QUOTE(AZ1980 @ Oct 10 2007, 16:52 )

morfi μίλησα για την πλειοψηφία των αγώνων κανονικής περιόδου. Οι παίκτες παίζουν ψιλοχαλαρά, δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα από κάποιες ήττες, και κυρίως παλεύουν για να γίνουν είδηση με κάποιο μεμονωμένο κατόρθωμά τους, όπως είπα και στον Gravedigger. Εννοείται πως αν μια ομάδα είναι πολύ καλή, και ευνοείται από τις αγωνιστικές συγκυρίες για να κυνηγήσει ένα εντυπωσιακό ρεκόρ θα το κάνει. Αν πάλι κάποια ομάδα κινδυνεύει με αρνητική δημοσιότητα, λόγω διαδοχικών ηττών, και πάλι υπάρχει ένα κίνητρο για ομαδική προσπάθεια, η οποία άλλες φορές αποτυγχάνει (Σέλτικς), μιας και η ομαδική συνοχή δεν είναι αρετή που αποκτάται αυτόματα, με το γύρισμα ενός κουμπιού, άλλες φορές πετυχαίνει (Μάβερικς), όταν πρόκειται για ήδη πολύ καλά στελεχωμένες ομάδες που, απλά, κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου. Ένταση και ομαδικό πάθος θα δει κανείς στην κανονική περίοδο και σε κάποια rivalry games, με τις αντίπαλες ομάδες να έχουν προηγούμενα πάσης φύσεως. Το θέμα είναι όμως πως όλα αυτά αποτελούν εξαιρέσεις, σε μια regular season που χαρακτηρίζεται από νωχέλεια, ατομικές εκρήξεις, σκηνοθετημένες συγκινήσεις, χαλαρούς ομαδικούς αυτοματισμούς και ανύπαρκτες άμυνες.
Διαβάζοντας αυτή τη παράγραφο ένιωσα πως (άθελα σου ή μη) μειώνεις (δεν απορρίπτεις όμως) τα επιχειρήματα μου που αναφέρονταν στη κανονική περίοδο.
Όπως και εσύ, μίλησα για την πλειοψηφία των αγώνων. Οι ομάδες που χρησιμοποίησα ήταν μερικά παραδείγματα που αντιπροσώπευαν ένα πιο γενικευμένο σύνολο. Οι Μάβερικς αντιπροσωπεύουν τις ομάδες που στοχεύουν τουλάχιστον στον τελικό της περιφέρειας τους (προσωπική άποψη, γύρω στις 11 ομάδες σύνολο σε Ανατολή και Δύση) και τους ενδιαφέρει αν θα τερματίσουν δεύτεροι ή πρώτοι. Οι (τότε) Μπουλς, τις ομάδες (γύρω στις 10) που θα κάνουν τα πάντα για να μπουν στα πλειόφ. Και οι (περσινοί) Σέλτικς, αυτές που απλά παλεύουν για ότι καλύτερο και δεν καταθέτουν ποτέ τα όπλα (πόσες φορές έχεις δεί τις τελευταίες ομάδες να νικάνε τις πρώτες ; ).
ΥΓ Δεν ξέρω πως σας έπιασε (δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα σε σένα ΑΖ) τώρα αυτό με την καν. περ. του ΝΒΑ. Θα δεχτώ όλα αυτά που λέτε μόνο αν υποστηρίξετε πως ήταν πάντα έτσι. Έχοντας δεί πολλά παιχνίδια από περασμένες δεκαετίες, δεν είδα σημαντική διαφορά, τότε και τώρα, στον τρόπο που αντιμβάνονται το παιχνίδι στην κανονική περίοδο. Και γενικά δεν καταλαβαίνω πολλά από αυτά που λέτε ότι σας πειράζουν τώρα στο ΝΒΑ αφού γίνονταν πάντα (π.χ γρήγορες επιθέσεις).
QUOTE(AZ1980 @ Oct 10 2007, 16:52 )

Το θέμα είναι όμως πως όλα αυτά αποτελούν εξαιρέσεις, σε μια regular season που χαρακτηρίζεται από νωχέλεια, ατομικές εκρήξεις, σκηνοθετημένες συγκινήσεις, χαλαρούς ομαδικούς αυτοματισμούς και ανύπαρκτες άμυνες.
Δεν διαφωνώ ότι υπάρχουν αρκετά παιχνίδια που σου μεταδίδουν αυτά ακριβώς τα συναισθήματα αλλά πραγματικά πιστεύεις πως εμάς (καταλαβαίνεις ποιοί) θα μας άρεσε ένα τέτοιο μπάσκετ ; Μία τέτοια κανονική περίοδος ;
QUOTE(AZ1980 @ Oct 10 2007, 16:52 )

