QUOTE(petrovic @ Oct 16 2010, 00:36 )
![*](../style_images/bforum/post_snapback.gif)
1)Κάπως ασαφές το σημείο 1. Τι εννοείς ; ότι ναι μεν το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο μας απαγορεύουν τη συμμετοχή σε επιθετικούς πολέμους εναντίον ανεξάρτητων κρατών , αλλά πιο πολύ από το Δίκαιο μετράει η ενδεχόμενη δυσφορία των "νονών"-"συμμάχων"; εάν αυτό εννοείς , διαφωνώ σφοδρά. δεν επιθυμώ σε καμία περίπτωση η χώρα μου να βάψει τα χέρια της με αίμα,για να μη στενοχωρηθούν οι "νονοί"-"σύμμαχοι". Ίσως όμως και να σε αδικώ. Θα μπορούσες να επανέλθεις και να διασαφηνίσεις.
2) Το έπος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ είναι ηρωικότατο αφεαυτού. Δεν εχει ανάγκη ουδεμία δικιά μου παρέμβαση για να ηρωοποιηθεί. Είναι κοινή παραδοχή όλων των ιστορικών που ασχολήθηκαν με την περίοδο ότι το κίνημα αντίστασης στην Ελλάδα , μαζί με αυτό της Γιουγκοσλαβίας, ήταν τα πιο ρωμαλέα σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη. Κάθε ελληνικό σπίτι, και σήμερα ακόμα, κουβαλάει μνήμες από την σκληρότατη αλλά ηρωική αυτή εποχή. Έχεις δίκιο βέβαια ότι ακόμα και έτσι οι ναζιστές Γερμανοί έφυγαν όταν άρχισαν να καταρρέουν στο ανατολικό μέτωπο, οπότε έπρεπε να συμπτυχθούν για να αντιμετωπίσουν τον επελαύνοντα Κόκκινο Στρατό, τον απελευθερωτή της κατεχόμενης Ευρώπης.
Αυτό όμως δεν μειώνει καθόλου το έπος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και εντέλει μια αναλογία ήθελα να θέσω: όπως κάποτε τολμήσαμε να ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ την αποτρόπαια Βέρμαχτ, μπορούμε και τώρα να τολμήσουμε να ΜΗΝ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ για τους "νονούς". Και βεβαίως πολύ πιο εύκολο είναι να αρνηθείς να πολεμήσεις από το να πολεμήσεις.
3) Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι έχουμε παράδειγμα χώρας (Τουρκία) του ΝΑΤΟ που αρνείται να υποταχθεί στα σχέδια της χώρας που ηγείται του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ), αλλά δεν εχει κανένα τίμημα για αυτό, ενώ εσύ έσπευσες να προβλέψεις ότι εάν εμείς κάναμε το ίδιο, τότε ....την άλλη ακριβώς μέρα θα είχαμε τούρκικες φρεγατες στο μικρολίμανο. Αυτά δεν είναι τόσο απλά. Δε βαζεις τόσο εύκολα φωτιά σε δύο χώρες με τόσο φορτισμένο παρελθόν και υπερεξοπλισμένες. Μη νομίζει κανείς ότι είναι εύκολο να βάλουν την Τουρκία να μας τραμπουκίσει-συνετίσει. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την υπόθεση κόλαση, όχι υγεινό περίπατο.
4)Στη δική μου πολύ κοινή, πολύ στοιχειώδη, λογική φαντάζει ασφαλέστερο να μην έχουμε ουδεμία εμπλοκή σε ενδεχόμενο πόλεμο εναντίον στο Ιράν, να μείνουμε δηλαδή ουδέτεροι.
