Help - Search - Members - Calendar
Full Version: ΝΟΜΟΣ 2725/99 ΑΘΛΗΤΗΣ - ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Οτιδήποτε για το μπάσκετ
whitewoolf
Και συγκεκριμενα πιο αναλυτικα ΜΟΝΟ οτι αφορα τους αθλητες:

Είδος: ΝΟΜΟΣ
Αριθμός: 2725
Έτος: 1999
ΦΕΚ: Α 121 19990617
Τέθηκε σε ισχύ: 17.06.1999
Ημ.Υπογραφής: 15.06.1999
Τίτλος: Ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός και άλλες διατάξεις.
Σχόλια: Σχετικά με την αναλογική εφαρμογή του άρ. 46α του ν. 1892/1990 (Α΄101) και στις αθλητικές ανώνυμες εταιρίες, που ορίζονται στα άρθρα 63 επ. του παρόντος νόμου, βλ. και την παρ. 5 του άρ. 17 του ν. 2947/2001 (Α΄228/9.10.2001) περί έργων ολυμπιακής υποδομής και άλλων διατάξεων. Κατά την ίδια ως άνω παρ., ειδικός εκκαθαριστής αθλητικής ανώνυμης εταιρείας διορίζεται το αντίστοιχο ιδρυτικό αθλητικό σωματείο, όπως αυτό ορίζεται στο άρ. 1 σε συνδυασμό με τα άρ. 63 και 64 του παρόντος νόμου. - Κατά την παρ. 7 του άρθρου 21 του ν. 3262/2004 (Α΄ 173/15.9.2004), για ποδοσφαιρικές και καλαθοσφαιρικές Α.Ε. που δεν εμπίπτουν στην εφαρμογή του ανωτέρω νόμου, έχουν ισχύ οι διατάξεις του παρόντος νόμου.


Άρθρο: 33
Ημ/νία: 17.06.1999
Ημ/νία Ισχύος: 17.06.1999
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΑΘΛΗΤΕΣ
Τίτλος Άρθρου: Δικαιώματα - Υποχρεώσεις αθλητών
Λήμματα: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ,ΑΘΛΗΤΕΣ
Σχόλια: Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθ. 1 του κεφ. Β' του Ειδικού Κανονισμού Πετοσφαίρισης, η αρχική εγγραφή Έλληνα αθλητή στη δύναμη οποιουδήποτε ερασιτεχνικού σωματείου πετοσφαίρισης, γίνεται με τις προϋποθέσεις και όρους του Κανονισμού εγγραφών - μετεγγραφών ερασιτεχνών αθλητών, σύμφωνα με την παρ. 3 του παρόντος άρθρου.

Κείμενο Άρθρου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε' ΑΘΛΗΤΗΣ
1 Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται σε αθλητές που δεν αγωνίζονται σε τμήμα αμειβόμενων αθλητών αθλητικού σωματείου ή σε αθλητική ανώνυμη εταιρεία.
2. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 85 του παρόντος νόμου, η αγωνιστική δραστηριότητα των αθλητών δεν αποτελεί άσκηση επαγγελματικής αθλητικής δραστηριότητας. Οικονομικές ή άλλες παροχές που δίνονται από αθλητικά σωματεία, ενώσεις ή ομοσπονδίες σε αθλητές, ως ενίσχυση για την υποστήριξη της αθλητικής τους δραστηριότητας, δεν αποτελούν οικονομικά ανταλλάγματα, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 86 του παρόντος νόμου.
Οι σχέσεις αθλητών και αθλητικών σωματείων καθορίζονται από τις διατάξεις του καταστατικού η του σχετικού ειδικού κανονισμού της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας.
3. Με τους ειδικούς κανονισμούς του άρθρου 27 του παρόντος νόμου καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εγγραφών και μεταγραφών αθλητών, ο χρόνος διενέργειάς τους, καθώς και η διαδικασία και τα αρμόδια για την έγκρισή τους όργανα. Μεταγραφές επιτρέπεται να γίνονται κατά τη διάρκεια μίας μόνο μεταγραφικής περιόδου κάθε χρόνο, με εξαίρεση τις μεταγραφές Ελλήνων αθλητών του εξωτερικού για τις οποίες μπορεί να ορίζεται άλλη μεταγραφική περίοδος. Η διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες. Μεταξύ των όρων και των προϋποθέσεων των μεταγραφών συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι προϋποθέσεις μεταγραφής λόγω συναίνεσης σωματείου, αποδέσμευσης, αγωνιστικής απραξίας, μετοίκησης του αθλητή για σπουδές ή για επαγγελματικούς λόγους του ίδιου ή των γονέων του, λόγω ελεύθερης μεταγραφής αθλητή κάτω ή πάνω από ορισμένη ηλικία και λόγω διάλυσης σωματείου ή αναστολής δραστηριότητας τμήματός του ή απώλειας της ειδικής αναγνώρισής του.
Η συμφωνία μεταγραφής αθλητή από αθλητικό σωματείο σε άλλο με συναίνεση του πρώτου, επιτρέπεται και με οικονομικό αντάλλαγμα, εφόσον, για την παραχώρηση του δελτίου αθλητικής ιδιότητας του αθλητή, εκδοθεί παραστατικό του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με τον αναλογούντα φόρο προστιθεμένης αξίας και καταχωρηθεί στα Βιβλία Εσόδων - Εξόδων των δύο αθλητικών σωματείων.
Οι ανωτέρω κανονισμοί, κατά το μέρος που αφορούν διατάξεις για εγγραφές και μεταγραφές αθλητών, δεν επιτρέπεται να τροποποιούνται, αν δεν παρέλθει διετία από την κατά νόμο έγκρισή τους.
4. Επιτρέπεται σε αθλητή ατομικού ή ομαδικού αθλήματος να συνάπτει συμβάσεις χορηγίας ή διαφήμισης προϊόντων ή υπηρεσιών με φυσικό ή νομικό πρόσωπο, εφόσον τούτο δεν αντίκειται στους τεχνικούς κανονισμούς του αθλήματος, στους κανονισμούς της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας ή της Δ.Ο.Ε.. Οι συμβάσεις του προηγούμενου εδαφίου απαιτείται να εγκριθούν από την οικεία αθλητική ομοσπονδία και με μέριμνά της να κατατεθούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Αν δεν συντρέχει μια από τις προϋποθέσεις, οι συμβάσεις είναι ανίσχυρες και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.
5. Η προσφορά υπηρεσιών στις εθνικές ομάδες είναι ύψιστη υποχρέωση των αθλητών. Αθλητής που αρνείται αδικαιολόγητα να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην αντίστοιχη εθνική ομάδα τιμωρείται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ειδικό κανονισμό του άρθρου 27 του παρόντος νόμου, με ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες της εθνικής ομάδας, των πρωταθλημάτων και του κυπέλλου και στερείται τις κάθε είδους παροχές της ομοσπονδίας.
Αθλητής που τιμωρείται για άρνηση προσφοράς των υπηρεσιών του στην εθνική ομάδα, στερείται επίσης των κάθε είδους παροχών της Πολιτείας, των ευεργετημάτων που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος και των τυχόν ειδικών φορολογικών απαλλαγών.
6. Ο αθλητής οφείλει να συμμορφώνεται με την ισχύουσα νομοθεσία και τους ισχύοντες εκάστοτε κανονισμούς της Δ.Ο.Ε. σχετικά με τη φαρμακοδιέγερση. Αθλητής που τιμωρείται από την οικεία αθλητική ομοσπονδία ή την αντίστοιχη παγκόσμια για παράβαση των κανονισμών περί φαρμακοδιέγερσης στερείται τις κάθε είδους παροχές της ομοσπονδίας του, όπως επίσης και τις κάθε είδους παροχές της Πολιτείας και τα ευεργετήματα που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος και τις τυχόν φορολογικές απαλλαγές.
7. Στα ελληνικά διασυλλογικά πρωταθλήματα και τους αγώνες κυπέλλου επιτρέπεται να συμμετέχουν ομογενείς ή αλλοδαποί με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ύστερα από πρόταση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας.
8. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητή σε αγώνες που δεν έχουν εγκριθεί από την οικεία αθλητική ομοσπονδία.
9. Η πιστοποίηση της υγείας των αθλητών είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες. Η πιστοποίηση αυτή γίνεται σε δελτίο υγείας, που εκδίδει η οικεία αθλητική ομοσπονδία και το οποίο θεωρείται από νομαρχιακό νοσοκομείο ή κέντρο υγείας ή αγροτικό ιατρείο ή υγειονομική στρατιωτική μονάδα ή από έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. ιατρούς. Το δελτίο υγείας ισχύει για ένα (1) έτος από τη θεώρησή του. Οι παθήσεις και οι βλάβες που δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή αθλητών σε προπονήσεις και αγώνες, οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις για τη θεώρηση του δελτίου υγείας, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και τα αρμόδια όργανα για τη θεώρηση του δελτίου, καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ε.Κ.Α.Ε.Τ..
10. Αθλητής ερασιτεχνικού σωματείου που μεταγράφεται σε ομάδα του εξωτερικού χωρίς τη συναίνεση του σωματείου του, εφόσον επιστρέψει στην Ελλάδα, εντάσσεται αυτοδίκαια στη δύναμη του αθλητικού σωματείου στο οποίο ανήκε πριν από τη μεταγραφή του.



