QUOTE(thalys @ May 16 2018, 06:41 )

Θα μπορούσε να επιβάλει ελάχιστα συμβόλαια για τους σταρς, όπως έχει τα μέγιστα. Από όλες τις προτάσεις που έχω δει, αυτή είναι η μόνη που αποκλείει το ενδεχόμενο ένας σταρ να κάνει μεγάλη έκπτωση. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει τέτοιος κανονισμός, ούτε καν σκέψη. Οι Γουόριορς βρήκαν την ευκαιρία, παίχτες διατεθειμένους να κυνηγήσουν τον τίτλο αντί για τα λεφτά, και την εκμεταλλεύτηκαν. Μπράβο τους.
Αυτό που έχει αλλάξει είναι τα λεφτά των endorsements. Ο Ντουράντ δεν χάνει λεφτά, τα βγάζει από αλλού χάρη στη συμμετοχή του στους Νταμπς. Λεφτά που δεν θα έβγαζε αν έμενε στην Οκλαχόμα.
Για να είμαστε ακριβείς, ευνοήθηκαν από την απόφαση της ένωσης των παικτών να μην αποδεχτεί σταδιακή αύξηση του σάλαρυ καπ λόγω του νέου τηλεοπτικού, αλλά ν'ανεβεί το καπ 20Μ σε ένα καλοκαίρι. Βέβαια δε νομίζω ότι οι παίχτες το έκαναν με σκοπό να ευνοήσουν τους Νταμπς, άλλα είχαν στο μυαλό τους. Έτυχε όμως να ευνοηθούν και οι Γουόριορς.
Με τα προηγούμενα συμφωνώ, πάνω κάτω, εδώ διαφωνώ. Δε συνέβαινε ακριβώς το ίδιο. Οι Νταμπς έχουν δύο MVP στα ντουζένια τους. Δύο MVP στη σύγχρονη εποχή είχαν οι Λέηκερς του 80, οι Ρόκετς (Χακίμ-Μπάρκλεϋ) και οι Σπερς. Και οι τρεις τους είχαν τουλάχιστον τον ένα να είναι στα τελειώματα. Και μαζί με τους 2 MVP στα ντουζένια τους, έχουν 2 All Stars κι έναν πρώην All-Star/Finals MVP. Δε μετράω τον West που πήγε για να πάρει το δαχτυλίδι και πολλές πρωταθλήτριες είχαν έναν-δυο ανάλογους παίχτες. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά με μια γρήγορη ανασκόπηση, δεν μπόρεσα να βρω ίδια κατάσταση τα τελευταία 40 χρόνια. Ίσως πρέπει να πάμε πίσω στο 60 και στους Σέλτικς για να βρούμε κάτι αντίστοιχο. Στη ζωή των περισσότερων θεατών κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει.
Και πάλι, μπράβο στους Γουόριορς πρέπει να πούμε. Κατανοώ όμως κι αυτόν που θα ήθελε να χάσουν γιατί έχει βαρεθεί να τους βλέπει να κερδίζουν. Μα πώς βαρέθηκε με 2 τίτλους σε 3 χρόνια; Ε, μιλάμε για παιχνίδι που διαρκεί 24 δευτερόλεπτα η κάθε επίθεση. 3 χρονιές είναι μιαν αιωνιότητα.
Επειδή είχα αναφέρει το πλεονέκτημα έδρας των αουτσάιντερ πριν την αρχή των πλέυ οφφς, να πω ότι κατά τη γνώμη μου δεν θα υπήρχε σειρά στην Ανατολή αν δεν είχε το πλεονέκτημα η Βοστώνη. Θα ξεκινούσε με 2-0 ο Λεμπρόν και μετά άντε να πήγαινε 4-1. Αν το 2-0 οδηγήσει σε αποκλεισμό του Λεμπρόν, τότε κατά τη γνώμη μου, το πλεονέκτημα θα έχει γείρει την πλάστιγγα στη σειρά.
Το σχόλιό ήταν πάνω σε αναφορά του Geo82 περί "αδιάφορων playoffs" βάσει της θεωρίας του ότι οφείλεται στη υπερ-συγκέντρωση stars. Το αν θα είναι ενδιαφέροντα ή όχι τα playoffs είναι μεγάλη συζήτηση, αλλά σαφώς συνιστώσα πολλών παραγόντων και πολύ σχετική (αφού το ενδιαφέρον είναι υποκειμενικό). Εξαιρώ τους τραυματισμούς από την κουβέντα, αν και σχετικό.
Ένα παράδειγμα: LA Lakers τριετίας 2000-2002.
2000: πετυχαίνουν ζευγάρωμα με τους πολύ καλούς Blazers = καλή σειρά, ζευγάρωμα με πολύ καλούς επίσης Pacers -> πολύ ενδιαφέροντα playoffs
2001: σκουπίζουν τη Δυτική και παίζουν με Sixers στον Τελικό και όλα δείχνουν sweep κι εκεί αν δεν έκανε αυτήν τη ματσάρα ο Iverson στο Stapless = βαρετά playoffs; Σαφώς.
