Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Wilt Chamberlain
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > NBA > History
Pages: 1, 2
dizzy_fingers
Wilt Chamberlain



Ο Wilt Norman Chamberlain είναι ένας από τους μεγαλυτερους παίκτες που πέρασαν ποτέ από το παγκόσμιο μπάσκετ. Ο ύψους 2,15 m σέντερ από τη Φιλαδέλφια, έπαιξε για τους Philadelphia Warriors (οι οποίοι αργότερα μετακόμισαν στην Καλιφόρνια και έγιναν οι σημερινοί Golden State Warriors), τους Philadelphia 76ers και τους Los Angeles Lakers. Η καρίέρα του κράτησε 14 σεζόν, από την 1959 – 1960 μέχρι και την 1972-1973. Κέρδισε μόνο 2 πρωταθλήματα ΝΒΑ (το 1967 με τους 76ers και το1972 με τους Lakers), αλλά πέτυχε αμέτρητα ρεκόρ τα περισσότερα από τα οποία είναι ακόμη ανίκητα:
- Περισσότερα παιχνίδια όπου πέτυχε πάνω από 50 πόντους(118).
- Περισσότερες σεζόν πρώτος σε σουτ εντός παιδιάς (9).
- Σούταρε τις περισσότερες ελεύθερες βολές (11.862).
- Κέρδισε τα περισσότερα ριμπάουντ (23.924).
- Δεν αποβλήθηκε με φάουλ ποτέ από παιχνίδι.
- Πρώτος σε πόντους για 7 συνεχείς σεζόν (1960 – 1966) και
- Τέλειωσε την καριέρα του με 31.419 πόντους, απόδοση που ξεπεράστηκε μόνο από τους Kareem Abdul-Jabbar και Karl Malone.



Ο Chamberlain γεννήθηκε στην Φιλαδέλφια και ήταν το 8ο από 11 συνολικά παιδιά. Όταν ήταν μικρός προτιμούσε το στίβο και ήθελε να ακολουθήσει καριέρα ως σπρίντερ. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι το πιο διάσημο άθλημα στη Φιλαδέλφεια ήταν το μπάσκετ και το ότι ήταν από μικρός πανύψηλος, άρχισε να ασχολείται με αυτό.

Έχοντας αποκτήσει παρατσούκλια όπως «Wilt the Stilt» και «The Big Dipper» λόγω των εκπληκτικών σωματικών του προσόντων και των επιδόσεών του, προκάλεσε πραγματικη σφαγή όσον αφορά τα γυμνάσια που ήθελαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Τελικά παρακολούθησε το Overbrook High, την ομάδα του οποίου οδήγησε σε 58 νίκες έναντι 3 μόλις ηττών. Στην πρώτη του χρονιά κιόλας, είχε ήδη φτάσει τα 2,10 m, ενώ το καλοκαίρι έπαιζε μπάσκετ σε μπασκετικά καμπ ενάντια σε επαγγελματίες παίκτες του ΝΒΑ όπως οι μετέπειτα συμπαίκτες του Paul Arizin και Tom Gola! Οι τρελές του επιδόσεις συνεχίστηκαν καθώς σε ένα παιχνίδι κατά τη διάρκεια του τελευταίου του έτος πέτυχε 90 πόντους , 60 από τους οποίους σε ένα 10λεπτο!

Πέρα από το ύψος του, ο Chamberlain είχε μακριά χέρια, κάτι που τον έκανε σχεδόν να ακουμπάει το στεφάνι χωρίς να αφήνει το έδαφος!

Μόλις τέλειωσε το λύκειο, λογικό ήταν να προσελκύσει αρκετά πανεπιστήμια. Περισσότερα από 200 προσπάθησαν να τον κερδίσουν και τελικά αυτός πήγε στο πανεπιστήμιο του Κάνσας. Εκεί είχε 29.9 πόντους μ.ο. και 18.3 ριμπάουντ.

Λόγω των μεγάλων σωματικών προσόντων του αλλά και της πρωτοφανούς επιθετικής του ικανότητας, οι υθίνοντες του μπάσκετ αποφάσισαν να αλλάξουν τους κανονισμούς για να τον περιορίσουν.
Έτσι, έβαλαν τους παρακάτω περιορισμούς:
- Δε μπορούσε κανείς να επηρρεάσει την πορεία μίας μπάλας από ή προς το καλάθι όσο αυτή βρισκόταν από πάνω.
- Δε μπορούσε πλέον να παίρνει φόρα και να πηδάει από τη γραμμή του φάουλ για να καρφώσει (!).
- Δεν επιτρεπόταν η πάσα πάνω από το ταμπλό όταν ο παίκτης βρισκόταν πίσω από τη μπασκέτα. (τα δύο τελευταία ήταν αγαπημένες κινήσεις του Chamberlain)

Παρόλες τις ατομικές επιδόσεις του, δεν κατάφερε να βοηθήσει το πανεπιστήμιό του νας κερδίσει το πρωτάθλημα. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας του χρονιάς στο πανεπιστήμιο, αποφάσισε να μην το παρακολουθήσει, αλλά αν συμμετάσχει στην ομάδα των Harlem Globetrotters (που εκείνη την εποχή δε θύμιζαν τίποτα από τη σημερινή ομάδα που κάνει αγώνες επίδειξης ενάντια σε ερασιτεχνικές ….τότε έκαναν “υπερφυσικά” πράγματα!) μέχρι να φτάσει την κατάλληλη ηλικία για να μπεί στο ΝΒΑ.

Όταν τελικά μπήκε, όπως αναμενόταν, στο ΝΒΑ φόρεσε τη φανέλα των Philadelphia Warriors. Στην πρώτη του σεζόν είχε μέσο όρο πόντων 37,6 και 27 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Κέρδισε τον τίτλο του rookie της χρονιάς και του MVP. Πλαισιόμενος από τους Arizin και Gola, έκανε την ομάδα του την κυρίρση δύναμη ενάντια στους Boston Celtics του άλλου μεγάλου Bill Russell.



Τη σεζόν ʽ61-ʼ62, έδειχνε ασταμάτητος, έχοντας μ.ο. 50.4 πόντων και 25.7 ριμπάουντ και αφήνοντας το σημάδι του στην ιστορία ύστερα από ένα παιχνίδι: Ήταν 2 Μαρτίου, 1962 όταν ο Chamberlain σκόραρε 100 πόντους κόντρα στους New York Knicks στη νίκη με 169-147 – το παιχνίδι με τους περισσότερους πόντους στην ιστορία του ΝΒΑ. Πέτυχε μάλιστα τους 31 από τους 100 στην τελευταία περίοδο!



Παρόλα αυτά, το πρωτάθλημα αργουσε να έρθει, καθώς ο Wilt δε συνεργαζόταν όσο θα έπρεπε με τον προπονητή και τους συμπαίκτες του.

Το 1962 οι Warriors έφυγαν από τη Φιλαδέλφια και πήγαν στην Καλιφόρνια. 3 χρόνια μετά, ο Chamberlain έφυγε για την πατρίδα του και φόρεσε τη φανέλα των 76ers. Εκεί κέρδισε 3 βραβεία MVP (ʽ66-ʽ68) και επιτέλους τον τίτλο, το 1967. Εκείνη τη χρονιά, αντί να πάρει όλο το βάρος της επίθεσης πάνω του, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει περισσότερο τους συμπαίκτες του. Αφού πέρασαν πρώτα το εμπόδιο των Boston Celtics στον τελικό της Ανατολής, κέρδισαν στον τελικό τους Warriors με 4-2 νίκες.




Τον Ιούλιο του ʼ68, πήγε στους Lakers, όπου είχε συμπαίκτη τον guard Jerry West. Το 1972 κέρδισε τον δεύτερο τίτλο της καριέρας του. Εκείνη τη χρονιά πέτυχε μόλις 14,8 πόντους ανά παιχνίδι και 19,2 ριμπάουντ.
Κέρδισε τον τίτλο του MVP του τελικού. Αυτή ήταν και η τελευταία διάκριση που είχε.

Την επόμενη σεζόν οι Lakers έφτασαν στους τελικούς αλλά έχασαν από τους Knicks.

Την επόμενη χρονιά, ο Wilt Chamerlain αποσύρθηκε.
Ασχολήθηκε λίγο με την προπονητική προτού αφήσει οριστικά το μπάσκετ για να ασχοληθεί με άλλα αθλήματα όπως το βόλεϊ, το πόλο και το στίβο, παρόλο που αρκετές ομάδες προσπάθησαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.

Το 1978 μπήκε στο Hall of fame.

Το 1999, ο Wilt Norman Chamberlain άφησε την τελευταία του πνοή…
Pierce
16/12/1967: Σαν σημερα Ο Wilt Chamberlain σημειώνει 68 πόντους στην νίκη των Philadelphia Warriors με 143-123 επί των Chicago Bulls. Είναι το έβδομο υψηλότερο σκορ και η τελευταία φορά που πετυχαίνει τέτοιο σκορ στην καριέρα του
dizzy_fingers
Niiiiiiice! 41.gif
NBAholic
QUOTE
16/12/1967: Σαν σημερα Ο Wilt Chamberlain σημειώνει 68 πόντους στην νίκη των Philadelphia Warriors με 143-123 επί των Chicago Bulls. Είναι το έβδομο υψηλότερο σκορ και η τελευταία φορά που πετυχαίνει τέτοιο σκορ στην καριέρα του


Χε, το ωραίο είναι ότι μιλάμε για τη χρονιά που οδήγησε το πρωτάθλημα σε ασίστ. Οι φήμες στην αρχή της σεζόν έλεγαν ότι "ο Τσάμπερλεϊν δεν μπορεί πλέον να σκοράρει!" (δοκίμαζε λίγα σουτ και είχε "μόλις" 19,1 πόντους μέχρι τότε), οπότε ο Μπίλι Κάννινχαμ (συμπαίχτης του Γουιλτ) προκάλεσε τον τοπικό Τύπο να βγάλει σαν πρωτοσέλιδο το σύνθημα αυτό. Ε, στον επόμενο αγώνα, ο Γουιλτ έβαλε 68 πόντους στους Μπουλς (ρεκόρ αντιπάλου των Μπουλς μέχρι σήμερα), με 30/40 σουτ και 8/22 βολές (αυτές τις βολές αν τις έβαζε σε καλό ποσοστό, θα πλησίαζε την 80άρα) και μάζεψε 34 ριμπάουντ! Συν 47 πόντους στο επόμενο ματς συν 53 στο μεθεπόμενο συν 32 π.μ.ό τον επόμενο μήνα, και οι αμφισβητίες κατάπιαν τη γλώσσα τους...
Pierce
QUOTE(NBAholic @ Dec 16 2006, 12:21 PM) *
Χε, το ωραίο είναι ότι μιλάμε για τη χρονιά που οδήγησε το πρωτάθλημα σε ασίστ. Οι φήμες στην αρχή της σεζόν έλεγαν ότι "ο Τσάμπερλεϊν δεν μπορεί πλέον να σκοράρει!" (δοκίμαζε λίγα σουτ και είχε "μόλις" 19,1 πόντους μέχρι τότε), οπότε ο Μπίλι Κάννινχαμ (συμπαίχτης του Γουιλτ) προκάλεσε τον τοπικό Τύπο να βγάλει σαν πρωτοσέλιδο το σύνθημα αυτό. Ε, στον επόμενο αγώνα, ο Γουιλτ έβαλε 68 πόντους στους Μπουλς (ρεκόρ αντιπάλου των Μπουλς μέχρι σήμερα), με 30/40 σουτ και 8/22 βολές (αυτές τις βολές αν τις έβαζε σε καλό ποσοστό, θα πλησίαζε την 80άρα) και μάζεψε 34 ριμπάουντ! Συν 47 πόντους στο επόμενο ματς συν 53 στο μεθεπόμενο συν 32 π.μ.ό τον επόμενο μήνα, και οι αμφισβητίες κατάπιαν τη γλώσσα τους...