Άρθρο: 34
Ημ/νία: 24.12.2003
Ημ/νία Ισχύος: 17.06.1999
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΟΣ ΑΘΛΗΤΕΣ
Τίτλος Άρθρου: Παροχές σε διακρινόμενους αθλητές
Λήμματα: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ,ΑΘΛΗΤΕΣ ,ΔΙΑΚΡΙΝΟΜΕΝΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ
Σχόλια: Για τις διευκολύνσεις αθλητών με εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις σε διάφορα αθλήματα, κατά το παρόν άρθρο, βλ. και άρθρα 1 και 2 της ΥΑ 16117 (ΦΕΚ Β' 885/2000).
Σύμφωνα με το εδάφιο γ της παρ. 36 άρθρου 14 Ν. 2817/2000 (ΦΕΚ Α' 78), με την απόφαση που εκδίδεται, όπως η παρ. 10 του παρόντος άρθρου ορίζει, συγκροτούνται και τα αναγκαία ατομικά και συλλογικά όργανα για την υλοποίηση των διατάξεων της εν λόγω παρ. 10.

Σύμφωνα με την παρ. 10 άρθρου 1 Ν. 2909/2001 (ΦΕΚ Α' 90), η αληθής έννοια της διάταξης της παρ. 15 του παρόντος άρθρου είναι ότι "τα κριτήρια προτεραιότητας της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται για την εισαγωγή στα τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ενώ για την εισαγωγή στα λοιπά τμήματα ή σχολές Α.Ε.I. ή Τ.Ε.I., σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου ii της παρ. 13 του ίδιου άρθρου, εφαρμόζονται μόνο στην περίπτωση ισοβαθμίας με τον τελευταίο εισαγόμενο στα τμήματα ή τις σχολές αυτές".
Η παρ. 5 τίθεται όπως τροποποιήθηκε, τα εντός " " εδάφια στο τέλος της περίπτ. β της παρ. 14 καθώς και οι παρ. 25 και 26 προστέθηκαν από 10.10.2002 με τις παρ. 5, 6 και 7 άρθρου 75 Ν. 3057/2002 (ΦΕΚ Α' 239).
Η παρ. 27 προστέθηκε με την παρ. 8 άρθρου 78 Ν. 3057/2002.
Σύμφωνα με την παρ. 7 άρθρου 79 Ν. 3057/2002, το εδάφιο α της περίπτ. α της παρ. 14 εφαρμόζεται στους έφηβους αθλητές πετοσφαίρισης, που κατέκτησαν την έκτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, εφόσον είχαν συμμετάσχει σε λιγότερους από τους μισούς αγώνες της τελικής φάσης. Σύμφωνα με το άρθρο 5 ΠΔ 167/2003 (ΦΕΚ Α΄ 138),στους διαγωνισμούς για κατάταξη δοκίμων πυροσβεστών προκηρύσσονται και θέσεις αθλητών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 11 του παρόντος άρθρου.-
Η περ. β) της παρ. 2 του παρόντος τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την περ. δ της παρ. 15 του άρθρου 8 του ν. 3207/2003 (Α΄ 302/24.12.2003), ενώ η υποπερ. α) της παρ. 13 καταργήθηκε, με ταυτόχρονη αναρίθμηση των υπολοίπων υποπερ. της ιδίας παρ., με την περ. ε της παρ. 15 του ανωτέρω άρθρου.
Τέλος, η εντός [ ] φράση στο τέλος της παρ. 19 διεγράφη με την περ. στ της παρ. 15 του ανωτέρω άρθρου, ενώ το εντός " " εδάφιο της παρ. 8 και η παρ. 28 προστέθηκαν με τις περ. θ και ζ αντιστοίχως της ανωτέρω παρ. 15.-
Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 3262/2004 (Α΄ 173/15.9.2004), στους είκοσι τρεις (23) ποδοσφαιριστές, που συμμετείχαν στην αποστολή της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, που κατέκτησε την πρώτη θέση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Ανδρών 2004, όπως αυτοί αναγράφονται στο πρώτο φύλλο αγώνος, καταβάλλεται εφάπαξ και ισομερώς και κατά παρέκκλιση του παρόντος άρθρου, το συνολικό ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων (4.ΟΟΟ.ΟΟΟ) ευρώ. Στον προπονητή και στο βοηθό προπονητή καταβάλλεται αντίστοιχα ποσοστό 100% και 50% από το ποσό επιβράβευσης που αντιστοιχεί σε κάθε ποδοσφαιριστή.