2002: από τις καλύτερες σειρές WCFs ποτέ με τους Kings. Τελικός με Nets, ξέραμε όλοι τί θα συμβεί. Βαθμός ενδιαφέροντος: σχετικός.
Το συμπέρασμα είναι ότι δε μπορείς να κρίνεις μια ομάδα συνολικά από πριν για να μαντέψεις όχι μόνο αν τα playoffs ως σύνολο, αλλά μια μεμονωμένη σειρά θα είναι ενδιαφέρουσα ή όχι. Όσο τρομακτική υπερομάδα είναι οι Warriors δε μπορεί να μην περιμένει κάποιος με ανυπομονεσία την αναμέτρηση με τους διψασμένους Rockets και έναν Τελικό απέναντι στην ομάδα του Stevens (πρώτη φορά το σκέφτομαι, αλλά αρχίζει και μου αρέσει η ιδέα όλο και περισσότερο, σε σχέση με τους Cavs). Ας μην προδικάζουμε κάτι λοιπόν. Μην ξεχνάμε ότι οι Cavs το έχουν κάνει ήδη μία φορά και το πάλεψαν καλά και άλλη μία, οπότε τρόπος βρίσκεται αν υπάρχουν ιδέες, το κατάλληλο υλικό και ένας πολύ καλός προπονητής.
Το δεύτερο που λες σχετικά με MVPs δεν τον πολυκαταλαβαίνω στα πλαίσια της συζήτησης αυτής. Ίσως επειδή δεν έχω σε μεγάλη εκτίμηση έναν τίτλο MVP, ως απόλυτο ( ; ) κριτήριο για τον χαρακτηρισμό ενός roster ως υπερομάδας. Το παράδειγμα των Bulls εδώ είναι χαρακτηριστικό ως η αντίθετη άποψη, μιας και υπήρξε ως μόνος MVP o MJ, αλλά στην ίδια ομάδα έπαιζε ένας top-10 παίκτης από τα 24 του έως τα 33 του (Pippen), ένας top-5 Euro της εποχής του (Kukoc), ο κορυφαίος σύγχρονος rebounder (Rodman) και ένας vet guard που σκόραρε 20 πόντους κατά μέσο όρο στις προηγούμενες ομάδες του (και όχι μόνο σκορ, αγαπάμε Ron Harper). Με το κριτήριο που αναφέρεις αγνοούμε πολύ σημαντικούς παίκτες, που μπορεί να μην ήταν έφεραν το "MVP" δίπλα στο όνομά τους, αλλά ήταν "super stars" συνολικά ή σε άλλα skills. Ακριβώς ότι κάνει ο Draymond Green αυτή τη στιγμή για τους Warriors, ό,τι έκανε ο Ben Wallace για τους Pistons, o Ginobili στους Spurs της ίδιας εποχής, ο Pau στους Lakers ή ο Pierce στους Celtics. Μιλάμε για Hall of Famers κάποια στιγμή, σίγουρα top-70 παίκτες όλων των εποχών σε επίπεδο καριέρας.
Top παίκτες δεκαετίας 2000 (σκοράρισμα)QUOTE
Current search:
For combined seasons; played in the NBA/BAA; in the regular season; from 2000-01 to 2010-11; requiring Points Per Game >= 15 and Player Efficiency Rating >= 20 and Games >= 500; sorted by descending Win Shares
(το κριτήριο στο σκοράρισμα αγνοεί παίκτες όπως ο Jason Kidd, o Ben Wallace, o Dwight Howard ή ο Lamar Odom ακόμα, που επηρέασαν επίσης σημαντικά το μπάσκετ της δεκαετίας αυτής)
Θα προτιμούσα ένα κριτήριο πιο κοντά στο "top10 παίκτες", μιας και το top-5 δε χωράει και πολλούς και είναι πολύ αυστηρό για να χαρακτηρίσουμε superstars. Και πάλι αυτό θα αγνοεί παίκτες με τεράστιο impact σε άλλα πράγματα, (αμυντικά, αλλά όχι μόνο), όπως ο Green, ο Chris Paul, o B.Wallace ή ο Rondo. Ίσως η παραπομπή σε All-NBA πεντάδες να είναι βοηθητική εδώ, αλλά και πάλι όχι το μόνο κριτήριο.
