Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Ξένοι/κοινοτικοί στην Α2
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Υπόλοιπα Ανδρικά Πρωταθλήματα > Α2 Εθνική
benchwarmer
Ανοίγω το συγκεκριμένο poll για να ρωτήσω τη γνώμη των μελών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, και συγκεκριμένα των μελών που ασχολούνται με αυτές τις κατηγορίες...

Ενδεικτικά αναφέρω τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες για την 2η τους κατηγορία:

Ισπανία - 1 ξένος + 3(?) κοινοτικοί
Τουρκία - 2 ξένοι
Ιταλία - 2 ξένοι
Γαλλία - 2 ξένοι + 2(?) κοινοτικοί
Γερμανία - 4(!!!) ξένοι
Ισραήλ - 2 ξένοι
Ρωσία - κανένας

Ελλάδα - 1 κοινοτικός

gratipa1929
Η υπόθεση είναι λίγο μπερδεμένη με την Α2. Εμένα προσωπικά θα μου άρεσε η κατηγορία να είναι επαγγελματική και να επιτρέπονται 2 ξένοι στην Α2, αυτό θα δημιουργούσε μια ισορροπία. Μια επαγγελματική κατηγορία κατά τη γνώμη μου απαιτεί επίσης κεντρικό χορηγό και τηλεοπτική κάλυψη ώστε να υπάρχει μια ροή εσόδων προς τις ομάδες (δηλαδή όπως στην Α1 αλλά με μικρότερα ποσά).

Όμως παίρνοντας ως δεδομένο την απόφαση της ΕΟΚ η Α2 να μην είναι επαγγελματική κατηγορία αυτό που ταιριάζει περισσότερο στη συγκεκριμένη μορφή του πρωταθλήματος είναι να μην επιτρέπονται καθόλου ξένοι ή κοινοτικοί και φυσικά καμία ομάδα να μην συμμετέχει ως ΚΑΕ. Γιαυτό και στο poll ψήφισα "κανένας ξένος/κοινοτικός".

Εφόσον αυτό είναι που επιθυμούν πρέπει να το στηρίξουν ολοκληρωτικά. Καθώς η τωρινή κατάσταση που είναι "ολίγον επαγγελματική και ολίγον ερασιτεχνική" δεν βολεύει κανέναν.
polykos
Συγνώμη, αλλά όταν μια ομάδα της Α1 απο κεντρικό χορηγό και τηλεόραση παίρνει σήμερα όχι πάνω απο 130 χιλ καθαρά, δεν νοείται η Α2 να αναζητά στην ίδια αγορά κάποιο μέρισμα.
Η απάντησή μου είναι οχι στον ξένο/κοινοτικό για λόγους οικονομικούς αφού δεν υφίστανται αυτα τα λεφτά και για αγωνιστικους αφού δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα.
Απο την άλλη εδώ και 5 χρόνια, νομίζω, η ΕΟΚ έχει κανονίσει να ξεπεράσει το παραπάνω ερώτημα αφού και στις παιδικές-εφηβικές ομάδες μπορεί να συμμετέχει 1 κοινοτικός.
yorgos
QUOTE
Ενδεικτικά αναφέρω τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες για την 2η τους κατηγορία:

Ισπανία - 1 ξένος + 3(?) κοινοτικοί

Στη LEB είναι 6 οι ξένοι...

Για μένα 2 ξένοι ανεβάζουν το επίπεδο. Κάποιες ομάδες θα μπορούν να τους πληρώσουν , κάποιες όχι. Αυτές που μπορούν, μάλλον είναι και αυτες που αν ανέβουν Α1 έχουν κάποιες πιθανότητες να ορθοποδήσουν κι όχι να γίνουν σάκος του μποξ, οπότε δε με πειράει. Δε θέλω πιο πολλούς ξένους διότι υποτίθεται ότι η Α2 είναι φυτώριο, παρότι συμβαίνει πολύ συχνά να παίζουν καρα-βετεράνοι που κόβουν το δρόμο στους νέους. Στυν πράξη λίγα είναι τα νέα ταλέντα που βγαίνουν στην Α2. Τέλος πάντων δυο ξένοι καλά είναι και για μένα επαγγελματικά φουλ, η τραβεστί κατάσταση ημιεπαγγελματισμού δεν εξυπηρετεί κάτι.
gratipa1929
Όντως στην Α2 Ισπανίας είναι όντως πολύ παραπάνω από 1 οι ξένοι, ίσως οι 6 που είπε ο yorgos. Μάλιστα στην Ισπανία επιτρέπονται και 2 ή 3 ξένοι (δεν είμαι σίγουρος για το ακριβές νούμερο) και στην τρίτη κατηγορία.

