ΙΣΠΑΝΙΑ
Κατάταξη: 1η
Η καλύτερη στιγμή: Μα φυσικά η κατάκτηση του τροπαίου στον μεγάλο τελικό. Οι Γάλλοι προσπάθησαν, όμως οι Ισπανοί ήταν καλύτεροι και δίκαια πήραν το χρυσό μετάλλιο.
Η χειρότερη στιγμή: Το ματς με την Τουρκία. Οι Ισπανοί παρουσιάστηκαν αγνώριστοι (αν και χωρίς τον P. Gasol για λόγους ξεκούρασης) και ηττήθηκαν από τους Τούρκους, γνωρίζοντας την πρώτη και μοναδική ήττα τους στο τουρνουά.
Τι θα μας μείνει: Το γεγονός πως όταν αυτή η ομάδα βρεθεί σε καλή κατάσταση και πιάσει τον ρυθμό που θέλει, δύσκολα μπορεί κάποιος στην Ευρώπη να τους σταματήσει. Επίσης, οι φοβερές εμφανίσεις του Ναβάρρο
Τι θα θέλουμε να ξεχάσουμε: Το γεγονός πως όλοι ξέραμε ότι κουτσά στραβά οι Ισπανοί ήταν αυτοί που θα γελούσαν τελευταίοι.
Τι μας έλειψε και δεν το είδαμε: Μάλλον τίποτα. Οι Ισπανοί ήλθαν, είδαν και απήλθαν μαζί με το χρυσό μετάλλιο κερδίζοντας άνετα όλα τα ματς απέναντι στις ισχυρές ομάδες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.
Τι θα έλεγαν οι Χάτζη/Βαγγέλας για την πορεία τους: Η υπερηχητική Ισπανία, η «Ευρωπαία ντριμ τιμ» με τον δαιμόνιο Καλδερόν, το «ασανσέρ» Ρούντι, τα αδέλφια Γκαζόλ, την «συνείδηση» Ρέγιες, το «θαύμα της φύσης» Ιμπάκα, τον «Ευρωπαίο ντριμπλέρ» Ναβάρρο και προπονητή τον πολύ πολύ έξυπνο Ιταλό Σκαριόλο είναι ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΥΡΩΩΩΩΠΗΣ!!!
ΡΩΣΙΑ
Κατάταξη: 3η
Η καλύτερη στιγμή: Το ματς απέναντι στην Σερβία. Ίσως το καλύτερο ματς των Ρώσων στην διοργάνωση δεδομένου ότι κατάφεραν να είναι καλοί καθ’όλη την διάρκεια του αγώνα, ενώ δεν αποσυντονίστηκαν σε κανένα σημείο παρά τα τρικ που δοκίμασε ο αντίπαλος προπονητής
Η χειρότερη στιγμή: Ο ημιτελικός απέναντι στους τρικολόρ. Το ματς ήταν σπουδαίας σημασίας, ο αντίπαλος είχε και την παράδοση εναντίον του, όμως οι Ρώσοι εμφανίστηκαν κατώτεροι του αναμενομένου (πλην Κιριλένκο), και δίκαια έχασαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν το τρόπαιο, όπως το 2007.
Τι θα μας μείνει: Η γνωστή εξαιρετική αμυντική συμπεριφορά των ομάδων του Μπλατ. Οι Ρώσοι μπορεί να μην εντυπωσίαζαν με τις επιθετικές τους αρετές, όμως υπήρξαν η καλύτερη άμυνα του τουρνουά. Επίσης αξιοσημείωτη είναι η βελτίωση που έδειξε ο νεαρός guard Σβεντ.
Τι θα θέλουμε να ξεχάσουμε: Τον Πονκρασόφ. Για ακόμη μια φορά η απόδοση του ήταν κάτω του μετρίου και δεν έχει δικαιώσει ούτε στο ελάχιστο τον ντόρο που είχε γίνει όταν πρωτοεμφανίστηκε.
Τι μας έλειψε και δεν το είδαμε: Ο Τζέι Αρ Χόλντεν. Αυτή η τόσο γνώριμη και λατρεμένη φιγούρα μας έλειψε πολύ φέτος. Αυτές οι ταρζανιές του, οι ποικιλίες του, αλλά και η ικανότητα του να κάνει το αυθόρμητο και να ξεμπουκώνει τους Ρώσους στα δύσκολα, δεν εμφανίστηκαν πουθενά και από κανέναν στο φετινό ρόστερ της «αρκούδας»
Τι θα έλεγαν οι Χάτζη/Βαγγέλας για την πορεία τους: Μια Ρωσία που ήρθε σε αυτό το Ευρωμπάσκετ με τον τίτλο του φαβορί, πιστή στο δόγμα του πανούργου Μπλατ και με μπροστάρη το «ατίθασο άλογο» Κιριλένκο κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση ενός ακόμα μεταλλίου.
