριστικό καλάθι που χάρισε τη νίκη στους Γάλλους.



4) Ο αναπάντεχος πρωταγωνιστής


Αναπάντεχη ήταν γενκότερα η εκπληκτική εμφάνιση της Nizhny απέναντι σε έναν αντίπαλο πολύ μεγαλύτερης αξίας όπως η Real, αλλά και το γεγονός ότι όχι μόνο δυσκόλεψαν τόσο πολύ τους Μαδριλένους στην έδρα τους, αλλά και σκόραραν 98 πόντους στο τελικό 98-101! Θα σταθούμε πάντως στην μεστή εμφάνιση του Semen Antonov που συμπλήρωσε άριστα τους επίσης εξαιρετικούς Kinsey (20 π., 5 ριμπ.) και Rochestie (22 π., 8 ασίστ) με τον Ρώσο φόργουορντ να σημειώνει 16 πόντους (3/4 δίπ., ¾ βολ.) καταγράφοντας επίσης στη στατιστική του 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη και 3 μπλοκ πραγματοποιώντας το καλύτερο του παιχνίδι στη διοργάνωση.
Αξίζει, ακόμα, να αναφερθούμε και στους νεαρούς παίκτες της Barcelona που ξεχώρισαν στην επιβλητική νίκη των Καταλανών επί της Turow στην Πολωνία με 65-104. Ο λόγος για τον γεννημένο το ‘91 Tomas Satoransky (9 π., 5 ριμπ., 6 ασίστ) και τον «95άρη» Mario Hezonja (15 π., 3 ριμπ.) που μπορούν να δημιουργούν αισιοδοξία στους φίλους των Μπλακουγκράνα για το μέλλον.




5) Ο ήρωας

Τα είπαμε και παραπάνω. Ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής για την EA7 Milano που λύτρωσε τους Ιταλούς στο παιχνίδι με την Bayern με το εύστοχο του σουτ στο τέλος.



6) Ο αγνοούμενος

Η Valencia στάθηκε κατώτερη των προσδοκιών όχι μόνο στη χθεσινή της ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα (68-77), αλλά συνολικά με την παρουσία της στην Ευρωλίγκα αφού όπως όλα δείχνουν δεν θα πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση. Απογοητευτικοί ήταν χθες τόσο ο Romain Sato όπου έμεινε στο απόλυτο μηδέν στα 16 λεπτά παρουσίας του στο παρκέ, όσο και ο Nemanja Nedovic που επίσης δεν κατάφερε να σκοράρει και δεν έδωσε τις απαιτούμενες λύσεις στην ομάδα του. Επίσης, στην ήττα του (λαβωμένου από τις απουσίες) Παναθηναϊκού στην Τουρκία από τη Fenerbahce (84-62) εκτός κλίματος αγώνα φάνηκε ο Janis Blums me 0/6 σουτ, 1 ριμπάουντ και 1 λάθος σε περίπου 14 λεπτά.

7) Ο σωματοφύλακας

Δεν θα πρωτοτυπήσουμε. Ο D’or Fischer έχει σπάσει κάθε κοντέρ με τις τελευταίες του εμφανίσεις. Στη νίκη της ομάδας του στην Ιταλία επί της Dinamo Sassari με 68-72 ο Αμερικανός σέντερ σταμάτησε στους 23 πόντους (10/11 δίποντα!) και στα 15 ριμπάουντ ενώ ακόμα μοίρασε 3 ασίστ στους συμπαίκτες του και 2 μπλοκ στους αντιπάλους του!
Στη νίκη του Ολυμπιακού (89-79) επί της Neptunas κορυφαίος για τους ευθρόλευκους ήταν ο Brent Petway ο οποίος με 20 πόντους,2 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 4 τάπες δεν μας κάνει να απορούμε που πραγματοποίησε το καλύτερο του ματς με τη φανέλα του Ολυμπιακού στην Euroleague.
Επίσης για ακόμα μια φορά ο (πιο dominant πεθαίνεις) Boban Marjanovic: 18 πόντοι, 11 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 μπλοκ.



8) Το μυστήριο
Πώς κατάφερε η ομάδα της Zalgiris Kaunas και δεδομένου του καλού προσώπου που παρουσιάζει στις εντός έδρας υποχρεώσεις της να σκοράρει μόλις 2 πόντους στην 1η περίοδο της αναμέτρησης με την Anadolu Efes για να γνωρίσει τελικά την ήττα με 57-66;



9) Fun-to-watch
Ας μιλήσουν τα βίντεο:





10) Talk of the town
Ο Ερυθρός Αστέρας «καθάρισε» με αναπάντεχη ευκολία μετά και τη χθεσινή του νίκη στην έδρα της Valencia την πρόκριση για πρώτη φορά στην ιστορία του στους 16 της Ευρωλίγκας.

SG3ptshooter
QUOTE(Zoys @ Dec 6 2014, 10:43 ) *
6) Ο αγνοούμενος

O κυριολεκτικά αγνοούμενος:
QUOTE
Mustafa Shakur
‏@Mr_Shakur_
Couldn't find my old Kebab spot in Athens Greece... ... #disappointed ... #LostForAnHR! #BlameCabDriver

https://twitter.com/Mr_Shakur_/status/541032057955450880

smiley.gif

edit: Το account name του Saric στο instagram είναι ευθεία αναφορά στους Mastodon εκτός μέγιστου απροόπτου, κάτσε να τον ανεβάσω στη λίστα με τους συμπαθείς..
Zoys
Week 9

1) Η ματσάρα
Ξεκίνημα στη Βαρκελώνη εκεί όπου η Fenerbahce πάλεψε μέχρι τέλους, επιβεβαίωσε την αγωνιστική της άνοδο και πήρε τελικά μια μεγάλη νίκη στην έδρα της Barcelona. Σε ένα άγριας ομορφιάς και αντάξιο του επιπέδου των δύο ομάδων παιχνίδι η Fener έδειξε από νωρίς τις διαθέσεις της απαγορεύοντας στους γηπεδούχους να επιβάλουν το ρυθμό τους ενώ βρέθηκαν και μπροστά με 5 πόντους στο τέλος του ημιχρόνου παραμένοντας προσηλωμένοι στο πλάνο του προπονητή τους. Το δίδυμο των Bogdanovic(23 π.)-Vesely (16 π.-10 ριμπ.) διατήρησε την τουρκική ομάδα στο προσκήνιο δίνοντας απαντήσεις στο κρεσέντο των Huertas (25 π., 5 ασίστ) και Thomas (23 πόντοι) κι έτσι οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι στο σκορ στη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου. Στο τελευταίο δεκάλεπτο μίλησε και ο Nemanja Bjelica για την ομάδα του Obradovic με τον Σέρβο φόργουορντ να σημειώνει κρίσιμα σουτ, αλλά και το καθοριστικό για την έκβαση της τέταρτης περιόδου follow-καλάθι που διαμόρφωσε το 79-79 και έστειλε το παιχνίδι στο έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης. Αλλά ο δευτεραθλητής Κόσμου με την Εθνική ομάδα της Σερβίας δεν σταμάτησε εκεί αφού ήταν και ο παίκτης που θα έδινε με το νικητήριο καλάθι του στο 89-91 την νίκη στην Fenerbahce. Στα 2,9 δευτερόλεπτα η Barcelona εκδήλωσε την τελευταία επίθεση του αγώνα με τον Marcelinho να αστοχεί στο (πολύ) μακρινό τρίποντο του και τους Τούρκους να πανηγυρίζουν μια σπουδαία νίκη.



2) Η απογοήτευση
Η Neptunas πήρε τη νίκη με κυρίαρχη εμφάνιση στο παιχνίδι με τη Galatasaray με 82-72 τοποθετώντας τους Τούρκους στην απογοήτευση της εβδομάδας. Οι Λιθουανοί με κορυφαίους τους Deividas Gailius (23 π., 8 ριμπ.) και Mustafa Shakur (16 π., 4 ριμπ.) απέδειξαν γιατί θεωρούνται μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής Ευρωλίγκας και πλέον κυνηγούν την τελευταία θέση του τέταρτου ομίλου ώστε να προκριθούν στο Top-16! Την τελευταία αγωνιστική έχουν δύσκολο παιχνίδι στην έδρα της Valencia και ελπίζουν στην περίπτωση ήττας τους στη νίκη του Ολυμπιακού επί της Galata στην Τουρκία ώστε να μην ισοβαθμίσουν με την ομάδα του Ataman καθώς υπολείπονται. Όπως και να ‘χει οι Λιθουανοί αξίζουν συγχαρητήρια για την εξαιρετική τους εικόνα!



3) Booomba
Η μεγάλη έκπληξη στην 9η αγωνιστική της Ευρωλίγκας ήρθε από μια ακόμα ομάδα που έχει προκαλέσει αίσθηση στην μπασκετική Ευρώπη αφού χωρίς να το περιμένει κανείς παραμένει ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης. Ο λόγος για τη Nizhni Novgorod που πήρε πολύ μεγάλο διπλό στην Κωνσταντινούπολη επικρατώντας με 61-65 της Anadolu Efes! Παρ’ ότι οι παίκτες του Dusan Ivkovic είχαν ξεκινήσει με διάθεση να καθαρίσουν από νωρίς το παιχνίδι προηγούμενοι με 12-4 στο 6ο λεπτό οι Ρώσοι με τον Trey Thompkins (14 π., 8 ριμπ.) να σημειώνει μεγάλα σουτ μείωσαν και μπήκαν δυναμικά στη διεκδίκηση της νίκης. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Parakhouski (8 π., 7 ριμπ.) έλαβε δράση όπως και ο Baburin (13 π.) που έδωσε απαντήσεις στην προσπάθεια των Saric (11 π.) και Lasme (15 π.). Το παιχνίδι ήταν στην κόψη του ξυραφιού μέχρι και την τελευταία φάση στο 61-62 εκεί όπου ο μεγάλος ήρωας για την Nizhni Dimitriy Khvostov σκόραρε από τα 6,75 καλύπτοντας επάξια το κενό που άφησε στην πεντάδα της ρωσικής ομάδας η απουσία του Taylor Rochestie.



4) Ο αναπάντεχος πρωταγωνιστής

Βάσει του ταλέντου του Fabien Causeur οι 21 πόντοι, οι 2 ασίστ και τα 7 κερδισμένα φάουλ που σημείωσε στη νίκη της Laboral Kutxa επί της Valencia με 93-89 δεν θα έπρεπε να θεωρούνται αναπάντεχα. Το γεγονός όμως είναι ότι το χθεσινό ματς ήταν μακράν το καλύτερο εφετινό του και για πρώτη φορά έδειξε να κερδίζει και την εμπιστοσύνη από τον πάγκο, αλλά και να αγωνίζεται σύμφωνα με τις δυνατότητες του.
Επίσης στη (δυσκολότερη απ’ ότι δείχνει το τελικό 95-89) νίκη της Bayern επί τις Turow ο Vladimir Stimac ήταν ιδιαίτερα μεστός για τους Γερμανού με 12 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 κερδισμένα φάουλ.



5) Ο ήρωας

Για τον Dimitriy Khvostov τα γράψαμε και παραπάνω. Να προσθέσουμε σαν δεύτερο ήρωα της αγωνιστικής και τον Nando De Colo ο οποίος όπως και στην πρώτη περίπτωση της Nizhny κάλυψε αντίστοιχα για λογαριασμό της CSKA στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Unicaja το κενό του Milos Teodosic όχι μόνο με το νικητήριο γκολ-φάουλ στα 6’’ πριν το τέλοςπου διαμόρφωσε το τελικό 75-76, αλλά και με τη συνολική του παρουσία με 22 πόντους , 5 ριμπάουντ και 8 κερδισμένα φάουλ. Pas mal…




6) Ο αγνοούμενος


Ο Jon Stefansson συνέχισε τις απογοητευτικές του εμφανίσεις με τη φανέλα της Malaga σημειώνοντας μόλις μία βολή με 0/4 εντός παιδιάς σουτ στο παιχνίδι με την CSKA ενώ και στο Τελ-Αβίβ ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης δεν παρουσιάζεται τόσο αποτελεσματικός μετά την αποχώρηση του Blatt από τον πάγκο των Πρωταθλητών Ευρώπης μένοντας επίσης στον ένα πόντο και τα 2 λάθη στην νίκη της Maccabi επί τις Cedevita με 71-82. Κακό παιχνίδι πραγματοποίησε και ο Jerome Dyson στην ήττα της Sassari από τη Real με 58-83 με τον Αμερικανό να σημειώνει μόλις 2 πόντους και να καταγράφει -6 στο ranking.

7) Ο σωματοφύλακας

Η Armani Milan επικράτησε του Παναθηναϊκού με 66-64 με σημαντική συμβολή των δύο Αμερικανών της σέντερ σε ένα παιχνίδι που είχε έντονο αμυντικό χαρακτήρα. Ο Samardo Samuels με 8 πόντους., 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 μπλοκ, αλλά και ο Shawn James με 4 πόντους, 3 ριμπάουντ και άλλα 2 μπλοκ ήταν μετά τον Hackett (21 π.) οι παίκτες που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των Ιταλών.



8) Το μυστήριο

Πόσο συχνό είναι να σπάσει κομμάτι του παρκέ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπάσκετ; Το σπάνιο περιστατικό συνέβη στο παιχνίδι της EA7 Milan με τον Παναθηναϊκό διακόπτοντας για λίγο τη ροή του αγώνα προκειμένου να επιδιορθωθεί το σημείο.

9) Fun-to-watch
Το βίντεο της Euroleague με τις καλύτερες «εναέριες» φάσεις της αγωνιστικής:



10) Talk of the town

Η συνάντηση του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αποτέλεσε μια μεγάλη ερυθρόλευκη γιορτή όπως αναμενόταν και όπως είχε συμβεί και στην πρώτη φάση της διοργάνωσης στη Σερβία. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η κίνηση φίλων του Ολυμπιακού που παρέδωσαν στον Luka Mitrovic μια φανέλα της ομάδας με το όνομα του αδικοχαμένου οπαδού της Crvena Zvezda Marko Ivkovic ώστε να σταλεί στην οικογένεια του.
Zoys
Week 10

1) Η ματσάρα
Αναπάντεχα συναρπαστική και ακατάλληλη για καρδιακούς ήταν η αναμέτρηση ανάμεσα στη Zalgiris Kaunas και την μόνο θεωρητικά αδιάφορη Dinamo Sassari που έκανε μέχρι την τελευταία φάση τους Λιθουανούς φιλάθλους να καρδιοχτυπήσουν. Η ομάδα του Kaunas είχε τον έλεγχο του αγώνα στο πρώτο ημίχρονο, αλλά έχασε τη γή κάτω από τα πόδια της στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν και οι Ιταλοί έτρεξαν ένα επί μέρους 23-13 πέρνοντας κεφάλι στο σκορ και μετατρέποντας την τέταρτη περίοδο σε ματς για γερά νεύρα. Το γκολ-φάουλ του James Anderson στα 2,5’’ ήταν και αυτό με το οποίο η Zalgiris απέφυγε το εγκεφαλικό. Ο Αμερικανός πραγματοποίησε ακόμα ένα υπερηχητικό ματς (26 π.), ενώ 13 πρόσθεσε ο Kariniauskas . Σημαντική και η παρουσία του Jankunas με 9 πόντους και ισάριθμα «σκουπίδια». Από τους μαχητικούς Ιταλούς κορυφαίοι αναδείχθηκαν ο Massimo Chessa (14 π.) και ο Shane Lawal (8 π., 7 ασίστ, 3 μπλοκ, 7 κερδ. φάουλ).



