QUOTE (pathfinder.gr)
Λουξεμβούργο : Πάνω από τρία εκατομμύρια ερευνητές σε 34 χώρες θα εξυπηρετούνται με συνδέσεις υπερυψηλής ταχύτητας από το Πανευρωπαϊκό Ερευνητικό και Eκπαιδευτικό δίκτυο Internet νέας γενιάς GEANT2, το οποίο εγκαινιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο Λουξεμβούργο.

Το GEANT2 αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο και γρηγορότερο διακρατικό δίκτυο παγκοσμίως και έχει σχεδιαστεί ώστε να προωθήσει τη συνεργασία των επιστημονικών και εκπαιδευτικών κοινοτήτων και να επιτρέψει το χειρισμό τεράστιου όγκου ερευνητικών δεδομένων.

Δεκάδες εργαστήρια θα μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα μέσω ενός εξελιγμένου δικτύου οπτικών ινών και μισθωμένων γραμμών το οποίο προσφέρει πολλαπλές συνδέσεις των 10Gbps. Το συνολικό εύρος ζώνης φτάνει τα 500 Gbps.

Το GEANT2 (Γίγαντας) θα χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για τη μετάδοση των δεδομένων από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) που κατασκευάζεται στο ευρωπαϊκό ινστιτούτο σωματιδιακής φυσικής CERN. To νέο δίκτυο θα χρησιμοποιηθεί και σε άλλες εφαρμογές που αφορούν τεράστιο όγκο πληροφορίας, όπως τη διασύνδεση μεγάλου αριθμού ραδιοτηλεσκοπίων σε όλη την Ευρώπ.

Το δίκτυο GEANT2 υλοποιήθηκε χάρη στο Ευρωπαϊκό έργο GN2, στο οποίο ρόλο συντονιστή έχει η DANTE, αστική εταιρεία των Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών δικτύων για την παροχή δικτυακών τεχνολογιών, ΅ε ση΅αντική συ΅΅ετοχή του Πανευρωπαϊκού Οργανισ΅ού των Ερευνητικών-Ακαδη΅αϊκών Δικτύων TERENA.
Στο έργο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτει το 50% του προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από τα ίδια τα δίκτυα που συ΅΅ετέχουν.

To GEANT2 αποτελεί τη συνέχεια του δικτύου GEANT και προσφέρει στα Ευρωπαϊκά ιδρύματα πρόσβαση σε ένα ευρύτερο περιβάλλον υπολογιστικών πόρων μέσω γρήγορων γραμμών διασύνδεσης με τις περιοχές της Βορείου και Νοτίου Αφρικής, της Ιαπωνίας, της Λατινικής Αμερικής, της Μεσογείου της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην ανάπτυξη της συνεργασίας δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ερευνητική κοινότητα παγκοσμίως.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νέου δικτύου είναι ότι παρέχει δυνατότητες περιαγωγής -οι ερευνητές έχουν πρόσβαση στο ακαδημαϊκό ή ερευνητικό δίκτυο του οικείου ιδρύματός τους από οποιαδήποτε τοποθεσία ανά την Ευρώπη, δουλεύοντας έτσι με την ίδια ευκολία με την οποία δουλεύουν από το γραφείο τους.
Παράλληλα με το δίκτυο παραγωγής θα υλοποιηθεί και μικρότερης κλίμακας δίκτυο δοκιμών, το οποίο θα αποτελέσει πεδίο δοκιμών νέων τεχνολογιών πριν αυτές υιοθετηθούν από εμπορικά δίκτυα.



10 GBPS!!!!! ohmy.gif ohmy.gif w00t.gif w00t.gif w00t.gif
Αμάν ταχύτητα...