Είναι αλήθεια πως τα παιδιά σήμερα περισσότερο δουλεύουν πάνω στις διεισδύσεις τους και τα λέι απ και λιγότερο στα σουτ, που μπορεί να είναι λιγότερο θεαματικά αλλά:
1) Ένα καλάθι ειναι ένα καλάθι, όπως και να μπει.
2) Ένα σουτ είναι πάντα πιο ξεκούραστο από ένα ντράιβ και ένα δύσκολο λέι απ.
3) Σε σφιχτές άμυνες, δε νομίζω πως χρειάζεται να αναφέρουμε τον τρόπο για να τις σπάμε...
Ξεκινάμε λοιπόν πρώτα με τα βασικά.
Ξέρω πως σε πολλούς μπορεί να φανούν αστεία και βαρετά τα παρακάτω, αλλά πολλές φορές ξεχνάμε τα βασικά, με αποτέλεσμα στην πορεία, όσο και να δουλεύουμε, να μη μπορούμε να προχωρήσουμε σωστά και να βελτιωθούμε στο 100%.
Ισορροπία
Θυμάστε το παιδί στο Καράτε κιντ που το έβαζε ο Μιγιάγκι να κάνει τις ασκήσεις ισορροπίας με το ένα πόδι πάνω στη βάρκα κλπ κλπ?
Ε λοιπόν και στο μπάσκετ δεν είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα (όχι, δε χρειάζεται να βαράτε κόσμο

Η ισορροπία και η σωστή θέση του σώματος πριν την κίνηση (το σουτ στην περίπτωσή μας) είναι αναγκαία και βασικά:
1.
Τα πόδια σας να κοιτάνε πάντα προς το καλάθι και να είναι ανοιγμένα στο πλάτος των ώμων σας. Επίσης, αν το πόδι της πλευράς του χεριού με το οποίο σουτάρετε, είναι λίγο πιο μπροστά από το άλλο, θα σας βοηθήσει περισσότερο.
2.
Λυγίστε τα γόνατά σας. Το πόσο, εξαρτάται από την απόσταση. Όσο πιο μακρινό το σουτ, τόσο περισσότερο λυγίστε τα. Από τα πόδια έρχεται η δύναμη για το σουτ και όχι από τα χέρια σας.
3.
Ο κορμός σας πρέπει να είναι ίσιος, ή αν σας βοηθάει, να λυγίζει ελάχιστα προς τα εμπρός. Ποτέ όμως προς τα πίσω, αλλιώς θα χάσετε την ισορροπία σας.
4. Το κεφάλι σας να κοιτάει ψηλά στο καλάθι και όχι κάτω ή πουθενά αλλού. Συγκεντρώστε τη ματιά σας στο στόχο σας.
Κράτημα της μπάλας
Η σωστή θέση των δύο χεριών πάνω στη μπάλα είναι εξίσου σημαντική με την ισορροπία των ποδιών. Αν μάλιστα οι ραφές είναι παράλληλες προς εσάς, αυτό θα βοηθήσει (έστω και ελάχιστα) τη λαβή σας άρα και το σουτ σας. Αυτό ασφαλώς είναι δύσκολο ως απίθανο να το καθορίζετε μέσα στο παιχνίδι, αλλά τουλάχιστον στις βολές σας βοηθάει.
1.
Όπως έχουμε πει και στην "Τεχνική", ποτέ μα ποτέ δε χρησιμοποιούμε τις παλάμες μας όταν παίζουμε μπάσκετ. Έτσι και το κράτημα της μπάλας στο σουτ δε διαφέρει. Χρησιμοποιείστε τα δάχτυλά σας μόνο για να τη στηρίξετε με το χέρι που σουτάρετε. Αυτό βοηθάει στην ακρίβεια του σουτ αλλά και στις στροφές της μπάλας, οι οποίες είναι σημαντικές.
2.
Τσεκάρετε αν κρατάτε σωστά τη μπάλα βάζοντας δύο δάχτυλα μέσα στο κενό.
Εξασκηθείτε στο κράτημα της μπάλας κάνοντας το εξής:
"Γυρίστε" τη μπάλα προς τον εαυτό σας (σαν να πετάτε τον κουβά με τα νερά

