Ελπίζω το topic ν' αποκτήσει πολλούς συνομιλητές και posts και ν' ασχοληθούμε με όλους τους παίκτες. Μπαίνω κατευθείαν στο ψητό, ξεκινώντας με την αφορμή για το συγκεκριμένο versus.
Truth or dare? At Yao v. Shaq: Episode 1 in Houston, Moses Malone and Hakeem Olajuwon were seated next to each other. I dared my man Poppa Joe Harris to choose one: Big Mo 24 or Dream? The silence was platinum. Straight from high school to the Hall of Fame, took an ultra-weak Houston squad to the Finals, has three MVPs to the other guy's one, was the best player on (arguably) the best team in NBA history - the '82-83 Sixers went 77-18 (including 12-1 in the playoffs) en route to the title. Finally, Joe spit out the dare. "Moses!" he said. "Over Dream?" I said. "How's that?" Poppa Joe's response: "Who do you think taught Dream how to play?"
SJ (ναι, ο ίδιος!)
Έχουμε λοιπόν,
Moses Malone vs Hakeem Olajuwon
Τα στατιστικά πρώτα:
Malone:
20,6 πόντοι
49,1% σουτ (10% τρίποντα)
76,9% βολές
12,2 ρημπάουντ
1,4 ασσίστ
1089 κλεψίματα
1733 κοψίματα
1329 αγώνες
Olajuwon:
21,8 πόντοι
51,3% σουτ (20,2% τρίποντα)
71,2% βολές
11,1 ρημπάουντ
2,5 ασσίστ
2162 κλεψίματα
3830 κοψίματα
1238 αγώνες
(Κλεψίματα και κοψίματα από πότε μετρούνται; Μήπως από το '73-74 όπως και τα αμυντικά - επιθετικά ρημπάουντ ή από πιο μετά; Γι' αυτό δε τα μετέτρεψα σε μέσους όρους)
Από τη μια έχουμε ένα θηριώδη, χωρίς ιδιαίτερο ύψος σέντερ - "δυναμίτη" κι από την άλλη την υψηλή τεχνική και φινέτσα ενός πολυδιάστατου ψηλού.
Το κύριο χαρακτηριστικό του Μαλόουν ήταν ασφαλώς τα ρημπάουντ, αλλά και ως σκόρερ δεν τα πήγαινε διόλου άσχημα. Ειδικά οι 24,5 πόντοι στους Σίξερς του '83 είναι ενδεικτικοί της ικανότητάς του να βάλει τη μπάλα στο καλάθι. Δυο χρονιές αν θυμάμαι καλά ήταν 2ος σκόρερ του πρωταθλήματος. Γενικά είχε μεγάλο αριθμό "post moves", ενώ πολύ καλό είναι και το ποσοστό του στις βολές, αφού είναι ο παίκτης που έχει ευστοχήσει στις περισσότερες. Τα καλύτερά του χρόνια ήταν ασφαλώς στο πρώτο μισό της επαγγελματικής του καριέρας, μέχρι τους Σίξερς δηλαδή. Κι εδώ είναι που παραξενεύομαι. Ξεκίνησε ιδιαίτερα εντυπωσιακά, ήδη στο λύκειο είχε ξεχωρίσει, κερδίζει το MVP μόλις το 1979, οδηγεί τους Ρόκετς στους τελικούς το 81, κερδίζει κι άλλο ΜVP το '82. Κι εκεί που λες ότι στους Σίξερς τα νούμερά του θα πέσουν, λόγω της πληθώρας καλών παικτών (υπήρχαν και στο Χιούστον βέβαια), συνεχίζει τη σταθερή ή ανοδική του πορεία. Αντιθέτως, στις επόμενες ομάδες, η παρουσία του δεν ήταν τόσο αξιόλογη, σε σχέση με αυτά που είχε κάνει, παρόλο που δεν υπήρχε τόσο μεγάλος ανταγωνισμός σ' αυτές. Μήπως τον επηρέασαν τα διάφορα προβλήματα τραυματισμών που άρχισε να έχει; Ή ήταν και κάτι άλλο; Ήδη, η ανταλλαγή που έκαναν Σίξερς και Μπούλετς το 86' μου φάνηκε πολύ περίεργη. Καλά, για τα 90's δε συζητάμε... ήταν και πιο μεγάλος τότε όμως.