5) Άνοιξες τεράστιο ζήτημα. Πολύ χονδρικά και όσο μου το επιτρέπουν οι δυνάμεις μου: Η Ελλάδα του 2010 είναι προς το παρόν καλύτερη από την Ελλάδα του 1950, αλλά επιστρέφει προς τα εκεί με ταχείς ρυθμούς, μερα με τη μέρα. Τα "καλά χρόνια" (1974-2004) , αυτά που όπως λες μπορούσαμε να σπουδάσουμε, να δουλέψουμε κτλ. ήταν στηριγμένα σε δανεικό χρήμα που μας δίναν οι "νονοί", κατ'απαίτηση των οποίων όμως δεν αναπτύσσαμε την πραγματική μας οικονομία, τη βιομηχανική παραγωγή. Ο,τι είχαμε σε βιομηχανία διαλύθηκε τη δεκαετία του '80, αφού μπήκαμε στην τότε ΕΟΚ.
Εν ολίγοις: κάναμε πέντε πράγματα, ήταν όμως εξαρτημένα από το δανεικό χρήμα. Και πάντως οι "νονοί" διαλύσανε οποιαδήποτε απόπειρα να στήσουμε τη δική μας ανεξαρτητη παραγωγική βάση
Αυτό που λες με το Σημίτη και τις δύο βραχονησίδες νομίζω ότι τη δική μου θέση στηρίζουν. Όπως τότε οι Έλληνες θελανε να μην πολεμήσουμε, κι ας αφορούσε η αμφισβήτηση ελληνική επικράτεια, πολύ περισσότερο θα θέλουν τώρα να μην πολεμήσουμε , που η αμφισβήτηση αφορά μια χώρα (Ιράν) που βρίσκεται....χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, με την οποία ουδεμία σημαντική διαφορά έχουμε, με την οποία κανένα ζωτικό συμφέρον δεν διακυβεύεται και αν εντέλει πολεμήσουμε , θα το κάνουμε για τρίτους, τους "νονούς" μας.
(Η αλήθεια πάντως είναι ότι οι εθνοπροδότες κυβερνήτες μας έχουν καλό ιστορικό υποτέλειας. Το 1950-1953 έστειλαν εκστρατευτικό τάγμα για να πολεμήσει στη ..... Βόρεια Κορέα, εναντίον των κομμουνιστών, τότε που ο "ελεύθερος δυτικός κόσμος" αντιμετώπιζε στις εσχατιές της Ασίας τον "ερυθρό κίνδυνο". Το τάγμα αυτό είχε βαριές απώλειες. Ελπίζω να μην έχουμε πάλι τίποτα παρόμοιο )
1)όλοι διαφωνούμε με τέτοια βοήθεια σε "ειρηνευτικές επεμβάσεις" των "συμμάχων".δεν είναι η κουβέντα μας αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε αλλά τι επίπτωση θα έχει η κάθε στάση για την χώρα.
ο μπιλ γκέιτς είχε πει σε μια ομιλία του πως "ο κόσμος είναι άδικος.συνηθήστε το".κυνικότατο αλλά σε βάζει σε μια άλλη διαδικασία σκέψης και ενεργειών.
είναι ιδεώδες να αλλάζεις τα πράγματα προς το καλύτερο αλλά θεωρώ πως το πρώτο βήμα είναι η επίγνωση της κατάστασης.ο κάθε πολιτικός-αρχηγός κράτους που πέρνει τέτοιες αποφάσεις πρέπει να σταθμίζει το τι επιπτώσεις θα έχουν αυτές στον ίδιο του τον λαό.είναι η πρώτη και ακέραια ευθύνη του.
2)δεν μείωσα τις ενέργειες και τις προσπάθειες των ανταρτών τότε.σε καμιά περίπτωση.
αλλά όπως και να το κάνεις δεν ήταν αρκετό για να τα βάλει με τέτοια υπερδύναμη.ακόμα και με τους όποιους συμμάχους δίπλα μας οι γερμανοί μπήκαν για τα καλά μέσα.
επίσης τότε ήταν άλλη η εποχή.μπορούσαμε να πολεμήσουμε.
