Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Web programming
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα αποδυτήρια > Τεχνολογία και www
playmaker raketas
Αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο με web programming και να φτιάξω ένα site. Από το λίγο που το έψαξα και από κάποιες συζητήσεις με ένα φίλο μου, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω java server faces (JSF), ejb 3.1 (τη light νέα έκδοση χωρίς τα interfaces ta ears klp) για τη bussiness logic και το java persistence api (JPA) μέσα από το netbeans ide JEE6 με τον Glassfish server. Ουσιαστικά θέλω να εμφανίζω με ένα συγκεκριμένο τρόπο μία βάση δεδομένων (Microsoft SQL Server 2008 ) στο διαδίκτυο .

Αυτά μέχρι στιγμής μου φαίνονται σχετικά εύχρηστα και απλά στην εφαρμογή τους μιας κι είμαι αρκετά εξοικειωμένος με java κι έχω κάνει κάποια πράγματα, άλλα ήθελα να πάρω και μια 2η γνώμη. Αυτό που με χαλάει είναι ότι δεν έχει κάποιο visual editor το netbeans και ότι δε κατάφερα να βρώ κάποια open source component suite.

Τι άλλο υπάρχει? Είναι καλή επιλογή αυτή που έκανα? Τίποτα προτάσεις? Πως θα κάνατε κάτι αντίστοιχο όσοι από εσάς ασχολείστε? Και επίσης ποια είναι η διαδικασία για να δημοσιεύσω τη σελίδα μου στο διαδίκτυο?
dizzy_fingers
Αν η βάση σου είναι σε MSSQL server οι εναλλακτικές είναι asp και asp.net.
Λέγοντας πως θέλεις να εμφανίζεις τη βάση δεδομένων με ένα συγκεκριμένο τρόπο και βλέποντας πως έχεις επιλέξει java, υποθέτω πως δε θα θέλεις απλά να απεικονίσεις τη βάση σε tables αλλά να κάνεις κάτι πιο εξεζητημένο. Επομένως, η μόνη εναλλακτική που μπορώ να σου προτείνω είναι η asp.net που έχει και άψογο (free) ide. Από εκεί και πέρα, ένας windows server με τον τελευταίο IIS και είσαι έτοιμος - περισσότερα παρακάτω.

Αυτό όσον αφορά την πρώτη σου ερώτηση και τις εναλλακτικές.

Για το αν είναι καλή η επιλογή σου, δε μπορώ να ξέρω. Δεν υπάρχει καλή και κακή γλώσσα προγραμματισμού, αλλά αυτή που ξέρεις καλύτερα. Και αφού λες πως ξέρεις καλύτερα java, νομίζω πως έκανες τη σωστή επιλογή.

Εγκυκλοπαιδικά θα σου πω πώς θα το έκανα εγώ και ίσως βρεις κάποια λύση σε κάποιο μελλοντικό σου πρόβλημα.
Καθαρά για λόγους κόστους θα πήγαινα σε open source: PHP-MySQL-Apache-jQuery.
- PHP για server side development και συγκεκριμένα θα τσίμπαγα ένα drupal που είναι το πιο modular cms που έχω συναντήσει και έχει έναν σκασμό από addons. Θέλεις να του στήσεις community? There's a module for that. Θέλεις να απεικονήσεις τα δεδομένα γεωγραφικά σε google maps? There's a module for that too.
- MySQL αποκλειστικά για compatibility issues, αν και έχω ακούσει ότι έχει βγει patch του drupal για mssql.
- Apache, ο συνήθης open source web server.
- jQuery για UI (γνώσεις HTML,CSS προφανώς προαπαιτούμενες). Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε javascript framework ή σκέτη javascript για τα ui κολπάκια (animations, ajax requests...) αλλά το jquery έχει τη μεγαλύτερη υποστήριξη και είναι πανεύκολο.


Για να το ανεβάσεις στο διαδίκτυο τώρα, θέλεις 2 πράγματα. Έναν server και ένα domain.
Για java δε γνωρίζω τί χρειάζεσαι (solaris?) αλλά με μία γύρα σε διάφορες εταιρείς hosting θα βρεις λύσεις.
Το domain είναι συνήθως 20 ευρώ τα δύο χρόνια.
Χρειάζονται και μερικές ρυθμίσεις στα dns μόλις κλείσεις το domain αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για αφού αγοράσεις τα παραπάνω.


