Denver Nuggets
Denver, it 's going to be a Mu-D(i)ay
Πρόγραμμα αγώνων
Προηγούμενο Ρεκόρ (2014-2015): 30-52
Πρώτοι σε στατιστικές κατηγορίες (2014-2015):
Πόντοι: Ty Lawson 15,2 - Arron Afflalo 14,5 - Wilson Chandler 13,9
Ριμπάουντ: Kenneth Faried 8,9 - Timofey Mozgov 7,8 - J.J Hickson & Jusuf Nurkic 6,2
Ασίστ: Ty Lawson 9,6 - Jameer Nelson 3,7 - Randy Foye 2,4
Κλεψίματα: Ty Lawson 1,2 - Will Barton 1,2 - Danilo Gallinari, Kenneth Faried, Darrell Arthur & Jusuf Nurkic 0,8
Κοψίματα: Timofey Mozgov 1,2 - Jusuf Nurkic 1,1 - Kenneth Faried 0,8
Ευστοχία %: Kenneth Faried .507 - Timofey Mozgov .504 - Alonso Gee .482
Χρόνος συμμετοχής: Ty Lawson 35,5 - Arron Afflalo 33,0 - Wilson Chandler 31,7
Πιθανή 5άδα:
Mudiay Chandler Gallinari
Faried Nurkic
Πάγκος:
PG: Jameer Nelson, Erick Green
SG: Randy Foye, Garry Harris
SF: Will Barton, Mike Miller
PF: Darrell Arthur, Joffrey Lauvergne
C: J.J. Hickson, Nikola Jokic
Μεταγραφικές Κινήσεις
Draft Picks: Emmanuel Mudiay (#7, πρώτος γύρος), Nikola Radicevic (#57, δεν υπέγραψε)
Ήρθαν ή ανανέωσαν: Matt Janning (FA/Efes), Mike Miller (FA/Cavs), Darrell Arthur (ανανέωσε), Wilson Chander (ανανέωσε), Danillo Gallinari (ανανέωσε), Will Barton (ανανέωσε), Jameer Nelson (ανανέωσε), Nick Johnson (ανταλλαγή από Rockets)
Έφυγαν: Jamaal Franklin (FA), Joey Dorsey (FA/Galatasaray), Κώστας Παπανικολάου (FA), Pablo Prigionι (FA/Clippers), Ian Clark (FA/GSW)
Παρουσίαση ομάδας
Πέρσι πριν ξεκινήσει η χρονιά, το Denver λογιζόταν ως ομάδα που θα πάλευε για να μπει στα playoffs. Τελικά η ομάδα του Shaw βγήκε εκτός στόχων από πολύ νωρίς και ήταν από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις του NBA. Ο Shaw στην 2η του χρονιά δεν βελτίωσε την εικόνα της ομάδας και όλοι αναρωτιόμασταν τι είχε στο μυαλό του γιατί στο παρκέ η ομάδα δεν είχε ταυτότητα. Tα πολλά και διαφορετικά rotation δεν βοήθαγαν την ομάδα να βρει ρυθμό και η εικόνα στην άμυνα ήταν απογοητευτική. Οι παίκτες δεν είχαν καλή σχέση με τον προπονητή και έτσι απολύθηκε ο κόουτς μέσα στην χρονιά.
Με υπηρεσιακό προπονητή τον Hunt τα πράγματα καλυτέρευσαν. Η άνοδος του Gallinari που είχε αρχίσει να συνέρχεται από τον τραυματισμό του, η βελτίωση του Faried σε ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό του Karl όπου είχε παίξει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του, ο ερχομός του Barton που πήγε πολύ καλά από τον πάγκο, έδωσαν έναν τόνο αισιοδοξία στους οπαδούς του Denver για το μέλλον.
