Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Euroleague Instant Replay
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Ευρωπαϊκό μπάσκετ
hagi
Από SPORT24.GR

"Πράγα με instant replay!

To καλάθι του Χάρβεϊ στην πρώτη παράταση του συγκλονιστικού αγώνα Άρη-Πανιωνίου για το ULEB Cup, ωρίμασε στο μυαλό του Κώστα Ρήγα την εφαρμογή του instant replay στους αγώνες της Ευρωλίγκα. Και η εισήγησή του έγινε δεκτή από το Euroleague Board, στην συνεδρίαση της Δευτέρας, στη Βαρκελώνη, μετά την κλήρωση του top-16.



Με αφετηρία το φετινό φάιναλ-φορ στην Πράγα (28-30 Απριλίου) η Ευρωλίγκα καινοτομεί, για μια ακόμη φορά, καθώς οι διαιτητές θα έχουν στα χέρια τους ένα, επιπλέον, όπλο για την διευκρίνηση φάσεων όπου ο χρόνος είναι στο μηδέν. Σημειώνεται ότι η χρησιμοποίηση του instant replay αφορά ΜΟΝΟ σουτ ή παραβάσεις του χρόνου (24΄΄ και 8΄΄) που γίνονται στο τέλος των τεσσάρων περιόδων (και των παρατάσεων) ώστε να υπάρχει η ξεκάθαρη άποψη για φάσεις σαν αυτή του Χάρβεϊ, όπου το καλάθι ήταν εκπρόθεσμο, αλλά μέτρησε με αποτέλεσμα οι δυο ομάδες να οδηγηθούν και σε δεύτερη παράταση. Επίσης το replay θα χρησιμοποιείται για τα φάουλ, ή παραβάσεις στις γραμμές του γηπέδου, σε σφυρίγματα των διαιτητών με το χρονόμετρο στο μηδέν.

Το instant replay θα εφαρμοστεί, πλήρως, στην επόμενη περίοδο (2006-07) αφού πρώτα σταλεί σε όλες τις ομάδες μια πλήρης περιγραφή για τις τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να εκπληρώνουν όλα τα γήπεδα της διοργάνωσης από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Προφανώς θα υπάρχει οθόνη δίπλα στη Γραμματεία, όπου οι τρεις διαιτητές, σε περίπτωση αμφιβολιών θα συμβουλεύεται το ριπλέι. Το μέτρο, άλλωστε, ισχύει από πέρσι στην Ιταλία και χρησιμοποιήθηκε, μάλιστα, με επιτυχία στους περσινούς τελικούς των πλέι-οφ, ανάμεσα στην Κλιμάμιο Μπολόνια και την Ολύμπια Μιλάνο.

Στην συνεδρίαση του Κεντρικού Γραφείου της Ευρωλίγκα συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούσαν στα τηλεοπτικά δικαιώματα τα οποία διαχειρίζεται, χωρίς μεσολαβητές, η διοργάνωση, στο μάρκετινγκ και το σπόνσορσιπ. Επίσης εγκρίθηκε και κάτι εξίσου πρωτοποριακό. Το online σκάουτινγκ των ομάδων, μέσω Ιντερνετ. Κάθε ομάδα θα έχει ειδικό κωδικό για για να μπαίνει στο σύστημα και να κατεβάζει τα στοιχεία που θέλει."

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένα καλό βήμα μπροστά γιατί πολλές φορές κρίνονται αποτελέσματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά και γράφουν ιστορία.
Εσείς τι λέτε;;
thrylos7
Ασφαλώς και είναι θετικό... Αλλά δείχνει ότι οι μηχανές αντικαθιστούν όλο και περισσότερο τους ανθρώπους(πολλές ανησυχίες έχω...). Σ' αυτή την περίπτωση πάντως είναι καλό. Όμως μιλάμε ουσιαστικά μόνο για 4 φάσεις(η τελευταία είναι και η κρισιμότερη βέβαια...) οπότε σ' ένα μικρό ποσοστό δεν επηρεάζεται ο αγώνας από τυχόν λάθη των διαιτητών.
dizzy_fingers
H περίπτωση χρησιμοποίησης του ριπλέι έχει να κάνει αυστηρά μόνο αν υπάρχει ασάφεια και διαφωνία μεταξύ των διαιτητών σε θέματα χρονομέτρησης...με λίγα λόγια, μόνο αν θέλουν να δουν αν ένα καλάθι είναι εκπρόθεσμο ή όχι.
Οπότε, πιστεύω πως (ακόμα) δεν τίθεται θέμα "ρομποτοποίησης" του αθλήματος. Ίσα ίσα, αυτή η απόφαση είναι καλή wink.gif.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.