Κείμενο Άρθρου

1. Σε αθλητές που σημειώνουν εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις σε ατομικά η ομαδικά αθλήματα χορηγούνται οι οικονομικές παροχές, τα ευεργετήματα και οι διευκολύνσεις που ορίζονται στις επόμενες παραγράφους.
2. Εξαιρετική αγωνιστική διάκριση κατά την έννοια της παρ. 1 του παρόντος είναι:
α) η κατάκτηση 1ης έως και 8ης νίκης σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες,
"β) η κατάκτηση 1ης έως και 8ης νίκης σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα ανδρών - γυναικών, νέων ανδρών - γυναικών, εφήβων - νεανίδων σε άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά τον παρόντα νόμο ομοσπονδίες ή σε παγκόσμιους σχολικούς αγώνες",
γ) η επίτευξη ή η ισοφάριση παγκόσμιας επίδοσης ανδρών - γυναικών, νέων ανδρών - γυναικών, εφήβων - νεανίδων σε αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά τον παρόντα νόμο ομοσπονδίες,
δ) η κατάκτηση 1ης έως και 6ης νίκης σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ανδρών - γυναικών, νέων ανδρών γυναικών εφήβων - νεανίδων σε άθλημα που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά τον παρόντα νόμο ομοσπονδίες,
ε) η επίτευξη ή η ισοφάριση ευρωπαϊκής επίδοσης ανδρών - γυναικών, νέων ανδρών - γυναικών, εφήβων - νεανίδων σε αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά τον παρόντα νόμο ομοσπονδίες.
3. Οι αθλητές που σημειώνουν τις διακρίσεις των παρ. 2 και 13 του παρόντος εγγράφονται σε ειδικό πίνακα που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας των διακρίσεων αυτών, η οποία καθορίζεται με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, που εκδίδεται μέσα σε προθεσμία τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Με την ίδια απόφαση ορίζονται τα στοιχεία που περιλαμβάνει ο πίνακας του προηγούμενου εδαφίου και όλα όσα αφορούν την εγγραφή αθλητών στον πίνακα αυτόν.
4. Σε αθλητές που σημειώνουν μία τουλάχιστον από τις διακρίσεις της παρ. 2 του παρόντος σε αγωνίσματα ατομικών αθλημάτων η σε ομαδικά αθλήματα που περιλαμβάνονται στο εκάστοτε ισχύον επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων πλην της διάκρισης σε παγκόσμιους σχολικούς αγώνες, παρέχεται οικονομική επιβράβευση. Το ύψος της οικονομικής επιβράβευσης για κάθε διάκριση καθορίζεται με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού. Η απόφαση αυτή εκδίδεται μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών πριν από την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων και ισχύει για τέσσερα (4) τουλάχιστον έτη. Με την ίδια απόφαση ορίζονται οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία και κάθε άλλο συναφές θέμα για την εκκαθάριση και την καταβολή της οικονομικής επιβράβευσης.
"5. Στους αθλητές των ομαδικών αθλημάτων πλην beach volley και στους αθλητές των σκυταλοδρομιών η οικονομική επιβράβευση είναι ίση με το 60% της αντίστοιχης ατομικού αθλήματος ή ατομικού αγωνίσματος επί τον αριθμό όσων δικαιούνται συμμετοχής στους αγώνες και επιμερίζεται στους αθλητές που πήραν μέρος σε αυτούς, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον κανονισμό εθνικών ομάδων της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας."
6. Σε αθλητή ή ομάδα που σημειώνει περισσότερες από μια διακρίσεις μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος χορηγείται η οικονομική επιβράβευση της μεγαλύτερης διάκρισης προσαυξημένη με ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) της οικονομικής επιβράβευσης που αντιστοιχεί σε καθεμία από τις άλλες διακρίσεις.
7. Οι οικονομικές επιβραβεύσεις που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους χορηγούνται σε κάθε αθλητή με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού ή άλλου από αυτόν εξουσιοδοτημένου οργάνου από τα ειδικά έσοδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Η απόφαση αυτή εκδίδεται εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους και αφορά τις διακρίσεις του προηγούμενου έτους.
8. Αθλητές που σημειώνουν μία τουλάχιστον από τις διακρίσεις της παρ. 2 του παρόντος άρθρου επιτρέπεται να διορίζονται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε κενές θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα, για τους οποίους έχει εφαρμογή το άρθρο 1 του ν. 2527/1997 (ΦΕΚ 206 Α') Οι ενδιαφερόμενοι διορίζονται σε κενές θέσεις, ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν τα απαιτούμενα για τις θέσεις στις οποίες επιθυμούν να διοριστούν γενικά και ειδικά τυπικά προσόντα.
Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, που εκδίδεται μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, ορίζονται οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο χρόνος υποβολής τους, η διαδικασία και γενικά κάθε θέμα που αφορά το διορισμό.
Ο διορισμός γίνεται στον εισαγωγικό βαθμό με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. "Αθλητές με αναπηρίες επιτρέπεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα να διορίζονται και σε συνιστώμενες προσωρινές θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα."
9. Σε υπαλλήλους που διορίζονται σύμφωνα με την παρ.8 του παρόντος άρθρου, εφόσον εξακολουθούν να είναι εν ενεργεία αθλητές, παρέχονται διευκολύνσεις από τις υπηρεσίες τους για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αθλητικούς αγώνες. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού ορίζονται οι διευκολύνσεις, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία για την παροχή κάθε διευκόλυνσης, καθώς και οι σχετικές υποχρεώσεις των αθλητών - υπαλλήλων.
10. Αθλητές που έχουν σημειώσει μία τουλάχιστον από τις διακρίσεις της παρ.2 του παρόντος, έχουν ηλικία δεκαεπτά έως και τριάντα (17-30) ετών και έχουν τίτλο σπουδών που τους επιτρέπει συμμετοχή στις κάθε φορά ισχύουσες διαδικασίες επιλογής για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εισάγονται σε οποιοδήποτε τμήμα Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της προτίμησής τους και εγγράφονται σε αυτό, καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων που ορίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται μέχρι 31.12.1999, ορίζονται οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία και γενικά κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, καθώς και της διάταξης της παρ.13 του παρόντος άρθρου. Με όμοια απόφαση ορίζονται οι προϋποθέσεις μετεγγραφής, καθώς και η παροχή διευκολύνσεων σε αθλητές, μέλη εθνικών ομάδων, που είναι φοιτητές τμημάτων και σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
11. Αθλητές που έχουν σημειώσει μία τουλάχιστον από τις διακρίσεις της παρ.2 του παρόντος άρθρου επιτρέπεται να εισάγονται στις σχολές αστυφυλάκων, πυροσβεστών και λιμενοφυλάκων, καθ' υπέρβαση, και μέχρι του ορίου των δέκα (10) ατόμων, του εκάστοτε οριζόμενου για τις σχολές αυτές αριθμού εισακτέων. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ή Δημόσιας Τάξης, που εκδίδεται κατά περίπτωση μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ορίζονται οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα προσόντα και δικαιολογητικά, η διαδικασία και γενικά κάθε θέμα που αφορά την εισαγωγή, κατά τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, καθώς και την παροχή διευκολύνσεων για τη συμμετοχή σε προπονήσεις και αθλητικούς αγώνες των εν ενεργεία αθλητών. Οι αποφάσεις αυτές ισχύουν από το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001.
12. Αθλητές που έχουν πετύχει μία τουλάχιστον από τις διακρίσεις της επόμενης παραγράφου επιτρέπεται να προσλαμβάνονται, ανεξάρτητα αν έχουν υπηρετήσει ή όχι τη στρατιωτική τους θητεία, στις Ένοπλες Δυνάμεις ως έφεδροι πενταετούς υποχρέωσης, σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%), επί του οριζόμενου εκάστοτε αριθμού προσλαμβανομένων, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στον ν. 1513/1985, όπως τροποποιήθηκε και επεκτάθηκε με τους νόμους 1848/1988 και 2109/1992. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ορίζονται οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα προσόντα και δικαιολογητικά, η διαδικασία και γενικά κάθε θέμα που αφορά την πρόσληψη κατά τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, καθώς και την παροχή διευκολύνσεων για τη συμμετοχή σε προπονήσεις και αθλητικούς αγώνες των εν ενεργεία αθλητών.
13. Αθλητές που έχουν κατακτήσει τουλάχιστον μία από τις διακρίσεις του εδαφίου i της παραγράφου αυτής εισάγονται στα Τ.Ε.Φ.Α.Α., καθ' υπέρβαση του εκάστοτε, κατά τις κείμενες διατάξεις, οριζόμενου αριθμού εισακτέων, εφόσον - με την επιφύλαξη της παρ.14 του παρόντος άρθρου - έχουν ηλικία δεκαεπτά έως και τριάντα (17-30) ετών και είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών, που τους επιτρέπει
whitewoolf
Επειδη δημιουργηθηκε καποιο προβλημα και δεν εγινε post σε ολο τον Νομο περι μεταγραφων ξαναποσταρω μονο τον συγκεκριμενο Νομο.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ – ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ

ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΕ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ




ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ-ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΕ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ




ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ
Άρθρο 1
Όροι και προϋποθέσεις εγγραφής Έλληνα Αθλητή

Οι όροι και προϋποθέσεις για την εγγραφή Έλληνα αθλητή στη δύναμη ερασιτεχνικού σωματείου που διατηρεί τμήμα Καλαθοσφαίρισης, προβλέπονται από τον παρόντα Κανονισμό. Ειδικότερα για την έκδοση ατομικού αναγνωριστικού δελτίου αθλητή απαιτούνται :
α. Η συμπλήρωση του ειδικού ως άνω δελτίου αθλητικής ιδιότητας που εκδίδει η Ομοσπονδία υπογράφεται από τον αθλητή και τον Γενικό Γραμματέα του Σωματείου στο οποίο επιθυμεί να ενταχθεί. Το δελτίο εγγραφής πρέπει να φέρει, για να γίνει δεκτό, εκτός από την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του σωματείου στο οποίο θα γραφτεί και την σφραγίδα του σωματείου.
β. Δύο φωτογραφίες όμοιες και πρόσφατες, του υπό εγγραφή αθλητή.
γ. Να έχει ο αθλητής ηλικία, τουλάχιστον, 9 ετών συμπληρωμένων.
δ. Ιατρική βεβαίωση, για την υγεία του αθλητή, πάνω στο δελτίο αναγνώρισης ή σε ειδικό ένθετο.
ε. Πιστοποιητικό γέννησης του αθλητή ή επικυρωμένο αντίγραφο του ή της αστυνομικής του ταυτότητας, (εφόσον είναι υπόχρεος προς έκδοση ταυτότητας).
στ. Εφόσον εκείνος που επιθυμεί να εγγραφεί σαν αθλητής, είναι ανήλικος, η αίτηση εγγραφής του πρέπει να προσυπογράφεται απαραίτητα και από τους έχοντες την γονική μέριμνα, διαφορετικά απορρίπτεται.

