Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Shooting
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Tips n' Tricks
dizzy_fingers
Δώσαμε κάποιες συμβουλές σχετικά με την άμυνα, κάποιες σχετικά με την τρίπλα σας, καιρός να κοιτάξουμε και τα σουτ μας λίγο.

Είναι αλήθεια πως τα παιδιά σήμερα περισσότερο δουλεύουν πάνω στις διεισδύσεις τους και τα λέι απ και λιγότερο στα σουτ, που μπορεί να είναι λιγότερο θεαματικά αλλά:
1) Ένα καλάθι ειναι ένα καλάθι, όπως και να μπει.
2) Ένα σουτ είναι πάντα πιο ξεκούραστο από ένα ντράιβ και ένα δύσκολο λέι απ.
3) Σε σφιχτές άμυνες, δε νομίζω πως χρειάζεται να αναφέρουμε τον τρόπο για να τις σπάμε...

Ξεκινάμε λοιπόν πρώτα με τα βασικά.
Ξέρω πως σε πολλούς μπορεί να φανούν αστεία και βαρετά τα παρακάτω, αλλά πολλές φορές ξεχνάμε τα βασικά, με αποτέλεσμα στην πορεία, όσο και να δουλεύουμε, να μη μπορούμε να προχωρήσουμε σωστά και να βελτιωθούμε στο 100%.



Ισορροπία

Θυμάστε το παιδί στο Καράτε κιντ που το έβαζε ο Μιγιάγκι να κάνει τις ασκήσεις ισορροπίας με το ένα πόδι πάνω στη βάρκα κλπ κλπ?
Ε λοιπόν και στο μπάσκετ δεν είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα (όχι, δε χρειάζεται να βαράτε κόσμο biggrin.gif).
Η ισορροπία και η σωστή θέση του σώματος πριν την κίνηση (το σουτ στην περίπτωσή μας) είναι αναγκαία και βασικά:



1.
Τα πόδια σας να κοιτάνε πάντα προς το καλάθι και να είναι ανοιγμένα στο πλάτος των ώμων σας. Επίσης, αν το πόδι της πλευράς του χεριού με το οποίο σουτάρετε, είναι λίγο πιο μπροστά από το άλλο, θα σας βοηθήσει περισσότερο.


2.
Λυγίστε τα γόνατά σας. Το πόσο, εξαρτάται από την απόσταση. Όσο πιο μακρινό το σουτ, τόσο περισσότερο λυγίστε τα. Από τα πόδια έρχεται η δύναμη για το σουτ και όχι από τα χέρια σας.

3.
Ο κορμός σας πρέπει να είναι ίσιος, ή αν σας βοηθάει, να λυγίζει ελάχιστα προς τα εμπρός. Ποτέ όμως προς τα πίσω, αλλιώς θα χάσετε την ισορροπία σας.

4. Το κεφάλι σας να κοιτάει ψηλά στο καλάθι και όχι κάτω ή πουθενά αλλού. Συγκεντρώστε τη ματιά σας στο στόχο σας.


Κράτημα της μπάλας

Η σωστή θέση των δύο χεριών πάνω στη μπάλα είναι εξίσου σημαντική με την ισορροπία των ποδιών. Αν μάλιστα οι ραφές είναι παράλληλες προς εσάς, αυτό θα βοηθήσει (έστω και ελάχιστα) τη λαβή σας άρα και το σουτ σας. Αυτό ασφαλώς είναι δύσκολο ως απίθανο να το καθορίζετε μέσα στο παιχνίδι, αλλά τουλάχιστον στις βολές σας βοηθάει.



1.
Όπως έχουμε πει και στην "Τεχνική", ποτέ μα ποτέ δε χρησιμοποιούμε τις παλάμες μας όταν παίζουμε μπάσκετ. Έτσι και το κράτημα της μπάλας στο σουτ δε διαφέρει. Χρησιμοποιείστε τα δάχτυλά σας μόνο για να τη στηρίξετε με το χέρι που σουτάρετε. Αυτό βοηθάει στην ακρίβεια του σουτ αλλά και στις στροφές της μπάλας, οι οποίες είναι σημαντικές.

2.
Τσεκάρετε αν κρατάτε σωστά τη μπάλα βάζοντας δύο δάχτυλα μέσα στο κενό.

Εξασκηθείτε στο κράτημα της μπάλας κάνοντας το εξής:
"Γυρίστε" τη μπάλα προς τον εαυτό σας (σαν να πετάτε τον κουβά με τα νερά biggrin.gif) και πιάστε την φέρνοντάς τα χέρια σας γρήγορα στη θέση για σουτ.

