Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Ολλανδία
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Εθνικές ομάδες > Older Tournaments > Eurobasket 2015
SG3ptshooter


Aν σας ζητούσε κανείς να μαντέψετε πόσες φορές έχει βρει το δρόμο της σε τελική φάση Eurobasket η Εθνική ομάδα της Ολλανδίας το πιθανότερο είναι να επιλέγατε να απαντήσετε με έναν αριθμό μικρότερο των 15 συμμετοχών που έχουν οι μπασκετικοί Oranje, αν συνυπολογίσουμε τη φετινή τους επικείμενη παρουσία στο θεσμό. Και βέβαια δεν αποτελούν κάποια παραδοσιακή δύναμη του σπορ οι Ολλανδοί με 29 νίκες σε 97 παιχνίδια, ακριβώς σχεδόν στο 30%, όμως η απουσία τους από τα Eurobasket από το 1989 ως σήμερα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία τους, ενώ έχουν να κερδίσουν αγώνα σε τελική φάση Eurobasket απ’ το 1987, όπου επικράτησαν 88-87 επί της Ρουμανίας σε έναν αγώνα τελικής κατάταξης για τις θέσεις 9-12, με 36 πόντους του σπουδαιότερου μπασκετμπολίστα στην ιστορία της χώρας, του Rik Smits, που αγωνιζόταν ακόμα στο NCAA. Κι ενώ απέχουμε μόλις 2-3 χρόνια απ’ τις δυσκολότερες ίσως στιγμές της ομάδας, που δε μπορούσε να βρει καν χρηματοδότηση ώστε να συμμετάσχει στην προκριματική φάση, αλλά και παίκτες διαθέσιμους να αγωνιστούν στα παιχνίδια του προκριματικού τουρνουά του 2013. Η επάνοδός τους λοιπόν έχει μεγάλη σημασία για τους ίδιους και δυνητικά για το μέλλον του αθλήματος στη χώρα τους, κι ας είναι μάλλον δύσκολο οι Ολλανδοί να προχωρήσουν πέρα απ’ την πρώτη φάση. Οι δύο νίκες απέναντι στο Μαυροβούνιο πέρυσι δικαιότατα τους επανέφεραν στο μπασκετικό χάρτη.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

Το 1977 ο Kees Akerboom Sr – ο γιός του είναι παρών στη φετινή ομάδα – επιλέγεται στην καλύτερη πεντάδα του tournoix όντας ο πρώτος scorer της διοργάνωσης, με τους Ολλανδούς να πετυχαίνουν 3 νίκες σε 7 παιχνίδια και να τερματίζουν στην έβδομη θέση του Eurobasket του Βελγίου.

Το 1983, στο Eurobasket της Γαλλίας οι Ολλανδοί τερματίζουν με 3 νίκες και 2 ήττες δεύτεροι στο δεύτερο όμιλο, αυτόν των Καννών, και υποσκελίζουν στην ισοβαθμία λόγω της νίκης στο μεταξύ τους παιχνίδι τους Γερμανούς, περνώντας έτσι για πρώτη και μοναδική στα χρονικά φορά στους ημιτελικούς της διοργάνωσης. Εκεί βέβαια ήταν το απόλυτο outsider απέναντι στους Ιταλούς που τελικά κατέκτησαν το τρόπαιο, ενώ εξίσου εύκολα ηττήθηκαν και απ’ τη Σοβιετική ένωση στο μικρό τελικό. Όπως και να χει αυτή η τέταρτη θέση είναι σίγουρα η μεγαλύτερη επιτυχία τους όσον αφορά την τελική τους κατάταξη σε επίσημη διοργάνωση.

Λίγο αργότερα, ξανά με το Smits στο roster, ήρθε και η μοναδική τους παρουσία σε παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1986, όπου έχασαν στο πρώτο τους παιχνίδι, που κρίθηκε στην παράταση απέναντι στην Αργεντινή την πρόκρισή τους πέρα απ’ την πρώτη φάση του θεσμού. Έπειτα μάλιστα στα πλαίσια του group κατάφεραν να κερδίσουν τις Νέα Ζηλανδία και Μαλαισία και να τερματίσουν στη δέκατη τέταρτη θέση.


ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Henk Norel

Height 2.12 (νόμιζα περισσότερο)
Date of Birth 17/09/1987
Position Center
Club (2014-15) CAI Zaragoza (Spain)



Charlon Kloof

Height 1.90
Date of Birth 20.03.1990
Position Guard
Club (2014-15) Istanbul DSI (Turkey)



Roeland Schaftenaar

Height 2.11
Date of Birth 29.07.1988
Position Forward / Center
Club (2014-15) Ρέθυμνο



Leon Williams

Height 1.89
Date of Birth 25.07.1991
Position Guard
Club (2014-15) Zwolle (Holland)



Worthy de Jong

Height 1.94
Date of Birth 14.03.1988
Position Guard
Club (2014-15) Leiden (Holland)



Arvin Slagter

Height 1.92
Date of Birth 19.10.1985
Position Guard
Club (2014-15) Den Bosch (Holland)


Yannick Franke

Height 1.94
Date of Birth 21.05.1996
Position Guard
Club (2014-15) Rotterdam (Holland)



Kees Akerboom

Height 2.00
Date of Birth 20.12.1983
Position Forward
Club (2014-15) Den Bosch (Holland) 50% 2pt – 43% 3pt – 92% ft Η ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΙΜΙΤΑΣΙΟΝ ΒΕΛΓΟ LOJESKI


Mohamed Kherrazi

Height 2.00
Date of Birth 29.06.1990
Position Forward
Club (2014-15) ZZ Leiden (Holland)



Nicolas de Jong

Height 2.10
Date of Birth 15.04.1988
Position Forward / Center
Club (2014-15) Cholet (France)



Ralf de Pagter

Height 2.02
Date of Birth 22.07.1989
Position Forward
Club (2014-15) Den Bosch (Holland)

Robin Smeulders

Height 2.08
Date of Birth 19.06.1987
Position Center
Club (2014-15) Oldenburg (Germany)



Coach Toon van Helfteren

Date of Birth 20.02.1951
Nationality : Dutch

O Toon van Helfteren έχει γράψει τη δική του ιστορία στο Ολλανδικό μπάσκετ. Αγωνίστηκε για 20 χρόνια στο Ολλανδικό πρωτάθλημα, όπου ανακηρύχθηκε MVP το 1986 και πρώτος σε assists την επόμενη χρονιά, όταν κατάφερε και να βρεθεί στην τελική δωδεκάδα της Εθνικής τους για το Eurobasket της Αθήνας, όπου σκόραρε συνολικά 25 πόντους. Η αγωνιστική του μακροζωία τον φέρνει στην πρώτη θέση όσον αφορά τις συμμετοχές με τη φανέλα της Εθνικής Ολλανδίας, την οποία φόρεσε 207 φορές. Αμέσως μετά το τέλος της αγωνιστικής του πορείας έγινε προπονητής κι έχει αποδειχθεί επιτυχημένος και σε αυτό του το εγχείρημα, καθώς πέρα απ’ τη σπουδαία πρόκριση της Εθνικής στο φετινό Eurobasket έχει αναδειχθεί 4 φορές καλύτερος προπονητής στην Ολλανδική λίγκα με 2 διαφορετικούς συλλόγους, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει πανηγυρίσει και 6 τίτλους ως manager της BS Leiden, 2 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα και 2 supercup, από το 2010 έως το 2013. Τέλος έχει τη δική του αξία το γεγονός πως στην περίοδο της κρίσης που πέρασαν τα οικονομικά της Εθνικής Ολλανδίας, ο ίδιος προθυμοποιήθηκε να βρίσκεται στο πόστο του προπονητή και να προετοιμάζει τους όποιους παίκτες δήλωναν παρόντες χωρίς αμοιβή.

Πιθανή 5-αδα & Depth Chart

PG Kloof - Williams
SG de Jong – Slagter - Franke
SF Akerboom - Kherrazi
PF Schaftenaar – de Jong – de Pagter
C Norel - Smeulders


Face Control

Πλεονεκτήματα:
- Είναι μια ομάδα που έχει δείξει πως είναι δεμένο σύνολο, πράγμα που τη βοηθά να τα βάζει με αντιπάλους που θεωρητικά έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες ή εμπειρία. Eίναι ένα roster με περισσότερη ποιότητα απ’ ότι του δίνουμε credit και κατά περιστάσεις στο λίγο που τους είδα αρκετοί παίκτες των Ολλανδών είχαν πολύ καλές στιγμές. Ειδικά όσον αφορά την ακόμη πιο άσημη περιφέρειά τους τολμώ να πω όλοι έχουν πράγματα που μπορούν να προσφέρουν σχετικά συστηματικά, και ο Kloof μπορεί να βάλει τη μπάλα καλά στο παρκέ, δυνατό παιδί ο DeJong, βλέπει γήπεδο ο Slagter, επαφή με τo καλάθι και ο Akerboom στο φτερό.
- Έχουν μια αρκετά ικανή γραμμή ψηλών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αρκετών λειτουργικών διδύμων, με παίκτες που μπορούν να μαρκάρουν, να μαζέψουν rebounds, να πασάρουν όπως ο Norel ή και να σκοράρουν με σουτ από μέση (de Jong) ή και με μακρινή (Schaftenaar – de Pagter) απόσταση.
- Δεν υπάρχουν απαιτήσεις ή προσδοκίες για κάτι ξεχωριστό και είναι πρόσφατα τα παραδείγματα των Σκοπίων ή της Ουκρανίας που κατάφεραν να φτάσουν σαφώς πιο μακριά απ’ ότι περιμέναμε. Αν και η διεκδίκηση ενός μεταλλίου μοιάζει σχεδόν απίθανη, μια καλύτερη του αναμενόμενου παρουσία δεν αποκλείεται αν αποτελεί ένδειξη δυναμικής το παιχνίδι τους με την Τουρκία στο φετινό Ακρόπολις.


