QUOTE(greeneyes13 @ Oct 26 2011, 20:40 )
τι κρίμα να μην έχουμε σήμερα έναν Μεταξά να τους πει ΟΧΙ
1) Το 1932 η χώρα πτώχευσε, εν μέσω παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης (σας θυμίζει κατι
, επί πρωθυπουργίας του "εθνάρχη" Βενιζέλου (είδες ο "εθνάρχης"
2) Αμέσως ο "εθνάρχης" φόρτωσε όλα τα βαρη της πτώχευσης στον εργαζόμενο λαό (σας θυμίζει κάτι
3) Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και ακολούθησαν τέσσερα χρόνια σκληρότατων απεργιών, αγροτικών εξεγέρσεων, συγκρούσεων με νεκρούς και στρατιωτικών πραξικοπημάτων βενιζελικών και αντιβενιζελικών αξιωματικών , που όμως ήταν ασταθή και δε μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της σταθεροποίησης της καπιταλιστικής εξουσίας . τέσσερα χρόνια ανάμεσα στην κουτσουρεμένη "Δημοκρατία" και την ανοιχτή Δικτατορία. (σας θυμίζει κατι
4) Οι εκλογές του ιανουαρίου 1936 διεξήχθησαν με απλή αναλογική και έλαβαν: 1) Κόμμα Φιλελευθέρων (περίπου το σημερινό ΠΑΣΟΚ-Βενιζελικοί) : 37,26% και 126 έδρες 2) Λαικό κόμμα (περίπου η σημερινή ΝΔ-αντιβενιζελικοί, βασιλικοί) : 22,10% και 72 έδρες 3) Γενική Λαική Ριζοσπαστική Ένωσις (σχηματισμός της Δεξιας) : 19,89% και 60 έδρες 4) ΚΚΕ :5,76% και 15 έδρες 5) Κόμμα Ελευθεροφρόνων (φασίστες της εποχής με αρχηγό το Μεταξά) :3,94% και 7 έδρες.
5) Βενιζελικοί-Αντιβενιζελικοί δε μπορούν να τα βρουν, οι απεργίες συνεχίζουν, πολιτική αστάθεια. Πολιτικοί κύκλοι φλερτάρουν ανοιχτά με τη "λύση" της Δικτατορίας. ο Μεταξάς σπρώχνεται ως ηγέτης της Δικτατορίας από το "Νέον Βήμα" του μεγαλοεκδότη Δημητρίου Λαμπράκη (χμμ.....)
6) Τελικά το παίρνει πάνω του ο βασιλιάς Γεώργιος Β' και στις 13 Απριλίου 1936 διορίζει Πρωθυπουργό τον Μεταξά. Στις 16 Απριλίου Φιλελεύθεροι, Λαικοί και λοιπές λινάτσες ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ στη Βουλή ως Πρωθυπουργό το γνωστό φασίστα Μεταξά. Το τελικό αποτέλεσμα: 241 υπέρ, 4 αποχές, 16 κατά (οι 15 του ΚΚΕ, η 1 του βενιζελικού Γεωργίου Παπανδρέου του Πρώτου)
7) η ακόμα χειρότερη κλιμάκωση: Στις 30 Απριλίου του 1936 η Βουλή , δηλαδή οι λινάτσες Βενιζελικοί και Αντιβενιζελικοί, παραχώρησε με ψήφισμα απόλυτη ελευθερία στον Μεταξά. Το ψήφισμα διέκοπτε τις εργασίες της βουλής ως τις 30.9.36 και παρείχε εξουσιοδότηση στην Εκτελεστική εξουσία -δηλαδή το Μεταξά και τους υπουργούς του-, να εκδίδει νομοθετικά διατάγματα για ΟΛΑ τα θέματα, κάτω από την επίβλεψη μιας 40μελούς επιτροπής, η οποία τελικά δε λειτούργησε.