Wilt the Stilt ladies and gentlemen 77.gif 41.gif
Pierce
13/1/1962 Ο Wilt Chamberlain των Philadelphia Warriors σημειώνει 73 πόντους –ρεκόρ για το NBA- στη νίκη των Warriors επί των Chicago pakers με 135-117
NBAholic
Όχι Μπουλς, Πάκερς.
Οι επιδόσεις του εναντίον αυτής της ομάδας είναι μια (ακόμη) διάψευση της διαστρέβλωσης που ενστερνίζονται οι μη γνωρίζοντες, που λέει ότι την εποχή του έπαιζαν λευκοί σέντερ των 2 μέτρων που δεν μπορούσαν να κινηθούν. Στο Σικάγο έπαιζε τότε ο Γουολτ Μπέλαμι, ο οποίος ήταν και μαύρος και αθλητικός και μεγαλόσωμος (2,13, 120 κιλά) και ήξερε να σκοράρει (31+ πμό). Σήμερα, θα ήταν στους 2 καλύτερους σέντερ στο πρωτάθλημα. Αυτή ήταν η κορυφαία επίδοση του Γουιλτ εναντίον του, αλλά όχι και η μόνη τεράστια. Κάθε άλλο, εναντίον του εκείνη τη σεζόν είχε τον υψηλότερο μέσο όρο απ'ότι εναντίον οποιουδήποτε άλλου αντιπάλου του...
Pierce
2/3/1962 Philadelphia Warriors - New York 169-147 στο Hershey Park. O Wilt Chamberlain, παίζοντας με τους Warriors, σημειώνει 100 πόντους με 36/63 σουτ και 28/32 ελεύθερες βολές. Τη σεζόν αυτή (1961-62) ο Chamberlain έχει σημειώσει 4.029 πόντους με 50.3 μ.ο. και 48.5 λεπτά συμμετοχής σε κάθε αγώνα
Igor
Το πιο θετικο ειναι πως δεν εχει αποβληθει ποτε στη ζωη του απο φαουλ !!!

Πραγματικα ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ παιχτης.
NBAholic
Την Κυριακή πρέπει να θυμηθώ να τσεκάρω το "Σαν σήμερα" της εβδομάδας στην ΕΡΤ. Όχι, δεν θα έχει στιγμιότυπα από τον αγώνα, αλλά όλο και κάτι ίσως να αναφέρει/δείξει, μιας και αναφέρονται ορισμένα αθλητικά (ΚΑΙ μπασκετικά) γεγονότα κάποιες φορές. Π.χ, είχαν δείξει την πρώτη αποχώρηση του Μάτζικ.
Alexmei
77.gif 77.gif απίστευτος τρομέρος σαν παίχτης... ικανότατο είδωλο... 77.gif 77.gif
Das Kapital
Μηπως ξερετε αν μπορω να βρω σε καποια ιστοσελιδα με torrents τους 100 του Wilt εχω ψαξει ολο το κοσμο και δε μπορω να το βρω,ειναι αγωνας θρυλος και μου φαινεται παραξενο να μην υπαρχει! smile.gif
NBAholic
Όχι, δεν υπάρχει δυστυχώς ο αγώνας, αλλά υπάρχει ηχητικό ντοκουμέντο από τα τελευταία λεπτά του αγώνα.
Δυστυχώς, όχι μόνο αυτό, αλλά πάρα πολλά ιστορικά παιχνίδια από την εποχή δεν πρόκειται να τα δούμε ποτέ. Για τον Τσάμπερλεϊν μόνο (αλλά και για άλλους) είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι δεν έχουμε δει ακόμη ούτε έναν από τους ιστορικούς του αγώνες, παρά μόνο μερικά παιχνίδια όπως ο 7ος Τελικός του '70 ή το ASG του '72, τα οποία βέβαια έχουν προβληθεί για άλλους λόγους. Μερικοί λένε ότι υπάρχει βίντεο από τον 5ος Τελικό Ανατολής του '67, στον οποίο ο Γουιλτ οργίασε, αλλά ακόμη δεν έχω βρει footage.
Τουλάχιστον, όταν το ΝΒΑ ψηφιοποιήσει τα αρχεία του, ελπίζω ότι θα απολαύσουμε μερικά παιχνίδια που δεν έχουμε ξαναδεί.
Air and King
Νbaholic τους 100 ποντους εχεις δικιο και στο Μανχαταν που ειχα ταξιδεψει στην Αμερικη πριν τρια χρονια το ειχα ψαξει και ουτε εκει υπαρχει.Κριμα και εχεις δικιο δεν υπαρχουν πολλα παιχνιδια απο την Φιλαδελφια στο prime του ειχα αγορασει καποια αλλα τα πιο πολλα ηταν με τους Λεικερς που ειχε αρχησει να γερναει.Πολυ μεγαλος παιχτης αλλα τον αδικει η εποχη που επαιζε και δεν υπηρχε η σημερινη τεχνολογια.
kolokotronis
Ισως ανώτερος του Jordan.

Μην ξεχνάμε και την συμμετοχή του στο ''Κοναν ο βάρβαρος''.
morfi
QUOTE(kolokotronis @ Sep 30 2008, 13:18 ) *
Ισως ανώτερος του Jordan.

Μην ξεχνάμε και την συμμετοχή του στο ''Κοναν ο βάρβαρος''.

Ε πεσ'το έτσι. Και αναρωτιόμουνα γιατί τον θεωρούσαν όλοι μεγάλο παίκτη... rolleyes.gif
NBAholic
Για την ιστορία, ήταν το σίκουελ της εν λόγω ταινίας, δηλαδή το "Κόναν ο εξολοθρευτής". Και για να επαναλάβω το παλιό μου παράπονο, ευτυχώς που δεν πήρε μέρος σε περισσότερες και καλύτερες ταινίες. Δε θα άντεχα να βλέπω τα μισά βίντεο του Youtube με το όνομά του να είναι συνδεδεμένα με τις ταινίες όπου έχει πάρει μέρος (όποιος έχει ψάξει βίντεο με τον Τζαμπάρ γνωρίζει καλά τι εννοώ). Βέβαια, αν περιμένει κανείς να πληροφορηθεί για τους προ-80'ς παίκτες απ'το Youtube (και γενικώς απ'τα ελάχιστα βίντεο της εποχής που έχει προωθήσει η λίγγα προς τα έξω), σώθηκε...

Λίγο off topic, αλλά μια φορά το εξάμηνο πρέπει να ξεδίνω.
Air and King


"He was the NBA. He was the guy on the top. Wilt was the guy you talked about - he and Bill Russell. He was the most dominating center - the best center to ever play in the NBA." - Former NBA center and Bulls coach Johnny "Red" Kerr, who played part of one season in Philly with Wilt and against him for six-plus years.



Air and King
Ειναι δεδομενο οτι το "legendary" ματς των 100 ποντων δεν υπαρχει.Εχω ψαξει απηστευτα πριν κανα χρονο αλλα τιποτα και μαληστα στο τελος φανηκε οτι ο χρονος που σπαταλουσα ηταν τελειως μα τελειως ανουσιος..Η μονη ελπιδα ειναι μηπως καποια μερα αποφασησει καποιος να φτιαξει μια ταινια για τα ματς του Γουιλτ και παρει σβαρνα ολη την Αμερικη να βρει συλλεκτες με ερασητεχνηκα βιντεο της εποχης που δεν τα εχουν βγαλει μεχρι σημερα στην επηφανεια.Κατι αναλογο θα γινοταν επισημα με τον Πελε δεν ξερω αν εν τελη εγινε.
NBAholic
Όχι μόνο το παιχνίδι των 100 πόντων, αλλά δεν έχει κυκλοφορήσει ούτε ένα από τα παιχνίδια όπου σκόραρε, πχ, 40 πόντους. Στα περισσότερα παιχνίδια που είναι διαθέσιμα, βρίσκεται στο τέλος της καριέρας του και παίζει με τους Λέικερς και ακόμη κι από αυτά, λίγα ανήκουν στα καλύτερα παιχνίδια του τις συγκεκριμένες σεζόν. Είναι (με τα τωρινά δεδομένα) σα να προσπαθείς να κρίνεις το Σακίλ βλέποντας βίντεό του μόνο με τη φανέλα του Μαϊάμι ή του Φοίνιξ ή σα να προσπαθείς να κρίνεις τον Μπερντ βλέποντάς τον μόνο σε ηλικία 35 ετών (κι ούτε καν διαλεκτά παιχνίδια τους από τις σεζόν αυτές, απλώς μερικά τυχαία παιχνίδια, όπου μπορεί να μην πιάσουν καν καλή απόδοση).

Τώρα τελευταία έχω ακούσει ότι έχουν δημοσιοποιηθεί μερικές φάσεις από το ASG του '62. 2-3 έχουν κυκλοφορήσει και στο Youtube.
Air and King
QUOTE(NBAholic @ Nov 10 2008, 01:43 ) *
Όχι μόνο το παιχνίδι των 100 πόντων, αλλά δεν έχει κυκλοφορήσει ούτε ένα από τα παιχνίδια όπου σκόραρε, πχ, 40 πόντους. Στα περισσότερα παιχνίδια που είναι διαθέσιμα, βρίσκεται στο τέλος της καριέρας του και παίζει με τους Λέικερς και ακόμη κι από αυτά, λίγα ανήκουν στα καλύτερα παιχνίδια του τις συγκεκριμένες σεζόν. Είναι (με τα τωρινά δεδομένα) σα να προσπαθείς να κρίνεις το Σακίλ βλέποντας βίντεό του μόνο με τη φανέλα του Μαϊάμι ή του Φοίνιξ ή σα να προσπαθείς να κρίνεις τον Μπερντ βλέποντάς τον μόνο σε ηλικία 35 ετών (κι ούτε καν διαλεκτά παιχνίδια τους από τις σεζόν αυτές, απλώς μερικά τυχαία παιχνίδια, όπου μπορεί να μην πιάσουν καν καλή απόδοση).

Τώρα τελευταία έχω ακούσει ότι έχουν δημοσιοποιηθεί μερικές φάσεις από το ASG του '62. 2-3 έχουν κυκλοφορήσει και στο Youtube.

Το all star game του 1962?Δεν το εχω,μου εδωσες ιδεα για να δωσω "εντολη".Δεν ειναι δυνατον να μπει στο Youtube και να μην το εχω εγω.Εχω πολλα all star game αυτο δεν το εχω για να δουμε θα βρω τιποτα.
sarounas
QUOTE(Air and King @ Nov 18 2008, 03:27 ) *
Το all star game του 1962?Δεν το εχω,μου εδωσες ιδεα για να δωσω "εντολη".Δεν ειναι δυνατον να μπει στο Youtube και να μην το εχω εγω.Εχω πολλα all star game αυτο δεν το εχω για να δουμε θα βρω τιποτα.

είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πάρα πολύ υλικό που δεν έχει δημοσιευτεί και το έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες από 50s και 60s, πριν 5-6 χρόνια είχα την τύχη να δω 3 βιντεοκασσέτες (10 ώρες) που περιείχαν υλικό από περίπου 25 παιχνίδια 1951-1969 και αν θυμάμαι καλά είχε περίπου 30 λεπτά από το all-star του 1962.
μας τις είχε δανείσει ο γιος από ένα στέλεχος της Νέας Υόρκης

το κακό είναι ότι ήταν γραμμένες σε σύστημα NTSC και δεν μπορούσα να τα αντιγράψω τότε αλλά δεν με ένοιαζε ιδιαίτερα διότι πίστευα ότι αργά ή γρήγορα θα τα έβρισκα κάπου (δυστυχώς δεν έχει βγει κάτι)

θυμάμαι ότι απογοητεύτηκα από τα στιγμιότυπα που είχα δει στις αρχές των 50s,
τραγικό μπάσκετ, σε πολύ πρώιμο στάδιο αλλά
και η εικόνα ήταν περίπου όπως είναι μερικά από τα βιντεάκια του κορυφαίου πυγμάχου Τζακ Τζόνσον στις αρχές του 20ού αιώνα
πάντως άνετα βλέπονται αν και δεν χάνεται και τίποτα, αξίζουν μόνο ιστορικά να τα δει κανείς
βέβαια τα 60s και ειδικά προς το τέλος τους καμιά σχέση, θα έλεγα ήταν απόλαυση
ειδικά δεν μπορώ να ξεχάσω δύο παιχνίδια (συνολικά 90 λεπτά περίπου) από τους 2 τελευταίους ημιτελικούς Σινσινάτι-Βοστώνης το 1966, με Ρόμπερτσον βέβαια το Σινσινάτι rolleyes.gif