Μειονεκτήματα:
-Δεν υπάρχει αρκετή εμπειρία από το κορυφαίο επίπεδο, οι περισσότεροι παίκτες του roster αγωνίζονται στο Ολλανδικό πρωτάθλημα, ο Kloof τώρα μεταγράφηκε απ’ τη δεύτερη κατηγορία της Τουρκίας στο Ρέθυμνο μαζί με τον Schaftenaar, ο Smeulders έπαιζε 10 λεπτά στη Γερμανία με τη φανέλα της Oldenburg, o ψηλός deJong είναι αλλαγή στη Cholet και μόνο ο Norel θα τολμούσε κανείς να πει πως είναι απόλυτα γνωστός στο μπασκετικό κοινό.
-Όπως και να το κάνουμε οι ατομικές δυνατότητες του roster είναι περιορισμένες σε σχέση με ομάδες που έχουν στη 12αδα τους παίκτες που αγωνίζονται χρόνια στις κορυφαίες λίγκες του κόσμου.

Τα Αστέρια

Henk Norel

O πανύψηλος center παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε με τους τραυματισμούς είναι μια απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις του roster των Ολλανδών και το έχει αποδείξει αρκετές φορές στην πολυετή παρουσία του στην ACB με τη φανέλα της Zaragoza.

Roeland Schaftenaar


Πρωταγωνιστής της περσινής επιτυχίας των Ολλανδών ο παίκτης του Ρεθύμνου με το πολύπλευρο αγωνιστικό προφίλ. Μαζί με την παρουσία του Kloof οι φίλοι της Κρητικής ομάδας ή του πρωταθλήματός μας γενικότερα θα έχουν ένα παραπάνω ενδιαφέρον στο να παρακολουθήσουν κάποιο παιχνίδι των Oranje αυτό το Σεπτέμβρη.

Ο Στόχος
Αξιοπρεπείς εμφανίσεις.

Το Ερώτημα

Αν έκοβαν οι Τούρκοι τον Korkmaz ο Yannick Franke θα ήταν ο νεότερος παίκτης της διοργάνωσης; Βαριέμαι να ψάξω όλα τα rosters, ας μου πει κάποιος. 19 πόντους με τη Rotterdam και 21,1 στη δεύτερη κατηγορία του U20.
GK_23
Αν θυμάμαι καλά οι Ολλανδοί, εκτός από τα οικονομικά προβλήματα, είχαν και μια τιμωρία από τη FIBA για χρησιμοποίηση δύο νατουραλιζέ σε ένα ματς. Πρέπει να ήταν κάπου γύρω στο 2012, κατά τη διάρκεια των προκριματικών του προηγούμενου Ευρωμπάσκετ.

Μου κάνει εντύπωση ότι διαθέτουν πολύ καλό size, αν και και πάντοτε οι Ολλανδοί έβγαζαν ψηλούς μπασκετμπολίστες. Εκτός του Σμιτς, υπάρχουν και οι Γκάτζουριτς, Έλστον.

Τέλος, περίμενα να δω στο ρόστερ τους και παίκτες από το NCAA. Υπάρχουν κάπου 10-15 Ολλανδοί που αγωνίζονται σε κολέγια πρώτης κατηγορίας των ΗΠΑ, ανάμεσά τους οι γιοι των Σμιτς και Χάμμινκ. Ίσως στο μέλλον, πιστεύω πως οι Ολλανδοί δεν θα είναι πυροτέχνημα.

Μόνο και μόνο που προκρίθηκαν αποκλείοντας το Μαυροβούνιο, πρέπει να είναι ευχαριστημένοι.
επαθα λαστιχο
Τα ονόματά τους είναι instant love πάντως,μα τω Worthy De Jong.
benchwarmer
Τιμή και δόξα.

Ο Κλοοφ θα είναι ελπίζω ατραξιόν και στην φετινή Α1, και νομίζω ότι γενικά υπάρχει και ταλέντο και όρεξη στη χώρα ώστε να τους ξαναδούμε και το 2017.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.