QUOTE(Flash @ Aug 21 2010, 11:22 )

Μερικές σκόρπιες παρατηρήσεις χωρίς να έχω προλάβει να διαβάσω το σύνολο των posts. H σειρά είναι τυχαία:
1) Για μένα όσοι έριξαν ξύλο είναι απαράδεκτοι. Μπορεί κάποιοι να έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη ευθύνη (θα πω παρακάτω) αλλά όλοι τους είναι χρόνια επαγγελματίες, πολλοί παίζουν στο κορυφαίο επίπεδο και έχουν πολύ μεγάλη πείρα από "θερμά επεισόδια". Θα έπρεπε να δείξουν πολύ μεγαλύτερη ψυχραιμία και σύνεση.
2) Ο Διαμαντίδης από την πρώτη στιγμή πάει και αγκαλιάζει τον Φώτση προσπαθώντας να τον ηρεμήσει. Γιατί κανείς από τους Σέρβους δεν πηγαίνει να κράτησει τον Τεοντόσιτς ενώ αντίθετα με το που αρχίζει ο σαματάς έχουν σταθεί από πίσω του και του κάνουν κεφαλοκλείδωμα ; Σε τέτοιες στιγμές, στοιχειώδες μυαλό να έχεις, πάς και πιάνεις το συμπαίχτη σου, όχι τον αντίπαλο.
3) Συγνώμη για την σκληρότητα της έκφρασης, αλλά βρίσκω την άποψη ότι ο Κριστις βρισκόταν σε αυτοάμυνα αστεία. Αν δείτε την εικόνα από τη live μετάδοση, η κάμερα έχει κεντράρει στο Σοφοκλή ο οποίος έχει σταματήσει για 4-5 δευτερόλεπτα να κυνηγά τον Κριστις. Ανάμεσα τους υπάρχουν τουλάχιστον 6 παίχτες και των 2 ομάδων και τα πνεύματα αρχίζουν να ηρεμούν όταν ακούγεται ξαφνικά (δε φαίνεται από αυτή τη λήψη) ότι ο Κριστις πέταξε καρέκλα. Ναι ήταν πανικόβλητος, επίσης είναι θρασύδειλος που ρίχνει μπουνιές στον αυχένα ανθρώπου με γυρισμένη την πλάτη, ναι μπορεί να νόμιζε ότι ήταν σε αυτοάμυνα αλλά όχι, δεν ήταν.
4) Αυτό που έκανε ο Τεόντοσιτς λέγεται μπουνιά, όχι σπρώξιμο. Εκτός και αν το σπρώξιμο γίνεται με σφιγμένη γροθιά και βρίσκει στο σαγόνι του άλλου. ΠΡΟΣΟΧΗ: αυτό δε δικαιολογεί καθόλου την υπερβολική αντίδραση του Φώτση στο φάουλ (που τον έχει πιάσει αλα μπρατσέτα παρά την παρέμβαση του ΔΔ) ακόμα κι αν ήταν σκληρό.
5) Οι δηλώσεις του Τσαρτσαρή ήταν άστοχες και δεν βοηθούν σε τίποτε απολύτως. Το πρώτο που θα έπρεπε να είχε ζητήσει ο ίδιος εδώ και πολλά χρόνια μαζί με πολλά από τα παιδιά που έχουν ισχύ στο ελληνικό μπάσκετ είναι η τιμωρία παικτών, ομάδων και χουλιγκάνων κάθε φορά που γίνονται επεισόδια σε συλλογικά επίπεδο. Αντ' αυτού έχουμε χάδια εκατέωθεν. Ρατσιστικές όμως δεν ήταν. Χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη σαν καραμέλα στην Ελλάδα και λόγω της ιστορικής και πολιτιστικής της φόρτισης αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Σημειωτέον ότι ούτε με τη λογική των δηλώσεων συμφωνώ αλλά έτερον εκάτερον.