Καλή επιτυχία σε ότι και να φτιάχνεις smile.gif.
lightday
QUOTE(dizzy_fingers @ Feb 24 2010, 14:31 ) *
Για java δε γνωρίζω τί χρειάζεσαι (solaris?) αλλά με μία γύρα σε διάφορες εταιρείς hosting θα βρεις λύσεις.


tomcat (apache)

QUOTE(playmaker raketas @ Feb 24 2010, 11:05 ) *
Αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο με web programming και να φτιάξω ένα site. Από το λίγο που το έψαξα και από κάποιες συζητήσεις με ένα φίλο μου, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω java server faces (JSF), ...

Δεν ξέρω το επίπεδο σταθερότητας για την παρούσα στιγμή , αλλά μπορεί να βαράς το κεφάλι σου στο τοίχο με jsf (ειδικά αν δεν υπάρχει connector για mssql, αν δηλώνεται σωστά στον Glassfish(pools) ktl.Πριν 4 χρόνια που προσπαθούσα κάτι αντίστοιχο με mysql (δεν υπήρχε connector στο netbeans)πριν την πάρει η oracle , ανακάλυψα πάλι τον τροχό ,μου έβγαλε την παναγία αλλά δούλεψε.
Το απλό:
Σερβερ : java (jsp) , για το query
Client: html,javascript (ajax στο τσακιρ κέφι για την ερωταπάντηση του σερβερ - πολύ ωραίο όμως αποτέλεσμα)
Για το σύνθετο αργότερα rolleyes.gif
playmaker raketas
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Βρήκα μια πολύ κατατοπιστική σελίδα (www.javapassion.com) και δουλεύουν αρκετά καλά ως τώρα αυτά που έχω δοκιμάσει. Ουσιαστικά γράφω managed beans για κάθε σελίδα, μέσα από τα οποία καλούνται τα ejbs τα οποία κάνουν τις συναλλαγές με τη βάση και κάποια servlets για κάποια γραφήματα που θέλω να δημιουργούνται από τη βάση. Με ajax προτίμησα να μη μπλέξω, ακόμα τουλάχιστον, καθώς μου φάνηκαν αρκετά πολύπλοκα και δεν είναι απαιτούμενα. Μέχρι στιγμής κυλάει αρκετά όμορφα και γρήγορα και με τους wizards κάνω αρκετή δουλειά αυτόματα (entity classes από τη βάση που θέλουν ελάχιστη τροποποίηση, ejb facades από entity classes κλπ με κόστος κάποιο αχρείαστο κώδικα). Και με τo JPA έχει χρειαστεί να γράψω ελάχιστη sql (για querries με πολλά join κυρίως). Πιο δύσκολο απ'όλα βρίσκω τη παρουσίαση wacko.gif

Επίσης για κάποιο λόγο δεν μπορώ να αρχικοποιήσω τα request scoped beans και αναγκάστηκα να τα κάνω session scoped. Σα να μη καλείται ο constructor ποτέ στα πρώτα...

Όσον αφορά την ανάρτηση. Αν κατάλαβα καλά βρίσκω μια εταιρεία web hosting και απλά τρέχω το glassfish με τα απαιτούμενα αρχεία σε κάποιο μηχάνημα τους? Περισσότερο για να ξέρω με ενδιαφέρει το τελευταίο μιας κι άλλοι θα το αναλάβουν αυτό καθώς κάνω μόνο ένα κομμάτι του site.
lightday
QUOTE(playmaker raketas @ Feb 25 2010, 12:38 ) *
...
Όσον αφορά την ανάρτηση. Αν κατάλαβα καλά βρίσκω μια εταιρεία web hosting και απλά τρέχω το glassfish με τα απαιτούμενα αρχεία σε κάποιο μηχάνημα τους? Περισσότερο για να ξέρω με ενδιαφέρει το τελευταίο μιας κι άλλοι θα το αναλάβουν αυτό καθώς κάνω μόνο ένα κομμάτι του site.

δες τι web server υποστηρίζουν και τι τεχνολογίες (πχ .net .jsf ) γιατί μάλλον κάνεις δουλεια τζάμπα .
(ο glassfish πρέπει να τρέχει από την εταιρία . Εκεί θα ανεβάσεις τις κλάσεις σου τα servlets και τους πίνακες για την βάση σου στον αντίσοτιχο database server - χονδρικά)
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.