Ο Χακίμ ξεχώρισε επίσης από νωρίς. Στη ρούκι χρονιά του πήγε το Χιούστον από το 29-53 στο 48-34 με αξιόλογους μέσους όρους, ενώ την επόμενη χρονιά η ομάδα έφτασε στους τελικούς. Σχεδόν σε κάθε στατιστική κατηγορία ξεχώριζε, παίρνοντας πρωτιές σε ρημπάουντ και κοψίματα για κάποια χρόνια στο ΝΒΑ. Τις σεζόν '89 και '90 βρέθηκε στο TOP 10 των πόντων, ρημπάουντ, κλεψιμάτων και κοψιμάτων, όπως είναι δηλαδή και γενικά στην ιστορία του ΝΒΑ. Κάπου εκεί έκανε και το quadruple double. Η καλύτερή του περίοδος όμως ήρθε αργότερα, όταν οι ατομικές διακρίσεις συνοδεύτηκαν και από τις ομαδικές. Δύο τίτλοι το '94 και το '95 κερδίζοντας στις προσωπικές μονομαχίες Γιούιν, Ρόμπινσον και Ο' Νιλ. Στη συνέχεια υπήρξε σχετική, φυσιολογικά μετά το peak, πτώση, καθώς οι Ρόκετς παρέμεναν πολύ καλή ομάδα, αλλά δεν έφτασαν ξανά στους τελικούς. Την καριέρα του την έκλεισε με τους Ράπτορς.
Όσον αφορά τα ομαδικά κατορθώματα, η πορεία του Ολάζουον ήταν απολύτως φυσιολογική. Αντίθετα με τον Μαλόουν, που κατάφερε κάποια πράγματα πιο νωρίς. Έπαιξε ρόλο βέβαια και το γεγονός ότι άλλαξε ομάδες, ενώ ο Χακίμ έμεινε στην ίδια. Αλήθεια, οι Μπούλετς πόσο ανταγωνιστικοί ήταν τότε; Οι Χοκς ναι, είχαν καλό επίπεδο.
Ατομικά, έχουν κάποια κοινά, όπως τις πολλές κινήσεις στο ποστ, αν και έχω την εντύπωση ότι ο Ολάζουον ήταν "πρώτος" σ' αυτό, ειδικά από το '93 κι έπειτα που σημείωσε αξιοπρόσεκτη πρόοδο. Γενικά στο σκοράρισμα δηλαδή έρχονται ισόπαλοι, αν και δεν ξέρω για τον Μαλόουν αν έπαιζε συχνά κι έξω από το καλάθι. Σημείο που προηγείται ο Μαλόουν είναι οι βολές, όχι ότι το ποσοστό του Χακίμ είναι άσχημο. Το άλλο σημείο που υπερισχύει ο Μόουζες είναι τα ρημπάουντ, αν και δεν έχουν καμιά μεγάλη διαφορά. Απλά γι' αυτόν ήταν μια πολύ βασική δουλειά, ενώ για τον πολυδιάστατο Χακίμ ήταν... μία ακόμα. Στα επιθετικά πάντως προηγείται σίγουρα ο Μαλόουν. Από εκεί και πέρα όμως ο Χακίμ έχει όλο αυτό το πληθωρικό παιχνίδι που του δίνει πολλούς "πόντους", ενώ ήταν καλύτερος και στην άμυνα. Αν συνδυάσουμε λίγο και τα ομαδικά κατορθώματα, μπορώ να υποθέσω ότι ήταν και μεγαλύτερος ηγέτης για την ομάδα του.
Σ' αντίθεση με τους Χέιζ και Μπάρι πάντως, εδώ μιλάμε για πιο ήρεμους ανθρώπους..
Μου φαίνεται ότι θα προτιμήσω Ολάζουον... Αν και μου αρέσουν πολύ οι ψηλοί του είδους του Μαλόουν, οι "σκληροί", με δύναμη και γενικότερα κυρίαρχοι (φέρνει σε Χέιζ ή κάνω λάθος; Ίσως θα ήταν πολύ "εύστοχο" ένα versus μεταξύ τους), το "αυτοκρατορικό" στυλ του Ολάζουον, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υστερεί σημαντικά σε κάποιο τομέα από τον Μαλόουν με οδηγεί σ' αυτόν. Αν και τα 3 MVP με βάζουν σε επιπλέον σκέψεις.
Αλήθεια, ποιος έφτασε σε μεγαλύτερο ...ζενίθ; Σ' αναμέτρηση δηλαδή του Ολάζουον στα καλύτερά του ('94-'95; ) με τον Μαλόουν στα καλύτερά του (83'; ) ποιος υπερισχύει;