Help - Search - Members - Calendar
Full Version: BEST OF: Μπομπ Πέτιτ
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > NBA > History
NBAholic
Όλοι οι σημερινοί αστέρες παίρνουν στοιχεία από το παιχνίδι παλιότερων παιχτών, άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε όχι κι έτσι προκύπτει το περίφημο παιχνίδι των διαδόχων. Έτσι πολλοί θεωρούν το Σακίλ διάδοχο του Τσάμπερλεν, τον Κόμπι κι αργότερα το Λεμπρόν διαδόχους του Τζόρνταν, το Νοβίτσκι διάδοχο του Μπερντ, κτλ. Το κοινό όλων αυτών: Ότι το παιχνίδι των "προγόνων" και των αντίστοιχων "απογόνων" έχει τόσες διαφορές ώστε να μην επιτρέπει το χαρακτηρισμό "διάδοχος"!

Αντίθετα, ο Τιμ Ντάνκαν, σα λιγότερο διαφημισμένος από αυτούς μοιάζει σαν να μην είναι διάδοχος κανενός. Ή μήπως όχι;

Το ΝΒΑ com θεώρησε σαν την παλιά βερσιόν του Ντάνκαν τον Μπομπ Πέτιτ και μάλλον θα συμφωνήσουμε. Ο TD είναι καλύτερος αμυντικός, ο Πέτιτ καλύτερος σουτέρ, αλλά στο υπόλοιπα μοιάζουν πολύ: Low profile παίχτες, 4άρια που μπορούσαν να παίξουν και στο 5, σπουδαίοι ριμπάουντερ, σταθερότατοι στις επιδόσεις τους στο σκοράρισμα, ισάξιοι πασέρ και μεγάλοι ηγέτες στα πλέι οφ.

Ο Πέτιτ έπαιξε "μόλις" 11 χρόνια, πριν εγκαταλείψει τη δράση στα 33, εξαιτίας σοβαρού τραυματισμού, αλλά πραγματοποίησε ουκ ολίγες μεγάλες εμφανίσεις. Ξεχωρίσαμε ούτε λίγο ούτε πολύ, 18 μεγάλα παιχνίδια, τα οποία και παραθέτουμε:


18. Ήρωας από νωρίς
Στην τρίτη του χρονιά (1957) στο πρωτάθλημα, ο Πέτιτ συμμετείχε στους πρώτους του Τελικούς. Στον 3ο αγώνα σκοράρει 26 πόντους και, το κυριότερο, δίνει τη νίκη στην ομάδα του με τις νικητήριες βολές. Οι Χωκς παίρνουν προβάδισμα με τους Σέλτικς, 2-1.

17. Τυπικά κυρίαρχος
Στο Ολ Σταρ Γκέιμ του 1959, ο Πέτιτ σκοράρει 25 πόντους, μαζεύει 16 ριμπάουντ και αναδεικνύεται MVP του αγώνα, μαζί με τον Έλτζιν Μπέιλορ. Τα Ολ Σταρ Γκέιμ ήταν ο αγαπημένος του θεσμός, όπως θα δείτε και αργότερα.

16. Ρεκόρ ριμπάουντ
Το 1959, ο Πέτιτ μάζεψε 35 ριμπάουντ σε παιχνίδι εναντίον των Λέικερς, αριθμός που αποτέλεσε ρεκόρ καριέρας.

15. Αδύναμος, είπατε;
Το 1958, όμως, ήταν η πρώτη φορά που πετύχαινε αυτό το ρεκόρ (των 35 ριμπάουντ), και μάλιστα εναντίον των Ρόυαλς και του Μορίς Στόουκς, ενός παίχτη με στυλ που θύμιζε Μπάρκλεϊ! Και να σκεφτεί κανείς ότι όταν πρωτοεμφανιζόταν στη «σκηνή», ο Πέτιτ εθεωρείτο στην κυριολεξία…pettit και αδύναμος.

14. Κόντρα στον Μπέιλορ
Ο Έλτζιν Μπέιλορ των Λέικερς ήταν το νέο πρόβλημα των Χωκς στα πλέι οφ του 1959 και η βασική αιτία που οι Λέικερς πήραν την πρόκριση στους Τελικούς του ΝΒΑ. Πάντως, στον 1ο Τελικό της Δύσης, ο Πέτιτ είχε δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του, καθώς είχε σκοράρει 40 πόντους.