ΣΕΡΒΙΑ
Κατάταξη: 8η
Η καλύτερη στιγμή: Η «πύρρειος» νίκη απέναντι στην Τουρκία. Ήταν ένα ματς ζωής και θανάτου όπου ο νικητής έπαιρνε την πρόκριση. Ο Ilyasova αστόχησε στο τελευταίο σουτ, κι έτσι οι Σέρβοι δεν είδαν τον εφιάλτη να γίνεται πραγματικότητα.
Η χειρότερη στιγμή: Ο προημιτελικός με την Ρωσία. Οι Σέρβοι τα έδωσαν όλα προκειμένου να περάσουν στους 4, όμως έδειξαν ότι ήταν κατώτεροι. Επίσης είδαν τον κουμανταδόρο τους να κάνει το χειρότερο παιχνίδι του στο τουρνουά.. Εκεί νομίζω άδειασαν από ενέργεια και σε συνδυασμό με τις ελάχιστες ώρες ξεκούρασης, τους πήρε για τα καλά η κατηφόρα
Τι θα μας μείνει: Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Savanovic. Ήταν ο καλύτερος και πιο σταθερός παίκτης της Σερβίας σε όλο το τουρνουά και έπαιξε και για τον τραυματία Velickovic.
Τι θα θέλουμε να ξεχάσουμε: Την απεγνωσμένη προσπάθεια του Milos Teodosic να τελειώσει το τουρνουά με περισσότερα λάθη από πόντους..
Τι μας έλειψε και δεν το είδαμε: Λίγη περισσότερη ποιότητα. Τόσο στο ρόστερ όσο και γενικά στο παιχνίδι της Σερβίας, που δεν θύμισε σε πολλά την ομάδα των 2 προηγούμενων ετών.
Τι θα έλεγαν οι Χάτζη/Βαγγέλας για την πορεία τους: Η Σερβία, παραδοσιακή υπερδύναμη της Ευρώπης, παρ’ ότι κατέβηκε με πολλά αστέρια στην σύνθεση της, όπως τον Krstic των Boston Celtics, δεν κατάφερε τελικά να πάρει την πρόκριση για το Προολυμπιακό τουρνουά.
ΙΣΡΑΗΛ
Κατάταξη: 16η θέση
Η καλύτερη στιγμή: Οι 2 νίκες απέναντι σε Λετονία και Ιταλία. Η δεύτερη ειδικά ήταν και πιο εντυπωσιακή καθώς ήρθε μετά από παράταση.
Η χειρότερη στιγμή: Η ήττα από τους Σέρβους. Οι Ισραηλινοί είχαν παίξει εξαιρετικά σε εκείνο το ματς, ήταν μπροστά στο σκορ στην μεγαλύτερη διάρκεια του, όμως η εμμονή του προπονητή τους στην ζώνη «βοήθησε» τους Σέρβους να βρούνε ρυθμό και να πάρουν τελικά το ματς.
Τι θα μας μείνει: Το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί πάλεψαν όλα τα ματς και είχαν αξιοπρεπή παρουσία.
Τι θα θέλουμε να ξεχάσουμε:
Τα γκαρντ τους. Πραγματικά όσο ταλέντο είχαν οι Ισραηλινοί στις θέσεις των φόργουορντ τόσο μέτρια ήταν τα γκαρντ τους, και ειδικότερα οι άσσοι τους.
Ohayon, Nissim και Naimy ήταν πολύ κατώτεροι των προσδοκιών.
Τι μας έλειψε και δεν το είδαμε: Σίγουρα ο Casspi θα έδινε ακόμα μεγαλύτερη ποιότητα στο υπάρχον ρόστερ του Ισραήλ. Όμως αυτό που τους έλειπε πραγματικά ήταν ένας ψηλός επιπέδου. Προσπάθησαν να κινήσουν διαδικασίες για τον Fisher, όμως δεν πρόλαβαν να βγάλουν το διαβατήριο.