Air and King
QUOTE(sarounas @ Nov 18 2008, 05:05 ) *
είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πάρα πολύ υλικό που δεν έχει δημοσιευτεί και το έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες από 50s και 60s, πριν 5-6 χρόνια είχα την τύχη να δω 3 βιντεοκασσέτες (10 ώρες) που περιείχαν υλικό από περίπου 25 παιχνίδια 1951-1969 και αν θυμάμαι καλά είχε περίπου 30 λεπτά από το all-star του 1962.
μας τις είχε δανείσει ο γιος από ένα στέλεχος της Νέας Υόρκης

το κακό είναι ότι ήταν γραμμένες σε σύστημα NTSC και δεν μπορούσα να τα αντιγράψω τότε αλλά δεν με ένοιαζε ιδιαίτερα διότι πίστευα ότι αργά ή γρήγορα θα τα έβρισκα κάπου (δυστυχώς δεν έχει βγει κάτι)

θυμάμαι ότι απογοητεύτηκα από τα στιγμιότυπα που είχα δει στις αρχές των 50s,
τραγικό μπάσκετ, σε πολύ πρώιμο στάδιο αλλά
και η εικόνα ήταν περίπου όπως είναι μερικά από τα βιντεάκια του κορυφαίου πυγμάχου Τζακ Τζόνσον στις αρχές του 20ού αιώνα
πάντως άνετα βλέπονται αν και δεν χάνεται και τίποτα, αξίζουν μόνο ιστορικά να τα δει κανείς
βέβαια τα 60s και ειδικά προς το τέλος τους καμιά σχέση, θα έλεγα ήταν απόλαυση
ειδικά δεν μπορώ να ξεχάσω δύο παιχνίδια (συνολικά 90 λεπτά περίπου) από τους 2 τελευταίους ημιτελικούς Σινσινάτι-Βοστώνης το 1966, με Ρόμπερτσον βέβαια το Σινσινάτι rolleyes.gif

Εχω με Ρομπερτσον απο Σινσινατι Ροαγιαλς παιχνιδια.Εχω και εγω απο Αμερικη πηγες και οπως ελεγα και στον NBAholic υπαρχει υλικο παρα πολυ κιολας που δεν εχει ανεβει στο Ιντερνετ.
Αν εχεις παει Αμερικη θα γνωριζεις αυτο που ειπα οτι μπορεις να βρεις "θησαυρους" στα γκετο.Στο Σικαγο που εχω παει τρεις φορες εχοντας συγγενεις εκει εχω βρει απηστευτα παιχνιηδια μεχρι λυκειακο Ματζικ και Τζορνταν παιχνηδια τους.Εγω αν υπαρχουν που υπαρχουν παιχνηδια του Τσαμπερλαιν απο την δεκαετια του 60 που εβαζε 70φευγα και τους "100" θα τα βρω καποια στιγμη δεν υπαρχει περηπτωση.
sarounas
QUOTE(Air and King @ Nov 18 2008, 05:13 ) *
Εχω με Ρομπερτσον απο Σινσινατι Ροαγιαλς παιχνιδια.Εχω και εγω απο Αμερικη πηγες και οπως ελεγα και στον NBAholic υπαρχει υλικο παρα πολυ κιολας που δεν εχει αναιβει στο Ιντερνετ.
Αν εχεις παει Αμερικη θα γνωριζεις αυτο που ειπα οτι μπορεις να βρεις "θησαυρους" στα γκετο.Στο Σικαγο που εχω παει τρεις φορες εχοντας συγγενεις εκει εχω βρει απηστευτα παιχνιηδια μεχρι λυκειακο Ματζικ και Τζορνταν παιχνηδια τους.Εγω αν υπαρχουν που υπαρχουν παιχνηδια του Τσαμπερλαιν απο την δεκαετια του 60 που εβαζε 70φευγα και τους "100" θα τα βρω καποια στιγμη δεν υπαρχει περηπτωση.

όχι εγώ δεν έχω πάει Αμερική και αν και μέχρι πριν λίγα χρόνια ασχολιόμουν πάρα πολύ με το "αρχείο μου" τον αγώνα με τους 100 του Τσάμπερλεν όσο και να χτυπιόμουν δεν άκουσα να υπάρχει πουθενά

περιττό να σου πω ότι θα σκότωνα "που λέει ο λόγος ε; μην πάμε και φυλακή smiley.gif για το ματς αυτό καθώς και την μυθική κόντρα Τσάμπερλεν-Μπέιλορ
όπως και για τις μυθικές κόντρες Βοστώνης- Φιλαδέλφεια στα play off 66-67 και 67-68 με την αποκαθύλωση και την απίστευτη ρεβάνς που ακολούθησε από τους Κέλτες και αποτελούν ίσως την πιο μελανή σελίδα στην καριέρα του Τσάμπερλεν
δυστυχώς από εκείνα είχα δει μόνο 1 ώρα από τον 4ο παιχνίδι του 67 το 121-117 υπέρ της Βοστώνης 68.gif
μου αρέσει να βρίσκω άτομα που ενδιαφέροντα για την ιστορία του ΝΒΑ 77.gif 77.gif
ίσως να πρέπει να συναντηθούμε κάποτε.....
Air and King
QUOTE(sarounas @ Nov 18 2008, 05:28 ) *
όχι εγώ δεν έχω πάει Αμερική και αν και μέχρι πριν λίγα χρόνια ασχολιόμουν πάρα πολύ με το "αρχείο μου" τον αγώνα με τους 100 του Τσάμπερλεν όσο και να χτυπιόμουν δεν άκουσα να υπάρχει πουθενά

περιττό να σου πω ότι θα σκότωνα "που λέει ο λόγος ε; μην πάμε και φυλακή smiley.gif για το ματς αυτό καθώς και την μυθική κόντρα Τσάμπερλεν-Μπέιλορ
όπως και για τις μυθικές κόντρες Βοστώνης- Φιλαδέλφεια στα play off 66-67 και 67-68 με την αποκαθύλωση και την απίστευτη ρεβάνς που ακολούθησε από τους Κέλτες και αποτελούν ίσως την πιο μελανή σελίδα στην καριέρα του Τσάμπερλεν
δυστυχώς από εκείνα είχα δει μόνο 1 ώρα από τον 4ο παιχνίδι του 67 το 121-117 υπέρ της Βοστώνης 68.gif
μου αρέσει να βρίσκω άτομα που ενδιαφέροντα για την ιστορία του ΝΒΑ 77.gif 77.gif
ίσως να πρέπει να συναντηθούμε κάποτε.....

Και εμενα μου αρεσει η ιστορια.Ολα ειναι μια αλυσιδα.Χωρις παρελθον δεν υπαρχει παρον και φυσικα ουτε μελλον.Εχω ξαναπει εχω μπολικο αρχειο και εχω δωσει και σε τορεντ παιχνηδια ως ριπερ αλλα βαρεθηκα.Εχω ξαναπει οτι μεσω Ιντερνετ δεν μπορω να στειλω.Προσπαθησα να στειλω σε ενα δημοσιογραφο με email και στα συννημενα μου εβγαλε την πιστη και τελικα τζιφος.Αν ξερεις τροπο γιατι προφανως μονο με κουριερ υπαρχει μπορω να στειλω παιχνηδια σε οποιον θελει.Εχω πανω απο 1100.Δεν εχω προλαβει ουτε τα μισα να δω.Απλα απο την δεκαετια του 60 εχω λιγοτερο υλικο απο οσο θα ηθελα και ψαχνω και εγω με μανια.
sarounas
QUOTE(Air and King @ Nov 18 2008, 05:39 ) *
Και εμενα μου αρεσει η ιστορια.Ολα ειναι μια αλυσιδα.Χωρις παρελθον δεν υπαρχει παρον και φυσικα ουτε μελλον.Εχω ξαναπει εχω μπολικο αρχειο και εχω δωσει και σε τορεντ παιχνηδια ως ριπερ αλλα βαρεθηκα.Εχω ξαναπει οτι μεσω Ιντερνετ δεν μπορω να στειλω.Προσπαθησα να στειλω σε ενα δημοσιογραφο με email και στα συννημενα μου εβγαλε την πιστη και τελικα τζιφος.Αν ξερεις τροπο γιατι προφανως μονο με κουριερ υπαρχει μπορω να στειλω παιχνηδια σε οποιον θελει.Εχω πανω απο 1100.Δεν εχω προλαβει ουτε τα μισα να δω.Απλα απο την δεκαετια του 60 εχω λιγοτερο υλικο απο οσο θα ηθελα και ψαχνω και εγω με μανια.

έτσι είναι για την ιστορία...

τώρα για τα άλλα, βρήκες άνθρωπο να ρωτήσεις icon_wave.gif
μάζευα πολύ πράμα από παλιότερα -απ' όλα όχι μόνο NBA- αλλά κόντευα να πάθω εγκεφαλικό όταν άνοιγα την πόρτα του δωματίου που τα έχω γιατί ήξερα ότι έπρεπε να κάνω τις μετατροπές για να τα γλιτώσω από την φθορά
είχα κάνει μερικά μέχρι που ανακάλυψα ότι τα dvd είναι ότι χειρότερο υπάρχει όσον αφορά την ασφάλεια για να αποθηκεύεις υλικό
για αποθήκευση σε σκληρό χρειάζομαι τουλάχιστον καμιά 10ριά τεραμπάιτ και άλλα τόσα μπακ απ
δηλαδή δουλειά για δυο ζωές
οπότε δεν θα πάρω 68.gif βαρέθηκα
κρίμα τον κόπο μου τόσα χρόνια

για ανταλλαγές πάντα με το ταχυδρομείο έκανα rolleyes.gif


Air and King
QUOTE(sarounas @ Nov 18 2008, 05:49 ) *
έτσι είναι για την ιστορία...

τώρα για τα άλλα, βρήκες άνθρωπο να ρωτήσεις icon_wave.gif
μάζευα πολύ πράμα από παλιότερα -απ' όλα όχι μόνο NBA- αλλά κόντευα να πάθω εγκεφαλικό όταν άνοιγα την πόρτα του δωματίου που τα έχω γιατί ήξερα ότι έπρεπε να κάνω τις μετατροπές για να τα γλιτώσω από την φθορά
είχα κάνει μερικά μέχρι που ανακάλυψα ότι τα dvd είναι ότι χειρότερο υπάρχει όσον αφορά την ασφάλεια για να αποθηκεύεις υλικό
για αποθήκευση σε σκληρό χρειάζομαι τουλάχιστον καμιά 10ριά τεραμπάιτ και άλλα τόσα μπακ απ
δηλαδή δουλειά για δυο ζωές
οπότε δεν θα πάρω 68.gif βαρέθηκα
κρίμα τον κόπο μου τόσα χρόνια

για ανταλλαγές πάντα με το ταχυδρομείο έκανα rolleyes.gif

Και εγω δυστηχως τα περισσοτερα τα εχω σε dvd αλλα δεν ειναι ασφαλη οντως.Παντως για Τσαμπερλαιν τον εχω απεναντι σε Τζαμπαρ αλλα τι να το κανεις ο πρωτος "γεραματα" και ο δευτερος "νιατο" τοτε.
NBAholic
QUOTE
Το all star game του 1962?Δεν το εχω,μου εδωσες ιδεα για να δωσω "εντολη".Δεν ειναι δυνατον να μπει στο Youtube και να μην το εχω εγω.Εχω πολλα all star game αυτο δεν το εχω για να δουμε θα βρω τιποτα.


Υπάρχει ένας Ισπανός φαν του Γουιλτ στο Youtube που ποστάρει κάθε τόσο βίντεο από τις προ-80'ς εποχές (Wiltatkansas λέγεται). Κατά πάσα πιθανότητα, έχει στα χέρια του το ημίωρο που αναφέρει και ο Σαρούνας.

QUOTE
πάντως άνετα βλέπονται αν και δεν χάνεται και τίποτα, αξίζουν μόνο ιστορικά να τα δει κανείς
βέβαια τα 60s και ειδικά προς το τέλος τους καμιά σχέση, θα έλεγα ήταν απόλαυση
ειδικά δεν μπορώ να ξεχάσω δύο παιχνίδια (συνολικά 90 λεπτά περίπου) από τους 2 τελευταίους ημιτελικούς Σινσινάτι-Βοστώνης το 1966, με Ρόμπερτσον βέβαια το Σινσινάτι


Μπορείς να επιβεβαιώσεις αν υπάρχει μια φάση όπου ο Ράσελ μπλοκάρει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα 3 σερί σουτ που πήραν παίκτες των Ρόυαλς από διαφορετικά σημεία; Το διάβασα από κάποιον που είδε ένα από αυτά τα παιχνίδια που αναφέρεις.

