Δε νομίζω ότι η ανακοίνωση χρήζει τόσης αυζήτησης και προβληματισμού... Καθημερινά (τρόπος του λέγειν) γίνονται χειρότερα...
O Παπανικολάου βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση κατά τη γνώμη μου, και μπορεί να προσφέρει άνετα στην ομάδα δυνατή άμυνα, ψυχραιμία και χειρισμό της μπάλας, ακόμα και για περισσότερα λεπτά από αυτά στα οποία παίζει.
Δυνατή ναι, αποτελεσματική όμως; Μπορεί δηλαδή να μαρκάρει ένα γρήγορο αντίπαλο τριάρι; Η ταχύτητά του έχει πέσει αισθητά. Χειρισμό μπάλας ναι, αλλά και πάλι δε νομίζω ότι υπερέχει σε σχέση με άλλα τριάρια... Πλέον οι περισσότεροι έχουν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό χειρισμό μπάλας. Ψυχραιμία ναι, αλλά ο ΠΑΟ είναι ομάδα γεμάτη από έμπειρους παίκτες, οπότε ούτε εδώ είναι ιδιαίτερα σημαντική η προσφορά του. Ίσως θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα στον Ολυμπιακό πχ (όχι ότι θα υπήρχε μεγάλη διαφορά)...
Δεν έχω καμιά αντιπάθεια προς τον παίκτη λόγω "προδοσίας", κάθε άλλο, απλά θεωρώ ότι δε χωράει στον ΠΑΟ (κατά τον Παπαμακάριο πχ, που "δεν είναι για ομάδα που διεκδικεί Ευρωλίγκα).
Για τον Παπαμακάριο διαφωνώ γενικά.. Πιστεύω ότι βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Μην ξεχνάμε ότι δε μπαίνει στην Εθνική λόγω της απίστευτης τετράδας που διαθέτουμε (Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Ζήσης, Σπανούλης)
Στη θέση 5 η υπεροπλία του Ολυμπιακού δεν είναι τόσο μεγάλη, τουλάχιστον στη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ συζήτηση που κάνουμε (το θυμίζω κάθε τόσο για να μη παρεξηγηθώ), για 2 λόγους: (α) Στη θέση σέντερ της πράσινης πεντάδας, στην ιδανική και για τις δυο ομάδες κατάσταση, θα μοιράζονταν το χρόνο ο φορμαρισμένος Μπατίστ, ο προσαρμοσμένος στις ανάγκες της ομάδας Γιαφτόκας (άλλωστε στη θεωρία ο Λιθουανός ταιριάζει στο στιλ μπάσκετ του ΠΑΟ) και ο ξεκούραστος Τομάσεβιτς των τελευταίων αγώνων
Δε νομίζω και πάλι όμως ότι δεν υπάρχει αισθητή διαφορά... Ο Μπουρούσης φαίνεται ότι μπορεί να αποδώσει σαν 3 Γιαφτόκας μαζί(και παραπάνω αν συνυπολογίσουμε και το τρίποντο), Ζίζιτς και Τομάσεβιτς κατά κάποιον τρόπο εξισώνονται, ενώ τη διαφορά την κάνουν Σόφο και Μπατίστ... Αν βάλουμε όμως τον Μπατίστ στο 5, τότε διατηρεί ο ΠΑΟ το πλεονέκτημα στο 4; Όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία αφού και μ' αυτόν τον τρόπο καταλήγουμε(-γω) στ' ότι μιλάμε για ισοδύναμες frontlines.. Απλά στο προηγούμενο post το είχα διαχωρίσει κατά θέση...
οι περιφερειακοί του Ολυμπιακού θεωρητικά και πρακτικά θα ήταν και είναι αδύνατο να εκμεταλλευτούν με συνέπεια την υπεροπλία που (ακόμα και σε μικρό βαθμό) θα διέθεταν οι ερυθρόλευκοι κάτω από το καλάθι, ΑΚΡΙΒΩΣ γιατί η δύναμη πυρός του Ολυμπιακού στους κοντούς βασίζεται σε εκτελεστικούς κυρίως παίκτες (τους ανέφερες), με τους πιο οργανωτικούς να βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο και (αναγκαστικά, δε μπορεί διεκδικώντας ευρωλίγκα να βασιστεί στους Παπαμακάριο, Χαρίση) σε περιορισμένο ρόλο.