ατομικές εκρήξεις
Ατομικές (εγώ θα πω και ομαδικές) εκρήξεις πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Μέσα όμως από την κανονική περίοδο καταλαβαίνεις ποιοί είχαν μια αναλαμπή και ποιοι πραγματικά το άξιζαν. Επίσης :
- Μία ομάδα που παίζει με τόση συνέπεια ώστε να κάνει 50+, 60+ νίκες μόνο σαν έκρηξη δεν το βλέπω.
- Όταν ένας παίκτης έχει σταθερά 20π ή 15 7 4 ή 30 6 6 , όταν ένας πλειμέικερ έχει σταθερά 15, 9 και ένας ψηλός πιάνει κάθε βράδυ νούμερα 20, 10, μόνο ατομική έκρηξη δεν είναι. Αυτά δείχνουν την συνέπεια των παικτών (οι οποίοι παρεπιπτόντως δεν σταματούν να προπονούνται σχεδόν ποτέ, ούτε ακόμη μετά το τέλος της σεζόν !).
QUOTE(AZ1980 @ Oct 10 2007, 16:52 )

σκηνοθετημένες συγκινήσεις
Είναι προσωπική άποψη αλλά δεν μπορώ να μην το γράψω. Προτιμώ να βλέπω τις «σκηνοθετημένες συγκινήσεις» (καταλαβαίνω πως το λες και το καταλαβαίνω, αν και μόνο σκηνοθετημένες δεν τις βρίσκω) των παικτών παρά τις «πραγματικές συγκινήσεις» των προπονητών.
Και επειδή είσαι παναθηναικός, να σου πω πως προτιμώ να δω το χειρότερο παιχνίδι του ΝΒΑ παρά ένα ματς του παναθηναικού στην Ελλάδα (και τα περισσότερα στην Ευρώπη) που εκτός από αυτά με τον Ολυμπιακό (και με την ΤΣΣΚ) είναι 100% σίγουρο ότι θα κερδίσει και οι Ελληνικές ομάδες ούτε καν μπαίνουν στον κόπο.
Σε αντίθεση με τις μικρές ομάδες του ΝΒΑ που το παλεύουν όποιον και να έχουν απεναντί τους.
QUOTE(AZ1980 @ Oct 10 2007, 16:52 )

Εννοείται πως πάντα το τμήμα μάρκετινγκ του ΝΒΑ προσπαθούσε να πλασάρει το μπάσκετ που παιζόταν εκεί με ένα σωρό εμπορικά τρικ, τα οποία κατά κανόνα ισοπέδωναν την πολυεπίπεδη αξία που κάποτε είχε. Το θέμα είναι πως τότε υπήρχε ένας μηχανισμός παραγωγής παικτών με πληρότητα και ομαδική νοοτροπία μαχητή (και αναφέρομαι στα 3τους τουλάχιστον φοίτησης κολέγια) που είχε μείνει σχεδόν ανέγγιχτος από τις ανάγκες της "γρήγορης κατανάλωσης". Διαφήμιζαν λοιπόν ισοπεδωτικά ένα προιόν που διέθετε την ικανότητα να συγκινήσει ακόμα και τον "καταναλωτή" με απαιτήσεις για ένα θέαμα πολυδιάστατο και μπασκετικά ποιοτικό. Από τη στιγμή που οι επιταγές του μάρκετινγκ αφέθηκαν ελεύθερες να παραλλάξουν την ίδια τη δομή του αμερικάνικου μπάσκετ, κυνηγώντας πλέον το υπερ-κέρδος της τάχιστης παραγωγής εικόνων, εις βάρος της διατήρησης των συνθηκών που είναι απαραίτητες για την διεξαγωγή αγώνων, η ολοκληρωμένη γνώση του αθλήματος έπαψε να μετράει, μπήκε στη σκιά, και οι παίκτες-κατσίκια έγιναν, από διαφημιστικό κόλπο, πραγματικότητα.
Από όλο αυτό θα κρατήσω μόνο μία λέξη-κλειδί, το "εικόνες".
Η εικόνα του ΝΒΑ δεν ήταν ποτέ το παιχνίδι αλλά τα κατορθώματα των παικτών του. Η εικόνα του ΝΒΑ, που έκει έγινε όλο το (εμπορικό, αθλητικό) παιχνίδι, είναι αυτή του Τζόρνταν (μεγαλύτερη από αυτή των Μπερντ και Μάτζικ).
Το ΝΒΑ δεν άρχισε να χάνει λεφτά και δημοτικότητα επειδή δεν υπήρχε πλέον ταλέντο. Ο κόσμος πίστεψε πως δεν θα ξαναβγεί ποτέ Τζόρνταν (και καλά έκαναν) και δεν πίστεψαν στα νέα ταλέντα. Όλοι αυτοί οι hard-ass NBA fan (ειδικά εκτός Αμερικής) αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν Jordan-fan. Πόσες φορές έχεις συνομιλήσει με μπασκετόφιλους και σου έχουν πει πως μετά τη φυγή του Τζόρνταν δεν ήταν πια τίποτα το ίδιο ; Εγώ πολλές φορές. Το ΝΒΑ προσπάθησε να καλύψει αυτή την εικόνα. Προσπάθησε να βρεί αυτόν που θα κουβαλήσει το ΝΒΑ και θα κάνει τον κόσμο πάλι να τρελαθεί. Και πάνω σε αυτό, χτυπήθηκε αρκετά η τιμή του ΝΒΑ με αλλαγές που δεν έπρεπε να γίνουν ποτέ. Αυτή την εικόνα ψάχνει το ΝΒΑ και πολύ πιθανό να την έχει βρεί είτε στο πρόσωπο του Λεμπρόν και του Γουέιντ είτε σε αυτό του Κόμπι. Καμμία επιταγή του μάρκετιγκ δεν αφέθηκε ελεύθερη. Ίσα ίσα που προσπάθησαν να καλύψουν όλες αυτές που χάθηκαν (κυρίως) μετά το 1998.
Συν και το αδικαιολόγητο παιδομάζωμα από όλο τον κόσμο, όπου οι 7/10 ούτε για αναπληρωματικοί δεν κάνουν (ενώ τα μεγάλα αστέρια αυτή τη περίοδο αμφισβητούνται έντονα π.χ. Νοβίτσκι) χάλασε ακόμη περισσότερο την εικόνα του ΝΒΑ, δίνοντας την εντύπωση πως το πρωτάθλημα είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Φυσικά δεν ήταν έτσι.
QUOTE(AZ1980 @ Oct 10 2007, 16:52 )