2) Η απογοήτευση
Η Neptunas που γνώρισε την συντριβή στην έδρα της Valencia όπου και ηττήθηκε με το ταπεινωτικό 103-65, αποτέλεσμα το οποίο σε συνδυασμό με τη νίκη της Galatasaray επί του Ολυμπιακού στέλνει τους Τούρκους στο Top-16 και την Λιθουανική ομάδα εκτός συνέχειας στην Ευρωλίγκα. Οι 15 πόντοι του ηγέτη Deividas Gailius δεν φάνηκαν αρκετοί για τους Λιθουανούς που παρ’ όλα αυτά αποχωρούν από τη διοργάνωση με το κεφάλι ψηλά και πολύ πιο δύσκολα απ’ ότι θα περίμεναν οι περισσότεροι κερδίζοντας με την πορεία τους μια θέση ανάμεσα στις ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς.



3) Booomba
Η έκπληξη όχι μόνο της αγωνιστικής, αλλά της regular season γενικότερα! Ο Ρωσικός «εμφύλιος» ανάμεσα στη Nizhnh Novgorod και την Unics Kazan από τον οποίο κρινόταν και το εισητήριο για τη φάση των 16 είχε αναπάντεχη εξέλιξη και κατέληξε σε μια μεγάλη έκπληξη. Το δεδομένου του υψηλού μπάτζετ φαβορί της αναμέτρησης, δηλαδή η ομάδα του Evgeny Pashutin, είχε το προβάδισμα στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου όπου και φαινόταν να ελέγχει το παιχνίδι. Όλα αυτά μέχρι τα μέσα της τρίτης περιόδου όταν και η «μηχανή» της Nizhny πήρε μπρος και μετέτρεψε την τέταρτη περίοδο σε παράσταση για ένα μονάχα ρόλο, αυτόν τον γηπεδούχων οι οποίοι συνολικά στο δεύτερο ημίχρονο σκόραραν 11 περισσότερους πόντους φτάνοντας τελικά σε μια εκπληκτική νίκη, αναμφισβήτητα μια από τις σπουδαιότερες στην ιστορία της ομάδας, και αντίστοιχα μια από τις πιο επίπονες για την Unics που συνεχίζει πλέον στο Eurocup. Μεγάλοι πρωταγωνιστές για την ομάδα του Novgorod οι (ποιοι άλλοιwink.gif Tarence Kinsey (23 π. – 6 ριμπ.), Trey Thompkins (17 π., - 5 ριμπ.), ενώ ακόμα καθοριστικοί ήταν και οι πόντοι των Parakhouski (10 π., 7 ριμπ.) και Khostov (10 π.). Οι 24 πόντοι του Keith Langford έδωσαν στον Αμερικανό την κορυφαία επίδοση της αγωνιστικής (ισόβαθμος με τον Μπουρούση στο ranking 31), αλλά όχι και τη νίκη στην ομάδα του.



4) Ο αναπάντεχος πρωταγωνιστής

Η Efes μπορεί να παραδόθηκε στην τρίτη περίοδο στην έδρα της Real, αλλά ο Dusan Ivkovic μπορεί να αισιοδοξεί ότι αναδεικνύονται και κάποιοι παίκτες που δεν έδειχναν ότι μέχρι τώρα μπορούσαν να προσφέρουν. Ο πάουερ φόργουορντ των Τούρκων Deniz Kilicli έλαβε για πρώτη φορά φέτος διψήφια λεπτά συμμετοχής (15 συγκεκριμένα) και πέτυχε 10 πόντους με 5/7 δίποντα. Επίσης, οι 29 πόντοι του Linas Kleiza στη νίκη της Armani Milan επί της Turow (96-101) είναι πολύ υψηλότεροι από το μέσο όρο του Λιθουανού φέτος όσο παράλογο κι αν φαίνεται το να βρίσκεται εδώ το όνομα του πρώτου σκόρερ της Ευρωλίγκας του 2010.

5) Ο ήρωας
Ο James Anderson έσωσε στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή την Zalgiris Kaunas που πήρε με το νικητήριο καλάθι και φάουλ του Αμερικανού τη νίκη με 80-79 και συνάμα την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.



6) Ο αγνοούμενος

Ο Dogus Balbay που διανύει ακόμα μια αναιμική σεζόν. Άποντος στα 20 λεπτά που αγωνίστηκε στην ήττα της ομάδα του από τη Real στη Μαδρίτη με συνολικό απολογισμό -4 στο ranking.

7) Ο σωματοφύλακας

Αρκετοί οι παίκτες που ήταν πρωταγωνιστές στην προσπάθεια των ομάδων τους και αυτή την αγωνιστική. Ο Javtokas με 8 πόντους, 5 ριμπάουντ και 3 μπλοκ ήταν καθοριστικός στη δύσκολη νίκη της Zalgiris επί της Sassari. Το ίδιο ισχύει και για τον Patrick Young του οποίου η απόδηση αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο στα τρία ματς που έχει παίξει με τη φανέλα της Galatasaray με τον Αμερικανό να σημειώνει στη νίκη επί του Ολυμπιακού (79-74) 13 πόντους και να μαζεύει ισάριθμα ριμπάουντ! Επίσης, αξίζει να αναφερθούμε στην τριάδα της Valencia Sato-Harangody-Dubljevic που σημείωσαν 11, 19 και 20 πόντους αντίστοιχα



8) Το μυστήριο

Η πρωτοφανής διακοπή στον αγώνα μεταξύ του Πάναθηναϊκού και της Barcelona εξαιτίας μετά από ειδοποίηση για τοποθέτηση βόμβας στο γήπεδο που αποδείχθηκε κακόγουστη φάρσα.

9) Fun-to-watch
Δύο από τις ομορφότερες φάσεις της τελευταίας αγωνιστικής:




10) Talk of the town
Η μεγάλη πρόκριση της Nizhny Novgorod, αλλά και της Zalgiris Kaunas στο Top-16 της διοργάνωσης.

Zoys
Top 16 - Week 1

1) Pure Devotion
Αναμφισβήτητα το παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής του μαραθωνίου του Top-16 ήταν αυτό ανάμεσα στην Fenerbahce και την CSKA. Οι δύο ομάδες στάθηκαν στο ύψος των απαιτήσεων του αγώνα και έδωσαν μεγάλη μάχη μέχρι τέλους σε ένα ματς υψηλής μπασκετικής ποιότητας. Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πιο δυνατά και με φόρα από το αήττητο της πρώτης φάσης προηγούμενοι στα πρώτα 7 λεπτά με 13-19 με τους Τούρκους να μειώνουν αμέσως μετά και να κατορθώνουν να προηγούνται στα μέσα της δεύτερης περιόδου με 5 πόντους του Bogdanovic. Οι Ρώσοι ανέκτησαν το χαμένο έδαφος, αλλά η Fener είχε πάρει ήδη μπρος και έδειχνε αποφασισμένοι κι έτσι το δεύτερο ημίχρονο ήταν πολύ πιο αμφίρροπο και ανταγωνιστικό. Ακόμα και όταν η Ρώσικη Αρκούδα πήρε ένα +7 με τρίποντο του Vorontsevhich και 4 ακόμα πόντους από τους Weems και Kaun, η γηπεδούχος ομάδα απάντησε με τα δικά της «όπλα», με τρίποντο του Goudelock, 3 βολές του Hickman και ένα λέι-απ του Savas φτάνοντας με το σερί της στο 56-52 με τρίποντη βόμβα του Bjelica. Ο Teodosic που φρέσκαρε με την επιστροφή του το ρόστερ των Μοσχοβιτών απάντησε με δικό του τρίποντο (57-55). Ο ρυθμός δεν χαλάρωσε λεπτό και κάπως έτσι στα μέσα της τελευταίας περιόδου τα πράγματα συνέχισαν να κινούνται οριακά. Η Fener που είχε χάσει την πρωτοκαθεδρεία στο σκορ στέλνοντας πολύ συχνά τους παίκτες της CSKA στις βολές που γέμιζαν το σακούλι της ομάδας με πόντους μείωσε σε 67-69 με τρίποντο του Goudelock για να έρθει ο Zoric και να ισοφαρίσει στην επόμενη επίθεση. Ένα λεπτό πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας ο Bogdanovic θα δώσει προβάδισμα στην ομάδα του με 72-70, ο Teodosic θα ισοφαρίσει με 2/2 βολές και το καλάθι του Zoric δεν θα κρίνει τελικά την αναμέτρηση αφού σωτήρια ο Weems θα ισοφαρίσει σε 74-74 στα 25’’ και θα στείλει το ματς στην παράταση. Ο Teodosic δήλωσε παρών στα καθοριστικά τελευταία λεπτά με 5 πόντους (2 βολές-1 τρίποντο) ενώ σημαντικό ήταν και το καλάθι του Hines που διαμόρφωσε το 78-81. Ο Bjelica προσπάθησε με το λέι-απ (81-82), αλλά η λάθος επαναφορά του Goudelock μετά τις δύο εύστοχες βολές του De Colo (81-84) στέρησαν την ευκαιρία από την ομάδα του Obradovic να διεκδικήσει κάτι παραπάνω. Πιο ψύχραιμη και ώριμη στα κρίσιμα σημεία η CSKA με κορυφαίους τους Vorontsevich (10 π., 10 ριμπ.), Kaun (10 π., 5 ριμπ., 2 μπλ.) Hines (13 π., 6 ριμπ., 3 μπλ.) και Teodosic (12 π. – 6 ασίστ). Από την Fenerbahce πρώτοι σκόρερ ήταν ο Goudelock (19 π.) και οι Bogdanovic (16π.) και Bjelica (10 π.) με τον τελευταίο να προσθέτει και 11 ριμπάουντ.



2) Key Factor
-Όσοι πίστεψαν ότι η Alba και η Nizhni ήρθαν στους 16 της Ευρωλίγκας για να περιοριστούν σε ρόλο κομπάρσου ήρθε η ώρα να διαψευστούν. Οι Γερμανοί σημείωσαν μεγάλη νίκη στη δυνατή τους έδρα με αντίπαλο την θεωρητικά ποιοτικότερη και πιο μπαρουτοκαπνισμένη Barcelona (που είχε πάντως σοβαρές απουσίες με τους Navarro, Abrines και Oleson εκτός) με 80-70 ενώ από την άλλη οι Ρώσοι που έχουν βαλθεί να τρελάνουν κόσμο πήραν θριαμβευτικό διπλό στο Μιλάνο επί της Armani με 59-79.

-Για την ομάδα του Βερολίνου οι παίκτες-κλειδιά για τη νίκη επί των Πρωταθλητών Ισπανίας ήταν η τριάδα των Redding (16 π. – 8 ριμπ.) – McLean (16 π. – 8 ριμπ. επίσης) – Radosevic (16 π. - 5 ριμπ.).



-Στην άλλη έκπληξη της αγωνιστικής η Nizhni Novgorod είχε για άλλη μια φορά τους… τέσσερις σωματοφύλακες της να την οδηγήσουν σε ακόμα μια σπουδαία νίκη. Ο λόγος για τους Taylor Rochestie (19 π., 4 ριμπ., 8 ασίστ), Tarence Kinsey (15 π., 8 ριμπ.), Trey Thompkins (19 π., 15 ριμπάουντ!) και Artsiom Parakhouski (18 π., 5 ριμπ., 2 ασίστ, 2 κλεψ., 3 μπλοκ). Όσο αυτή η τετράδα αποδίδει σε τόσο υψηλά στάνταρ η Nizhni δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος για κανέναν.



-Συνεχίζουμε με τον Παναθηναϊκό που έκανε ξεκίνημα με το δεξί στο Top-16 με νίκη επί της Maccabi με 83-76 έχοντας σε εξαιρετική μέρα τον James Gist με τον Αμερικανό να σημειώνει 15 πόντους, να μαζεύει 6 ριμπάουντ και να μοιράζει 2 μπλοκ, όπως επίσης και τον Esteban Batista που με 16 πόντους, 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 2 κλεψίματα δημιούργησε άλυτα προβλήματα στους Ισραηλινούς.



-Τέλος, η σημαντική εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί της Unicaja Malaga με 61-69 δεν θα ερχόταν χωρίς την ουσιαστική και καθοριστική παρουσία του Βασίλη Σπανούλη (11 π. – 10 ασίστ) και του Othello Hunter (18 π., 7 ριμπ.).



3) Ο ήρωας
-Ο Matt Janning σημείωσε το καθοριστικό καλάθι ισοφάρισης για την Anadolu Efes στο παιχνίδι με την Laboral Kutxa στη Βιτόρια διαμορφώνοντας το 67-67 ενώ με τις δύο εύστοχες βολές του στο τέλος σχημάτισε και το τελικό 67-72 για μια δύσκολη και ταυτόχρονα σημαντική νίκη της ομάδας του Ivkovic στην Ισπανία.



-Επίσης, στα αξιοσημείωτα της πρεμιέρας του φετινού Top-16 και η διάκριση του Βασίλη Σπανούλη που σκαρφάλωσε στην 4η θέση των πρώτων σε assists στην ιστορία της Ευρωλίγκας ξεπερνώντας τον Sarunas Jasikevicius.

4) Ο κόουτς


Ο Δημήτρης Ιτούδης στη νίκη της CSKA επί της Fenerbahce με 81-84 στο γνωστό πια έργο «ο μαθητής κέρδισε τον δάσκαλο».

5) Το φάντασμα

Ο Joe Ragland δεν υπήρχε πουθενά στο γήπεδο σημειώνοντας μόλις 2 πόντους με 0/5 εντός παιδειάς σουτ και ranking ίσο με -7 με αποτέλσμα η ήττα από τη Nizhni να έρθει ακόμα πιο εύκολα για την Armani Milan.
Zoys
Top 16 - Week 2

1) Pure Devotion
Συναρπαστικό και ανατρεπτικό ήταν το παιχνίδι της Anadolu Efes με αντίπαλο την Unicaja Malaga. Οι Ισπανοί πεισμωμένοι στο κυνήγι για την πρώτη τους νίκη στο Top-16 ξεκίνησαν φουριόζοι και έφτασαν στα μέσα της 2ης περιόδου να είναι μπροστά ακόμα και με 15 πόντους (25-40). Οι Τούρκοι δυνάμωσαν την άμυνα τους και με αρκετά τρίποντα έφτασαν στο τέλος της τρίτης περιόδου το παιχνίδι στα ίσα (57-57) και παρά τους 7 σερί πόντους του Steffanson που γύρισαν το 67-59 σε 67-66 στο τελευταίο τετράλεπτο η ομάδα του Dusan Ivkovic φάνηκε ψυχραιμότερη και με καλάθι του Osman, αλλά και 5 καθοριστικούς πόντους από τον Draper κλείδωσε τη σημαντική νίκη με το τελικό 74-70. Ο Dontaye Draper σημείωσε 13 πόντους, 5 ριμπάουντ και 6 ασίστ ενώ ακολούθησε ο Janning (7 π.), αλλά και οι Περπέρογλου (13 π.) και Osman (12 π.). Από την ομάδα της Ανδαλουσίας που ήταν εξαιρετική, αλλά για μόνο ένα ημίχρονο ξεχώρισαν ο Vazquez (6 π., 9 ριμπ.) και οι Kuzminskas και Golubovic που πρόσθεσαν από 10 πόντους ο καθένας.



2) Key Factor


-Οι 15 πόντοι του Rudy Fernandez και οι 12 π. - 7 ασίστ του Sergio Llull επισκιάστηκαν στην επικράτηση της Real επί της Galatasaray με 93-78, με την ευχάριστη έκπληξη για την ομάδα των Μαδριλένων που είναι η… δεύτερη νιότη που διανύει ο αρχηγός Felipe Reyes. Ο Ισπανός φόργουορντ έβαλε 22 πόντιους (9/13 δίπ., 4/4 βολές), μάζεψε 11 ριμπάουντ (εκ των οπόιων τα 7 επιθετικά), μοίρασε 2 ασίστ και παρά τα 3 λάθη πραγματοποίησε την κορυφαία φετινή του εμφάνιση ως τώρα, σε μια χρονιά που για τον ίδιο φαίνεται να αποτελεί την καλύτερη των τελευταίων ετών.