13. Ο πρώτος σούπερ σταρ (στην εποχή των 24´´)
Ο Πέτιτ είχε κάνει τεράστια αίσθηση από την πρώτη του κιόλας χρονιά και στη 2η του, το 1956, ήταν ο MVP. Παράλληλα, κατέκτησε και το πρώτο του MVP σε Ολ Σταρ Γκέιμ, καθώς είχε 20 πόντους, 24 ριμπάουντ και 7 ασίστ σε μόλις 31 λεπτά συμμετοχής.

12. Ήρωας εις διπλούν
Στον 6ο Τελικό Δύσης με τους Λέικερς το 1960, ο Πέτιτ έβγαλε δυο φορές τα κάστανα απ’ τη φωτιά: Σκόραρε το καλάθι που έστειλε το παιχνίδι στην παράταση κι εκεί έδωσε τη νίκη στην ομάδα του, πάλι με δικό του καλάθι! Ποιος είπε ότι ένας ψηλός δεν μπορεί να είναι Clutch;

11. MVP, αν και επισκιασμένος
Είναι δύσκολο να επισκιαστείς όταν έχεις 24 πόντους και 27 ριμπάουντ σε Ολ Σταρ Γκέιμ, όπως είχε ο Πέτιτ το 1962. Κάτι τέτοιο, όμως, συνέβη, εξαιτίας της φοβερής εμφάνισης του Τσάμπερλεν (αποκαλύψεις δεν κάνουμε 19.gif ). Ωστόσο, η Δύση κέρδισε τον αγώνα κι έτσι ο Πέτιτ κατέκτησε το 4ο MVP Ολ Σταρ Γκέιμ καριέρας, δημιουργώντας ρεκόρ που αντέχει ακόμα. Τα 27 ριμπάουντ αποτελούν ακόμη ρεκόρ για Ολ Σταρ Γκέιμ.

10. Κι άλλο MVP
Έμεινε το MVP του 1958. Ήταν ίσως η καλύτερη εμφάνισή του σε Ολ Σταρ Γκέιμ, αν και δεν είχε τόσο ανταγωνισμό όσο το 1962: Σκόραρε 28 πόντους, κατέβασε 26 ριμπάουντ και πήρε με άνεση άλλο ένα βραβείο Πολυτιμότερου Παίχτη.

9. Με αντίπαλο τον προκάτοχό του
Μπορεί να πει κανείς ότι ο προκάτοχος του Πέτιτ ήταν ο Ντολφ Σέιζ, καθώς ήταν κι αυτός ψηλός, καλός σουτέρ και πολύ σκληρός αντίπαλος. Ωστόσο, σε μεταξύ τους αγώνα το 1958, ο Πέτιτ τού έβαλε 51 πόντους, την πρώτη «πενηντάρα» της καριέρας του.

8. Θρίλερ
Ο Πέτιτ ήταν ο πρωταγωνιστής των Χωκς στο συγκλονιστικό 7ο Τελικό του 1957 με τους Σέλτικς, με πολλούς τρόπους: Σκόραρε 39 πόντους, μάζεψε 19 ριμπάουντ, έστειλε με βολές του το παιχνίδι στην παράταση κι εκεί, με δικό του καλάθι, σε δεύτερη παράταση (ουχ, καταντά κουραστικό…). Τελικά, αστόχησε στο τελευταίο σουτ (η μπάλα έκανε το γύρο της στεφάνης, προτού κάνει το χατήρι των Σέλτικς), που θα μπορούσε να δώσει στην ομάδα του το Πρωτάθλημα, αλλά όσα είχε κάνει ως τότε ήταν ήδη θαυμαστά.

7. Ασταμάτητος ως το τέλος
Το 1964 ήταν η προτελευταία χρονιά της καριέρας του, ωστόσο υπενθύμιζε σε όλους ότι άντεχε καλά ακόμη. Καλύτερα το κατάλαβαν οι Μπούλετς, τους οποίους και φιλοδώρησε με 52 πόντους σε μεταξύ τους αγώνα.