QUOTE
Εγω αν υπαρχουν που υπαρχουν παιχνηδια του Τσαμπερλαιν απο την δεκαετια του 60 που εβαζε 70φευγα και τους "100" θα τα βρω καποια στιγμη δεν υπαρχει περηπτωση.


Τους 100 δε θα τους βρεις, όπως είχα ξαναπεί, γιατί το ΝΒΑ δε μετέδωσε τηλεοπτικά τον αγώνα εκείνο. Πήγαινε για το επόμενο καλύτερο πράγμα: Είτε τη μάχη με τον Μπέιλορ που αναφέρει ο Σαρούνας (με την τριπλή παράταση) είτε τους 73 που έβαλε στον Μπέλαμι την ίδια σεζόν.

QUOTE
όπως και για τις μυθικές κόντρες Βοστώνης- Φιλαδέλφεια στα play off 66-67 και 67-68 με την αποκαθύλωση και την απίστευτη ρεβάνς που ακολούθησε από τους Κέλτες και αποτελούν ίσως την πιο μελανή σελίδα στην καριέρα του Τσάμπερλεν
δυστυχώς από εκείνα είχα δει μόνο 1 ώρα από τον 4ο παιχνίδι του 67 το 121-117 υπέρ της Βοστώνης


Ναι, το κλασικό 2ο ημίχρονο εκείνου του αγώνα. Βέβαια, 2 φάσεις του Γουιλτ έχουν γίνει πλέον κλασικές, μια όπου κάνει 2 κοψίματα στη σειρά και μια άλλη που καρφώνει μπροστά στο Ράσελ. Προσωπικά μου αρέσει και μια τρίτη, όπου κλέβει μια απρόσεκτη μπαλιά, πασάρει σε έναν συμπαίκτη και φρενάροντας συγκρούεται με ένα φόργουορντ της Βοστώνης ο οποίος φεύγει 3 μέτρα πέρα. bball.gif

QUOTE
Και εγω δυστηχως τα περισσοτερα τα εχω σε dvd αλλα δεν ειναι ασφαλη οντως.Παντως για Τσαμπερλαιν τον εχω απεναντι σε Τζαμπαρ αλλα τι να το κανεις ο πρωτος "γεραματα" και ο δευτερος "νιατο" τοτε.


Τον αγώνα που οι Μπακς έσπασαν το σερί νικών των Λέικερς να υποθέσω, ε;

QUOTE
μου αρέσει να βρίσκω άτομα που ενδιαφέροντα για την ιστορία του ΝΒΑ
ίσως να πρέπει να συναντηθούμε κάποτε.....


Είμαστε τουλάχιστον 4 "πορωμένοι" (βάζω και το morfi μέσα) και πλάκα-πλάκα, είμαστε περισσότεροι από όσους έχουν τα περισσότερα αμερικανικά boards...Γενικώς, η Ευρώπη δείχνει να παίρνει το πάνω χέρι όσον αφορά στους νέους συλλέκτες των προ-Μάτζικ/Μπερντ αγώνων ΝΒΑ.
Air and King
QUOTE(NBAholic @ Nov 18 2008, 06:18 ) *
Υπάρχει ένας Ισπανός φαν του Γουιλτ στο Youtube που ποστάρει κάθε τόσο βίντεο από τις προ-80'ς εποχές (Wiltatkansas λέγεται). Κατά πάσα πιθανότητα, έχει στα χέρια του το ημίωρο που αναφέρει και ο Σαρούνας.



Μπορείς να επιβεβαιώσεις αν υπάρχει μια φάση όπου ο Ράσελ μπλοκάρει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα 3 σερί σουτ που πήραν παίκτες των Ρόυαλς από διαφορετικά σημεία; Το διάβασα από κάποιον που είδε ένα από αυτά τα παιχνίδια που αναφέρεις.



Τους 100 δε θα τους βρεις, όπως είχα ξαναπεί, γιατί το ΝΒΑ δε μετέδωσε τηλεοπτικά τον αγώνα εκείνο. Πήγαινε για το επόμενο καλύτερο πράγμα: Είτε τη μάχη με τον Μπέιλορ που αναφέρει ο Σαρούνας (με την τριπλή παράταση) είτε τους 73 που έβαλε στον Μπέλαμι την ίδια σεζόν.



Ναι, το κλασικό 2ο ημίχρονο εκείνου του αγώνα. Βέβαια, 2 φάσεις του Γουιλτ έχουν γίνει πλέον κλασικές, μια όπου κάνει 2 κοψίματα στη σειρά και μια άλλη που καρφώνει μπροστά στο Ράσελ. Προσωπικά μου αρέσει και μια τρίτη, όπου κλέβει μια απρόσεκτη μπαλιά, πασάρει σε έναν συμπαίκτη και φρενάροντας συγκρούεται με ένα φόργουορντ της Βοστώνης ο οποίος φεύγει 3 μέτρα πέρα. bball.gif



Τον αγώνα που οι Μπακς έσπασαν το σερί νικών των Λέικερς να υποθέσω, ε;

Ναι,πηστευω οτι το εχεις και εσυ.Εχει μπει σε τορρεντ αυτο.Απηστευτα ιστορικο παιχνιδι.Οι δυο απο τους τρεις κορυφαιους σεντερ ever αντιπαλοι(και Τζερι Γουεστ vs Οσκαρ Ρομπερτσον).To 1972 ολος τυχαιως γεννηθηκε ο τριτος της παρεας ο Σακ.
Για τους "100" μην χανεις ελπιδα οπως και εγω δεν χανω γιατι παντα υπαρχει η περηπτωση του ερασητεχνικου βιντεο απο καποιον παλαβο της εποχης.Κατι παρομοιο εχει γινει στο ποδοσφαιρο με φασεις απο τον Γκαριντσα που ηρθαν αρχεια απο ερασητεχνες της εποχης που ουδεις περημενε οτι υπαρχουν.
Μην βιαζεσαι να το αποκλεισεις.Θα βρουμε κατι.Εστω και με 70+ κατι θα βρουμε.Το πηστευω αυτο.
Μπορω αλλα δωσε μου χρονο για την ταπα του Ρασσελ.
Με προκαλεις NBAholic θα με κανεις παλι να καθομαι να παρακαλαω κοσμο στο Σικαγο.Ξερεις με εχουν βρησει παρολο που ειναι ΝΒΑ-Μaniacs τους φαινεται παραξενο που ζηταω παιχνηδια πριν απο την δεκετια του 80 γιατι αυτοι βαριουνται ασχετα αν μου εχουν φερει καλα "πραγματ".Θα βρω σου λεω δωσε λιγο χρονο ειναι δυσκολα πραγματα.Να εισαι σιγουρος οτι θα παιξει κουριερ και με sarounas και με εσενα.Εδω μηλαμε για μερακι οχι αστεια απο σας και απο μενα.Τι να σου κανω εισαι ατυχος με τον Γουιλτ.Εκεινη την ρημαδα την εποχη ηταν δυσκολα τα πραγματα.Αν θες Λεμπρον παντως εχω και 6-7 παιχνηδια απο το high-school smiley.gif
Air and King
Στα αμερηκανικα boards ομως δεν ειναι και ανθρωποι ανω των 50+ετων φανταζομαι γιατι υπαρχουν στην Αμερικη ρεκτες που δεν φανατζεσαι.Να ακουσεις τον θειο μου να μηλαει για τον Ρασσελ (παρολο που εχει ζησει στο Σικαγο) γελανε και τα μουστακια του και τον θεωρει καλυτερο απο τον Τσαμπερλαιν 68.gif και ειχαμε διαφωνια πανω σε αυτο και μαληστα μεγαλη.
sarounas
QUOTE(Air and King @ Nov 18 2008, 05:55 ) *
Και εγω δυστηχως τα περισσοτερα τα εχω σε dvd αλλα δεν ειναι ασφαλη οντως.Παντως για Τσαμπερλαιν τον εχω απεναντι σε Τζαμπαρ αλλα τι να το κανεις ο πρωτος "γεραματα" και ο δευτερος "νιατο" τοτε.

εμένα αυτό που με τρελαίνει περισσότερο είναι η μετατροπή από τις βιντεοκασέτες σε ψηφιακό και αυτό γιατί γίνεται μόνο σε real-time sad.gif και δυστυχώς έχω παραιτηθεί αφού ο μεγάλος όγκος από αυτά που έχω είναι σε μαγνητικές ταινίες

απέναντι στον Τζαμπάρ δυστυχώς μόνο αυτό το 120-104 υπάρχει που όμως ο Καρίμ όντας νιάτο όπως λες τον κατάπιε έχοντας 39π.20ρ έναντι 9 και10 του Τσάμπερλεν αφού στo all star της ίδιας χρονιάς ήταν και οι δύο στην Ανατολή


QUOTE(NBAholic @ Nov 18 2008, 06:26 ) *
Μπορείς να επιβεβαιώσεις αν υπάρχει μια φάση όπου ο Ράσελ μπλοκάρει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα 3 σερί σουτ που πήραν παίκτες των Ρόυαλς από διαφορετικά σημεία; Το διάβασα από κάποιον που είδε ένα από αυτά τα παιχνίδια που αναφέρεις.




Ναι, το κλασικό 2ο ημίχρονο εκείνου του αγώνα. Βέβαια, 2 φάσεις του Γουιλτ έχουν γίνει πλέον κλασικές, μια όπου κάνει 2 κοψίματα στη σειρά και μια άλλη που καρφώνει μπροστά στο Ράσελ. Προσωπικά μου αρέσει και μια τρίτη, όπου κλέβει μια απρόσεκτη μπαλιά, πασάρει σε έναν συμπαίκτη και φρενάροντας συγκρούεται με ένα φόργουορντ της Βοστώνης ο οποίος φεύγει 3 μέτρα πέρα. bball.gif

ναι, υπάρχει τέτοια φάση αλλά αν θυμάμαι καλά δεν νομίζω να ήταν μέσα στον χρόνο που έχει διασωθεί, έχω την εντύπωση ότι το είχα δει σε highlight της σειράς, πάντως ο Ράσελ συνήθιζε να κάνει τέτοιες ενέργειες αφού ήταν φοβερά δραστήριος και η ενεργητικότητά του στην άμυνα θυμίζει κάτι από τον Διαμαντίδη σήμερα αλλά αυτός τα έκανε 40 χρόνια πριν
πάρα πολύ υλικό από Celtics των 60s, έδειξε το NBATV πριν 2 χρόνια όταν πέθανε ο Άουερμπαχ αλλά δυστυχώς το μεσημέρι είχε κωδικοποιηθεί το κανάλι, το θυμάμαι ακόμη γιατί είχα εκνευριστεί πολύ

μήπως έχεις βρει κάτι από Celtics του ’74, πέρα από 1 μισάωρο από την ήττα από τους Μπακς στον 6ο τελικό με τις παρατάσεις και το buzzer του Καρίμ έχω το απόλυτο σκοτάδι από εκείνη την σειρά τελικών όπως και από τους τελικούς του ’73 ΝΙΚΣ-ΛΑΛ στην ρεβάνς του ’72 από τους οποίους δεν έχω απολύτως τίποτα 68.gif 68.gif


@@@@@από τις μάχες Τσάμπερλεν-Ράσελ σε βίντεο να προσθέσω ακόμη και το δεύτερο ημίχρονο του 4ου τελικού του ’64, το all-star του ’69 που όμως δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο για αυτούς αλλά αξίζει γιατί υπάρχουν ο Μπέιλορ με τον Ρόμπερτσον και ένα κομματάκι μισής ώρας μαζί με την απονομή από την απόλυτη ταπείνωση του Τσάμπερλεν που όμως λόγο ανωτέρας βίας –τραυματισμός γαρ- δεν μπόρεσε να εμποδίσει την ήττα που οδήγησε στην απώλεια του τίτλου στον 7ο και τελευταίο τελικό του 69 μέσα στο Φόρουμ.
ο Ράσελ με την νίκη της ομάδας του, σε αυτή την τελευταία του συμμετοχή στην καριέρα του, είχε συντρίψει κυριολεκτικά την ψυχολογία του Τσάμπερλεν που αναγκάστηκε να αφήσει την αγαπημένη του Φιλαδέλφεια μετά το στραπάτσο της περασμένης σεζόν και να πάει να συναντήσει τους Ουέστ και Μπέιλορ στο Λος Άντζελες για να τον κερδίσει...