-Ο Brian Randle έχει συνδέσει το όνομα του στη λίστα με τις καλύτερες καλαθομηχανές της Ευρωλίγκας και στον ίδιο ρυθμό συνεχίζει και στη φάση των 16. Στη νίκη της Maccabi επί της Crvena Zvezda με 78-67 ο Αμερικανός φόργουορντ σημείωσε 16 πόντους (6/6 δίπ, 4/4 βολές), μάζεψε 9 ριμπάουντ, έκλεψε 4 φορές την μπάλα και είχε ακόμα από μία ασίστ, ένα μπλοκ κι 2 λάθη. Μεγάλο credit και στην εξαιρετική εμφάνιση του οργανωτή Ohayon (10 π., 5 ριμπ., 8 ασίστ, 3 κλεψ.).





-Το δίδυμο των Paulius Jankunas (14 π., 6 ρ., 4 ασίστ) και James Anderson (16 π., 6 ριμπ., 3 ασίστ, 1 κλεψ., 1 λάθ., 1 μπλ.) διευκόλυνε την επικράτηση της Zalgiris με 75-62 επί της Alba.





-Οι δύο κόβουν και ράβουν στην περιφέρεια και ο τρίτος σκοράρει από παντού. Ο λόγος για την τριάδα της CSKA Teodosic-De Colo-Weems που πρωτοστάτησαν στη νίκη των Ρώσων επί της Laboral Kutxa με 99-90. Ο Σέρβος γκαρντ πέτυχε 18 πόντους και μοίρασε 5 ασίστ με τον Γάλλο να προσθέτει 17 πόντους, 8 ασίστ, αλλά και 6 κερδισμένα φάουλ και τον Αμερικανό φόργουορντ να βάζει πολλά κερασάκια στην τούρτα της ομάδα της Δημήτρη Ιτούδη με 22 πόντους, 8 ριμπάουντ και 2 ασίστ.




3) Ο ήρωας
Ο Marcelinho Huertas και η απίστευτη εκτελεστική του δεινότητα από τα 6,75 ξεκόλλησαν την Barcelona στο δεύτερο ημίχρονο στο παιχνίδι με τον αξιόμαχο Παναθηναϊκό που απείλησε μέχρι τέλους για τη νίκη. Ο Βραζιλιάνος
Πέτυχε 6 τρίποντα από τα 8 που επιχείρησε με συνολικό απολογισμό τους 22 πόντους ενώ μοίρασε ακόμα 5 ασίστ.



4) Ο κόουτς


Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είδε την ομάδα του να πετυχαίνει υψηλότατα στάνταρ στην άμυνα που μεταφράστηκαν και σε όμορφο και ολοένα και πιο κυρίαρχο μπάσκετ στην επιβλητική νίκη του Ολυμπιακού επί της Armani Milan με 81-58 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι ερυθρόλευκοι ακολουθώντας πιστά το πλάνο του Έλληνα προπονητή κράτησαν την 3η περίοδο τους Ιταλούς στη φτωχή συγκομιδή των 9 πόντων και με κορυφαίους τους Πρίντεζη (12 π., 6 ρ, 3 ασίστ), Lojeski (12 π., 7 ριμπ., 5 ασίστ, 1 μπλ.), Σλούκα (9 π., 6 ασίστ), αλλά και το ουσιαστικό παιχνίδι των Σπανούλη (9 π., 4 ασίστ, 1 κλ., 4 κερδ. φάουλ) και Petway (13 π., 2 ριμπ.) περιόρισαν την ομάδα του Luca Banchi σε ρόλο κομπάρσου.



5) Το φάντασμα

Ο Charles Jenkins συνέχισε το συνηθισμένο μοτίβο των αρνητικών εμφανίσεων στο εκτός έδρας παιχνίδι του Ερυθρού Αστέρα στην έδρα της Maccabi. Ο Αμερικανός γκαρντ έμεινε χωρίς πόντο για 17,5 λεπτά αγώνα και συγκέντρωσε ranking της τάξης του -5.
Zoys
Top 16 - Week 3

1) Pure Devotion
Το παιχνίδι ανάμεσα στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης Maccabi και την Πρωταθλήτρια Ισπανίας Barcelona εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο αμφίρροπα παιχνίδια της αγωνιστικής. Μετά από μια πρώτη περίοδο που οι δύο ομάδες ήταν πολύ κοντά στο σκορ οι γηπεδούχοι πήραν για πρώτη φορά το πάνω χέρι στο ματς στα μέσα της δεύτερης περιόδου όταν με τρίποντο του Smith πήραν διαφορά 7 πόντων (29-22) ενώ ο ίδιος παίκτης διαμόρφωσε και την πρώτη διψήφια διαφορά στο 36-26 λίγο πριν το ημίχρονο. Η Barcelona ανέβασε την απόδοση της στο δεύτερο ημίχρονο και ροκάνισε στην τρίτη περίοδο τη διαφορά με το δεκάλεπτο πάντως να κλείνει με ένα εντυπωσιακό τρίποντο του Linhart (53-47) στην εκπνοή. Με το τρίποντο του Bostjan Nachbar και το καλάθι του Tomic μετά το άστοχο δίποντο του Pargo η Barcelona πήρε το τελευταίο της προβάδισμα στον αγώνα πριν η Maccabi προβεί στο καθοριστικό για την επικράτηση βήμα με το νέο τρίποντο του Smith, το καλάθι του Pargo, τις δύο εύστοχες βολές του Pargo και το σουτ δύο πόντων του Randle. Με τους ψηλούς κυρίως της Barcelona να κυνηγούν την ανατροπή στα τελευταία λεπτά, το λέι-απ του Tomic ακολούθησε το κλέψιμο του Hezonja με το οποίο οι Καταλανοί μείωσαν σε απόσταση 2 πόντων (68-66) στα 22’’ πριν το τέλος. Παρά το λάθος του Smith στην επόμενη επίθεση των Ισραηλινών, ο Lampe δεν μπόρεσε με την προσπάθεια 2 πόντων να ευστοχήσει και ο Pargo δεν λάθεψε στις βολές που εκτέλεσε στη συνέχεια. Η τελευταία προσπάθεια της Barcelona στιγματίστηκε από την αφελή ενέργεια των παικτών της Maccabi να κάνουν φάουλ στην προσπάθεια του Abrines για ένα τρίποντο απελπισίας δίνοντας στην ομάδα του Pascual το δικαίωμα να μειώσει την τελική διαφορά στο 70-68. Κορυφαίοι για την «ομάδα του λαού» ο Pargo με 20 πόντους και 7 ασίστ, ο Smith (15 π., 5 ριμπ.), ο Randle (10 π., 8 ριμπ.), αλλά και ο πολύτιμος Σχορτσιανίτης με 11 πόντους και 9 ριμπάουντ. Από την άλλη, ο Ante Tomic πραγματοποίησε την καλύτερη εφετινή του εμφάνιση με 21 πόντους και 10 ριμπάουντ χωρίς τελικά η ομάδα του να γευτεί τη χαρά της νίκης.



2) Key Factors

-Οι Nando De Colo και Aaron Jackson έπιασαν υψηλότατα στάνταρ απόδοσης και ήταν οι κορυφαίοι για την CSKA στη δύσκολη και σημαντική νίκη της στην έδρα της Anadolu Efes με 69-78. Ο Γάλλος πέτυχε 22 πόντους, μάζεψε 7 ριμπάουντ, μοίρασε 2 ασίστ και έκλεψε 4 φορές την μπάλα ενώ εντυπωσίασε με την ικανότητα του να κερδίζει τα φάουλ από τα οποία σημείωσε 12/13 βολές. Ο Αμερικανός από την άλλη σημείωσε 21 πόντους (με 8/8 δίποντα!), 4 ριμπάουντ και ισάριθμες ασίστ.




-Ο Ολυμπιακός πήρε σπουδαίο διπλό την Κωνσταντινούπολη με 68-74 και πρώτο σκόρερ και καλύτερο παίκτη της αναμέτρησης τον Matt Lojeski. Ο Αμερικανός βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα το τελευταίο διάστημα όπως επιβεβαίωσε και χθες: 18 πόντοι με 3/5 δίποντα και 3/5 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα και 4 κερδισμένα φάουλ.





-Ο Νίκος Παππάς ξεχώρισε στην άνετη επικράτηση του Παναθηναϊκού επί της Zalgiris (77-58). Ο Έλληνας σούτινγκ γκαρντ έγραψε 14 πόντους, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 λάθη ενώ κέρδισε 8 φάουλ (6/6 βολές).



-Παρά την (ακόμα μία) ηγετική εμφάνιση του Taylor Rochestie (24 π., 5 ασίστ, 7 κερδ. φάουλ), η Laboral Kutxa ήταν αυτή που πήρε το ροζ φύλλο στον αγώνα με τη Nizhni Novgorod. Οι Βάσκοι επικράτησαν τελικά με 81-74 με πολυτιμότερους τους Mike James (14 π., 5 ριμπ.) και Tornike Shengelia (12 π., 8 ριμπ.).






-Η EA7 Milan πήρε λυτρωτική νίκη στην έδρα της Unicaja Malaga με 77-84 και ο Luca Banchi είδε δύο παίκτες του που μέχρι τώρα απογοήτευσαν στο Top-16 να πρωταγωνιστούν στη νίκη των Ιταλών. Ο λόγος για τον Joe Ragland (10 π., 9 ασίστ, 2 κλεψ.) και τον Alessandro Gentile που πέτυχε 20 πόντους.



-Κόντρα στα προγνωστικά η Galatasaray έδειξε αναγεννημένη στην καυτή έδρα του Ερυθρού Αστέρα και πήρε τη μεγάλη νίκη με 65-74. Ο Justin Carter ήταν ο παίκτης που έκλεψε την παράσταση για τους Τούρκους με 10 πόντους, 4 ριμπάουντ, 1 μπλοκ και 1 ασίστ.





3) Ο ήρωας
Ο Βασίλης Σπανούλης και το μεγάλο τρίποντο στα 18 δευτερόλεπτα πριν την εκπνοή στο ματς με τη Fenerbahce που σφράγισε την τελική επικράτηση του Ολυμπιακού.



4) Ο κόουτς


Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος «έβαλε τα γυαλιά» στη Fenerbahce του Obradovic με τους ερυθρόλευκους μετά και το μεγάλο διπλό στην Πόλη νε μετρούν το 3/3 ξεκινώντας ιδανικά το Top-16 ενώ παρόμοια πορεία ακολουθεί και η επίσης αήττητη CSKA του Δημήτρη Ιτούδη που νίκησε και αυτή σε τουρκικό έδαφος την Efes. Οι δύο Έλληνες προπονητές βλέπουν τις ομάδες τους να έχουν αφομοιώσει την τακτική τους και να αποδίδουν πολύ καλό και, κυρίως, αποτελεσματικό μπάσκετ στο ξεκίνημα της απαιτητικής φάσης της διοργάνωσης.



5) Το φάντασμα


Ο Matt Janning σε αρνητικό ρεκόρ καριέρας στην ήττα της Anadolu Efes από την CSKA: 0/5 σουτ, ένα μπλοκ στο παθητικό του,2 φάουλ και 2 λάθη σε μια βραδιά… σκέτη καταστροφή.
Zoys
Top 16 - Week 5

1) Pure Devotion
Η Nizhny κερδίζει με την μέχρι τώρα πορεία της στην Ευρωλίγκα τον άτυπο τίτλο της πιο απρόσμενα σκληρής ομάδας της διοργάνωσης. Για ακόμα μια αγωνιστική η ομάδα του Νόβγκοροντ τράβηξε τα βλέμματα της μπασκετικής Ευρώπης αυτή τη φορά βάζοντας δύσκολα στην CSKA Μόσχας μέσα στην έδρα της και χάνοντας στις λεπτομέρειες και μάλιστα αφού είχε στείλει το ματς στην παράταση. Οι γηπεδούχοι ήταν σχετικά χαλαροί στο πρώτο ημίχρονο καταφέρνοντας να χτίσουν μικρές διαφορές στην 1η και τη 2η περίοδο (15-8, 35-27) με τους φιλοξενούμενους να μειώνουν και να επιστρέφουν δυναμικά στο ματς και στις δύο περιπτώσεις. Στο δεύτερο ημίχρονο η πραγματικά δυσκολία του αγώνα άρχισε να φαίνεται ακόμα περισσότερο όταν ο Thompkins με τρίποντο έδωσε στην ομάδα του το πρώτο προβάδισμα στο σκορ (43-42) που αν και βρήκε άμεση απάντηση από το επίσης εύστοχο τρίποντο του Teodosic (43-45) ήταν απλά το ξεκίνημα της αντεπίθεσης για τη Nizhny. Το τρίποντο του «εγκέφαλου» της ομάδας Taylor Rochestie θα παγώσει την έδρα της Αρκούδας δίνοντας για πρώτη φορά ένα +4 στην ομάδα του και ξεκινώντας ένα κρεσέντο τριπόντων για λογαριασμό των γηπεδούχων. Ένα του Vorontsevich και δύο του Jackson θα σχηματίσουν 62-60 ενώ λίγο αργότερα, στο κλείσιμο της 3ης περιόδου ο Fridzon θα δώσει ακόμα μια τρίποντη ανάσα στην ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη κλείνοντας την περίοδο με 69-62. Ακόμα όμως η Nizhny δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Μετά το νέο εύστοχο τρίποντο του Thompkins πήρε σειρά ο εξαιρετικός Vorontsevich που με εύστοχη εκτέλεση από τα 6,75 θα έκανε πολλούς να ανακουφιστούν με το 76-67 που ούτε αυτό στάθηκε δυνατό για να κάμψει την αντίσταση της ομάδας του Bagatskis. 3 λεπτά πριν το τέλος και με τη διαφορά στους 11 πόντους, η Niznhy έτρεξε ένα σερί 9-0 (με 6 πόντους του Kinsey) ενώ οι ½ βολές του Teodosic και έπειτα το απόλυτο από τη γραμμή της φιλανθρωπίας στο φάουλ που κέρδισε ο Rochestie έστειλαν το ματς στην παράταση! Ο Teodosic μπήκε δυναμικά στο έξτρα πεντάλεπτο απαντώντας με δικό του λέι-απ το δίποντο του Parakhouski (90-90) και ισοφαρίζοντας σε 93-93 με τρίποντο ακολουθώντας τον δαιμόνιο Rochestie που προηγουμένως είχε στείλει την ομάδα του στο +3 με δικό του σουτ από τα 6,75. Η Nizhny θα χάσει μετά από μια συγκινητική προσπάθεια 45 λεπτών απέναντι στην ίσως πιο ποιοτική και σίγουρα πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη όταν ο Jackson θα κάνει ένα καθοριστικό κλέψιμο στα 20’’ και με το σκορ στο 99-95 δίνοντας το δικαίωμα για καλάθι του Vorontsevich στον αιφνιδιασμό και την ουσιαστική λήξη του αγώνα υπέρ των Μοσχοβιτών με 103-95. Κορυφαίοι για την CSKA η καυτή περιφερειακή της γραμμή (De Colo με 13 πόντους, 8 ριμπ. και 4 ασίστ, Teodosic με 25 πόντους, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ και Jackson με 15 πόντους, 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ), αλλά και ο Vorontsevich που έκανε το καλύτερο του ματς στη φάση των 16 με 22 πόντους, 9 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 λάθος και 1 μπλοκ. Από την αξιόμαχη ομάδα της Nizhny ξεχώρισαν ο Parakhouski (18 π., 8 ρ.) και οι Rochestie (22 π., 9 ασίστ), Kinesy (19 π., 10 ριμπ.).



