Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Ισλανδία
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Εθνικές ομάδες > Eurobasket 2017
benchwarmer



Ισλανδία λοιπόν. Η χώρα των γκέιζερ, των ηφαιστείων και των παγετώνων. Από μπάσκετ τους είδαμε πρώτη φορά στο περασμένο Ευρωμπάσκετ, όπου άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις φτάνοντας αρκετά κοντά σε κάποια νίκη, απέναντι σε καλές αντιπάλους. Φέτος επιστρέφουν, προκρινόμενοι για 2η συνεχή φορά στην τελική φάση (κάτι που από μόνο του είναι μεγάλη επιτυχία), πιο έμπειροι αλλά και με νέα πρόσωπα. Για να θέσουμε βέβαια τα πράγματα στην σωστή τους βάση, μιλάμε για μία χώρα 350 χιλιάδων κατοίκων, με ένα πρωτάθλημα εντελώς ερασιτεχνικό (όπου επιτρέπεται μόλις ένας ξένος), χωρίς κανέναν σύλλογο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και που όσοι παίχτες φεύγουν στο εξωτερικό το κάνουν συνήθως για λίγκες όπως η Β' Ισπανίας ή η Β' Γαλλίας. Το άθλημα πάντως στην χώρα υπάρχει και μάλιστα αναπτύσσεται, το αν αυτό είναι επαρκές για μία διοργάνωση όπως το Ευρωμπάσκετ θα το δούμε προσεχώς.


ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

1 συμμετοχή σε Ευρωμπάσκετ (24η θέση - 2015)


ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

#1 Martin Hermannsson

Ύψος: 1.90
Έτος γέννησης: 1994
Θέση: SG
Ομάδα (2016-17): Charleville
Στατιστικά: (France B')
Mpg: 32.8
Ppg: 17.1
Rpg: 3.6
Apg: 5.7

#3 Aegir Steinarsson

Ύψος: 1.85
Έτος γέννησης: 1991
Θέση: PG
Ομάδα (2016-17): Burgos
Στατιστικά: (Spain B')
Mpg: 20.7
Ppg: 5.2
Rpg: 2.6
Apg: 3.9

#6 Kris Acox

Ύψος: 1.98
Έτος γέννησης: 1993
Θέση: PF-C
Ομάδα (2016-17): KR
Στατιστικά: (Iceland)
Mpg: 19.8
Ppg: 9.6
Rpg: 6.5
Apg: 1.1

#8 Hlynur Baeringsson

Ύψος: 2.00
Έτος γέννησης: 1982
Θέση: PF-C
Ομάδα (2016-17): Stjarnan
Στατιστικά: (Iceland)
Mpg: 32.9
Ppg: 15.7
Rpg: 12.8
Apg: 4.8

#9 Jon Stefansson

Ύψος: 1.94
Έτος γέννησης: 1982
Θέση: SG
Ομάδα (2016-17): KR
Στατιστικά: (Iceland)
Mpg: 31.0
Ppg: 16.1
Rpg: 5.3
Apg: 4.8

#10 Elvar Fridriksson

Ύψος: 1.83
Έτος γέννησης: 1994
Θέση: PG
Ομάδα (2016-17): Barry University
Στατιστικά: (NCAA 2)
Mpg: 33.6
Ppg: 18.5
Rpg: 4.5
Apg: 7.4

#13 Hordur Vilhjalmsson

Ύψος: 1.94
Έτος γέννησης: 1988
Θέση: PG
Ομάδα (2016-17): Keflavik
Στατιστικά: (Iceland)
Mpg: 36.8
Ppg: 15.7
Rpg: 5.3
Apg: 6.8

#14 Logi Gunnarsson

Ύψος: 1.92
Έτος γέννησης: 1981
Θέση: SG
Ομάδα (2016-17): Njardvik
Στατιστικά: (Iceland)
Mpg: 33.5
Ppg: 20.0
Rpg: 2.5
Apg: 3.5

#15 Pavel Ermolinskij

Ύψος: 2.02
Έτος γέννησης: 1987
Θέση: PF
Ομάδα (2016-17): KR
Στατιστικά: (Iceland)
Mpg: 29.3
Ppg: 9.2
Rpg: 9.0
Apg: 6.7

#24 Haukur Palsson

Ύψος: 1.97
Έτος γέννησης: 1992
Θέση: SF
Ομάδα (2016-17): KR
Στατιστικά: (Iceland)
Mpg: 30.8
Ppg: 12.3
Rpg: 4.7
Apg: 4.0

