Eισαγωγή
Το 1948 τρείς ομάδες από το NBL (Μιννεάπολις Λέικερς, Ρότσεστερ Ρόγιαλς, Φορτ Γουέιν Πίστονς) γίνονται μέλη του BAA, πρόγονου του σημερινού ΝΒΑ. Μία από αυτές, όπως αναφέρθηκε, είναι οι Λέικερς, όπου ερχόμενοι σαν πρωταθλητές του NBL, θα συνεχίσουν το σερί των πρωταθλημάτων τους. Με τον Μάικαν να αποτελεί τον πρώτο dominant ψηλό, αυτή θα είναι και η πρώτη δυναστεία στην ιστορία του πρωταθλήματος, και με τον Mr. Basketball να κερδίζει σε NBL και NBA συνολικά 7 τίτλους σε 8 χρόνια.




Οι Πόλλαρντ, Μίκκελσεν και Μάικαν

1949 vs Ουάσινγκτον Κάπιτολς
Η πρώτη τους σεζόν στο BAA σηματοδότησε και τη πρώτη κυρίαρχη ομάδα στην ιστορία της λίγκας. Αντιμέτωποι, οι πανίσχυροι τότε Γουάσινγκτον Κάπιτολς, που βρίσκοντα επίσης για πρώτη φορά σε τελικούς.
Η Μάικαν μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε σκοράρει 42 πόντους αλλά οι Κάπιτολς πίσω από το παιχνίδι των Σκολάρι και Νίκολς, κρατιούνται κοντά στο σκορ (ημ. 48-40). Με το αποτέλεσμα να είναι ισόπαλο, 84-84, ένα καλάθι των Λέικερς και οι δύο βολές του Κάρλσον σφραγίζουν το αποτέλεσμα (88-84).
Ο θρυλικός Άουερμπαχ, τότε προπονητής των Κάπιτολς, καταφέρνει μέσα από τα αμυντικά του συστήματα να περιορίσει το Μάικαν (10π με μόνο 9 προσπάθειες). Οι Λέικερς με τη σειρά τους, σταμάτανε όλη την ομάδα των Κάπιτολς οδηγώντας τους σε 21-96 σουτ ενώ παράλληλα βρίσκους λύσεις και στην επίθεση (Κάρλσον 16), για να κάνουν εύκολα το 2-0 (76-62).
Αυτή τη φορά, δεν υπήρχε αντίδοτο. Ο Μάικαν κυριαρχεί με 35π, οι παίκτες των Λέικερς ήταν ασταμάτητοι (Πόλλαρντ 18π, Σίφερ 15π) και το 3-0 γίνεται το ίδιο εύκολα (94-74).
Σε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι, ο Μάικαν τραυματίζεται και χάνει τα τελευταία 13 σουτ, και πίσω από το παιχνίδι των Νίκολς (27π) και Χέρμσεν (17π), οι Κάπιτολς δεν δυσκολεύονται να μειώσουν σε 3-1 (71-83). Η επόμενη αναμέτρηση είχε το ίδιο αποτέλεσμα, με διαφορετικά όμως δεδομένα. Ο Μάικαν δεν φαίνεται να έχει επηρρεστεί και πολύ από το τραυματισμό του, σκοράρει 22 πόντους με 6-10 σουτ, αλλά περά από τους Μάικαν και Πόλλαρντ δεν εμφανίστηκε κάποιος άλλος στο παρκέ. Οι Κάπιτολς μειώνουν ακόμα περισσότερο σε 3-2 (74-65).
Αυτή τη φορά οι Κάπιτολς είνα αυτοί που δεν εμφανίζονται ποτέ, ο Μάικαν συνεχίζει να κυριαρχεί (30π), οι συμπαίκτες του δεν λυπούνται την ομάδα της Ουάσινγκτον (Σίφερ 17π) και οι Λέικερς δεν δυσκολεύονται να πάρουν το τελευταίο παιχνίδι (77-56) και να στεφθούν για πρώτη φορά, σε αυτή τη λίγκα, πρωταθλητές.
Θα ακολουθήσουν αλλά τέσσερα πρωταθλήματα, σύνολο πέντα, όντας και η πρώτη ομάδα που πραγματοποιεί three-peat.