Λίγο off topic, αλλά μιας και το έφερε η κουβέντα, ξέρουμε για ποιό λόγο φέτος δεν υπήρξε τηλεοπτική κάλυψη του πρωταθλήματος από την ΕΡΤ σε αντίθεση με πέρυσι?

Εγώ πάντως θεωρώ ότι αν υπάρχει πραγματική θέληση και προσπάθεια, μπορεί να βρεθεί κεντρικός χορηγός και τηλεοπτική συμφωνία για την Α2 που να αποδίδει όχι φυσικά τα χρήματα της Α1 αλλά τουλάχιστον ένα ποσό που θα βοηθά τις ομάδες να καλύπτουν τα επιπλέον (εκτός των αμοιβών των παικτών) έξοδα, δηλαδή μετακινήσεις, διαιτητές, ξενοδοχεία, μικρές βελτιώσεις στα γήπεδα στρούγκες κλπ.
yorgos
H La Coruna που είναι στη LEB, κάτι σαν τη δική μας Α2, έχει 2 Λιθουανούς, ένα Σέρβο, ένα Κροάτη, έναν Αμερικανό κι ένα Δομινικανό (τον Πένια που ήδη τον υπέργαψε η Μπαρτσελόνα, πολύ καλός και δουλευταράς, κάθεται μια ώρα παραπάνω σε όλες τις προπονήσεις). Οι Ισπανοί δεν παίζουν καθόλου. Η ομάδα είναι ξεκάθαρα επαγγελματική, το γηπεδάκι της (δυο βήματα από το πιο γνωστό στους Έλληνες Ριαθόρ) το γεμίζει και γενικώς έχει μια υγιή οικνομική κατάσταση. Γκρίνια για το ότι δεν παίζουν Ισπανοί υπάρχει, αν κι αυτό έχει να κάνει και με το σοβαρό τραυματισμό του Κρέους (οι γεροντάρες του φόρουμ θα θυμούνται πατέρα και θείο, παλιοί παίκτες, ο ένας μύθος). Αν πάει να δει κανείς ματς στη Λα Κορούνια (και παρεμπιπτόντως περάσει από την Κομποστέλα που είναι 30' με το τραίνο και για μένα η πιο όμορφη πόλη στον πλανήτη Γη), νομίζει ότι είναι σε καλή ομάδα της Α1. Όχι τόσο λόγω επιπέδου μπάσκετ, όσο λόγω ατμόσφαιρας, επαγγελματικού τρόπου λειτουργίας της LEB κι εγκαταστάσεων σε μια πόλη με μικρή κουλτούρα μπάσκετ (βασικά λόγω της τεράστιας ποδοσφαιρικής παράδοσης, εδώ εγώ ως φοιτητής πήγαινα να δω τις προπονήσεις όπου ο Τζαλμίνια έκανε πάσες 60 μέτρων με... τον ώμο κι ο Ιρουρέτα ωρυόταν). Γενικά η LEB χωρίς ξένους ούτε εισιτήρια θα έκοβε, ούτε... θα υπήρχε καν. Φυσικά μιλάμε για την Ισπανία των 50 εκατομμυρίων κατοίκων, μια αγορά σαφώς μεγαλύτερη της ελληνικής, αλλάμην ξεχνάμε πως το μπάσκετ είναι και πολύ λιγότερο δημοφιλές απ' ό,τι στην Ελλάδα, ασύγκριτα. Τις προάλλες φιλοξενησα προπονητή στα τσικό και πρώην σκάουτερ της ποδοσφαιρικής Μπαρτσελόνα και παρότι πάει και στο μπάσκετ ο άνθρωπος, γενικά οι γνώσεις τους περί μπάσκετ είναι μέτριες έως ανύπαρκτες.