#34 Tryggvi Hlinason

Ύψος: 2.15
Έτος γέννησης: 1997
Θέση: C
Ομάδα (2016-17): Thor AK
Στατιστικά: (Iceland)
Mpg: 28.4
Ppg: 11.6
Rpg: 8.0
Apg: 0.8

#88 Brynjar Bjornsson

Ύψος: 1.88
Έτος γέννησης: 1988
Θέση: PG-SG
Ομάδα (2016-17): KR
Στατιστικά: (Iceland)
Mpg: 28.2
Ppg: 16.0
Rpg: 3.6
Apg: 3.0

Προπονητής: Craig Pedersen

Έτος γέννησης: 1965
Εθνικότητα: CAN


DEPTH CHART

PG: Vilhjalmsson - Steinarsson - Fridriksson
SG: Hermannsson - Stefansson - Bjornsson
SF: Palsson - Gunnarsson
PF: Baeringsson - Ermolinskij
C: Hlinason - Acox


FACE CONTROL

Πλεονεκτήματα:
1. Για όσους θυμούνται το 2015, είχαμε μιλήσει για την μεγάλη έλλειψη της ομάδας σε ύψος, με το βασικό σχήμα να αποτελείται από κατά συνθήκη ψηλούς (Baeringsson, Ermolinskij). Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, με την εμφάνιση του Tryggvi Hlinason (όσοι δεν έχετε διαβάσει την ιστορία του, κάντε το). Μόλις 20 χρονών, εξαργύρωσε τα προσόντα του και τις εμφανίσεις του με ένα συμβόλαιο με τη Βαλένθια! Εδώ βεβαίως αναμένεται να ριχθεί απευθείας στα πολύ βαθιά, ακόμα πάντως και για λίγο χρόνο να συμβεί αυτό, θα δώσει κάποια στοιχεία στην ομάδα που δεν τα είχε σε καμία περίπτωση την προηγούμενη φορά.
2. Χαρακτηριστικό όλης της υπόλοιπης ομάδας? Ότι πυροβολούν από παντού και χωρίς να το πολυσκεφτούν (159 εκτελεσμένα τρίποντα στα 5 ματς του προηγούμενου Ευρωμπάσκετ, πάνω από 30 ανά ματς δηλαδή). Για τα γκαρντ και τα φόργουορντ δεν το συζητάμε, σουτάρουν όλοι με καλά ποσοστά (χωρίς βέβαια να υπάρχει ο "δολοφόνος" πανευρωπαϊκού επιπέδου), σουτάρει όμως μέχρι και ο Baeringsson που μέχρι την εμφάνιση του Hlinason ήταν ο βασικός σέντερ της ομάδας.
3. Τέλος, πρόκειται για μία ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Η ανυπαρξία καλών ομάδων στη χώρα καθώς και οι χαμηλής δυναμικότητας σύλλογοι που αγωνίζονται οι περισσότεροι παίχτες έχουν καταστήσει την πορεία της εθνικής ομάδας το Α και το Ω της καριέρας τους. Δεν δείχνουν να υπάρχουν βεντετισμοί και προστριβές και αυτό είναι ένας από τους βασικούς λόγους που κάθε φορά που συναντιούνται δείχνουν να υπερβαίνουν τα συνήθη μπασκετικά όριά τους.