Είχα κι εγώ σκοπό να χρησιμοποιήσω τη λέξη "πρακτικά" εδώ... το σημείο που διαφωνώ είναι το "αδύνατο"... Δύσκολο ναι, αλλά όχι αδύνατο... Έγινε στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ πριν 8 μέρες. Κι εφόσον συνέβη έστω και μια φορά, υπάρχει (όχι τόσο δύσκολος πλέον) τρόπος να ξανασυμβεί.
υπάρχει ομάδα στο τοπ 16 που δε θα σουτάρει απέναντι στον Ολυμπιακό ανενόχλητη άφθονα περιφερειακά σουτ, όταν οι παίκτες-σκόρερ στους οποίους βασίζεται (με τον Μάτσε μέσα) είναι όλοι τους μετρότατοι προς κακοί αμυντικοί? Μήπως χρειάζονται (για να έχει ύψιστο "ταβάνι" μια ομάδα) και κάποιοι λιγότερο χαρισματικοί, αλλά πληρέστεροι παίκτες, ώστε το ρόστερ να έχει τη θεωρητική δυνατότητα να αποδώσει ολοκληρωμένο μπάσκετ?
Εφόσον όμως μιλάμε για χαρισματικούς παίκτες, αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα να βάλουν ένα καλάθι παραπάνω από τους αντιπάλους τους; Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η δύναμή τους, η επίθεση και όχι η άμυνα. Όσους πόντους κι αν δεχθούν (και δεν έχουν όλοι οι αντίπαλοι πληθώρα πολύ καλών περιφερειακών σουτέρ...), μπορούν να πετύχουν περισσότερους. Έχουν την ποιότητα.
Εδώ ταιριάζει καλύτερα αυτό που έλεγα περί χρηματιστηρίου και τράπεζας...
Υπάρχει τρόπος αυτοί οι 4 σκόρερ (έστω και στη θεωρία) να επιτύχουν, χωρίς οργανωτή και ρολίστες υψηλού επιπέδου, ανάπτυξη αυτοματισμών? Και πως και πότε θα αξιοποιήσουν τη δύναμη της ομάδας στη ρακέτα?
Για το πρώτο σκέλος έχεις δίκιο. Αλλά νομίζω απάντησε ο Anaz, ίσως όλα λύνονταν με την παρουσία ενός πλέι μέικερ ανάλογου επιπέδου...
Αυτό όμως δε μας απασχολεί εδώ, αφού πλέι μέικερ (φαίνεται ότι) δεν υπάρχει...
Γιατί να μην υποστηρίξω όμως, ότι η επιθετική τους ποιότητα είναι τέτοια ώστε ν' αναπτύξουν μόνοι τους κάποιους αυτοματισμούς; Ή γιατί να τους χρειάζονται, όταν μιλάμε για Μάτσε και Ντόμερκαντ που μπορούν να ευστοχήσουν απ' οπουδήποτε μέσα στο παρκέ, για τον Άκερ με τα πολύ μεγάλα προσόντα και τον ταχύτατο Πεν;
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος (αν και αναφέρθηκε και προηγουμένως), αυτό είναι αφενός ευθύνη του προπονητή, αλλά και καθήκον των πλέι μέικερ ή των άλλων, όχι τόσο χαρισματικών παικτών (ρολίστες), που είναι αλήθεια ότι δε διαθέτει (στον επιθυμητό βαθμό) ο Ολυμπιακός.
Όπως βλέπεις, αναφέρομαι σ' ένα όχι τόσο ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού...
Όντως έχω κατανοήσει τη θέση, η οποία είναι ασφαλώς απολύτως σεβαστή.
Και για να απαντησω και στον thrylo σε ιδια κουβεντα σε αλλο τοπικ. Προφανως και δεν πιστευω οτι αυτες οι ανακοινωσεις προαγουν την βια,θα'μουν πολυ αφελης!
Ναι βρε, δεν είπα κάτι τέτοιο... απλά πρόλαβα ενδεχόμενη απάντηση...