2) Key Factor


-Οι 20 πόντοι του Goudelock ως γκαρντ-showman και οι 17 πόντοι και τα 7 ριμπάουντ του Vesely ως σημείο αναφοράς στο ζωγραφιστό ήταν σημαντικά στοιχία για τη Fenerbahce στο διπλό στη Malaga με 60-68, αλλά ο παίκτης ορχήστρα που τα έκανε όλα σε κάθε σημείο του παρκέ δεν ήταν άλλος από το Nemanja Bjelica. Ο Σέρβος φόργουορντ σημείωσε 14 πόντους και μάζεψε 13 ριμπάουντ (!), μοιράζοντας ακόμα 2 ασίστ και κλέβοντας 2 φορές την μπάλα.





-Barcelona και Crvena Zvezda επικράτησαν εύκολα των Zalgiris και Alba Berlin αντίστοιχα με τους δύο βασικούς σέντερ να κλέβουν για ακόμα μια φορά την παράσταση. Από τη μία ο Boban Marjanovic με 17 πόντους, 12 ριμπάουντ και 8 κερδισμένα φάουλ και από την άλλη ο επίσης εκπληκτικός Ante Tomic με 16 πόντους, 9 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 μπλοκ και 5 κερδισμέα φάουλ!





-Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν ο αθόρυβος πρωταγωνιστής στην άνετη επικράτηση του Παναθηναϊκού επί της Galatasaray με 86-77. Ο Έλληνας γκαρντ πέτυχε 14 πόντους (4/6 τρίποντα), μάζεψε 5 ριμπάουντ, μοίρασε 6 ασίστ, ενώ πρόσθεσε ακόμα στη στατιστική του 1 κλέψιμο, 3 λάθη και 6 κερδισμένα φάουλ.



-Η Maccabi πήρε σπουδαία νίκη στο Τελ-Αβίβ επί της Real με 90-86 με μεγάλη συμβολή της Αμερικανικής τριάδας στην περιφέρεια Jeremy Pargo (11 π., 4 ρ., 9 ασίστ), Marquez Haynes (17 π., 3 ριμπ.) και Devin Smith (14 π., 5 ριμπ., 2 ασίστ) ενώ πολύ σημαντικός κοντά στο καλάθι ήταν και ο Σοφοκλής Σχορστιανίτης με 17 πόντους και 8 ριμπάουντ.



3) Ο ήρωας
Το κλέψιμο του Aaron Jackson στα τελευταία 20 δευτερόλεπτα ήταν η καθοριστική ενέργεια που κλείδωσε την ιδιαίτερα δύσκολη νίκη της CSKA επί της Nizhny.



4) Ο κόουτς


Ένας από τους κορυφαίους εν ενεργεία κόουτς της Ευρωλίγκας, ο Dusan Ivkovic ήταν ο άνθρωπος που έβαλε τέλος στο νικηφόρο σερί του Ολυμπιακού στο Top-16 με τη νίκη της Anadolu Efes (84-70) στην Τουρκία. Ο Σέρβος προπονητής που γνωρίζει όσο λίγοι την ομάδα του Πειραιά κατάφερε να περιορίσει τον Βασίλη Σπανούλη και τον Γιώργο Πρίντεζη και έθεσε τις βάσεις με την αποτελεσματική του άμυνα για την εύκολη όπως εξελίχθηκε στο δεύτερο ημίχρονο επικράτηση της ομάδας του.



5) Το φάντασμα

Ο Βασίλης Σπανούλης πραγματοποίησε ένα από τα χειρότερα ματς της καριέρας του στην ήττα του Ολυμπιακού από την Anadolu Efes και έμεινε στους 2 πόντους (με 0/6 εντός παιδιάς σουτ!) με συνολικό απολογισμό -5 ranking. Μια κακή παρένθεση στην κατά τα άλλα εξαιρετική παρουσιά του ερυθρόλευκου αρχηγού στο Top-16 που έδειξε παράλληλα (όχι ότι χρειαζόταν) και τον βαθμό επίδρασης του στη συνολική λειτουργία της ομάδας.
Zoys
Top 16 - Week 6

1) Pure Devotion
Η δραματική αναμέτρηση ανάμεσα στη Galatasaray και της Maccabi Tel Aviv στην Τουρκία οδηγήθηκε στην παράταση και έκλεψε την παράσταση τόσο με το φινάλε της όσο και τα παράπονα του κόουτς των Τούρκων Ergin Ataman για τη διαιτησία στα τελευταία λεπτά. Το παιχνίδι ήταν αρκετά ισορροπημένο για 25 λεπτά με τους γηπεδούχους να αποκτούν για πρώτη φορά ουσιαστικά το πάνω χέρι από τα μέσα της τρίτης περιόδου όταν έφτασαν στο +10 (59-49). Η απάντηση των Πρωταθλητών Ευρώπης δεν άργησε να έρθει κυρίως με τους πόντους του Smith και έτσι η τελευταία περίοδος συνεχίστηκε σε ρυθμούς οριακού ντέρμπι. Στα 7 λεπτά περίπου πριν το τέλος οι 7 συνεχόμενοι πόντοι του Landesberg με τα δύο σερί τρίποντα έφεραν την Maccabi στο +6 (69-75), ενώ λίγο αργότερα το τρίποντο του Smith θα διαμορφώσει το 73-83 που πρόσκαιρα δείχνει τη Maccabi πιο κοντά στη νίκη. Ο Zoran Erceg όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη πετυχαίνοντας στο τελευταίο λεπτό 5 προσωπικούς πόντους και στέλνοντας με δικές του βολές το ματς στην παράταση! Ο Arslan πέτυχε τους 5 από τους 9 πόντους των Τούρκων στο extra πεντάλεπτο, αλλά η τελευταία λέξη ανήκε στον γκαρντ των φιλοξενούμενων Jeremy Pargo που έληξε τον αγώνα με πανηγυρική νίκη της ομάδας του με τον τρόπο που θα δείτε παρακάτω.



2) Key Factor


Η Real έκανε μια χαψιά την κλασική της αντίπαλο στην Ισπανία Barcelona επικρατώντας με το εντυπωσιακό 97-73 στην πρώτη συνάντηση τους για τη διοργάνωση της Euroleague με πρωταγωνιστές τους γνωστούς «σεσημασμένους» Rudy Fernandez και Sergio Rodriguez. Ο Rudy πραγματοποίησε την καλύτερη του εμφάνιση στην Ευρωλίγκα με τη φανέλα της Βασίλισσας σημειώνοντας 22 πόντους (6/7 δίπ., 3/6 τρίπ.), 9 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα, 1 μπλοκ, 1 λάθος και 6 κερδισμένα φάουλ με τη φυσιολογική κατάληξη του τίτλου του MVP της αγωνιστικής στα δικά του χέρια. Ο Sergio ακολούθησε με 23 πόντους (6/6 δίποντα και 2/4 τρίπ.), 6 ασίστ, 3 κλεψίματα, 3 λάθη και 6 κερδ. φάουλ.




Ο Ολυμπιακός διέκοψε με μια καθηλωτική εμφάνιση το αήττητο της CSKA Μόσχας επικρατώντας με 84-76 και φτάνοντας τους Ρώσους στην κορυφή της βαθμολογίας του ομίλου με ρεκόρ 5-1. Ηγετική ήταν για ακόμα μια φορά η παρουσία του Βασίλη Σπανούλη που παρά την αστοχία του από τα 6,75 σημείωσε 19 πόντους, μοίρασε 5 ασίστ και κέρδισε 9 φάουλ αποτελώντας καθοριστικό παίκτη για τους ερυθρόλευκος, αλλά και απαραίτητο αντίβαρο στην εκτελεστική δεινότητα του Teodosic (20 πόντοι).




Η Malaga άργησε, αλλά πήρε το πρώτο ροζ φύλλο στο Top-16 μετά τη νίκη επί της Nizhny με 85-76. Κορυφαίος των Ισπανών ο Jayson Granger που πραγματοποίησε career high στην Euroleague με τους 29 πόντους, τα 3 ριμπάουντ, τις 5 ασίστ και τα 8 κερδισμένα φάουλ του!




Η Fenerbahce κινδύνεψε σοβαρά στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης με τη Laboral Kutxa, αλλά πήρε τελικά τη νίκη με 91-90. Μια νίκη που είχε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Nemanja Bjelica και τη συγκλονιστική του επίδοση στα ριμπάουντ που έφτασε τα 2 επιθετικά και 13 αμυντικά (σύνολο 15!) ξεπερνώντας και την επιθετική του συγκομιδή που σταμάτησε στους 14. Ο Σέρβος έγραψε 31 στο ranking και απέδειξε και πάλι τη συμβολή του στο παιχνίδι των Τούρκων.




Ο Στράτος Περπέρογλου έχει βρει τον καλό του εαυτό στο Top-16 και αυτό φάνηκε και με το παραπάνω στη νίκη της Efes επί της Armani Milan στην Ιταλία εκεί από όπου οι Τούρκοι έφυγαν με το διπλό (71-73) και ο Έλληνας φόργουορντ αποτέλεσε τον κορυφαίο για την ομάδα του Ivkovic. 18 πόντοι, 5 ριμπάουντ και 4 κερδισμένα φάουλ η συμβολή του 30χρονου παίκτη.




Η Zalgiris απέδρασε από την καυτή έδρα του Ερυθρού Αστέρα με τη νίκη (68-70) με την εξαιρετική εμφάνιση του James Anderson να μην συνιστά κάποια έκπληξη σε αντίθεση με το τελικό αποτέλεσμα. 22 πόντοι και 5 ριμπάουντ για τον Αμερικανό.



3) Ο ήρωας
Το μεγάλο τρίποντο του Jeremy Pargo στο τελευταίο δευτερόλεπτο του Galatasaray-Maccabi που κλείδωσε το 94-97 και το σπουδαίο διπλό για τους Ισραηλινούς ήταν αναμφισβήτητα η στιγμή της αγωνιστικής.



4) Ο κόουτς

Η εκπληκτική άμυνα μέσω της οποίας ο Ολυμπιακός έφτασε στη μεγάλη νίκη επί της CSKA στο ΣΕΦ είχε την υπογραφή του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Ο κόουτς των ερυθρόλευκων παρουσίασε μια ομάδα πραγματικών μαχητών το βράδυ της Πέμπτης και με τη σκληρή προσπάθεια των παικτών του σε επίθεση και άμυνα οδήγησε την μέχρι πρότινος μοναδική αήττητη ομάδα της Ευρωλίγκας στην πρώτη της απώλεια βαθμών.




5) Το φάντασμα

Η Alba είχε σε κακή μέρα τον Clff Hammonds με αποτέλεσμα η ήττα από τον Παναθηναϊκό να έρθει ακόμα πιο εύκολα με την άνοδο των Πρωταθλητών Ελλάδας στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Αμερικανός σημείωσε μόλις 3 πόντους (1/6 σουτ) και υπέπεσε σε 3 λάθη.


Ο Linas Kleiza δεν διανύει την καλύτερη χρονιά της καριέρας του και αυτό είναι γνωστό. Ο Λιθουανός ήταν κατώτερος των περιστάσεων στο ματς ζωής και θανάτου της EA7 Milan με την Anadolu Efes με 0/4 σουτ, 3 ριμπάουντ και 3 φάουλ σε περίπου 19 λεπτά συμμετοχής.


Σε κακή βραδιά και ο Semen Antonov της Nizhni Novgorod. 5 πόντοι, 6 λάθη και αποβολή με 5 φάουλ για τον Ρώσο φόργουορντ που δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του στην ήττα από την Unicaja στην Ισπανία.
Zoys
Top 16 - Week 7

1) Pure Devotion
Το παιχνίδι της αγωνιστικής πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στον τουρκικό εμφύλιο μεταξύ Anadolu Efes και Fenerbahce με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται τόσο στην κόντρα των δύο αντικειμενικά ποιοτικότερων ομάδων της γειτονικής χώρας όσο και στην προπονητική αναμέτρηση των κουμπάρων Ντούντα και Ζοτς. Το παιχνίδι διακαιολόγησε σε όλη τη διάρκεια του τις προσδοκίες και εξελίχθηκε σε συναρπαστικό ντέρμπι με τις δύο ομάδες να βρίσκονται πολύ κοντά στο σκορ με αποτέλεσμα η μάχη να κριθεί στις τελευταίες στιγμές. Στα 2 λεπτά πριν το τέλος ο πρωταγωνιστής για τους γηπεδούχους Heurtel σχημάτιζε με λέι-απ το 66-64 με την απάντηση να ακολουθεί από τον Νίκο Ζήση που με αναπάντεχη τρίποντη βόμβα έδωσε νέο προβάδισμα για τη Fenerbahce. Η απάντηση ήρθε ξανά από ελληνικά χέρια και τον Στράτο Περπέρογλου που με δικό του σουτ από τα 6,75 έδωσε το προσπέρασμα στην Efes (69-68), αλλά η τελευταία λέξη ήταν και πάλι για τη Fener. Το τρίποντο του Goudelock στα 33’’ πριν το τέλος του αγώνα και έπειτα το κλέψιμο του Bjelica στην επαναφορά των γηπεδούχων στα 10’’ έκριναν εν πολλοίς το αποτέλεσμα στην Πόλη υπέρ της Fener που επικράτησε με το τελικό 71-77 κάνοντας σημαντικό βήμα για την αποφυγή της τέταρτης θέσης. Κορυφαίοι για τη νικήτρια ομάδα οι Jan Vesely (14 π., 3 ριμπ., 2 ασίστ), Nemanja Bjelica (14 π., 7 ριμπ., 2 κλεψ.) και Oguz Savas (10 π., 3 ρ.). Για την Efes πάλεψαν οι Heurtel (17 π., 5 ασίστ), Draper (13 π., 3 ριμπ., 3 ασίστ) και Περπέρογλου (11 π., 5 ριμπ., 1 ασίστ, 3 κλεψ.).



2) Key Factor

Η Zalgiris παρουσίασε πολύ καλό πρόσωπο για τα πρώτα 25 λεπτά του αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης μπροστά στο κοινό της, αλλά στο τέλος οι παίκτες του Pablo Laso ήταν εκείνοι που πάτησαν το γκάζι καθαρίζοντας το ματς και επικρατώντας με ευρύ 71-88. Κορυφαίος για τους Μαδριλένους για ακόμα μια φορά ο εξαιρετικός Rudy Fernandez που με 17 πόντους (3/4 δίπ., ¾ τρίπ., 2/2 βολές), 2 ριμπ., 3 ασίστ, 2 κλεψίματα και 3 κερδισμένα φάουλ βοήθησε τα μέγιστα στην όχι και τόσο εύκολη αποστολή της ομάδας του στη Λιθουανία.





Ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε στην έδρα της «ζημιάρας» Nizhny και βασίστηκε στα πρόσωπα των έμπειρων Σπανούλη και Πρίντεζη για να φύγει αλώβητος από την παγωμένη πόλη της Ρωσίας. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού αν και δεν ήταν ιδιαίτερα εύστοχος (13 π., 1/4 δίπ., 2/6 τρ., 6 ασίστ) δήλωσε παρών όταν η μπάλα «έκαιγε» όπως με το καθοριστικό για τη νίκη τρίποντο 3 λεπτά πριν το τέλος (78-79) με το οποίο οι ερυθρόλευκοι ανέκτησαν το προβάδισμα. Ο Πρίντεζης επίσης ήταν ο κορυφαίος στο σκοράρισμα με 20 πόντους, αλλά και 5 ριμπάουντ.





Η CSKA πέρασε ένα εύκολο απόγευμα στη Μόσχα όπου και επικράτησε της EA7 Milan με 97-75. Πολλοί οι παίκτες φυσικά που ξεχώρισαν από το περίσσευμα ποιότητας που διαθέτει το ρόστερ της ομάδα του Ιτούδη: Teodosic με 19, Weems με 14 και Fridzon με 13 πόντους, αλλά την παράσταση έκλεψε ο εκπληκτικός Nando De Colo. Ο Γάλλος σημείωσε 18 πόντους (6/11 δίπ., 6/6 βολ.), μάζεψε 4 ριμπάουντ, μοίρασε 4 ασίστ και κέρδισε 5 φάουλ. Μπασκετική πανδαισία.