Δε λέω να έχει η Α2 6 ξένους. Λέω ότι με 2 ξένους και ο επενδυτής νιώθει κάπως πιο σίγουρος ότι αν επενδύσει έχει σοβαρότερες πιθανότητες να ανέβει κατηγορία και το θέαμα και το ενδιαφέρον του κόσμου σε μια χώρα μπασκετική θα είναι τέτοιο που ίσως συντηρήσει κάποιες ομάδες σε πολύ καλύτερο επίπεδο από το τωρινό.
tsitum
Ωραια ερωτηση!
Δε χρειαζεται καμμια συμμετοχη ξενων ή κοινοτικων.
Αν διατεινομαστε οτι το μπασκετ ειναι εθνικο αθλημα, ιδου πεδιο δοξης λαμπρο στον να ανταγωνιζονται οι νεοι παιχτες μονο ομοεθνεις, ακομα ακομα και 40χρονους, ωστε να διακριθουν. Και με ενα κοινοτικο, που συμβαινει τωρα,δεν ειναι τραγικα. Το πιο ξενερωτα ειναι κατι fast track ελληνοποιησεις που γινονταν παλαιοτερα, βεβαια οταν υπηρχαν λεφτα, για να υπερπηδησουν ολους τους κανονες που συζηταμε τωρα αν ειναι δικαιοι ή οχι.
natouralistis
QUOTE (yorgos @ Feb 6 2017, 23:58 ) *
Δε λέω να έχει η Α2 6 ξένους. Λέω ότι με 2 ξένους και ο επενδυτής νιώθει κάπως πιο σίγουρος ότι αν επενδύσει έχει σοβαρότερες πιθανότητες να ανέβει κατηγορία και το θέαμα και το ενδιαφέρον του κόσμου σε μια χώρα μπασκετική θα είναι τέτοιο που ίσως συντηρήσει κάποιες ομάδες σε πολύ καλύτερο επίπεδο από το τωρινό.


Υπάρχουν στο ελληνικό μπάσκετ άνθρωποι που θέλουν να επενδύσουν και φοβούνται ότι χωρίς ξένους η επένδυσή τους θα αποτύχει; Αν υπάρχουν τέτοιοι πόροι εγώ είμαι υπέρ των 3 ξένων. Αλλά επειδή δεν υπάρχουν επενδυτές για την Α1 καν (αν θέλει κάποιος να βάλει λεφτά στο μπάσκετ, οι μισές ομάδες της Α1 θα τον προσκυνούσαν) είναι άτοπο να το συζητάμε για την Α2.

Στο ελληνικό μπάσκετ υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στους ψηλούς, για να απαντήσω και στο poll, οπότε είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρχει μία θέση ξένου ή κοινοτικού. Δεν υπάρχουν αρκετοί ψηλοί, όσοι είναι ελάχιστα καλοί βρίσκουν ομάδα στην Α1 ή στο εξωτερικό και η Α2 μπορεί να ψωνίσει από μια πολύ περιορισμένη αγορά. Κάθε καλοκαίρι ο 40ρης πλέον Δέσπος ακούγεται στο μεταγραφικό παζάρι σαν στόχος των μισών ομάδων, ο 35αρης Χαρισμίδης, ο 37αρης Πετροδημόπουλος, ο Μαχαίρας... Αυτοί και κανα δύο ακόμα είναι όλοι κι όλοι.

Για αυτό οι μισές ομάδες έχουν καταναλώσει τη θέση του κοινοτικού στο center, γιατί δεν υπάρχουν άλλοι. Ο Πανιώνιος, ο Δούκας, ο Χολαργός, η ΑΕΛ,ο Φάρος, το Ηράκλειο και δεν θυμάμαι αν υπάρχουν κι άλλοι.

Για τη κάλυψη αυτής της ανάγκης η 1 θέση είναι οκ, παραπάνω ξένοι δεν θα προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό γιατί πρώτον δεν υπάρχουν τα χρήματα για να αποκτηθούν(παίζουν για 1.000$ το μήνα στην Α1 ξένοι) και δεύτερον το πρωτάθλημα της Α2 πρέπει να λειτουργεί ως σκαλοπάτι για παραπάνω για όποιους Έλληνες της παραγωγικής διαδικασίας δεν βρίσκουν ομάδες στην Α1 των 6 ξενοκοινοτικών.
Conan1982
Ψήφισα 2 ξένους, πρώτον για να αντιμετωπιστεί το θέμα με την έλλειψη ψηλών που αναφέρθηκε προηγουμένως και δεύτερον για να μπορεί να ανέβει και το επίπεδο.
Όμως συγχρόνως η Α2 πρέπει να έχει και "παραγωγικό χαρακτήρα,
Στην 12άδα, λοιπόν θα πρότεινα ο αριθμός των ξένων+ των Ελλήνων πάνω από 28 ετών να μην υπερβαίνει τους 5 με την επιλογή δηλαδή να υπάρχουν έως και 5 Έλληνες πάνω από 28 ετών με κανένα ξένο, 4 με 1 ξένο ή 3 με 2 ξένους.