6) Ευθύνες σίγουρα έχει και ο Χριστοδούλου. Η δεύτερη τεχνική ποινή σε φιλικό παιχνίδι ομάδων μεταξύ των οποίων υπάρχει και κάποια φόρτιση είναι εντελώς για τα πανυγήρια και το μόνο που λέει είναι "all lights on me". Γενικά δε μου αρέσει να σχολιάζω διαιτητές αλλά πραγματικά θεωρώ ότι ήταν τραγικότατη η συγκεκριμένη απόφαση. Άσε που βάση του ρεπορτάζ δεν φαίνεται να του είχε πει και τίποτα φοβερό ο Ντούντα. Ο οποίος βέβαια μετά ίσως θα έπρεπε να είναι πιο ψύχραιμός αλλά όταν φεύγεις από ένα φιλικό παιχνίδι λόγω τεχνικών ε, εγώ τουλάχιστον θα σε δικαιολογήσω.
7) Η εικόνα του ημίγυμνου επιστήμονα που εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο και εξήλθε από αυτόν μαζί με την εθνική μας χωρίς να έχει επέμβει ούτε ένας αστυνομικός είναι ωδή στο ελληνικό κράτος.
8) ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευθύνη είχαν και έχουν οι μεγαλοπαράγοντες του ελληνικού μπάσκετ (συλλόγων και όχι μόνο) και οι ελεγχόμενες φυλλάδες που συστηματικά υποδαυλίζουν με κείμενα και ανακοινώσεις τον ακύρηχτο πόλεμο της φαυλότητας. Είναι οι ηθικοί αυτουργοί των όσων θα (ξανα)δουμε τους ερχόμενους μήνες.
9) Ως προς την αντίδραση των ομοσπονδιών: Κοινή συνέντευξη τύπου και εκατέρωθεν δημόσια συγνώμη των πρωταγωνιστών. Επιπλήξεις, πρόστιμα και δήλωση ότι σε περίπτωση υποτροπής κατά οποιονδήποτε τρόπο οι αθλητές τίθονται οριστικά εκτός εθνικής ομάδας. Ίσως και μια-δυο αγωνιστικές από το Παγκόσμιο.
10) Για το θέμα της ορθής ή όχι από νομική πλευράς αντιμετώπισης της υπόθεσης Κριστις δεν έχω γνώμη γιατί δεν έχω γνώσεις. Επειδή όμως συν τοις άλλοις τίθονται και ζητήματα διπλωματίας (να θυμίσω τι είχε γίνει το 1995 μετά τις αποδοκιμασίες σε Σέρβους ; ) θεωρώ εκ πρώτης όψεως επαρκή την όλη μεταχείριση. Αφενός με την παρέμβαση εισαγγελέα λες "επ, τι έγινε εδώ" από την άλλη δε θέλεις να τραβήξεις το σκοινί απέναντι σε μια κατα τα άλλα φίλική χώρα που αποτελεί οικονομικό εταίρο. Θα μου πεις κανείς ότι θίγεται η αρχή της ισονομίας και πιθανώς (επαναλαμβάνω ότι δεν ξέρω) να έχει δίκαιο.
QUOTE(nikefalin @ Aug 21 2010, 11:32 )

αυτό τόνισα κι εγώ. Οτί έγινε ουσιαστικό και όχι δικονομικό κουκούλωμα γιατί αν υπήρχε εκδίκαση τώρα ( δηλ. τη Δευτέρα) κανείς δεν θα κέρδιζε. Τηρήσαμε τους τύπους αλλά και να γινόταν μια δίκη τώρα πάλι νομιμοι θα ήμασταν. Κάπου διάβασα σήμερα δηλώσεις ανθρώπων της Οκλαχόμα που έλεγαν πως "ευτυχώς ο Νέναντ δεν πήγε φυλακή"
Flash, με κάλυψες σχεδόν πλήρως, τα είπες όλα

. Μερικές παρατηρήσεις μόνο ως προς το νομικό κομμάτι.
1) Κατά πάσα πιθανότητα ο τύπος δε θα πήγαινε φυλακή. Για να μην ανασταλεί η ποινή του θα έπρεπε να έχει ξανακαταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης άνω των έξι μηνών και να του επιβληθούν πάνω από δύο χρόνια φυλάκισης (μάλλον απίθανο). Βέβαια είναι δυνατό να μην ανασταλεί και όταν η ποινή είναι μικρότερη, αλλά για αυτό, θα έπρεπε το δικαστήριο να κρίνει "με βάση τα ειδικά μνημονευόμενα στην αιτιολογία της απόφασης στοιχεία ότι η εκτέλεση της ποινής είναι
απολύτως αναγκαία για να αποτρέψει τον κατάδικο από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων". Επίσης η ποινή μπορεί να ανασταλεί αν είναι από δύο μέχρι τριών ετών και το δικαστήριο κρίνει ότι η εκτέλεση της ποινής δεν είναι αναγκαία για να τον αποτρέψει από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.