Ο Tomas Satoransky αποτελεί έναν από τους νέους αστέρες της διοργάνωσης και μια σοβαρή γεύση του ταλέντου του χάρισε στη νίκη της Barcelona επί της Galatasaray με 82-70. Ο 24χρονος Τσέχος στην πιο ώριμη του εμφάνιση με τα χρώματα των «μπλαουγκράνα» φιλοδώρησε το καλάθι των Τούρκων με 17 πόντους (4/5 δίπ., 3/5 τρίπ.), ενώ πρόσθεσε ακόμα 2 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 κερδισμένα φάουλ.




Ο Παναθηναϊκός αν και ξεκίνησε με… κατηφορικό το ΟΑΚΑ την 1η περίοδο και το εντυπωσιακό 26-6 τα χρειάστηκε στο δεύτερο ημίχρονο με τον Ερυθρό Αστέρα που έκανε την ανατροπή και πάλεψε μέχρι τέλους για τη νίκη η οποία τελικά κατέληξε στην ελληνική ομάδα με το τελικό 74-69. Παίκτες κλειδιά για τους πράσινους οι Δημήτρης Διαμαντίδης (11 π., 10 ασίστ, 4 ριμπ., 4 κλεψ.) και James Gist (112 π., 5 ρ., 6 κλεψ., 2 ασίστ).




O Fabien Causeur έχει βρει για τα καλά τα πατήματα του και αποτέλεσε τον πρωταγωνιστή στη νίκη της Laboral Kutxa με 79-74 επί της Malaga που διατηρεί ζωντανούς τους Βάσκους στον όμιλο. Ο Γάλλος γκαρντ έκανε career high σε αξιολόγηση (24) με 12 πόντους, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 λάθος και 7 κερδισμένα φάουλ.




3) Ο ήρωας

Ο Jamel McLean είναι ο σέντερ-αποκάλυψη της Alba Berlin και δεν σταματάει να το αποδεικνύει σε κάθε του εμφάνιση με τη φανέλα της γερμανικής ομάδας. Αυτή τη φορά ακόμα πιο αποφασιστικά και εμφατικά με την κυρίαρχη εμφάνιση του στη σπουδαία νίκη της ομάδα του Sasa Obradovic στο Τελ-Αβίβ επί της Maccabi με 59-66! Ο Αμερικανός με 18 πόντους (6/10 δίπ., 6/6 βολ.), 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 κλεψίματα και 4 κερδισμένα φάουλ αποτέλεσε μακράν τον πολυτιμότερο παίκτη της Alba και τον καθοριστικό για τη νίκη των Γερμανών με το κάρφωμα του στα 13’’ πριν το τέλος.




4) Ο κόουτς

Ο νικητής στην τιτανομαχία των δύο Σέρβων προπονητών επί τουρκικού εδάφους πλέον ήταν ο Zeljko Obradovic που πήρε το μεγάλο διπλό στην έδρα της ομάδας του Dusan Ivkovic. Η Fenerbahce διαθέτει φέτος μεγαλύτερη πληρότητα στο ρόστερ και παρουσιάζει αναμφίβολα καλύτερο μπάσκετ σε σχέση με την πρώτη χρονιά του επί χρόνια κόουτς του Παναθηναϊκού στον πάγκο της.

5) Το φάντασμα

Χωρίς να βοηθήσει σε κανένα σημείο την Galatasaray στη δύσκολη εκτός έδρας αποστολή της στη Βαρκελώνη ο Carlos Arroyo που σε 15 λεπτά συμμετοχής δεν πέτυχε κάποιο καλάθι.


Τα ίδια ισχύουν και για τον Hackett που ήταν απών στην Μόσχα πραγματοποιώντας το χειρότερο φετινό του ματς. 2 πόντοι (με 0/5 εντός παιδιάς), 1 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη και 1 τάπα στο παθητικό αποτελούν φτωχότατη συγκομιδή.
Zoys
Top 16 - Week 8

1) Pure Devotion
Σε μια συνάντηση δύο εκ των ποιοτικότερων ομάδων της φετινής διοργάνωσης, αλλά και της προπονητικής μάχης ανάμεσα στους επί χρόνια συνεργάτες στον πάγκο του Παναθηναϊκού Zelimir Obradovic και Δημήτρη Ιτούδη η Fenerbahce κατάφερε να σημειώσει μια μεγάλη νίκη στη Μόσχα απειλώντας εκ νέου να αναρριχηθεί στην κορυφή του ομίλου. Η τελευταία λέξη για την οποία εμπεριέχει βεβαίως και τον Ολυμπιακό. Στα του ματς, οι Τούρκοι έδειξαν από νωρίς τις διαθέσεις τους χτίζοντας με το καλημέρα διαφορά 10 πόντων με τους μισούς να προέρχονται από τον Bjelica και τους πρώτους πόντους για την CSKA να έρχονται από καλάθι του Weems 6 λεπτά μετά την έναρξη του ματς. Οι γηπεδούχοι προσπαθούσαν για όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου να ροκανίσουν τη διαφορά με κύριους εκφραστές τους Weems και Teodosic, αλλά οι Hickman και Bogdanovic αντίστοιχα κατάφεραν να διατηρήσουν την ομάδα τους μπροστά στο σκορ και στη δεύτερη περίοδο με τις δύο τρίποντες βόμβες του Goudelock προς το τέλος του ημιχρόνου να ανοίγουν παραπάνω την ψαλίδα που είχε αρχίσει να κλείνει νωρίτερα (27-35). Η Ρώσικη Αρκούδα θα κλείσει πάντως θετικά το ημίχρονο με ένα άμεσο και ένα έμμεσο τρίποντο του De Colo, αλλά και κάρφωμα του Kaun με τα οποία ισοφάρισε σε 35-35! Το πρώτο καλάθι του Kirilenko στη νέα θητεία του με τα χρώματα της CSKA σημειώθηκε με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου χαρίζοντας το πρώτο προβάδισμα στην ομάδα του Ιτούδη. De Colo και Teodosic πήγαν αρκετές φορές στη γραμμή του φάουλ με το ντέρμπι να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια του ημιχρόνου. Οι τρεις βολές του Teodosic στα 35’ αγώνα έφεραν πρόσκαιρα τους Ρώσους στο +4 (67-63), αλλά αρχικά με το τρίποντο του Bogdanovic και στη συνέχεια με το καλάθι και φάουλ του Vesely οι Τούρκοι πήραν εκ νέου την πρωτοκαθεδρία στο σκορ. Νέα ισοπαλία και στα 2 λεπτά πριν το τέλος με το σουτ του Weems με τον εξαιρετικό Vesely να απαντά με κάρφωμα. Ο Teodosic δεν θα λειτουργήσει στο τέλος με καθαρό μυαλό δίνοντας το δικαίωμα στον συμπαίκτη του στην Εθνική Σερβία Bjelica να πάει στη γραμμή της φιλανθρωπίας για τρεις βολές στις οποίες δεν θα λαθέψει διαμορφώνοντας το 72-77 λιγότερο από ένα λεπτό πριν το τέλος και σφραγίζοντας ουσιαστικά το ματς υπέρ των Τούρκων με το τελικό 75-81. Κορυφαίοι για τη Fenerbahce οι Bjelica (11 π., 13 ριμπ.), Vesely (14 π., 5 ρ.), Goudelock (14 π.) και Bogdanovic (13 π., 6 ρ.). Για τη μέτρια CSKA καλύτεροι αναδείχθηκαν οι De Colo (18 π., 3 ρ.) και Weems (13 π., 4 ρ., 6 ασίστ).



2) Key Factor

Η Laboral Kutxa πραγματοποίησε την έκπληξη της αγωνιστικής επικρατώντας της Anadolue Efes με 84-87 στην Κωνσταντινούπολη. Οι δύο σημαντικότεροι συντελεστές της νίκης των Βάσκων ήταν ο Colton Iverson που σημείωσε την καλύτερη εφετινή του εμφάνιση με 17 πόντους, 11 ριμπάουντ και 2 ασίστ, αλλά και ο Fernando San Emeterio που βρέθηκε και αυτός σε εξαιρετική βραδιά με 22 πόντους και 5 κερδ. φάουλ.





Ο Samardo Samuels βάλθηκε να σπάσει όλα τα κοντέρ στην εκτός έδρας νίκη της Armani Milan επί της Nizhny με 76-85. Ο Αμερικανός σέντερ στην πιο κυρίαρχη ατομική επίδοση της φετινή σεζόν σταμάτησε στους… 36 πόντους, τα 9 ριμπάουντ και τα 12 κερδισμένα φάουλ, έφτασε το απίστευτο νούμερο 47 στην αξιολόγηση σπάζοντας παράλληλα το ρεκόρ των περισσότερων εύστοχων σουτ 2 πόντων σε έναν αγώνα με 14/16! Wow.




Ο Ολυμπιακός υπερκέρασε το εμπόδιο της Unicaja Malaga me 77-72 και συνεχίζει απτόητος την πορεία του στο Top-16. Καλύτερος παίκτης των ερυθρόλευκων ο Βασίλης Σπανούλης που δεν έκανε ό,τι ήθελε απέναντι στην άμυνα της ομάδας από την Ανδαλουσία σημειώνοντας 18 πόντους και 10 ασίστ οι οποίες τον ανέβασαν ακόμα ένα σκαλοπάτι στη λίστα με τους πρώτους στις ασίστ στη διοργάνωση ξεπερνώντας τον Prigioni και καταλαμβάνοντας την 3η θέση πίσω από τον δεύτερο Θοδωρή Παπαλουκά και τον πρώτο Δημήτρη Διαμαντίδη.




3) Ο ήρωας

Μπορεί το καλάθι του Leon Radosevic να μην έδωσε τη νίκη στην Alba, αλλά δεν παύει να είναι σημαντικό παράσημο για τους Γερμανούς να οδηγούν to ματς απέναντι στην Barcelona στην παράταση φτάνοντας εξαιρετικά κοντά στο να επαναλάβουν το κατόρθωμα της πρώτης φάσης του Top-16.



4) Ο κόουτς

Η Fenerbahce είναι πλέον για τα καλά στο παιχνίδι της διεκδίκησης ακόμα και της πρώτης θέσης στον όμιλο της και επιβεβαιώνει ακόμα περισσότερο μετά το διπλό στη Μόσχα ότι βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για το ραντεβού της Μαδρίτης. Όλα αυτά δεν μπορεί παρά να έχουν κάποια σχέση με τον κύριο της φωτογραφίας…

5) Το φάντασμα

Η εμφάνιση του Luca Mitrovic στη Μαδρίτη στην ήττα του Ερυθρού Αστέρα από τη Ρεάλ με 85-61 ήταν μια αρνητική παρένθεση στην κατά τα άλλα πολύ καλή χρονιά του Σέρβου. Σε 13 λεπτά αγώνα ο 22χρονος φόργουορντ δεν κατάφερε να έρθει σε επαφή με το αντίπαλο καλάθι (0/4 σουτ), ενώ υπέπεσε και σε 4 λάθη.


Ο A.J. Slaughter δεν κατάφερε να φανεί αποτελεσματικός επιθετικά στην εκτός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού μετά από μια σκληρή μάχη των πράσινων στο Τελ Αβίβ από τη Maccabi (73-70) μένοντας στους 5 πόντους (1/9 εντός παιδιάς) ενώ συμπλήρωσε σχετικά νωρίς και τα 5 προσωπικά φάουλ.
Zoys
Top 16 - Week 9

1) Pure Devotion
Το Malaga-Anadolu Efes ήταν από εκείνα τα παιχνίδια στα οποία η μια ομάδα δεν έχει να χάσει τίποτα (βαθμολογικά) και η άλλη ομάδα θέλει πάση θυσία τη νίκη. Οι Ισπανοί δεν είναι όμως από τις ομάδες που στερούνται κινήτρου και το απέδειξαν με την παρουσία τους στο συναρπαστικό όπως εξελίχθηκε παιχνίδι με την τουρκική ομάδα. Οι παίκτες του Plaza ξεκίνησαν ορεξάτοι το ματς με 2 τρίποντα του Stefansson και στη συνέχεια με επιθετικούς μοχλούς τους Granger και Kuzminskas να δημιουργούν διαφορά 7 πόντων στη συμπλήρωση των πρώτων 10 λεπτών. Στη δεύτερη περίοδο μίλησε και η εμπειρία του Gabriel που πρόσθεσε 2 δικά του τρίποντα την ίδια ώρα που η Efes προσπαθούσε να απειλήσει κοντά στο καλάθι με τους Krstic και Bjelica. Ο Kuzminskas θα διαμόρφωνε το 52-40 αυξάνοντας τη διαφορά της ομάδας της Ανδαλουσίας στο ματς λίγο πριν οι δύο ομάδες οδηγηθούν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα. Ένα νέο τρίποντο του Stefansson στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου έστειλε τη διαφορά στο μεγαλύτερο επίπεδο της (57-43) με τον Janning να μειώνει με 4 προσωπικούς του πόντους και ένα lay-up από το Lasme. Ο Toolson λίγο αργότερα θα επαναφέρει τη Malaga σε διψήφια διαφορά με δίποντο (61-51) και προχωρώντας προς τα τέλη του τρίτου δεκαλέπτου θα μπει στη συνάρτηση για την ομάδα του «Ντούντα», ο Thomas Heurtel που με 6 προσωπικούς αναπάντητους πόντους θα μειώσει στους 4 και αυτή ήταν μόνο η αρχή. Στο τελευταίο δεκάλεπτο θα μπει με νέο δικό του τρίποντο απαντώντας στο lay-up του Kuzminskas μειώνοντας στους 3 το χάσμα των δύο ομάδων. Ο Toolson είναι και πάλι εκεί για το 65-60, αλλά η διαφορά θα ξαναπέσει στους 3 με το σουτ του Saric. Ο Lasme θα συνεχίσει την προσπάθεια της ανατροπής αρχικά με κάρφωμα και στην επόμενη επίθεση με lay-up που θα ρίξει τη διαφορά στον πόντο (69-68). Ο Toolson θα κερδίσει 3 βολές στις οποίες δεν θα λαθέψει για το 72-68 με τον Heurtel να ξαναχτυπά λίγο αργότερα για το 73-70, αλλά και να ευστοχεί για ακόμα μια φορά μετά τις βολές του Green για να μειώσει ξανά στους 3 (75-72). Κομβικό το τρίποντο του Draper στο 76-75, όπως και οι 5 πόντοι του Thomas που διαμόρφωσαν το 81-77 3 λεπτά πριν το τέλος. Πλησιάζοντας προς το τέλος, οι Περπέγολου και Saric εκμεταλλεύτηκαν τις βολές μειώνοντας στον έναν πόντο, ενώ οι παίκτες του Ivkovic οδήγησαν αμυντικά τον Granger στο λάθος που έδωσε την ευκαιρία στον Heurtel να πετύχει ακόμη 2 πόντους για το πρώτο προβάδισμα των Τούρκων (82-83). Το παιχνίδι οδηγείται στο τελευταίο λεπτό στις βολές με τις τελευταίες του Toolson να δημιουργούν διαφορά 3 πόντων για τη Malaga (90-87). Στα τελευταία 10’’ η Efes θα δει για ακόμα μια φορά τον πρωταγωνιστή (τουλάχιστον μέχρι την τελευταία φάση του ματς) Heurtel να ευστοχεί, από τα 6,75 αυτή τη φορά για τη μεγάλη ισοφάριση που όπως όλα έδειχναν θα οδηγούσε το ματς στην παράταση. Ο Toolson όμως είχε άλλη άποψη για την έκβαση του παιχνιδιού στα τελευταία 5,8 δεύτερα επίθεσης της Unicaja…
Ο Ryan Toolson κορυφαίος του ματς με 25 πόντους και 8 κερδισμένα φάουλ, ενώ από 15 και 13 αντίστοιχα πρόσθεσαν οι Stefansson και Kuzminskas. Από πλευράς των Τούρκων ο Heurtel έκανε ό,τι μπορούσε με 23 πόντους, 5 ριμπάουντ και ισάριθμες ασίστ ενώ ακολούθησε και ο Krstic με 14 πόντους και 9 ριμπάουντ.