Μειονεκτήματα:
1. Η παρουσία του Hlinason είναι ένα θετικό βήμα, ακόμα και τώρα όμως ίσως μιλάμε για την πιο κοντή ομάδα της διοργάνωσης. Κανείς άλλος παίχτης δεν ξεπερνάει τα 2.00-2.02, όπου εκεί μέσα βρίσκονται ο 36χρονος Baeringsson που αρέσκεται στα τρίποντα, ο αγνώστου θέσης Ermolinskij και ο Kris Acox, άλλη μία νέα παρουσία, αμερικανοθρεμμένος αλλά όντως με ισλανδική καταγωγή.
2. Σίγουρα, παρά τα καλά λόγια που είπαμε, πρόκειται βέβαια για μία ομάδα με παίχτες χαμηλότερου επιπέδου. Εάν θέλαμε να το εντοπίσουμε κάπου συγκεκριμένα αυτό, θα μιλάγαμε για την θέση "1", όπου βασικός και αναντικατάστατος είναι ο συμπαθής Vilhjalmsson που έχει παίξει μεταξύ άλλων στα Τρίκαλα. Εάν δούμε στενό rotation (το πιθανότερο), δεν αποκλείεται να δούμε στο "1" και τον Hermannsson, ο οποίος αναμένεται να είναι ο go-to guy της ομάδας ξεκινώντας από το 2, όμως σίγουρα ο έμπειρος Stefansson στο 2 είναι καλύτερη επιλογή από κάποιον από τους αναπληρωματικούς στο 1... Αρκεί να μην μπλεχτεί και η ίδια με ομάδα με αυτές τις "μετατοπίσεις".
3. Εκτός των αγωνιστικών μειονεκτημάτων, πιστεύω πως αυτή τη φορά έχουν χάσει και το πλεονέκτημα της "έκπληξης". Μία σοβαρή αντίπαλος θα έχει όλο τον χρόνο και τα μέσα να τους διαβάσει κατάλληλα και να μην τους υποτιμήσει. Το 2015 ήταν περίπου οι "συμπαθείς ψαράδες" που πήγαν για τουρισμό στα μεγάλα σαλόνια, πλέον είναι μία αδύναμη μεν, σταθερή και υπολογίσιμη όμως αντίπαλος.

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ





Ο ΣΤΟΧΟΣ

Ξεκάθαρος στόχος ό,τι δεν κατάφεραν (για λίγο) την προηγούμενη φορά. Η πρώτη νίκη δηλαδή στην ιστορία της χώρας στο Ευρωμπάσκετ. Πιθανά θύματα οι Πολωνία και Φινλανδία. Οτιδήποτε παραπάνω μοιάζει ουτοπικό, το σίγουρο είναι πάντως πως οι συμπαθείς Ισλανδοί θα το χαρούν και θα το παλέψουν.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

Θα λιώσουν οι πάγοι με την πρώτη νίκη στο Ευρωμπάσκετ;
Redoctor
Αύριο παίζει η αγαπημένη χώρα που καταψήφισε το μνημόνιο και την ΕΕ σε δημοψήφισμα, με την Ελλάδα.

Γενικα βίοι (αντι)παράλληλοι οι 2 χώρες. Πέραν της οικονομικης κρίσης στην μεν Ελλάδα είχαμε τον Κλεισθενη κάποτε, ενω στην Ισλανδία οπως και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες υπάρχει μακρά δημοκρατική παράδοση με μορφή συνελεύσεων (Thig)

Στις μερες μας, και στις 2 σκάει η κρίση (διαφορετικού τύπου νομιζω, εκεί ήταν κατά Κυριο λόγο τραπεζικη) λιγο μετα την Lehman.
Εκεί βγαίνει γρήγορα ο αντίστοιχος ΣΥΡΙΖΑ με αντίστοιχο αντιμνημονιακο πρόγραμμα Αλλά το παει γρήγορα για κωλοτούμπα Αλλά ο δεξιός ΠτΔ λεει θα αποφασίσει ο λαός.
1ο δημοψηφισμα 98% Όχι
Πάλι διαπραγμάτευση. Καταλήγουν σε πιο λάιτ μνημόνιο
Πάλι δημοψήφισμα λεει ο ΠτΔ
60% Οχι
(Παράλληλα νομιζω έπαιζαν κάτι εμπάργκο από ΕΕ/Άγγλους σε τρόφιμα και άδειαζαν τα σούπερ μαρκετ)
Οπότε τελικα δεν πληρώνουν τις χρεοκοπημένες τράπεζες ενώ οι πολίτες φτάνουν στο σημείο να συγγραφουν το δικό τους σύνταγμα το οποίο ο Icelandic Συριζας ειπε οτι θα το κατοχυρωνε Αλλά το ξέχασε... Μετά βγήκε ένα νεο κεντροδεξιό κόμμα και ξεχάστηκε η αμεσοδημοκρατικη επανάσταση.

Παράλληλα στις τελευταίες εκλογές παραλίγο να βγουν πρώτοι οι Πειρατές(το πιο-μονο αμεσοδημοκρατικο κομμα) ενώ φυσικά αρκετοί τραπεζίτες οδηγήθηκαν στον τοπικό Κορυδαλλό.

Τέλος στα δικά μας, αντί να ξεπληρώσουν τα χρέη των ιδιωτικών τραπεζιτών αποφάσισαν να επενδύσουν σε υγεία Παιδεία και αθλητισμό.