O Μάικαν κυριαρχεί στους τελικούς του '49

1950 vs Σίρακιους Νάσιοναλς
Το ΝΒL καταρρέει και μερικές από τις καλύτερες ομάδες του γίνονται μέρος του BAA. Η νέα λίγκα ονομάζεται NBA και περιλαμβάνει 17 ομάδες χωρισμένες σε τρείς περιφέρειες (Eastern, Western και Central). Μέσα από το πολύ άχαρο σύστημα των πλέι οφ, θα δούμε μία ιστορική μονομαχία στο ξεκίνημα της. Οι Λέικερς του κυρίαρχου Μάικαν, απέναντι στους δυνατούς Νάσιοναλς του μελλοντικού superstar αλλά ελπιδοφόρου μέχρι τότε, Ντολφ Σέιζ.
Η σειρά ξεκινάει από το Σίρακιουζ, με τους Νάσιοναλς να έχουν το πλεονέκτημα έδρας. Ο Μάικαν σκοράρει ασταμάτητα, το ίδιο και ο Πόλλαρντ, όμως οι Σέιζ και Ρατκόβιτς κρατούν την ομάδα τους συνεχώς κοντά. Τα τελευταία λεπτά, βρίσκουν το Σίρακιους μπροστά με δύο πόντους (66-64) αλλά το μοναδικό καλάθι του Μπάντ Γκραντ είναι αυτό που ισοφαρίζει το παιχνίδι. Η συνέχεια ήταν για γερά νεύρα, με τον Μάικαν να μπλοκάρει το σουτ του Κέρβι και το Χάρισον να σκοράρει το νικητήριο καλάθι για τους Λέικερς (68-66, 1-0).
Οι Νάσιοναλς πίσω από το ομαδικό τους παιχνίδι, ισοφαρίζουν τη σειρά (85-91, 1-1) χωρίς να απειληθούν από τις πολύ καλές εμφανίσεις των Μάικαν (32π) και Πόλλαρντ (16π).
Ένα βασικό γρανάζι των Σίρακιους, ο Γκέιμπορ, είναι απών από το τρίτο παιχνίδι και οι Μίκελσεν (27π) και Μάικαν (28) οδηγούν τους Λέικερς σε μία εύκολη νίκη (91-77, 2-1). Την ίδια κατάληξη είχε και η αναμέτρηση με τις δύο ομάδες να σουτάρουν πολύ άσχημα (Λέικερς 23-73, Νάσιοναλς 21-61) και τους Λέικερς να καταφέρνουν να κλέψουν τη νίκη (77-69, 3-1) παρ'όλη την επιθετική ανυπαρξία του Μάικαν στο πρώτο ημίχρονο που για 19 λεπτά υπήρξε άποντος.
Ο Σέιζ κάνει ότι μπορεί απέναντι στο Μάικαν, ο Πόλλαρντ τα βρίσκει πολύ σκούρα απέναντι στο Σέιμουρ, και οι Νάσιοναλς δεν απειλούνται ποτέ (83-76, 3-2).
Σε ένα παιχνίδι που σημαδεύτηκε από επεισόδια, οι Λέικερς πίσω από τους 40 πόντους του Μάικαν, προηγούνται με 12 πόντους στο τέλος του ημιχρόνου, με 25 στη τέταρτη περίοδο, και τελικά τελειώνουν τη σειρά με 110-95.

1952 vs Νιου Γιορκ Νικς
Mετά από ένα χρόνο απουσίας, οι Λέικερς επιστρέφουν στους τελικούς και αντίπαλος τους αυτή τη φορά ήταν οι μαχητικοί Νιου Γιορκ Νικς, που μία χρονιά πριν παραλίγο να τα γυρίσουν όλα τούμπα και να στεφθούν πρωταθλητές.
Το πρώτο παιχνίδι κρίθηκε, κατά πολλούς, από μία φάση. Στο πρώτο ημίχρονο, οι Λέικερς κάνουν φάουλ στον Ντιγκ ΜακΓκουάιρ ο οποίος ταυτόχρονα πετυχαίνει και το καλάθι. Οι διαιτητές δεν το βλέπουν ποτέ, και παίκτης σουτάρει κανονικά τις δύο βολές. Ο αγώνας οδηγήθηκε σε παράταση, ο Πόλλαρντ σκόραρε τους 7 από τους 12 πόντους των Λέικερς στον έξτρα χρόνο, και η Μιννεάπολις έκλεψε (για κάποιους κυριολεκτικά) το πρωτο παιχνίδι (83-79, 1-0).
Οι Νικς είχαν τέσσερεις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, όμως η σφιχτή τους άμυνα περιόρισε τους Πόλλαρντ και Μάικαν, κάνοντας πιο εύκολο το έργο της ισοφάρισης μέσα στo St. Paul, που συχνά οι Λέικερς χρησιμοποιούσαν για έδρα. Οι Νικς είχαν τον έλεγχο τους τέταρτου παιχνιδιού, όμως οι Λιμνάνθρωποι κάνουν το comeback στη τέταρτη περίοδο με 22-15, και ξαναμπαίνουν μπροστά στη σειρά (82-77, 2-1). Το επόμενο παιχνίδι οδηγήθηκε ξανά στη παράταση με τους Νικς να νικάνε στο νήμα (90-89, 2-2). Οι Λέικερς έπρεπε να βγάλουν την επόμενη αναμέτρηση χωρίς τον τραυματισμένο Πόλαρντ, αλλά οι Μίκελσεν (32π) και Μάικαν (32π) ήταν υπεραρκετοί (102-89, 3-2).
Ο Μάικαν είναι ο μοναδικός που προσπαθεί, οι υπόλοιποι Λέικερς εγκλωβίζονται στην άμυνα των Νικς, και οι Ζασλόφσκι (23π) και Σίμμονς (15π), οδηγούν την ομάδα τους σε μία εύκολη επικράτηση (76-68, 3-3).
Οι Νικς προηγήθηκαν μόνο μία φορά (3-2), οι Λέικερς δεν τους άφησαν να σκοράρουν (είχαν μόνο 10 εύστοχα σουτ στις πρώτες τρείς περιόδους) και η σειρά τελείωσε άδοξα (82-65, 4-3) για τη πολύ σεβαστή ομάδα της Νέας Υόρκης. Οι Λέικερς, από την άλλη, με τρείς τίτλους σε τέσσερα χρόνια, ήταν πλέον δυναστεία και το ερώτημα ήταν, που θα σταματήσει ο Μάικαν και η παρέα του.