2) Key Factor

Η Alba δεν συνάντησε ιδιαίτερες δυσκολίες στην έδρα της με αντίπαλο τη Zalgiris επικρατώντας με 80-72. Εξαιρετικός ήταν ο Reggie Redding με 27 πόντους (6/11 δίπ., 2/2 τρίπ., 9/10 βολ.), 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ που κάλυψε επάξια του κενό του Hammonds.




Η Fenerbahce ξεπέρασε τις δυσκολίες και πήρε τη νίκη απέναντι στην αξιόμαχη Nizhny με 92-79 και πρωταγωνιστή τον Nemanja Bjelica. Ο Σέρβος σημείωσε 16 πόντους, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 λάθος με 24 λεπτά παρουσίας αποτελώντας για άλλο ένα ματς τον πολυτιμότερο παίκτη της ομάδας.




Η Maccabi δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην πάντα καυτή έδρα του Ερυθρού Αστέρα γνωρίζοντας την ήττα με 89-76. Οι Σέρβοι είχαν πρωταγωνιστή (εντάξει, δεν είναι πια είδηση) τον «γίγαντα» Boban Marjanovic που δεν είχε αντίπαλο στη ρακέτα με 19 πόντους, 17 ριμπάουντ (!), 1 λάθος, 1 μπλοκ και 5 κερδισμένα φάουλ.





Ο Ολυμπιακός πέτυχε τη δεύτερη φετινή του νίκη εις βάρος της EA7 Milan με μεγάλο πρωταγωνιστή τον εκπληκτικό φέτος Βασίλη Σπανούλη. Ο αρχηγός των Πειραιωτών πραγματοποίησε μεστό ματς με 14 πόντους, 8 ασίστ, 1 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 1 λάθος και 4 κερδισμένα φάουλ οδηγώντας την ομάδα του σε μια εύκολη εκτός έδρας επικράτηση.




Σε υγιεινό περίπατο μετέτρεψε η Ρεάλ Μαδρίτης την αναμέτρηση της με τη Galatasaray στην Τουρκία (71-107) με την ευστοχία των παικτών του Laso να αποτυπώνεται και από το ρεκόρ των 18 εύστοχων τριπόντων που ισοφάρισε χθες η Βασίλισσα.



Παρά την μεγάλη προσπάθεια των Διαμαντίδη-Gist-Batista που πέτυχαν παραπάνω από τους μισούς πόντους του Παναθηναϊκού, οι πράσινοι γνώρισαν και στο ΟΑΚΑ την ήττα με 77-81 από την Barcelona η οποία παρά το μέτριο βράδυ του Tomic ευτύχησε να δει τον Doellman σε πολύ ώριμο παιχνίδι με 21 πόντους, 7 ριμπάουντ και 1 ασίστ με τον Αμερικανό να αποτελεί τον κορυφαίο της αναμέτρησης.



3) Ο ήρωας

Ο Ryan Toolson και το μεγάλο buzzer beater σουτ του μπροστά από τον Dario Saric!



4) Ο κόουτς

Το γεγονός ότι η ομάδα του άφησε στη μέση τη δουλειά στον αγώνα με την CSKA (στον οποίο προηγήθηκε στο 1ο ημίχρονο ακόμα και με 15 πόντους!) και να γνώρισε τελικά την ήττα στις λεπτομέρειες χάνοντας την ευκαιρία να πετύχει ακόμα μια εκκωφαντική νίκη μετά το διπλό στην έδρα της Anadolu Efes, δεν αναιρεί την εξαιρετική δουλειά του Ibon Navarro στον πάγκο των Βάσκων που παραμένουν ισόβαθμοι με την ομάδα του Ivkovic στην κατάταξη και ταυτόχρονα στο παιχνίδι της πρόκρισης.

5) Το φάντασμα



Ο Sinan Guler δεν μπόρεσε να βοηθήσει τη Galatasaray να αποφύγει τη συντριβή από τη Real με 2 πόντους και 2 λάθη ενώ το ίδιο ισχύει και για το Zoran Erceg που έμεινε και εκείνος στους 2 πόντους με μόλις 1/8 εύστοχες προσπάθειες.
Zoys
Top 16 - Week 10

1) Pure Devotion
Η Anadolu Efes έβαλε δύσκολα στην CSKA στη Μόσχα, απείλησε σοβαρά για ένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά οι Ρώσοι έστω και με δυσκολία πήραν το σημαντικό ροζ φύλλο προκειμένου να συνεχίσουν στη μάχη για την πρωτιά του ομίλου. Οι παίκτες του Dusan Ivkovic ξεκίνησαν καλύτερα το ματς και εκμεταλλεύτηκαν τον Krstic κοντά στο καλάθι με τον Περπέρογλου να είναι ο παίκτης που θα ανεβάσει τη διαφορά στους 9 στο πρώτο πεντάλεπτο (4-13) με τρίποντο. Η απάντηση θα έρθει από τον Teodosic με καλάθι-φάουλ με τον ίδιο παίκτη να δίνει τη προσπέρασμα στην Αρκούδα (19-17) με τρίποντο προς το τέλος της 1ης περιόδου. Μεγάλο ντέρμπι στη δεύτερη περίοδο με την CSKA πάντως να έχει ανεβάσει την απόδοση της και το παιχνίδι να έχει για πρωταγωνιστές κυρίως τους σέντερ με τον Krstic αιχμή του δόρατος για τους Τούρκους και τον Kaun για τους γηπεδούχους. Το πρώτο ημίχρονο θα κλείσει με 5 πόντους του Fridzon οι οποίοι θα στείλουν τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια με μικρή διαφορά 4 πόντων (43-39). Οι Τούρκοι στην επανάληψη θα προσπαθήσουν να πάρουν εκ νέου το προβάδισμα, αρχικά με κύριο εκφραστή τον Περπέρογλου, αλλά δεν θα τους το επιτρέψει ο Teodosic με τα δύο εύστοχα τρίποντα του. Ο Krstic θα ισοφαρίσει μετά από αρκετή ώρα για την Efes 2 λεπτά πριν το τέλος της 3ης περιόδου (56-56), αλλά η CSKA θα πάρει και πάλι κεφάλι με το κάρφωμα του Kaun και λίγο αργότερα με νέο τρίποντο σουτ του Fridzon και τις βολές του Kaun μέσω των οποίων οι παίκτες του Ιτούδη ξεφεύγουν στο +8. Η Efes δεν το βάζει κάτω ούτε στην τελευταία περίοδο οπότε και σκοράρει από τα 6,75 με τα σουτ των Περπέρολγου και Janning ενώ με τη συμπλήρωση του πεντάλεπτου ο Draper θα σημειώσει ακόμα ένα μεγάλο τρίποντο για το 70-68! Ο Teodosic όμως είναι και πάλι εκεί για να εκτελέσει άλλη μια τρίποντη βόμβα για το 74-68. Ο Saric θα απαντήσει (74-70) και ο Heurtel εν συνεχεία θα φέρει το ματς στο καλάθι με τρίποντο (75-73) για να λάβει την άμεση απάντηση του Weems (78-73), αλλά και το καλάθι του Kaun μετά το κλέψιμο του Teodosic για το +7. Ο Saric ένα λεπτό πριν το τέλος θα δώσει νέα ανάσα από τα 6,75 (81-76), ο De Colo όμως θα απαντήσει με προσωπική ενέργεια όπως θα κάνει λίγο αργότερα με νέο δίποντο μετά το… επιθετικό κύκνειο άσμα της Efes (δηλ. το τρίποντο του Draper) με το 86-81 να σφραγίζει στην ουσία τη νίκη των Μοσχοβιτών και να αποτρέπει τη νέα εντός έδρας απώλεια από τουρκική ομάδα με το τελικό 88-83. Πολιτιμότερος του αγώνα ο Milos Teodosic με 20 πόντους, 2 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 3 κλεψίματα, 5 λάθη και ισάριθμα κεδισμένα φάουλ, ενώ ακολούθησαν οι Kaun (16 π.,6 ρ.), Weems (13 π., 5 ρ., 4 ασίστ) και Hines (11 π., 6 ριμπ., 2 ασίστ). Για την αξιόμαχη Efes πρωταγωνίστησαν οι Draper (14 π., 4 ριμπ., 2 ασίστ, 2 κλ.), Krstic (13 π., 6 ριμπ., 3 ασίστ), Saric (12 π., 9 ριμπ.), Heurtel (10 π., 9 ασίστ), αλλά και ο Στράτος Περπέρογλου με 14 πόντους, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ και ένα κλέψιμο.



2) Key Factor

Ο Ολυμπιακός έχασε για πρώτη φορά φέτος εντός έδρας από τη Fenerbahce με 64-73 με έναν Goudelock από πλευράς των Τούρκων να θυμίζει κάτι από την προχθεσινή εμφάνιση του Irving με αντίπαλο τους Spurs. Ο Αμερικανός ήταν πρώτος σκόρερ του αγώνα (24 π.) και σούταρε με ποσοστά της τάξης των 6/7 από τη γραμμή των 6,75!





Η Galatasaray δείχνει παντελώς άδεια ψυχολογικά και αγωνιστικά και έτσι συνέβη και νέος περίπατος στην έδρα τους από τον Ερυθρό Αστέρα αυτή τη φορά που συνέτριψε τους Τούρκους με 68-91. Κορυφαίος για τους Σέρβους ο Jaka Blazic που για πρώτη φορά στο Top-16 έκανε μια τόσο γεμάτη εμφάνιση: 19 πόντοι (5/8 δίπ., 3/3 τρίπ., 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο σε 24,5 λεπτά συμμετοχής.




Μετά από ένα μικρό διάλειμμα της προηγούμενης αγωνιστικής στο ΟΑΚΑ, ο Ante Tomic επανήλθε στις dominant εμφανίσεις του στην άνετη νίκη της Barcelona επί της Maccabi με 89-71 και απέδειξε για άλλη μια φορά ότι βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για τον κορυφαίο σέντερ της διοργάνωσης. Ο Κροάτης με 16 πόντους (4/4 δίπ., 8/8 βολές), 12 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 κλέψιμο, 3 λάθη και 7 κερδισμένα φάουλ σε 24:31 πήρε ακόμα ένα MVP αγωνιστικής και κλείνει το μάτι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ( ; ).





Χωρίς προβλήματα η Real συνέχισε ακάθεκτη την πορεία της στο Top-16 με τη νίκη επί της Alba Berlin με 93-62 και κορυφαίο (ή έστω έναν από τους κορυφαίους) τον πολύπειρο Felipe Reyes (8 π., 8 ριμπ., 1 ασίστ, 2 κλ., 1 μπλοκ, 6 κερδ. φάουλ). Απολαύστε μερικές από τις καλύτερες φάσεις των Μαδριλένων.








Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε στο Kaunas (76-70) χάνοντας πολλές πιθανότητες να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από την τέταρτη θέση του ομίλου του. Οι δύο Αμερικανοί της Zalgiris έκαναν τη μεγαλύτερη δουλειά με τον James Anderson να πετυχαίνει 13 πόντους, 6 ριμπ., 3 ασίστ, 2 κλεψίματα και τον Will Cherry να προσθέτει 18 πόντους.





Η EA7 Milan μπορεί να μην έχει ουσιαστικά ελπίδες πρόκρισης, αλλά δεν έδειξε αδιάφορη απέναντι στην επίσης εκτός συνέχειας Malaga και πήρε τη νίκη με 90-86 σε ένα ανοιχτό ματς. Συνεχίζοντας εκεί που σταμάτησε από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο Alessandro Gentile πέτυχε 23 πόντους, μάζεψε 4 ριμπάουντ και μοίρασε 5 ασίστ αποτελώντας τον καλύτερο παίκτη των Ιταλών.



3) Ο ήρωας
Ο Will Cherry ήταν ο άνθρωπος που πέτυχε το καθοριστικό καλάθι για το 72-68 ενώ έβαλε και τις βολές για το 74-68 στην επόμενη επίθεση της Zalgiris δίνοντας ουσιαστικά τη νίκη στην ομάδα του.

4) Ο κόουτς

Ο Zeljko Obradovic που μετά τη Μόσχα πήρε ακόμα ένα σπουδαίο διπλό στο Φάληρο επί του Ολυμπιακού έχοντας προετοιμάσει κατάλληλα την ομάδα του και καταφέρνοντας να περιορίσει επιθετικά το Σπανούλη (που είχε πάντως πρόβλημα τραυματισμού) οδήγησε τους ερυθρόλευκους στην πρώτη τους εντός έδρας απώλεια.

5) Το φάντασμα


Ο Marquez Haynes δεν κάνει καθόλου καλό Top-16 και η απογητευτική εμφάνιση του στη Βαρκελώνη είναι ακόμα ένα στοιχείο του ότι δεν αισθάνεται τόσο βολικά στην περιφέρεια της Maccabi. Μόλις 3 πόντοι σε 16 λεπτά παιχνιδιού με 1/6 εντός παιδιάς. Ο Matt Lojeski από την άλλη, δεν ήταν σε καλή μέρα στο ματς με τη Fenerbahce κι έτσι δεν μπόρεσε να επαναλάβει την εξαιρετική του εμφάνιση στο ματς του πρώτου γύρου πραγματοποιώντας για πρώτη φορά φέτος αρνητικό ranking, αλλά και μένοντας για πρώτη φορά χωρίς πόντο με τη φανέλα του Ολυμπιακού.
Zoys
Top 16 - Week 11