3.
Το βοηθητικό χέρι επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τις παλάμες αλλά μόνο τα δάχτυλα και (πολύ σημαντικό) να είναι κάθετα στο άλλο χέρι. Δεν πρέπει να είναι ψηλότερα, γιατί μπορεί να εμποδίσει το σουτ (ακόμα και να το μπλοκάρει), ενώ αν είναι χαμηλότερα, δε θα μπορεί να παρέχει την κατάλληλη ισορροπία.



Στόχευση

Αφού έχετε κάνει όλα τα παραπάνω για να πάρετε τη σωστή θέση, ήρθε η ώρα να σημαδέψετε.
Κοιτάξτε το καλάθι, όπως είπαμε, κατά προτίμηση το κοντινό μέρος του στεφανιού (αφού είναι πιο κοντά σας....είναι το πρώτο άρα και πιο γρήγορο μέρος που θα κοιτάξετε) και σημαδέψτε λίγο πιο πίσω.
Αυτά αν σουτάρετε απευθείας στο στεφάνι.
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ταμπλό, καλό θα ήταν να το κάνετε στις ακόλουθες σκιασμένες θέσεις (bank area):





Στο σουτ

Ώρα για δράση. Έχετε πάρει τη σωστή θέση (σώμα και χέρια) και ετοιμάζεστε να εξαπολύσετε τη βόμβα σας!

Πηδήξτε και πριν την κορυφή του άλματός σας, αφήστε τη μπάλα "σπάζοντας" τον καρπό του χεριού με το οποίο σουτάρετε και το οποίο θα δείχνει ψηλά και όχι ευθεία (θα πούμε μετά γιατί...για την καμπύλη)


Το βοηθητικό χέρι ακουμπάει στη μπάλα.


Το βοηθητικό χέρι αφήνει τη μπάλα.


Το σουτ γίνεται στην ουσία με το ένα χέρι. Το βοηθητικό βρίσκεται μόνο για να υποστηρίζει τη μπάλα και όχι για να τη σουτάρει.

Να θυμάστε να τεντώνετε τα πόδια σας μέχρι τέλους όπως κάνετε και με τα χέρια σας αφού αφήσετε τη μπάλα.




Άλλες συμβουλές

Περιστροφή της μπάλας.

Είπαμε πως πρέπει όταν σουτάρετε να "σπάτε" τον καρπό σας. Αυτό γίνεται για να παίρνει τις κατάλληλες "ανάποδες στροφές" η μπάλα ούτως ώστε, αν ακουμπήσει λίγο στο στεφάνι, να κυλήσει μέσα. Αν χωρίς "καρπό" το σουτ έχει 50% πιθανότητες να μπει, με καρπό θα έχει 20-30% περισσότερες.



Καμπύλη.

Όταν σουτάρετε, το χέρι σας να στοχεύει ψηλά και όχι μπροστά (ούτε καν προς το καλάθι). Φανταστείτε ένα νοητό τοίχο που υψώνεται μπροστά σας μεταξύ εσάς και του στεφανιού. Για να περάστε τη μπάλα από αυτον τον τοίχο, θα σουτάρετε ψηλά και όχι προς αυτόν.
Να θυμάστε μόνο, να μη δίνετε την καμπύλη με τα χέρια, αλλά με τα πόδια.
Τα χέρια κατευθύνουν το σουτ, δεν το δημιουργούν.

Γιατί επιμένω τόσο στην καμπύλη?
Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω σχήμα:

Βλέπετε πως το καλάθι είναι αρκετά φαρδύ για να χωρέσει ακόμα και 2 μπάλες.



Αν δε δώσετε καμπύλη στο σουτ σας, όπως βλέπετε στο πάνω σχήμα, η σκιασμένη περιοχή του καλαθιού αποκλείεται από τις πιθανές καταλήξεις της μπάλας σας.
Έτσι, καταλαβαίνετε γιατί με την καμπύλη, η μπάλα "βλέπει" περισσότερο καλάθι.



Προσγείωση.

1.
2.
3.
4.

Προσγειωθείτε εκεί απ'όπου πηδήξατε, άντε λίγο πιο μπροστά. Άλλη θέση προσγείωσης μπορεί να σας χαλάσει την ισορροπία, αλλά και την ευκαιρία τρέξετε για ένα ριμπάουντ.