2) Και να μην αναστελλόταν όμως η ποινή, α) αν ήταν μέχρι ενός έτους θα μετατρεπόταν υποχρεωτικά σε χρηματική (προφανώς και διαθέτει ο Κρστιτς τα χρήματα για να την πληρώσει, ακόμη κι αν του επιβαλλόταν το ανώτατο ποσό μετατροπής ημερησίως), β) αν ήταν μέχρι δύο ετών θα μετατρεπόταν, εκτός εάν ο δράστης ήταν υπότροπος και το δικαστήριο έκρινε ότι η εκτέλεση της ποινής είναι αναγκαία για να τον αποτρέψει από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων, γ) αν ήταν από δύο και μέχρι τριών ετών και πάλι θα μπορούσε να μετατραπεί σε χρηματική, εάν το δικαστήριο έκρινε ότι η μετατροπή αρκεί για να τον αποτρέψει από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων. Ποιες λοιπόν οι πιθανότητες να πήγαινε φυλακή? Για να μην αρχίσω τώρα με το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης.
2) Για να γίνει η δίκη Δευτέρα, θα έπρεπε να είναι παρόντες και οι μάρτυρες στο δικαστήριο τη Δευτέρα. Οι Σέρβοι μάρτυρες είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις εκτός Ελλάδας, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα η δίκη θα αναβαλλόταν (άραγε ο Μπουρούσης θα εμφανιζόταν ή θα είχε και αυτός ανειλημμένες υποχρεώσεις?). Και για να προλάβω το nikefallin, ναι, οι μάρτυρες συχνότατα θεωρούνται δικαιολογημένοι όταν λόγω της εργασίας τους (ιδίως όταν πρόκειται για εργασία που δε γίνεται να αναβληθεί) δε μπορούν να παραστούν στο δικαστήριο. Και δε μιλάω μόνο για τους αθλητές μάρτυρες, αλλά για οποιονδήποτε άνθρωπο. Δε θα μπω στη διαδικασία να εξηγήσω ότι αν δεν έχει προλάβει να γίνει επίδοση κλήσης στους μάρτυρες και αυτοί δεν εμφανιστούν και πάλι αναβάλλεται η δίκη προκειμένου να κλητευθούν -πού ακριβώς θα προλάβαινε να γίνει η κλήτευση των Σέρβων μαρτύρων? (Στα αυτόφωρα, συνήθως ειδοποιούνται τηλεφωνικά και έρχονται, αν δεν έρθουν όμως και δεν έχει προλάβει να γίνει κλήτευση ?)
3) Η ποινή που προβλέπεται για την επικίνδυνη σωματική βλάβη είναι φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών (επομένως μέχρι πέντε ετών).
4) Πόσο εύκολο θεωρείς ότι είναι να καταδικαστεί κάποιος αν το θύμα δεν το επιθυμεί? Εν προκειμένω βέβαια και ευτυχώς, θα υπάρχει και μία κασέτα από τα επεισόδια, αλλά αν ο Μπουρούσης πάει στο δικαστήριο και πει ότι δεν θέλει να τιμωρηθεί ο δράστης και ότι δεν πιστεύει ότι ήθελε να τον χτυπήσει, πόσο μεγάλη θα είναι η ποινή που θα επιβληθεί στον Κρστιτς? Για να σε προλάβω πάλι, το ίδιο ισχύει σε πάμπολλες υποθέσεις που δεν έχουν να κάνουν με αθλητές.
Αυτό είναι το νομικό μας σύστημα,
για όλον τον κόσμο , οπότε δε νομίζω ότι τίθεται ζήτημα ισονομίας. Σε όποιον δεν αρέσει, τα παράπονά του στο βουλευτή του, ώστε να αλλάξουν ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.