Όλα τα δελτία εγγραφής αθλητών, που προβλέπονται στο άνω άρθρο του Κανονισμού αυτού, τα οποία υποβάλλονται στην Ε.Ο.Κ. καταχωρούνται σε ειδικό Βιβλίο, που τηρείται, για τις αιτήσεις που εισέρχονται κατά τον παραπάνω αναφερόμενο τρόπο.
Σε περίπτωση υποβολής περισσοτέρων από μιας αιτήσεων, που αφορούν το αυτό πρόσωπο, η σειρά προτεραιότητάς τους καθορίζεται με βάση τον αριθμό και τη σειρά, που πρωτοκολλήθηκε και γράφτηκε η κάθε αίτηση.
Η υποβολή περισσοτέρων από μια αιτήσεων Εγγραφής του αυτού αθλητή, σε διάφορα σωματεία, ανεξάρτητα από την ισχύ της κάθε μιας από αυτές όπως καθορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο, συνεπάγεται την επιβολή ποινής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του παρόντος και ο αθλητής παραμένει στο πρώτο σωματείο, στο οποίο έχει γραφτεί, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο.
Τα δελτία αθλητή, που εκδίδονται με βάση τις αιτήσεις, που έχουν συνταχθεί και υποβληθεί, σύμφωνα με το νόμιμο τρόπο, ισχύουν από την έκδοσή τους.
Οι εγγραφές αθλητών, που γίνονται με βάση τις σχετικές αιτήσεις, που υποβάλλονται, καθώς και τα δελτία αθλητή, που εκδίδονται στη συνέχεια, υπογράφονται από τον Γενικό Γραμματέα της Ε.Ο.Κ. ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.
Ο τύπος των δελτίων φίλαθλου αθλητή, που εκδίδεται από την Ε.Ο.Κ. καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται, με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ. που γνωστοποιείται προς όλα τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμή της με εγκύκλιο.
Άρθρο 2
Ακυρότητες – Κυρώσεις

1. Αθλητής που υπογράφει Δελτίο Εγγραφής στη δύναμη σωματείου, ενώ ήδη είναι γραμμένος σε άλλο σωματείο, τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού ενός (1) έτους από κάθε αγώνα, με απόφαση της Ομοσπονδίας και η αίτηση εγγραφής απορρίπτεται.
2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται και στην περίπτωση υπογραφής από τον αθλητή έγκυρων δελτίων μετεγγραφής σε δύο (2) ή περισσότερα σωματεία.
3. Προσβολή του δελτίου εγγραφής ή μετεγγραφής αθλητή, για οποιοδήποτε τυπικό ή ουσιαστικό λόγο, δικαιούται να ασκήσει κάθε σωματείο της ίδιας κατηγορίας με το σωματείο στο οποίο ανήκει ο αθλητής του οποίου προσβάλλεται η εγγραφή ή μετεγγραφή, επειδή τεκμαίρεται ότι έχει έννομο συμφέρον καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας, ενεργών για λογαριασμό του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, κατόπιν απόφασής του.
4. Κάθε αθλητής του οποίου εγκρίθηκε ή απορρίφθηκε αίτηση μετεγγραφής για οποιαδήποτε αιτία, δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει εκ νέου μετεγγραφή σε άλλο σωματείο στην ίδια μεταγραφική περίοδο, για οποιοδήποτε λόγο.

5. Το Δ.Σ της ΕΟΚ έχει το δικαίωμα να ανακαλεί ( ακυρώνει ) κατά πάντα χρόνο εκδοθέντα δελτία εγγραφής η μεταγραφής αθλητών εφ’ όσον αποδειχθεί ότι δια την έκδοση των δεν συνέτρεχαν οι όροι και προϋποθέσεις που καθορίζονται από τους ισχύοντες κανονισμούς, Νόμους και Υπ. αποφάσεις η ταύτα εκδόθηκαν ανωμάλως και παρανόμως ( π.χ επι τη βάσει αναληθών και πλαστογραφημένων δικαιολογητικών , πιστοποιητικών κλπ.)
6. Σε κάθε περίπτωση τα σωματεία έχουν την ευθύνη τήρησης αρχείου και αντιγράφων των παρ’ αυτών πραγματοποιηθεισών μεταγραφών καθώς και των σχετικών δικαιολογητικών που υποβάλλονται μαζί με αυτές κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου που θα φυλάσσονται επί μία πενταετία
Άρθρο 3
Μετεγγραφές Αθλητών