Έτσι από περιέργεια θα ήθελα τη γνώμη σας και έναν χαρακτηρισμό εδώ, αν θεωρείτε τους παρακάτω ως top-10/ superstars σήμερα (βάζω και τη γνώμη μου δίπλα):
Westbrook (top10/ superstar)
Paul (top10 borderline/ very impactful)
Durant (top10/ superstar)
Klay Thompson (top15)
Curry (top10/ superstar)Draymond (top15/ very impactful)
Lebron (top10/ superstar)
Irving (top10/ superstar)
Giannis (top10/ superstar)Embiid
Lillard (top15)
A.D. (top10/ superstar)
Wall (top10 borderline)Butler (top15)
Harden (top10/ superstar)Cousins (top15)
DeRozan
PG13
Kawhi (top10/ superstar)Al Horford (top20/ very impactful)
Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε συνδυασμός δύο από των bold ονομάτων από την παραπάνω λίστα, δίνει τον χαρακτηρισμός ως superstars team. Εάν μάλιστα υπάρχουν περισσότεροι εκεί ή η ομάδα είναι αρκετά ισορροπημένη σε βαθμό που της δίνει το πλεονέκτημα να χτιστεί ορθολογικά (π.χ. το Cousins-Davis ήταν travesty φαινομενικά, αλλά ίσως δουλέψει τελικά. Όπως και οποιοσδήποτε συνδυασμός έχει δοκιμαστεί εκτός Durant δίπλα στον Westbrook), τότε αρχίζει και παίρνει σαφώς χαρακτηριστικά μιας super team. Για παράδειγμα αν κάναμε ένα αντικειμενικό αντίστοιχο top20 παικτών για το 2007-12 θα βλέπαμε τρεις, ίσως και τέσσερις (Rondo/Allen) παίκτες των Celtics μέσα. Για μένα ήταν σαφέστατα super team, παρόλο που δεν είχε τη διάρκεια εκείνη για να χαρακτηριστεί σε αυτό το κλισέ που λένε "δυναστεία" και δε μ' αρέσει. Όλοι (εκτός Allen) είχαν MVP votes σε 6 χρονιές από τις 7 του διαστήματος αυτού.
Όλη η συζήτηση είτε για τα superteams, είτε σχετικά με ατομικές GOAT καταστάσεις καταλήγει και πάλι σε αυτό το ανεξήγητο, που είναι η χημεία μιας ομάδας. Δεν 'πα να 'χει τον πιο καλό παίκτη του κόσμου (βλ.early Jordan, first Cavs era Lebron κοκ), αν δεν βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες ταυτόχρονα και δουλέψουν όλοι πάνω στον ίδιο στόχο, δεν πρόκειται να συμβεί εύκολα κάτι εντυπωσιακά μεγάλο, πέρα από ένα μεμονωμένο πρωτάθλήμα στην καλύτερη.
* Δύο MVP συμπαίκτες συνυπήρξαν και Kobe-Shaq σχετικά πρόσφατα. Δε βάζω και τον Malone όταν προστέθηκε σε αυτήν την ομάδα, θα είναι σαν να υπολογίζουμε ως MVP τον Rose σε όποια όμάδα πηγαίνει στο εξής.
Credits στον Enjoy που εντόπισε και ανέλυσε (κάπως όπως το σκεφτόμουν, αλλά χωρίς να το κάνω) τη διαφορά ανάμεσα στο decision making των παικτών κάποτε vs τα τελευταία χρόνια. Ήθελα να προσθέσω αυτό που πολύ σωστά έγραψες ενώ έγραφα για τον Durant, πιστεύω επίσης ότι οι παίκτες σαφώς επηρεάζονται από τα media. Η συζήτηση για το "τί είναι σημαντικό για αναγνώριση ή για GOAT κριτήρια" είναι πολύ συναφής στο πώς στελεχώνονται και δημιουργούνται σήμερα αλλά και τα τελευταία χρόνια οι ομάδες. Γενικά θεωρώ ότι το περιβάλλον απόλυτης της ελευθερίας λόγου και έκφρασης που βιώνουμε στον κόσμο των social media, η αμεσότητα με τον κόσμο και ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται πλέον για να γίνει γνωστή μια πληροφορία, έχουν δώσει έναν χαρακτήρα στο sport, άμεσα συνδεδεμένο με τους ταχείς ρυθμούς της εποχής, με στόχευση στο αποτέλεσμα με τον πιο άμεσο και αποδοτικό τρόπο. Ήταν λογικότατο ο Durant να επιλέξει να ενσωματωθεί στην ομάδα των Warriors, παρά σε οποιαδήποτε άλλη ήταν στο short list (Washington, Knicks, Heat, Clippers, Spurs, Celtics), ακριβώς επειδή ήταν στην πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα από οποιαδήποτε άλλη εκείνη τη στιγμή.
Αλλά κακά τα ψέμματα, ένα πρωτάθλημα είναι η ύψιστη ομαδική κατάκτηση στο ΝΒΑ, που μετράει πολύ περισσότερο, ακόμα και από το MVP στη συζήτηση για τί κάνει έναν παίκτη πετυχημένο σε μία συγκεκριμένη χρονιά και καλώς δίνεται η σημασία που δίδεται.