υπήρχε έυφορο έδαφος για τέτοιες ενέργειες.σήμερα μετά την εμπειρία της τότε εξαθλίωσης , την πορεία της ελληνικής κοινωνίας αλλά και του δυτικού πολιτισμού ευρύτερα,ΔΕΝ είμαστε για τέτοιες κατακτήσεις.τουλάχιστον δεν είμαστε έτοιμοι.
3)η τουρκία λειτουργεί έτσι απέναντι σε αυτούς τους οργανισμούς γιατί πατάει κάπου και μπορεί να τους πουλάει και λίγο αδιαλλαξία.που πατάει δεν θα το συγκεκριμενοποιήσω.πάντως σαν χώρα γεωγραφικά και σαν λαός είναι προφανές πως τραβάει περισσότερο την προσοχή των μεγάλων δυνάμεων σήμερα.μπορεί να είναι γεωλογικό το ζήτημα,καλύτερο επενδυτικό έδαφος κτλ.
δεν ξέρω αρκετές λεπτομέρειες αλλά οι τουρκοι απλά εκμεταλευονται την δυναμική τους μέχρι εκεί που τους πέρνει.αν κάνουν τώρα κανένα ντου στην ουάσιγκτον,είναι λογικό να μπουν μετά οι αμερικάνοι εκεί και να την κάνουν σαχάρα...
εμείς πάντως δεν έχουμε τέτοια δυναμική.το πόσο τώρα την εκμεταλευόμαστε(αυτή έστω που έχουμε),δεν το ξέρω...
4) δυνατή περίπτωση αποχής υπήρχε και απο την ισπανία πριν την δευτερη επέμβαση των αμερικάνων στο ιράκ.βέβαια ο λόγος τότε ήταν η τρομοκρατική ενέργεια στο μετρό με τους πολλούς νεκρούς και ο λαός τότε θεώρησε πως η μέχρι τότε υπερ του δέοντος φιλοαμερικάνικη πολιτική των ισπανών,τους έφερε αντιμέτωπους με τους τρομοκράτες.
αυτό οδήγησε τους ισπανούς πολιτικούς να χαράξουν μια πιο μετριοπαθή και ουδέτερη γραμμή χωρίς να συνηγορούν επιθετικά υπέρ των αμερικάνων.τουλάχιστον όχι εμφανώς.
εμείς τώρα εδώ δεν έχουμε απέναντι τους τρομοκράτες αλλά ούτε και τους αμερικάνους ή τους διεθνείς οργανισμούς.είναι αξιοσημείωτο γιατί στείλαμε μονάδες στρατού και στο αφγανιστάν και στο ιράκ.
εσένα σου φαίνεται τυχαίο πως δεν φαίνεται να κινδυνεύουμε απο τρομοκρατικές ενέργειες ισλαμικού χαρακτήρα παρα το γεγονός πως θεωρούμαστε σύμμαχοι με τους αμερικάνους?εμένα καθόλου.να μην σου πω πως το θεωρώ και σημάδι επιτυχημένης διπλωματίας προς τις 2 μεριές...
5)δεν ξέρω αν όλη η ανάπτυξη προέκυψε απο δανεικά αλλά όπως και να το κάνεις η ελληνική κοινωνία τώρα έκτός απο άλλους ρυθμούς ζωής,έχει και άλλες προτεραιότητες.
δεν είναι το ίδιο να απειλείται η επικράτειά σου με το να στείλεις στρατό συμμετέχοντας σε επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων.
στην πρώτη περίπτωση θα είχαμε γενική επιστράτευση.στην δευτερη θα πάνε καμιά 300αριά επαγγελματίες να κάνουν τη δουλειά τους.θα κάνουν αυτό για το οποίο πληρώνονται δλδ.
άλλη επίπτωση έχει στην ελληνική κοινωνία η πρώτη περίπτωση και σίγουρα εντελώς διαφορετική στην δευτερη.