Αθλητής που ανήκει στη δύναμη των σωματείων που είναι μέλη της Ε.Ο.Κ. έχει δικαίωμα να μεταγραφεί σε άλλο σωματείο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Οι όροι και προϋποθέσεις των μεταγραφών, καθώς και των αποδεσμεύσεων ημεδαπών, ομογενών και αλλοδαπών αθλητών, ο χρόνος κατά τον οποίο διενεργούνται καθώς και η διαδικασία και τα όργανα, που είναι αρμόδια, για την έγκρισή τους καθορίζονται με τον παρόντα Κανονισμό (άρθ. 27 και 33 παρ. 3 του Ν. 2725/1999
Κάθε νέο σωματείο, που γράφεται στο μητρώο της Ε.Ο.Κ. δεν δικαιούται, επί τριετία, να αποκτήσει αθλητές, με κάθε τρόπο μεταγραφής, ούτε και αθλητές, που έχουν καταστεί ελεύθεροι και είναι ηλικίας άνω των 23 χρόνων. Η διάταξη αυτή μπορεί να αναστέλλεται για σωματεία που έχουν την έδρα τους σε επαρχιακές πόλεις, πλην Αθηνών-Πειραιώς-Θεσσαλονίκης και Πατρών, με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ.
Οι αιτήσεις μεταγραφής αποστέλλονται στην ΕΟΚ μόνο με συστημένη εξπρές των ΕΛΤΑ επιστολή του σωματείου, στο οποίο ένας αθλητής επιθυμεί να μεταγραφεί, η οποία θα πρέπει, απαραίτητα, να περιέχει μία και μόνο αίτηση μεταγραφής, διαφορετικά, κρίνεται σαν απαράδεκτη. Οι συστημένες επιστολές πρωτοκολλούνται αυθημερόν και γίνονται δεκτές εφ΄ όσον θα περιέλθουν στην ΕΟΚ πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από τη λήξη του χρόνου των μεταγραφών.
Αποκλείεται, σαν απαράδεκτη, αίτηση μεταγραφής που έχει αποσταλεί στην ΕΟΚ απ΄ ευθείας, από τον αθλητή ή το Σωματείο, ή με άλλο ταχυδρομικό φορέα (π.χ. κούριερ κλπ.).
Όλες οι αιτήσεις των μεταγραφών καταχωρούνται σε ειδικό Πρωτόκολλο Μεταγραφών και κατ΄ αύξοντα αριθμό κατάθεσης και εγγραφής. Η δημοσιότητα του Βιβλίου αυτή είναι απόλυτη.
Οι αιτήσεις μεταγραφών, που υποβάλλονται, δεν θεωρούνται έγκυρες αν δεν πληρούν και τις παρακάτω προϋποθέσεις.
α. Να έχουν συμπληρωθεί στο ειδικό, για το σκοπό αυτό έντυπο.
β. Να αναφέρονται σ΄ αυτές ονοματεπώνυμο, το όνομα του πατέρα, το έτος γέννησης και η ακριβής διεύθυνση του αθλητή, το σωματείο, από το οποίο επιθυμεί να φύγει και εκείνο στο οποίο θέλει να μεταγραφεί, καθώς και ο αύξων αριθμός στα Μητρώα της Ε.Ο.Κ.
γ. Να φέρει, απαραίτητα, τις υπογραφές του Γενικού Γραμματέα καθώς και τη σφραγίδα τόσο του σωματείου, που παραχωρεί τον αθλητή όσο και εκείνου, που τον δέχεται. Εφόσον ο καλαθοσφαιριστής, που μεταγράφεται είναι ανήλικος, πρέπει η αίτηση μεταγραφής του να προσυπογράφεται και από τους έχοντες τη γονική μέριμνα.
δ. Κάθε αίτηση μεταγραφής πρέπει να συνοδεύεται από δύο πρόσφατες όμοιες φωτογραφίες του καλαθοσφαιριστή.
Αιτήσεις μεταγραφής που δεν συμπληρώνονται και δεν συντάσσονται, σύμφωνα με τον τρόπο που καθορίζεται από τις σχετικές διατάξεις των προηγούμενων άρθρων ή που δεν έχουν, νόμιμα και εμπρόθεσμα, κατατεθεί και καταχωρηθεί θεωρούνται απαράδεκτες, και τοποθετούνται στο Αρχείο πάραυτα και αμελλητί.
Επίσης αιτήσεις που δεν έχουν συνταχθεί στα ειδικά έντυπα, που εκδίδει η Ε.Ο.Κ. χειρόγραφες, δακτυλογραφημένες κλπ, δεν θεωρούνται έγκυρες, δεν λαμβάνονται υπόψη και τίθενται στο Αρχείο πάραυτα και αμελλητί.
Επίσης κάθε αίτηση μεταγραφής έστω και εάν έχει συμπληρωθεί, κατά τον προσήκοντα τρόπο, που υποβάλλεται πριν ή μετά την οριζόμενη νόμιμη προθεσμία, θεωρείται εκπρόθεσμη και για το λόγο αυτό άκυρη και τίθεται στο αρχείο πάραυτα και αμελλητί. Οι αιτήσεις μεταγραφών υποβάλλονται αποκλειστικά στα χρονικά διαστήματα που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό η την συνοδεύουσα αυτόν εγκύκλιο που εκδίδεται κατ’ έτος με απόφαση του Δ.Σ της ΕΟΚ.
Εάν η τελευταία ημέρα είναι Κυριακή ή επίσημη αργία, η προθεσμία παρατείνεται για την επόμενη εργάσιμη. Στην προθεσμία αυτή είναι δυνατόν να γίνουν και οι επιτρεπόμενες κατά τα άνω διορθώσεις και διευκρινίσεις.
Ανάκληση ή παραίτηση από αίτηση μεταγραφής που έχει υποβληθεί, σύμφωνα με τα παραπάνω οριζόμενα, έχει δικαίωμα να ζητήσει κάθε ενδιαφερόμενο σωματείο, με έγγραφη δήλωσή του που θα υποβληθεί κατά τον προσήκοντα τρόπο, απαραιτήτως όμως, πριν από την λήψη οριστικής απόφασης, που θα αφορά την τύχη της αίτησης μεταγραφής.
Η προηγούμενη παράγραφος δεν εφαρμόζεται, στην περίπτωση κατά την οποία, από την πράξη κατάθεσης της αίτησης μεταγραφής, έχουν δημιουργηθεί δικαιώματα υπέρ τρίτων ή θέματα ουσίας, τα οποία και αποδεικνύονται από τους ενδιαφερόμενους.
Καμία αίτηση δεν εισάγεται για εξέταση ενώπιον της Ε.Μ. αν δεν έχουν, προηγουμένως τηρηθεί οι νόμιμες διατυπώσεις και δεν έχει συμπληρωθεί ο φάκελος της συγκεκριμένης υπόθεσης, σύμφωνα με όσα καθορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους.