Τι θα έλεγαν οι Χάτζη/Βαγγέλας για την πορεία τους: Το Ισραήλ είναι μια ομάδα με παράδοση στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με συνεχείς παρουσίες σε τελικές φάσεις. Έχει συναντηθεί αρκετές φορές με την εθνική μας ομάδα και όλοι σίγουρα θυμόμαστε το πόσο «σκληρό καρύδι» υπήρξαν στο μεταξύ μας ματς το 2005 σε εκείνη την λαμπρή πορεία των Διαμαντίδη, Παπαλουκά, του αρχηγού Μιχάλη Κακιούζη και των άλλων παιδιών μέχρι το τρόπαιο.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Κατάταξη: 14η θέση
Η καλύτερη στιγμή: Οι 2 νίκες που πέτυχε απέναντι σε Βέλγιο και Γεωργία έδειξαν ότι η Βουλγαρία ήταν μια αξιόμαχη ομάδα. Ζόρισε αρκετά και τους Σλοβένους στο ματς της πρεμιέρας.
Η χειρότερη στιγμή: Ο αποκλεισμός από την συνέχεια του τουρνουά εξαιτίας τριπλής ισοβαθμίας. Οι Βούλγαροι κέρδισαν την Γεωργία την τελευταία αγωνιστική και περίμεναν το «δώρο» από το Βέλγιο για να προκριθούν. Όμως αυτό δεν έγινε, διότι οι Ουκρανοί κέρδισαν κι έτσι στην τριπλή ισοβαθμία έστειλαν την Γεωργία στον F όμιλο.
Τι θα μας μείνει: Ο Rowland. Ο Αμερικανός ήταν το Α και το Ω σε αυτή την ομάδα και απέδειξε και πάλι πως το κόλπο με τους νατουραλιζέ μπορεί να ανεβάσει επίπεδο μια εθνική ομάδα.
Τι θα θέλουμε να ξεχάσουμε:
Τα μπερδέματα που γίνονταν κάθε φορά που παίζαν ταυτόχρονα στο παρκέ τα αδέρφια Ιβάνοφ. Παίζει οι εκφωνητές των αγώνων να μην τους πέτυχαν ούτε μια φορά σωστά.
Τι μας έλειψε και δεν το είδαμε: Έναν ακόμα παίκτη που θα μπορούσε να βοηθήσει τον Rowland. Γενικά οι Βούλγαροι έδειξαν καλό σύνολο αλλά δεν υπήρξε κάποιος παίκτης που να έδειξε ότι μπορεί να αγωνιστεί σε πιο ανεβασμένο επίπεδο σε σχέση με τον μέσο Βούλγαρο παίκτη.
Τι θα έλεγαν οι Χάτζη/Βαγγέλας για την πορεία τους: Οι Βούλγαροι είναι μια ομάδα σκληροτράχηλη, που παίζει ομαδικά, παλεύει κάθε φάση σαν να είναι η τελευταία και όσο ταλέντο δεν έχει, το ισοσταθμίζει με το πείσμα και την προσήλωση στο στόχο της…
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Κατάταξη: 24η
Η καλύτερη στιγμή: Νομίζω ότι η καλύτερη στιγμή αυτής της ομάδας ήταν η πρόκριση της στην τελική φάση του τουρνουά.. Ίσως και το ματς με την Πολωνία όπου απλά δεν έχασαν με διαφορά άνω των 10 πόντων..
Η χειρότερη στιγμή: Η ήττα από την Λιθουανία στο τελευταίο ματς της πρώτης φάσης. Οι Πορτογάλοι δεν μπήκαν ποτέ στο ματς και αν η Λιθουανία δεν κατέβαζε νωρίς ρυθμούς, η διαφορά θα είχε εκτοξευθεί σε ακόμα μεγαλύτερα νούμερα από το 69-98 που ήταν το τελικό σκορ.
Τι θα μας μείνει: Ο Andrade είναι ίσως ο μοναδικός Πορτογάλος που μπορεί να παίξει ικανοποιητικό μπάσκετ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Τι θα θέλουμε να ξεχάσουμε: Το γεγονός ότι στην πρεμιέρα τους στήριξα στοιχηματικά απέναντι στην Τουρκία ( ήττα δηλαδή έως 19 πόντους) και αυτοί έχασαν με 23…
Τι μας έλειψε και δεν το είδαμε: Έναν, όχι πολλούς, ΕΝΑΝ υποτυπώδη ψηλό που να μπορεί να κάτσει για πάνω από 3 δευτερόλεπτα στην ακτίνα των τριών μέτρων γύρω από το καλάθι. Αυτοί σούταραν πιο πολλά τρίποντα και από τον Τσεκόφσκι.