1953 vs Νιου Γιορκ Νικς
Τι ριπίτ των τελικών δεν ήταν τόσο... περιπετειώδες. Οι Νικς λυγίζουν πιο εύκολα, αλλά πρώτα τρόμαζουν τους αντιπάλους τους. Με ένα τρελό σερί στη τέταρτη περίοδο, και πίσω από τους εκπληκτικούς Καρλ Μπράουν (21π, welcome back dude smile.gif) και Χάρι Γκαλλατίν (22π), κάνουν το break μέσα στη Μιννεάπολι (96-88, 1-0). Αυτή ήταν και η τελευταία τους νίκη. Με το σκορ κλειστό και στο δεύτερο παιχνίδι, οι ομάδες (συνήθεια της εποχής) επιδίδονται σε ένα διαγωνισμό φάουλ και ελεύθερων βολών (41 συνολικά για τους Λέικερς και 31 για τους Νικς). Οι Λέικερς είναι πιο εύστοχοι, και αποφεύγουν ένα αποτέλεσμα έκπληξη που θα τους έφερνε με τη πλάτη στο τοίχο (73-71, 1-1). Η σειρά μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη, όπου στις επόμενες δύο αναμετρήσεις (3ο και 4ο) οι Λέικερς δείχνουν σοβαροί όταν πρέπει και φεύγουν με τη νίκη (90-75, 2-1 - 71-69, 3-1).
Το τελευταίο παιχνίδι είναι αντιπροσωπευτικό της σειράς. Το σκορ συνεχώς αλλάζει, οι Λέικερς πέρναγαν μπροστά αλλά οι Νικς πάντα επέστρεφαν, και στο τέλος τα πάντα κρίθηκαν στις βολές, με το Μάικαν να πραγματοποιεί ένα 3-point play (εύστοχο καλάθι συν βολές) και τους Νικς να αστοχούν στην επόμενη επίθεση. Οι Λέικερς νικούν (91-84, 4-1), κάνουν τέσσερα τα πρωταθλήματα τους, κάνουν για δεύτερη φορά το back-to back, και οι δυναστεία φαίνεται να μη τελειώνει.