Επιτρέπονται πιθανές διορθώσεις και διευκρινίσεις, είτε αυτές ζητηθούν από την επιτροπή μεταγραφών είτε από τα ενδιαφερόμενα σωματεία και πάντως πριν οι αιτήσεις των εισαχθούν για συζήτηση και λήψη απόφασης στην Επιτροπή Μεταγραφών.
Χρέη εισηγητή με δικαίωμα ψήφου, εκτελεί ένα από τα μέλη της Επιτροπής Μεταγραφών, που ειδικά καθορίζεται από τον πρόεδρό της.
Για τον σχηματισμό απαρτίας, για τη νόμιμη συνεδρίαση της Επιτροπής, απαιτείται η παρουσία τριών τουλάχιστον μελών της.
Η Επιτροπή κρίνει και εκδικάζει τις αιτήσεις μεταγραφών. Οι αποφάσεις της λαμβάνονται κατά πλειοψηφία και σε περίπτωση ισοψηφίας, επικρατεί η ψήφος του Προέδρου ή του μέλους , που προεδρεύει στην συγκεκριμένη συνεδρίαση.
Σε κάθε ενδιαφερόμενο παρέχεται το δικαίωμα μελέτης του φακέλου και υποβολής κάθε συμπλήρωσης, αποσαφήνισης, παρατήρησης ή και υπομνήματος, πριν την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Οι αιτήσεις μεταγραφών που κατατίθενται με τις συμπληρώσεις και τις αποσαφηνίσεις τους ή και τις αντιρρήσεις και ενστάσεις, που τυχόν, θα υποβληθούν, εκδικάζονται από την Επιτροπή Μεταγραφών μετά από εισήγηση μέλους της, όπως προαναφέρθηκε.
Οι αποφάσεις που θα εκδοθούν, επικυρώνονται τυπικά από το Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ.
Μετά την έγγραφη αίτηση οιουδήποτε που έχει έννομο συμφέρον, από την έκβαση της υπόθεσης, είναι υποχρεωτική η παροχή φωτοαντιγράφων των σχετικών εγγράφων του φακέλου, με σκοπό την υποστήριξη των απόψεών του.
Όλη γενικά η αλληλογραφία της Επιτροπής Μεταγραφών διενεργείται, μέσω των γραφείων της Ε.Ο.Κ. στην οποία τηρούνται τα παρακάτω βιβλία :
α. Βιβλίο εγγραφής αιτήσεων μεταγραφών, και
β. Βιβλίο δημοσιεύσεων αποφάσεων
Επιτρέπεται η μεταγραφή, σε σωματείο του εξωτερικού, καλαθοσφαιριστή που ανήκει σε ελληνικό σωματείο, με τη συναίνεση του Δ.Σ του σωματείου του, με την απαραίτητη προϋπόθεση, να τηρηθεί η διαδικασία, που καθορίζεται από τις διατάξεις των Διεθνών Κανονισμών Μεταγραφών (FIBA), του Αθλητικού Νόμου και του Ειδικού Κανονισμού περί εγγραφών και μεταγραφών, που εκδίδεται από την Ε.Ο.Κ.
Ο αθλητής, που μεταγράφεται, με τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου, στην περίπτωση, που επανέρχεται στην Ελλάδα, επιστρέφει υποχρεωτικά στο Ελληνικό σωματείο που ήταν ενταγμένος, κατά την αναχώρησή του, με τις παρακάτω προϋποθέσεις :
α. να έχει συμπεριληφθεί στους πίνακες αθλουμένων μελών του σωματείου του.
β. να έχει προσκομίσει στην Ε.Ο.Κ. την έγγραφη συγκατάθεση της Ομοσπονδίας της χώρας στην οποία είχε μεταγραφεί και από την οποία ήδη επιστρέφει.
γ. Η αυτή ρύθμιση ισχύει και για τους αθλητές εκείνους που μετεγράφησαν σε ομάδα του εξωτερικού χωρίς τη συγκατάθεση του σωματείου των.
Άρθρο 4
Α. Ελεύθερη Μεταγραφή
Επιτρέπεται η ελεύθερη μεταγραφή οποιουδήποτε αθλητή, με τη συγκατάθεση του σωματείου του. Για να γίνει δεκτή τέτοια αίτηση μεταγραφής από την αρμόδια Επιτροπή Μεταγραφών, πρέπει να συνοδεύεται με σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου που ανήκει ο αθλητής, στην οποία να αναφέρεται το όνομα του αθλητή και το σωματείο στο οποίο θα μετεγγραφεί. Σε αντίθετη περίπτωση η αίτηση μεταγραφής απορρίπτεται.
Β. Μεταγραφή προσωρινής διάρκειας
Κάθε σωματείο έχει το δικαίωμα να παραχωρεί σε άλλο αθλητές της δύναμής του προσωρινά και για μια τουλάχιστον αγωνιστική περίοδο. Οι αθλητές που αποδέχονται τον τρόπο αυτής της μετακίνησης, δεν υπόκεινται σε περιορισμό ηλικίας, μπορούν δε να παραχωρούνται για περισσότερες από μία αγωνιστικές περιόδους. Μετά το τέλος της χρονικής αυτής διάρκειας ο αθλητής επιστρέφει αυτοδίκαια στο σωματείο από το οποίο μετεγγράφηκε. Στον αθλητή που επιστρέφει, είναι δυνατή η εκ νέου χορήγηση μετεγγραφής για τον ίδιο λόγο στο ίδιο ή άλλο σωματείο.
Γ. Μεταγραφή χωρίς τη συγκατάθεση σωματείου
1. Αθλητής που διανύει το εικοστό όγδοο (28ο) έτος της ηλικίας του, εφόσον ανήκει η ανήκε για τουλάχιστον οκτώ (8 ) συνεχείς αγωνιστικές περιόδους στο ίδιο σωματείο, έχει το δικαίωμα να μετεγγραφεί σε σωματείο της προτίμησής του, χωρίς τη συγκατάθεση του σωματείου του.
Σε περίπτωση που ο αθλητής παραμείνει και μετά την παρέλευση των άνω περιόδων, στο ίδιο σωματείο, τόσο το σωματείο του όσο και ο ίδιος αθλητής υποχρεούνται με κοινή δήλωσή τους που υποβάλλεται στην Ε.Ο.Κ. να καθορίζουν το χρόνο παραμονής του αθλητή στο σωματείο. Στις περιπτώσεις όμως, που δεν τηρηθεί η άνω διαδικασία, δεν χάνεται το δικαίωμα του αθλητή να μεταγραφεί χωρίς τη συγκατάθεση του σωματείου του σε επόμενη ή επόμενες αγωνιστικές περιόδους.