Στο draft του Ιούνη οι Nuggets είχαν το #7 και δεν δυσκολεύτηκαν να κάνουν την επιλογή τους. Ο Ty Lawson παρά το ταλέντο του είχε απασχολήσει αρκετά με τα εξωαγωνιστικά του θέματα και ήταν δεδομένο ότι δεν θα βρισκόταν στο Colorado για πολύ ακόμα. Ο Mudiay λοιπόν ήταν εύκολη επιλογή, ένας παίκτης που παίζει στον άσσο, είναι αρκετά ψηλός για την θέση του, έχει καλά αθλητικά προσόντα και είναι εξαιρετικός playmaker.
Το καλοκαίρι ήταν ήρεμο σε θέμα μεταγραφών. Αρχικά ανανέωσαν το συμβόλαιο τους οι Chandler, Gallinari, Nelson, Barton και Arthur και προστέθηκε στην ομάδα το περσινό pick τους από τον 2ο γύρο ο Jokic, όπως και ο Miller που έμεινε ελεύθερος από το Cleveland. Από το trade του Lawson ήρθε ένα pick και οι παίκτες που συμπεριλήφθηκαν έχουν χαιρετίσει όλοι εκτός από το Nick Johnson που παλεύει για να μπει στο τελικό ρόστερ.
Για τη νέα χρονιά η επιτυχία της ομάδας θα εξαρτηθεί αρχικά από την υγεία του Gallinari. Ο Ιταλός όταν είναι στο 100 % βρίσκεται κοντά σε all star επίπεδο και δεν ήταν τυχαίο ότι όταν τραυματίστηκε πριν 2 χρόνια οι Nuggets παρόλο που έκαναν εξαιρετική χρονιά (57 νίκες) δυσκολεύτηκαν στα playoffs επειδή ο Gallo ήταν ο closer της ομάδας και η πρώτη επιθετική λύση όταν το Denver έψαχνε απεγνωσμένα σκορ. Ένας δεύτερος λόγος είναι η προσαρμογή του Mudiay στους ρυθμούς του NBA. Μέχρι στιγμής στα φιλικά έχει αρκετά λάθη και μένει να δούμε το πως θα παρουσιαστεί στους κανονικούς αγώνες.
Από εκεί και πέρα στο ρόστερ υπάρχει ο Wilson Chandler ο οποίος βοηθά με το versatility του, ο Faried όπου μετά από ένα μεγάλο συμβόλαιο και μια μέτρια χρονιά πρέπει να αποδείξει πράγματα. Ήταν βέβαια ένας από αυτούς που μετά την φυγή του Shaw είχε σημαντική άνοδο αλλά όσον αφορά την ομαδική άμυνα θέλει ακόμη δουλειά. Στην περιφέρεια τώρα, υπάρχουν καλοί σουτέρ από το 3ποντο με τους Nelson, Foye, Miller, Harris να ξεχωρίζουν με τον τελευταίο να φαίνεται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, να δείχνει πολύ καλύτερος μετά από μία μέτρια rookie χρονιά. Ο Barton όπως προαναφέρθηκε πιο πάνω έδειξε πολύ καλά στοιχεία από τον πάγκο όταν ήρθε από το trade του Afflalo. Σε κάποια φάση της περσινής χρονιάς τον είχα χαρακτηρίσει σαν τον Corey Brewer (αν και καλύτερο επιθετικά) λόγω της κορδέλας που φοράει, του ψιλόλιγνου στυλ όπως και το ότι επιτίθεται στο καλάθι κάπως άτσαλα και περίεργα. Στους ψηλούς υπάρχει ο Arthur η επιτομή της τίμιας αλλαγής στο 4, ο Γάλλος Lauvergne και από εκεί και πέρα ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Jokic. Δεν ξέρουμε αν θα πάρει χρόνο φέτος λόγω αρκετών επιλογών στο 4-5 αλλά διαθέτει πολύ καλή πάσα και σουτ για το ύψος του. Ο JJ Hickson υπάρχει ακόμα για να παίρνει ριμπάουντ, να παίζει ανύπαρκτη άμυνα και να ξαναπαίρνει ριμπάουντ.