Air and King
QUOTE(sarounas @ Nov 19 2008, 19:51 ) *
εμένα αυτό που με τρελαίνει περισσότερο είναι η μετατροπή από τις βιντεοκασέτες σε ψηφιακό και αυτό γιατί γίνεται μόνο σε real-time sad.gif και δυστυχώς έχω παραιτηθεί αφού ο μεγάλος όγκος από αυτά που έχω είναι σε μαγνητικές ταινίες

απέναντι στον Τζαμπάρ δυστυχώς μόνο αυτό το 120-104 υπάρχει που όμως ο Καρίμ όντας νιάτο όπως λες τον κατάπιε έχοντας 39π.20ρ έναντι 9 και10 του Τσάμπερλεν αφού στo all star της ίδιας χρονιάς ήταν και οι δύο στην Ανατολή



ναι, υπάρχει τέτοια φάση αλλά αν θυμάμαι καλά δεν νομίζω να ήταν μέσα στον χρόνο που έχει διασωθεί, έχω την εντύπωση ότι το είχα δει σε highlight της σειράς, πάντως ο Ράσελ συνήθιζε να κάνει τέτοιες ενέργειες αφού ήταν φοβερά δραστήριος και η ενεργητικότητά του στην άμυνα θυμίζει κάτι από τον Διαμαντίδη σήμερα αλλά αυτός τα έκανε 40 χρόνια πριν
πάρα πολύ υλικό από Celtics των 60s, έδειξε το NBATV πριν 2 χρόνια όταν πέθανε ο Άουερμπαχ αλλά δυστυχώς το μεσημέρι είχε κωδικοποιηθεί το κανάλι, το θυμάμαι ακόμη γιατί είχα εκνευριστεί πολύ

μήπως έχεις βρει κάτι από Celtics του ’74, πέρα από 1 μισάωρο από την ήττα από τους Μπακς στον 6ο τελικό με τις παρατάσεις και το buzzer του Καρίμ έχω το απόλυτο σκοτάδι από εκείνη την σειρά τελικών όπως και από τους τελικούς του ’73 ΝΙΚΣ-ΛΑΛ στην ρεβάνς του ’72 από τους οποίους δεν έχω απολύτως τίποτα 68.gif 68.gif


@@@@@από τις μάχες Τσάμπερλεν-Ράσελ σε βίντεο να προσθέσω ακόμη και το δεύτερο ημίχρονο του 4ου τελικού του ’64, το all-star του ’69 που όμως δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο για αυτούς αλλά αξίζει γιατί υπάρχουν ο Μπέιλορ με τον Ρόμπερτσον και ένα κομματάκι μισής ώρας μαζί με την απονομή από την απόλυτη ταπείνωση του Τσάμπερλεν που όμως λόγο ανωτέρας βίας –τραυματισμός γαρ- δεν μπόρεσε να εμποδίσει την ήττα που οδήγησε στην απώλεια του τίτλου στον 7ο και τελευταίο τελικό του 69 μέσα στο Φόρουμ.
ο Ράσελ με την νίκη της ομάδας του, σε αυτή την τελευταία του συμμετοχή στην καριέρα του, είχε συντρίψει κυριολεκτικά την ψυχολογία του Τσάμπερλεν που αναγκάστηκε να αφήσει την αγαπημένη του Φιλαδέλφεια μετά το στραπάτσο της περασμένης σεζόν και να πάει να συναντήσει τους Ουέστ και Μπέιλορ στο Λος Άντζελες για να τον κερδίσει...

Κατι το οποιο επρεπε να ειχε κανει απο τις αρχες της δεκαετιας του 60 να γινει συμπαιχτης του Γουεστ και του Μπειλορ οταν ηταν και οι τρεις στο prime τους και τοτε θα σας εγω ελεγα κυριε Κουζι,Χαβλισεκ και Ρασσελ.Τι τελικοι θα ηταν αυτοι ολη την δεκαετια.Χαμος θα γινοταν και βεβαια οι Σελτικς δεν θα ειχαν σαρωσει την δεκαετια του 60.Τι να κανουμε ομως ειναι απο τα"γαμωτο" της ιστοριας.
Μετα τον τελικο του 69 ηταν ρακος ο Γουιλτ αλλα σιγουρα θα σκεφτηκε οτι επρεπε να ειχε παι πιο νωρις στους Λεικερς.Μετα του εκατσε και η"στραβη" με τους Νικς.Την δεκετια του 60 παντως του "εκαναν ολοι αερα" ακομα και ο τροπαιουχος Ρασσελ.
NBAholic
QUOTE
απέναντι στον Τζαμπάρ δυστυχώς μόνο αυτό το 120-104 υπάρχει που όμως ο Καρίμ όντας νιάτο όπως λες τον κατάπιε έχοντας 39π.20ρ έναντι 9 και10 του Τσάμπερλεν αφού στo all star της ίδιας χρονιάς ήταν και οι δύο στην Ανατολή


Για την ακρίβεια, ήταν 15 και 12, αν και το νόημα δεν αλλάζει. Ο Καρίμ ήταν καθαρά καλύτερος εκείνη τη σεζόν και σε εκείνο τον αγώνα. Επίσης, ήταν συμπαίκτες στο ASG, αλλά με τη Δύση, μιας κι εκεί έπαιζε τότε το Μιλγουόκι.

QUOTE
ναι, υπάρχει τέτοια φάση αλλά αν θυμάμαι καλά δεν νομίζω να ήταν μέσα στον χρόνο που έχει διασωθεί, έχω την εντύπωση ότι το είχα δει σε highlight της σειράς, πάντως ο Ράσελ συνήθιζε να κάνει τέτοιες ενέργειες αφού ήταν φοβερά δραστήριος και η ενεργητικότητά του στην άμυνα θυμίζει κάτι από τον Διαμαντίδη σήμερα αλλά αυτός τα έκανε 40 χρόνια πριν


Και τολμούν κάτι 18χρονα Αμερικανάκια να τον συγκρίνουν στο στιλ με το Μουτόμπο. 24.gif

QUOTE
μήπως έχεις βρει κάτι από Celtics του ’74, πέρα από 1 μισάωρο από την ήττα από τους Μπακς στον 6ο τελικό με τις παρατάσεις και το buzzer του Καρίμ έχω το απόλυτο σκοτάδι από εκείνη την σειρά τελικών όπως και από τους τελικούς του ’73 ΝΙΚΣ-ΛΑΛ στην ρεβάνς του ’72 από τους οποίους δεν έχω απολύτως τίποτα


Όχι, αυτό το ημίωρο που λες είναι αυτό που γνωρίζω κι εγώ (τα υπόλοιπα, από διηγήσεις). Οι τελικοί του '73 είναι τόσο προβεβλημένοι που αναρωτιέται κανείς αν ποτέ έγιναν. Το ίδιο ήταν μέχρι και πριν 1-2 χρόνια οι τελικοί και του '72, πριν επιτέλους προβληθεί ο 5ος τελικός της σεζόν.
Το πιο αστείο απ'όλα είναι οι προ-80'ς αγώνες απ'όπου προέρχονται οι πιο γνωστές φάσεις, δηλαδή το κλέψιμο του Χάβλιτσεκ και το σουτ του Γουεστ απ'τα 18 μέτρα. Έχουμε μάθει απ'έξω κι ανακατωτά τις φάσεις, αλλά τα προηγούμενα αγωνιστικά 47'55'', θαρρείς και δεν έχουν κινηματογραφηθεί καθόλου και μόνο στα τελευταία 5'' ο καμεραμάν λέει "ΟΚ, εδώ μπορεί να γίνει κάτι καλό, ας γράψουμε την τελευταία φάση"! Οι αγώνες βέβαια φυσικά και υπάρχουν, αλλά κάποιοι εξακολουθούν να τους φυλούν κρυμμένους λες και πρόκειται για απόρρητα έγγραφα του Βατικανού.

QUOTE
από τις μάχες Τσάμπερλεν-Ράσελ σε βίντεο να προσθέσω ακόμη και το δεύτερο ημίχρονο του 4ου τελικού του ’64, το all-star του ’69 που όμως δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο για αυτούς αλλά αξίζει γιατί υπάρχουν ο Μπέιλορ με τον Ρόμπερτσον και ένα κομματάκι μισής ώρας μαζί με την απονομή από την απόλυτη ταπείνωση του Τσάμπερλεν που όμως λόγο ανωτέρας βίας –τραυματισμός γαρ- δεν μπόρεσε να εμποδίσει την ήττα που οδήγησε στην απώλεια του τίτλου στον 7ο και τελευταίο τελικό του 69 μέσα στο Φόρουμ.


Ναι, τα έχω δει όλα αυτά. Κανένα από αυτά πλήρες (μόνο ημίχρονα και δωδεκάλεπτα), αν και ο αγώνας του '64 είχε κάποιες καλές φάσεις.

QUOTE
και ένα κομματάκι μισής ώρας μαζί με την απονομή από την απόλυτη ταπείνωση του Τσάμπερλεν που όμως λόγο ανωτέρας βίας –τραυματισμός γαρ- δεν μπόρεσε να εμποδίσει την ήττα που οδήγησε στην απώλεια του τίτλου στον 7ο και τελευταίο τελικό του 69 μέσα στο Φόρουμ.


Αυτή ήταν μια από τις 2 χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις όπου θεωρώ ότι ο Γουιλτ στιγματίστηκε άδικα, γιατί υπήρχε η υπόνοια ότι προσποιήθηκε τον τραυματισμό. Μερικοί το πιστεύουν ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός ότι τον τραυματισμό τον παραδέχτηκε ακόμη και ο κόουτς του, ο οποίος γενικώς τον αντιπαθούσε και ουσιαστικά, με τον τραυματισμό του, νόμιζε ότι βρήκε την ευκαιρία να κατακτήσει το πρωτάθλημα χωρίς αυτόν να παίζει.
Ο Ράσελ είχε δηλώσει κάτι παρόμοιο κι ότι "μόνο με σπασμένο πόδι θα έπρεπε να εγκαταλείψει τον αγώνα", αλλά χρόνια αργότερα παραδέχτηκε το λάθος του. Άλλωστε, ούτε ο Μπιλ είχε σπάσει το πόδι του το '58, αλλά όταν τραυματίστηκε, χρειάστηκε διάλειμμα 2+ αγώνων για να επιστρέψει (και πάλι όχι στο 100%).

Η άλλη χαρακτηριστική περίπτωση ήταν βέβαια το '70. Τι να πω πια εκεί...Όλοι γνωρίζουν για το Ριντ, αλλα μονίμως ξεχνούν ότι ο Γουιλτ είχε χάσει σχεδόν όλη τη ρέγκιουλαρ σίζον λόγω ενός τουλάχιστον εξίσου σοβαρού τραμματισμού. Είναι σα να κατηγορείς τον Τζόρνταν επειδή δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα του '95, ξεχνώντας ότι είχε μείνει 1,5 χρόνο εκτός δράσης, κάτι το οποίο βέβαια ουδείς έκανε ακόμη και τότε.
Air and King
Και καλα ο Ρασσελ το 69 που που εμψυχωνε τους συμπακτες του και παιχτες του ταυτοχρονα αλλα το νικητηριο καλαθι να το βαλει ο Ντον Νελσον?Παντως σιγουρα η χειροτερη μερα στην καριερα του Τζερυ Γουεστ ασχετα αν πηρε το MVP.
NBAholic
QUOTE
Και καλα ο Ρασσελ το 69 που που εμψυχωνε τους συμπακτες του και παιχτες του ταυτοχρονα αλλα το νικητηριο καλαθι να το βαλει ο Ντον Νελσον?Παντως σιγουρα η χειροτερη μερα στην καριερα του Τζερυ Γουεστ ασχετα αν πηρε το MVP.