6. Νίκη επί του πρώτου σκόρερ
Σε παιχνίδι το Δεκέμβρη του 1961, ο Πέτιτ κατάφερε να ξεπεράσει σε σκοράρισμα το Γουιλτ Τσάμπερλεν στην ιστορική χρονιά που ο Γουιλτ πραγματοποίησε το απόλυτο ρεκόρ σκοραρίσματος και σε έναν από τους δυο αγώνες του όλη τη σεζόν όπου δεν ήταν ο πρώτος σκόρερ του αγώνα! Στο συγκεκριμένο αγώνα, ο Πέτιτ σημείωσε 51 πόντους (έναντι 39), αν και ο Γουιλτ (στη λήξη της χρονιάς) είχε τον τελευταίο λόγο.

5. Οι Τελικοί τού πάνε
Εκτός από το 1957, ο Πέτιτ ήταν εντυπωσιακός και στους Τελικούς του 1961, με αντιπάλους και πάλι τους Σέλτικς: Στον 4ο Τελικό της σειράς, σκόραρε 40 πόντους εναντίον του Ράσελ και έδωσε στους Χωκς τη μοναδική τους νίκη στη σειρά.

4. Φοβερή μονομαχία
Το 1959, οι Χωκς αντιμετωπίζουν για 3η φορά τους Σέλτικς σε Τελικούς και στο 2ο Τελικό, ο Πέτιτ συγκρούεται και πάλι με το Ράσελ σε μια μεγάλη μονομαχία ικανοτήτων: Ο Πέτιτ παίρνει τη νίκη, χάρη στους 35 πόντους, τα 22 ριμπάουντ και τις 7 ασίστ του, παρά το γεγονός ότι και η εμφάνιση του Ράσελ ήταν ιστορική (βλέπε παρακάτω).

3. Boston strangler I
Το καλύτερό του παιχνίδι εναντίον του Ράσελ και των Σέλτικς στη ρέγκιουλαρ σίζον, το πέτυχε το 1959, καθώς κατάφερε να σκοράρει 50 πόντους εναντίον της άμυνάς τους σε ένα παιχνίδι.

2. Το ρεκόρ
Το 1961, ο Πέτιτ έγραψε το απόλυτο ρεκόρ του σε σκοράρισμα σε αγώνα με τους Πίστονς. Στο τέλος του αγώνα είχε σκοράρει 57 πόντους. Αντικειμενκά, ο αντίπαλος δεν ήταν και κάτι το σπουδαίο. Θα μπορούσε να τοποθετηθεί και πιο χαμηλά.

1. Ο Ράσελ απουσιάζει, ο Πέτιτ οργιάζει
Για την ακρίβεια δεν απουσίαζε, αλλά ήταν τραυματίας και δεν έπαιξε πολύ (ένα ημίχρονο). Μιλάμε για τον 6ο Τελικό του 1958. Οι Χωκς ήταν ήδη μπροστά με 3-2 και, παρόλη την κακή του εμφάνιση στον προηγούμενο αγώνα, ο Πέτιτ έδωσε την ολοκληρωμένη απάντησή του εδώ: Είχε ήδη 31 πόντους στα 3 πρώτα δωδεκάλεπτα, αλλά στο 4ο ήταν σχεδόν όλη η επίθεση των Χωκς, καθώς σημείωσε τους 19 από τους 21 πόντους της ομάδας του (50 στο σύνολο), μεταξύ αυτών, και το νικητήριο καλάθι, με τους Χωκς να παίρνουν το μοναδικό Τίτλο της Ιστορίας τους. MVP Τελικών δεν υπήρχαν τότε, αλλά είναι περιττό να αναφερθεί ποιος ήταν ο Πολυτιμότερος Παίχτης της σειράς.
Το συγκεκριμένο Νο1 ήταν από τις ευκολότερες επιλογές μου.
merlin1
em fisiko htan na pari protathlima mono to 58!!! alios tha ixame seri emis 10 sinexomena champs!!! ade tora perimenume ke afieroma ston pistol Pit!!! biggrin.gif
NBAholic
Πρώτα απ'όλα, με χαρά βλέπω ότι επανήλθε το topic που είχα κάνει και σβήστηκε. Να επισημάνω απλώς ότι τώρα "τσεκουρώθηκαν" μερικά off topic μηνύματα--και έπεσα ξανά κάτω από τα 1000 μηνύματα. Βλέπω , Dizzy, σας άρεσε το αφιέρωμα που μου έκανα και θέλετε να το ξαναγράψω, ε; 19.gif

QUOTE
em fisiko htan na pari protathlima mono to 58!!! alios tha ixame seri emis 10 sinexomena champs!!! ade tora perimenume ke afieroma ston pistol Pit!!!