1954 vs Σίρακιους Νάσιοναλς
Και πάλι αντιμέτωπους με γνώριμους αντιπάλους, οι Λέικερς αυτή τη φορά αντιμετώπισαν περισσότερα προβλήμα, με τους Μάικαν και Πόλλαρντ να δείχνουν πως η ηλίκια έχει αρχίσει να τους επηρρεάζει. Οι Νάσιοναλς ήταν πλέον σταθερά μέσα στις κορυφαίες ομάδες της Ανατολής και από τις πιο physical, αλλά καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι τραυματισμοί των Σέιζ (κυρίως) και Λόιντ.
O Mάικαν φαίνεται να μην είναι όπως κάποτε, όμως ο παίκτης που αποκτήθηκε για τον αντικαταστήσει (Λόβελετ) φάνηκε να μεταμορφώνετε στον λευκό τύπο με τα γυαλάκια. Οι Σίρακιουζ παρουσιάστηκαν με το γνωστό physical παιχνίδι τους, οι άμυνες δουλέψαν καλά πάνω στο Μάικαν, αλλά η ανυμπορία των τραυματισμένων Σέιζ (κυρίως) και Λόιντ ήταν αρκετη για να μη μπορέσουν να αντοποκριθούν στις συνθήκες ενός τέτοιου αγώνα. Οι Λέικερς δεν έχασαν το προβάδισμα και άνοιξαν τη σειρά με νίκη, 79-68 (1-0)
Οι Σίρακιους χάνουν κατά τη διάρκεια του αγώνα τον PG τους, οι Σέιζ σκοράρει μόνο 4 πόντους, όμως καταφέρνουν να περιορίσουν τα μεγάλα όπλα των Λέικερς, να πάρουν ένα σημαντικό προβάδισμα στη τρίτη περίοδο (σερί 20-11) και τελικά το παιχνίδι να οδηγηθεί σε παράταση με τον Σέιμουρ, ύστερα από μία σειρά γεγονότων να σκοράρει το νικητήριο καλάθι (62-60, 1-1). Ο Τζορτζ Κινγκ τραυματίζεται και μαζί του και οι Νάσιοναλς. Ο Μάικαν γυρίζει στις καλές του εμφανίσεις (30π) και μπροστά στο μεγαλύτερο κοινό του Onondaga County (NY) War Memorial (8.719) οι Λέικερς παιρνούν προβάδισμα με 2-1 (81-67).
Σε ένα ακόμη παιχνίδι που ο Μάικαν έδειξε ότι οι καλύτερες του μέρες αρχίσουν να απομακρύνονται, οι Σίρακιους χρησιμοποιώντας τη γραμμή των βολών (26-41), εξαφανίζοντας κάθε ίχνος επιθετικότητας των Λέικερς και με τον Σέιμουρ να κάνει το παιχνίδι της ζωής του (25π, 9-10FT), έδειξαν ότι μπορούν και αυτοί να κερδίσουν το ίδιο άνετα (80-69, 2-2). Παρεμπιπτόντως, η ατυχία για την ομάδα του Σίρακιους συνεχίστηκε με τον Μπίλι Γκέιμπορ να τραυματίζεται στη τρίτη περίοδο.
Οι Λέικερς ήταν αποφασισμένοι να μη βρεθούν με τη πλάτη στο τοίχο, ο Μίκκελσεν το πήρε προσωπικά και οι Νάσιοναλς ήταν μακριά από το καλό, σκληρό και ομαδικό εαυτό τους (84-73, 3-2).
Οι Λέικερς δείχνουν να παίρνουν τον έλεγχο τοι παιχνιδιού. Προηγούνται με 27-19 αλλά η τρίτη περίοδος ήταν από τις χειρότερες που έχουν υπάρξει ποτέ, με τους Λιμνάνθρωπους να σκοράρουν μόνο έξι πόντους (έναντι 16). Το παιχνίδι κρίθηκε στο σουτ, με τον ρούκι Τζιμ Νιλ να ευστοχεί (65-63) και να οδηγεί τη σειρά σε 7ο παιχνίδι.
Οι Λέικερς, καθοδηγούμενοι από την εμπειρία τους σε τέτοια παιχνίδια, δεν έχασαν ποτέ το προβάδισμα που απέκτησαν, με τους Νάσιοναλς να μειώνουν μόνο μία φορά στους 5 πόντους.


Ο Μάικαν των πέντε τίτλων

Η συνέχεια
Αυτό ήταν και το τέλος της πρώτης δυναστείας του ΝΒΑ. Οι Λέικερς για τις επόμενες πέντε σεζόν θα έχουν μόνο μία φορά θετικό ρεκόρ και μέχρι το '59 δεν θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν κάποια από τις μεγάλες δυνάμεις. Ήταν τόσο κακοί, που το '56 μέχρι χρειάστηκε να επιστρέψει ο Μάικαν για να σώσει ότι μπορέσει, ενώ το '58 έμειναν για πρώτη φορά στην, μέχρι τότε, ιστορία τους εκτός πλέι οφ.
Οι Λέικερς θα αλλάξουν σελίδα το 1958 με την επιλογή του Μπέιλορ, και η ανατροπή θα είναι εκπληκτική με μία ακόμη συμμετοχή στους τελικούς του ΝΒΑ το 1959, και πολλές άλλες στη συνέχεια.

Η κληρονομιά
Αυτή η ομάδα των Λέικερς υπήρξε ο λόγος που η καινούργια λίγκα βγήκε από τις τελευταίες σελίδες και πήρε κάποιες φυλλάδες παραπάνω. Ο Μάικαν, ο παίκτης είδωλο, άλλαξε τους κανισμούς του μπάσκετ και υπήρξε ένας από τους βασικότερους λόγους που το ρολόι των 24 δευτ. έγινε μέρος του παιχνιδιού. Ο Mr. Basketball έγινε το πάτημα για κάθε μεγάλο ψηλό που θα ακολουθήσει, ενώ ο Mίκελσεν υπήρξε κατά πολλούς ο πρώτος πάουερ φόργουορντ του μπάσκετ. Οι τακτικές του Κούντλα αποτέλεσαν μάθημα για τους επόμενους κόουτς και οι ομάδες αυτές το μέτρο σύγκρισης για κάθε μεγάλη ομάδα που εμφανίστηκε στα επόμενα χρόνια.