Αν εννοείς η χειρότερη ψυχολογικά, συμφωνώ.
Γιατί συνολικά, έκανε όργια σε εκείνο το παιχνίδι τελειώνοντας με 42 πόντους, 13 ριμπάουντ, 12 ασίστ. Πούλησε την ψυχή του, που λέει ο λόγος, για να φύγει ξανά ηττημένος. Παρά την ειρωνία του να κερδίζει το MVP παίκτης της ηττημένης ομάδας, ήταν τόσο καλός που το άξιζε.
Air and King
QUOTE(NBAholic @ Nov 19 2008, 21:27 ) *
Αν εννοείς η χειρότερη ψυχολογικά, συμφωνώ.
Γιατί συνολικά, έκανε όργια σε εκείνο το παιχνίδι τελειώνοντας με 42 πόντους, 13 ριμπάουντ, 12 ασίστ. Πούλησε την ψυχή του, που λέει ο λόγος, για να φύγει ξανά ηττημένος. Παρά την ειρωνία του να κερδίζει το MVP παίκτης της ηττημένης ομάδας, ήταν τόσο καλός που το άξιζε.

Ναι για ψυχολογια βεβαια μηλαω.Το ξερω οτι εκανε οργια.
Ειχε πει σε μια συνεντευξη με αφορμη τους τελικους του 2008 οτι ακομα μετα απο τοσα χρονια δεν το εχει ξεπερασει."Η πικρα του κοσμου ηταν μεγαλη" ειχε πει.Ισως ειναι και ενας λογος που καποιοι θεωρησαν παραμυθι το τραυματησμο του Γουιλτ γιατι πικραθηκαν πολυ οταν βλεπαν τους Σελτικς να πανυγηριζουν μεσα στο Λ.Α.
sarounas
QUOTE(Air and King @ Nov 19 2008, 20:47 ) *
Κατι το οποιο επρεπε να ειχε κανει απο τις αρχες της δεκαετιας του 60 να γινει συμπαιχτης του Γουεστ και του Μπειλορ οταν ηταν και οι τρεις στο prime τους και τοτε θα σας εγω ελεγα κυριε Κουζι,Χαβλισεκ και Ρασσελ.Τι τελικοι θα ηταν αυτοι ολη την δεκαετια.Χαμος θα γινοταν και βεβαια οι Σελτικς δεν θα ειχαν σαρωσει την δεκαετια του 60.Τι να κανουμε ομως ειναι απο τα"γαμωτο" της ιστοριας.
Μετα τον τελικο του 69 ηταν ρακος ο Γουιλτ αλλα σιγουρα θα σκεφτηκε οτι επρεπε να ειχε παι πιο νωρις στους Λεικερς.Μετα του εκατσε και η"στραβη" με τους Νικς.Την δεκετια του 60 παντως του "εκαναν ολοι αερα" ακομα και ο τροπαιουχος Ρασσελ.

δεν συμφωνώ, στο ΛΑΛ ήδη υπήρχαν αυτοί οι 2 σουπερσταρς, με την λογική αυτή τότε, να πήγαιναν και οι Ρόμπερτσον, Μπέλαμι στο Φόρουμ μπας και γκρέμιζαν την αρμάδα του Άουερμπαχ από την κορυφή

εξάλλου ο Τσάμπερλεν δεν μπορεί να είχε παράπονα από το υλικό που τον πλαισίωνε αφού μόλις πήγε στην Φιλαδέλφεια ήταν εκεί ο Αριζιν και παρά το ότι τους έβγαινε η ψυχή για να υποτάξουν το Σίρακιουζ των Γκριρ, Σέιζ και Γιαρντλει είχαν την ευκαιρία τους τόσο το ’60 όσο και το ’62 (κυρίως) να κερδίσουν στους τελικούς της Ανατολής την Βοστώνη.
ενώ και όταν αποχώρησε ο Αριζιν από την ενεργό δράση και επέστρεψε στην Φιλαδέλφεια από το Σαν Φρανσίσκο βρήκε εκεί τους Γκριρ και Τσετ Γουόκερ και είχε επίσης την πολύ μεγάλη ευκαιρία του στο πολύ μεγάλο 7ο τελικό της Ανατολής του ’65 να κερδίσει τον Ράσελ και τους Σέλτικς.
όπως και το ’66, θα έλεγα ότι το ρόστερ των Σίξερς ήταν υπερπλήρης με την έλευση του Κάνιγχαμ από το Νορθ Καρολάινα και του γκαρντ Ουόλι Τζόουνς από την Βαλτιμόρη αλλά ακόμη και έτσι διασύρθηκαν με 4-1 και σίγουρα ο Ράσελ δεν του έκανε αέρα αλλά μάλλον τον είχε τσακίσει ψυχολογικά


QUOTE(NBAholic @ Nov 19 2008, 20:57 ) *
Για την ακρίβεια, ήταν 15 και 12, αν και το νόημα δεν αλλάζει. Ο Καρίμ ήταν καθαρά καλύτερος εκείνη τη σεζόν και σε εκείνο τον αγώνα. Επίσης, ήταν συμπαίκτες στο ASG, αλλά με τη Δύση, μιας κι εκεί έπαιζε τότε το Μιλγουόκι.

λάθος έκανα; περίεργο, κάτι θα μου διέφυγε γιατί για κάποιο λόγο (ρ+π) του Τσάμπερλεν τα σημείωνα μόνος μου (βίτσιο και αυτό...) όταν έβλεπα το ματς. Τέλος πάντων, δεν είναι και ότι καλύτερο να συζητάμε για μία στατιστική διαφορά 5π και 2ρ πριν 40 χρόνια
καλά για το άλλο με την Ανατολή μου ξέφυγε icon_drunk.gif από που και ως που;
το έγραψα γιατί στο ASG του ’73 ο Τζαμπάρ δεν κατέβηκε και του ’71 απλά δεν το έχω δει


QUOTE
Και τολμούν κάτι 18χρονα Αμερικανάκια να τον συγκρίνουν στο στιλ με το Μουτόμπο. 24.gif

Ράσελ=Μουτόμπο;
από που βγάζουν τέτοιο συμπέρασμα; blink.gif
καλά πάντως τον Διαμαντίδη πρέπει να μάτιασα με αυτό που έγραψα σχετικά με τον Ράσελ 40.gif δεν εξηγείτε αλλιώς το ότι αποβλήθηκε επειδή έφτασε σε σημείο να ρίξει ρόχα στον Γκόλεματς

QUOTE
Όχι, αυτό το ημίωρο που λες είναι αυτό που γνωρίζω κι εγώ (τα υπόλοιπα, από διηγήσεις). Οι τελικοί του '73 είναι τόσο προβεβλημένοι που αναρωτιέται κανείς αν ποτέ έγιναν. Το ίδιο ήταν μέχρι και πριν 1-2 χρόνια οι τελικοί και του '72, πριν επιτέλους προβληθεί ο 5ος τελικός της σεζόν.
Το πιο αστείο απ'όλα είναι οι προ-80'ς αγώνες απ'όπου προέρχονται οι πιο γνωστές φάσεις, δηλαδή το κλέψιμο του Χάβλιτσεκ και το σουτ του Γουεστ απ'τα 18 μέτρα. Έχουμε μάθει απ'έξω κι ανακατωτά τις φάσεις, αλλά τα προηγούμενα αγωνιστικά 47'55'', θαρρείς και δεν έχουν κινηματογραφηθεί καθόλου και μόνο στα τελευταία 5'' ο καμεραμάν λέει "ΟΚ, εδώ μπορεί να γίνει κάτι καλό, ας γράψουμε την τελευταία φάση"! Οι αγώνες βέβαια φυσικά και υπάρχουν, αλλά κάποιοι εξακολουθούν να τους φυλούν κρυμμένους λες και πρόκειται για απόρρητα έγγραφα του Βατικανού.


στο ματς του ’72 είναι φανερό πόσο ταλαιπωρημένο είναι το φιλμ αφού λείπει το μεγαλύτερο μέρος του 4ου 12λεπτου και υπάρχουν αρκετά σπασίματα στην εικόνα, για τα άλλα συμφωνώ, δεν λέω δικά τους είναι ότι θέλουν τα κάνουν αλλά τελικά θα χαθούν οριστικά. Εξάλλου έχω τονίσει στο παρελθόν ότι παρόμοιο πρόβλημα έχουμε και εδώ στην Ελλάδα με τον τελικό της ΑΕΚ εναντίον της Σλάβια που έχει εντοπιστεί ο κάτοχος του παιχνιδιού.


QUOTE
Ο Ράσελ είχε δηλώσει κάτι παρόμοιο κι ότι "μόνο με σπασμένο πόδι θα έπρεπε να εγκαταλείψει τον αγώνα", αλλά χρόνια αργότερα παραδέχτηκε το λάθος του. Άλλωστε, ούτε ο Μπιλ είχε σπάσει το πόδι του το '58, αλλά όταν τραυματίστηκε, χρειάστηκε διάλειμμα 2+ αγώνων για να επιστρέψει (και πάλι όχι στο 100%).

με αφήνουν αδιάφορο τέτοια σχόλια 68.gif όσο και αν ήταν loser απέναντι στον Ράσελ και τους Σέλτικς αποκλείεται να ήταν τέτοιος χέστης στα 30φέυγα του. ο Ράσελ είναι ανεξήγητο γιατί προέβη σε τέτοιες δηλώσεις, προφανώς πίστευε ότι ο τραυματισμός του Τσάμπερλεν μείωσε το μέγεθος της τεράστιας επιτυχίας τους, αλλά δεν υπολόγισε σωστά αφού ακόμη μέχρι και σήμερα εκείνη η νίκη λογικά θεωρείτε το μεγαλύτερο διπλό στην ιστορία
Η ουσία είναι μία, ότι ο Γουίλτ αν απέφευγε το κάζο του ’68 ίσως να είχε χτίσει μία δική του δυναστεία πρωταθλημάτων...

Air and King
QUOTE(sarounas @ Nov 20 2008, 19:46 ) *
δεν συμφωνώ, στο ΛΑΛ ήδη υπήρχαν αυτοί οι 2 σουπερσταρς, με την λογική αυτή τότε, να πήγαιναν και οι Ρόμπερτσον, Μπέλαμι στο Φόρουμ μπας και γκρέμιζαν την αρμάδα του Άουερμπαχ από την κορυφή

εξάλλου ο Τσάμπερλεν δεν μπορεί να είχε παράπονα από το υλικό που τον πλαισίωνε αφού μόλις πήγε στην Φιλαδέλφεια ήταν εκεί ο Αριζιν και παρά το ότι τους έβγαινε η ψυχή για να υποτάξουν το Σίρακιουζ των Γκριρ, Σέιζ και Γιαρντλει είχαν την ευκαιρία τους τόσο το ’60 όσο και το ’62 (κυρίως) να κερδίσουν στους τελικούς της Ανατολής την Βοστώνη.
ενώ και όταν αποχώρησε ο Αριζιν από την ενεργό δράση και επέστρεψε στην Φιλαδέλφεια από το Σαν Φρανσίσκο βρήκε εκεί τους Γκριρ και Τσετ Γουόκερ και είχε επίσης την πολύ μεγάλη ευκαιρία του στο πολύ μεγάλο 7ο τελικό της Ανατολής του ’65 να κερδίσει τον Ράσελ και τους Σέλτικς.
όπως και το ’66, θα έλεγα ότι το ρόστερ των Σίξερς ήταν υπερπλήρης με την έλευση του Κάνιγχαμ από το Νορθ Καρολάινα και του γκαρντ Ουόλι Τζόουνς από την Βαλτιμόρη αλλά ακόμη και έτσι διασύρθηκαν με 4-1 και σίγουρα ο Ράσελ δεν του έκανε αέρα αλλά μάλλον τον είχε τσακίσει ψυχολογικά



λάθος έκανα; περίεργο, κάτι θα μου διέφυγε γιατί για κάποιο λόγο (ρ+π) του Τσάμπερλεν τα σημείωνα μόνος μου (βίτσιο και αυτό...) όταν έβλεπα το ματς. Τέλος πάντων, δεν είναι και ότι καλύτερο να συζητάμε για μία στατιστική διαφορά 5π και 2ρ πριν 40 χρόνια
καλά για το άλλο με την Ανατολή μου ξέφυγε icon_drunk.gif από που και ως που;
το έγραψα γιατί στο ASG του ’73 ο Τζαμπάρ δεν κατέβηκε και του ’71 απλά δεν το έχω δει



Ράσελ=Μουτόμπο;
από που βγάζουν τέτοιο συμπέρασμα; blink.gif
καλά πάντως τον Διαμαντίδη πρέπει να μάτιασα με αυτό που έγραψα σχετικά με τον Ράσελ 40.gif δεν εξηγείτε αλλιώς το ότι αποβλήθηκε επειδή έφτασε σε σημείο να ρίξει ρόχα στον Γκόλεματς



στο ματς του ’72 είναι φανερό πόσο ταλαιπωρημένο είναι το φιλμ αφού λείπει το μεγαλύτερο μέρος του 4ου 12λεπτου και υπάρχουν αρκετά σπασίματα στην εικόνα, για τα άλλα συμφωνώ, δεν λέω δικά τους είναι ότι θέλουν τα κάνουν αλλά τελικά θα χαθούν οριστικά. Εξάλλου έχω τονίσει στο παρελθόν ότι παρόμοιο πρόβλημα έχουμε και εδώ στην Ελλάδα με τον τελικό της ΑΕΚ εναντίον της Σλάβια που έχει εντοπιστεί ο κάτοχος του παιχνιδιού.