Φαντάζομαι και στα πρώτα θα ναι μια χαρά ενώ και στον αθλητισμό πέρυσι τους θαυμάσαμε στο Euro που έστειλαν γρήγορα σπιτι τους Αγγλους ενώ τώρα θα έχουν και την 2η σερι συμμετοχή στο Eurobasket. Ακόμα και στο u20 έφτασαν 8αδα φέτος ενω πέρυσι παραλίγο να μας αποκλείσουν στην division B. Και πιθανως να ναι και καλύτεροι σουτερ Αλλά θα το μαθουμε Αύριο αυτό.

ΥΓ έπαιξα fan bet ότι θα περάσουν επόμενη φάση. Κακός οιωνός. Την άλλη φορά έπαιξα με την καρδιά στοίχημα ήταν 7ο τελικό να τον πάρουν οι GSW και ο curry Mvp

ΥΓ2 Α και οικονομικά, γνωστός δουλεύει part time ψήστης στην μέση του πουθενά για 2000€/μηνα
nikefalin
πιο δύσκολα κοροιδεύεις 300 χιλ ψυχές που πρακτικά όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους μιας κι ο χώρος που ζουν είναι σχετικά περιορισμένος από 11 εκ. Εκεί η πολιτική είναι πιο άμεση. Δεν δίστασαν να τα βάλουν με όλους, μεγάλη μαγκιά μιας κι είναι ένα κανονικό παράδειγμα.

Στα αθλητικά τώρα και δη στα δικά μας, και παίκτες στην Ισπανία έχουν , ο ένας εξ αυτών εξαιρετικά έμπειρος ( Ο Στέφανσσον) και σουτάρουν όλοι, σίγουρα καλύτερα από τα δικά μας φιλικά, και ψηλό έχουν , αλλά έχουν μόνο έναν. Τους παρακολουθούσα πέρυσι τέτοια εποχή στα προκριματικά.Τους νίκησε η Κύπρος σχεδόν εύκολα , αλλά προκρίθηκαν. Τίμιοι μεν , πτωχοί αθλητικά δε. Η παρουσία τους και μόνο είναι επιτυχία. Μαζί με τη Ρουμανία οι πιο αδύναμες ίσως ομάδες του τουρνουά. Ατυχής κλήρωση όμως, αν ήταν στο γκρουπ της Ρουμανίας θα χαν τύχη για την πρώτη τους νίκη κι όχι μόνο.
Zoys
QUOTE(nikefalin @ Aug 30 2017, 11:35 ) *
Ατυχής κλήρωση όμως, αν ήταν στο γκρουπ της Ρουμανίας θα χαν τύχη για την πρώτη τους νίκη κι όχι μόνο.

Υπάρχουν και χειρότερα. Το 2015, στην πρώτη τους συμμετοχή στην ιστορία τους σε Eurobasket, έπεσαν με Ισπανία, Σερβία, Ιταλία, Τουρκία και τη γηπεδούχο Γερμανία του Nowitzki. smiley.gif

Άθλος μία νίκη και τους εύχομαι ολόψυχα να την πετύχουν παρότι είναι πολύ δύσκολο ακόμα και με τους Φινλανδοπολωνούς καθώς αμφότεροι είναι αρκετά κλικ μπροστά σε ποιότητα.
Redoctor
Καλά το σενάριο μας παίζουν 30 λεπτά ζώνη με τον ψηλό στην μέση, εμείς αναμενόμενα τα σπάμε και αυτοί τα βάζουν δεν ακούγεται απίστευτο.
Manimal
QUOTE (nikefalin @ Aug 30 2017, 11:35 ) *
Τους παρακολουθούσα πέρυσι τέτοια εποχή στα προκριματικά.Τους νίκησε η Κύπρος σχεδόν εύκολα , αλλά προκρίθηκαν.



Την Κύπρο την κέρδισαν και στα δύο παιχνίδια του ομίλου και μάλιστα εύκολα. Έχασαν εκτός από Βέλγιο και Ελβετία, που ήταν μίνι έκπληξη. Η νίκη επί του Βελγίου (αδιάφορο, τελευταία αγωνιστική, εντός και λογικό underdog από τους bookies) ίσως να θεωρηθεί μία αρχή προς τον δρόμο των επιτυχιών.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.