Λοιπόν, Μέρλιν, είσαι φίλος των Σέλτικς, ε;
Όντως, αν το επέτρεπαν οι συνθήκες, θα είχαν 10 σερί (για να μην λένε μόνο οι φίλοι των Μπουλς ότι αδικήθηκαν από τις συγκυρίες--βλέπε πρώτη αποχώρηση MJ).

Για το αφιέρωμα στον Pistol Pete, δεν είμαι σίγουρος, γιατί και πάλι πέφτουμε στις δυσκολίες:

1) Μικρή σε διάρκεια καριέρα
2) Ελάχιστα παιχνίδια πλέι οφ, γιατί έπαιζε σε μέτριες ομάδες.

Έχω 7-8 παιχνίδια που ξεχωρίζουν. Αν κάνω αφιέρωμα, είτε θα είναι μικρότερο είτε θα πρέπει να το κάνω με άλλη μορφή (χρονιά-ανά χρονιά, όπως είναι τα βιογραφικά του ΝΒΑ com).

Το καλύτερο για τον ίδιο θα ήταν ένα αφιέρωμα στην κολλεγιακή του καριέρα ή (ακόμη καλύτερο) ένα video με highlights.
merlin1
klasika an den epeze ta teleftea tu games me mas siga min zitusa afieroma!!!! ala poli gademis o pistol ,Apoxorise thn xronia prin emfanisti o Legend biggrin.gif
NBAholic
Για την ακρίβεια, αποσύρθηκε τη χρονιά που έκανε ντεμπούτο ο Λάρι...Έπαιξε σε εσάς λίγα παιχνίδια, αλλά ήταν πολύ επηρεασμένος σωματικά και ψυχολογικά. Κάπου 10 πόντους μέσο όρο είχε, τίποτα για τα δεδομένα του, δηλαδή.
dizzy_fingers
27 rebounds.... blink.gif

Ο άνθρωπος πρέπει να ήταν κτήνος μέσα στη ρακέτα, ε?

Μάθαμε και για τον Bob λοιπόν biggrin.gif! 41.gif

Όσον αφορά τα τόπικ-φαντάσματα, το πρόβλημα πια έχει διορθωθεί.
Καλά 1000 ποστ και πάλι! biggrin.gif

ΥΓ: Ποιοί είναι αυτοί στο άβαταρ βρε?
NBAholic
QUOTE
27 rebounds....

Ο άνθρωπος πρέπει να ήταν κτήνος μέσα στη ρακέτα, ε?


Βασικά ήταν και το γεγονός ότι την εποχή του τα ριμπάουντ ήταν περισσότερα. Αλλά 27 ριμπάουντ ήταν εντυπωσιακή επίδοση για κάθε εποχή, ιδίως σε Ολ Σταρ Γκέιμ.
Ήταν πολύ καλός επιθετικός ριμπάουντερ. Και πάλι, όπως σήμερα ο Ντάνκαν τόσες και τόσες φορές αστοχεί σε κοντινό σουτ, μαζεύει αμέσως το επιθετικό ριμπάουντ και αφήνει την μπάλα στο καλάθι, το ίδιο έκανε και ο Πέτιτ.


QUOTE
Όσον αφορά τα τόπικ-φαντάσματα, το πρόβλημα πια έχει διορθωθεί.
Καλά 1000 ποστ και πάλι!


Ευχαριστώ. Το "επετειακό" topic υπάρχει;

QUOTE
ΥΓ: Ποιοί είναι αυτοί στο άβαταρ βρε?


Η βασική 5άδα των Κλίπερς!
Καλά πάνε, είπα να τους κάνω την τιμή.
Στο κοντινό μέλλον, αναμένεται κάποιο πιο αντιπροσωπευτικό avatar.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.