Στην θέση του center υπάρχει η μεγαλύτερη ελπίδα της ομάδας (μετά τον Mudiay) ο Nurkic. Όντας 2,11 και κοντά στα 127 κιλά διαθέτει ένα τρομερό συνδυασμό δύναμης και αθλητικότητας. Αν και rookie πέρσι έδειξε σημάδια εξαιρετικού παίκτη στην άμυνα όπου σύμφωνα με τα στατιστικά είχε 101 drtg* όταν το δεύτερο καλύτερο νούμερο το είχε ο Lauvergne με 106. Επιθετικά από την άλλη δείχνει να έχει επίσης καλές προοπτικές. Διαθέτει καλό post game το οποίο μπορεί να βελτιωθεί και έχει δείξει ότι έχει το σουτ από μέση απόσταση αν του δωθεί από την αντίπαλη άμυνα.
*drtg= Οι πόντοι που δέχεται μια ομάδα ανά 100 κατοχές.
Μέσα σε όλα αυτά φαίνεται να διαθέτει και.. άγνοια κινδύνου για να το θέσω όμορφα.
Προπονητής
Ο Mike Malone είναι πλέον προπονητής στο Denver μετά από το μικρό πέρασμα του από το Sacramento. Προηγουμένως ηταν ο υπεύθυνος για την βελτίωση της άμυνας του Golden State σε μια από τις κορυφαίες της λίγκας. Στους Kings μετά την πρώτη αναγνωριστική χρονιά, η δεύτερη ξεκίνησε καλύτερα με την ομάδα να παίζει καλά αλλά ο τραυματισμός του Cousins στοίχισε στους Kings κάποιες ήττες και έτσι απολύθηκε. Ουσιαστικά υπήρχε διαφορά φιλοσοφίας με τον πρόεδρο του Sacramento να θέλει μεγαλύτερο pace και
Στην παρουσίαση του από τους Nuggets ρωτήθηκε για το αν επιμείνει σε χαμηλό pace και απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από την ομάδα στην οποία βρίσκεται, οπότε περιμένουμε διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού σε σχέση με την θητεία του στους Kings. Θεωρείται γενικά αμυντικογενής coach, λάτρης της πειθαρχίας και θα έχει ενδιαφέρον να τον δούμε πως θα δουλέψει σε ένα καλύτερο περιβάλλον σε σχέση με το χάος της προηγούμενης ομάδας του.
Ταβανόμετρο & στόχοι για φέτος
Με υγιή Gallo, τον Mudiay να προσαρμόζεται αμέσως στην λίγκα, τους ρολίστες στην περιφέρεια να πυροβολούν με πολύ καλά ποσοστά και την άμυνα να παίζει σε above average επίπεδα θα έλεγα ότι με βάση αυτά το ταβάνι της ομάδας θα είναι στις 47+ νίκες. Όμως ο στόχος για φέτος δεν φαίνεται ότι είναι τα playoffs αλλά να φτιαχτεί μια ομάδα που σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιστρέψει στην postseason.
Κάτω απ' το φως του προβολέα
GAAAAAAAAAALLLOOOOO!
- Καλός σουτέρ; ✔
- Δημιουργεί το σουτ του; ✔
- Ποστάρει άμα λάχει; ✔
- Παίζει καλά και στο 3 και στο 4; ✔
- Έχει βρει τα πατήματα του μετά τον τραυματισμό; ✔
- Μπορεί να κάνει και το μοντέλο; ✔
Ε ΚΑΝΤΕ ΤΟΝ ALL STAR ΠΙΑ!
Θέλω να ρωτήσω τον...
Αν η χρονιά κυλήσει όπως η περσινή πάμε για ολοκληρωτικό rebuilding ή στηρίζουμε το project;
Πρόβλεψη νικών: 39-43
Conference rank: 9
Division rank: 4
Teaser