Τέλος, να θυμάστε να έχετε κρατημένο ψηλά το χέρι για λίγο μετά το σουτ:

Αυτό θα σας βοηθήσει:
1) να μικρύνει η απόσταση μεταξύ του χεριού σας και του καλαθιού, έστω και λίγο
2) άρα και να σας δώσει καλύτερο στόχο και το πιο σημαντικό...
3) βοηθάει στην "επανάληψη" του σουτ.
Τί σημαίνει αυτό? Στις ασκήσεις για τη βελτίωση του σουτ σας, θα μάθετε πόσο σημαντικό είναι να έχετε συνεχώς την ίδια ρουτίνα στο σουτ (ίδια στάση, ίδιο άλμα, ίδιο σπάσιμο καρπού).
Η ρουτίνα στο σουτ είναι σημαντική, γιατί από ένα σημειο και μετά, όλα αυτα τα παραπάνω θα έχουν αυτοματοποιηθεί και δεν θα τα σκέφτεστε καν, δίνοντάς σας το χρόνο να σκέφτεστε άλλα πράγματα (τους συμπαίκτες σας πχ και που βρίσκονται ελεύθεροι).


Αυτά για σήμερα.
Στο μέλλον ακολουθούν ασκήσεις shooting για να βελτιώσετε το σουτ σας. peace.gif

Εικόνες και πληροφορίες από http://www.hoopsking.com
airambado
Dizzy αν μπορεις καλο θα ηταν να κανεις κατι παρομοιο και για την αμυνα μια λεξη την οποια δυστυχως αγνουν πολλα αγορια και κοριτσια εφηβικης ηλικιας και βαλε...καμια ασκηση και διαφορα τετοια ξερεις εσυ... peace.gif
dizzy_fingers
Χα! w00t.gif

Πού το ξέθαψες αυτό το τόπικ βρε συ? biggrin.gif

Νομίζω πως ο πλέον υπεύθυνος πια για να κάνει αυτό που θέλεις, είναι ο tsops. biggrin.gif thumbsup.gif
Alexmei
πολύ καλό dizzy! χεχεχε
kakarrot
εκτοσ απο ολα αυτα πρεπει να κανεισ απειρα σουτ για να βελτιωθεισ
airambado
bball.gif οντως αυτο ειναι το σπουδαιοτερο απ'ολα!αν θες παντως τουλαχιστον πληροφοριακα τι βοηθηματα εχουν βγαλει οι αμερικανοι για το σουτ κανε μια βολτα στο www.jumpusa.com το ανακαλυψα πριν κανενα μηνα και παρηγγειλα ειδη ορισμενα ειδη τα οποια ηταν πολυ αποτελεσματικα!αλλα πανω απ΄ολα σουτ σουτ σουτ με τις ωρες!και ιδιως αν μπορει να σου παρεχει η ομαδα εξτρα ωρες για να προπονησε οπως εχω εγω τοτε εισαι μια χαρα!
tsops
QUOTE(airambado @ May 5 2006, 12:42 AM)
bball.gif οντως αυτο ειναι το σπουδαιοτερο απ'ολα!αν θες παντως τουλαχιστον πληροφοριακα τι βοηθηματα εχουν βγαλει οι αμερικανοι για το σουτ κανε μια βολτα στο www.jumpusa.com το ανακαλυψα πριν κανενα μηνα και παρηγγειλα ειδη ορισμενα ειδη τα οποια ηταν πολυ αποτελεσματικα!αλλα πανω απ΄ολα σουτ σουτ σουτ με τις ωρες!και ιδιως αν μπορει να σου παρεχει η ομαδα εξτρα ωρες για να προπονησε οπως εχω εγω τοτε εισαι μια χαρα!
*


Όντως, το εν λόγω site είναι καλό, αλλά θε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάνετε πλειομετρικές ασκήσεις ή αγοράζετε πλειομετρικά βοηθήματα. Τέτοιες ασκήσεις θέλουν προσοχή και εμπειρία. Όπως πολύ σωστά είπες όμως airambado, θέλει προσωπικό effort και...προπόνηση, προπόνηση, προπόνηση!

Για να είμαι ειλικρινής dizzy, δεν είχα δει το εν λόγω topic και μου έδωσες μια ιδέα για το επόμενο tip μου...39.gif

Έχω αναλάβει αρμοδιότητες στο forum? blink.gif
dizzy_fingers
Σου έχουν αποδωθεί αυτόματα...coach biggrin.gif tongue.gif.
tsops
QUOTE(dizzy_fingers @ May 5 2006, 03:37 PM)
Σου έχουν αποδωθεί αυτόματα...coach biggrin.gif tongue.gif.
*


Τι έγινε σήμερα ρε παιδιά και ακούω όλο κομπλιμέντα από το πρωϊ; αφού σας είπα, δεν έχω άλλα λεφτά...thanx wink.gif
airambado
tsops kane kati paromoio re su kai ama thes piges pou dn nomizo na xreiasteis pes mou...+pou eisai coach tora?
_pro_ball_player_18
QUOTE(airambado @ May 5 2006, 01:42 AM)
bball.gif οντως αυτο ειναι το σπουδαιοτερο απ'ολα!αν θες παντως τουλαχιστον πληροφοριακα τι βοηθηματα εχουν βγαλει οι αμερικανοι για το σουτ κανε μια βολτα στο www.jumpusa.com