1) Pure Devotion
Η τέταρτη αναμέτρηση της φετινής σεζόν ανάμεσα στην Laboral Kutxa και τον Ολυμπιακό επιφύλασσε ένα συναρπαστικό ντέρμπι με δραματικό φινάλε. Οι ερυθρόλευκοι ταξίδεψαν στη Βιτόρια με απουσίες με μεγαλύτερη αυτή, φυσικά, του ηγέτη της ομάδας Βασίλη Σπανούλη. Οι Ισπανοί που ήθελαν πάση θυσία τη νίκη ώστε να μείνουν ζωντανοί στο κυνήγι της τέταρτης θέσης κάλυψαν γρήγορα το χαμένο έδαφος των πρώτων τριών λεπτών (2-8) και απάντησαν με δικό τους επί μέρους σκορ και τον Bertans να ισοφαρίζει στα μέσα του πρώτου δεκαλέπτου με τρίποντο (8-8), αλλά και με τον Shengelia να απαντά με νέο τρίποντο αμέσως μετά από εκείνο του Lojeski για τη νέα ισοπαλία στο 13-13. Ο Bertans που ξεκίνησα ορεξάτος θα εκτελέσει εκ νέου από τα 6,75 (16-15), αλλά με τους Lojeski και Hunter ο Ολυμπιακός θα πάρει κεφάλι στο σκορ. Ο Ολυμπιακός θα δώσει χρόνο συμμετοχής στο δίδυμο Αγραβάνη-Καββαδά (αναγκαστικά αφού Τσαϊρέλης, Petway έλειπαν και ο Dunston είχε πυρετό) και στο πρώτο μισό της 2ης περιόδου θα πάρουν 5 πόντους από τους δύο Έλληνες ψηλούς ενώ λίγο αργότερα ο Lafayette θα δώσει με το εύστοχο δίποντο του διαφορά 7 πόντων για την ομάδα του Σφαιρόπουλου. Οι Βάσκοι θα μειώσουν με San Emeterio και Bertans, αλλά ο Ολυμπιακός θα παραμείνει μπροστά ενώ έχουν επιστρέψει οι πολύτιμοι Πρίντεζης και Hunter. Στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι θα καταφέρουν να προηγηθούν με το κάρφωμα του Iverson, ενώ θα πάρουν και 4 πόντους από τον Causeur. Οι ερυθρόλευκοι με λέι-απ του Πρίντεζη τρίποντο του Lafayette μετά το κλέψιμο του Hunter θα πάρουν βαθιά ανάσα στο σκορ (44-48), αλλά ο San Emeterio είναι παρών την κατάλληλη στιγμή για να ισοφαρίσει ένα λεπτό πριν το τέλος της 3ης περιόδου με εύστοχο τρίποντο (52-52). Ο Αγραβάνης θα βάλει ένα τρίποντο που θα φέρει τον Ολυμπιακό στο +5 και οι Βάσκοι θα απαντήσουν μετά από τρεις προσπάθειες (και 2 επιθετικά ριμπάουντ) με το τρίποντο του Causeur και στην επόμενη επίθεση του James για το 59-58. Άμεση απάντηση από το Lafayette ξανά από τη γραμμή των 6,75 (63-66), αλλά ο James εκτός από το εύστοχο λέι-απ του, θα κερδίσει έμμεσο τρίποντο με το φάουλ που δέχθηκε σε προσπάθεια για σουτ 3 πόντων, ενώ θα επιστρέψει στη γραμμή των βολών στην επόμενη επίθεση από το νέο φάουλ πάνω σε δίποντο και θα δώσει στην ομάδα του συνολικά 7 πόντους. Ο Hunter θα μειώσει με κάρφωμα (70-68), ο James που έκανε ό,τι ήθελε στις τελευταίες στιγμές του ματς θα πετύχει νέο καλάθι και ο Σλούκας θα διατηρήσει τον Ολυμπιακό σε απόσταση βολής στο 72-70. Ο Bertans θα δώσει στην ομάδα του προβάδισμα ενός τριπόντου (74-71) με τον Hunter να δηλώνει και πάλι παρών με νέο κάρφωμα για το 74-73 που θα είναι τελικά το σκορ του αγώνα με τον Ολυμπιακό να αποχωρεί από τη Βιτόρια με την πικρή γεύση που του άφησαν οι 2 άστοχες βολές του Πρίντεζη στο τέλος. Παρ’ όλα αυτά ο Έλληνας φόργουορντ πέτυχε 15 πόντους και 7 ριμπάουντ και ήταν μαζί με τους Hunter (14 π.-3 ριμπ.) και Σλούκα (7 π.,-3 ριμπ.,-5 ασίστ) οι κορυφαίοι των ερυθρόλευκων. Στη νίκη των Βάσκων πρωταγωνιστές ήταν ο James (17 π., 6 ριμπ., 2 ασίστ, 5 κλεψ.), Causeur (13 π., 3 ριμπ., 3 ασίστ) και ο Bertans (15 π., 4 ριμπ.).



2) Key Factor

Ο Boban Marjanovic (23 π., 11 ριμπ., 5 ασίστ, 7 κερδ. φάουλ) έδωσε ακόμα μια παράσταση μπροστά στον κόσμο της Crvena Zvezda, αλλά οι Σέρβοι όσο κι αν προσπάθησαν να απειλήσουν για να κλέψουν τη νίκη με τα τρίποντα του Blazic στο τέλος, ηττήθηκαν τελικά από την Barcelona με 73-77. Καλύτερος παίκτης της ομάδας του Pascual ο Tomas Satoransky που σε μια γεμάτη εμφάνιση πέτυχε 11 πόντους, μάζεψε 7 ριμπάουντ ενώ ευστόχησε και στις δύο τελευταίες βολές του ματς (7/7).





Ο Milos Teodosic γιόρτασε τα γενέθλια του με μια ακόμα εξαιρετική παρουσία αυτή τη φορά με αντίπαλο την Unicaja Malaga. Ο Σέρβος πόιντ γκαρντ σταμάτησε στους 25 πόντους (3/3 δίπ., 5/7 τρίπ.) και στις 8 ασίστ ενώ είχε άξιο συμπαραστάτη το Nando De Colo (19 π., 6 ριμπ., 6 κερδ. φάουλ).






Η Fenerbahce συνέτριψε την EA7 Milan με 98-77 με τους δύο Σέρβους της τουρκικής ομάδας να παραδίδουν μπασκετικά μαθήματα. Nemanja Bjelica με 13 πόντους, 9 ριμπάουντ, 6 ασίστ,1 κλέψιμο, 1 λάθος και 1 μπλοκ και Bogdan Bogdanovic με 25 πόντους, 2 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 λάθος και 1 μπλοκ συγκέντρωσαν αθροιστικά ranking… 62!





Χωρίς να συναντήσει σημαντικά προβλήματα η Maccabi επικράτησε της Zalgiris με 79-72 και μεγάλο πρωταγωνιστή τον Jeremy Pargo των 26 πόντων (5/8 δίπ., 4/6 τρίπ., 4/5 βολ.), των 2 ασίστ και των 8 κερδισμένων φάουλ.




Η Anadolu Efes παρά τη χαλάρωση των τελευταίων λεπτών κέρδισε τελικά τη Nizhny Novgorod με 79-75. Οι Τούρκοι είχαν ως πολυτιμότερο παίκτη ανάμεσα σε άλλους τον Milko Bjelica που στο καλύτερο φετινό του παιχνίδι έγραψε 15 πόντους, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο και 8 κερδ. φάουλ.



3) Ο ήρωας

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να επιβάλει τον νόμο της έδρας του ακόμα και σε θεωρητικά πολύ καλύτερες ομάδες όπως η Real η οποία γνώρισε βαριά ήττα στην Αθήνα με 85-69. Οι πράσινοι είδαν τον Νίκο Παππά να κάνει… παπάδες και να σταματά στους 22 πόντους με 6/6 δίποντα, 1/1 τρίποντα και 7/8 βολές και να βάζει τη σφραγίδα του στην πολύ σημαντική από ψυχολογικής άποψης ευρεία νίκη των Πρωταθλητών Ελλάδας έστω κι αν το παιχνίδι δεν είχε ιδιαίτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον.



4) Ο κόουτς

Ο Dusko Ivanovic έδωσε τις δικές του απαντήσεις μετά την αγωνιστική κοιλιά που έδειχνε να κάνει ο Παναθηναϊκός στα τελευταία ματς με μια θριαμβευτική νίκη απέναντι σε μια ομάδα όπως η Real. Ο Μαυροβούνιος κόουτς είναι ο μοναδικός στο Top-16 που κράτησε τους Μαδριλένους κάτω από τους 70 πόντους.

5) Το φάντασμα

Η Armani Milan δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει τη Fenerbahce στην Τουρκία. Μεγάλος αρνητικός πρωταγωνιστής για την Πρωταθλήτρια Ιταλίας ο Joe Ragland που συνεχίζει την πτωτική του πορεία με… zero points σε 10 λεπτά συμμετοχής.
Zoys
Top 16 - Week 12

1) Pure Devotion
Η έξοδος στην έδρα της Galatasaray δεν εξελίχθηκε σε εύκολη υπόθεση για τον Παναθηναϊκό που μπορεί να χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα, αλλά πήρε τελικά το πολυπόθητο διπλό στην Τουρκία και ψάχνει μόνο νίκες στα επόμενα δύο ματς για να μπορεί να κυνηγά τη Maccabi και την 3η θέση. Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι με τα δύο τρίποντα του Διαμαντίδη που της έδωσαν νωρίς double score (9-18), αλλά στη συνέχεια τον Erceg να απαντά με δικά του εύστοχα σουτ και την τουρκική ομάδα στις αρχές της δεύτερης περιόδου να προηγείται για πρώτη φορά με 27-25. Οι πράσινοι θα ξαναπάρουν κεφάλι στο σκορ με αιχμή του δόρατος το Μαυροκεφαλίδη ενώ με τρίποντο του Μποχωρίδη και λέι-απ του Batista θα χτίσουν μια νέα μικρή διαφορά στο 38-45 λίγο μετά την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου. Η Galatasaray θα απαντήσει με κάρφωμα του Young, αλλά στα μέσα της τρίτης περιόδου αναλαμβάνει δράση ο Gist που με δύο εύστοχα τρίποντα οδηγεί τον Παναθηναϊκό στο +10 δείχνοντας ουσιαστική διάθεση να καθαρίσει το ματς. Οι Τούρκοι όμως θα επιμείνουν και θα επιστρέψουν στο ματς με τους Carter και Micov να μειώνουν και τον Erceg να «πυροβολεί» την κατάλληλη στιγμή για την ισοφάριση ένα λεπτό πριν το τέλος του δεκαλέπτου (57-57). Ο Μαυροκεφαλίδης θα δηλώσει παρών στην τέταρτη περίοδο όπου το παιχνίδι είχε ήδη εξελιχθεί σε ντέρμπι. Δύο νέα μεγάλα τρίποντα έρχονται για τον Παναθηναϊκό στη συνέχεια από το Γιάνκοβιτς με τον Erceg να συνεχίζει να κρατά την ομάδα του σε απόσταση βολής (κυριολεκτικά αφού επισκεπτόταν τακτικά τη γραμμή της φιλανθρωπίας). Το ρεσιτάλ τριπόντων δεν σταμάτησε εκεί όμως αφού επόμενος εκτελεστής για την ομάδα του Ivanovic ο γνωστός μπομπέρ Janis Blums που με 2 εύστοχες εκτελέσεις από τα 6,75 θα δώσει νέα διαφορά στην ομάδα του (67-73) και μετά το μπλοκ του Batista στον Gonlum τον Gist να δηλώνει για ακόμα μια φορά παρών με ένα σουτ (τρίποντο βεβαίως) που θα στείλει τη διαφορά στους 9 (67-76) 4 λεπτά περίπου πριν το τέλος. Ο Batista θα σκοράρει για το 67-78 και στο σημείο που ο Παναθηναϊκός έδειχνε να κάνει αποφασιστικό βήμα νίκης οι Τούρκοι επέστρεψαν με καλάθι του Erceg ενώ ο Παναθηναϊκός είδε τον Διαμαντίδη να αστοχεί σε τρία τρίποντα. Εντέλει, οι πράσινοι σφράγισαν έστω και με περιπετειώδη τρόπο τη νίκη στο γαϊτανάκι των βολών με τον Gist να καθαρίζει το ριμπάουντ μετά τη δεύτερη άστοχη βολή του Young και να πηγαίνει ο ίδιος στη γραμμή για τελευταία φορά διαμορφώνοντας το τελικό 84-86.



2) Key Factor

Η Nizhny Novgorod πίστεψε στην έκπληξη με το +13 του ημιχρόνου, αλλά η CSKA απώλεσε γρήγορα στην επανάληψη το προβάδισμα και γνώρισε τελικά την ήττα παρά το (ακόμα ένα) σόου του Rochestie (21 π., 6 ασίστ, 7 κερδ. φάουλ). Κορυφαίος στο σκοράρισμα για τους Μοσχοβίτες ο Sonny Weems (21 π., 5 ριμπ., 3 ασίστ).




Η Barcelona προσπέρασε και το εμπόδιο της Zalgiris στο Κάουνας (72-83) και πλέον έχει κλειδώσει το πλεονέκτημα έδρας στα play-offs της Ευρωλίγκας. Οι Καταλανοί επικράτησαν με κορυφαίο τον Tibor Pleiss (14 π., 7 ριμπ.) που παρότι η φετινή του πορεία θυμίζει ασανσέρ θυμίζει σε κάποιους αγώνες τις ικανότητες του.




Η Alba Berlin επικράτησε με 73-68 του Ερυθρού Αστέρα με πολυτιμότερο το Reggie Redding, οι 8 πόντοι του οποίου ίσως να μην παραπέμπουν σε μεγάλη εμφάνιση του Αμερικανού, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τα 7 ριμπάουντ, τις 11 ασίστ και τα 2 κλεψίματα του γκαρντ των Γερμανών.




Η Real χάρισε σκορ και θέαμα στη Μαδρίτη επικρατώντας άνετα της Maccabi με 86-75 εξασφαλίζοντας και μαθηματικά το πλεονέκτημα έδρας στους 8 ενώ βρίσκεται αγκαλιά και με την πρωτιά του ομίλου. Ο μεγαλύτερος εκ των πρωταγωνιστών της Real ήταν ο αρχηγός των Μαδριλένων Feliper Reyes που σε μια αυτοκρατορική εμφάνιση πέτυχε 16 πόντους, μάζεψε 9 ριμπάουντ, μοίρασε 2 ασίστ, έκλεψε 2 φορές την μπάλα και κέρδισε 9 φάουλ αποδεικνύοντας εκ νέου ότι διανύει την καλύτερη αγωνιστική του περίοδο εδώ και πολλά χρόνια.



3) Ο ήρωας

Όχι ένας, αλλά περισσότεροι ήταν οι ήρωες στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Anadolu Efes. Οι ερυθρόλευκοι κλήθηκαν να αγωνιστούν χτυπημένοι από τις απουσίες των Σπανούλη, Σλούκα, Petway, Τσαϊρέλη και απέδειξαν ότι διαθέτουν βάθος για να επικρατήσουν τελικά με 86-75. Με τον Μάντζαρη να μπαίνει για λίγο στα παπούτσια του Σπανούλη με 10 πόντους, 5 ριμπάουντ και 7 ασίστ, τον Lafayette να παίζει αποφασισμένος να τα δώσει όλα για τη νίκη (17 π., 3 ασίστ), τον Πρίντεζη να πραγματοποιεί την καλύτερη φετινή του επίδοση στα ριμπάουντ (με 12 συν 15 πόντους), αλλά και τον Ιωάννη Παπαπέτρου να ξεσηκώνει το ΣΕΦ με τα κρίσιμα σουτ που πέτυχε (12 π., 4 ρ., 2 ασίστ, 2 κλεψ.).



4) Ο κόουτς

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κερδίζει συνεχώς πόντους στην κούρσα της φετινής Ευρωλίγκας με την παρουσία του στον πάγκο του Ολυμπιακού. Η νίκη της… αποδεκατισμένης από τις απουσίες ομάδας του απέναντι στην πλήρη Anadolu Efes του Dusan Ivkovic είναι μια ακόμα μικρή νίκη και του κόουτς Σφαιρόπουλου που κρατά ζωντανές τις όποιες ελπίδες του Ολυμπιακού για τη διεκδίκηση του πλεονεκτήματος έδρας στους 8 ενώ στέλνει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για τη δυναμική των Πειραιωτών.