με αφήνουν αδιάφορο τέτοια σχόλια 68.gif όσο και αν ήταν loser απέναντι στον Ράσελ και τους Σέλτικς αποκλείεται να ήταν τέτοιος χέστης στα 30φέυγα του. ο Ράσελ είναι ανεξήγητο γιατί προέβη σε τέτοιες δηλώσεις, προφανώς πίστευε ότι ο τραυματισμός του Τσάμπερλεν μείωσε το μέγεθος της τεράστιας επιτυχίας τους, αλλά δεν υπολόγισε σωστά αφού ακόμη μέχρι και σήμερα εκείνη η νίκη λογικά θεωρείτε το μεγαλύτερο διπλό στην ιστορία
Η ουσία είναι μία, ότι ο Γουίλτ αν απέφευγε το κάζο του ’68 ίσως να είχε χτίσει μία δική του δυναστεία πρωταθλημάτων...

Mε τον Μπιλι Κανινγχαμ λες ε? "το μικρο Καγκουρο" καπως ετσι ηταν το παρατσουκλι του νομηζω και Λουσιους Τζακσον παρεα και την κουπα το 67 wav.gif ε,καπου θα σταματαγαν και οι Σελτικς το σερι.Εχει ακουστει οτι το 1967 ο Ρασσελ ειχε ξεσπασει σε κλαμματα μετα τον αποκλεισμο απο την Φιλαδελφια του "Γολιαθ".Αυτο βεβαια αν ισχυει δειχνει και ποσο νικητης ηταν αφου παρα τα τοσα πρωταθληματα δεν ηθελε ποτε μα ποτε να χανει και ειδηκα απο τον Τσαμπερλαιν.
Παντως οι Σελτικς ειχαν παντα καλυτερο υλικο απο την Φιλαδελφια αυτο νομηζω πρεπει να το παραδεχτουμε.
Ναι ειχε ως πιτσηρηκας συμπαιχτες και τον Αριζιν και τον Μπεκ αλλα αυτο δεν νομιζω οτι αλλαζει αυτο που λεω οτι οι Σελτικς ηταν καλυτεροι και ειδηκα απο την στιγμη που ο Γουιλτ εκανε οργια ακομα και οταν ηταν ρουκι.Ενας ρουκι με 38 ποντους μεσο ορο και κοντα 29 ριμπαουντ(ακουστε κοσμε αρηθμους 77.gif 77.gif ) κανοντας δηλαδη τα παντα απο την πρωτη στιγμη δεν νομηζω να ειχε ποτε καλυτερο υλικο απο τους Σελτικς εκτος απο τα τελη της δεκαετιας του 60 που πηγε στους Λεικερς.Οπως ξαναειπα για μενα τα μαξηλαρια των τροπαιων εχει ο Ρασσελ γιατι ο Τσαμπερλαιν ηταν φαινομενο.Τουλαχηστον σε ατομικο επιπεδο δεν τον πλησιαζε ο Ρασσελ.
Οσο για τον "υποτεθεμενο τραυματησμο" δεν ηταν τετοια παστα παιχτη ο Γουιλτ.Οσες σφαλιαρες και αν ειχε φαει αυτος ποτε δεν κρυφτηκε και παντα στο prime του οργιαζε.
NBAholic
QUOTE
εξάλλου ο Τσάμπερλεν δεν μπορεί να είχε παράπονα από το υλικό που τον πλαισίωνε αφού μόλις πήγε στην Φιλαδέλφεια ήταν εκεί ο Αριζιν και παρά το ότι τους έβγαινε η ψυχή για να υποτάξουν το Σίρακιουζ των Γκριρ, Σέιζ και Γιαρντλει είχαν την ευκαιρία τους τόσο το ’60 όσο και το ’62 (κυρίως) να κερδίσουν στους τελικούς της Ανατολής την Βοστώνη.
ενώ και όταν αποχώρησε ο Αριζιν από την ενεργό δράση και επέστρεψε στην Φιλαδέλφεια από το Σαν Φρανσίσκο βρήκε εκεί τους Γκριρ και Τσετ Γουόκερ και είχε επίσης την πολύ μεγάλη ευκαιρία του στο πολύ μεγάλο 7ο τελικό της Ανατολής του ’65 να κερδίσει τον Ράσελ και τους Σέλτικς.
όπως και το ’66, θα έλεγα ότι το ρόστερ των Σίξερς ήταν υπερπλήρης με την έλευση του Κάνιγχαμ από το Νορθ Καρολάινα και του γκαρντ Ουόλι Τζόουνς από την Βαλτιμόρη αλλά ακόμη και έτσι διασύρθηκαν με 4-1 και σίγουρα ο Ράσελ δεν του έκανε αέρα αλλά μάλλον τον είχε τσακίσει ψυχολογικά


Ξέρεις πού έχω ένσταση όμως ως προς το υλικό των Γουόριορς και των Σίξερς; Στο πρόσφατο (σε σχέση με την έλευση του Γουιλτ) παρελθόν τους. Οι Γουόριορς, πχ, την τελευταία σεζόν πριν το Γουιλτ απέτυχαν να φτάσουν στα πλέι οφ, τερματίζοντας τελευταίοι στην ανατολή. Οι Σίξερς το πρώτο μισό του '65 βρίσκονταν στο 50% και δε νομίζω ότι μόνοι τους θα είχαν την παραμικρή τύχη να στείλουν τους Σέλτικς σε 7 παιχνίδια. Μπορεί να μην έφταναν καν στα τελικά της Ανατολής.
Το '68, πέραν του γεγονότος ότι ο Γουιλτ φέρει ευθύνη για το γεγονός ότι στο 2ο ημίχρονο του 7ου παιχνιδιού με τους Σέλτικς δεν έπαιρνε σχεδόν καθόλου σουτ, υπήρχαν και οι συνθήκες του τραυματισμού του Κάννινχαμ (που έχασε το μεγαλύτερο μέρος των πλέι οφ) και του Τζάκσον. Ο Κάννινχαμ θα πρέπει να ήταν τραυματίας και στα πλέι οφ του '66.

Το '66 ίσως ο Κάννινχαμ να μην έκανε από μόνος του τη διαφορά και οι Σέλτικς να κέρδιζαν και πάλι. Το '68 όμως, πιστεύω ότι οι Σίξερς υγιείς θα μπορούσαν να κερδίσουν τους Σέλτικς και χωρίς να χρειαστούν 7 παιχνίδια.

QUOTE
Ράσελ=Μουτόμπο;
από που βγάζουν τέτοιο συμπέρασμα;


Από το μυαλό τους. Από πουθενά, δηλαδή. Είναι η γενιά των πιτσιρικάδων που νομίζουν ότι μέχρι το '79 στο ΝΒΑ έπαιζαν πιθηκάνθρωποι και ξαφνικά εμφανίστηκε ένα UFO, που αφού άφησε τους Μάτζικ/Μπερντ στη Γη, μεταμόρφωσε όλους τους μπάμιες σε υπεραθλητές...Ψάξε ένα φόρουμ όπου δεν υπάρχουν mods και θα δεις πώς φυτρώνουν εκεί σα μανιτάρια.


ΥΓ. Σκέφτομαι να κάνω κάποτε ένα τόπικ των μεγάλων "what if's". Αλλά όχι όποιων κι όποιων υποθέσεων: Θέλω να κάνω ένα τόπικ όπου να αναφέρεται τι θα συνέβαινε στο ΝΒΑ αν έλειπαν οι κορυφαίοι παίκτες όλων των εποχών (μια απουσία για κάθε περίπτωση). Ποιον θα ευνοούσαν οι συγκυρίες και ποιον θα κατέστρεφαν...
sarounas
QUOTE(Air and King @ Nov 20 2008, 20:26 ) *
Εχει ακουστει οτι το 1967 ο Ρασσελ ειχε ξεσπασει σε κλαμματα μετα τον αποκλεισμο απο την Φιλαδελφια του "Γολιαθ".Αυτο βεβαια αν ισχυει δειχνει και ποσο νικητης ηταν αφου παρα τα τοσα πρωταθληματα δεν ηθελε ποτε μα ποτε να χανει και ειδηκα απο τον Τσαμπερλαιν.

λογικό να το πάρει κατάκαρδα ο Ράσελ τότε, αφού αν εξαιρέσουμε την απώλεια του ‘58 από το Σεντ Λιούις που ήταν ακόμη αρκετά μικρός, ήταν η μοναδική φορά ουσιαστικά που έχασε το πρωτάθλημα σε όλη την καριέρα του,
είχε και αυτός τους προσωπικούς του λόγους αφού μόλις είχε πάρει τα κλειδιά της ομάδας από τον Άουερμπαχ και αυτή έχασε τον τίτλο μετά το φοβερό σερί των 8


QUOTE(NBAholic @ Nov 20 2008, 21:22 ) *
Ξέρεις πού έχω ένσταση όμως ως προς το υλικό των Γουόριορς και των Σίξερς; Στο πρόσφατο (σε σχέση με την έλευση του Γουιλτ) παρελθόν τους. Οι Γουόριορς, πχ, την τελευταία σεζόν πριν το Γουιλτ απέτυχαν να φτάσουν στα πλέι οφ, τερματίζοντας τελευταίοι στην ανατολή. Οι Σίξερς το πρώτο μισό του '65 βρίσκονταν στο 50% και δε νομίζω ότι μόνοι τους θα είχαν την παραμικρή τύχη να στείλουν τους Σέλτικς σε 7 παιχνίδια. Μπορεί να μην έφταναν καν στα τελικά της Ανατολής.
Το '68, πέραν του γεγονότος ότι ο Γουιλτ φέρει ευθύνη για το γεγονός ότι στο 2ο ημίχρονο του 7ου παιχνιδιού με τους Σέλτικς δεν έπαιρνε σχεδόν καθόλου σουτ, υπήρχαν και οι συνθήκες του τραυματισμού του Κάννινχαμ (που έχασε το μεγαλύτερο μέρος των πλέι οφ) και του Τζάκσον. Ο Κάννινχαμ θα πρέπει να ήταν τραυματίας και στα πλέι οφ του '66.

Το '66 ίσως ο Κάννινχαμ να μην έκανε από μόνος του τη διαφορά και οι Σέλτικς να κέρδιζαν και πάλι. Το '68 όμως, πιστεύω ότι οι Σίξερς υγιείς θα μπορούσαν να κερδίσουν τους Σέλτικς και χωρίς να χρειαστούν 7 παιχνίδια.