Δηλαδή: οι βουλευτές ΕΚΛΕΙΣΑΝ τη Βουλή και είπαν : "από εδω και περα νομοθετήστε μόνοι σας οι υπουργοί. εμείς αυτοκαταργούμαστε" (να ετοιμαζόμαστε
8) η αντίδραση του λαού: διαισθανόμενοι σωστά την ανοιχτή δικτατορία των καπιταλιστών που έρχεται, οι εργαζόμενοι αποπειρώνται ένα δυνατό τεστάρισμα με τη νέα κυβέρνηση Μεταξά. καπνεργατική απεργία στη Βόρεια Ελλάδα μετατρέπεται σε ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στη Θεσσαλονίκη στις 8 Μάη 1936. σκληρες συγκρούσεις των απεργών το απόγευμα της 8 Μάη με την έφιππη αστυνομία έξω από το Διοικητήριο της πόλης. Σάββατο 9 Μάη, κλιμάκωση σε όλη τη Θεσσαλονίκη, εξέγερση χιλιάδων λαού. η χωροφυλακή παίρνει εντολή και ΓΑΖΩΝΕΙ. τελικός απολογισμός: 12 νεκροί εργάτες, 300 τραυματίες. ο Μεταξάς δίνει εντολή στα στρατεύματα της Θεσσαλονίκης να επέμβουν, διότι η Χωροφυλακή δεν αντέχει, παρά το θάνατο που έχει σπείρει. οι στρατιώτες ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΤΑΓΗ. Κυριακή 10 Μάη: περίεργη μέρα: 200.000 λαού βρίσκονται στις κηδείες των νεκρών και στους δρόμους. κατάρες, συνθήματα για εκδίκηση, οργή αλλά και αμηχανία. δεν βγαίνει μια ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ "ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΜΕΤΑΞΑ". χάνεται χρόνος σε διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής του στρατού στη θεσσαλονίκη. Δευτέρα 11 Μάη: ο Μεταξάς δεν είναι αμήχανος. στέλνει πιστά σε αυτόν στρατεύματα από τη Λάρισα και ναυτικό στο λιμάνι της πόλης. η εξέγερση καταστέλλεται.
9) ενισχυμένος από τη νίκη του στη Θεσσαλονίκη ο Μεταξάς περνάει στην αντεπίθεση.:συλλήψεις συνδικαλιστών, σπασιμο ηθικού στον αντίπαλο, το ΚΚΕ περνάει στη μισοπαρανομία, βαζει επικεφαλής των στρατευμάτων απανταχού της επικράτειας "δικούς του" αξιωματικούς, "δένει" το στράτευμα. τελικά: 4 Αυγούστου 1936, καταργεί με διαταγμα οριστικά τη Βουλή, αναστέλλει τα άρθρα του Συντάγματος που προβλέπουν δημοκρατικά δικαιώματα. αρχίζει το κυνήγι αγωνιστών του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος (εξορίες, βασανιστήρια, δολοφονίες, φυλακίσεις)
10) ο Μεταξάς ήταν ένας φανατικός διώκτης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, ένας αμείλικτος εχθρός του λαού. ανέλαβε την τρομοκρατική, δικτατορική εξουσία για λογαριασμό του κλυδωνιζόμενου καπιταλισμού. η ορθή στάση του στις 28 Οκτώβρη 1940 δεν αλλοιώνει το γεγονός ότι οι νεότερες γενιές πρέπει να τον θυμούνται με μίσος και απέχθεια.είναι ενα ειδεχθές καθαρμα της νεότερης ιστορίας.
υγ: αυτά που γράφουν τον τελευταίο χρόνο οι ναζιστές της "Καθημερινής" για "κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης", για "κυβέρνηση ειδικών συνθηκών", για ΑΝΑΣΤΟΛΗ άρθρων του Συντάγματος κτλ. είναι το είδος διακυβέρνησης Μεταξά από Απρίλιο μέχρι Αύγουστο 1936.