5) Το φάντασμα


O Dimitriy Khvostov δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν μπόρεσε να συνδράμει στην προσπάθεια της ομάδας του να διεκδικήσει την υπέρβαση στον αγώνα με αντίπαλο την CSKA. 0 πόντοι και 2 λάθη σε 17,5 λεπτά αγώνα. Στα ίδια… υπό του μηδέν επίπεδα και η παρουσία του Jon Stefansson στην ήττα της Malaga από τη Fenerbahce. Οι 2 πόντοι (1/8 εντός παιδιάς), το 1 λάθος και τα 2 μπλοκ στο παθητικό του Ισλανδού επιβεβαιώνουν ένα ακόμα τραγικό ranking στο -8.
Zoys
Top 16 - Week 13

1) Pure Devotion
Τα ραντεβού ανάμεσα στην Barcelona και τη Real κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες πάντα έχουν ξεχωριστό και μπασκετικό ενδιαφέρον ακόμα κι αν βαθμολογικά δεν υπάρχει τέτοιο, όπως συνέβη και στο ματς του Palau Blaugrana εκεί όπου οι Καταλανοί επικράτησαν με 85-80 παίρνοντας μια μικρή εκδίκηση για τη βαριά ήττα του πρώτου γύρου στη Μαδρίτη χωρίς ωστόσο να πλησιάσουν τον ούτως ή άλλως δύσκολο στόχο να ανατρέψουν τη διαφορά των 24 πόντων για την πρωτιά. Οι Μαδριλένοι μπήκαν στο ματς με ζεστό το Rudy Fernandez και άριστη λειτουργία επιθετικά και αμυντικά φτάνοντας να προηγούνται με 17-25 στο τέλος της πρώτης περιόδου. Η γηπεδούχος ομάδα συνέχισε μουδιασμένη και στην επόμενη περίοδο όπου πήρε σκορ από τους Lampe και Abrines, αλλά ανέτρεψε ουσιαστικά την κατάσταση μόνο όταν μπήκε στη συνάρτηση του ματς και οι καλοί σουτέρ της όπως Oleson και κυρίως ο Hezonja που με τρίποντο στην εκπνοή του ημιχρόνου έδωσε μετά από αρκετή ώρα το προβάδισμα στους Πρωταθλητές Ισπανίας. Η Τρίτη περίοδος ήταν και η καλύτερη για την ομάδα του Pascual με τον Tomic να ανεβάζει στροφές και τον Hezonja να συνεχίζει να πυροβολεί κατά ριπάς κλείνοντας το μάτι στο μέλλον και χαρίζοντας στην ομάδα του προβάδισμα 9 πόντων (62-53). Ο Rudy δήλωσε παρών απαντώντας με δικό του εύστοχο τρίποντο ενώ και ο Rodriguez λίγο αργότερα θα ξαναβάλει φωτιά στο ματς με νέο σουτ από τα 6,75 για το 64-62. Η τέταρτη περίοδος θα αποτελέσει και πάλι υπόθεση του τρελο-Oleson που με δύο καθοριστικά τρίποντα θα επαναφέρει τη διαφορά στους 8 υπέρ της Barcelona (70-62). Οι Sergio της Βασίλισσας όμως δεν το βάζουν κάτω και απαντούν με δύο λέι-απ και ένα ακόμα τρίποντο του Rodriguez που θα κατεβάσει τη διαφορά στους 2 (72-70). Η Barcelona χειρίστηκε με ασφάλεια το ματς και με τις βολές του Navarro, το καθοριστικό καλάθι του Tomic και το νέο τρίποντο του Oleson (85-78) κλείδωσε τη νίκη και αναπτέρωσε το ηθικό της για τη δύσκολη συνέχεια. Οι Hezonja (5/6 τρίποντα) και Oleson (4/6 τρίπ.) σημείωσαν από 15 και 12 πόντους αντίστοιχα, ο Tomic με 8 πόντους, ισάριθμα ριμπάουντ και 4 ασίστ ήταν επίσης σημαντικός για τη νίκη ενώ από 9 πόντους, 6 ριμπάουντ είχε ο Pleiss που μαζί με τον Lampe (12 π., 6 ρ.) έδωσαν πολύτιμες ανάσες στο βασικό σέντερ των Καταλανών. Η Real είχε πρώτο σκόρερ τον Fernandez (20 π.) και ακολούθησε ο Ayon (10 π., 5 ρ.) και ο Llull (8 π., 3 ριμπ., 8 ασίστ.)



2) Key Factor

Η Alba πήρε το διπλό της αγωνιστικής επικρατώντας στο ΟΑΚΑ με 66-68 μπαίνοντας δυναμικά στο κόλπο της πρόκρισης η οποία πλέον θα κριθεί την τελευταία αγωνιστική ανάμεσα στους Γερμανούς, τον Παναθηναϊκό και τη Maccabi. Ο παίκτης που ξεχώρισε για τους Βερολινέζους ήταν ο Alex Renfroe που σημείωσε 16 πόντους, μάζεψε 6 ριμπάουντ, μοίρασε 9 ασίστ και κέρδισε 6 φάουλ. Ήταν, τέλος, ο άνθρωπος που πέτυχε και το τελευταίο καλάθι του αγώνα που έμεινε αναπάντητο από τον Παναθηναϊκό και διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα βάζοντας φωτιά στον όμιλο.





Η Laboral Kutxa είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει μέχρι τέλους την τέταρτη θέση του ομίλου και μετά τον Ολυμπιακό το νέο θύμα της εξαιρετικής εντός έδρας παρουσίας της ήταν η Fenerbahce η οποία ηττήθηκε εύκολα από τους Βάσκους με 93-76. Κορυφαίος παίκτης και πρώτος σκόρερ της ομάδας του Ibon Navarro ο Mike James με 19 πόντους, 2 ασίστ και 6 κερδισμένα φάουλ.





Η Anadolu Efes δυσκολεύτηκε για ένα ημίχρονο απέναντι στην EA7 Milan, αλλά τελικά με παίκτη-κλειδί τον Thomas Heurtel (26 π., 5 ασίστ) με τα καθοριστικά του τρίποντα (6/8) και σημείο αναφοράς κάτω από το καλάθι τον Krstic (22 π., 5 ριμπ.) ήταν πολύ δύσκολο να μην ανατρέψει την κατάσταση και να επικρατήσει τελικά με 86-78.




Ο Ολυμπιακός έκανε το καλύτερο δυνατό στην Μόσχα αγωνιζόμενος χωρίς τον μεγάλο του σταρ Βασίλη Σπανούλη γνωρίζοντας τελικά την ήττα από την CSKA με 76-70. Κορυφαίος της ομάδας του Ιτούδη ο ασταμάτητος Sasha Kaun με 16 πόντους (5/7 δίπ., 6/8 βολ.), 8 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 κλεψίματα και 6 κερδ. φάουλ.






Η Unicaja Malaga ξέσπασε στην έδρα της Nizhny Novgorod με την καλύτερη της εμφάνιση έστω και αν έχει αποκλειστεί εδώ και αρκετές αγωνιστικές. Οι Ισπανοί έκαναν περίπατο με 75-94 και κορυφαίους τους Mindaugas Kuzminskas (18 π., 4 ρ., 2 ασίστ, 1 κλ., 2 λ., 3 μπλοκ) και Vladimir Golubovic (17 π., 9 ριμπ., 1 μπλοκ).





Χωρίς σημαντικές δυσκολίες η Maccabi ξεπέρασε το εμπόδιο της Galatasaray στο Τελ Αβίβ με 81-72. MVP του αγώνα ο Devin Smith: 22 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα και 1 λάθος σε 38 λεπτά αγώνα.



3) Ο ήρωας

Η Zalgiris πανηγύρισε τη νίκη επί του Ερυθρόυ Αστέρα στο τελευταίο φετινό ματς μπροστά στον κόσμο της για τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Ο παίκτης που κλείδωσε τη νίκη και το τελικό 76-70 ήταν ο Arturas Milaknis (11 π.) με το νικητήριο σουτ του από τα 6,75.



4) Ο κόουτς

Η Alba Berlin αποτελεί μια από τις πλέον αξιόμαχες ομάδες της φετινής Ευρωλίγκας και παρά το γεγονός ότι το μπάτζετ της δεν έχει ηχηρά ονόματα αυτό δεν της απαγορεύει να κυνηγάει πιο αποφασιστικά από ποτέ την πρόκριση για τα play-offs της διοργάνωσης. Το διπλό στο ΟΑΚΑ είναι το μεγαλύτερο φετινή παράσημο της προπονητικής του Sasa Obradovic σε ένα ματς που η Alba υποχρέωσε τον Παναθηναϊκό στην χειρότερη επιθετική επίδοση εντός έδρας.

5) Το φάντασμα

Ο Emir Preldzic πέρασε δύσκολα στη Βιτόρια πραγματοποιώντας τη χειρότερη φετινή του εμφάνιση με μόλις 2 πόντους (1/4 δίπ.), 3 ασίστ και 3 λάθη σε 26,5 λεπτά συμμετοχής.
Zoys
Top 16 - Week 14

1) Pure Devotion
Ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στη Σερβία με μοναδικό στόχο το διπλό προκειμένου να καθορίσει ο ίδιος την τύχη του και να μην εξαρτάται από το αποτέλεσμα του ματς στο Βερολίνο ανάμεσα στην Alba και τη Maccabi που είχε ξεκινήσει λίγο νωρίτερα. Οι Σέρβοι ξεκίνησαν πιο δυνατά το ματς και είχαν τον έλεγχο του αγώνα σε όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου με κύριο εκφραστή τον Williams και έφτασαν στο 13’ να προηγούνται και με 23-12 έπειτα από το τρίποντο του Dangubic. Οι πράσινοι συνήλθαν στη συνέχεια με τις προσωπικές ενέργειες του Παππά ενώ λίγο αργότερα το «όπλο» του πήρε και ο Γιάνκοβιτς με τον Έλληνα φόργουορντ να δίνει το πρώτο προβάδισμα στην ομάδα του Ivanovic με τρίποντο στο 3ο λεπτό της τρίτης περιόδου (30-31), αλλά τον Blazic και τον Williams να απαντούν με δύο εύστοχα σουτ από τα 6,75 βάζοντας φωτιά στο γήπεδο, αλλά και να μεταφέρουν το άγχος στην πλευρά του Παναθηναϊκού. Ο Batista, αρχικά, με κάρφωμα και στη συνέχεια ο Διαμαντίδης με τρίποντο θα μειώσουν στους 2 (38-36). Οι Blazic και Kalinic θα σκοράρουν στην άλλη άκρη για να βρεθεί και πάλι ο Γιάνκοβιτς στο σωστό σημείο και να σκοράρει από τα 6,75 για το 42-39. Ο Παναθηναϊκός θα πάρει τα ηνία του ματς στην τέταρτη περίοδο με το Μαυροκεφαλίδη και το Nelson να μπαίνουν στη συνάρτηση του ματς και να δημιουργούν διαφορά για την ελληνική ομάδα η οποία με το τρίποντο του Φώτση θα φτάσει το +8. Η πρόκριση για τους Πρωταθλητές Ελλάδας μπορεί να είχε πλέον κλειδώσει αφού η Maccabi είχε ήδη φύγει από τη Γερμανία με το διπλό, αλλά η χαλάρωση των παικτών του Παναθηναϊκού δεν επέτρεψε στο τριφύλλι να ολοκληρώσει τη δουλειά κι έτσι οι Σέρβοι επέστρεψαν με τα καλάθια του Blazic και του Mitrovic στο τελευταίο τρίλεπτο με τον πρώτο να είναι ο παίκτης που θα ισοφαρίσει εκ νέου σε 65-65 μετά τις εύστοχες βολές του Διαμαντίδη. Ο Παππάς θα σκοράρει αποφασιστικά για το 67-68 στα 20’’ πριν το τέλος, αλλά ο χρόνος είναι αρκετός για τους Σέρβους ώστε να κλέψουν τη νίκη όπως και συνέβη. Μπορεί ο Williams να αστόχησε στο τελευταίο σουτ του, αλλά ο Boban Marjanovic ήταν εκεί για να μαζέψει το «σκουπίδι», να κερδίσει το φάουλ και να σκοράρει από τη γραμμή των βολών χαρίζοντας τη νίκη στην ομάδα του. Ο σέντερ που έκλεψε την παράσταση στις δύο πρώτες φάσεις της φετινής Ευρωλίγκας πέτυχε 12 πόντους και 15+1 ριμπάουντ με 3 ασίστ, 3 λάθη και 1 μπλοκ ενώ ακολούθησαν οι Williams (11 π., 7 ασίστ) και Kalinic (14 π., 4 ρ.), Mitrovic (11 π., 8 ρ., 6 ασίστ, 3 κλεψίματα).



2) Key Factor

Ο Andrew Goudelock μας θύμισε γιατί θεωρείται ένας από τους πολυτιμότερους παίκτες της Fenerbahce αφόυ αποτέλεσε το σημαντικότερο παράγοντα της νίκης στον «εμφύλιο» με την Anadolu Efes (83-72). Ο Αμερικανός σημείωσε 24 πόντους (ξεπερνώντας το φράγμα των 20 για 9η φορά φέτος) με 5/8 δίπ., ¾ τρίπ., 5/5 βολές, ενώ κέρδισε και 6 φάουλ.




Η Alba πάλεψε, αλλά το άγχος και η απειρία τη νίκησε στο ματς με τη Maccabi (64-73). Αλλά για να λέμε την αλήθεια ο Devin Smith παραήταν εξαιρετικός για να επιτρέψει στους Γερμανούς να κάνουν το κάτι παραπάνω φέτος. Ο έμπειρος Αμερικανός σε μια από τις κορυφαίες εμφανίσεις του σημείωσε 28 πόντους (3/4 δίπ., 7/10 τρίπ., ½ βολ.) και μάζεψε 7 ριμπάουντ.




Η Laboral Kutxa δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί την ήττα της Efes στην Τουρκία στο ματς με τη Fener χάνοντας τη μεγάλη ευκαιρία να προκριθεί στα πλέι-οφ. Οι Βάσκοι έκλεισαν με μια καλή πορεία φέτος, αλλά με πικρή γεύση αφού ηττήθηκαν ουσιαστικά με κάτω τα χέρια στην έδρα της (κάθε άλλο παρά αδιάφορης) Unicaja Malaga με 93-84. Η ομάδα της Ανδαλουσίας προξενεί απορία γιατί έμεινε από τόσο νωρίς εκτός μάχης παρότι όπως αποδείχθηκε και στο τέλος της κούρσας είναι μια πολύ καλή ομάδα. Καλύτερος παίκτης των νικητών ο Granger (15 π., 3 ρ., 6 ασίστ, 1 λάθος, 1 κλέψ.)




Ο Ολυμπιακός πέρασε ένα σχετικά ήσυχο απόγευμα στο ΣΕΦ επικρατώντας της Nizhny Novgorod με 77-70, αλλά έχοντας φανερά το μυαλό του στην επόμενη φάση της διοργάνωσης και στην Barcelona. Σε μια γεμάτη και κυρίως αποτελεσματική εμφάνιση ο Mat Lojeski σημείωσε 17 πόντους (5/6 δίπ., 2/3 τρίπ., ½ βολ.) και μάζεψε 8 ριμπάουντ προσθέτοντας ακόμα 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 μπλοκ, 4 λάθη και ισάριθμα κερδισμένα φάουλ.





Η Real αυτή τη φορά δεν άφησε κανένα περιθώριο στη Zalgiris καθαρίζοντας το ματς εύκολα στο δεύτερο ημίχρονο προσφέροντας σκορ και θέαμα στο 99-83 επί των Λιθουανών ενόψει της σειράς με την Efes. Πολλοί οι παίκτες που ξεχώρισαν όπως ο Rivers (12 π., 9 ριμπ.) ή ο Reyes (17 π.), ο Carroll (14 π). Πολυδιάστατη και ιδιαίτερα θεαμτατική ήταν επίσης και η παρουσία του Sergio Rodriguez με 16 πόντους και 7 ασίστ.






3) Ο ήρωας

Ο Boban Marjanovic με το επιθετικό ριμπάουντ του στο τελευταίο άστοχο σουτ του Ερυθρού Αστέρα και το φάουλ που κέρδισε στα 2,2 δεύτερα οδηγήθηκε στη γραμμή των βολών όπου ήταν αλάνθαστος χαρίζοντας έτσι τη νίκη στην ομάδα του που αποχαιρετά τη διοργάνωση με το κεφάλι ψηλά.

4) Ο κόουτς


Ο Pini Gershon και οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Alba-Maccabi. Τι κι αν δεν είναι head coach των Ισραηλινών; Ήταν σίγουρα ο άνθρωπος που έκλεψε την παράσταση αυτή την εβδομάδα.

5) Το φάντασμα

Ο James Gist δεν απέδωσε αυτά που θα ήθελε ο Παναθηναϊκός στο κρίσιμο ματς στο Βελιγράδι. Ο Αμερικανός δεν κατάφερε να σημειώσει κάποιο καλάθι στα 15,5 λεπτά που αγωνίστηκε στα οποία και έμεινε στα 3 ριμπάουντ, τη 1 ασίστ και τα 2 λάθη.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.