3.
Το βοηθητικό χέρι επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τις παλάμες αλλά μόνο τα δάχτυλα και (πολύ σημαντικό) να είναι κάθετα στο άλλο χέρι. Δεν πρέπει να είναι ψηλότερα, γιατί μπορεί να εμποδίσει το σουτ (ακόμα και να το μπλοκάρει), ενώ αν είναι χαμηλότερα, δε θα μπορεί να παρέχει την κατάλληλη ισορροπία.
Στόχευση
Αφού έχετε κάνει όλα τα παραπάνω για να πάρετε τη σωστή θέση, ήρθε η ώρα να σημαδέψετε.
Κοιτάξτε το καλάθι, όπως είπαμε, κατά προτίμηση το κοντινό μέρος του στεφανιού (αφού είναι πιο κοντά σας....είναι το πρώτο άρα και πιο γρήγορο μέρος που θα κοιτάξετε) και σημαδέψτε λίγο πιο πίσω.
Αυτά αν σουτάρετε απευθείας στο στεφάνι.
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ταμπλό, καλό θα ήταν να το κάνετε στις ακόλουθες σκιασμένες θέσεις (bank area):
Στο σουτ
Ώρα για δράση. Έχετε πάρει τη σωστή θέση (σώμα και χέρια) και ετοιμάζεστε να εξαπολύσετε τη βόμβα σας!
Πηδήξτε και πριν την κορυφή του άλματός σας, αφήστε τη μπάλα "σπάζοντας" τον καρπό του χεριού με το οποίο σουτάρετε και το οποίο θα δείχνει ψηλά και όχι ευθεία (θα πούμε μετά γιατί...για την καμπύλη)
Το βοηθητικό χέρι ακουμπάει στη μπάλα.
Το βοηθητικό χέρι αφήνει τη μπάλα.
Το σουτ γίνεται στην ουσία με το ένα χέρι. Το βοηθητικό βρίσκεται μόνο για να υποστηρίζει τη μπάλα και όχι για να τη σουτάρει.
Να θυμάστε να τεντώνετε τα πόδια σας μέχρι τέλους όπως κάνετε και με τα χέρια σας αφού αφήσετε τη μπάλα.
Άλλες συμβουλές
Περιστροφή της μπάλας.
Είπαμε πως πρέπει όταν σουτάρετε να "σπάτε" τον καρπό σας. Αυτό γίνεται για να παίρνει τις κατάλληλες "ανάποδες στροφές" η μπάλα ούτως ώστε, αν ακουμπήσει λίγο στο στεφάνι, να κυλήσει μέσα. Αν χωρίς "καρπό" το σουτ έχει 50% πιθανότητες να μπει, με καρπό θα έχει 20-30% περισσότερες.
Καμπύλη.
Όταν σουτάρετε, το χέρι σας να στοχεύει ψηλά και όχι μπροστά (ούτε καν προς το καλάθι). Φανταστείτε ένα νοητό τοίχο που υψώνεται μπροστά σας μεταξύ εσάς και του στεφανιού. Για να περάστε τη μπάλα από αυτον τον τοίχο, θα σουτάρετε ψηλά και όχι προς αυτόν.
Να θυμάστε μόνο, να μη δίνετε την καμπύλη με τα χέρια, αλλά με τα πόδια.
Τα χέρια κατευθύνουν το σουτ, δεν το δημιουργούν.
Γιατί επιμένω τόσο στην καμπύλη?
Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω σχήμα:
Βλέπετε πως το καλάθι είναι αρκετά φαρδύ για να χωρέσει ακόμα και 2 μπάλες.
Αν δε δώσετε καμπύλη στο σουτ σας, όπως βλέπετε στο πάνω σχήμα, η σκιασμένη περιοχή του καλαθιού αποκλείεται από τις πιθανές καταλήξεις της μπάλας σας.
Έτσι, καταλαβαίνετε γιατί με την καμπύλη, η μπάλα "βλέπει" περισσότερο καλάθι.
Προσγείωση.
1.
2.
3.
4.
Προσγειωθείτε εκεί απ'όπου πηδήξατε, άντε λίγο πιο μπροστά. Άλλη θέση προσγείωσης μπορεί να σας χαλάσει την ισορροπία, αλλά και την ευκαιρία τρέξετε για ένα ριμπάουντ.
Τέλος, να θυμάστε να έχετε κρατημένο ψηλά το χέρι για λίγο μετά το σουτ:
Αυτό θα σας βοηθήσει:
1) να μικρύνει η απόσταση μεταξύ του χεριού σας και του καλαθιού, έστω και λίγο
2) άρα και να σας δώσει καλύτερο στόχο και το πιο σημαντικό...
3) βοηθάει στην "επανάληψη" του σουτ.
Τί σημαίνει αυτό? Στις ασκήσεις για τη βελτίωση του σουτ σας, θα μάθετε πόσο σημαντικό είναι να έχετε συνεχώς την ίδια ρουτίνα στο σουτ (ίδια στάση, ίδιο άλμα, ίδιο σπάσιμο καρπού).
Η ρουτίνα στο σουτ είναι σημαντική, γιατί από ένα σημειο και μετά, όλα αυτα τα παραπάνω θα έχουν αυτοματοποιηθεί και δεν θα τα σκέφτεστε καν, δίνοντάς σας το χρόνο να σκέφτεστε άλλα πράγματα (τους συμπαίκτες σας πχ και που βρίσκονται ελεύθεροι).
Αυτά για σήμερα.
Στο μέλλον ακολουθούν ασκήσεις shooting για να βελτιώσετε το σουτ σας.

Εικόνες και πληροφορίες από http://www.hoopsking.com