καλά δεν τίθεται θέμα για την ισχύ των Ουόριορς με ή χωρίς τον Γουίλτ (εννοείτε ότι όποια και αν ήταν η δύναμή της, με την προσθήκη του Τσάμπερλεν ανέβαινε αυτόματα πολλά επίπεδα) όπως και ότι το βάθος των Σέλτικς ήταν μεγαλύτερο από κάθε ομάδα
όμως ήταν μεταβατική εκείνη η σεζόν για την Φιλαδέλφεια και λογικό να μην πάει καλά...
η ομάδα ήταν καλή –εξάλλου η βάση της είχε πάρει τον τίτλο του ’56- αλλά μόλις είχε αφήσει τον πάγκο ο κόουτς Σενέσκι και στις αρχές της τα παράτησε η κολώνα της ομάδας ο πολύ σπουδαίος Νιλ Τζόνστον με συνέπεια να μείνουν σχεδόν γυμνοί κάτω από την ρακέτα, βέβαια με την έλευση του Τσάμπερλεν πήραν όχι μόνο ίσως το μεγαλύτερο αστέρι που έλαμψε στο ΝΒΑ αλλά κάλυψαν και την τρύπα που είχαν στο ρόστερ τους
για τους τραυματισμούς έχεις δίκιο αλλά στην αρχή της σεζόν όταν έχει στηθεί η ομάδα και βλέπεις το ρόστερ δεν μπορείς να ξέρεις τί θα συμβεί

@το ’68 ακόμη και έτσι εκεί που είχαν φτάσει τα πράγματα έπρεπε να είχαν πάρει τον τίτλο
Air and King
http://wiltfan.tripod.com/
Eνα website για τον "Θρυλο" του μπασκετ Γουιλτ Τσαμπερλαιν.NBAholic το ξερω οτι το ξερεις.
NBAholic
Ναι, το ξέρω. Βασικά, ο τύπος είναι παράλληλα και αντι-τζορντανικός και έχει κάνει και μερικές σελίδες-παρωδίες (οι περισσότεροι από εκεί τον γνωρίζουν), αλλά αυτή η σελίδα είναι σοβαρή. Απλώς έχει πολύ καιρό να ανανεωθεί.
Air and King
QUOTE(NBAholic @ Jan 2 2009, 23:03 ) *
Ναι, το ξέρω. Βασικά, ο τύπος είναι παράλληλα και αντι-τζορντανικός και έχει κάνει και μερικές σελίδες-παρωδίες (οι περισσότεροι από εκεί τον γνωρίζουν), αλλά αυτή η σελίδα είναι σοβαρή. Απλώς έχει πολύ καιρό να ανανεωθεί.

Λογικο να ειναι αντι-Τζορντανικος.Οι φανατικοι οπαδοι του Τσαμπερλαιν νιωθουν οι πλεον αδικημενοι γιατι οταν γινονται συγκρησεις πολλοι τον περνανε στο "ντουκου" τον "the Stilt" κατι που τους αναγκαζει να φτανουν μεχρι και "στο οπαδηληκι".
Αξηζει μια σελιδα καινουργια "περηποιημενη" για να μαθαινουν περισσοτερο οχι οι νεοι αλλα αυτοι που σνομπαρουν το παρελθον και τους παιχτες του.
Αν κοιταξει κανεις σε αυτο το website και προσεξει τα κατορθωματα του Γουιλτ σε αρηθμους μαλλον "θα ανεβασει πυρετο 40".Δεν γινονται αυτα μηλαμε για "διαστημικα πραγματα"
Air and King
Στο καινουργιο Slam με εξωφυλλο τον Αιβερσον υπαρχει ενα αφιερωμα στον Γουιλτ Τσαμπερλαιν με τιτλο "Tragic Hero" by Joe Ruklick και ενα ωραιο αποσπασμα "Wilt played the game with pleasure,especially in front of partisan fans,his high spirit and sense of humor making it a kind of mock war the battle intented as a celebration of skill and swiftness".
NBAholic
Δεν ξέρω αν το βρω, αλλά θα το ψάξω.

Ο Ράκλικ δεν είναι βέβαια δημοσιογράφος, υπήρξε συμπαίκτης του Γουιλτ στα early 60's και έχει άποψη πάνω σε πολλά.
Air and King
Σημερα το πηρα δεν το εχω διαβασει.Αυτο και το GQ που εχει συνεντευξη του Λεμπρον.
Air and King
Στην πρωτη σελιδα ο dizzy εχει κανει μια πολυ καλη αναφορα!


Eπισης εδω ειναι ενα σαιτ που ειχε φτιαξει ενας φανατικος οπαδος του!
http://wiltfan.tripod.com/
Air and King
Eνα αποσπασμα απο μια συνεντευξη του Τσαμπερλαιν οπου καποιες λεπτομερειες του στερησαν καποια παραπανω πρωταθληματα.Βεβαια με το αν μπορει να πει καποιος δεν γραφεται Ιστορια ομως οταν μιλαμε για Σεντερ που μαλλον ειναι η κορυφαια Θεση στο μπασκετ καθως αν κοιταξει κανεις την Ιστορια οι μεγαλυτεροι παιχτες που εκαναν την διαφορα ηταν Σεντερ και προφανως πολλες φορες στα τελη των αγωνων δεν επαιρναν τις τελευταιες προσπαθειες αυτοι αλλα τις επαιρνε καποιος γκαρντ τοτε υπαρχει και μια δοση αληθειας.Η ατυχια βεβαια τον κυνηγαει απο το 1957 οταν με το Κανσας για μια πασα που δεν εφτασε ποτε στα χερια αφου ο Τζο Κουιγκ του Νορθ Καρολαινα εκλεψε την μπαλα και ο Τσαμπερλαιν δεν πανυγηρισε το Κολλεγιακο!


Q: That must have been so much more frustrating when someone who is not that much better keeps beating you.

A: I look back at my career...and there were five 7th games in playoff series. Five times I lost, four of them by a total of nine points. Now think about that. Nine points going the other way, and I might have had four or five more championship rings. So I sometimes get a little frustrated when I hear people talk about, "Yeah, well you only won two." I could have won seven, but I've been the same player. When (John) Paxson goes out and shoots a 3-point shot that wins the game for Chicago (in 1993), no one takes anything away from Jordan because he just won the championship. But if Paxson missed that shot, they would have lost that championship. Well, that has happened to me five times... and that's frustrating. You know you're playing as well as those guys who won. I remember one series exactly: I scored the last ten points, we were behind, within one, with a few seconds to go. And one of the other guys on my team threw the ball inbounds and its the famous, "Havlicek stole the ball!" It was just one of those things that happened. Ball slips out of his hand, he throws it right to Havlicek, and we lose a game that we could have won. It was the seventh game so you know that you had the ability, but the end result was that we lost. And that's the way it goes.

Q: Because you were the focal point of the team, how did it feel to bear the brunt of the responsibility of winning and losing?

A: Well I tell you, it felt awful. It felt awful for a lot of reasons. It felt awful because you're out there playing 40 minutes a game and you're doing all you can do to help your team win. Remember, when I came into the league my team was a last place team and I took them to second place in the league. But I guess in America, being second just doesn't count. And I understand that to some degree. I'm not really very much into that. I'm into effort. All you can do is all you can do. If the other team is better or the other person is better, it's just that.

The worst was in 1968 when I was playing with the 76ers and we lost to the Celtics in the famous 7th game and they blamed me for not shooting the ball because I only took two shots in the second half. Well, during those years, I was passing off a lot. I won the assist title. The Celtics were smart, they put all four guys on me and let the rest of the guys shoot. Billy Cunningham, Hal Greer, Chet Walker and Wali Jones -- all fantastic shots -- had a bad, bad day. 8-for-24, 8-for-25 and 8-for-22 and I'm giving them the ball. So when the game is over people say, "Why didn't you shoot, Wilt?" Well, I got four guys on me and here are four of the best shooters in NBA history -- we had just won 62 games that year -- but they were missing that night. I was accused of not doing my job, not putting the ball in the basket, even though I had 38 rebounds, 15 blocked shots and had scored twenty-something points in the first half. But because I only took two shots in the second half, I get blamed. I think that sometimes that's a little bit unfair.
Air and King
QUOTE(Air and King @ Jul 10 2009, 23:05 ) *
Eνα αποσπασμα απο μια συνεντευξη του Τσαμπερλαιν οπου καποιες λεπτομερειες του στερησαν καποια παραπανω πρωταθληματα.Βεβαια με το αν μπορει να πει καποιος δεν γραφεται Ιστορια ομως οταν μιλαμε για Σεντερ που μαλλον ειναι η κορυφαια Θεση στο μπασκετ καθως αν κοιταξει κανεις την Ιστορια οι μεγαλυτεροι παιχτες που εκαναν την διαφορα ηταν Σεντερ και προφανως πολλες φορες στα τελη των αγωνων δεν επαιρναν τις τελευταιες προσπαθειες αυτοι αλλα τις επαιρνε καποιος γκαρντ τοτε υπαρχει και μια δοση αληθειας.Η ατυχια βεβαια τον κυνηγαει απο το 1957 οταν με το Κανσας για μια πασα που δεν εφτασε ποτε στα χερια αφου ο Τζο Κουιγκ του Νορθ Καρολαινα εκλεψε την μπαλα και ο Τσαμπερλαιν δεν πανυγηρισε το Κολλεγιακο!


Q: That must have been so much more frustrating when someone who is not that much better keeps beating you.

A: I look back at my career...and there were five 7th games in playoff series. Five times I lost, four of them by a total of nine points. Now think about that. Nine points going the other way, and I might have had four or five more championship rings. So I sometimes get a little frustrated when I hear people talk about, "Yeah, well you only won two." I could have won seven, but I've been the same player. When (John) Paxson goes out and shoots a 3-point shot that wins the game for Chicago (in 1993), no one takes anything away from Jordan because he just won the championship. But if Paxson missed that shot, they would have lost that championship. Well, that has happened to me five times... and that's frustrating. You know you're playing as well as those guys who won. I remember one series exactly: I scored the last ten points, we were behind, within one, with a few seconds to go. And one of the other guys on my team threw the ball inbounds and its the famous, "Havlicek stole the ball!" It was just one of those things that happened. Ball slips out of his hand, he throws it right to Havlicek, and we lose a game that we could have won. It was the seventh game so you know that you had the ability, but the end result was that we lost. And that's the way it goes.

Q: Because you were the focal point of the team, how did it feel to bear the brunt of the responsibility of winning and losing?

A: Well I tell you, it felt awful. It felt awful for a lot of reasons. It felt awful because you're out there playing 40 minutes a game and you're doing all you can do to help your team win. Remember, when I came into the league my team was a last place team and I took them to second place in the league. But I guess in America, being second just doesn't count. And I understand that to some degree. I'm not really very much into that. I'm into effort. All you can do is all you can do. If the other team is better or the other person is better, it's just that.

The worst was in 1968 when I was playing with the 76ers and we lost to the Celtics in the famous 7th game and they blamed me for not shooting the ball because I only took two shots in the second half. Well, during those years, I was passing off a lot. I won the assist title. The Celtics were smart, they put all four guys on me and let the rest of the guys shoot. Billy Cunningham, Hal Greer, Chet Walker and Wali Jones -- all fantastic shots -- had a bad, bad day. 8-for-24, 8-for-25 and 8-for-22 and I'm giving them the ball. So when the game is over people say, "Why didn't you shoot, Wilt?" Well, I got four guys on me and here are four of the best shooters in NBA history -- we had just won 62 games that year -- but they were missing that night. I was accused of not doing my job, not putting the ball in the basket, even though I had 38 rebounds, 15 blocked shots and had scored twenty-something points in the first half. But because I only took two shots in the second half, I get blamed. I think that sometimes that's a little bit unfair.

Στις 12 Οκτωμβρη κλεινουμε 10 χρονια απο τον χαμο του Γουιλτ.Δεν ξερω γιατι αλλα αυτο το κομματι"A: I look back at my career...and there were five 7th games in playoff series. Five times I lost, four of them by a total of nine points. Now think about that. Nine points going the other way, and I might have had four or five more championship rings. So I sometimes get a little frustrated when I hear people talk about, "Yeah, well you only won two." I could have won seven, but I've been the same player. When (John) Paxson goes out and shoots a 3-point shot that wins the game for Chicago (in 1993), no one takes anything away from Jordan because he just won the championship. But if Paxson missed that shot, they would have lost that championship. Well, that has happened to me five times... με εχει κανει πολλες φορες να σκεφτομαι οτι το μπασκετ κρεμεται σε μια τρυχα κλωστη και δημιουργει λαθος εντυπωσεις!!!!!!!!!
Air and King
Εδω ενα σουπερ-ντοκουμεντο οπου μπορουμε να ακουσουμε απο το Θρυλικο παιχνιδι των 100 ποντων του Γουιλτ απο τους 71 και μετα.....Ενα απο τα σημαντικοτερα ντοκουμεντα στην Ιστορια οχι μονο του μπασκετ αλλα γενικα του Αθλητισμου!

http://www.randomhouse.com/crown/wilt/
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.