Τι θα έλεγαν οι Χάτζη/Βαγγέλας για την πορεία τους: Οι Πορτογάλοι είναι μια ομάδα όχι ιδιαίτερα τεχνική, αλλά με ικανότητα στο μακρινό σουτ και στο ανοιχτό γήπεδο. Σταρ της ομάδας αυτής είναι ο Andrade, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από τις φτωχογειτονιές του Οπόρτο (μπλα μπλα μπλα…)
ΒΕΛΓΙΟ
Κατάταξη: 23η
Η καλύτερη στιγμή: Το ματς με την Βουλγαρία ήταν το μοναδικό που μπόρεσαν να παλέψουν, έφτασαν κοντά στη νίκη αλλά έχασαν στις λεπτομέρειες.
Η χειρότερη στιγμή: Η ήττα στην πρεμιέρα από την Γεωργία με 22 πόντους. Εντάξει, το να φας 20 πόντους από κάποια υπερδύναμη είναι κατανοητό, αλλά 22 πόντοι από ομάδα περίπου ανάλογου βεληνεκούς, δεν είναι και ό,τι καλύτερο.
Τι θα μας μείνει: Ο D.J. Mbenga. Η παρουσία του στα γήπεδα της Λιθουανίας ήταν το κερασάκι στην τούρτα αυτού του τουρνουά.
Τι θα θέλουμε να ξεχάσουμε: Το γεγονός ότι ήταν μια από τις χειρότερες εθνικές ομάδες που έχουμε δει στα τελευταία Ευρωμπάσκετ.
Τι μας έλειψε και δεν το είδαμε: Ίσως η παρουσία του Hervelle να έκανε λίγο πιο ποιοτικό το ρόστερ του Βελγίου και να το βοηθούσε να είναι πιο ανταγωνιστικό σε ορισμένα παιχνίδια.
Τι θα έλεγαν οι Χάτζη/Βαγγέλας για την πορεία τους: Το Βέλγιο είναι μια ομάδα που έχει στις τάξεις της έναν παίκτη με πολυετή θητεία στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, τον D.J. Mbenga, αλλά και κάποιους «μπαρουτοκαπνισμένους» στα ευρωπαϊκά γήπεδα παίκτες, όπως ο Van den Spiegel, ήρθε στα γήπεδα της Λιθουανίας για να χαρεί την διοργάνωση και να πετύχει ότι καλύτερο μπορεί..
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Κατάταξη: 21η
Η καλύτερη στιγμή: Σίγουρα το ματς της πρεμιέρας. Το Μαυροβούνιο κέρδισε μετά από ένα δύσκολο ματς τα Σκόπια και έδειξε ότι μπορεί να γίνει η ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά.
Η χειρότερη στιγμή: Όλη τους η πορεία από κει και πέρα ήταν άσχημη. 4 συνεχόμενες ήττες και εκτός τουρνουά σε έναν όμιλο, που πολλοί τους έχριζαν φαβορί για την τρίτη προνομιούχο θέση.
Τι θα μας μείνει: Οι εμφανίσεις του Dasic. Είτε σαν 4αρι είτε σαν 3αρι ο νεαρός ήταν εξαιρετικός στις εμφανίσεις του και αποτέλεσε όαση σε σχέση με την υπόλοιπη ομάδα του Μαυροβουνίου.
Τι θα θέλουμε να ξεχάσουμε: Τις εμφανίσεις του Pekovic. Με κάποια κιλάκια, πιο αργός από ότι τον είχαμε συνηθίσει και γενικά εκτός ρυθμού. Ίσως η μεγάλη αποχή από τους αγώνες (είχε να αγωνιστεί σε επίσημο ματς από τον Απρίλη στο ΝΒΑ) να τον είχε επηρεάσει.
Τι μας έλειψε και δεν το είδαμε: Ένα καλύτερο παίκτη στα "φτερά" της ομάδας από τον Scepanovic. Επίσης πιο ξεκάθαρους ρόλους μέσα στην ομάδα, καθώς φάνηκε πως δεν είχε γίνει σωστός καταμερισμός, με αποτέλεσμα να μην εκμεταλλευτούν τα προτερήματα κάποιων παικτών (πχ Vuksevic)
Τι θα έλεγαν οι Χάτζη/Βαγγέλας για την πορεία τους: Το Μαυροβούνιο ήρθε σε αυτή την διοργάνωση με μπροστάρη τον γνωστό μας από την θητεία του στον ΠΑΟ Pekovic, τον Omar Cook με καριέρα πολυετή στην Ευρωλίγκα καθώς και αρκετούς φερέλπιδες νέους...Όμως οι εμφανίσεις τους δεν ήταν ανάλογες της αξίας τους κι έτσι αναγκάστηκαν να πάρουν γρήγορα το εισιτήριο της επιστροφής.