Diko exeis airambado. Kai emena mou to sustise enas polu kalos mou filos prin ligous mines. Exei ta panta mesa. Epishs kai to site tou NBA exei polu oraia pragmata ligo akriva men alla polu prototypa. Sto jumpusa exei polu oraia T-Shirts apo paiktes kai arketa fthina. bball.gif
airambado
QUOTE(_pro_ball_player_18 @ May 15 2006, 10:56 PM)
Diko exeis airambado. Kai emena mou to sustise enas polu kalos mou filos prin ligous mines. Exei ta panta mesa. Epishs kai to site tou NBA exei polu oraia pragmata ligo akriva men alla polu prototypa. Sto jumpusa exei polu oraia T-Shirts apo paiktes kai arketa fthina. bball.gif
*

στο site tou nba εχει καλα πραγματα και οι τιμες ειναι καλες απλα το κακο ειναι οτι πληρωνεις πολλα στα μεταφορικα....
_pro_ball_player_18
QUOTE(airambado @ Apr 24 2006, 06:27 PM)
Dizzy αν μπορεις καλο θα ηταν να κανεις κατι παρομοιο και για την αμυνα μια λεξη την οποια δυστυχως αγνουν πολλα αγορια και κοριτσια εφηβικης ηλικιας και βαλε...καμια ασκηση και διαφορα τετοια ξερεις εσυ... peace.gif
*

Exeis dikio gia tin amuna kai tis taktikes alla stin Europh simera kai kyrios stin Ellada to basket exei ginei pio polu me taktiki para me ton authormitismo kai tin xara sto basket. den einai to pan na bgei ena kalo systima, an den to goustareis ekeini tin kai to kalytero systima sto kosmo den tha se boithisei 41.gif
airambado
Γι αυτο και δεν προκειται να φτασει το ευρωπαικο μπασκετ οπως λενε και οι φιλοι σου οι Αμερικανοι "to the next level"ο τροπος παιχνιδου που θα πρεπει να υιοθετηθει σε ολη την Ευρωπη ειναι αυτο που κανει ο Ζελικο με ta pick&roll...ουτε πολλα συστηματα ουτε τιποτα.....συμφωνειται?
_pro_ball_player_18
Symfonw kai epauksano. einai o kalyteros tropos na anebei to Ellhniko basket sto epomeno Level. Alla edo se emas o kathenas koitao ton eukolo tropo kai den blepoun oti apo tous athlites bgainoun oi nikes kai ta kypela, oxi apo ta systimata. Kai fysika xoris ta polla systimata tha eixe polu megalytero theama to basket. bball.gif
Alexmei
ξέρεις ότι παίζαμε για πλάκα μπάσκετ στο σχολίο και δοκίμασα τα βήματα που δείχνει κ είχα 3/4 τρίποντα! εγώ δεν σουτάρω τρίποντα γιατί είμαι 5άρι και έβαλα 3/4! thanks!
kolossos
Ola afta ine moufes... To swsto styl gia shoot ine opws afto tou hupman stin fiesta tou 98, gia osus exoun kali mnimi... tongue.gif icon_drunk.gif peace.gif (an kai ekeino itan voli kai oxi kanoniko sout)
dizzy_fingers
QUOTE(airambado @ Apr 24 2006, 03:27 PM)
Dizzy αν μπορεις καλο θα ηταν να κανεις κατι παρομοιο και για την αμυνα μια λεξη την οποια δυστυχως αγνουν πολλα αγορια και κοριτσια εφηβικης ηλικιας και βαλε...καμια ασκηση και διαφορα τετοια ξερεις εσυ... peace.gif
*


Συγνώμη που απαντάω λίγο καθυστερημένα, αλλά υπάρχει ήδη τέτοιο τόπικ στο φόρουμ και θα το βρεις εδώ.

Είδες tsops, σε είχα προλάβει εδώ και καιρό tongue.gif.

Κοίτα που ξέχασα τα τόπικ που είχα ανοίξει εγώ.... huh.gif
tsops
QUOTE(dizzy_fingers @ Jun 10 2006, 01:18 AM)
Συγνώμη που απαντάω λίγο καθυστερημένα, αλλά υπάρχει ήδη τέτοιο τόπικ στο φόρουμ και θα το βρεις εδώ.

Είδες tsops, σε είχα προλάβει εδώ και καιρό tongue.gif.

Κοίτα που ξέχασα τα τόπικ που είχα ανοίξει εγώ.... huh.gif
*


χεχε, εκτός από σωστός παίκτης, μου φαίνεται οδεύεις να γίνει και πολύ καλός προπονητής! wink.gif Πολύ καλό post 41.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.