Δεν είναι κάτι το ανεπανάληπτο αυτό που συμβαίνει στο αμερικανικό μπάσκετ. Παρατηρείται πάντα στην παραγωγή θεάματος όταν η αντίστοιχη, παράγουσα βιομηχανία υποπέσει με κεκτημένη ταχύτητα στο σφάλμα να πάψει να προβληματίζεται πάνω στο θέμα της διασφάλισης της ουσιαστικής ποιότητας του προιόντος, θεοποιώντας την (πράγματι πολύ μεγάλη) δύναμη της διαφήμισης και αφιερώνοντας κάθε απόθεμα δημιουργικότητας στο αποτελεσματικό λανσάρισμα μιας παρακμάζουσας σε επίπεδο ουσίας κονσερβαρισμένης μορφής ψυχαγωγίας.
Δεν ξέρω αν το έκανες επίτηδες αλλά με βάζεις σε ένα τρυπάκι που δεν μπορώ να ανταπεξέλθω. Είμαι ο μέσος θεατής του κινηματογράφου. Δεν το έχω ψάξει και δεν μπορώ να συγκρίνω.
Μία διευκρίνιση μόνο εδώ :
QUOTE(AZ1980 @ Oct 10 2007, 16:52 )

να παραλλάξουν την ίδια τη δομή του αμερικάνικου μπάσκετ
Όταν λες «δομή του αμερικάνικου μπάσκετ» φαντάζομαι πως εννοείς τα κολλέγια.
Το πέρασμα από τα κολλέγια ήταν, είναι και θα είναι πάντα απαραίτητο. Όμως οι παίκτες της τελευταίας δεκαετίας ερχόμενοι από το λύκειο είναι πιο ολοκρληρωμένοι από ότι ήταν π.χ ο Τζόρνταν όταν τελείωσε το λύκειο στα μέσα του 80. Ξεκίνησαν σιγά-σιγά να βγαίνουν παίκτες (Γκαρνέτ, Κόμπι, Λεμπρόν) που το κολλέγιο είχε να τους προφέρει από ελάχιστα εώς τίποτα.
Αυτό δεν δικαιολογεί την αποχή που παρατηρείται από τα κολλέγια, ούτε υποστηρίζω ότι το κολλέγιο είναι πια άχρηστο. Απλώς ήθελα να κάνω αυτή τη διεκρίνηση.
ΥΓ ΑΖ σε ένα επόμενο σου ποστ (θα απαντήσω και σε αυτό όταν θα έχω χρόνο) παρεξήγησες το ύφος μου. Δεν ήμουν επιθετικός απλά δεν ήξερα αν έπρεπε να αρχίσω και εγώ να υπερασπίζομαι αυτά που πιστεύω με δικαιολογίες που δεν πιστεύω.