2. Αθλητής που τις τελευταίες τρεις (3) αγωνιστικές περιόδους πριν από τη δημοσίευση της παρούσας δεν αγωνίστηκε σε οποιοδήποτε επίσημο αγώνα του σωματείου του έχει το δικαίωμα να μετεγγραφεί σε σωματείο της προτίμησής του χωρίς τη συγκατάθεση του σωματείου του χωρίς να απαιτείται η συνδρομή οποιουδήποτε άλλου λόγου, εκτός από την έγγραφη συναίνεση εκείνων που έχουν τη γονική μέριμνα, προκειμένου για ανήλικους αθλητές. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για αθλητές οι οποίοι έχουν αγωνιστεί σε επίσημους αγώνες του σωματείου τους πριν από τις τελευταίες τρεις (3) αγωνιστικές περιόδους υπο την προϋπόθεση ότι στον υπολογισμό της τριετίας δεν συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος κατά τον οποίο ο αθλητής εξέτισε η εκτίει ποινή που του έχει υποβληθεί νομότυπα. Η διάταξη της παραγράφου 2, εδ. 1, δεν έχει ισχύ για τους αθλητές εκείνους που υπαιτίως δεν έλαβαν μέρος στις αγωνιστικές εκδηλώσεις του σωματείου τους και η υπαιτιότητά τους τεκμηριώνεται απολύτως τηρούμενης και της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 5.
3. Αθλητής ηλικίας μέχρι ένδεκα (11) ετών, έχει το δικαίωμα να μετεγγραφεί ελεύθερα σε σωματείο της προτίμησής του, χωρίς τη συγκατάθεση του σωματείου του και με την έγγραφη συναίνεση εκείνων που έχουν την γονική μέριμνα. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί μόνο μία φορά και εντός της πρώτης διετίας από της εγγραφής του.
4. Αθλητής που κατά τις δύο τελευταίες αγωνιστικές περιόδους πριν από την ισχύ του παρόντος κανονισμού, δεν συμμετείχε σε οποιαδήποτε Εθνική Ομάδα, ή δεν τιμωρήθηκε για άρνηση των υπηρεσιών του σ΄ αυτές, και μετοίκησε, είτε λόγω εγγραφής του σε Ανώτερο ή ανώτατο Εκπαιδευτικό ίδρυμα της ημεδαπής, είτε λόγω μετάθεσης ή διορισμού του σε δημόσιο θέση ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. (που για την εκτέλεση του έργου τους επιχορηγούνται από την Πολιτεία) ή η επιχείρηση που η πλειοψηφία του Μετοχικού Κεφαλαίου της ανήκει στο Δημόσιο, και εφόσον υπηρετεί τουλάχιστον μία αγωνιστική περίοδο, έχει το δικαίωμα να μετεγγραφεί χωρίς τη συγκατάθεση του σωματείου του σε σωματείο της προτίμησής του, που έχει όμως την έδρα του στην πόλη όπου είναι το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, στο οποίο σπουδάζει ή η Υπηρεσία στην οποία έχει διοριστεί, με την απαραίτητη όμως προϋπόθεση ότι η πόλη που σπουδάζει ή υπηρετεί απέχει περισσότερο από 300 χιλιόμετρα από την πόλη που εδρεύει το σωματείο του. H απόδειξη της μετοίκησης για επαγγελματικούς λόγους (του ιδίου ή των γονέων του) αποδεικνύεται εκτός από τις επίσημες βεβαιώσεις των άνω φορέων και με προσκόμιση βεβαίωσης δημοσίου ασφαλιστικού οργανισμού με ασφάλιση στον τόπο μετακίνησης τουλάχιστον ένα (1) χρόνο. Στις περιπτώσεις μετεγγραφής λόγω σπουδών, η αίτηση μετεγγραφής του επιτυχόντος σε εισαγωγικές εξετάσεις ανωτέρου η ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος υποβάλλεται κατ΄εξαίρεση εντός τριάντα ( 30) ημερών από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων , η δε εγγραφή συντελείται κατά την προσκόμιση του σχετικού πιστοποιητικού εγγραφής του οικείου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Στις περιπτώσεις όμως που η προσκόμιση του άνω πιστοποιητικού καθυστερεί, πέραν του χρόνου έναρξης των οικείων πρωταθλημάτων η κυπέλλου ο αθλητής έχει το δικαίωμα να μεταγραφεί, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, στην οποία να δηλώνει ότι εισήχθη στο συγκεκριμένο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και ότι υποχρεούται να προσκομίσει το δηλωτικό της εγγραφής του πιστοποιητικό, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος και πάντως όχι πέρα του μηνός Οκτωβρίου κατ΄ ανώτατο όριο. Στίς περιπτώσεις που το πιστοποιητικό εγγραφής του δεν υποβλήθηκε εμπροθέσμως η μεταγραφή ανακαλείται και ο αθλητής παραμένει στο αρχικό του σωματείο. Στις περιπτώσεις που η μεταγραφή είναι σύννομη, ο χρόνος που ο αθλητής υποχρεούται να παραμείνει στο σωματείο, δεν μπορεί να υπερβεί τις δύο (2) αγωνιστικές περιόδους. Έχει όμως το δικαίωμα να παραμείνει και για τον υπόλοιπο χρόνο που απαιτείται για την περάτωση των σπουδών του, που είναι ο νόμιμος κατά περίπτωση χρόνος σπουδών προσαυξημένος κατά ένα έτος. Προς τούτο απαιτείται κοινή έγγραφη συμφωνία σωματείου και αθλητή, που κοινοποιείται αμέσως στην ΕΟΚ και στο αρχικό σωματείο από το οποίο ο αθλητής μετακινήθηκε. Στην έννοια του νομίμου χρόνου σπουδών, εφ΄ όσον έχει περατωθεί επιτυχώς η φοίτηση του, δεν συμπεριλαμβάνεται το επιπ
sportmz
whitewoolf-epidi tha doso gia agent....aytos ine o los o athlitikos nomos?
whitewoolf
QUOTE(sportmz @ Apr 1 2009, 17:04 ) *
whitewoolf-epidi tha doso gia agent....aytos ine o los o athlitikos nomos?


Οχι βέβαια Αυτό το κομμάτι αφορά το μπάσκετ.Υπάρχει βιβλίο ολόκληρο αλλά δεν ξέρω αν μπορείς να το προμηθευτείς από ΓΓΑ.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.