sfakasgreek
πρωτη φορα ειδα α2 περυσι με την καστορια και η ποιοτητα και το θεαμα δεν ηταν και τοσο ωραιο κακα τα ψεματα.κατι 35αριδες που κολλανε τα τελευταια ενσημα εχει καταντησει η α2.Με 2 ξενους ανεβαζεις το θεαμα και με το θεαμα ερχετε και περισσοτερος κοσμος να παρακολουθησει μπασκετ.δια φορετικο ειναι ενας οτι να ναι λιθουανος σερβος,εσθονος,λευκορωσος απο τι 1 η 2 αμερικανοι που θα προσθεσουν ποιοτητα και θεαμα
michael jordan_23
Με 3 ξένους ( 2 κοινοτικούς και 1 μη κοινοτικό ή 1 κοινοτικό και 2 μη κοινοτικούς) η Α2 θα ανεβάσει κατακόρυφα στροφές και τον ενδιαφέρον των φιλάθλων θα είναι έντονο ( εισιτήρια κ.τ.λ.)
akratacity
QUOTE (michael jordan_23 @ Oct 20 2018, 12:48 ) *
Με 3 ξένους ( 2 κοινοτικούς και 1 μη κοινοτικό ή 1 κοινοτικό και 2 μη κοινοτικούς) η Α2 θα ανεβάσει κατακόρυφα στροφές και τον ενδιαφέρον των φιλάθλων θα είναι έντονο ( εισιτήρια κ.τ.λ.)

Το μπασκετικό κοινό στη χώρα είναι συγκεκριμένο. Δεν θα υπαρξει αύξηση όσες καραβιες ξένων και να ερθουν.
gspara
QUOTE (akratacity @ Oct 20 2018, 14:54 ) *
Το μπασκετικό κοινό στη χώρα είναι συγκεκριμένο. Δεν θα υπαρξει αύξηση όσες καραβιες ξένων και να ερθουν.

Δυστυχως συμφωνω απολυτα...
sfakasgreek
QUOTE (akratacity @ Oct 20 2018, 14:54 ) *
Το μπασκετικό κοινό στη χώρα είναι συγκεκριμένο. Δεν θα υπαρξει αύξηση όσες καραβιες ξένων και να ερθουν.

στην επαρχια τα πραγματα ειναι λιγο διαφορετικα και οταν γινετε μια προσπαθεια στηριζετε ακομα και απο μη μπασκετοφιλους.
πηγα στο καστορια καβαλα στο 2 ημιχρονο και σιγουρα το θεαμα δεν ηταν και οτι καλυτερο.με 2 αμερικανους σιγουρα θα υπαρχουν καρθωματα και καρθωματα=θεαμα.
επισης στην επαρχια πιστευω η ελευση 2 αμερικανων κεντριζει το ενδιαφερον του κοσμου .τι νομιζετε ποσοι απο καστορια καρδιτσα εχουν παει να δουν τις μεγαλες ομαδες στο μπασκετ?στην καστορια εαν εξαιρεσεις τα παοκια και τα αρειανα οι υπολοιποι ολιμπαικοι παναθηναικοι αεκτσιδες δεν εχουν παει καν αθηνα να δουν μπασκετ.

η τουλαχιστον ας αλλαξει ο κανονισμος με τον 1 κοινοτικο και να βαλουν 1 ξενο απο οποιαδηποτε χωρα.Απο το να ερχοντε κατι αποτυχημενοι κοινοτικοι καλυτερα να ερθουν αμερικανακια που θα προσφερουν θεαμα αλλα θα εχουν και κινητρο για για καλυτερα πρωταθληματα,οπως γινετρ στην α2 ιταλιας τουρκιας κτλ
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.